[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Nézd , ha a brazíl variáció mégis igaz , akkor két dolog történik : 1 .Negan sokkot kap 2. Biztos hogy 50 alatt lesz az ára a modernizált "C"- nek -ami csak jó nekünk- , mert ugye nem lehetne elvileg több mint az "E" !
Akkor hagy vágjam át azt a gordiuszi csomót, meg @Negan már készülhet a sokkra!
Tavaly rendeltek +4 gépet a 36-hoz..
Tavaly április 22-ei cikkből:

No price tag was given for the additional order, but experts believe it will cost Brazil about $240 million, and a potential order for 30 more could cost between $1.8 billion and $2 billion.
Már látom, ahogy @Negan ül a kamionban. :D
le-president-americain-donald-trump-assis-au-volant-d-un-semi-remorque-il-accueillait-jeudi-23-mars-des-chauffeurs-de-poids-lourds-et-des-pdg-a-la-maison-blanche-a-washington-pour-discuter-des-soins-de-sante-photo-afp-1490346037.jpg

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 646
11 885
113
A brazilok hivatalosan az ez evi büdzséjükben ~257 millió $ különitettek el , az idén beérkező 5 db Gripen "E" kifizetésére!Ha ez falls , akkor hazudnak!
4 milliárd dollárt fizetnek 28 együléses és 8 kétüléses gépért Brazíliában összeszerelve, részben ott gyártva. Fegyverek, podok stb nélkül. Ezen felül még 30at akarnak gyártani egy másik szerződésben.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Akkor hagy vágjam át azt a gordiuszi csomót, meg @Negan már készülhet a sokkra!
Tavaly rendeltek +4 gépet a 36-hoz..
Tavaly április 22-ei cikkből:

Már látom, ahogy @Negan ül a kamionban. :D
le-president-americain-donald-trump-assis-au-volant-d-un-semi-remorque-il-accueillait-jeudi-23-mars-des-chauffeurs-de-poids-lourds-et-des-pdg-a-la-maison-blanche-a-washington-pour-discuter-des-soins-de-sante-photo-afp-1490346037.jpg
A szagértő újságirók úgy vélik,hogy......E szerint a gyárkapunk itolva 60millió az üres gép.Ez eddig messze a legalacsonyabb árbecslés,amit eddig láttam-de ez is csak becslés.Nem Saab számlakivonat.
Vezetés közben meg nem pötyögök,plusz pont itthon vagyok

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
4 milliárd dollárt fizetnek 28 együléses és 8 kétüléses gépért Brazíliában összeszerelve, részben ott gyártva. Fegyverek, podok stb nélkül. Ezen felül még 30at akarnak gyártani egy másik szerződésben.
Hát ez az,hogy ez meg sokkal több,mint 60milkás db ár......No,akkor most melik az igaz?
Tudjaafene

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
A huszár álltal idézet cikk ucsó 3 bekezdèse a lényeges szerintem!1. az újabb 30 gép megrendelési darab ára max. ~ 67M$ - 1db Gripen "E" full üresen , 1 csepp kero nélkül , fegyverzet nélkül!2 . Az ucsó két bekezdés elég jól részletezi ( meg ami még kimaradt) , hogy az első megrendelés miért is , annyi amennyi!

T

Törölt tag

Guest
Jah! Teljes tech transferrel, egy komplett gyárral (helyszíni munkás kiképzéssel, mérnökökkel kiküldetésben!), plus az eredeti szerzödés szerint az F-et csak miattuk fejlesztik ki, amit elvileg a későbbi vevőknek tőlük fognak beszerezni.
Ez utóbbi dolog végül nem így lett, de gondolom kompenzálták őket.

