• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Továbbra is szemüvegcsere ajánlot...

leopard2a4hu-2.jpg
Az alja ugyanaz a szinkombinacio. Mindenki lathatja.
De amugy nah:
1615880086_ea4604fab1450b82.jpg

Army2-2.jpg

maxresdefault.jpg

stb...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 299
120 161
113
Az alja ugyanaz a szinkombinacio. Mindenki lathatja.
De amugy nah:
1615880086_ea4604fab1450b82.jpg

Army2-2.jpg

maxresdefault.jpg

stb...
Az ukránoké pasztelles zöld a miénk meg homoksárga (a világos folt) az ukránokéban nincs szürke, stb stb
Ja az alapszíne ződ valóban ugyanaz. Oda is adjuk mindenünket azonnal, felfedezted a titkos brüsszelita összeesküvést....
Gratulálok-----
Jár a keksz..
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 205
113
Portugália 4 Leopard 2 harckocsit készül átadni Ukrajnának - írta a Correio da Manhã .

A kiadvány erről egy kormányközeli forrásra hivatkozva számol be. E döntés okaként Németországot említik, amely mégis engedett szövetségesei nyomásának, és zöld utat adott a Leopárdok szállításának.

Portugália 37 Leopard 2A6PO harckocsival rendelkezik amelyekből egyes jelentések szerint csak 12 üzemképes.
RuALCk7MhBY.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 091
13 496
113
Portugália 4 Leopard 2 harckocsit készül átadni Ukrajnának - írta a Correio da Manhã .

A kiadvány erről egy kormányközeli forrásra hivatkozva számol be. E döntés okaként Németországot említik, amely mégis engedett szövetségesei nyomásának, és zöld utat adott a Leopárdok szállításának.

Portugália 37 Leopard 2A6PO harckocsival rendelkezik amelyekből egyes jelentések szerint csak 12 üzemképes.
RuALCk7MhBY.jpg
Portugálian mincsen mit csodálkozni, viszont a spanyolok nagyot durrantanak és égészen 53 Leopardot akarnak adni. A 2A4-esekbol enyibe szerintem lehetetlen néhány hét alatt lelket verni (amit maguk a spanyolok is bevallanak) ezért saccolom, hogy ezek most már 2A6E-k lehetnek.

 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
Az alábbi cikket találtam a Soldat u. technik-ben. Remélem nem volt még, én nem láttam.
AQz eredeti cikk ezen a linken érhető el:https://soldat-und-technik.de/2023/...die-ukraine-sargnagel-fuer-das-deutsche-heer/

"Az ukrán fegyveres erők védelmi felkészültségéhez való jelentős hozzájárulás egyúttal bumeránghatást is gyakorolhat a német szárazföldi erőkre, ha nem történik azonnali intézkedés. A politika és a média nagy része üdvözli azt a régóta halogatott döntést, hogy Ukrajnát nyugati fő harckocsikkal támogassák – a német Leopard 2-vel az élen. Ezt a döntést továbbra is kritikusan értékelik a csapatok képviselői, mivel jelentős hatással van a Bundeswehr hadműveleti felkészültségére. Ezt mind a hadsereg felügyelője, Alfons Mais altábornagy, mind a szövetségi szövetség elnöke, André Wüstner ezredes bírálta az elmúlt két napban.

Jóllehet nagy a megértés, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van fő harckocsikra a védelmi és visszahódítási erőfeszítéseihez, a felelős katonáknak figyelembe kell venniük ennek a hadseregre gyakorolt hatását.


A hadsereg felügyelője szerint a nyilvános vita nagymértékben alábecsüli azt a logisztikai bravúrt, amelyre akár egyetlen harckocsi-társaság harcba hozásához is szükség lesz. Mert minden harckocsit bőséges lőszer- és pótalkatrész-csomaggal kell felszerelni, ha egy napnál tovább akarják harcolni.


És éppen ez a logisztikai csomag a döntő tényező a Bundeswehrben megmaradt Leopard flotta hadműveleti készenlétében, amely "páncélos horpadás" kulcsszó jelenleg amúgy is erősen meggyengült. Mert a német harckocsiflotta 2024-re tervezett 225-ről 320 harckocsira növelése két pilléren nyugszik: Egyrészt fokozatosan új Leopard 2 A7V-kkel bővül a csapatok, másrészt a meglévő Leopard flotta. fokozatosan modernizálják. Ebből a célból ezt fokozatosan elveszik a csapatoktól, és az iparba küldik modernizálásra. Ugyanakkor a Leopardok szokásos hiányzásai javítások miatt hozzájárulnak a harckocsiflotta nem kielégítő állapotához. Wüstner szerint a hat német harckocsizászlóalj közül négyben a 44 harckocsiból tíznél kevesebb működik.

Emellett minden bizonnyal várható, hogy a többi Leopard 2 harckocsi beszerzésének egy részét, amelyeket más Leo használó államok (pl. Hollandia, amely maga csak Németországtól bérelt Leopard 2-ket üzemeltet) Ukrajnának adják Németországnak kell. Mert a német hadsereg mellett sok más európai nemzet is "üres" a páncélzat terén.

