[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Tehát pl Herszonnál teljesen véletlenül esett egybe az orosz frontvonal racionalizálás az ukrán támadással?

Már másodjára vagy harmadjára írod ezt a NATO nem támogatja a BTG-t dolgot, így kénytelen vagyok reagálni rá, nehogy a butasag ragadjon meg. A NATO is ismeri és alkalmazza a BTG-t, kiváló példa erre a mi zászlóalj harcsoportjaink amik vagy 10+ éve kapnak NATO CREVAL ellenőrzés keretében NATO combat ready minősítést. Tehát butaság amit állítasz.

Abba meg bele se menjünk, hogy pl a manővererőket tekintve pl a 2013- as magyar ZHCS nagyon hasonló volt az orosz BTG-khez, persze magyar keretek közt ( pl a legvédelmwt nem Pnachir adta, de ugyanúgy volt légvédelem).
Oké, akkor fordítsuk meg: a magyar (NATO) ZHCS nagyon hasonló az orosz BTG-hez, de az orosz BTG véleményed szerint alkalmatlan a komolyabb harctevékenységre, mert mint írtad, a dandár szervezésű erők sokkal hatékonyabbak. Tehát a magyar (és a NATO) hadsereg ZHCS alakulatai sz@rt sem érnek? Vagy csak akkor sz@r a BTG ha orosz, ha NATO, akkor kiváló? Kicsit jobban belegondolva önmagadnak mondasz ellent...
Ami pedig Herszont illeti, pontosan tudod, hogy ott komolyabb ütközet nem volt, az ukrán barátaid a kiürített Herszonba vonultak be nagy ovációval. Kár ezen rágódni, olyan ukrán győzelmet még nem tudtál mondani, ami pl. Mariupol ostromához hasonló lett volna, ahol valóban harccal kellett elfoglalni vmit.
Eddig az összes "ukrán offenzíva" kiürített terület elfoglalását jelentette, direkt harcérintkezésből még soha sehol nem győztek... :D
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93
de ezekből az jön le megfejtésként hogy bakhmut körül valóban többé vagy kevésbé cserélik a wagnert regulárisokra (és nem azért mert elfogytak - akármennyire is szeretné ezt belelátni az ukrán oldal - hanem mert viszik őket délre egy új projektre),
Én még ezt a magyarázatot is logikusnak látom a Wagner kivonásával kapcsolatban: azért lépnek a helyükre a regulárisok, mert egyesek azt akarják, hogy ők arassák le a babérokat, ne a zsoldosok. Mivel egyre közelebb van a város elfoglalása, és van némi feszültség a Wagner és a regulárisok között, ez érthető is lehet. Akárhogy is nézzük várhatóan ez lesz az oroszok legnagyobb sikere hosszú hónapok után. Propaganda szempontjéból kulcsfontosságú, hogy miként tálalják a közvélemény számára. Nyilván a wagneresek (most nem a börtöntöltelékekre gondolok, ha nem a "hagyományos" wagneresekre) többnyire sokkal hatékonyabban, jobb morállal harcolnak, mint a sorozott közkatonák. Azonban Putyinnak most arra van szüksége, hogy a mozgosítást, kiképzést stb. gyorsítsa fel és növeleje a harci morált. A zsoldosok elvégezték a piszkos munkát, most jöhet a többi. Ugyanez játszódott le Szíriában is. Ott még a Wagner jelenlétét is letagadták gyakran. Pedig vaójában nem a szerencsétlen, gyáva szíriai hadsereg győzte le a lázadókat...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113

Biden a NATO keleti szárnyára érkezik​

Február 20-án Joe Biden amerikai elnök háromnapos látogatást kezd Lengyelországban.
Az amerikai elnök látogatásának programja a lengyel kollégájával, Andrzej Dudával folytatott megbeszéléseket, valamint a Bukaresti Kilencek (a NATO keleti szárnyán fekvő országok) vezetőivel való találkozót is tartalmazza.
A Dudával való találkozó során Biden meg kívánja vitatni a kétoldalú együttműködés kérdéseit, valamint "Ukrajna támogatására tett kollektív erőfeszítéseket" - közölte a Fehér Ház.
Február 21-én (a DPR és az LPR függetlenségének Oroszország elismerésének évfordulóján) Biden fellebbezést fog benyújtani Oroszország ukrajnai különleges hadműveletéhez, és "jelzést küld Ukrajnának az Egyesült Államok támogatásának fenntartásáról" - tette hozzá Washington.

