[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Jaja, ott szabadul meg a fölösleges kerozintól, ahol akar. Kikapcsolt transzponderrel repülő tárgy meg ott sincs, tehát nem történt semmi...
Végre!
Erre akartam már 2 kommentben én is felhivni a figyelmet! De neked van a legtöbb eszed!! Köszönöm!

1. az a szuperkém drón kikapcsolt transzponderrel "bárhol lehetett"

2. az oroszok meg a fentiek miatt ezért "nyugodtan" bele is ütközhettek, és ki is engedhetik a kerozinjukat (mint akár egy polgári gép) magyarázkodás nélkül.

Ezért írtam, hogy legközelebb egyértelműbb legyen az amerikai szándék...és akkor az oroszoké is az lesz.
(pl. sokkal egyértelműbben lelövik a picsába mint a szart) :
Kreml:

A Pentagon részére szeretnénk kifejezni a sajnálatunkat, hogy a héten két gépünk nem sokkal leszállás előtt kiengedett egy kis üzemanyag felesleget, de közben nem is láthatták a hűtőgép processzorral működő kezdetleges gépeink, hogy a világ legfejletebb szuperdrónja a kegprofibb irányítással és elektronikával épp ott repült alattuk.
Őszintén sajnáljuk hogy ettől a turbulens levegő hatására hajtóműbe/re kerülő kerozintól az egyszerűen leesett.
Kérjük, hogy a hasonló technikai elmaradottságunkból fakadó véletlenül bekövetkező hibák elkerülése végett jelentsék be, ha a határaink közelébe jönnek. Mert eredetileg a hűtőgép processzorral működtetett légvedelmünk gyakorlat közben lőtte volna le véletlenül, mivel a kínai barátainknak jobb eszköze lesz és nekik nem kellett, az iráni barátaink pedig még régen lekényszerítettek íegy ilyet, így nekik sem kellett.
De az utolsó pillanatban mikor már majdnem kilőttük felé a tengerészeti gyalogásókat India jelezte, hogy ők örülnének egy ilyennek és Kadirov tábornok is kérte az unokáknak otthon játszani
Elnézést kérünk a véletlen baleset/incidens miatt az egész amerikai hadiipari költségvetést folyamatosan megcsapoló gyártótól, rengeteg ktgvetést átverő meghamisított eredményű munka veszett kárba!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Már vártam ezt a trollkodást.


Itt meg egy kis amcsi tech a T-90M ben


It meg a drónos geolokáció
kiegészítve, hogy az ukrán Neptunok hatótávolsága mindent IS lefed ugye?
https://twitter.com/geoconfirmed/status/1636551052525813762?s=46&t=Zn5ZYoYAZ7ND3i9QAETacQ
Szánalmas ez a vergődés az amerikaiak részéről.
Háború van, amelyben az USA deklaráltan támogatja az egyik felet, elég komoly hírszerzési erőforrásokkal. Amely fél harci sikereinek nagy része ezen múlik.

Várható volt, hogy az oroszok húznak egy vonalat.

Jut eszembe: kikapcsolt transzponderrel, nemzetközi légtérben - OK.
De ez egy drón. Hogyan “szólnak” neki, hogy forduljon meg?
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 308
4 571
113
Szánalmas ez a vergődés az amerikaiak részéről.
Háború van, amelyben az USA deklaráltan támogatja az egyik felet, elég komoly hírszerzési erőforrásokkal. Amely fél harci sikereinek nagy része ezen múlik.

Várható volt, hogy az oroszok húznak egy vonalat.

Jut eszembe: kikapcsolt transzponderrel, nemzetközi légtérben - OK.
De ez egy drón. Hogyan “szólnak” neki, hogy forduljon meg?
Szóltak. :D
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 553
113
Az RF csapatok semlegesítik a visszavonuló ukrán csapatokat Kremmenayánál

Az RF UR-77 megtisztítja az ukrán erődítményt Kremmenaya közelében

Ez néhány nagyszerű felvétel az orosz rakétacsapásokról az AFU előretolt helyzetére. Szinte nincs olyan AD frontvonal, amely elkapná a cirkálórakétákat, így ez pusztító csapás lehetett volna.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Amúgy ez a transzponder nélkül repkedek érdekes dolog. Az ominózus terület felett repültünk éjjel Frankfurtból, ment a szokásos szöveg a pilotától, majd lehetet hallani a másodpilotát (vagy nem tudom kit) anyázni a háttérben, hogy látszik valami a radaron és 17km-re van a LH728-tól.

