A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 707
15 476
113
Hogy ez mennyire az RM hibája azt én kívülállóként nem tudom megítélni, de egy teljesen új harceszköz sorozatgyártásának megkezdésekor lehetnek problémák...
Nyilván, de ezt nekik látniuk kellett volna, hogy covid van, meg hogy a gép még messze nem olyan kiforrott, hogy bő 2 éven belül már majdnem 50 darabot legyártsanak. Csak nyilván romlottak volna a tárgyalási pozícióik, ha bevallják, hogy még kell pluszban 1-2 év, mire teljesen "szériaérett" lesz a Lynx. Most meg én is azt érzem, hogy megy a jópofizás, hogy minden rohadtul jó, megbízhatóak vagyunk, oldjuk meg okosban azt a kötbért, stb.
 
  • Szomorú
Reactions: LMzek 2.0
W

Wilson

Guest
Nyilván, de ezt nekik látniuk kellett volna, hogy covid van, meg hogy a gép még messze nem olyan kiforrott, hogy bő 2 éven belül már majdnem 50 darabot legyártsanak. Csak nyilván romlottak volna a tárgyalási pozícióik, ha bevallják, hogy még kell pluszban 1-2 év, mire teljesen "szériaérett" lesz a Lynx. Most meg én is azt érzem, hogy megy a jópofizás, hogy minden rohadtul jó, megbízhatóak vagyunk, oldjuk meg okosban azt a kötbért, stb.
Mint mondtam kívülállóként ezt én nem tudom megítélni, a kérdés az, hogy a magyar fél ezzel milyen mértékben számolt illetve, hogy ebben a késésben mennyire játszottak szerepet (ha voltak ilyenek) a magyar módosítások.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 216
113
A megszokottól eltérően kell gondolkodni - Fiataloknak mutatták be a Magyar Honvédség új törekvéseit...

A Magyar Honvédség jövője és haderőfejlesztése címmel tartott előadását dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

6401e629b3fa3771370412.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 216
113
Miután februárban Papi megegyezett Orbánnal a Karmelitaban a stratégiai iranyokról, most ezt leforditották a gyárak szintjére.

Zala: KF41/51, Skyranger
Várpalota: beruházások, lőszer , robbanóanyag, HDS ütemezése
Bp.: 4iG-Spacecom ( Izrael), digitális katona progi
Szeged: lézerkutatás
Vagy a kevésbé optimista verzió...
Zala: miért van csúszás a KF41 gyártásban, mi legyen a kötbérrel?
Zala: idehoznák a KF51 gyártást, ha exportálnánk az ukránoknak - Ha ezerszer kérik akkor sem szállítunk fegyvert. És Leo2A4 kiképzést sem adunk.
Skyranger, HX3 10x10 löveg, loiteing munition, Hitron: Egyszer majd valamikor megrendeljük, nem kell aggódni az elmaradó profit miatt, de addig is egy kicsit nem tudnának hatni a német kormányra?
Nyírtelek: a radar gyár miért nem tart még sehol? - Mert nem csak mi, az izraeliek is késnek...
Kaposvár: Miért késik az RM gyár építése? - Mert még az északi ipari parkot sem alakították ki neki, de már majdnem hozzákezdtek.
Budapest: a 4iG-vel kapcsolatos közös céges pénzügyi-jogi dolgok haladnak, konkrét beruházás még nem történt, de már toboroznak...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 216
113
Folytatódó stratégiai partnerség a Rheinmetallal


Március első két napján Budapesten folytatott megbeszélést dr. Klacsmann Dávid, a Honvédelmi Minisztérium védelmi iparért és védelmi beszerzésekért felelős helyettes államtitkára és Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetője.

A német integrált technikai nagyvállalat a magyar haderőfejlesztés kulcsszereplője. A düsseldorfi székhelyű konszern nemcsak a Magyar Honvédség komoly képességfejlesztést jelentő, modern harci eszközeinek (Lynx KF41 gyalogsági harcjármű) beszállítója, hanem befektetéseivel a magyar védelmi ipar újjáélesztésének aktív részese. A Rheinmetall harcjármű gyártó egységet működtet Zalaegerszegen és lőszergyártásba kezd majd Várpalotán. Dr. Klacsmann Dávid és Paul Walf egyaránt előremutatónak értékelte budapesti találkozójukat.

