Én nem, orosz nemzetiségűekről beszéltem, hanem oroszul értő és kommunikáló emberekről, akik nem a sátánt látják az oroszokban. Nem politikusokról beszélek, hanem az emberekről.Kirgizisztánban is főleg kirgizek élnek de mégis ha oroszul beszélsz nem fogsz elveszni, Moldovában is hiába román nemzetiségű ha oroszul tájékozódik, a nagyváros sokuknak Moszkva és nem Párizs .
Ezt ennyire nem ismerem. De miért nem Bukarest az orientacio, ha már románok?
Azt értem, hogy a Szovjetunió alatt Moszkva volt, de sztem el kellett, hogy tolódjanak az arányok Románia felé.
A politikusoknak jó a független ország, hisz az a saját kis szemétdombjuk. A gazdaságuk függ az oroszoktól, azoknak elég lenne elzárni a gázt amit normálisan kifizetni sem tudnak, és meglenne a baj, a mezőgazdasági termékek megvételéről illetve nem megvételéről pedig nem is beszéltem.
Lehet Oriszorszagból megy a gáz, de Ukrajnán keresztül. Ez kettős függés. Ha lerobbantják az oroszok az ukrán energiahálózatot, Moldova is rendszeresen elsötétül.
Sztem amennyire az oroszoktól, annyira függ Ukrajnátol, sőt inkább Romaniatól a moldáv gazdaság. Az biztos hogy a technológiai, pénzügyi befektetéseket a Nyugat és Románia hozzá. Moszkva max a nyersanyagot. Mindkettő szükséges.
Azt hiszed ha az orosz és a nyugat egymásnak feszül közvetlenül mi itt bármilyen formában megússzuk? Esetleg akkor ha elég erőt gyűjtünk függetlenítve magunkat hogy inkább azt mondják, hagyjuk őket kerüljük ki, és akkor atomháború esetén is csak közvetve leszünk érintettek ( hurrá
). Egy ilyen manőverhez pedig az kell hogy közvetlenül határosak legyünk mind a két oldallal, és sütögessük a magunk pecsenyéjét a Balkánon.
Miért hinnék ilyen hülyeséget? Az elmúlt 1 év bebizonyította, hogy rendesen ráqrtunk mi is. Minden eszkaláció rontja a pozíciónkat. Egy moldovai orosz beavatkozás pont ilyen lenne. Egy krími gyors orosz győzelem lett volna kívánatos, de az a hajó tavaly tavasszal elment. Elnézve azóta az eseményeket, nem is volt ilyen hajó, csak orosz whisful thinking.
Most nem vagyunk ideológiailag vezérelt nyugati idiótáktól fenyegetve? Ami azt illeti nekem tökéletesen megfelel egy olyan világ ahol boldogulni lehet, élvezni azt ami szép és jó, és nem kell magyarázkodnom azért mert fehér férfi vagyok aki szereti a pinát, de azt is elfogadom ha valakinek más az izélése, de legyen rend, biztonság és egy minimum szint ami alá nem megyünk nyilvánosan. Nekem a boldogsághoz nem tud a nyugat többet adni mint amit a kelet vagy a dél, nem illúziókat kergetek hanem tudom mire van szükségem.
Mivel gondolom moszkvai szövetségesként sem lenne lekapcsolva, korlátozva a magyar net, így ez a szenny, ugyanúgy ömlene ránk, ahogy ömlik Moszkvára is. Világtrendek ellen nehéz harcolni, ez a realitás. Persze kell.
Nagyon sokan elfelejtitek, hogy ez a hazai relatív jólét nem Moszkvából jött. Először is el kellett zavarni a megszalló szovjet csapatokat és a retardált Grősz féle komcsi vezetőket pályán kívül lökni.
A 90-es Kelet -Nyugati gazdasági váltás az egész térségben növelte a meglévő, komcsik előidézte gazdasági összeomlást. Ma te ennek az inverzét szeretnéd Nyugatiról Keletire. Úgy, hogy a térségben egyedül csináljuk egy háborús zóna árnyékában, fizikai orosz határ nélkül. Ne vedd személyesen, de ez a ló nem bátor, hanem vak!!!
Most arról ne is beszéljünk, hogy a nyersanyagokon kívül Oroszország semmit nem tud adni. (a kőolaj is necces Ukrajnán át) Az is kérdés milyen áron, mert ma is vagy világpiaci vagy kicsivel alatta, de lényegében plusz 3.000 milliárd kiadás évente.... tehát olyan kurvajól nem járunk az orosz nyersanyagokkal.
Persze jobb mint a nincs, meg a még drágább LNG, de ez ugyanúgy lejtő, csak kevésbé meredek.
Nah de ezen felül mit várhatunk a ruszkiktól? Pénzügyi, gazdasági befektetéseket? Hol van a töke?! Ami van elégeti a háború. Én nem akarom Ladára cserélni az autóm. Nem megbántva senkit, de azt hittem a Dacianál nincs gagyibb, aztán láttam egy új Ladát....
A térségben egyedül egy moszkvai váltás a 90-es évek Szerbiájának totális csődjét eredmenyezné itthon. Így sem lesz fáklyásmenet a jövő, de tudatosan ne rontsuk a helyzetünk. Elég kárt okoznak az USA irányította Brüsszelben és a realitasokon elbukó Moszkvában.
Marad a Kelet, de nem Moszkva. Korea, Japán tőke és remélhetőleg kínai. Ennyire nem lehet önsorsrontó Berlin, hogy azt is elengedje. Ezekre minimális a ráhatásunk, annyit tudunk lavirozni, amit Orbán mutatott a szankcióknál. Kicsit kevésbé legyen xar.
Amíg a térség (még Szerbia is a mai napig) Nyugati orientációjú lépéskényszer van, oda köt minket a gazdasági kapcsolataink 90%-a. Oroszország fájdalmasan, de kiváltható. A Nyugat egy 90-es magyar összeomlás árán sem...Ezek a realitások. Ezt aki nem veszi figyelembe olyan álmokat kerget, amik illúziók. Olyan mint Kijev elfoglalása egy hét alatt.