[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kecske

Well-Known Member
2020. május 24.
211
1 092
93
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a doksik eredetiek is meg nem is. Ahogy olvastam, bizonyos felületeken már márciusban feltűntek, de akkor valamiért senki nem harapott rá. Aztán valaki egyszercsak szélesebb körben publikált egy verziót, amiben a veszteségekről szóló számokat vélhetően manipulálták az eredetihez képest.
De nem tudjuk, ki és miért manipulálta. Egyelőre egy lelkes orosz amatőr munkájának tűnik.
Most meg már próbálják a nyugati kontroll alatt levő platformokról eltűntetni, amit lehet…

Mindenesetre pl az orosz járműveszteségeknél eredetileg szereplő 6004 darabos adatot egy az egyben az Oryxről szedték, ami meglehetősen szánalmas képet fest a NATOról.

És hogy hamisítvány-e? Nyilván nem láttam még soha valódi NATO briefinget, mint ahogy az ide posztolók 99,9%a sem. Viszont mindenképp nagyon konzisztensen van elkészítve ez a pár oldal (amúgy azóta jött még vagy egy tucat), szóval ha hamis is, azt valaki olyan csinálta, aki látott már ilyet.

Egyébként a lényegi rész szerintem nem a veszteségekről szóló rész volt, hanem ami a kilenc dandárról szólt. Arról pedig tudtommal senki nem állította eddig, hogy manipulált lett volna. És ha az igaz, amit itt láttunk, akkor az a mini-hadtest, amit most kalapálnak a nagy offenzívára NATOék, az kurvára nem áll sehogy sem. Vagy az eleve vicces mennyiségű tréninggel nem tartanak sehol, vagy a gépek hiányoznak, vagy mindkettő.
Amellett, hogy ezekben a “dandárokban” (inkább ezredek) a megcélzott járműállományok kb harmadannyi, mint egy valódi, NATO dandárban, a “Tarasz Odabasz” harccsoport emberállománya is max. 30e fő (13 x 2000, de nagyon optimistán 3000) lesz. Akkor meg olyan nagy tűzijátékra ne számítsunk. Ez egy hattyúdal lesz.
Kering kb 10 oldalnyi ezekből a doksikból, nem fogom linkelni, de Twitteren vagy 4chan-en elég könnyű megtalálni őket.
Egyet kell értsek hogy tényleg eredetinek tűnik.

A veszteségekkel kapcsolatos infobox manipulált változatát kétféleképp lehet megkülönböztetni az eredetitől:
  • a lelkes amatőr kissé bénán használta a clone stamp eszközt Photoshopban, így a betűközök és egyes karakterek függőleges elhelyezkedése több helyen inkonzisztens pár pixellel
  • van egy másik oldal "Assessed Combat Sustainability and Attrition" fejléccel ahol a veszteségek részletesebben elemezve vannak, ezek pár nappal korábbi adatok lehetnek március 1-hez képest de ezt figyelembevéve összhangban vannak azzal a verzióval ahol az ukrán veszteségek 16-17,5 ezer fő, az orosz pedig 35,5-43,5 ezer fő között vannak.

Kérdés hogy ezek a számok tükrözik-e a valóságot?
Szóval a fent említett oldalon az amerikai katonai hírszerzés saját becslései vannak készletek és veszteségek tekintetében, azzal a megjegyzéssel hogy ezeket a becsléseket az amerikaiak se tekintik megbízhatónak adathiány, ellenséges megtévesztési műveletek és az ukránok elfogultsága miatt.

