Ezt ennyire nem ismerem. De miért nem Bukarest az orientacio, ha már románok?
Azt értem, hogy a Szovjetunió alatt Moszkva volt, de sztem el kellett, hogy tolódjanak az arányok Románia felé.
Nem tudom, számomra is furcsa ez magyar ésszel, erre és ennek a kialakulására egy szovjetunió/Oroszország történelmében jártas ember biztos jobban tudna magyarázatot adni. Idézzünk meg valakit
Szerintem is logikus lenne hogy a fiatalabbak jobban rátalálnak a magukban rejlő románra, minden a médián múlik.
Lehet Oriszorszagból megy a gáz, de Ukrajnán keresztül. Ez kettős függés. Ha lerobbantják az oroszok az ukrán energiahálózatot, Moldova is rendszeresen elsötétül.
Sztem amennyire az oroszoktól, annyira függ Ukrajnátol, sőt inkább Romaniatól a moldáv gazdaság. Az biztos hogy a technológiai, pénzügyi befektetéseket a Nyugat és Románia hozzá. Moszkva max a nyersanyagot. Mindkettő szükséges.
Már most nem tudják önmagukat ellátni, fájó lenne nekik egy orosz reagálás, de amúgy Románia a legnagyobb gazdasági partnerük természetesen, ha Oroszország a szomszédban lesz, ez változhat, ha ők kerülnek Oroszországon belülre akkor pedig....
Ugyan az a kettős függés amit te üdvözítendőnek tartasz ha Oroszország és köztünk van egy Ukrajna, mit változtat a fenyegetettségen ha van köztünk mondjuk 200 kilométer Ukrajna vagy 20 kilométer Ukrajna? A csapok, a vasút és minden ami keleti gazdasági út az elvágható ezáltal, és korlátoz minket a keleti erőforrás gyűjtésben, de mint a jelenlegi helyzet mutatja, ha az orosz meg akar indulni akkor megindul, közte egy maradék Ukrajnával vagy anélkül.
Miért hinnék ilyen hülyeséget? Az elmúlt 1 év bebizonyította, hogy rendesen ráqrtunk mi is. Minden eszkaláció rontja a pozíciónkat. Egy moldovai orosz beavatkozás pont ilyen lenne. Egy krími gyors orosz győzelem lett volna kívánatos, de az a hajó tavaly tavasszal elment. Elnézve azóta az eseményeket, nem is volt ilyen hajó, csak orosz whisful thinking.
Magyar szemszögből sem ennyire fekete vagy fehér a helyzet, de valóban az lett volna a legideálisabb, de a média felkészítette az ukrán társadalmat, és most elvárnád hogy a moldovaiakat is engedjék megdolgozni hogy jó orosz utálók legyenek.
Mivel gondolom moszkvai szövetségesként sem lenne lekapcsolva, korlátozva a magyar net, így ez a szenny, ugyanúgy ömlene ránk, ahogy ömlik Moszkvára is. Világtrendek ellen nehéz harcolni, ez a realitás. Persze kell.
Várj, hol írtam én orosz szövetségről? Óriási gondolkodásmódbeli különbség van köztünk hiába állunk egy oldalon,ezért bármit írok arról hogy képzelem el Magyarország helyzetét a jövőben, nem fog átmenni. Magyar imperialista vagyok, egy 500 éve gyarmat népének 99,5% nem fogja megérteni a gondolkodásmódját ennek, hiszen mindig csak valakihez hozzáfejlődni akarunk, és követni azt amit mindenki csinál, nincs saját út
. Én nem azt kérdezem hogy mit adtak nekünk a rómaiak, és nem is válaszolok rá, én azt kérdezem, mit kell tennünk ahhoz hogy mi legyünk a rómaiak....
Nagyon sokan elfelejtitek, hogy ez a hazai relatív jólét nem Moszkvából jött. Először is el kellett zavarni a megszalló szovjet csapatokat és a retardált Grősz féle komcsi vezetőket pályán kívül lökni.
A 90-es Kelet -Nyugati gazdasági váltás az egész térségben növelte a meglévő, komcsik előidézte gazdasági összeomlást. Ma te ennek az inverzét szeretnéd Nyugatiról Keletire. Úgy, hogy a térségben egyedül csináljuk egy háborús zóna árnyékában, fizikai orosz határ nélkül. Ne vedd személyesen, de ez a ló nem bátor, hanem vak!!!
Elfogadom hogy neked a jólét és boldogság mérőszáma a nyugati termékek fogyasztását jelenti, és ki ne szeretné a jó dolgokat vagy a luxust? A kettőnk közötti különbség abból adódik hogy te mindig visszavonulnál és kompromisszumot keresnél, én falig mennék előre, nem lesz köztünk ebből sértődés, szeretek veled vitázni mert van kivel.
Viszont továbbra sem gondolnék szakítani sem a nyugattal sem a kelettel, dinamikus irányváltásban gondolkozok, hogy lehetőségünk legyen mozogni a világgal, és mi tudjunk reagálni a környéken a legjobban a változó világra, és ez nem 4 éves ciklusokat jelent, sem negyedéves vagy éves gdp adatokat. Viszont ebbe most nem mennék bele mélyebben.
Most arról ne is beszéljünk, hogy a nyersanyagokon kívül Oroszország semmit nem tud adni. (a kőolaj is necces Ukrajnán át) Az is kérdés milyen áron, mert ma is vagy világpiaci vagy kicsivel alatta, de lényegében plusz 3.000 milliárd kiadás évente.... tehát olyan kurvajól nem járunk az orosz nyersanyagokkal.