Segítség RV​

A bukaresti kilenc közé tartozik Bulgária, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Csehország és Észtország.
Az egyesület 2014-ben jött létre Lengyelország és Románia vezetőinek kezdeményezésére, a hivatalos nyilatkozatot 2015 novemberében írták alá. A deklarált célok között szerepel a NATO keleti szárnyának országai közötti katonai együttműködés elmélyítése.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676883198

Biden Kijevben bejelenti F-16-os repülőgépek és ATACMS rakéták (500 km) átadását Ukrajnának.
ez valószínűleg azt jelenti, hogy ezek a vadászgépek és rakéták már Ukrajnában vannak‍♀
Biden kijevi látogatása kapcsán drámaian megnő annak a valószínűsége, hogy Hszi elnök moszkvai látogatást tesz.
Ebben a videóban Biden és Zelensky az idő nagy részében csendben sétál, mivel nincs tolmács a közelben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Annyira breaking, hogy már tegnap volt róla szó nyilvános helyeken. :cool:
Orosz hírszerzés meg néz ki a fejéből a szájával plömplömözve.

Akinek van egy kis esze az tudhatja, hogy ez is előre le volt egyeztetve az oroszokkal. Semmifajta Kalibr nem megy a közelébe sem. Max. az ukránok fognak pár háttérzajnak szükséges robbantgatást csinálni a külső kerületekbe, hogy beszűrődjön a sajtótájékoztató hanganyagába.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
két dolog látszik
az egyik hogy míg korábban bakhmut körül csak wagner volt és monoton zárult körbe a bekerítés most a déli szakaszon a konstaninovkai úttól visszanyomták az oroszokat pedig egy hete már elérték azt
a másik hogy felbukkantak azok a wagneros buszok zaporozsjéban
és volt olyan ukrán oldali hír is - talán pont a magyar nevű drónostól? - hogy a wagner fogyóban van egyre több az orosz reguláris a helyükön, ez egyrészt bizonytalan hitelességű másrészt véleményes
de ezekből az jön le megfejtésként hogy bakhmut körül valóban többé vagy kevésbé cserélik a wagnert regulárisokra (és nem azért mert elfogytak - akármennyire is szeretné ezt belelátni az ukrán oldal - hanem mert viszik őket délre egy új projektre), a regulárisok viszont vagy kevésbé hatékonyak vagy csak az átállás pozíciók átadása szervezettség tekintetében nagy fejlődési potenciállal bír (értsd: kupleráj van amit az ukrik ki is használnak)
Szerintem is az lehet, hogy a Wagnert átcsoportosítják...helyettük megy az Ahmat, meg a regulálisok. Ja, Kadirov PMCt akar csinálni az Ahmatból...Az ukrán utánpótlási vonalak tűz alatt vannak. Nyit a Wagner egy új valhallát... Megosztja az ukrán utánpótlási fókuszt, betörketnek az oroszok Szumi és Harkov környékére. Támadhatnak Zaporozsnye felé is.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 361
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 233
33 704
113
ezeket a zászlóalj harcsoportokat érő kriikákat fogadjátok úgy @dudi tól hogy nagy szerelmese vólt korábban ennek. kiábrándulása valószínűleg okkal van. Kardoskodott ő nem keveset meg sáoítozott nem keveset a svéd és norvég zászlóalj harcsoportok miatt (önálló vegyes zászlóalaljak.)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 888
12 430
113
Annyira breaking, hogy már tegnap volt róla szó nyilvános helyeken. :cool:
Orosz hírszerzés meg néz ki a fejéből a szájával plömplömözve.

Akinek van egy kis esze az tudhatja, hogy ez is előre le volt egyeztetve az oroszokkal. Semmifajta Kalibr nem megy a közelébe sem. Max. az ukránok fognak pár háttérzajnak szükséges robbantgatást csinálni a külső kerületekbe, hogy beszűrődjön a sajtótájékoztató hanganyagába.

Nem robbantgatas, szirena! :p :D
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Biden Kijevben bejelenti F-16-os repülőgépek és ATACMS rakéták (500 km) átadását Ukrajnának.
ez valószínűleg azt jelenti, hogy ezek a vadászgépek és rakéták már Ukrajnában vannak‍♀
Biden kijevi látogatása kapcsán drámaian megnő annak a valószínűsége, hogy Hszi elnök moszkvai látogatást tesz.
Ebben a videóban Biden és Zelensky az idő nagy részében csendben sétál, mivel nincs tolmács a közelben.

Bidentól az is kitelik, hogy délután bejelenti mennyire tetszett neki Bukarest és minden erejével azon lesz, hogy megsegítse Svédországot a Marokkó elleni harcban.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Mindenkitől előre elnézést, hogy Vietnámmal jövök (már megint), de szerintem továbbra is vannak párhuzamok :)
1969 július 30-án Nixon látogatást tett Saigonban, ahol találkozott az amerikai csapatokkal illetve magával Thieu (dél-vietnámi) elnökkel is.

drzxOhi1_o.jpeg

Nixonnak ez sokadik látogatása volt Vietnámban, de elnökként az első.