A nagy sebességgel zuhanó testek témájához:
  • rengeteg fizikai félreértés van, kezdve az erő származtatásától, impulzus, mozgási energia összekeverve.
  • becsapodáskor erő keletkezik, mivel gyorsulás lesz (az x sebesség y időegység alatt zérus lesz. Ez a gyorsulás hozza létre az erőhatást. Minél nagyobb a tömeg és a gyorsulás, annál nagyobb erő keletkezik.
  • egy gravitációs bomba ballisztikus pályán esik, a kioldási sebesség irányvektora és légellenállási tényezője alapján számítható a sebesség. A repülő sebességét a kinematika szállítási sebességnek nevezi
  • miért nem törik milliárd darabra valami a becsapodásnál? A becsapodás egy nagyon gyors zömítési folyamatnak fogható fel. Ha nő az alakítási sebesség, az alapanyag felkeményedik. Ennek oka anyagszerkezeti, egyszerű hasonlattal élve olyan, mint a légfékes rendszer. Van némi késedelmi idő.
  • felmelegedés esés közben. Létező dolog, számítható, ezt hívjál torlópontnak. Egyszerű hasonlattal élve, mint a betonfúrás. Forró a fúrófej fúrásnál? Az, de a többi rész nem. Másrészt 10km+ felett -50°C alatti a hőmérséklet. Hőfeszültség mondjuk van, de egyszerhasználatos termékről van szó
  • becsapodás: mindig mindenki a közvetlen hatásra fókuszál, holott az igazi zsuga a nyomáshullám. Mekkora a nyomáshullám egy atomrobbanás után a kritikus helyeken? 3-400kPa. Ez a légköri nyomás három-négyszerese. Az épületek 1-10kPa különbségekre vannak méretezve. Persze, mivel ez föld alatt van, kívülről tartja a föld. Ez igaz. Viszont a nyomáshullám a földben is halad (lásd földrengés), így kapásból felületen megoszló terhelések vannak, ami óriási lokális terheléseket képesek létre hozni - pl. szellőztető csatorna/liftakna (hosszú és vékony szerkezet)

Tehát a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy mekkora TNT egyenértek, hanem mekkora nyomáshullám generálódik a tárgy becsapódása/talaj és talaj/földalatti ojjjektum vonatkozásában.

Elég, ha van 120 m mélyen egy bunker, ha annak a légvezetékei, liftjei, lépcsőt mondjuk 30 méter mélyen a felszínről kialakuló nyomáshullám összeroppantotta. Nem azonnal lett kiiktatva, hanem mondjuk pár nap múlva. Szerintem egy ilyen eset alaposan le tudja lombozni a munkamorált a maradék időszakra.

Az analógia ugyanaz, mint a vizibomba vs tengeralattjáró vonalon. Hiába vastag és nagyszilárságú Hxxxxx anyagminőségből van a külső héj, arra van méretezve, ami víznyomás alapból van lent, arra nincs, hogy felette durrantanak és ez a plusz nyomás szuperponálodik felülről - ráadásul nem szimmetrikusan - a tengeralattjáróra. Ez szokta szeretni bármelyik hosszvarrat bármelyik nyomástartó berendezésben.

Plusz azt sem árt fejben tartani, hogy noha a beton híres a nyomásállóságáról, de ha egy nagy szerkezet kezd mozogni, ott bizony húzófeszültség is ébred, azt meg nem szereti. Erre van elvileg a vasbeton, de a beton törik/mozog - akár rohad x evtizede a földben, akkor a dolog már nem egyértelmű.

Azt se felejtsük el, hogy amikor az 50-70-es években kezdtek bunkerokat építeni, tized ennyit sem tudtak a talajmechanikáról/hidrodimanikáról (mivel egy bizonyos terhelési sebesség után minden szilárd anyag folyadékokra jellemző tulajdonságokat vesz fel, lásd Kármán Tódor kísérlete, ahol marványt nyújt meg), szóval nem tartom lehetetlen dolognak.

Minél többet foglalkozom anyagokkal, annál inkább megdöbbent, mennyire minimális ismerekkel rendelkezem még ennyi év után úgy, hogy ezzel foglalkozom...
Mert minél többet tanulsz annál jobban rájössz milyen keveset is tudsz a világról! A nagy tudású emberek szinte kivétel nélkül szerények ezen gondolat miatt ! Ezért tart a fórum közönsége irány mutatónak téged és az írásaidat !
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Mert minél többet tanulsz annál jobban rájössz milyen keveset is tudsz a világról! A nagy tudású emberek szinte kivétel nélkül szerények ezen gondolat miatt ! Ezért tart a fórum közönsége irány mutatónak téged és az írásaidat !
A befejező mondat eleje után valami olyant vetített elő a tudatom:

Ezért tartja a fórum közönsége magát mindentudónak!
Kiváló volt a Kindzsalos anyázdát olvasni pl. sokat tanultam belőle! (nem) Csak így tovább fiúk!
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
@dudi @krisss és akik aktív katonák, ti hogy látjátok mekkorák lehetnek a valós veszteségek ukrán és orosz oldalon? Persze nagyságrendileg és nem darabra pontosan...
Én a tegnap bedobott 100 ezer fős ukrán veszteséget (halott) "kevésnek" érzem a harcok intenzitása miatt, az orosz veszteségek is minimum 10 ezer felett lehet (halott)+Wagner és szakik, de szerintem nagyságrendileg kisebb mint az ukránoké, ami azért is érdekes, mert elvileg a támadó nagyobb veszteségeket szokott elkönyvelni és ugye alapból is kisebb volt az orosz támadó sereg, mint Ukrajna hadserege. Nyilván a Nato ezeket nyomon követi és ti ott "szakmai berkekben" hallotok hitelesebb infókat, mint amik ide eljutnak. Kiváncsi vagyok a véleményetekre, Oroszország a most rendelkezésre álló erőkkel megnyerheti ezt a konfliktust, vagy elkerülhetetlen egy újabb mozgósítás?