Két napon keresztül kitűnő és értékes megbeszéléseket folytattunk a jelenlegi és a lehetséges jövőbeli közös projektjeinkről. Stratégiai védelmi beszerzésekről és a magyar védelmi ipar fejlesztéséről egyaránt. Nagyon sikeresnek tartjuk a stratégiai partnerségünket a Rheinmetallal, mely kulcsszereplő hazánk védelmi iparának a fejlesztésében. Kölcsönös tisztelet mellett együttműködésünk jónéhány éve zajlik már, melynek során jelentős eredményeket értünk el. Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben még tovább tudjuk fejleszteni a kapcsolatunkat, kidolgozott és jövőbe tekintő terveink vannak” – értékelt Klacsmann Dávid.

„Stratégiai partnerségünk részeként köszönöm a meghívást, és azt, hogy rendszeresen egyeztetünk a zalaegerszegi, várpalotai, budapesti és szegedi létesítményeink jövőjével kapcsolatban. Ezért köszönjük helyettes államtitkár úr meghívását, hogy delegációnkkal megvitathattuk a partnerségünk széles körének jövőjét a jármű- és lőszergyártástól kezdve az elektronikáig” – mondta a német fél részéről Paul Walf.
Paul Walf: "It was good to be in Budapest again this week to hold talks with David Klacsmann and his team from the Ministry of Defence about our ongoing projects and the next steps within the framework of the strategic partnership between Hungary and Rheinmetall
With Rheinmetall investments in Hungary continuing at full speed and new production and R&D centers starting operations in Zalaegerszeg and Budapest, these sort of strategic discussions are vital to ensure that we are well aligned on our common vision: to support the capability development of the Hungarian Defence Forces and NATO allies."
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Ez csak egy PR akció volt Papergertől, semmilyen reális lehetőség nincs még középtávon sem arra, hogy a KF51 gyártásba kerüljön, hiszen még a proto szintet sem éri el a KF51.
Nem éltem a ploblémát, a kf51 gyáltása a Lynxek gyáltása után jön majd nálunk, azt hittem ez mál egyéltelmű. (csak ne 2030la)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 311
46 019
113
Ezt valaki fordítsa le "diplomata-beszédről" magyarra! :)

Miután februárban Papi megegyezett Orbánnal a Karmelitaban a stratégiai iranyokról, most ezt leforditották a gyárak szintjére.

Zala: KF41/51, Skyranger
Várpalota: beruházások, lőszer , robbanóanyag, HDS ütemezése
Bp.: 4iG-Spacecom ( Izrael), digitális katona progi
Szeged: lézerkutatás

Szerintem koràntsem volt ez egy olyan hurràoptimista talàlkozó mint amit a többség itt reagàlt erre. Azt gondolom, hogy az összes futó projekt kapcsàn nyomatékos érdeklôdés lehetett arról, hogy mi a fasz van?
Szerintem az a találkozó nem elsősorban a szőnyeg szélére állításról szólt. Az, a korábbi Pappi-s karmlitás bulinak kellett lennie.
Ahhoz, hogy valakit leb@sszanak, nem kell 2 napos találkozó.
Én inkább arra tudok gondolni, hogy ezt a szerencsétlent küldték, hogy megpróbáljanak valamilyen kompenzációt kitalálni. Pl.:
  • további gyártás idetelepülés,
  • a kötbér kifizetése helyett levásárlás
(nekünk nem biztos, hogy feltétlen pénz kell, inkább maguknak a fegyvereknek per pillanat jobban örülnénk)
- akár az új eszközök mennyiségének növelésével, vagy akár a RM készleteiben lévő használt cuccok felhasználásával