A teljes memorandum elérhető, de kiemelek itt néhány szemelvényt, hátha most is mond(ott) a Biden/bohóc páros hasonlókat:
"
... Thieu elnök kiemelte, hogy [...] "a bátor javaslataink miatt is nyertük meg a szabad világ támogatását. Amíg a másik oldal elhiszi és reménykedik a saját győzelmében, minden eszközzel - politikai és katonai - azon kell dolgoznunk, hogy kiálljunk (az álláspontunkért). [...] Kérdés, hogy vajon a másik oldal hajlandó-e tárgyalni egyáltalán, és ez probléma. Mindeddig nem láttuk jelét az ilyen irányú szándékaiknak. [...]
Hogy a másik oldal hajlandó-e értelmes párbeszéded folytatni, vagy csak a háborút szándékozik folytatni. Amennyiben az utóbbiról van szó, úgy a háború más jellegűvé válhat [...], elhúzódhat akár 4-5 évig is. Erre fel kell készülnünk. Emiatt különböző frontokon kell fejlődnünk: a) megerősítjük haderőnket b) kibővítjük a pacifikációt (földreformok...) c) a népet kormányunkkal konszolidáljuk (stb stb).[...]
Dél-Vietnámnak politikailag, katonailag és gazdaságilag is erősebbé kell válnia."
A dél-vietnámi elnök megemlítette, hogy kormányának konkrét javaslatai vannak az amerikai segélyeket illetően, annak elősegítésére, hogy gazdaságuk minél gyorsabban növekedhessen, és hogy ez összességbben roppant fontos szempont.
[...]
Thieu elnök szerint [...] ha az USA segíti ellenállásukat, ők "el tudják kergetni az agresszort" és a többi (gazdasági/politikai) problémát is megoldják maguk.
Nixon elnök újfent kifejtette, hogy a segítségnyújtás folytatódik, mert hiszi, hogy ez nagyon fontos a vietnámi gazdaság és a háború vietnamizációja szempontjából.
[...]
Thieu elnök szerint az ellenség egy új (katonai) akcióra készül. Az ellenség fő problémája az, hogy a harcok intenzitását megtartsa azon a szinten, mely még elég ahhoz, hogy a dél-vietnámi erők harci képességét megkérdőjelezze, ugyanakkor semmiképp ne adjon okot az amerikai csapatok kivonásának leállítására.

(megjegyzés: 1968-1969-től kezdődött az amerikai csapatok komoly kivonása Vietnámból: 1967: 485e -> 1968: 536e -> 1969: 475e -> 1970: 334e)
"

Dél-Vietnám 1976-tól megszűnt létezni, beolvadt a Vietnámi Szocialista Köztársaságba. Ma egy prosperáló ország.

A történelem - úgy tűnik - ismétli önmagát.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 331
113
Magyar Bahmutból. Az oroszok szabadnapot vettek ki. Az előző napi non-stop támadásaik, halottait és sebesültjeit evakuálják. Támadás nem volt, tüzérségi tűz annál inkább. Meglátjuk az éjszaka milyen lesz.

Támadás Artyomovszk ellen: A PMC "Wagner" harcosai áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét Berhovkában, és az ellenséges vonalak mögé mentek​

A PMC "Wagner" rohamcsoportjai Berhovka és az Ukrán Fegyveres Erők védelmi hátulja közé ékelődnek Jagodnoe térségében, megszakítva az ukrán fegyveresek visszavonulását Bakhmutba Berhovkából és Dubovo-Vasylivkából.
Részletek az "orosz tavasz"
katonai tudósítóinak frontvonali jelentésében .
Magában Berhovkában heves harcok dúlnak, a mieink elfoglalták a falu északi részét.
Jagodnojenál a Wagnerek az erdősáv mentén haladnak, hogy oldalról csapjanak le.
Paraskovievka elfoglalása lehetővé tette a Berkhovka melletti magaslat megszerzését, amely az ukrán fegyveres erők állásai felett lógott az alföldön.
Az ukrán katonai propagandisták megerősítik a helyzetet:
▪️ „Bahmutszkij szakasz – az oroszoknak sikerült áttörniük a védelmet Paraszkovievkától délre, és szándékuk volt éket verni Jagodnij és Berhovka közé.
▪️ Dubovo-Vasziljevka felé is haladnak.
▪️ Magában Bahmutban is sok támadás történik, nem mindegyiket verik vissza az ukrán fegyveres erők.
Változások Bakhmut térképén az elmúlt 7 napban.
▪️ Dél felől a „Wagnerek” nem tudták áttörni az autópálya melletti védelmet, ezért most a mariupoli temetőt támadják, hogy elérjék a jól ismert „repülőgépet” – számolnak be az AFU forrásai az esti elemzésben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676841101
egy pici ellentmondas, de hat megszokhattuk. Ugy nez ki, a Wagner maradt bahmuttol eszakra, a deli eroket csoportositottak at Ugledarhoz (velemenyem szerint meg foloslegesen koran.)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Mindenkitől előre elnézést, hogy Vietnámmal jövök (már megint), de szerintem továbbra is vannak párhuzamok :)
1969 július 30-án Nixon látogatást tett Saigonban, ahol találkozott az amerikai csapatokkal illetve magával Thieu (dél-vietnámi) elnökkel is.

