[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 436
8 689
113

Mert GLSDB van!?

Itt olvastam róla, mint a Saab és Boeing újdonsága… nem volt az régen.

Sztem ezt max tesztelik éles körülmények között… de ez csak következtetés.
Ha rakéta nincs, pedig több évtizedes rendszer, akkor egy új fejlesztésből mennyi lehet!?

GLSDB régi bombákkal is működik, azért csinálták eredetileg ugye. Bár volt róla szó, hogy lehet új gyártásúakkal készül majd. Meg eleve olcsóbb cucc.

Tekintettel arra, hogy több lelkes harckocsit igérgető állam utólag különböző ürügyekkel kihátrált az szállitás mögül, akkor most hány harckocsival számolhat Kiev?
Egyenlőre biztosnak tűnik 13 német Leo 2A6 és 3 portugál Leo 2A4. A 13 Challyról sem hallani.
Még el sem kezdődtek a beigért, raktáron lévő Leo 1-esek műszaki előkészitése sem. Az Abramsokat meg amúgy is csak 23 végére igérték. Teljesen sötét a szerviz, javitás, lőszerszállitás megoldása. Ismeretlen számú személyzetet képeznek ki itt-ott.
Mintha arra spekulálnának, hogy összeomlik Kiev, mielőtt szálitaniuk kellene és igy megoldódik a dilemma. :)

Nyugatnak kevés harckocsija van, azok is ki tudja milyen állapotban. Így ígérni könnyebb, mint küldeni kapásból :) Ami azért persze szomorú valahol :|

Krimről csak annyit, hogy még a magyarok is több jogot formálhatnának rá mint az ukránok, akik sosem uralták azt a területet, csak ajándékba rájuk szakadt.. Az "ajándékot" is úgy kapták hogy azt feltételekhez kötötték, ilyen volt az autonómia is, amit többszöri nekirugaszkodás után tudott Kiev valahogy összebarkácsolni..

Mi legalább egy darabig a honfoglalásig tartó vándorlásunk során a Krimen is tartózkodtunk

Krímet anno az oroszok is úgy foglalták el erővel. Nem igen volt alapja, hogy elvegyék 2014-ben az ukránoktól. Nekünk az se lenne rossz, ha Ukrajna területén belül területi autonómiát kapna. Lenne precedens Kárpátaljához.

"Ukrajna meg egy feneketlen lyuk. Nem fogjak tudni kiszedni amit beletettek, es ha par ev mulva vege is lenne, beigertek Zelenszkijnek hogy ujjaepitik Ukrajnat."

A 44 millió hektár jó minőségű termőföld meg a természeti kincsek azért eléggé vonzó befektetés. A "fejlett nyugaton" a termőföldek kimerülőben, természeti kincsek kimerülőben. Ukrajna meg "szinte" Európa, a távolság a többi elérhető területhez képest elenyésző. Az USA-nak megéri a mezőgazdasági terület kiaknázása, kimerítése olyan 30-40 év alatt. Kérdés lesz-e 30-40 év nyugodt időszak? No, meg az oroszok mit szólnak hozzá?

Európa azért meg tudja magának termelni a kaját. Az USA meg sokkal jobban. Ukrán termelés inkább azért lenne jó Európának, mert olcsóbb ott termelni.

Amint nyilvánvalóvá vált, hogy az ukránok kénytelenek feladni Bahmutot, "kiderült", hogy nem is olyan fontos az a város
Forrás: https://kuruc.info/r/4/255244/

Az hogy mennyire fontos az inkább helyzetértékelés kérdése. Az ukránok szerintem inkább időhúzás miatt tartják, ameddig lehet, meg közben had vérezzen az orosz hadsereg. Így a komoly és valóban fontos védelmi vonalhoz csak később és már gyengébben érkezzen. Az időhúzás a nyugati fegyverek miatt is ugye eléggé fontos.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 906
35 743
113
Ukrajna, lőszerek, harckocsik és az orosz offenzíva – Doug Macgregor ezredes

Orosz katona a lövészárokban vívott csaták között "Cheburashka" filmet nézi.

„Térdelj le, és KÖNYORÖGJ A BOCSÁNATÉRT”: A dühös ukránok elenskyhez.

„Mondd kérlek, hogyan hibáztathatsz állandóan mindenkit, de magadat nem? Soha önmagad! Mindig mindenki a hibás, nem te! minek ülsz ott? Miért indultál az országunk elnökválasztásán? Elpusztítani nemzetünket? Jelenleg így néz ki!

Számodra mindenki más a hibás mindenért.
Összegyűjtöd az összes fémhulladékot az Európai Unió minden részéről! A fiatal srácokat, akiknek újszülöttjeik vannak, és terhes feleségeik vannak, a frontra kényszerítitek. Megváltoztattad a törvényt, így most már tizenhat éveseket is soroznak, és tizenhét évesek mennek a forró pontokra.
Még a kibaszott brit tudósok hivatalos szponzora is vagy, akik szerveikért boncolgatják a srácainkat.

