[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 917
113
Az egyetlen támpontom a már sokat emlegetett Fallujah, de azt gondolom, ott a koalíciós erőknek sokkal könnyebb dolga volt. 10x-es túlerő, maximális technikai fölény, teljes körülzárás, profi hadsereg vs mezitlábas ellenállók. Itt ezek közül egyik sincs meg.
Én egyáltalán nem értek hozzá, de olvasmányaim szerint Sztálingrádot 199 nap alatt vették be az oroszok. Leningrádot 872 nap alatt sem vették be a németek.

A külföldi befektetők pénz milliárdjai rekedtek Oroszországban, amit nem tudnak kivonni az országból​

...

A moszkvai tőzsde és a Bank of Russia szerint a különleges katonai művelet megkezdése előtt az orosz részvényekbe és kötvényekbe történő külföldi befektetések volumene jelentős volt, mintegy 150 milliárd dollárt tett ki.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1677351751

Szóval, nem csupán orosz pénz veszett oda. Kérdés, mennyi a mérleg. Ez egyelőre homályban marad.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 562
113
Már a román sajtó is lehozta, hogy az oroszok valószínűleg bekerítik Bahmutot és az ukjránoknak lehet ha csak óráik vannak elhagyni a várost az egyetlen megmaradt útvonalon.
Ha már itt is ezt írják, akkor eddig Putyin a város központjában beszédet mondott és leraktak pár alapkövet is.

Na de most erről beszélnek, mint az ukrán ellenállás szimbóluma, multkor még Mariupol volt meg az Azovstal, azokra emlékszik még valaki? Erről is elmondják pár nap mulva, hogy stratégiailag jelentéktelen volt, kerűl majd egy Odessa vagy valami más ami az új szimbólum lesz, majd azt is bukják az ukránok az egész országgal együtt.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 884
35 625
113
Az orosz katonaság bevette az ellenség támaszpontját Maryinsky irányba
Az Orosz Fegyveres Erők egységei a Maryinsky irányba haladtak előre, és elfoglaltak egy erődítményt

A "Wagner-csoport" elmondta, kiket öltek meg Artemovszk déli részén
"Rabokat hoznak - szemügyre veszünk egy személyt, megnézzük az iratokat. Olvassuk a regisztrációs címeket - ezek Kijev régió, Ivano-Frankivszk, Lviv régió. Általában Nyugat-Ukrajna egyedül van" - mondta a harcos, akinek egysége részt vesz az Artemivszk elleni támadásban délről.

Pushilin kedvezőtlennek nevezte az ukrán fegyveres erőknél kialakult helyzetet Artemovszkban
A DPR Pushilin megbízott vezetője: az ukrán fegyveres erők Artemovszkban kedvezőtlen helyzetben vannak

Ukrán fegyveresek felrobbantották a gátat Artyomovszkban
Yan Gagin, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója azt mondta a TASS-nak, hogy kezdenek érkezni hírek magánházak és pincék elárasztásáról.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 022
32 457
113
Egy kommentelő meglátása valahonnét:

Scott Ritter és MacGregor szerint ez a háború már több mint egy éve eldőlt, és mégis még mindig idézik őket a Putyin-rajongók. Nem látom okát annak, hogy elhiggyem, hogy bármelyikük is megpróbálja megérteni, mi történik a helyszínen.

Rengeteg harci videót néztem meg a drónokról, és valami nagyon nincs rendben az orosz hadsereggel. A támadásaiknak semmi értelme. Embereket dobnak le a semmi közepén akik még téli álcaruhát sem használnak. Az egész nagyon értelmetlen. Bárki is vezeti az orosz oldalt, nem gondolkodik stratégiailag. Talán ez a személy (feltételezem Putyin) azt hiszi, hogy csak úgy ledarálhatják az ukránokat egy kimerítő háborúban. Nos, ha ez a terv, akkor van értelme védekező pozíciókat elfoglalni és bevonzani az ukránokat. Az oroszok csak ledobják az embereket a mezőkre és otthagyják őket támogatás nélkül.

