[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 895
91 490
113
Viszont továbbra sem gondolnék szakítani sem a nyugattal sem a kelettel, dinamikus irányváltásban gondolkozok, hogy lehetőségünk legyen mozogni a világgal, és mi tudjunk reagálni a környéken a legjobban a változó világra, és ez nem 4 éves ciklusokat jelent, sem negyedéves vagy éves gdp adatokat. Viszont ebbe most nem mennék bele mélyebben.

Nem várok többet az oroszoktól mint amit adni tudnak, és amit ebből mi ki tudunk használni, nyersanyag, mozgástér, az állóvíz felkavarása. nem győzöm hangsúlyozni nem nyugatiból való keletibe ugrás a vízióm.

Ne legyenek illúzióid velük kapcsolatban, a szélsőségek népe, nyomtak ezek két világháborút és egy 30 éves háború során is képesek voltak jobban kiirtani egymást néhány területen mint minket a török hódoltsági területen...... Messzemenően több lehetőségünk lenne mint a szankciós lavírozás, de Fideszre szavazóként mondom hogy a felkészülés időszaka végig lett szunyókálva ha nem is mély alvásban, mert nem itt kéne tartanunk, hittem abban hogy ez a válság lesz az amitől a szomszédok elé ugrunk.... lófaszt, mondvacsinált ügyeken megy a médiaharc miközben az ellenség az egészséges nemzettestet rágja, és akarat sincs a hatékony harcra, eszköz az volna, hol nyíltan hol titokban harcolva.
Azt látom az orbáni politikában hogy folyamosan átalakul, de nem tudja merre tart, jól kezeli a kihívásokat, de tüzet olt, és nem követ egy évszázados víziót, annak megugrása már túl magas neki, elvesztegetett lehetőségek, ezzel tudnám összefoglalni.

Nem észrevenni a világ változását végzetes hiba lehet, ezért kell az általam említett dinamikus elszakadási/mozgási képesség, a nyugat gyengül, a dollárt megtámadták, ha nem lesz dollár, nem lesz semmi, euró sem lesz. A szegényháznak csúfolt világ többi részének szintjén lesz a nyugat is, viszont demográfiai hanyatlás mellet, egy megdöbbenő lakossággal, aki azt fogják kérdezni hogy mi ez? Amikor ez megtörténik ott lesz a mi következő nagy lehetőségünk pillanata, de ez felkészülést igényel.
Neked nem furcsa az hogy a nyugati gazdaságokban van egy őrült infláció, miközben a dollárt fokozatosan elhagyóknál, akik barterre vagy saját valutára álltak át minimális infláció van? Vagy az Olaszország méretű gazdasággal rendelkező Oroszország mantrája ( gdp szerint, dollár rendszerben) nem roppant meg a szankcióktól, és nem lett éhezés, és jelentős életszínvonal csökkenés? Miközben nyugati vélemény szerint a "világgal" harcol?
Szaúd Arábia és sokan mások lépnek ki a sorból, amiért egy évtizede Khadafinak meg kellet halnia....
Sokad magaddal szörnyű lesz a ráeszmélés amikor a dollárnak nevezett pénzszivattyú rendszer felbomlik, és kiderül hogy a király meztelen. Merthogy az, az Oroszország elleni hatástalan szankciók megmutatták.
Nem hiszek a nyugati összeomlásban. A gyorsban semmiképpen. Van nagy átalakulás, nem az a társadalom lesz ami a 70-es, 80-as években, de megőrzik a pozíciójukat. Az infláció nem kíméli az oroszokat 15+% és pl.a törököket sem, 80% körüli. Nem ismerem, de nem gondolnám, hogy az inflációs pusztítás kimélné Észak -Afrikát itt a szomszédban, de a világ többi részét, Kínát sem. Lehet más a mérték, lehet időben csúszik, de sokszor sztem nagyobb lesz és mivel gyengébbek az alapok nagyobb instabilitáshoz vezetnek mint Nyugaton. Lásd arab tavasz, amit a CIA csak a gazdasági válságot kihasználva tudott megszervezni. Ugyanígy erre a válságra is rá tud, ha akar, szervezni.

