[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 047
83 219
113
Elképesztő, hogy létezik olyan hülye politikus, mint ez:
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 037
113
" A pletykák szerint az ukrán fegyveres erők veszteségei az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnyij által a Pentagonnak továbbított adatok szerint 232 ezer halottra rúgnak. A Stratfor Forecasting magáncég szerint Ukrajna veszteségei meghaladták a 305 ezret."
HA ez nagyjából igaz, és tényleg az AFU halottak kb. 200.000 körül, vagy felett vannak, akkor a sebesültek számával kiegészítve ami lehet ennek még pluszban a többszöröse is, már az is csoda, hogy van még kiket elraboljanak a mikrobuszokból kiugrált "sorozóemberek" piacokról, buszmegállókból, közúti ellenőrzéseknél saját kocsiból.

Ezzel nekem tényleg az a legnagyobb bajom, hogy előre vetíti azt, hogy kik fognak ülni az egyre nagyobb számban átadásra bejelentett s egyre bonyolultabb nyugati haditechnikákban. NEM ukránok...

Ez meg piszok veszélyes :( , s nekem meggyőződésem az is, hogy pl. Baerbock nem hülye, hanem feladatot hajt végre, mikor ilyen "elszólásokkal" tovább szítja a helyzetet hogy nem egymással, hanem az oroszokkal áll háborúban az EU, valahol ez is arról szól, hogy készíti fel az EU lakosságát az elkerülhetetlenre...

Bevallom folyamatosan tévedek ezzel a konfliktussal kapcsolatban, mert meg voltam róla győződve hogy az oroszok nem olyan hülyék hogy támadnak, támadtak.

Arról is meg voltam győződve, hogy a nyugat nem olyan hülye, hogy folyamatosan eszkaláljon, és tényleg menjen gyakorlatilag idővel minden.

Ha összekötjük hol volt egy éve a nyugat, hogy úgy kezdődött hogy kb. küldött sisakot, meg lövedékálló mellényt, vért, üzemanyagot, aztán jöttek a pusztán védelmi fegyverek, Manpads/ATGM, kézifegyverek + lőszer, most meg már NASAMS, PATRIOT, HIMARS, ABRAMS, LEOPARD2, PZH2000, BRADLEY, IRIS-T, beígérve F-16, nem kell hozzá jósnak lenni, hogy lássuk hogy ennek rossz vége lesz!

Nekem meg kurvára nincs hozzá hangulatom, de attól tartok nem fognak megkérdezni, hogy szerintem mi lenne a helyes, nem hogy engem, de még Magyarországot sem, ezek megcsinálják nekünk ide a tutit!

Nem irigylek egyetlen honvédot sem, illetve nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy végül nem katona lettem. Most nem tudnám kitalálni, hogy mindenféle lelkiismereti okokra hivatkozva hogy próbáljak kifarolni az én ízlésemnek túlságosan is NATO kompatibilis MH-ból, de nekem ehhez ami szerintem ránk vár, sok motivációm nem lenne :( !
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 689
14 717
113
" A pletykák szerint az ukrán fegyveres erők veszteségei az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Zaluzsnyij által a Pentagonnak továbbított adatok szerint 232 ezer halottra rúgnak. A Stratfor Forecasting magáncég szerint Ukrajna veszteségei meghaladták a 305 ezret."

A novemberi vonderlájenes 100+ ezres adat, az elmúlt hónapok hadi eseménye ill.a nyugdíjaskorúak kényszersorozásai miatt ezt abszolút reálisnak tartom.

Abból kiindulva, hogy a hoholok már az 55-60 éveseket kényszersorozzák ill. hogy már a nőket is bevonultatják, itt egy III. Birodalom 45 január érzésem van.

Az nagy hirtelen összekapott nyugati technikával még megpróbálnak egy Tavaszi ébredést, de szerintem Ukrajna még az idei évben összeomlik.

