eddig volt egy prémium árazású nagyon komoly európai felvevő piaca
Nem, eddig volt egy európai piac, semmi prémium nincs európában, ezt most el kellene felejteni. Viszont annyiban az orosz volt kiszolgáltatott, hogy eddig európába volt csak kiépített gázvezeték rendszere.
most pedig gyakorlatilag ki van szolgáltatva legfőképpen a kínai,indiai piacoknak akik rövid távon biztos nem veszik fel a kieső európai exportot ráadásul sokkal alacsonyabb áron veszik meg az orosz energiahordozókat mint pl az európai piac
A gázért eddig is ugyanannyit fizetett (sőt sok esetben kevesebbet) európa, mint India, vagy Kína. Ami miatt olcsóbb az európai gáz, az a szállítási, és egyéb költségek kedvezőbb voltából származott.
Na most kiépül az infra India és Kína felé, és ha akar se fog tudni úgy alkudozni Európa, ahogy eddig tette.
akivel minden szálat elszakítunk és "örökkön-örökkére ígért haragszom rád"
Már írtam, szerintem ez egy orosz buli, aminek amúgy Kína se örül. A kiegyezés nekik is rossz lenne, csak tudják, ha veszít a maci, akkor a sárkány jön.
Az USAnak viszont létkérdés, hogy Európa ne önálósódjon, mert akkor és ott van vége a világbirodalmának.
Az oroszok számára a kiegyezés azt jelentené, hogy visszaáll az 1913as gazdasági status quo, még ha más nem is. Csak ez nekik, nekünk, és a nyugati országoknak is jó. Erre utal még most is a Nagy Péterre hivatkozás szerintem.
A gond, ami nem lett hozzáadva a képlethez, az az, hogy a nyugati politikai elit el se tudja képzelni, hogy valakinek a CCCP név nem a gonosz birodalma. Csak igazából még a volt KGST jó részében sem annyira félelmetes, mint azt elképzelik sokan, a világ többi részének meg a nyugati gyarmatosítás ellen harcoló, őket felemelni akaró entitás.
(És szintén saját vélemény: Kínai is valahol ott rontja el, hogy kvázi gyarmatosít, ami rossz emlékeket ébreszt)
Tévedhetek persze, és lehet az oroszok nem európát akarják, de szerintem ez a cél. Ezért spec kat műv, és nem háború