Nézze meg ezt a videót, ahol az oroszok a havas mezőkön sétálnak:



Mit csinálnak? Milyen formációnak kellene lennie? Úgy néznek ki, mint akik egy elveszett kutyát keresnek.

Az ukránok mérföldekről láthatják őket. A NATO-nak valószínűleg vannak műholdjai, amelyek azonnal észlelik őket. A tüzérség be van kapcsolva, aztán a drónok leszedik a túlélőket.

Kíváncsi vagyok, hogy a NATO többet tud-e, mint amit mi el tudunk képzelni. Kezdem azt hinni, hogy ez olyan, mint a második világháború, amikor a szövetségesek feltörték az Enigmát, és olyan szinten működtek, ami a németek számára elképzelhetetlen volt.

Valami nincs rendben az orosz hadsereggel. Támadásba kellene lendülniük, mielőtt a tankok megérkeznek. Kíváncsi vagyok, hogy a NATO-nak van-e egy extra szeme, amit mi nem látunk. Talán egy bennfentes vagy egy fejlett számítógépes rendszer, amelyik mindezt végigjátssza.

Nyíltan támogatom Ukrajnát, de Oroszországnak nagyobb a hadserege, és még mindig nem vette be Bahmutot. Valami történik a színfalak mögött, amit nem látunk.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 536
6 637
113

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az "O" haderőcsoport ATGM csapása egy ukrán harckocsin a szvatovoi irányban
Zsákmányolt ukrán YPR-765 Bahmut térségében
Az amerikai média a súlyos ukrán veszteségekről cikkez
Hohol jármű megsemmisitése Ugledarnál
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Be kellene látni, hogy semmi pontosat nem tudunk arról, hogy valójában mi és miért történik a fronton és nem tudjuk,melyik hír valós, melyik hamis.
Tudom...és igazad van! :(


...mióta Kopi elment csak a ködszurkálás megy a nemzetközi szakértőknél is :( Az ISW is fontolgatja, hogy bezár!

Esetleg szürke hosszú nagy csuklyás ruhában a megfelelő rúnákkal és varázsmondatokkal az egyik titkos topik félreeső zugában páran (Lada, Robur -Cunci Kapitány, SirHiggins) megidézhetnék ide újra...a ...tudjuk kit... (W-el kezdődik és ilson-ra végződik a neve) a titkos tanok tudóját, a mindent látó szemet...lenne több összeszedett információ...

1 év telt el már itt és emlékszem volt idő, hogy többen voltak az ukránpártiak mint az oroszoké, de nem b.sztattak és én meg amúgyis telibeszartam őket! Mennyit csipkelődtünk Wilsonnal...de tisztelettel. Legalábbis abból a 4 felhasználóból az egyikkel akik használják a titkos ukrán vagy CiA bázison a profilját :) )
Meg ...meg :) szegény Kopi aki mindig begeolokált naponta 2x egy csomó kilőtt kiégett orosz tankot youtuberól, amelyről aztán két nap múlva rendszerint kiderült hogy mind ukrán! :)
Meg a brit úriember a topicok 007-ese SirHggins aki sokak szerint maga merült le, hogy elvágja az áramlat vezetékeit :D
És ott van még (ősi halálos ellenségem :hadonaszos:) Cunci Kapitány alias Robur...őt hagyom is :D
Ha ez nem lett volna, akkor nem is lett volna semmi ami "pozitív" ebben 365 napi füstös, kormos vérgyilokban. Meg azért sokszor kaptunk onnan olyan infot amit innen meg nem.