Volt jó orbáni stratégia, talán a legjobb 90 óta, de lassú volt és februárban, márciusban az orosz csapatok kifulladásával és a brüsszeli agresszív gazdasági háborúval megbukott. Nemcsak a magyar stratégia, másé is, főleg a német. Most egyértelműen tűzoltás és útkeresés van.

Ami nagy tanulság és érdemes nem elfelejteni, az Amerikai geopolitika létezik, működik és eléri céljait. Márpedig Ukrajna leszakitasa Oroszorszagrol ezzel a háborúval 100 évre megtörtént, az USA nagy geopolitikai célja teljesült, mind1 hol lesz az új határ.

Oroszország következő gyenge pontja Kazahsztán lehet. Ez duplán veszélyes az oroszoknak, mert könnyen végzetes orosz-török összecsapás követheti, felerősödve Kaukazusban is. A folyamatos háborús konfliktusok Oroszország széteséséhez is vezethetnek közép távon. Itt az USA játszik, Oroszország reagál, védekezik. Éppen ezért ez a háború gazdaságilag könnyen végzetes lehet az oroszoknak. Egy újabb 90-es évek nyitánya. Max. a gazda változik. Észak -Amerikai helyett Kína fogja fosztogani hitelért cserében a nyersanyagkincseit.
A nagy kérdés. Érdemes, kell-e tovább ütni a ruszkikat, vagy fordulhat a célkereszt Kinára. Lehet az ukrán konfliktust kevésnek ítélik és már Kína felé fordulva, Kazahsztán lesz az új Ukrajna. Az adottságai, helyi orosz kisebbség VS. kazah nacionalisták adottak.

Azt sem hiheti el senki hogy ezek az egykori gyarmatok és megalázott országok nem akarnak bosszút vagy őket megillető helyet és jólétet, az indiai és kínai vezetők leülnek egymással beszélni hogy lehet ártani a nyugatnak, miközben a Himalájában egymást ölik a katonáik. Látsz te ilyen szintű diplomáciai és stratégiai képességet nyugati politikusokban? Vagy a kedvencem hogy Kína nem segíti Oroszországot... :) a kínai "elvtársak" saját embereiket megszankciózzák ha nyugaton azt találják ki, de az üzlet megy tovább mert 1,5 milliárdan vannak, mindig a nyugati döntéshozatal előtt fognak járni.

Az a baj hogy ha ezt fel is ismerte a magyar vezetés legfelső szinten, valódi hatékony lépéseket nem tesz a társadalom és a gazdaság felkészítésére, mert tele van nyugati irányultságú emberekkel, de kelti sem kell, magyar kéne....... itt leszünk letolt gatyával mint utolsó csatlós, ettől félek nagyon....
Akarni lehet akarnak, de nem egységesek. És ez az USA nyertes stratégiája. Fenntartani mindenhol a regionális versenyt és erőegyensúlyt. Mint egy kertész vmekyik államot öntözi, mást kicsit megnyír, a lényeg e helyi konfliktusok folyamatosan kitartsanak, a riválisok egymást figyeljék, ne az USA pozícióit veszelyeztessék. Irán VS. Szaud-Izrael, Kína VS. India stb. Stb. Kínát más államokkal, a hagyományos szövetséges Korea-japan -Ausztralia mellett Vietnámimal is célba veheti.

BRICS, de a kínai,-indiai együttműködés stratégiailag nem létezik. Taktikailag néha, 1-1 célért. Az indiai és kínai katonák a Himalájában rendszeresen ölik egymást. Várom a tavaszt és az újabb, rendszeres összecsapást. Ilyen helyzetben milyen USA ellenes blokk megszervezéséről álmodunk???