Te barom, a feleséged 40 ezer eurós esőkabátban mászkál, és ez nem is volt újévi ajándék! Azt hazudja, hogy ismeri az árakat az országában, és azt állítja, hogy a makréla 8 hrivnyába kerül… Legyen egy kis lelkiismereted,
Zelensky! nem tettél tönkre mindent? Nem félsz attól, hogy gyermekeid megfizetnek a bűneidért?

Kineveted, és gúnyolódsz az egyszerű embereken, akiknek köszönhetően milliomos lettél! Dollármilliomos vagy, a francba! Honnan vetted – a háborúból, a kibaszott pokolból, a csontokból! Megértem, hogy nem sajnálsz senkit,
te barom, de nem is sajnálod a gyerekeidet? Csak takarodj ki Ukrajnából!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az hogy mennyire fontos az inkább helyzetértékelés kérdése. Az ukránok szerintem inkább időhúzás miatt tartják, ameddig lehet, meg közben had vérezzen az orosz hadsereg. Így a komoly és valóban fontos védelmi vonalhoz csak később és már gyengébben érkezzen. Az időhúzás a nyugati fegyverek miatt is ugye eléggé fontos.
A pontosság kedvéért.
1. Vérzik az orosz hadsereg is, de az ukrán is. Tény, hogy az ukránok főleg az összefogdosott katonákat tömik a darálóba (a képzetteket próbálják a front hátában kímélni) addig az orosz kénytelen a legjobbakat bevetni. Azonban az idő húzása miatt (ami elengedhetetlen) az ukránok is eljutottak oda, hogy most már a tavaszi offenzívára félretett tartalékokat kell belökniük a városba.
2. A három rétegű védelmi vonal közül ez volt a legerősebb. A Karamatorszk-Szlavjanszk vonal nincs ennyire megerősítve. És ember is kellene oda. De csak a félretett "személyzet" van. Azokat pedig sajnálják. De nem lesz más választásuk, ha meg akarják tartani az említett városokat. Ezzel pedig a tavaszi offenzívának inthetnek bucsút.
Na meg eszközök területén sem állnak jól az ukránok. Kénytelenek spórolni mind lőszerben, mind pedig technikában.
És mint tudjuk, amelyik technikával spórolni kell a háborúban, az nem létezik.
3. Az a százegynéhány tank 1000 km-es fronton, semmire sem lesz elég. Főleg, ha addigra az orosz a légierőt is jobban tudja használni. És az is nagy kérdés, hogy mikor érkeznek. Ha csak ősszel, akkor addig nem biztos, hogy kitart a 3. vonal védelme.

Összességében szarban vannak az ukránok. Menekül a lakosság, aki nem az pedig nyomorog vagy meghal a fronton, romokban az infrastruktúra, nem működik az ipar, nincs az államnak bevétele (kegyelemkenyéren él), kimerült hadsereg. És még csak ezután jön a fekete leves. Bachmut eleste akkor gyomrost ad az ukránoknak, hogy egyhamar nem állnak fel. Demoralizáló lesz az egész seregre nézve, főleg, úgy, hogy a katonák bőven tudják, hogy micsoda emberáldozat volt arrafelé, és még sem lett eredménye. Kérdés, hogy megússzák-e összeomlás nélkül.
Ebben az egészben lassú felőrlő orosz offenzívában az a demoralizáló, hogy lassan napi szinten, akár métereket, de halad előre és nem lehet megállítani, illetve, hogy az oroszok a városok kapcsán ráálltak a római katonai módszerre, azaz, ha egy várost ostromolni kezdtek annak sorsa meg lett pecsételve. Soha nem hagyták abba, ha kellett hegyet hordtak a hegy mellé, mint az Izraeli utolsó ellenállási pont felszámolásánál (Masada ostroma). Most nem hegyet hordanak, hanem iszonyatos mennyiségű tűzérségi éőszerrel lerombolják, úgy, hogy kő kövön alig marad.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 370
113
A NATO Abrams, Leopard és Challenger tankokat küldött Ukrajnába.
A harckocsik ellensúlyozására és gyors megsemmisítésére Oroszország Top Attack Almas rakétákkal felszerelt Shahid 191, Shahid 129 és Mohajer 6 drónokat kapott Iránból.
erre azert nem vennek merget, marmint, hogy az Abrams mar ott van. Leot sem gondolom, a Chally mondjuk az eselyes lehet ismerve az angolokat.
Fejlett precíziós nyugati elvek mentén kiképzett ukránok aknát telepíteni készülnek.