Az oroszok behúzzák ami a Dnyepertől keletre van, néhány NATO ország pedig bevonul a Dnyepertől nyugati részre.


videók:






 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 047
83 219
113
Csak éppen nagyon sok helyre nem jó a rakéta! Egyáltalán mit értesz rakéta alatt?
Pontosan az időérzékeny célpontok ellen szart sem ér a legtöbb, aminek nincs végfázis irányítása.
A légierő előnye, hogy a felderítési adatok alapján (műholdas, légi) odamennek, megkeresik és kicsapják a HIMARS indítókat, meg a komolyabb tüzérséget még mozgás közben is. Persze ehhez sem elég az UB blokk. Ha csak rakétáznak, meg tüzérséggel lőnek vissza, akkor már csak a hűlt helyüket támadják.
A háború "elején", az elhúzódó, pontosabban hibásan összeállított parancsnoki lánc miatt a HIMARSra való tűzérségi reagálás 415 sec volt. Ez januárra 205 sec lett. Az oroszok szerint ha el tudják érni, hogy a repülőgépek, lövedékek, rakéták repülési idejével együtt a reagálás 180 secnél ne legyen több, akkor ki tudják kapni az összeset miután lőttek velük, esélyük sincs elpucolni. De közben az ellenség is egyre ügyesebb, így ők is mennek lejjebb az idővel. Ez nem sivatag, ahol ha felküldik a drónt, repcsit, az mindent megtalál! Ez domb, erdő, urbanizált vidék rakat elrejtőzési lehetősseggel. De ahol lusta volt a HIMARS személyzet és lassabb, ott elkapták ezen belül is őket. A többi esetben ha már túl voltak a reagálási időn, meg se, csak drón ment. Az vagy megtalálta, vagy nem. Az összefüggő erdők általában elrejtették őket november előtt. A hírek szerint november után picit nőttek a kilövési esélyek, de még mindig olyan ez, mint Lettow-Vorbeck ágyúja Afrikában. Viszont a fejlett drónok miatt egyre többet kapnak el feltöltés közben, mert sikerül követni, és egyre inkább kell marha messziről hozni a rakétát hozzájuk, mert kb. minden elosztó központra csapást tudtak mérni a frontvonal közelében. A HIMARS meg addig egy helyben áll. Ugyanez lesz a leokkal, c2kkel m1ekkel: többet fognak várni lőszerre és javításra, mint harcban részt venni. Csak míg a HIMARSnak elég 2.5 perc a teljes eltűnéshez, a leonak és a többinek nagyon nem ...
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 447
25 140
113
Ugyan az a szitu, mint Mátyás király és a galamb. Kaptam is meg nem is.

"Sabrina Singh, a Pentagon helyettes szóvivője csütörtökön közölte, hogy az Egyesült Államok az Abrams egy továbbfejlesztett változatát, az M1A2-t fogja Ukrajnának küldeni. Hozzátette, hogy „hónapokig tart”, mire átadják őket Ukrajnának, mert jelenleg nincs belőlük raktáron. "

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 565
77 414
113
Ott volt a közel szócska "Élőerőben hatszoros, harckocsikban és páncélozott járművekben közel háromszoros fölényben voltak az ukránok, a tüzérségben voltak közel egálban az oroszok". Ezt is hozzátettem:"A harckocsiknál az ukránok hat harckocsizászlóalja állt szemben az oroszok 3 BTG-inek három harckocsiszázadával." A harckocsidandárnak 3, a 92. g.dd-nak 2, a 93. g. dd-nak 1 hk. zlj-a volt, igy lett 6 az ukriknál. Ez elvileg 6*31=186 db. Az oroszoknak ezzel szemben a 3 BTG-ban volt három harckocsiszázada kb 30 harckocsival. A roszgvargyija nem rendelkezik harckocsikkal és szerintem a mozgósított luganszki zászlóaljak sem. Bár kaphattak megerősítő hk. alegységeket, de erről nincs tudomásom. Ha a szervezetszerű hadrendet vesszük figyelembe , akkor hatszoros fölényben lettek volna az ukránok. Azonban mivel nem tudjuk a sem a feltöltöttséget, sem hogy voltak e orosz oldalon további megerősítő harckocsialegységek ezért nincs bizonyosság a valós túlerő mértékéről. Az adatok amúgy egy Resperger előadásból származnak.
Én pedig azt írtam, hogy nem volt meg az ideálisnak tartott ukrán fölény, emiatt az oroszoknak tudniuk kellett volna érdemben védekezni.

Akkor miért nem azokat a számokat írtad először pl harckocsik kapcsán amit másodjára? Mert a 186 az nem 120-150 és a 60-80 sem 30.