A magyar vezetés sztem figyel, de nem egyértelmű az irány és az ukrán -orosz nekem inkább azt mutatja a Nyugat. az USA erős és akár háború árán is képes végrehajtani a céljait. A USA Birodalom áll, beleáll és most újra győzött. Van még sok kihívás, hisz a világ vezetése a folyamatosan kihívások kezelése, de nem roppant meg. Sztem nem is Kína lesz a döntő csata, azt kezelni fogja. Mexikó lehet a nagy kihívás. A század második felében a határ menti államok mind mexikói etnikai többségük lehetnek. Ez soha nem látott veszélyt jelenthet az USA számára. Ha vki az USA bukásra játszik a pénzeit ide tegye. De ez még nagyon messze van, bár így a bekövetkezése valószínűbb, mint az idei orosz-ukrán összecsapást megjósolni.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Őszintén, te az elmúlt 1 év után reálisnak találod, hogy Moldova szomszédja Oroszország lesz?? Az oroszok tetű lassan haladnak. Egy kisvárost mint Bakhmut (70.000) hónapok óta ostromolnak. És ezek még orosz területek. Az 1 milliós Odesszai ostromára össze tudnak majd gyűjteni kellő haderőt, tudják majd irányítani, ellátni? Mert útban Moldova felé vannak még ilyen kisebb döccenők.
a tavaly őszi 300 ezres mozgósítást még a műveletek megkezdése előtt, de legkésőbb tavaly áprilisban, amikor kiderült hogy az ukránok felállnak a tárgyalóasztaltól, el kellett volna indítani
és akkor a kharkovi és khersoni visszavonulás elmarad
de nem voltak képesek meghozni ezt a döntést mert népszerűtlen, csak későn
viszont a jelen sebesség és vélhetően csekély de mégse nulla veszteségadatok alapján ezzel a kontingenssel se jutnak túl szlavjanszkon belátható időn belül, amikor a prigozsin azt mondta hogy a donyeck medence másfél két év akkor az egy optimista feltételezés volt
kérdés hogy az orosz vezetésnek van-e ereje elindítani a következő behívási hullámot vagy találnak-e más humán forrást
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Ez is egy opció,de akár azt is mondhatjuk,hogy az orosz cár szavatartó ember volt.
Ez nem számít, mert egy ilyen helyzetben mindig mérlegelnie kell, és ő hozta meg a végső döntést. Pár évtizeddel később meg is kapta a jutalmát nyugatról; a mostani meg már a sokadik lecke nekik, pedig lehetett volna egy erős és lekötelezett szövetségesük k-közép eu-ban... :rolleyes:
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 449
16 796
113
a tavaly őszi 300 ezres mozgósítást még a műveletek megkezdése előtt, de legkésőbb tavaly áprilisban, amikor kiderült hogy az ukránok felállnak a tárgyalóasztaltól, el kellett volna indítani
és akkor a kharkovi és khersoni visszavonulás elmarad
de nem voltak képesek meghozni ezt a döntést mert népszerűtlen, csak későn
viszont a jelen sebesség és vélhetően csekély de mégse nulla veszteségadatok alapján ezzel a kontingenssel se jutnak túl szlavjanszkon belátható időn belül, amikor a prigozsin azt mondta hogy a donyeck medence másfél két év akkor az egy optimista feltételezés volt
kérdés hogy az orosz vezetésnek van-e ereje elindítani a következő behívási hullámot vagy találnak-e más humán forrást
Minek hívjanak be újabb százezreket? Ezzel a csigatempóval is olyan szinten erodálják az ukrán élőerőt,hogy fél év múlva a kijevi iskolapadokból fogják kihúzgálni a diákokat Zelenszkij fejvadászai.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 449
16 796
113
Ez nem számít, mert egy ilyen helyzetben mindig mérlegelnie kell, és ő hozta meg a végső döntést. Pár évtizeddel később meg is kapta a jutalmát nyugatról; a mostani meg már a sokadik lecke nekik, pedig lehetett volna egy erős és lekötelezett szövetségesük k-közép eu-ban... :rolleyes:
Lehet,hogy ott lett elkúrva a dolog.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Egy kisvárost mint Bakhmut (70.000) hónapok óta ostromolnak.
Valszeg neked se kerülte el a figyelmedet , hogy egy stratégiai központról beszélünk ahol qrvára nem releváns az egykori lakosság szám ! Viszont égnek , fogynak a csóró kaprok fronton bármit állít is mainstream média !