T

Törölt tag

Guest
A huszár álltal idézet cikk ucsó 3 bekezdèse a lényeges szerintem!1. az újabb 30 gép megrendelési darab ára max. ~ 67M$ - 1db Gripen "E" full üresen , 1 csepp kero nélkül , fegyverzet nélkül!2 . Az ucsó két bekezdés elég jól részletezi ( meg ami még kimaradt) , hogy az első megrendelés miért is , annyi amennyi!
Ez sem igaz!
Az eredeti brazil csomagban van fegyverzet is!
Mint ahogy minden azóta is lezajló tenderen is fegyvercsomaggal együtt kínálják a Grioen E-t.
A gép egyik hatalmas előnye az, hogy tudja alkalmazni a Meteort, valamint az IRIS-T-t. Arról nem is beszélve, hogy a Saab mindkét rakéta beszállítója is!

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
Nem figyelted amit írtam!A 30 Gripen "E" megrendelése a cikk szerint 1,8-2M$ vagyis a 67millió $ ebből jött ki!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 443
113
Èn innentől 2.szd.-nak az "E"-t , simán el tudom képzelni Kecson , de tudom a pénz az nagy ÚR !
Nem.A gyárkapun kitolt db ár (ami valahol 60-120milka között van) nagyon nem ugyan az,mint a rendszeresitési db-ár.És a Gripen E lényegében egy új gép.Mintha az F5E mellé vennél F20t (leánykori nevén F5G).
És még akkor ehez jön az ár/harcérték arány,ami miatt a Gripen E a brazilt kivéve minden tendert elbukott.Merthogy abban bizony a legrosszabb az új gépek piacán.
Hogy mennyi a Gripen C+,azt meg csak még mindig találgatjuk.

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 024
5 384
113
Szerinted ha lenne anyagi forrás, akkor "csak" 4-et rendeltünk volna? A négy a minimum, mert számoljátok ki, hogy éppen 4 darab ami kell a balti őrjárathoz, tehát ha kinn van NATO misszion (egy géppár + ami a tartalék repülőgépekkel négy gép) , akkor is van egy teljes századunk.. (persze sok század 16-20 repülőgépből áll klf. NATO országokban, pld az amcsiknál, törököknél stb.)
Szerintem vegyünk 30 db f35öt a litvánoknak,nehogy már szegènyeknek vadászgépeket kelljen venniük...!

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
Szerinted ha lenne anyagi forrás, akkor "csak" 4-et rendeltünk volna? A négy a minimum, mert számoljátok ki, hogy éppen 4 darab ami kell a balti őrjárathoz, tehát ha kinn van NATO misszion (egy géppár + ami a tartalék repülőgépekkel négy gép) , akkor is van egy teljes századunk.. (persze sok század 16-20 repülőgépből áll klf. NATO országokban, pld az amcsiknál, törököknél stb.)
Sajnos Pisti kiírta az egyetlen félelmemet , ez a 4 gép csak a missziók miatt kell esetleg , és az egész itt hal meg , mert nincsen rá anyagi forrás!

• Tetszik
Reactions: cirqle and Zeze

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 461
9 695
113
Az nem jelent problémát, hogy a 4 db teljesen új C jóval fiatalabb lesz mint a meglevő 14? Azon gondolkodtam, hogy a 14 már lassan félidős lesz, amikor pedig majd le kell már állítani őket, akkor marad 4 db olyan C-nk, ami akkor lesz félidős? 4 db C-vel mit tudnánk kezdeni? Eladni kevés, használni kevés, D-k nélkül nincs képzés, ...
Ez alapján nekem az lenne a logikus, ha ez a 4 db csak az első részlet lenne.