A RM-nak nagyon nem esne jól, ha elkezdenénk a nagy nyilvánosság előtt az asztalt csapkodni.
Ők a hírnevükből élnek, és ha egy súlyos nem-, vagy késve teljesítéssel, a futó hatalmas tendereik elbukásával sokkal-sokkal nagyobbat bukhatnak.
Esetleg a Hitronból való kiugrás is opció lehet. Az esetleg abba beletett eddigi pénzeink átcsatornázása is jó opció lehet. Mert ha másik típust szerzünk be közben - sürgősség okán - akkor maga a Hitron okafogyottá válna.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 287
113
Szerintem az a találkozó nem elsősorban a szőnyeg szélére állításról szólt. Az, a korábbi Pappi-s karmlitás bulinak kellett lennie.
Ahhoz, hogy valakit leb@sszanak, nem kell 2 napos találkozó.
Én inkább arra tudok gondolni, hogy ezt a szerencsétlent küldték, hogy megpróbáljanak valamilyen kompenzációt kitalálni. Pl.:
  • további gyártás idetelepülés,
  • a kötbér kifizetése helyett levásárlás
(nekünk nem biztos, hogy feltétlen pénz kell, inkább maguknak a fegyvereknek per pillanat jobban örülnénk)
- akár az új eszközök mennyiségének növelésével, vagy akár a RM készleteiben lévő használt cuccok felhasználásával

A RM-nak nagyon nem esne jól, ha elkezdenénk a nagy nyilvánosság előtt az asztalt csapkodni.
Ők a hírnevükből élnek, és ha egy súlyos nem-, vagy késve teljesítéssel, a futó hatalmas tendereik elbukásával sokkal-sokkal nagyobbat bukhatnak.
Esetleg a Hitronból való kiugrás is opció lehet. Az esetleg abba beletett eddigi pénzeink átcsatornázása is jó opció lehet. Mert ha másik típust szerzünk be közben - sürgősség okán - akkor maga a Hitron okafogyottá válna.
Én ezt a kötbérezést ilyen stratégiai együttműködés esetén nem gondolnám komolynak. max.targyalasi alap beszerzésekhez, gyártelepít3shez. De konkrétan forintra sosem fogjuk / akarjuk váltani. Végtelen pereskedés is lehetne belőle.

Sztem a Hitron projekt magyar közreműködéssel végigfut. Hogy emellé, vmi hamarabb jöhet az ettől független és az ukrán -orosz kényszeríti ki. Érdekes pilot projekt lehetne az RM-nek egy magyar Patria a német beszerzés előtt.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 216
113
Future Soldier Technology 2023 Conference
6th March to 8th March 2023
United Kingdom

Colonel János Pölöskei, Branch Leader, Command and Control Systems Development Branch, Force Planning Directorate, Hungarian Defence Forces Command Force Planning Directorate
Mr Jozsef Berenyi, Head of Division, HM EI Zrt.

Digitising the Hungarian Soldier System to Enhance Situational Awareness

  • Background and update on the HDF’s Digitised Soldier System
  • Requirements for the procurement of new dismounted C4I, weapons and sensor technologies
  • Utilising Command and Control functionalities to improve situational awareness for the dismounted soldier

Brigadier General Imre Porkoláb, Ministerial Commissioner for Defence Innovation, Hungarian Ministry of Defence

Digitisation of Dismounted Soldiers in the Joint All-Domain Operational Environment

  • Leveraging digital technology for quicker situational awareness on the battlefield to identify and neutralise threats
  • Creating information networks to determine the overall battlespace picture
  • Teaming with next generation armoured platforms for greater survivability
  • Using AI for data processing and management
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Ez csak egy PR akció volt Papergertől, semmilyen reális lehetőség nincs még középtávon sem arra, hogy a KF51 gyártásba kerüljön, hiszen még a proto szintet sem éri el a KF51.
Sajnos igazad lett!!


Medvegyev!...ez így tényleg csak egy PR üres, üzengetős f.szméregetéses lufi...és P. Ármin sem gondolhatta komolyan ...de ettől még nálunk egyszer azért lehetne hazai és exportra gyártás.
A 40-50 db Leo az nekem is azért kevésnek tűnik.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Folytatódó stratégiai partnerség a Rheinmetallal


Március első két napján Budapesten folytatott megbeszélést dr. Klacsmann Dávid, a Honvédelmi Minisztérium védelmi iparért és védelmi beszerzésekért felelős helyettes államtitkára és Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetője.