És igen még 200 km Ukrajna sokat számít, amikor Donyeckben 1 év alatt 100 km-t sem haladtak
Ha azon a 100km 4 db 8 év alatt felépített NATO szabvány védvonal van míg a másik 200km meg már semmi vagy csak kevés akkor esment csak nem releváns amit állítasz !
Lehet a nagy topikzajban összemostam a véleményed a mai mainstream magyar jobboldali közvéleménnyel, akik moszkvai bábáskodásra vágynak. Már -már ciki módon úgy istenitik Putyint meg a ruszkikat, mint az ellenzék Brüsszelt. És igen ez a gyarmati, periféria gondolkodás nagyon zavar. Sem Brüsszel, sem Moszkva nem tud annyira gyalázatosan teljesíteni, hogy a hívők ne csodálnák. Pedig mindkettő mindent megtett tavaly.
Talán azért mert ez a 10 millió Magyar mindenhol csak kerekítési tétel ! Kérem meghallgatni Az István a király c. műből Sur/Solt/Bese trió Gyarló az ember nótáját ! Mindent megértesz !

( Egyébként annak kifejezetten örülök hogy a kormány mellett, Toroczkai sem állt be a jobboldali közvélemény fősodrába és nem csápol kritikátlanul az oroszoknak. A magyar nacionalista hagyományokhoz hűen továbbra is le akarja verni pl. a Szabadság téri Szovjet emlékműről a vörös csillagot.)
Toroczkairól és elvtársairól meg már Csurka Pesta bátyánk megmondta a tutit !

Talán a német gazdasági és a francia geopolitikai imperializmus vegyitese kisebb léptékben lenne követendő hazánknak
Ha ezt kifejtenéd bővebben talán érthető is lenne az álláspontod , így csak ködösítés !

Egy másik topikban, másik vitában éppen te értettél velem egyet abban, ami szintén sokszor szentségtörő jobboldalon, hogy a külföldi vendégmunkások importja a magyar felemelkedés egyik záloga lehet. Ez a magyar imperializmus egyik kis, de fontos lépése. Ettől itthon sokan ostoba módon félnek és keverik az illegális bevandorlassal, ami valóban káros és végzetes. De tovább nem bontanám.
Ebben egyetértünk hozzá téve megfelelő szabályozással !

Sztem félreértesz. Igen, akár taktikai okokból visszavonulnék és adott esetben kompromisszumot kötnék, de ez nem fő stratégia, csak taktika. Ha a falig mész és betörőd, utána is van deal, kompromisszum. Egy háború végén is. Konstans háború nincs.
Ezt csinálják Grísáék !