...vagy lehet, hogy csak kezd hatni nálam az ukrán propaganda fejmosása??? :eek:

Most megyek és megnézem az összes Putyin-beszédet...mind a 17 órányit!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 528
77 329
113
"Jó-jó,de meg kell találni a helyét". Az SZVO pont egy óriási lehetőséget ad arra, hogy megtalálják a helyét. Nem azért csinálták, hogy rajokat vigyen, hanem, hogy csak a személyzetét szállítva elintézze a megerősített elllenséges állásokat, tankokat. A videók tanulsága alapján ezt kiválóan csinálja, ráadásul élesben. 9 hónapja van vesznek részt ezek az eszközök és mindössze egy kapott találatot közülük. A páncélvédettsége és az automatizáltsága is komolyabb, mint amit az IFV-ken van, továbbá a szállítandó gyalogság helyett vihet további lőszerjavadalmazást. Nagyon nem egy alkalmatlan, felesleges járműnek tűnik, az alapján ahogyan szerepel.
A második világháború előtt rakéta sorozatvetője sem volt senkinek. Aztán jött a Katyusa a szovjeteknél. Hülyeség volt? Nem úgy tűnik, mert kb azok kivételével, akikkel kivonatták, mindenki egyre fejlettebbet akar. Halkin-Gol előtt egyetlen légierő sem lődözött, a repülőgépeik fedélzetéről indítható rakétákat az ellenséges repülőgépekre. Aztán a szovjet Polikarpov gépek megkínálták a japánokat pár rakétával. Azóta a rakéták irányíthatóvá váltak és óriási fejlődésen átesve a repülőgépek fő légiharc fegyverei lettek mindenütt. Félre ne érts, nem azt mondom, hogy most majd az egész világ elkezdi a saját BMPT másolatát/megfelelőét létrehozni, mert olyan király az eszköz. Hanem csak annyit, hogy attól, hogy kizárólag az oroszok készítenek ilyen járműveket, nem feltétlenül értelmetlen hülyeség a létezésük.
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.

Valaki, aki ért hozzá meg tudná nekünk mondani, hogy mennyi idő alatt kellene az oroszoknak bevenni Bakhmutot a nagykönyv szerint?

Mert eddig csak azt hallottuk, hogy lassúak, de nekem például fogalmam sincs, mit jelent a gyors.

Az egyetlen támpontom a már sokat emlegetett Fallujah, de azt gondolom, ott a koalíciós erőknek sokkal könnyebb dolga volt. 10x-es túlerő, maximális technikai fölény, teljes körülzárás, profi hadsereg vs mezitlábas ellenállók. Itt ezek közül egyik sincs meg.
Nincs olyan, szabály ami ezt leírja.
A gyors az ami nem lassú, ez azért nem bonyolult. :oops: ;)
Hogy itt megint mi volt az elképzelés és miért nem várták meg a szerencsétlen harckovsizókat azt nem tudom.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 524
113
Menj el Egerbe,feltéve ha tudod hogy hol van,ha nem tudod a Google megmutatja.Járd körbe a várost,majd gyalogold végig hosszában és keresztben is egyszer,hogy legyen fogalmad arról,hogy mekkora terület egy xaros kis 70.000-es porfészek.Elgondolkodhatsz rajta,hogy mekkora védelmi erőket lehet egy ilyen területre telepiteni.Sztálingrád nem volt félmilliós város és a 6.német hadseregen kivül(figyeled:hadsereg ez már azért egy komoly egység)még más erök is védelmezték.
Valaki, aki ért hozzá meg tudná nekünk mondani, hogy mennyi idő alatt kellene az oroszoknak bevenni Bakhmutot a nagykönyv szerint?

Mert eddig csak azt hallottuk, hogy lassúak, de nekem például fogalmam sincs, mit jelent a gyors.

Az egyetlen támpontom a már sokat emlegetett Fallujah, de azt gondolom, ott a koalíciós erőknek sokkal könnyebb dolga volt. 10x-es túlerő, maximális technikai fölény, teljes körülzárás, profi hadsereg vs mezitlábas ellenállók. Itt ezek közül egyik sincs meg.
Bp.ostroma, 2 milliós város 102 napig tartott.
Herszonnál 280.000-es , alig több mint 2 hónap alatt kisöpörték az ukránok az oroszokat.
Bakhmut eddig 7 hónap...