T

Törölt tag

Guest
Az nem jelent problémát, hogy a 4 db teljesen új C jóval fiatalabb lesz mint a meglevő 14? Azon gondolkodtam, hogy a 14 már lassan félidős lesz, amikor pedig majd le kell már állítani őket, akkor marad 4 db olyan C-nk, ami akkor lesz félidős? 4 db C-vel mit tudnánk kezdeni? Eladni kevés, használni kevés, D-k nélkül nincs képzés, ...
A mi oldalunkról - szerintem - nem lenne ezzel gond. De simán lehet, hogy az emlegetett 2 századba a már csőben lévő 4 gép is beletartozna.
Az biztos, hogy technikailag a C+ csomaggal eléggé azonos szinten lenne minden gép, mert annyira mindent cserélnek az upgrade-hez. Az élettartam különbség viszont biztosan meg is jelenne az árban.

• Tetszik
Reactions: efott1974

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 862
2 490
113
Amit írsz az teljesen logikus , mert amikor úgymond kirepülik az első században a gépek az idejüket , és kivonásra kerülnének csak úgy nem maradnánk technika nélkül , ha a majdan megalakuló második szd. már combat ready lenne!

• Tetszik

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 949
6 580
113
Az is lehet egy koncepció, hogy ezzel a 4-gyel 18-ra bővülő flottát kívánják majd duplázni. Addigra kiképződik egy (minimum) kétszeres kezelő- és karbantartó személyzet, így a bejövő új vasak kvázi azonnal hadrendbe állíthatók.

Így lesz egy századból (18) egy lépésben három (3x12).

• Imádom

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 556
6 951
113
Nem.A gyárkapun kitolt db ár (ami valahol 60-120milka között van) nagyon nem ugyan az,mint a rendszeresitési db-ár.És a Gripen E lényegében egy új gép.Mintha az F5E mellé vennél F20t (leánykori nevén F5G).
És még akkor ehez jön az ár/harcérték arány,ami miatt a Gripen E a brazilt kivéve minden tendert elbukott.Merthogy abban bizony a legrosszabb az új gépek piacán.
Hogy mennyi a Gripen C+,azt meg csak még mindig találgatjuk.
Lengyelek 4.6 milliárdot fizetnek 32 darab gépér logisztikai támogatással.
Ez gépenként 127 millió ami "csak"10 millióval több gépenként mint a brazilok beszerzése(igaz ők gyártani is fognak).Nem véletlen ahol nincs politikai kizáró ok szinte mindenhol az F35 a "befutó".Ahol meg igen ott meg a francia rafale.Akik viszont ár/értékben jók lehetnek a Koreaiak a KF-21 essel mint olcsóbb F35 "alternatíva".Véleményem szerint nekünk "ideális" egy 48 gépes modernizált gripen-c flotta lenne középtávon es ezeket válthatná a jövőben egy 5 gen tipus.

• Tetszik
T

Törölt tag

Guest
Ez gépenként 127 millió ami "csak"10 millióval több gépenként mint a brazilok beszerzése(igaz ők gyártani is fognak).
Ezt ne!
Azt is tudod, hogy a "csomagban" mi van?

The Polish-American agreement provides for:

• delivery of 32 F-35A aircraft and 33 F-135 engines in 2024-2030 together with task equipment, ground handling equipment and pilot equipment,
  • delivery of elements of the training system to air bases in Poland, including e.g. eight full mission simulators,
  • providing technical and logistic support as part of the global Global Support Solution (GSS) system, which will ensure the required level of operation of the F-35A aircraft in the Polish Armed Forces until 2030,
  • delivery of the IT system ALS - Automatic Logistics Information System, necessary to manage the operation of F-35A aircraft,
  • training of flying and technical personnel, i.e. 24 pilots and about 100 technicians.

Egy igen jellemző paraméter: A 32 gépre összesen 24db pilóta kiképzése van a csomagban.
Szerinted, az eredeti 6,5Mrd-os engedélyezett teljes értékű csomaghoz képest miért lett hirtelen 4,6Mrd?
Fegyvereik honnan lesznek rájuk? Csak mert az F-16-osokról nem vehetik le a fegyvereket, mint ahogy sem az Mig-29-esekről, vagy a SU-22-esekről sem!

• Vicces
Reactions: Negan