Hidd el nagyon egyetértek a kemény, kompromisszumok nélküli taktikával stratégiai célokért, anélkül nem is megy, de most az elmúlt 3 év után, a mai geopolitikai helyzetben szükségünk van levegőre, nem a harc ideje, hanem az erőgyűjtés ideje van. Az idő nekünk dolgozik, a nyugati közvélemény a háború miatt fordulni fog és mind az ukránok, mind az oroszok ki fognak fulladni. De most bekkelni kell, mert ezekben a háborús időkben ha nagyon hangosak vagyunk, a nagyok könnyen lecsaphatnak minket, vagy fokozhatják a gazdasági nyomást, az meg kormanybuktához és Magyarország geopolitikai irányváltásához vezethet.
Nem lehet lazítani , főleg most mert a legjobb pozícióba kell kerülnünk arra az időre amikor összeomlik hoholisztán , megcsuklik az EU(és már kisebb lóról fognak velünk bánni is ) és eltakarodik ez a balliberális vezetése . Az idő nekünk dolgozik de ha megállunk és kivárunk akkor lemaradunk VEZESS ! KÖVESS VAGY ÁLLJ FÉLRE AZ UTAMBÓL ! Az Orosz -bármennyire sokan várják - nem fog kifulladni mert nem tolt bele ebbe a konfliktusba csak annyit amit röhögve tud teljesíteni ! Igen változik a világ és a világrend és talán most jó oldalra állhatunk ! Nem nem kell harsogni de azt se hagyjuk , hogy a fejünkre szarjanak ! A kormányváltást más hozhatja el mégpedig az , hogy a Wok és LMBTQ zászlójának árnyékában felnő egy olyan generáció akik már nem emlékeznek a baloldal és főleg Fletó ámokfutására 2010 előttről ! Ezért nagy a mi felelősségünk , hogy ezt a fiatal generációt emlékeztessük a libbantak bűneire !
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Arról hogy az oroszok soha nem követtek el semmi rosszat és ma született ártatlan kis bárányok. :)
Az a baj, hogy nem az igazi rohadékságot vetitek az oroszok szemére. (persze vannak akinek ezt előírják :oops: ).
A lényeg amiért sokkal tartoznak nekünk, az a területek vissza adása az igazi háborús bűnös rohadék országoknak, na azért tartoznak nekünk sokkal. (1849 ért megfizettek és az is ott van, de ott oldalt választottak és a kuzint választották)
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Magyarország TÖRVÉNYYES királya segítséget kért a szövetségesétől egy csapat esküszegő ellen.
Mi hívtuk.
Amúgy közvetve is, mert ha Kossuth nem kezd el keménykedni, és nem trónfoszt, a hadsereg és a nép nagyobb részének az akaratát figyelmen kívül hagyva, akkor az orosz Cárnak lett volna indoka elutasítani Ferenc József kérését, és F.J.-nek is lett volna más választása, mint elküldeni azt a nagyon is megalázó kérést.
Mondjuk ez nem mentség az orosz birodalom megbocsáthatatlan bűnére, csak magyarázat.
Mi volt benne a bűn?
Arról hogy az oroszok soha nem követtek el semmi rosszat és ma született ártatlan kis bárányok.
Hát, mindenesetre 300 évnél hosszabb közös határ és 500 évnyi technikailag közös határ alatt egy azaz egy 56 volt, amikor nem mi támadtunk, vagy nem mi hívtuk be őket.
Ami nem teszi ártatlanná vagy ma született báránnyá őket, de
Amikor a Katolikus Szent Liga a törökök ellen vonult, az Ortodox Moszkva tehermentesítő támadást indított a török ellen, ezzel tevőlegesen is segítve Buda visszavételét.
A balkán felszabadítása, és a Vajdaság nagy részének török uralom alatt maradása (és ezzel nagyon durván szerbé válása) annak köszönhető, hogy a flancúz kilály szent esküjét megszegve hátba támadta a Ligát.
Ehhez képest te is, meg a többi 48-azós rohan bőnyállal bekapni, a szent nyugat farkincáját.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Magyarország TÖRVÉNYYES királya segítséget kért a szövetségesétől egy csapat esküszegő ellen.
Törvényes. Pont mint a gyarmattartás volt, bár ez mondjuk nem tudom miért jutott eszembe...
Biztos ok nélkül lázadoztak ellenük ezek a rebellis szélsőségesek. Az Aranybulla óta idegenszívű királya nem is lehetett volna az országnak. :hadonaszos:
Mi volt benne a bűn?
Beavatkozni egy másik nép forradalmába.
Meg aztán egy nyomorult papírra hivatkozni, ami nevetséges mentség keresésnek. Nem gond. Megkapták később amit érdemeltek érte. :oops:
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 996
82 995
113
Magyarország TÖRVÉNYYES királya segítséget kért a szövetségesétől egy csapat esküszegő ellen.
Mi hívtuk.