Mi ezzel a gond, hatekony, gyors megoldas :) Elasni majd elassa, akinek az a feladata...
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Természetesen ez csak most jutott az eszükbe, ők csak mennek az események után:
Erről láttam egy videót a Toroczkai csatornáján amely erről szól, hogy a black rock ukrajna újáépítésén dolgozna és a fegyverkereskedelenben is vastagon kiveszi a részét. Valamint megjegyzi, hogy 2017 óta itt van nálunk az europai központjuk a 70 irodájukból a 3. legnagyobb a világon a magyar és ez még fejlesztési központja is egyben.
Itt megjegyezném, hogy Toroczkai oriásit tévedett! A végén ugyanis azt állítja, hogy az dollárokkal a kormányunk ellen dolgozik ez a szervezet.
Hatalmas hiba, pontosan fordítva van! Érdekes és ide tartozik, hogy ugyanazt az elvet követi ez a szervezet is mint a kormány: kelet és nyugat közötti kereskedelmet összekötést kapcsolatot. Tehát van az a deal amiért cserébe segítik a kormányt ideológiát félre téve. És ha a black rock áll mögötted= bepofázhatsz Brüsszelnek, bepofázhatsz nagyhatalmaknak, üzletelhetsz diktátorokkal, spanod lesz izrael is, fegyvergyártó központ lehetsz, vétózhatsz kedvedre, pont kiderülnek az ellenfeleid korrupciós ügyei, kapod az úniós pénzeket, tisztelnek haveroznak a legnagyobb vezetők, jönnek a beruházások az országba, beszólhatsz S. Györgynek, az ellenfeleid összes amerikai és minden más titkos anyagi támogatását forrását leleplezik kiszolgáltatják neked megkapod nyilvánosságra hozhatod lesz médiaháttered, és nem meri túltolni egy nemzet vagy ploitikus sem a biciklit mert után csak kap egy telefont "onnan" nagyon föntről:


"Mert Magyarország az én területem!"

Teccik érteni???
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 360
31 630
113
Figyu, egy biztos! Az oroszok pont most, nem voltak világhódító kedvükben,(ez látszik a hadseregükön is) tehát ez a nagy hiszti amit csináltak eltúlzott, megtervezett, és felesleges volt. Ha ránézel a térképre, láthatod hogy Oroszország nyugati határait megszállta a NATO! Nem az oroszok bontották meg az erőegyensúlyt, belekényszerítették őket a védekezésbe! ZSENIÁLIS!! Ha te ebben nem látod a rosszindulatot, akkor vak vagy! Ha igen, akkor hazabeszélsz! Az meg hogy ki utál kit, egyáltalán nem ide tartozik!!!
Ruszki propi duma.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
Elolvastam végig, az jutott eszembe, hogy
vajon melyik rokonával lehet zsarolva? Anyám náluk lenne, csupa szép dolgokat mondanék én is...
Nem nem.
Itt most az indúl el hogyminket szídtok miközbe adunk egycsomó segélyt segítjüka menekülteket. ÉS NEM ELG...
Hány NATO állampolgár harcol Ukrajnába??? mert a magyar a legmagasabb szám... történelmi okok miatt és nekünk ezért fonos a béke mert mi is vérzünk...
úgyhogy nincs joga senkinek pofázni mert sem az EU sem a NATO nem védi meg a magyar állampolgárokat ukránba (miközbe eus állampolgárok))
és minket pofáznak??? vérünk folyik... nekik csak a vas és réz acél repüll.

És igaz. Már korábban elő lehett vóólna húzni ezt a kártyát de akkor nem segített vólna. se nekünk se a frontravitt magyaroknak....
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
529
1 680
93
Amúgy nekem tetszik ez a Vágneres ötlet, hogy a börtönökből toboroznak. Az európai országok is felajánlhatnának ilyen segítséget Ukrajnának, hogy a rablókat, gyilkosokat kiengedik a börtönből és minimális kiképzés után Ukrajnában a lövészárkokba küldik őket. Mi európaiak is jól járnák, hogy nem kéne a börtön költségeket fizetni, a raboknak is egy esély lenne, hogy ha fél évet leszolgál szabad életet élhet és akkor a következő nagy segítség csomag is letudva.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 984
113
@ruszkik.haza ez a rendser mármint nem hogy magánvállalkozások veszik ki az elitélteket mindenhol rendszerbe van egyébként.
az 5 évet meg nem ahaladó vagy 5 év van hátra a büntetésből nállunk is sorkötelezett állomány kapásból be lennének rántva. nem kellene őket keresgélni... a súlyos büntetést élvezők valószínűleg nállunk egyféle szabadcsapatokba lennének szervezve nagyon rizikós helyekre.

a háború eggyik előkészülete a nagyszámű lesittelés. majd a sorozás eggyik lépcsőjébe az így lesíteltek fronraküldése.