Van még két oldal az ukrán légvédelemmel kapcsolatban, szerintem ez amúgy az igazán meredek rész.
Egyiken az egységek konkrét elhelyezkedése és hatósugara van február végén, másikon pedig egy elemzés hogy az egyes rendszerek várhatóan mikor fogynak ki. Ez alapján május közepére már nem lesz képes az ukrán haderő légvédelmet biztosítani a frontvonalnál, sőt igazából Kijevet leszámítva már sehol sem, hacsak nem sikerül további rakétákat szerezni S-300-hoz vagy Buk-hoz.
Ebben amúgy írnak egy "FrankenSAM" programról is, Twitteren megy is a találgatás hogy milyen nyugati rakétarendszert akarnak Buk-kal párosítani.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A másik dolog, hogy többször írtam, amit még Putyin is hangoztatott, hogy semmi esélye hagyományosban (atom nélkül) a NATO-val szemben...nagyon remélem, hogy ebben a tudatban is maradt, mert már nem vennék rá mérget, főleg, hogy az USA-ból tényként közölték, hogy két hétig sem bírnák lőszerrel meg fegyverrel egy ilyen volumenű konfliktusban.

Még a Krím elcsatolása után, mikor egyesek nagyon várták a nagy orosz támadást Donyeck-Luhanszk körzetében, a Rosszija 1 híradójában beraktak egy elég egyértelmű videót:

Orosz haderő kb. 2 hét alatt eltaposná ukrajnát ha teljes erőből nekiesne amolyan amerikai módra, gyilkolva mindenkit aki a csapásirányban létezni merészel.
Aztán USA+EU a maga 800 millió lakosával 2 hét alatt eltaposná őket egy hagyományos háborúban.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Még a Krím elcsatolása után, mikor egyesek nagyon várták a nagy orosz támadást Donyeck-Luhanszk körzetében, a Rosszija 1 híradójában beraktak egy elég egyértelmű videót:

Orosz haderő kb. 2 hét alatt eltaposná ukrajnát ha teljes erőből nekiesne amolyan amerikai módra, gyilkolva mindenkit aki a csapásirányban létezni merészel.
Aztán USA+EU a maga 800 millió lakosával 2 hét alatt eltaposná őket egy hagyományos háborúban.
Azóta viszont kiderült hogy a 800 milliós király meztelen.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Akárhogy nézem nem igazán látom, hogy hol tudnának az ukránok saját területen sikeresen ellen támadást vezetni.
Ukrajnának csak az lehet az érdeke, hogy belehúzza a Nato-t. így én harkov ból vagy csernyihiv ből támadnék oroszország belseje felé (pl brjanszk irányába) vagy transznyisztriát ütném szét.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Újabb bizonyíték:

A minszki megállapodások a NATO trükkje volt Ukrajna militarizálására, és hogy a nyugati országok 2014-ben megdöntötték Ukrajna demokratikusan megválasztott kormányát.

Ezt nem én, hanem Francois Hollande volt francia miniszter elnök állítja egy videó interjúban, amit nemrég adott:


Lehet gratulálni a (le)szerepléséért, az EU egykori, egyik sátortartó kottaolvasó főbohocának az orosz Vovan és Lexus médiabohócok Poroshenkónak bemutatkozva adtak kéretlenül de önzetlenül online közvetítésből leckét.

Hiába a jó pap is holtig tanul.... mégis hülyén hal meg..

Vagy ez csak kamu, a szokásos F.O.S médiás átbaxás, M.I által degenerált feltvétel, mi a véleményetek?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
És végig minket oroszpropagandistáztak, mert folyamatosan a kib.szott valóságot írtuk meg. Emlékszem mikor írtuk ősszel, amikor tartott 11 ezernél (és az oroszok ezt közölték is majd az Oryx meg ISW is), hogy a Kopik azonnal jöttek a sírvanevetős smilekkal...és kezd körvonalazódni a valóság, a majd 100 ezer ukrán vs. kb. 20 ezer (wagnerral, csecsenekkel, sittesekkel együtt) orosz.

Nem propaganda az ha valaki azt írja, hogy az USA miatt jobb ha nem provokálja 10 évig Ukrajna Oroszországot és ne irtsa az orosz kisebbséget, mert ...akkor ...majd ...kegyetlenül rábaszik (!) és amúgyis csak kihasználják nyugaton, és nem tudja őket a töketlen Európa megvédeni.

Légyszi, ha olyanokat írunk mint pl. ma esős idő van, akkor ne propagandistázzatok le...köszi.

Nem a 71 ezer lett áthamisîtva 17-re?