Amúgy egy ukrán hk zászlóalj nem 31, hanem 41 harckocsi. Az ukrán hk dandarban 3 hk zászlóalj van és emlékeim szetint az ukran gépesített lövészdandarokban nincs hk zászlóalj.
Szóval hány harckocsijuk volt a szerencsétlen ukránoknak?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 897
113
Egy fent köröző bomb-truck esetén a "kill chain" rövidebb, mint egy Kaszpi-tengerről indított cirkálórakéta esetében.
A bújócskázó HIMARSok esetén ez pont számít, ez a kvázi azonnaliság - miszerint Szergej a fronton kiszúrja a HIMARSt, elküldi a koordinátákat a központba, az továbbküldi a köröző Szu-34-nek, az meg dobja a Glonassz-vezérelt bombát. Ez sokkal rövidebb, mint amit CM-mel el lehet érni.
nemtudom a himars már nincs sztárólva ahogy a többi korában sztár cucc sem (csodafegyverek) nekem ezek a megjönnek csodafegyver a csapból is a csapásaik folynak majd hirtelen eltünnek és (semmit sem csinálnak) dolgok elég reklámszagot árasztanak. bár lehet hogy tévedek...

én úgy gondolom hogy a himars rendelések maxon. ezért nem kell a reklám... ezért nem készülnek promo anyagok
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
nemtudom a himars már nincs sztárólva ahogy a többi korában sztár cucc sem (csodafegyverek) nekem ezek a megjönnek csodafegyver a csapból is a csapásaik folynak majd hirtelen eltünnek és (semmit sem csinálnak) dolgok elég reklámszagot árasztanak. bár lehet hogy tévedek...

én úgy gondolom hogy a himars rendelések maxon. ezért nem kell a reklám... ezért nem készülnek promo anyagok
Csak arra írtam a HIMARSt példának, hogy jelenleg azzal tudnak egyedül viszonylagos mélységben csapást mérni az ukránok, más nincs. Emiatt fontos nekik, hogy vigyázzanak rá, és emiatt lenne fontos az oroszoknak, hogy kiszedjék őket. De CM-mel nem lehet HIMARSra vadászni, ahogy fentebb írtam.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Én pedig azt írtam, hogy nem volt meg az ideálisnak tartott ukrán fölény, emiatt az oroszoknak tudniuk kellett volna érdemben védekezni.

Akkor miért nem azokat a számokat írtad először pl harckocsik kapcsán amit másodjára? Mert a 186 az nem 120-150 és a 60-80 sem 30.

Amúgy egy ukrán hk zászlóalj nem 31, hanem 41 harckocsi. Az ukrán hk dandarban 3 hk zászlóalj van és emlékeim szetint az ukran gépesített lövészdandarokban nincs hk zászlóalj.
Szóval hány harckocsijuk volt a szerencsétlen ukránoknak?
Rosszak az emlékeid. Az ukrán gépesített dandároknak van harckocsi zászlóalja
A structure pont alatt megtalálod a dandárok hadrendjét
Én úgy tudom, hogy a 92-eseknek van egy második hk. zlj-a zsákmányolt harckocsikból szervezve
41 harckocsi a MH-nál volt a 1990-es években. Az amerikaiak azért küldenek 31 Abramsot, mert az a ukrán hk.z. mérete.
Elvileg 186, gyakorlatban nem tudjuk mennyi hk vett részt a műveletben.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 417
4 479
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 288
33 897
113
Csak arra írtam a HIMARSt példának, hogy jelenleg azzal tudnak egyedül viszonylagos mélységben csapást mérni az ukránok, más nincs. Emiatt fontos nekik, hogy vigyázzanak rá, és emiatt lenne fontos az oroszoknak, hogy kiszedjék őket. De CM-mel nem lehet HIMARSra vadászni, ahogy fentebb írtam.
értem. szerintem az oroszoknak nem olyan fontos a himarsok kszedése. (persze igen fontos.) de az ukránoknak vannak Tochka U jai is.
burevyí bm27 bm30 vikha.
csak ezekről nemesik szó általába.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Az oroszok eszközvesztesége már meghaladja a 8900 járművet.
Nincs az az isten hogy még egy évig bírnák.

Szétlőtt orosz T-72 és BTR-80

Orosz BMD fut aknára
Lada most lesz márciusban egy éve,hogy szajkózzátok az angol szagértőkkel kifogynak az oroszok mindenből,és csődbe mennek pénteken.Igaz azóta volt már vagy ötven péntek lassan.Én meg azt látom jelen pillanatban lehet Magyarországon maradt a legtöbb haditechnika,és lőszer a volt blokkból,ez köszönhető Orbáának,mert vaddisznó ágiék már mindent odaadtak volna a kaproknak.A többiekét (lengyelek,szlovákok,csehek,bolgárok,románokét Balti államok)elégették ukrán barátaid.