Értem, hogy magyar szintén nagy a 70.000-es Bakhmut, de orosz-ukrán szintén ahol több százezres és millió fölötti városok vannak mint Harkov , Odesszai ez porfészek, mégha meg is van erősítve. Ha most 7 hónap után vmikor Bakhmut elesik, mennyivel lesznek előrébb az oroszok? Semmivel. Karamatorszk , Szlovjanszk a következő legalább ilyen jól megerősített védelmi vonal. Sőt ezek 100-150.000 fölötti városok.

Ugyenaezzel a taktikával lényegében orosz légierő nélkül nehezen fog menni, ha kitartanak az ukrik. Itt változtatni kell az oroszoknak. Légi fölény kell vagy még 300.000 besorozott és széthúzni a frontot. Amivel őket szivatták a ketszamfölényben lévő ukránok tavaly nyáron, ősszel. Annyi nehézség van, míg az ukránok az USA szemével mindent látnak, az oroszokat többször meglepték.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 421
55 302
113
. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Ne beszélj már megint hülyeségeket légy szíves!
Nyugaton sincs olyan APC vagy IFV ami bírná a mai RPG-ket és Irányított páncéltörő rakétákat. Utóbbiakat még a tankok nagy része sem bírja...
A Terminátorral meg teljesen elégedettek az oroszok! Növelik is a rendelési darabszámot. :cool:
És igen, városi harcban sokkal hasznosabb, mint egy harckocsi, hiszen jóval nagyobb csőemelkedése van.
Viszont ugyan olyan szinten páncélozott is! Ami nagyon fontos, hiszen így tudja követni a harckocsikat a harcban.

Nem létezik ma olyan nyugati lövészpáncélos vagy kerekes személyszállító amely ilyen páncélzattal és tűzerővel bírna!
Elképesztően el vagy tájolva a mai nyugati technika valós képességeit tekintve! Még a T-72 súlyú német Pumát is keresztül hugyozza bármelyik tandem robbanó fejes RPG vagy ATGM. És ma már szinte csak ilyet használnak!
Volt linkelve itt is BMPT személyzettől nyilatkozat, ahol elmondták, hogy harcban legyőztek egy T-64BV-t, úgy, hogy közben 3 találatot kaptak tőle!
És a BMPT kibírta.... (T-90A alváz....) Kíváncsi lennék, hogy a Puma vagy a Lyny kibírná e :rolleyes:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 917
113
A CIA vezetője Burns egy találkozóról a FIS Naryshkin vezetőjével.
Elég nyomasztó találkozó volt. Naryshkin nagyon kihívó magatartást tanúsított. A merészség és az arrogancia érzését sugározta. Azt az érzést, ami szerintem tükrözi Vlagyimir Putyin orosz elnök saját véleményét, saját mai meggyőződését, hogy meg tudja fordítani az időt, felőrölheti az ukránokat, megviselheti európai szövetségeseinket, hogy előbb-utóbb fellép a politikai fáradtság.
c) Égés:
– az oroszok megadják magukat!
  • nem.
  • Elég lehangoló találkozó volt...

Az elmúlt napokban amerikai katonák érkeztek a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy kiszorítsák az országból a Wagner PMC-ket. Ezt megelőzően a Delta Különleges Erők egységének csak kis különítményei voltak a régióban.
https://t.me/infantmilitario/93286

Vlagyimir Putyin a Russia-1 tévécsatornának adott interjújában számos kijelentést tett:

  • Oroszország népének egysége az ország minden győzelmének és eredményeinek fő feltétele;
  • Oroszországnak nemcsak az Egyesült Államok, hanem az összes többi NATO-ország (Franciaország és Nagy-Britannia) nukleáris potenciálját is figyelembe kell vennie, amikor a szövetség Oroszország stratégiai vereségét tekinti fő céljának;
  • A Nyugatnak egyetlen célja van - az Orosz Föderáció megszüntetése;
  • Amerikai műholdak csatlakoztak az Orosz Föderáció elleni harchoz, de tisztában vannak Washington szándékainak önzőségével;
  • A Nyugat csak részben fogadhatta be Oroszországot a "civilizált népek családjába";
  • Az orosz nép, ha a Nyugatnak sikerül elpusztítania az Orosz Föderációt és ellenőrzést teremteni a töredékei felett, nem biztos, hogy túléli: „lesznek moszkoviták, urálok és mások”;
  • A világnak változnia kell, de Oroszország egyetlen ország – az Egyesült Államok – érdekében ellenzi egy új világ felépítését;
  • Az Orosz Föderáció más országokkal szemben nem fog úgy viselkedni, mint az Egyesült Államok;
  • Oroszország jogi értelemben a Szovjetunió utódja, de más lehetőségekkel rendelkezik;
  • NATO fegyverszállítások Ukrajnába – ez részvétel a konfliktusban, mert a Nyugat nem kap pénzt ezekért a fegyverekért;
  • Franciaországot megalázták az amerikaiak abban a helyzetben, hogy törölték az ausztrál tengeralattjáró-rendelést, de nem tett ez ellen semmit.

Néhány héttel ezelőtt levelet kaptam az Ukrán Kézilabda Szövetség elnökétől, melyben segítséget kért, hogy az ukrajnai biztonsági körülményekre tekintettel április 11-én Kisvárdán rendezhessék meg az Ukrajna – Észak-Macedónia női kézilabda világbajnoki-selejtező mérkőzés visszavágóját.
A két csapat első mérkőzésére április 8-án, Szkopjéban kerül sor.
Gyorsan egyeztettünk Kocsis Mátéval, a hazai szövetség vezetőjével, Seszták Miklós képviselő társunk pedig intézett mindent Kisvárdán, így természetesen azonnal igent mondtunk a kérésre.
S miután a nemzetközi szövetség és az észak-macedón szövetség is belegyezett a világbajnoki selejtező Kisvárdán történő megrendezésébe, véglegessé vált, hogy a mérkőzés helyszíne a női NB I-ben jelenleg 11. helyen álló Kisvárda Master Good SE csarnoka lesz.
Döntés született arról is, hogy a mérkőzés szervezésével, a csapatok elszállásolásával és ellátásával járó költségeket pedig a magyar kormány vállalja.

Harcok Kremennaja közelében: páncélos csoportok hajtották támadták az ukrán fegyveres erők megerősített területét (VIDEO)​

Heves harcok folytatódnak Kremennaja közelében: ismertté vált, hogy a 488. motoros lövészezred orosz tankerei megközelítették az ellenséges állásokat, és heves tüzet nyitottak az ukrán terroristák Kremennaja melletti megerősített területére.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677404519
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 908
15 415
113
Bp.ostroma, 2 milliós város 102 napig tartott.
Herszonnál 280.000-es , alig több mint 2 hónap alatt kisöpörték az ukránok az oroszokat.
Bakhmut eddig 7 hónap...

Azért a kisöprés erős. Hónapokig mèszároltatták magukat Herszon előtt az ukrik a krumpliföldeken, a ‘kisöprès’ meg annyiból állt hogy miután az oroszok kivonultak a nehezen éllátható jobb partól, bement 4 ukrán katona egy dzsippel az üres városba.

A bal parttal pedig azóta sem tudnak mit kezdeni az ukrik, jó céltáblák az orosz tüzérségnek a kiürített Herszonban. Gyakorlatilag nulla előnyt szereztek ezzel.

Ha már Budapest ostroma, akkor a németek is pont ugyanilyen okokból és viszonylag gyorsan kiürítették Pestet.

Értem, hogy magyar szintén nagy a 70.000-es Bakhmut, de orosz-ukrán szintén ahol több százezres és millió fölötti városok vannak mint Harkov , Odesszai ez porfészek, mégha meg is van erősítve. Ha most 7 hónap után vmikor Bakhmut elesik, mennyivel lesznek előrébb az oroszok?

Jó pár tízezer ukrán halottal, ami az orosz stratégiai cél : Ukrajna végleges demilitarizációja és hogy ellensèges államként ne jelentsen veszélyt Oroszországra.