A német integrált technikai nagyvállalat a magyar haderőfejlesztés kulcsszereplője. A düsseldorfi székhelyű konszern nemcsak a Magyar Honvédség komoly képességfejlesztést jelentő, modern harci eszközeinek (Lynx KF41 gyalogsági harcjármű) beszállítója, hanem befektetéseivel a magyar védelmi ipar újjáélesztésének aktív részese. A Rheinmetall harcjármű gyártó egységet működtet Zalaegerszegen és lőszergyártásba kezd majd Várpalotán. Dr. Klacsmann Dávid és Paul Walf egyaránt előremutatónak értékelte budapesti találkozójukat.

Két napon keresztül kitűnő és értékes megbeszéléseket folytattunk a jelenlegi és a lehetséges jövőbeli közös projektjeinkről. Stratégiai védelmi beszerzésekről és a magyar védelmi ipar fejlesztéséről egyaránt. Nagyon sikeresnek tartjuk a stratégiai partnerségünket a Rheinmetallal, mely kulcsszereplő hazánk védelmi iparának a fejlesztésében. Kölcsönös tisztelet mellett együttműködésünk jónéhány éve zajlik már, melynek során jelentős eredményeket értünk el. Biztosak vagyunk benne, hogy a jövőben még tovább tudjuk fejleszteni a kapcsolatunkat, kidolgozott és jövőbe tekintő terveink vannak” – értékelt Klacsmann Dávid.

„Stratégiai partnerségünk részeként köszönöm a meghívást, és azt, hogy rendszeresen egyeztetünk a zalaegerszegi, várpalotai, budapesti és szegedi létesítményeink jövőjével kapcsolatban. Ezért köszönjük helyettes államtitkár úr meghívását, hogy delegációnkkal megvitathattuk a partnerségünk széles körének jövőjét a jármű- és lőszergyártástól kezdve az elektronikáig” – mondta a német fél részéről Paul Walf.
Most már érthető Maróth miért repült.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 380
113
Miért repült? Én nem értem...

Lehet gyalog ment, vagy kocsival, de elküldték és nem önszántából távozott, ez feltételezhető. Az okát nem tudjuk a mai napig. De valamit nagyon mellé nyúlhatott, mert a kormányzat egyik ifjú titánja volt és egyik napról a másikra mellőzték. Ráadásul nem úgy hogy kapott valami vígaszágat, nagyköveti poszt, vagy hasonló, hanem teljesen eltűnt. Sehol nem hallani róla azóta. Legalább ide regelhetne és kommentelhetne velünk. :)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 026
10 052
113
Lehet gyalog ment, vagy kocsival, de elküldték és nem önszántából távozott, ez feltételezhető. Az okát nem tudjuk a mai napig. De valamit nagyon mellé nyúlhatott, mert a kormányzat egyik ifjú titánja volt és egyik napról a másikra mellőzték. Ráadásul nem úgy hogy kapott valami vígaszágat, nagyköveti poszt, vagy hasonló, hanem teljesen eltűnt. Sehol nem hallani róla azóta. Legalább ide regelhetne és kommentelhetne velünk. :)
Szellemi fogyatékos lehet hogy vagyok, de azért nem ennyire, tudom hogy kirúgták, csak nem értem miért, mikor egy értelmes és eladható figura volt. Miniszternek is elfogadhatóbb arc lett volna, pedig az elején nem örültem mikor feltűnt a beszerzéseknél.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 924
18 380
113
Szellemi fogyatékos lehet hogy vagyok, de azért nem ennyire, tudom hogy kirúgták, csak nem értem miért, mikor egy értelmes és eladható figura volt. Miniszternek is elfogadhatóbb arc lett volna, pedig az elején nem örültem mikor feltűnt a beszerzéseknél.

Eszembe nem jut ilyet gondolni rólad. Nem vagy az. Én is csodálkoztam, amikor kiderült hogy távozik.
 
  • Tetszik
Reactions: alali77