drzxOhi1_o.jpeg

Nixonnak ez sokadik látogatása volt Vietnámban, de elnökként az első.

A teljes memorandum elérhető, de kiemelek itt néhány szemelvényt, hátha most is mond(ott) a Biden/bohóc páros hasonlókat:
"
... Thieu elnök kiemelte, hogy [...] "a bátor javaslataink miatt is nyertük meg a szabad világ támogatását. Amíg a másik oldal elhiszi és reménykedik a saját győzelmében, minden eszközzel - politikai és katonai - azon kell dolgoznunk, hogy kiálljunk (az álláspontunkért). [...] Kérdés, hogy vajon a másik oldal hajlandó-e tárgyalni egyáltalán, és ez probléma. Mindeddig nem láttuk jelét az ilyen irányú szándékaiknak. [...]
Hogy a másik oldal hajlandó-e értelmes párbeszéded folytatni, vagy csak a háborút szándékozik folytatni. Amennyiben az utóbbiról van szó, úgy a háború más jellegűvé válhat [...], elhúzódhat akár 4-5 évig is. Erre fel kell készülnünk. Emiatt különböző frontokon kell fejlődnünk: a) megerősítjük haderőnket b) kibővítjük a pacifikációt (földreformok...) c) a népet kormányunkkal konszolidáljuk (stb stb).[...]
Dél-Vietnámnak politikailag, katonailag és gazdaságilag is erősebbé kell válnia."
A dél-vietnámi elnök megemlítette, hogy kormányának konkrét javaslatai vannak az amerikai segélyeket illetően, annak elősegítésére, hogy gazdaságuk minél gyorsabban növekedhessen, és hogy ez összességbben roppant fontos szempont.
[...]
Thieu elnök szerint [...] ha az USA segíti ellenállásukat, ők "el tudják kergetni az agresszort" és a többi (gazdasági/politikai) problémát is megoldják maguk.
Nixon elnök újfent kifejtette, hogy a segítségnyújtás folytatódik, mert hiszi, hogy ez nagyon fontos a vietnámi gazdaság és a háború vietnamizációja szempontjából.
[...]
Thieu elnök szerint az ellenség egy új (katonai) akcióra készül. Az ellenség fő problémája az, hogy a harcok intenzitását megtartsa azon a szinten, mely még elég ahhoz, hogy a dél-vietnámi erők harci képességét megkérdőjelezze, ugyanakkor semmiképp ne adjon okot az amerikai csapatok kivonásának leállítására.

(megjegyzés: 1968-1969-től kezdődött az amerikai csapatok komoly kivonása Vietnámból: 1967: 485e -> 1968: 536e -> 1969: 475e -> 1970: 334e)
"

Dél-Vietnám 1976-tól megszűnt létezni, beolvadt a Vietnámi Szocialista Köztársaságba. Ma egy prosperáló ország.

A történelem - úgy tűnik - ismétli önmagát.
Igen, az amcsik - ahogy már a háború kitörése előtt tervezték - Ukrajnából egy Vietnam 2 akartak csinálni az orosznak.
Csak közben kiderült, hogy ők is beleragadtak ebbe a mocsárba.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Azt ne feledd, hogy az nem mind a 4 vezetéket robbantották fel, így ha nagyon akarnák a németek, akkor tudnának gázt venni az oroszoktól (már ha az oroszok is benne vannak az üzletben).
A 4-ből 3-at robbantottak fel. Éppségben csak az ÉÁ-2 egyik csöve van. Viszont az ÉÁ-2 csővezetéket nem certifikálták a németek usa, eu nyomásra. Tehát a válasz nem. Németeknek a jenkik parancsolnak(amerikai hegem=onia,amiről már írtam korábban)
Találkozott és kezet fogott KIjev szellemével is. :)

ksDX0GHl4pY.jpg