Mellesleg ezek az értelmetlenül ledarált emberek iszonyatosan fognak hiányozni később.

Semmivel. Karamatorszk , Szlovjanszk a következő legalább ilyen jól megerősített védelmi vonal. Sőt ezek 100-150.000 fölötti városok.

Ugyanilyen jók lesznek ezek az erődített helyek arra, hogy az ukrán haderőt felmorzsolják, aminek nagyon jót tesz majd a fejlett nyugati precízós nyolc éve begyakorolt feladatközpontú harcászat, azaz az egy lépést se hátra, meghalsz a lövészárokban ahova vezényeltek, majd jöhet egy újabb banderadzsihádista a helyedre.

Jah, bocs, ebben semmi feladatközpontú harcászat nincs, azt most az oroszok csinálják, az ukránok megragadtak a teljesen értelmetlenül és nulla hadászati haszonnal indított támadások meg a merev, statikus védelem szintjén.

Meg is van az eredménye.

Ugyenaezzel a taktikával lényegében orosz légierő nélkül nehezen fog menni, ha kitartanak az ukrik. Itt változtatni kell az oroszoknak.

Itt nem az oroszoknak kell változtatni, mert nem őket őrlik fel, hanem ők az ukránokat. Az ukránoknak kellene változtatni, csak ők éppenséggel zsákutcában vannak, amiből nincs kiút, a háború eleje óta az egyetlen amibe kapaszkodnak a városias központok statikus, beásott védelme, erre viszont gyógyír az orosz tüzérség. Az ellen pedig semmit nem tudnak tenni, mozgó háborúra képtelenek, az oroszokat kivetni nem tudják, maximum lassítani nagy áldozatok árán, az összeomlásig.

Ebben a helyzetben egy józan ukrán vezetésnek rég le kellett volna vonnia a konzekvenciát, hogy a háború nem megnyerhető…

Légi fölény kell vagy még 300.000 besorozott és széthúzni a frontot.

Az orosz légi fölény teljes.

Amivel őket szivatták a ketszamfölényben lévő ukránok tavaly nyáron, ősszel. Annyi nehézség van, míg az ukránok az USA szemével mindent látnak, az oroszokat többször meglepték.

Nem meglepték, az oroszoknak ugyanúgy van műholdas felderítésük, csak azzal az sem tud mit kezdeni, hogy a 3-4x létszámfolényben lévő ukrán hadsereggel szemben nem tudott tartani mindenhol egy ekkora területet. A konzekvenciát levonták az ősszel, az ukrán létszámfölény megszűnt.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.


Nincs olyan, szabály ami ezt leírja.
A gyors az ami nem lassú, ez azért nem bonyolult. :oops: ;)
Hogy itt megint mi volt az elképzelés és miért nem várták meg a szerencsétlen harckovsizókat azt nem tudom.
Sas szem és vak hit miképpen fér meg egymás mellett? Mert ez es csak egy drón videó amiben a résztvevők csak a poszt írásos részében lettek nevesitve aztán az vagy igaz vagy nem.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 477
19 216
113
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.


Nincs olyan, szabály ami ezt leírja.
A gyors az ami nem lassú, ez azért nem bonyolult. :oops: ;)
Hogy itt megint mi volt az elképzelés és miért nem várták meg a szerencsétlen harckovsizókat azt nem tudom.
Tudod,azért néha erősen kétségessé válik a "szakértelmed"... Ha valóban ht. vagy, vagy erősen alulképzett vagy valamit direkt nem akarsz meglátni...
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
620
2 150
93
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.
Ok, ezt értem, de akkor - laikusként kérdem, nem belekötés jelleggel - miért arról nyilatkoztak, hogy a BMPT gyártását fokozzák, és nem pedig arról, hogy nekiállnak - végre - értelmes mennyiségben pl. T-15 Armatát meg Bumerangot gyártani? Csak azt látjuk még mindig, hogy tyúkketreces, vadiúj BMP-3-asok jönnek a gyárból nagy tételben.
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
223
979
93
Nincs értelme szétlőni valamit csak azért, hogy szét legyen lőve. Ezen kívül, ha beviszed ezeket a járműveket a városba, akkor önmagukban ugyanúgy nem lesz semmi hasznuk mint a harckocsiknak. Ez a jármű tökéletesen ugyanazt tudja mint egy harckocsi: szétlőni dolgokat. Az oroszoknak nem az a problémájuk, hogy nem tudnak szétlőni dolgokat, hanem az, hogy lemészárolják a papír szar IFV-ben vagy APC-ben a lövész katonákat, emiatt nem tudják birtokba venni a területeket amit szétlőttek előtte.