Amúgy közvetve is, mert ha Kossuth nem kezd el keménykedni, és nem trónfoszt, a hadsereg és a nép nagyobb részének az akaratát figyelmen kívül hagyva, akkor az orosz Cárnak lett volna indoka elutasítani Ferenc József kérését, és F.J.-nek is lett volna más választása, mint elküldeni azt a nagyon is megalázó kérést.
Az oroszokkal már 1848 novemberében megállapodtak. Ami változott később, az a mennyiség volt. Biztosra ment a cár.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Biztos ok nélkül lázadoztak ellenük ezek a rebellis szélsőségesek.
de hát nem lázadoztak ellenük.
Tegyük már helyre végre 48-at, mert aki nem tanul a történelemből, megismétli a korábbi hibákat, de aki nem a megfelelő konzekvenciákat vonja le, az elbukik.
48 februárjától a Császári udvar mindent megadott, amit a tvnyhozás kért, erre rásegített egy kicsit március 15.-e, de túl sokat nem, és pl.: a köztörvényes táncsics kiengedésével még ártott is.
Minden reálisan látó politikusunknak tiszta volt két dolog, az első, hogy abban a történelmi pillanatban, Magyarország önmagában életképtelen, mivel nincs ereje megvédeni magát, és éveken belül nyomorba süllyed, és elbukik.
EZÉRT szükségünk volt a birodalomra. Viszont a birodalomnak is ránk.
Szóval ha ők maradnak az élen, még talán egy az egyben is meg tudjuk azokat tartani.
De a másik köztörvényes, Kossuth ámokfutása miatt, szeptemberre odáig sodródtak az események, hogy valószínűleg, csak a kiegyezést lehetett volna elérni. Ami abból a szempontból rosszabb, hogy így katonailag biztos nem leszünk elég erősek, de a gazdasági erősödés minden keretét biztosította volna.
Aztán ennek az áldott jó kossuthnak a hülyeségei kezdtek közveszélyessé válni, aminek a következtében ugye meglincselte a tömeg Lamberget.
Csak itt, csak most, csak nektek: Lamberg királyi biztosként a MAGYAR táborba küldése egyértelmű jelzés volt, hogy minden faszakodás ellenére, az amúgy szintén a magyar törvények szerint is necces nemzetőrség (mert a felállítását ratifikálta a király, de Kossuth által arra megszavazott pénzt, nem csak a király nem írta alá, hanem az országgyűlés sem szavazta meg) elfogadtatott a koronához hű haderőnek, és a KIRÁLYI (mert ez fontos gesztus) biztos jelzi, hogy közvetlenül a hadra kelt sereg a korona beleegyezésével, és annak irányítása alatt harcol. Azaz a Cs. és K. Magyarország oldalán állt.
Na ezt sikerült a lincseléssel jól elbassni. Aztán még pici olajat önteni a tűzre Schwechattal.
Innen indult a fegyveres harc, amit a hadsereg, és a nép a háta közepére sem kívánt, de akkor még eladta a fent nevezett köztörvényes bűnöző, hogy az áprilisi törvényeket védjük, a gaz árulók ellen.
Akkoriban Miklós amúgy még elég nyíltan jelezte, hogy az áprilisi tvnyek védelmét belügynek tekinti, ehhez neki semmi köze, hagyják békén. És a császári udvar is úgy volt a dologgal, hogy ciki lenne segítséget kérni.
Ja igen, és Miklós még azt is jelezte, hogy semmiféle lengyel ugrabugrálást nem fogad el.
Erre ez a köztörvényes barom kinevezte az erdélyi hadsereg élére Murád basát, aki ott is csak azzal volt elfoglalva, hogy az oroszokat piszkálja, ilyen apróságok nem nagyon érdekelték, hogy a románok a magyart irtják, megegyezett velük, h őt nem zavarják, amúgy a székely falvakat csak nyugodtan tessék felégetni.
Majd április 14.-án a hadsereg egyértelmű kérése ellenére, a képviselőház, és a honvédelmi bizottmány ellenállását figyelmen kívül hagyva csak a párthíveit a nagytemplomba engedve, közfelkiáltással megszavazta a trónfosztást, és a függetlenedést.
Aminek következtében a hadsereg ami odáig önkéntesekből pótolta a veszteségeit sorozni kényszerült, a negyed tisztikar lemondott, a maradék fele úgy gondolta, hogy akár a kormány ellen is a kiegyezésre kell törekedni, és az orosz cár szövetségi kötelezettsége lett az intervenció. Ami akkoriban kicsit még mást jelentett, még nyugaton is, mint manapság.
Na arról a köztörvényesről neveztük el az ország főterét, aki amúgy még a Szent Koronát is el akarta pusztítani, és aki nagyban hozzájárult Trianonhoz...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 936
48 699
113
Érdekes cikk a tüzérségi gránátok és tankok pótlásáról, orosz és NATO oldalról.