Persze jobb mint a nincs, meg a még drágább LNG, de ez ugyanúgy lejtő, csak kevésbé meredek.
Nah de ezen felül mit várhatunk a ruszkiktól? Pénzügyi, gazdasági befektetéseket? Hol van a töke?! Ami van elégeti a háború. Én nem akarom Ladára cserélni az autóm. Nem megbántva senkit, de azt hittem a Dacianál nincs gagyibb, aztán láttam egy új Ladát....
A térségben egyedül egy moszkvai váltás a 90-es évek Szerbiájának totális csődjét eredmenyezné itthon. Így sem lesz fáklyásmenet a jövő, de tudatosan ne rontsuk a helyzetünk. Elég kárt okoznak az USA irányította Brüsszelben és a realitasokon elbukó Moszkvában.
Nem várok többet az oroszoktól mint amit adni tudnak, és amit ebből mi ki tudunk használni, nyersanyag, mozgástér, az állóvíz felkavarása. nem győzöm hangsúlyozni nem nyugatiból való keletibe ugrás a vízióm.
Marad a Kelet, de nem Moszkva. Korea, Japán tőke és remélhetőleg kínai. Ennyire nem lehet önsorsrontó Berlin, hogy azt is elengedje. Ezekre minimális a ráhatásunk, annyit tudunk lavirozni, amit Orbán mutatott a szankcióknál. Kicsit kevésbé legyen xar.
Ne legyenek illúzióid velük kapcsolatban, a szélsőségek népe, nyomtak ezek két világháborút és egy 30 éves háború során is képesek voltak jobban kiirtani egymást néhány területen mint minket a török hódoltsági területen...... Messzemenően több lehetőségünk lenne mint a szankciós lavírozás, de Fideszre szavazóként mondom hogy a felkészülés időszaka végig lett szunyókálva ha nem is mély alvásban, mert nem itt kéne tartanunk, hittem abban hogy ez a válság lesz az amitől a szomszédok elé ugrunk.... lófaszt, mondvacsinált ügyeken megy a médiaharc miközben az ellenség az egészséges nemzettestet rágja, és akarat sincs a hatékony harcra, eszköz az volna, hol nyíltan hol titokban harcolva.
Azt látom az orbáni politikában hogy folyamosan átalakul, de nem tudja merre tart, jól kezeli a kihívásokat, de tüzet olt, és nem követ egy évszázados víziót, annak megugrása már túl magas neki, elvesztegetett lehetőségek, ezzel tudnám összefoglalni.
Amíg a térség (még Szerbia is a mai napig) Nyugati orientációjú lépéskényszer van, oda köt minket a gazdasági kapcsolataink 90%-a. Oroszország fájdalmasan, de kiváltható. A Nyugat egy 90-es magyar összeomlás árán sem...Ezek a realitások. Ezt aki nem veszi figyelembe olyan álmokat kerget, amik illúziók. Olyan mint Kijev elfoglalása egy hét alatt.
Nem észrevenni a világ változását végzetes hiba lehet, ezért kell az általam említett dinamikus elszakadási/mozgási képesség, a nyugat gyengül, a dollárt megtámadták, ha nem lesz dollár, nem lesz semmi, euró sem lesz. A szegényháznak csúfolt világ többi részének szintjén lesz a nyugat is, viszont demográfiai hanyatlás mellet, egy megdöbbenő lakossággal, aki azt fogják kérdezni hogy mi ez? Amikor ez megtörténik ott lesz a mi következő nagy lehetőségünk pillanata, de ez felkészülést igényel.
Neked nem furcsa az hogy a nyugati gazdaságokban van egy őrült infláció, miközben a dollárt fokozatosan elhagyóknál, akik barterre vagy saját valutára álltak át minimális infláció van? Vagy az Olaszország méretű gazdasággal rendelkező Oroszország mantrája ( gdp szerint, dollár rendszerben) nem roppant meg a szankcióktól, és nem lett éhezés, és jelentős életszínvonal csökkenés? Miközben nyugati vélemény szerint a "világgal" harcol?
Szaúd Arábia és sokan mások lépnek ki a sorból, amiért egy évtizede Khadafinak meg kellet halnia....
Sokad magaddal szörnyű lesz a ráeszmélés amikor a dollárnak nevezett pénzszivattyú rendszer felbomlik, és kiderül hogy a király meztelen. Merthogy az, az Oroszország elleni hatástalan szankciók megmutatták.
Azt sem hiheti el senki hogy ezek az egykori gyarmatok és megalázott országok nem akarnak bosszút vagy őket megillető helyet és jólétet, az indiai és kínai vezetők leülnek egymással beszélni hogy lehet ártani a nyugatnak, miközben a Himalájában egymást ölik a katonáik. Látsz te ilyen szintű diplomáciai és stratégiai képességet nyugati politikusokban? Vagy a kedvencem hogy Kína nem segíti Oroszországot...
a kínai "elvtársak" saját embereiket megszankciózzák ha nyugaton azt találják ki, de az üzlet megy tovább mert 1,5 milliárdan vannak, mindig a nyugati döntéshozatal előtt fognak járni.
Az a baj hogy ha ezt fel is ismerte a magyar vezetés legfelső szinten, valódi hatékony lépéseket nem tesz a társadalom és a gazdaság felkészítésére, mert tele van nyugati irányultságú emberekkel, de kelti sem kell, magyar kéne....... itt leszünk letolt gatyával mint utolsó csatlós, ettől félek nagyon....