Nem úgy működik a világ, hogy majd jó lesz valamire. Mindennek lehet helyet találni, de az még nem jelenti azt, hogy az adott dolog hasznos, vagy szükség van rá.


Nincs olyan, szabály ami ezt leírja.
A gyors az ami nem lassú, ez azért nem bonyolult. :oops: ;)
Hogy itt megint mi volt az elképzelés és miért nem várták meg a szerencsétlen harckovsizókat azt nem tudom.
Már többször olvastam tőled, hogy a Terminátort állandóan IFV-vel, APC-vel hasonlítod össze. Bár én csak egy a haditechnika iránt érdeklődő civil vagyok, számomra az jött le, hogy ez egy harctámogató páncélozott jármű, aminek a feladata, hogy a harckocsikra veszélyt jelentő ATGM fészkeket lefogja, pusztítsa. A nagy tűzgyorsaságú 30mm-es gépágyú pusztító tüze leköti az akár fedett védelemben lévő páncélromboló gyalogságot egy pillanatnyi időt sem ad arra, hogy válasz tűzet nyissanak. Számomra, a belinkelt videókat nézve, ennek a tűzerőnek lélektani hatása is van ... el nem tudom képzelni, mit élhet át egy katona, ha ilyen fegyverrel lőnek rá , még ha fedezékben is van.
Mivel a harctéren azonban nem lehet megválogatni a szemben álló felet, így ha páncélos járművel találja magát szemben, akkor sem nem védtelen, sem nem fegyvertelen.
Abban teljesen igazat adok neked, hogy mit sem ér , a tűzzel kivívott területi fölény, ha azt nem tudjuk elegendő számú gyalogos katonával megszállni , megtartani és ezeket a katonákat oda kell juttatni, épségben.
... de ez nem a Terminátor feladata.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 686
8 689
113
Be kellene látni, hogy semmi pontosat nem tudunk arról, hogy valójában mi és miért történik a fronton és nem tudjuk,melyik hír valós, melyik hamis.
Viszont biztosan megállapítható, hogy Ukrajna a 2022 február 24 előtti formájàban megszünt, a lakóssága drasztikusan csökkent, az ország infrastruktúrája nagyrészt romokban hever és az állam nyugati támogatàs nélkül hetek alatt összeomlik. És ezen nem változtat se pár tucat harckocsi, se pár repûlőgép, se párszáz rakéta,se akármilyen propaganda, se ukrán hősiesség.
Oroszország számára is bőven felülmúlják a veszteségek az elért eredményeket. Ráadásul további jelentős veszteségekre számíthatnak, mert a nyugat egységes és eltökélt.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 683
14 707
113
Valaki, aki ért hozzá meg tudná nekünk mondani, hogy mennyi idő alatt kellene az oroszoknak bevenni Bakhmutot a nagykönyv szerint?

Mert eddig csak azt hallottuk, hogy lassúak, de nekem például fogalmam sincs, mit jelent a gyors.

Az egyetlen támpontom a már sokat emlegetett Fallujah, de azt gondolom, ott a koalíciós erőknek sokkal könnyebb dolga volt. 10x-es túlerő, maximális technikai fölény, teljes körülzárás, profi hadsereg vs mezitlábas ellenállók. Itt ezek közül egyik sincs meg.

A németek 41-ben 5 hónap alatt eljutottak Moszkva és Leningrád alá.

Ehhez viszonyíts.