A 155 milis gránát hiány pedig messze nem fals információ: ha olvasod a nyugati sajtót akkor nagyon jól tudod, hogy az ukránok egy hónapban több 155-s gránátot lőnek el mint amennyit az USA hadiipara egy évben le tud gyártani. Június óta közel 2 millió gránátot lőttek el, ami a Nato készletek jelentős része volt. Azaz ütem - napi 6000 gránát - amit az ukrik naponta ellőnek az teljesen fenntarthatatlan. AZ USA már az egész világon Dél-Koreától Izraelig próbál újabb mennyiséget beszerezni, ami pontosan mutatja, hogy nem áll rendelkezésre elegendő készlet. Ez egyébként nem 1-1 országra vonatkozik, hanem általános a Nato-ban: a hh óta szinte senki nem rendelt 155-s gránátot, mert az volt az uralkodó álláspont, hogy már nem lesznek nagy konvencionális háborúk. A tavalyi orosz agresszió a Nato-t is váratlanul érte, teljesen új helyzet állt elő.
Én értem, hogy az ukránoknak szurkolsz, de a nagy helyzet az, hogyha még hónapokig tart a háború akkor reális az a veszély, hogy az ukrán tüzérség lőszer nélkül marad. A folyamat már megkezdődött: az exszovjet 122,152 mm-es lőszerek már tavaly elfogytak, míg a nyugati 155 milisnél az újsághírek alapján már csökkentették az engedélyezett felhasználást.
Az ukri ellentámadás: én nem gondolom, hogy 2 zlj Leopard meg 1 zlj Marder teljesen új helyzetet alakítana ki a fronton. Ez a nagy előre beharangozása az ellentámadásnak inkább a nyugati választóknak szól, akik kezdenek belefáradni az orosz-ukrán háborúba és csökken a támogatási kedv. Az újsághírek szerint Biden és Macron is azt "tanácsolta" Zelenszkijnek, hogy gondolkozzon el az oroszokkal történő tárgyaláson és akkor a republikánusokról még nem is beszéltünk.