A német tüzérek első kézből számolhatnak be arról, hogy ennek milyen következményei lesznek a német páncélosokra nézve. Sajtóértesülések szerint a 14 német önjáró tarack bevetésével a hadseregben megmaradt tarackok száma a teljes flotta 1/3-ára csökkent. A csapatok kiképzéséhez szükséges lőszer terén is 2022-ben láthatóan meg kellett húzni a nadrágszíjat. Hasonló, ha nem még súlyosabb következményekre lehet számítani a fő harckocsik esetében is, hiszen a tarackokkal ellentétben ezeknek a frontvonalban kell harcolniuk, ezért aknák, ellenséges tűz stb. a kopásból eredő meghibásodások mellett.

A katonákban kivetett tankilleték nemtetszése is hozzájárul ahhoz, hogy a Bundeswehrt mindig cserbenhagyták a politikusok, amikor az átengedett anyagok gyors pótlásáról volt szó, hogy a fegyverletételnek a Bundeswehr képességeire gyakorolt hatását minimálisra csökkentsék. védekezni lehetséges megtartani. A dolgok mai állása szerint egyetlen tüzérségi lövedéket vagy önjáró tarackot sem rendeltek újra, pedig a munka már régóta folyik. Mivel az ipar jelenleg rendelkezésre álló termelési kapacitásainak nagy része évekre teljesen le van foglalva, a csapatoknak még évekig egyre súlyosbodó hiányban kell élniük. Nincs automatikus mechanizmus arra, hogy a német parlament pénzt biztosítson a csapatoknak az átadott anyag beszerzéséhez. Az ipar megrendeléseiről azonban csak akkor lehet tárgyalni, ha a megrendelendő fegyverekhez finanszírozási kötelezettség tartozik. A katonák ezért joggal frusztráltak amiatt, hogy számos parlamenti képviselő minden nap újabb támogatás kifizetését kéri Ukrajnának, de időt szakítanak a Bundeswehr számára sürgősen szükséges költségvetési források beszerzésével, és csak a 100 milliárdos speciális alapra hivatkoznak. felállították. Ebben azonban nincs benne egyetlen euró sem a leszállított anyag utánpótlására, illetve további pótalkatrészek vagy lőszerek beszerzésére. Ráadásul a befektetési alap valós vásárlóereje néhány hónap után nagyot esett és tovább fog csökkenni

Miután a katonák „gyakorlati szünetet” tartottak a koronavírus miatt, további korlátozások következnek a csapatokra vonatkozóan, amelyek az elkövetkező években hatással lesznek a Bundeswehr minőségére. Remélhető tehát, hogy a Leopard tankok Ukrajnának történő szállításáról szóló döntéssel végre megszületik a döntés a rendes védelmi költségvetés gyors, jelentős és mindenekelőtt hosszú távú növeléséről. Az átadott rendszerek utólagos beszerzését is jelentősen meg kell könnyíteni. Nincs más mód a hadseregben a háború kitörése előtt fennálló, és azóta folyamatosan növekvő szakadékok bezárására. Gyors bezárásuk azonban alapvető feltétele a csapatok hadműveleti felkészültségének – ami lényegében az anyag rendelkezésre állásán és a katonák képzettségi szintjén tevődik össze. Ha ez nem történik meg az adók főterhét viselő honvédség jelentős nemzet- és szövetségi védelmi képességéért is szólt. Akkor az Oroszlánok kivetése elkerülhetetlenül koporsószeg lesz a német hadsereg számára. Mert erős és jól képzett páncélos haderő nélkül nem lehet kombinált fegyverrel harcolni, ezért a szárazföldi erőket nem lehet háborúra használni."
Véleményem szerint a ki kit lő ki probléma melett, sokkal nagyobb gond a nyugati szakértők számára az a tapasztalat, hogy az ukrán személyezt harchelyzetben, a mehibásodó nyugati harcjárműveket minden javítási, és mentési próbálkozás nélkül elhagyja. Mi lesz a fokozottan karbantartásigényes, ráadásul 60-70 tonnás járművekkel, amiket menteni sem egyszerű. Nem kilőtt, égő NATO harckocsik, hanem elhagyott harckocsik fogják tarkítani a tájat. NNem az a fő kérdés, hogy hány harckocsit ajánlanak fel, hanem hogy mennyi Bölényt!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 062
113
Ugyanakkor a Leopardok szokásos hiányzásai javítások miatt hozzájárulnak a harckocsiflotta nem kielégítő állapotához. Wüstner szerint a hat német harckocsizászlóalj közül négyben a 44 harckocsiból tíznél kevesebb működik.

Most már legalább értem, hogy miért működik nálunk is szarul minden. Mindig elmondják, hogy német mintára szervezzük a haderőnket, az meg kb. ezt jelenti. Mondjuk én jobban örültem volna a francia mintának, ahol nem nagyon szokott 60% alá esni a Leclercek bevethetősége, még béke időben sem.
Persze ők költenek is rá rendesen, nem csak nézegetik.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 659
55 330
113
Érdemes még azt a tényt is aláhúzni, hogy a szállításra 2026-2031 kozott kerul sor (opción kívul), szoval aki norvégok után rendendel új Leopardokat az csak valamikor a harmincas években fogja megkapni azokat.
Pontosan. Sokan úgy tesznek, mintha a megrendeléssel egyben rendelkezésre is àllnának az eszközök.