Bocs, hogy belevaú, de a "szakember berkek" felejtősek, hiteltelenek. Azért mondom ezt, mert a háború kitörésének másnapján fültanuja voltam, ahogy a "szakemberek" arról beszélgetnek, milyen esélytelenek az ukránok, hisz egyáltalán nincsenek fegyvereik (!!!).
Akit kicsit is érdekel a haditechnika, az tudja, hogy csak a SZU-ból megörökölt eszközök milyen irdatlan mennyiségben álltak rendelkezésre , még 2022-ben is. Gőzerővel készültek a háborúra saját fejlesztésekkel, gyártással, a nyugati fegyverzet óriási tömegben áramlott már jóval a háború előtt és ez egyre felgyorsulva folytatódott... A "szakember berkek" tisztelet a kivételnek (!), sajnos sokszor egy kalap fost nem érnek a szaktudást tekintve.

Más :

Typhoon-VDV 30 mm-es 2A42-es gépágyúból lő ukrán állásokra.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 979
22 832
113
Mindenki úgy járt el, ahogy akart. Az Usa kémkedett egy kicsit egy háborúban álló Oroszország ellen, annak a hadszínteréhez közel transzponder nélkül, ők meg megnézték mit jelez a radar, s leengedtek egy kis kerozint.

Ha a hülyeséget félrerakjuk, az USA fordított helyzetben egy ilyenért biztos vagyok benne hogy azonnal lelőtte volna az orosz drónt, mint a szart.

Az oroszok hozzájuk képest még nagyon finomak, és nőiesek voltak. Még fegyverhasználat sem volt...
majd pár nap múlva beirja hogy azért nem lőtték le, mert nem volt meg rá a képesség :D

bár ha levonja a tanulságot belőle az ember,még kiderül,hogy éjszaka kell reptetni ezeket a szarokat,hiszen a ruszkik nem látnak a sötétben .. arra sincs képesség,hiszen ezt is megállapította ..

pedig annyira szánalmas ez a performansz amit itt előad,hogy hihetetlen :D


@RomperStomper : amikor megkérdezted a "katonát", aki ráadásul 'szakértő" is, a fejemben valamiért megszólat a "Gladiátorok bevonulója " alias bohóc induló .. :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Bocs, hogy belevaú, de a "szakember berkek" felejtősek, hiteltelenek. Azért mondom ezt, mert a háború kitörésének másnapján fültanuja voltam, ahogy a "szakemberek" arról beszélgetnek, milyen esélytelenek az ukránok, hisz egyáltalán nincsenek fegyvereik (!!!).
Akit kicsit is érdekel a haditechnika, az tudja, hogy csak a SZU-ból megörökölt eszközök milyen irdatlan mennyiségben álltak rendelkezésre , még 2022-ben is. Gőzerővel készültek a háborúra saját fejlesztésekkel, gyártással, a nyugati fegyverzet óriási tömegben áramlott már jóval a háború előtt és ez egyre felgyorsulva folytatódott... A "szakember berkek" tisztelet a kivételnek (!), sajnos sokszor egy kalap fost nem érnek a szaktudást tekintve.

Más :

Typhoon-VDV 30 mm-es 2A42-es gépágyúból lő ukrán állásokra.

A nyugati segítség nélkül Ukrajna pár hét alatt összeomlott volna.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 454
18 668
113
A nyugati segítség nélkül Ukrajna pár hét alatt összeomlott volna.
Igazad van, bár van némi önellentmondás a mondanivalódban annak függvényében, hogy az oroszokat folyamatosan semmirevaló hadinépnek próbálod beállítani. Az igazság, hogy az oroszok már régen legyőzték az ukránokat, jelenleg a kapor kesztyűbábot csak a benne motoszkáló NATO kéz mozgatja. Ennek tudatában viszont ez tisztán egy NATO - orosz háború, ahol nem kellene megütközni azon, ha az amerikai kémgép kap egy kis plusz kerozint...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 886
113

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Sejtettem hogy ketszeri kerozinozasnak oka volt. Magamban arra tippeltem hogy a kerozin mennyisege, tomege hajlitotta meg a legcsavar lapatjat. Ketszer ugyanugy jott be a gep, mintegy celzottan, es kerozin... Gyanus volt hogy ez egy harceljaras.
Vajon honnet tudtak a lapat specifikacioit?

Lehet abban más is kerozinba keverve.
Tegnap írtak is egy példát, hogy USA-ban próbarepülés közben felszállás után problémák adódtak egy F-16-os hajtőműmével ezért gyorsan leeresztette az üzemanyagot és leszállt.
Probléma, hogy az üzemanyag egy sertéstelepre hullott ahol csontig beleégett a sertésekbe, instant megölve az állományt.