Nagyon tagadsz....
Gyanús. ;)

Egy 25-30 százalékkal veheted alacsonyabbra az orosz veszteséget, a különböző időbélyegzővel ugyanazon járműről, különböző állapotban és különböző nézőpontból készült képeket leszámítandó.

"Az is sok....
A Trabant csak négy személyes...."
:)
Kb. 100 ezer ukrán (amerikai, lengyel, grúz, észt, cseh) veszteség a kb. 20 ezer orosszal szemben a támadóval (!) szemben. És még mindig vannak modern rakétáik is, fegyvereik tartalékuk az orosznak valamint Putyin 10 egyesek szerint 15 évre betárolt arany meg devizakészletekből stb.
Szóval én végig azt hittem, hogy mennyire benézték az első invázió után Harkovot is, pedig sokan írták hogy onnan inkább az oroszok vonultak ki szétnyujtva az ukránokat a fronton, mint, hogy szarráverték volna őket, hát ezek után lehet, hogy nekik volt igazuk. Az orosz két dologban betegesen elszánt: túléélésben és gyilkolásban. Lassan kiderül tervezett (áttervezett de irányított) volt minden és nem az oroszokért kell aggódni, hanem a kárpátaljai testvéreinkért a flusztrált ukránok miatt, akik kést tartanak az ottani magyarjaink torkához.
Ostoba bolond, aki lebecsüli vagy alábecsüli az oroszokat.

A másik dolog, hogy többször írtam, amit még Putyin is hangoztatott, hogy semmi esélye hagyományosban (atom nélkül) a NATO-val szemben...nagyon remélem, hogy ebben a tudatban is maradt, mert már nem vennék rá mérget, főleg, hogy az USA-ból tényként közölték, hogy két hétig sem bírnák lőszerrel meg fegyverrel egy ilyen volumenű konfliktusban.

Azért pár kereszt kérdést érdemes feltenni, a zseniális, alacsony vesztesegű orosz hadviselés eredményeit illetően:
  • Ha Harkov környékét kiürítették, ami szerintem igaz, akkor az egyetlen elfoglalt megyeszékhely esetében, mi volt a menekülés oka?
  • Ha minden ilyen kevés veszteséggel, irányítottam történik, akkor miért kell kéthavonta átszervezni az irányítást? ;)
  • Ha ekkorra zsenik, az egyetemes hadművészet újhullámaként, miért fél évvel a háború kezdete, és jelentős kudarcok után hívnak be 300 ezer tartalékost?
  • Miért egy év után kezdik felfuttatni a hadiipart?
  • Miért nem gond a Moszkva elvesztése? Mert nem kell Odessza?
  • Tervezték a koreai lőszer és iráni fegyverrk hasznalatát? Ha nem, akkor biztos kontrollalják a helyzetet?
  • Az első negyedéves bevallott deficit alapján, jó a terv a hosszú háborúra?

Ami tény, hogy a frontok megmerevedtek, a nyugat tolja a pénzt és fegyvereket, és nagyon sokan halnak meg mindkét oldalon.
Még a Krím elcsatolása után, mikor egyesek nagyon várták a nagy orosz támadást Donyeck-Luhanszk körzetében, a Rosszija 1 híradójában beraktak egy elég egyértelmű videót:

Orosz haderő kb. 2 hét alatt eltaposná ukrajnát ha teljes erőből nekiesne amolyan amerikai módra, gyilkolva mindenkit aki a csapásirányban létezni merészel.
Aztán USA+EU a maga 800 millió lakosával 2 hét alatt eltaposná őket egy hagyományos háborúban.

Két hét alatt..
:D
Bakker, egy év alatt Bahmutig se jutott!
:)
Mert volt egy videó, ahol ezt mondták...
Régen....
Eltüntették..
Azóta viszont kiderült hogy a 800 milliós király meztelen.

Bezzeg Putyin háborúja. :)
Két hét alatt szarrá verette magát Kijevnél.
Azóta egyensúlyoz a megállt biciklivel.
De mindjárt beindul. Csütörtökön. :D
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 683
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113

A "Da Vinci Wolves" náci különleges erők egy csoportját megsemmisítették Bakhmutban (FOTÓ)​

Bakhmutban (Artemovszk) megsemmisítették a „Da Vinci Wolves” náci különleges erők egy csoportját.
A csoport maga számol be nekrológban a következő fegyveresek likvidálásáról.
A "Da Vinci farkasai" súlyos veszteségeket szenvednek a Bahmutért vívott csatákban.
Február 19-én a fegyveresek arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg likvidált egy náci csoportot a Gonor csoport Da Vinci Wolves különleges egységéből.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680982186

Hadseregünk elvágja az ellenség infrastruktúráját, a szlavjanszki vasútvonal megsemmisült.

Április 1-jén az Azov egyik (Oroszországban betiltott) parancsnokát, Konsztantyin Deinekót Titan hívójellel megsemmisítették Bahmutban.⚡️❌⚡️

„Pokol Herson közelében”: Az Orosz Légiközlekedési Erők „okosbombákkal” hatalmas csapásokat mérnek az Ukrán Fegyveres Erők felszereléseinek és fegyvereseinek felhalmozódási helyeire (FOTÓ)​

Összefoglaló helyi forrásokból:
„Jelenleg az ellenséges SU-35-ösök csapnak le a Herson régióra, a frontvonal mentén. Ott a pokol..."
Источник: https://rusvesna.su/news/1680984129
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
Ez nekem is megfordult a fejemben. Egyszerűen nem hiszem el, hogy látva az elmúlt több mint egy év harcait "csak" ennyi az ukrán veszteség, holott korábban voltak akár 200 ezer körüli számok is...És bármennyire igyekeznek kímélni az oroszok az embereiket, azért náluk is "keveslem" ezt a számot (maximum ha a szakik és a Wagner nincs benne akkor hihető)...

Amit még nem értek, hogy hetek/hónapok óta mindenki a készülődő ukrán ellentámadásról beszél...Nehezen tudom elképzelni, hogy az oroszok nem tudnak semmit a tervekről, nem látják a gyülekező, csoportosuló ukrán erőket. Miért nem indítanak megelőző csapásokat, amikor több orosz katonai blogger is leírta, hogy nagyjából hol várható támadás? @boki @dudi ?Vagy valaki aki ért ezekhez a dolgokhoz, vagy járatos az orosz oldalakon?

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy nagyon magabiztosak az oroszok és elbagatelizálják a készülő támadást, csak nehogy úgy járjanak mint tavaly Harkovnál...
Bárhol támadhatnak. Remélem segítettem. ;)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Pont az ilyen, meg még pár dolog miatt vannak erős kétségeim a valódisággal kapcsolatban.
Sokadszor beszélünk erről, de ha a NATO az Orikkksz adatait veszi alapul bármihez, ami nem az aznapi ebédmenü összeállítása a brüsszeli HQ-n, akkor komoly bajok vannak.
Szerintem egész egyszerűen arról van szó, hogy nincs módjuk saját damage assessment lánc kialakítására (nagy a terület, hivatalosan nem küldhetnek katonákat, stb), így kénytelenek az ukránokra hagyatkozni, ami pedig SzBU statisztika lesz az orikkkszon keresztül “hitelesítve”.
Mellesleg a briefing egy másik oldalán leírják azt is, hogy megbízhatatlannak tartják az ukrán (és orosz) forrásokat.
Ugyanakkor az általuk is kergetett narratívát (“az oroszok belerokkannak… az ukránok mingyá’ győznek”) tökéletesen kiszolgálja az SzBU matek is - “csak” arra kell odafigyelni, hogy legfelelül ezt se vegyék komolyan.

Azt mindenesetre tudjuk a kiszivárgott, ukránoknak szánt NATO hírszerzési reportból, hogy milyen részletességű infókkal bírnak az orosz csapatmozgásokról, így legalábbis műveleti tervezéshez elég infót tudnak összeszedni.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
És ezt te elhiszed?
Ezt??? ...Nem!

Én azt hiszem el, hogy van ebben valami, ha az Oryx az ISW és Von der Leyen meg az amerikaiak meg az oroszok meg az észtek, szakertők, mondták írták nyilatkozták szivárogtatták ugyanazt: kb. 100 ezres ukrán veszteség és 20 ezres orosz.

Csak és egyedül Ukrajna állítja a bolygónkon pont a fordítottját!

Értesz?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Dolgoznak az oroszok csak nem mindenről tudunk, mert általában amiről nincs kép vagy videó az a mai világban nem releváns infó.
Egy példa:

A "Da Vinci Wolves" náci különleges erők egy csoportját megsemmisítették Bakhmutban (FOTÓ)​

Bakhmutban (Artemovszk) megsemmisítették a „Da Vinci Wolves” náci különleges erők egy csoportját.
A csoport maga számol be nekrológban a következő fegyveresek likvidálásáról.
A "Da Vinci farkasai" súlyos veszteségeket szenvednek a Bahmutért vívott csatákban.
Február 19-én a fegyveresek arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg likvidált egy náci csoportot a Gonor csoport Da Vinci Wolves különleges egységéből.
Источник: https://rusvesna.su/news/1680982186

Hadseregünk elvágja az ellenség infrastruktúráját, a szlavjanszki vasútvonal megsemmisült.

Április 1-jén az Azov egyik (Oroszországban betiltott) parancsnokát, Konsztantyin Deinekót Titan hívójellel megsemmisítették Bahmutban.⚡️❌⚡️

„Pokol Herson közelében”: Az Orosz Légiközlekedési Erők „okosbombákkal” hatalmas csapásokat mérnek az Ukrán Fegyveres Erők felszereléseinek és fegyvereseinek felhalmozódási helyeire (FOTÓ)​

Összefoglaló helyi forrásokból:
„Jelenleg az ellenséges SU-35-ösök csapnak le a Herson régióra, a frontvonal mentén. Ott a pokol..."
Источник: https://rusvesna.su/news/1680984129
Szerintem nem olyan nehéz elkezdeni összerakni a képet.
Pár napja bejelentették a kínaiak, hogy megkezdik az oroszokkal az együttműködést.
Erre most pont elkezdenek hullani a HIMARS hangárok, meg a front közeli ukrán logisztikai központok.
És a helyzet egyre csak fokozódni fog.
Amennyiben lehet hinni az ukrán támadási terveknek, akkor most ezen összpontosításoknak közelebb kell kerülnie a fronthoz.

És megengednék magamnak egy megjegyzést a "kikerült" NATO briefing anyagról. Ennek nincs értelme túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Több okból sem:
1. Ha valós is ez a jelentés, akkor is csak egy politikusoknak szóló ppt kinyomtatott verziójának tűnik.
Ezen információknál lényegesen mélyebb felderítési adatokkal kell rendelkeznie az oroszoknak.
2. A mindkét fél által megphotoshopolt variánsokon tök felesleges vitatkozni. Mind2 fél médiamunkásai a saját szájuk íze szerint manipulálták a benne szereplő számokat. Az érkező technika mennyisége meg teljesen nyílt infó.
3. A beérkezések és a kiképzési ütemezés hasznosabb adathalmaz, de megintcsak dezinformációs céljai is lehetnek.

Maga a célja is többféle lehetett:
A. Valóban létező dokumentumot fényképezett le valami idióta, de ezért fel is négyelik.
B. A dokumentumot a D naphoz hasonló dezinformációs kampány kereteiben dobták be. Lehet olyan szándék hogy be akarnak zavarni az érkező ukrán támadás helyét, és idejét illetően.
C. Vakondkifüstölés!
Egy szivárogtató forrás megtalálására is ideális egy ilyen nem igazán kurrens infókat tartalmazó, de minimális energiával egyedivé tehető nyomat.
D. És a fentebbiek szimte minden permitációja is lehetséges...

Stb.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Bárhol támadhatnak. Remélem segítettem. ;)
Igazából a kérdésem arra irányult, hogy az oroszok miért nem indítanak megelőző csapást a készülődő ukrán erőkre, technikára? Esetleg nem látják, hogy hol készülődik a támadás? 9-10 dandárt még egy ekkora országban sem könnyű eldugni...