Pár gondolat a cikkből:

Tüzérségi gránátok

  • Napi átlagban ukrajna 5-6000 db gránátot használt eddig, míg Oroszország 20-30000-et (4-5x annyit)
  • NATO utánpótlás:
    • Az USA jelenleg 14000 gránátot gyárt havonta, ugyanakkor nemrég bejelentett egy "háromszoros" termelési felfuttatást (hogy segítse ukrajnát) 40000 darabra, aztán mégegyet havi 90000 darabra, hogy segítsen pótolni az AFU lőszerkészleteit. De ez nem azonnali intézkedés: még az USÁnak is évekbe fog telni, hogy megvalósuljon.
    • Kanada: 12000-re felfuttatható(nak mondják), valószínűleg inkább 6000 lesz az
    • UK: A kormány próbál dűlőre jutni a BAE Systems-szel, hogy felfuttassák a termelést, csakhogy ehhez hiányzik a pénzügyi háttér, Sunak költségvetési vágásai miatt. Még a saját seregükre sincs elég muníciójuk, nem hogy ukrajnáéra.
    • Németország: Egy Reuters cikk szerint a Rheinmetall képes lenne felfuttatni a 155mm-es gránátok termelését havi 33-42000-re. De ehhez új gyárak építése és beindítása kell Lengyelországban és Magyarországon, illetve Romániában. Ez pedig időbe kerül.
    • ...de 152mm-es gránátot momentán nagyon kevés NATO-szövetséges gyárt, kis mennyiségben. ukrajnának viszont ezekre ugyanúgy szüksége lesz, mint a 155-ösökre (ha nem jobban). Az elmúlt kb 8 évben történt rejtélyes lőszergyári balesetek Csehországban, Bulgáriában és Romániában valószínűleg orosz szabotázsakciók voltak.
    • ...Tehát 90000+6000+40000, meg mondjuk 50000 (FR, AU, stb)=186000 gránát havonta, azaz 2,2 millió évente. Ez a mennyiség arra lesz elég (ha a bővítések valóban megvalósulnak), hogy ukrajna jelenlegi fogyasztását fedezze.
    • Csakhogy a NATO országok a saját készleteiket ezzel még nem tudják feltölteni...
      Amelyekkel voltak gondok az elmúlt években, a jelenleginél jóval kisebb intenzitású konfliktusokban is.
  • Orosz készletek és utánpótlás:
    • A SZU összeomlásakor, azzal megörökölt 152mm-es készletekre több becslés is van, 30-150 millióról; csakhogy ezeket a készleteket fogyasztotta már több háború is. Egy 2002-es orosz cikk szerint pedig "a modern 152mm-es gránátokat csaknem mind ellőtték már". Modern = SZU után gyártott
    • De az orosz gyártás sosem állt le, illetve külön felújító gyártósorok is léteznek
    • észt hírszerzési források ( :) ) szerint a háború kezdetén 17 milliós készletük volt az oroszoknak 152mm-es gránátokból és éves szinten 3,4 milliót tudnak gyártani [itt a cikk még kiszámolja egy másik módszerrel, hogy a 17 millió reálisnak tűnik a készletet illetően és a 3+ millió éves gyártás sem okozhat gondot]
    • A háború első évében 7-10 millió gránát fogyott orosz oldalon, ez azt jelenti, hogy most járhatnak kb az eredeti, egy évvel ezelőtti készletek felénél, de ezt a mennyiséget le fogják tudni gyártani éves szinten, ugyanis a kapacitás létezik most is.
    • Egyáltalán nem kizárható, hogy az OF Észak-Koreától is vásárolt tüzérségi gránátokat - ennek lehet oka az, hogy a még épp felfutóban levő kapacitást egészítik ki, illetve akár "raktárra" is vehették őket
    • Mindemellett az oroszok rákapcsoltak a Krasznopolok gyártására is (az "eddigi mennyiség többszörösét" gyártják mostantól)
  • Egyik oldal sem fog teljesen kifogyni tüzérségi lőszerből. A fő kérdés, hogy vajon Oroszország képes lesz-e fenntartani a mostani műveletekhez szükséges napi 20-30000 darab gránátot.
Tankok
  • A 2000-es évek során az UVZ évente 200-250 darab új tankot gyártott le, 600-650-et pedig felújított
  • 2007-2014 között Oroszországban több új tank készült (1291), mint az USÁban, Németországban, Kínában és Lengyelországban összesen
  • 2022-ben Sojgu elrendelte, hogy évente 480 db-ra kell felfuttatni a gyártókapacitást az UVZ-ben, emellett két új gyárat kell beüzemelni javításokra és felújításokra (a határidők ugyanakkor ismeretlenek)
  • Kijelenthető, hogy az OF jelenleg képes legalább 250 új tankot gyártani (amelyet 480-ra kívánnak felfuttatni), emellett 600 db-ot felújítani: így összesen 800-1100 db új és felújított tank tud beállni a frontra, évente
  • (az M1A1 tankok gyártásának csúcsidejében, a hidegháború alkonyán évente 1440 darab gurult le a limai gyártósorról, ezzel egy időben a SZU hasonló mennyiségű új tankot tudott gyártani; a most kitűzött kapacitási célok egyáltalán nem megvalósíthatatlanok)
  • Az oryx számait alapul véve :) , az orosz fél több, mint 1500 tankot veszített eddig (megsemmisült vagy zsákmányolt példányok) - a valós számok ennél jóval alacsonyabbak lehetnek, figyelembe véve, hogy az oryx többször is számolta ugyanazt a példányt kétszer-háromszor is (más szögből fotózva), vagy éppen manipulált képeket vett alapul.
    Ugyanakkor az orosz tankgyártás vélhetően már most is lépést tud tartani a valós veszteségekkel, és nyilvánvalóvá tette az orosz vezetés, hogy prioritás a gyártókapacitás további bővítése is.
  • Ukrajna: 1200-1500 tankkal kezdte a háborút, amelyből bizonyosan hasonló mennyiség fogyott, mint az oroszoknál. Saját gyártásuk nincs, kénytelenek a nyugattól kuncsorogni új tankokat.
  • Ehhez kapnak "most" (bizonyos esetekben akár 1-2 év múlva) 441 darab "nyugati" tankot. Ez nem lesz elég a veszteségeik pótlására.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Minden reálisan látó politikusunknak tiszta volt két dolog, az első, hogy abban a történelmi pillanatban, Magyarország önmagában életképtelen, mivel nincs ereje megvédeni magát, és éveken belül nyomorba süllyed, és elbukik.
Mázli, hogy kapunk az EU-tól segílykét, különben éhen halnánk...
Ugyanaz a hamis gyarmati szöveg szól újra meg újra. :rolleyes:
ez a köztörvényes barom
Az a "barom" majdnem megnyerte, csak a buta oroszok már akkor is be akartak vágódni a nyugatnál. (Mellékszál, de rohadtul szánalmas ez az orosz viselkedés azóta is.)
Szóval csak ennyin múlott, de persze utólag okos mindenki. Azt igenis jól látták, hogy változnia kell a rendszernek, mert a feudalizmus rendszere már elavult volt akkorra. (Vármegyékkel, főispánokkal együtt, khmm...!) Az is látszott, hogy a gyarmatbirodalmak szét fognak esni. Lehettek volna előrelátóbbak a sógorék is. Nem sokkal később pl. a svédek békében elengedték a norvégokat, itt meg még a 2.vh. idején is vissza akartak ülni a trónra... Elképesztő!
és aki nagyban hozzájárult Trianonhoz...
Nem adtak meg mindent az osztrákok - mármint a belterjes és degenerált Habsburgok, ha már te is ilyen tényszerűen fogalmazol. Pl. az Erdéllyel való egyesülés kérdésében semmit sem engedtek. Természetesen megértem őket, mert a hatalmuk fenntartásához szét kellett szedni a nagyobb és potensebb Magyarországot, de amúgy meg a k***a anyjukat! :hadonaszos: