[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 760
48 019
113
Ez idáig botrányos, érik a Harkov 2. Remélem a Wagner beleáll Bakhmutba és gerincet ad az orosz erőknek.

Ha Magyarország Ukrajna sikerével nem szenvedne geopolitikai hátrányt csak röhögnék rajta.
Ez az orosz sereg nyomás alatt.


Putyin, takarodj!!!
Jó ez a gyorsított felvétel, kicsit sem csalóka :)
Hogy találtad ezt a Jason csávót? Valami kujivindependent újságíró, ha jól látom? Már sokadszor idézel tőle.
Egyébként a videó itt készült:
(Berhovkától délnyugatra)

"Az orosz sereg nyomás alatt" - szerinted most kerültek nyomás alá? Eddig mit csináltak, nyaraltak?

Meséld már el, ezek a senkiföldje típusú területek (ciánkék a térképen) pontosan milyen sikernek számítanak?

Ajánlanék itt mindenkinek két, egész jó térképet:
- Ez Weebunioné (ő inkább az oroszok felé húz):

- Ez meg a Suriyakmaps (ő inkább ukránpárti):

Naponta többször szokott frissülni. A Weebunion térkép azért jó, mert van benne térképtörténet is, napokra lebontva látható, hogyan alakult pl Bahmut helyzete.
De ha megnézed a front többi részét, máshol is megy ez-az. Most csak gyorsan pár hír a többi szakaszról:
Szpirnoje:
Ez meg Luganszk, állítólag ukrán CM:
Azt írják ADM-160B csalirakétát is használtak az ukránok, ami azért érdekes, mert eddig nem volt publikus, hogy ilyet átadtak. Meg azért is érdekes, mert ez a wikipedia szerint F-16ra és B-52-re van integrálva. 920km-es hatótávja van, az meg pont elég ahhoz, hogy román légtérből szinte kizárólag "baráti" légtéren keresztül jusson el Luganszkba:
ntOgdjD9_o.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 360
113
Ezzel kapcsolatban lenne kerdesem @Szittya @dudi es @krisss fele. Jatszunk el azzal, hogy Mo-n barmilyen okbol egy ilyen fordulat tortenik es azt mondjak, elnezest parancsba adjak, hogy a honvedeinknek ukrajnaba kell menni szembe az oroszokkal. Ismetlem, csak jatszunk, nem az ilyen nem lesz vagy egyebek erdekelnenek, hanem az, hogy ebben az esetben ti azt mondanatok oke sracok itt az ideje Ukrajnaert megbaszodni vagy koszonom, de ebbol nem kerek? Mi lenne a helyzet? Szerintetek a kozeli bajtarsaitok mikent tennenek? Erdekelne errol miket gondoltok.
nekem szerződésem van. És nem írtam alá arra hogy külföldre menjek.(az egy külön papíros) Ha nem állunk hadba oroszországal akkor én ukránba nem vagyok vezényelhető hogy az orosz ellen harcoljak. Ha meg hadbaállnánk bárkivel is nem lenne választásom ha tetszik ha nem.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
kramatorszk feletti "lehetséges" storm shadow indítás luhanszkra ma délután:

https://t.me/i20028843/84414
A Storm Shadow nem boosterrel indul, nem húz ilyen csíkot maga után.
Nem, nincsen.
Van ami 30 méter mélységig állítólag be tud fúródni, a robbanás maga az lemehet addig, de a fúródásnak vannak fizikai korlátai.


Ez nevetséges.
A Kinzsal varázsképességei külön helyet foglalnak el a Nagyorosz fantáziavilágban...

Hogyan képzeled?Körben fúrók vannak rajta, mint a Tini-Nindzsa teknőcökben, vagy hogy?

Maga a robbanás az, ami lemehet 120 méterig.
A GBU-28 teszteken igazoltan elért 50 métert, ez alapján írtam, hogy LEHETSÉGESNEK tartom, ugyanis a Kinzsal mozgási energiája a sokszorosa a GBU-28-nak. Ki is lett számolva konkrétan, bődületes különbség van, mivel nem csak sokszoros sebességgel rendelkezik a Kinzsal, de ráadásul a mozgási energia képletében a sebesség második hatványon szerepel.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Hogy mivel? Ahogy írod, egy kormányváltás elég. Teljesen egyértelmű hogy a Nyugat ezen már régóta dolgozik. MZP szerint ha a nato úgy dönt a magyar katona mehet... Hogy milyen provokáció történhet? A mai világban nem kell provokáció sem. Elég ha a média kitalál valamit és elnyomja az ellenvéleményeket, ezt tapasztaljuk Ukrajna esetében már több mint egy éve. A Donbassz tiltott történelem. 10 éve sem volt, de meg se történt, fogalma sincs az embereknek mit műveltek ott az ukránok.
Amit leírtál áll, egyetértek vele, az út ki van jelölve amerre haladni kell. De minden egyes tétemelésre előbb-utóbb reagálni kell az orosznak vagy valahogy bukik. Minden ilyen egy újabb ismeretlen az egyenletben, amire gondolni, készülni kell. A függvényelemzés egyik alapja hogy hova tart a függvény? Minél komolyabb fegyvert tesz bele valamelyik nato tag, annál komolyabbat kell elővenni az orosznak. Ahol igazán jók, az a sor vége. Mikor lesz állj, mi a nato saját vörös vonala? Ne felejtsük, az óceán túlpartján csak mímelt sajnálkozás kell pár percben a cnn-en amikor itt már pokol van, nekik itt semmi sem drága.
Ha elhúzzák ezt a konfliktust, mi fog kifogyni? A nato a lőszerből? Annyira nem hogy feladja, meg fogja az USA oldani (más nem). Az orosz a lőszerből? Talán a modernből igen, de a klasszikból nem. Akkor marad az ember. Az ukrán akit senki se sajnál, se az orosz, se a nyugat. Akkor viszont helyette kell valaki. Túl sokszor elkotyogták hogy k-európa jó lenne oda. A V4-nek nyilatkoznia kéne hogy soha de soha, de a V4ek vezetőinek többsége amcsi ügynök (vagy ha nem az akkor totál hülye hogy más szekerét tolja).
A másik lehetőség, hogy inkább hagyja az egészet befagyni a nyugat. Akkor mit csinál egy teljesen kisemmizett, életképtelen full-militarizált maradékukrajna? Irány a 2. célpont, mi. Ide a bökőt, hogy valakinek valami pentagané tanácsadónál már olyan őrült ötlete is volt, hogy ha az ukránok elvesztenek két megyét, kapnak helyette Alföldet. Csak ki kell adni a médiának agymosásra hogy revizionista támadás érte szegényeket M.o. részéről. Minket végre leírnak mint küllőakasztó szövetségest, a nagytőke bekebelezheti végra a nemzeti tulajdonban tartott termelőeszközöket is, ők lepaktálhatnak az oroszokkal és megtarthatják a maradék üzletüket az ukránoknál hisz kárpótolták őket, cserébe itt is amerikai befektetések lesznek csak már ukrán zászló alatt. Meredek, de nekik ez win, osztották már fel az országot ugyanezek a ro****kok.

Ha Kínával konkrétan védelmi szövetségbe lépnénk, arra viszont varrhatna gombot az angolszász maffia :)
Ha a nato egy nyilatkozatot nem volt képes tenni az ukrán fenyegetésekre, akkor mégis mit várunk tőle? Az ingyengesztusra sem voltak képesek. A Nato mehet, szart se ér.
Ha OV szerez pénzt, mondjuk Kínait, akkor gazdaságilag nem tudnak megfektetni minket, így nem lehet erre építeni egy narancsos váltást. Egyébként OV-nak minden képen kell szereznie pénzt, mert neki a nyugat már nem bocsát meg. Bár mit is tesz. Ha bukik Mo. akkor őt levadásszák. Vagy elmenekül örök száműzetésbe. Számára létkérdés, hogy legyen pénz és még vagy két évig tudja finanszírozni az országot. A felvehető hitel kamata nem számít, mert valószínű, hogy 10 év múlva már nem ez a gazdasági rendszer lesz (a románok is erre tekintettel veszik fel nyakló nélkül a hitelt és fegyverkeznek abból).
Szóval ha van pénz, nem lesz kormánybuktatás.
Ami jöhet, ahogy mondod, nekünk kergetik az ukrikat. Igaz ezzel bukik a NATO, mert nem fog eleget tenni védelmi kötelezettségének, de usánkának ez sem baj, mert már elavult konstrukció, újat kell és fog alakítani. Amolyan globálisatát. És az nem védelmi szövetség lesz. Ha Ukrajnában nyer, akkor már a látszatra sem fog figyelni. Lesz egy globális leszámolás, minden ellenkező országgal és a végén jön a világkormány, digitális diktatúrával. Egyelőre ez látszik. Ez a céljuk.
Szóval, ha nincs más ránk ereszti a frusztrált ukránokat. De ez csak terv, és nem is csak elborult, marginális elmék terve. Azonban egyik terv sem biztos, amíg nem valósul meg. Ha az orosz leveri az ukránokat, vagy olyan nyomás alatt tartja, hogy mozdulni sem bírnak, akkor Ukrajna kivérzik, majd elkergetik a Zselé féle bandát. Ennek megakadályozására kellene a bukaresti 9-ek emberanyaga. De még ez sem biztos, mert mi van, ha néplázadás lesz. Főleg, ha úgy akarják beküldeni őket, hogy nem is érte támadás valamelyiket. És ha egyet mégis, akkor miért menne a többi 8? Egyébként akkor az egész NATO pereputtynak mennie kellen. Én nem látom, hogy miként lehetne beküldeni ezt a 9 államot, hogy azt önként tegyék (ha Ti igen, akkor kérlek írjátok le). Egy részük, mint a lengyel és román és Baltik némi területért kapható lehet (na jó a román sem menne dalolva, de menne). A többi (cseh, tót, magyar, bolgár) miért menne. Minket esetleg Kárpátaljával csábíthatnak, de mint írtam, ha esze van OV-nak, nem dől be az ámításnak.
Ha sem az ukri betörés, sem a narancsos forradalom nem jönne be, akkor még ott van, mint lehetőség, hogy bevonul a NATO ide. De az is a végét jelentené. Még ha a többség tapsikolna is, hogy végre megleckéztetik a renitens magyarokat, sokan elgondolkoznának, hogy milyen védelmi szövetség is a NATO, illetve, hogy ma Mo. holnap ők (és nem csak Európában). Ezzel a zusa úgy kimutatná a foga fehérjét, hogy nulla hitelessége lenne a nemzetközi porondon. Onnan kezdve tényleg csak erőszakkal tudná érvényesíteni akaratát. Ez pedig jelen helyzetben még nem működik, egyre több ország sorolna át egy megbízhatóbb hatalmi centrum mellé.
Visszatérve az ukrán helyzetre, na meg a konfliktus orosz részről történő befagyasztására, szerintem erre nem fog sor kerülni. Nagyon jól tudja a ruszki, hogy amíg létezik egy olyan állam, mint Ukrajna, főleg nyugati irányítás alatt, addig neki nem lehet nyugta. 1001szer újra fogják fegyverezni és 1001szer neki fogják hajtani Oo.-nak, függetlenül attól, hogy mit vagy mit nem csináltak velünk. Ukrajna a nyugat faltörő kosa, amit addig használ, amíg eredményt nem ér el, vagy ki nem veszik a kezéből. Egy szó mint száz, ebben a konfliktusban nem lesz befagyasztás. Feltéve, hogy Putyin és köre nem Oroszország árulója (amit egyébként - elnézve az események folyását - nem lehet teljesen kizárni). Na de előbb utóbb meglátjuk, hogy milyen irányba fognak menni a dolgok.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 248
20 415
113
A GBU-28 teszteken igazoltan elért 50 métert, ez alapján írtam, hogy LEHETSÉGESNEK tartom, ugyanis a Kinzsal mozgási energiája a sokszorosa a GBU-28-nak. Ki is lett számolva konkrétan, bődületes különbség van, mivel nem csak sokszoros sebességgel rendelkezik a Kinzsal, de ráadásul a mozgási energia képletében a sebesség második hatványon szerepel.
Köszi, ez legalább egy megfogható érték.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a "behatolási ellenállás" is nő a sebességgel, és gyanítom, hogy köbös összefüggésben.
Meg persze a talajszerkezet is egy tényező.

A fentiek szerint akkor a dolog lehetséges, de nem tartozik az : ezzel biztosan megoldjuk kategóriába.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
MenhettenX 2023. május 12. 20:48

Kipróbálhatták az ukránok a britek "Storm Shadow" cirkálórakétáját - A kilenc éve megszállt Luhanszk megyeközpontjában, Luhanszk városban található orosz katonai célpontot lőttek ki!
A támadás után erős tűz ütött ki az egyik gyárban vagy raktárban a rakéta becsapódása után. Mivel a jelenlegi frontvonal mintegy 90-100 kilométerre húzódik a kelet-ukrajnai metropolisztól, az előzetes szakértői vélemények arra gyanakodnak, hogy ez volt az ukrán tüzérség első támadása egy "Storm Shadow" cirkálórakétával.
A támadásnak nemcsak katonai jelentősége van - Luhanszk nagy katonai bázisként és logisztikai csomópontként működik - de az ukrán harci morált is emeli, hiszen az oroszok által szinte teljesen megszállt keleti ukrán megye központja még az Ukrajna ellen elindított háború első szakaszában került orosz uralom alá.
Május 12-i, este 6 óra után érkező jelentések szerint a másodlagos detonációhoz hasonló hangok hallatszanak egy égő luhanszki üzemben. Az orosz haditechnikai eszközök javítási bázisa lehetett az eltalált katonai célpont.
Szép lövés, finom üzenet.
Felkészül a Kercsi-Híd..
https://scontent.fbud4-1.fna.f..
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 390
10 993
113
Ha OV szerez pénzt, mondjuk Kínait, akkor gazdaságilag nem tudnak megfektetni minket, így nem lehet erre építeni egy narancsos váltást. Egyébként OV-nak minden képen kell szereznie pénzt, mert neki a nyugat már nem bocsát meg. Bár mit is tesz. Ha bukik Mo. akkor őt levadásszák. Vagy elmenekül örök száműzetésbe. Számára létkérdés, hogy legyen pénz és még vagy két évig tudja finanszírozni az országot. A felvehető hitel kamata nem számít, mert valószínű, hogy 10 év múlva már nem ez a gazdasági rendszer lesz (a románok is erre tekintettel veszik fel nyakló nélkül a hitelt és fegyverkeznek abból).
Szóval ha van pénz, nem lesz kormánybuktatás.
Ami jöhet, ahogy mondod, nekünk kergetik az ukrikat. Igaz ezzel bukik a NATO, mert nem fog eleget tenni védelmi kötelezettségének, de usánkának ez sem baj, mert már elavult konstrukció, újat kell és fog alakítani. Amolyan globálisatát. És az nem védelmi szövetség lesz. Ha Ukrajnában nyer, akkor már a látszatra sem fog figyelni. Lesz egy globális leszámolás, minden ellenkező országgal és a végén jön a világkormány, digitális diktatúrával. Egyelőre ez látszik. Ez a céljuk.
Szóval, ha nincs más ránk ereszti a frusztrált ukránokat. De ez csak terv, és nem is csak elborult, marginális elmék terve. Azonban egyik terv sem biztos, amíg nem valósul meg. Ha az orosz leveri az ukránokat, vagy olyan nyomás alatt tartja, hogy mozdulni sem bírnak, akkor Ukrajna kivérzik, majd elkergetik a Zselé féle bandát. Ennek megakadályozására kellene a bukaresti 9-ek emberanyaga. De még ez sem biztos, mert mi van, ha néplázadás lesz. Főleg, ha úgy akarják beküldeni őket, hogy nem is érte támadás valamelyiket. És ha egyet mégis, akkor miért menne a többi 8? Egyébként akkor az egész NATO pereputtynak mennie kellen. Én nem látom, hogy miként lehetne beküldeni ezt a 9 államot, hogy azt önként tegyék (ha Ti igen, akkor kérlek írjátok le). Egy részük, mint a lengyel és román és Baltik némi területért kapható lehet (na jó a román sem menne dalolva, de menne). A többi (cseh, tót, magyar, bolgár) miért menne. Minket esetleg Kárpátaljával csábíthatnak, de mint írtam, ha esze van OV-nak, nem dől be az ámításnak.
Ha sem az ukri betörés, sem a narancsos forradalom nem jönne be, akkor még ott van, mint lehetőség, hogy bevonul a NATO ide. De az is a végét jelentené. Még ha a többség tapsikolna is, hogy végre megleckéztetik a renitens magyarokat, sokan elgondolkoznának, hogy milyen védelmi szövetség is a NATO, illetve, hogy ma Mo. holnap ők (és nem csak Európában). Ezzel a zusa úgy kimutatná a foga fehérjét, hogy nulla hitelessége lenne a nemzetközi porondon. Onnan kezdve tényleg csak erőszakkal tudná érvényesíteni akaratát. Ez pedig jelen helyzetben még nem működik, egyre több ország sorolna át egy megbízhatóbb hatalmi centrum mellé.
Visszatérve az ukrán helyzetre, na meg a konfliktus orosz részről történő befagyasztására, szerintem erre nem fog sor kerülni. Nagyon jól tudja a ruszki, hogy amíg létezik egy olyan állam, mint Ukrajna, főleg nyugati irányítás alatt, addig neki nem lehet nyugta. 1001szer újra fogják fegyverezni és 1001szer neki fogják hajtani Oo.-nak, függetlenül attól, hogy mit vagy mit nem csináltak velünk. Ukrajna a nyugat faltörő kosa, amit addig használ, amíg eredményt nem ér el, vagy ki nem veszik a kezéből. Egy szó mint száz, ebben a konfliktusban nem lesz befagyasztás. Feltéve, hogy Putyin és köre nem Oroszország árulója (amit egyébként - elnézve az események folyását - nem lehet teljesen kizárni). Na de előbb utóbb meglátjuk, hogy milyen irányba fognak menni a dolgok.

Anélkül, hogy végig gondoltam volna:

Az angolszászok nem mernek sebességet váltani, mert akkor azt érik el, hogy az elkanászodott BRICS országok is (még) dulvább lépésekre szánják el magukat. Pedig már az sem nagyon szerepelt az angolszász tervekben, hogy egyre többen fordítanak hátat nekik, hogy tendencia látszik arra, hogy elfordulnak a petrodollártól, hogy ősi ellenségek fognak kezet, stb.
Szóval az angolszászok az oroszok megmerítésére játszanak, anélkül, hogy a felsőbbrendű angolszász vérnek hullania kéne.
(Szerintetek kapnék még én USA vízumot?:rolleyes:)

Az oroszok is időhúzásra játszanak:
Vannak arra utaló jegyek, hogy a kezdeti forgatókönyvet az ellenségeik elszámították.
Azt oroszoknak azt kell kitűrniük, amíg ezek a jelenségek reményeik szerint drámaivá válnak pl. német ipar rendelésállománya, USA bankok problémái, a szolgáltatás alapú gazdaság sebezhetősége, ebből következőleg társadalmaik anyagi ellehetetlenülése, az ázsiai ipari abszolút dominánsá válása.
Vannak ezekre utaló apró jelek.


Nyilván mindkét oldal reagál a számára kedvezőtlen fejleményekre.
S ez lesz az érdekes, hogy ki hogyan reagál.
A számunkra mutogatott jelek azt mutatják, hogy pl. az orosz ipar, infláció nem áll rosszul.
Hogy közben hogyan állnak pl. a nyugati gyártmányú gyártósoraik üzembiztonságával, alkatrészellátásával, a polgári repülőgépek üzemeltetésével, mindezek pl. kínai kiváltásával, kijátszásával, azt nem tudjuk.

A nyugati kedvezőtlen tendenciák is értelemszerűen reagálásra fogják késztetni a bábjátékosokat.
Lehet, vissza kell térniük a régi, bevált receptre, ti., hogy az életszínvonallal tették vonzóvá a Nyugatot, meg ők mindig is a béke pártján álltak, "Eurázsia mindig is Óceánia szövetségese volt. Óceánia Keletázsia ellen visel háborút; Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút".

Afelől viszont sanda gyanúm van, hogy egyre inkább bevetik a résztvevők a saját mesterséges intelligenciáikat ebbe Világok Harcába. (Amik már ki tudja, hogy valójában hol tartanak)
Különben nem lenne ennyi érthetetlen jelenség, metodika ebben a konfliktusban.
Mer' ilyen fura menedzselésű konfliktust még a világ eddig nem látott...


Amúgy meg a franc sem tudja.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 543
55 979
113
Köszi, ez legalább egy megfogható érték.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a "behatolási ellenállás" is nő a sebességgel, és gyanítom, hogy köbös összefüggésben.
Meg persze a talajszerkezet is egy tényező.

A fentiek szerint akkor a dolog lehetséges, de nem tartozik az : ezzel biztosan megoldjuk kategóriába.

A képen betonban vannak az adatok:
iu


Ezek bombák, vagyis lassúak. És relatív nagy a keresztmetszetük (GBU-28 viszonylag keskeny)
Az áthatolás attól függ, hogy:
1. Milyen átmérőjű és hosszú az áthatoló test
2. Milyen kemény és milyen sűrű
3. Mekkora sebességgel érkezik
+1: Milyen a céltárgy sűrűsége és keménysége.

Ezek az áthatolók általában 20-30 cm átmérőjű, 1-2 méter hosszú, vastagfalú, 600+ HB-s acélrudak.
Ezekhez képest a föld vajpuha és alacsony sűrűségű. Elvi síkon nagyon mélyre becsúszhatnak a megfelelően kialakított áthatolók.
A 300 métert soknak érzem, de egy kb. 2 km/s-el érkező 0.3X2 méteres 600+HB-s acélrúd simán behatolhat 100-150 méter mélyen a földbe. Szerintem.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 409
113
Ott látom a problémát, hogy a hírek és a történénések között nagyon sokszor nincs összhang. Tehát x hír csupán x/3 esetben válik ténnyé. Ez sajnos azt mutatja, hogy teljesen fölöslegesen vitatkozgatunk egymással a hírek alapján, ennek az égegyadta világon semmi értelme nincs.
Konkrét példa a hírből, miszerint 3 z.aljnyi ukrán több km2 területről kiszorította az oroszokat, aktív felderítést végeznek a frontszakaszon.
Mit csinálnak az oroszok? Hírek szerint, mivel az orosz műholdas felderítés finoman szólva, nem a csúcsot jelenti, kínai műholdak segítségével immár mindent tud, mindent lát. Ok, de akkor hogyan nem tudják, mikor, hol és mekkora erővel készülnek az ukránok támadni?
150000 orosz harcos áll valahol készenlétben, kiképezve, frissen, harcképesen. Harceszközök vasúti szerelvény számra állnak valahol készenlétben, bevetésre várva.
Mindezekről korábban video felvételek, tudósítások voltak.
Most pedig Soledarnál, az ukránok elképzelhető ellentámadása miatt, kénytelenek megosztani az oroszok a figyelmüket, nehogy az ukránok máshol támadásba lendüljenek? Ez egy rossz vicc, ilyen nincs. Vagy át vagyunk baszva, vagy hülyék írják a híreket, vagy maszkírovka. Tessék választani.

Át vagytok.
Az orosz propaganda nem nektek szól. Ezért nem szabad elhinni.
Az egy információs művelet része.
A 150 ezer várakozó, kiképzett erő rég elfoglalhatta volna Bahmutot. ;)
Úgy, hogy nem halt volna meg több ezer, tízezer orosz feleslegesen
Ha át szakadt volna az ukrán védelemnek ez, vagy valamely más (Vuhledar) szakasza, akkor a még nem teljesen felszerelt, felkészített tartalékokat kénytelen lett volna bevetni az ukrán, hogy elreteszelje a támadást. ;)
E helyett tétlenül nézi az orosz vezetés, hogy jön a Marder, Bradley, Leopard, Challenger, újabb HIMARS, Paladin, StormShadow, Patriot, NASAMS, Avanger, IRIS -T, stb.

Szerintem nincs titkos 150 ezer katona, illetve ami van, az nem akar Ukrajnában meghalni.

Továbbra is azt mondom, az orosz haderő két nagy gondja:
  • Alkalmatlan vezetés.
  • Harcolni nem akaró állomány.

És ez nagyon rossz kombó, mert mindkettő (parancsnok és katona) tudja ezt a másikról, ezért egymást gyengítve hatványozottan szarul muzsikálnak.
A parancsnokok nem merik és nem tudják harcra kényszeríteni beosztottaikat, mert kudarcba fulladna, a katonák pedig nem bíznak a vezetésben, mert kudarcot eredményezne harcuk, azok alkalmatlansága miatt. Utóbbiak azzal, hogy ukrán falvakért és Putyin nagyra vágyó álmaiért haljanak meg, biztos, hogy nem vehetők rá a harcra.
Ezért kellett a csecsen és a Wagner.
A többi orosz erő nem volt eredményesen harcra kényszeríthető, eddig sem.

A vasúti szerelvények, sok száz új tank gyártása, csodafegyverek mutogatása, látszat bevetése, sokkal inkább az orosz embereknek szólt, megtévesztésként.
Sikerpropaganda.
A társadalmi támogatás, az áldozat vállalás (húsdaráló) fenntartása érdekében.

 
W

Wilson

Guest
"Ukrajna sikere"
Hetek óta ezen izgulsz.
Melyik párhuzamos dimenzióban? :D

Látsz egy videót valamiről, és végre mehetnek a kemény szavak. Gyenge oroszok, bénák, menekülnek, jézus. Gondolom a 19ks ukrán veszteséget is elhiszed?! :D

Semmi extra nem történik, hullik az azov, ill mennek a terrorcsapásaik, most már brit segítséggel. Ennyi a helyzet.
Te akkor is ezt mondanád ha az ukri haderő Vlagyivosztokra tűzné ki az ukri zászlót...
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and ladagrant

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
pár nap és kiderül hogy a valóság-e az amit közöltek az általad propaganda csatornának tartott helyen...... ha a valóság az hogy Bahmuttól délre már rendesen ropogtatják az oroszokat, akkor azért revideáld az álláspontodat és nézz többet a "másik oldaltól is".....

Kifejthetnéd egy kicsit világosabban, hogy mi bánt a propaganda szóval...

1, Szerinted nem propaganda csatorna? Sosem halnak meg az ukránok, sosem szenvednek komoly veszteségeket, csupán zseniálisan sakkozva mindig ők lőnek előbb és a harctéri videókból is kivágják az ukrán katonákra kellemetlen részeket akkor is, ha egyébként az eredetiben szerepeltek és az interneten máshol nyugodtan elérhető. Csak azok a részek maradnak, ami az oroszoknak kedvezőtlen.
Nem vetődött fel benned a kérdés, hogy miért nem hívták meg szakértői előadásra a csókát, ha ennyire vágja a témát? Pedig igény lenne rá, talán, hiszen szoktak többen szerepelni ATV-ben, Spiritben meg a többi ellenzéki médiában egyik szakértői csoport, míg HírTV-ben, MTV-ben egy másik csoport, de még magyarok mellett meghívást kapnak előadásra Izraelből, USA-ból, sorolhatnám. Nem furcsa, hogy nem tudod, ki van emögött a csatorna mögött?
Egy ukrán kormányzati média, ahol az ukrán nyelven gyártott anyagokat lefordítják ennek testvér csatornáján angol nyelvre is, itt meg magyarra és felolvassa. Hát ezért nem mehetsz el egyetlen nyilvános előadására sem, mert egy egész estés előadásnál nem elégítené ki a közönséget a felolvasó est.
Vagyis az volt-e a bajod, hogy propagandának minősítettem egy szerinted nem propaganda TeCső csatornát?

2, Esetleg az volt a baj, hogy szerinted reális dolgokat mutat be a végén és valóban ez már a nagy ellentámadás fő iránya? Mi jön utána, ha bekerítik Bahmutot? 50-100 km-et vágtáznak a nyílt, falvas térségen és megrohanják a mélységben ott húzódó beton vonalat Popasznától Liszicsanszkig? Azzal a tervvel, hogy itt indul meg az ukrán főerő, az a bajom, hogy nincs itt semmi. Legjobb esetben is visszanyomnák a vonalakat oda, ahol tavaly nyár végén álltak. A többi frontra nincs kihatása semminek az elfoglalása, ha ezt megteszik, sem utánpótlás útvonalat nem vágnak el vele, se nagyobb település nem kerül a kezükre.

3, Abban találtál hibát, hogy szerinted van elég videó és részletes adat, amiből összeállítsuk a varázsgömbünket? Esetleg azt akarod mondani, hogy te látod élő képben a sajátodon keresztül, hogy mi folyik ott?
Az első két nap hozzám közel nulla infó érkezett, ami konkrét, megfogható bejelentések lennének, vagy bizonyítékok különböző állításokra. Sőt! Még most is azt mondom, hogy én nem láttam videó felvételeket lángoló MBT-kről és egyéb nehéz technikáról. Ez volt az, ami kiváltotta az írásodat?
Elvileg Prigozsin hónapok óta mondja, hogy gyengék a szárnyai. Erről láttam én is videó felvételt, szeret szerepelni. Elvileg a ruszkik felkészültek a Leopárdok kilövésére. Nem ez jött az orosz propaganda oldalakon? Most jön a hír, hogy elfutottak az egyik orosz gépesített dandár egész századjai, máshol legalább egy zl-nyi katona halálát mondják. Látott valaki olyan felvételt, ahol egy T-72-es századot lőnek most ki Bahmuttól délre? Vagy legalább egy BTR-t? Egyik oldalon vagy a másikon! Az első két nap nem láttam jelét se annak, hogy nehézfegyverzettel találkoztak volna az előre nyomuló ukrán alakulatok. De még páncéltörő fegyvereket sem az ukrán, de az orosz oldalon sem. Gyalog rohangáló bokorugrókat láttam az egyiken. Ukrán oldalon pedig IFV dolgozik egy videón, ami mögött a deszant katonái mennek.
Továbbra is azt állítom, hogy láttunk a támadás előtt is 1-2 héten belül videókat arról, hogy egy tankpár hatolt be Bahmutba és lőtt szét egy ruszki állást, láttunk hk-t szintén megjelenni északabbra Sziverszkig és délre egészen Advgyinkán át Vuhledárig. Lehet, hogy téged sért ez, de ezek sosem érték el a vitatott hsz-emig a zl méretet sem, lehet te ilyet láttál, de én csak elszórt egyesével bevetett vagy tűzpárban dolgozót láttam, szinte mindig csak a gyalogság megsegítésére előjöttek egy-egy megerősített állást elpusztítani, majd visszamentek. És hangsúlyoznám, hogy ebben nem csak az az állítás, hogy nem láttam nagyobb páncélos csoportot, de az is, hogy az ellen oldalon furcsa a páncéltörő tüzérség munkája vagy annak hiánya.
És azt az állításomat is fenntartom, hogy ezek egyik helyen sem nyugati típusok voltak, hanem a segélyként kapott vagy korábban is meglévő T-72-esek. Még csak Leopárd1-eseket sem láttam, mielőtt valaki úgy értené, hogy csodamasinákat várok. Lehet más látott Leo2 zászlóaljat előre törni, de akkor az a videó hozzám nem jutott el.
Akkor viszont csak kérdezném, hogy mire következtetünk ebből? És te mit szerettél volna vitatni a megjegyzésemben? Tényszerűen nem volt igaz, hogy az ukrán főerőnek nincs még sehol jele? Vagy azt érted a "Bahmuttól délre rendesen ropogtatják az oroszokat" alatt, hogy be fogják keríteni a várost és egy nehézlovas rohammal megindulnak Donbasz szívébe, innen jutnak ki a tengerig? Vagy az volt sérelmes számodra, hogy nem illik a propaganda a csatornára? Mert nem derült ki a számomra, hogy mi is bosszantott fel igazából.

És ha megengedsz még egy megjegyzést... 2 km mélyen haladtak előre 2 nap alatt. Ház a területen nem is volt, nekem úgy tűnik. Ezt az oroszok is hozni tudták az elmúlt évben, tőlük sem volt túl lenyűgöző teljesítmény. Még tanya sincs a térképen feltüntetve, amit elfoglaltak. Csak lövészárkok. Ha legalább egy falut elfoglalnak, akkor azt az előre nyomulást értelmezni tudom. Az offenzíva első hónapjában az oroszok mentek 100 km-et az első nap, 50 km-et a második nap, az első két hónapra a nagy méretű előre nyomulások megálltak a részükről. Azóta méterenként araszolnak. Másik oldalról értelmezhető léptékű sikernek tartom az északról történő kivonulás kikényszerítését, a harkovi támadást és Herszon városának a visszavételét is. És pont!
Ha egy 100 fős falut elfoglalnak az ukránok, kitűzik a zászlót és előadják minden egyes esetben, hogy mekkora győzelmet arattak. Az oroszok meg tagadják a település elvesztését, egészen addig biztosan, amíg az utolsó ház, vagy a közigazgatási határon belül az utolsó tanya az ellenség kezére nem kerül. De ugyan ezt csinálják az ukránok is. Én furcsának találom, hogy most már azon megy az értelmezési háború, hogy két falu közötti szántót ha elfoglalták az ukránok, de a gémeskút és a kacsaúsztató a muszka alakulatok kezén maradt, akkor ledarálta-e az egyik a másikat. Mert ez a helyzet, nem csak az eredeti kommentem idején ez volt, de most sem hallottam még felszabadított faluról.
Ez nem zárja ki azt, hogy ebből a sikerből nem lesz később még valami. Csak tisztázni akartam, hogy ukrán állítás szerint meghalt egy nap alatt annyi megszálló, amennyi szintén az ő állításaik szerint meg szokott halni minden nap. Lehet azon az első napon kétszer ennyi halt meg, mert voltak más áldozatok más frontszakaszon is. Lehet voltak komoly gépveszteségek, még az is lehet, hogy volt róluk fent videó, csak hozzám nem jutottak el az áttörés képi anyagai. (Herszonban napokig jöttek a videók helikopterből, ahogy éjszakai képernyőn megsemmisítenek pontonhídon átkelő ukrán alakulatokat. Kijev mellett az ukránok rakták fel a győzelmük képi bizonyítékait, meg TB2-es drónok felvételeit. Harkovnál szintén láttunk elpusztult, elfoglalt technikát. Ezek most hiányoztak/hiányoznak, még nem látni tömegesen lángoló gépeket egyik oldalon sem.)
És az is lehet, hogy foglaltak el az első két nap falvakat, csak mind a két oldal lelkesen tagad.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 309
84 433
113
  • Vicces
Reactions: megazez and cirqle

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 576
113

A PMC "Wagner" 400 métert haladt előre Bakhmutban, a jobb szárnyról elvesztett területek felől (AUDIO)​


„A PMC Wagner divíziói 400 m-ig haladtak előre, az előrehaladás területe 132 000 négyzetméter volt. m.
Az ellenség irányítása alatt - pontosan 2 négyzetméter. km Bahmut.
A jobb szárnyon az orosz védelmi minisztérium egységei több területet veszítettek, a négyzetkilométerek számát pontosítják” – mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683916090

Az ukrán fegyveres erők parancsnokai brutálisan megölték a 32. dandár katonáját (VIDEO)​

Az Ukrán Fegyveres Erők 32. Külön Gépesített Zászlóalj 3. Gépesített Zászlóalj katonái nyilvános videóüzenetet rögzítettek:

„Zászlóaljparancsnokunk és parancsnokságunk személyében szabálysértést követtek el – testvérünket megölték, kegyetlenül és aljasan. Ebből az alkalomból öt lapra gyűjtöttük össze fegyvertestvéreink aláírásait. A hivatali kötelezettségének túllépésével kapcsolatos fellebbezésre pedig kérjük szíves figyelmüket, Szirszkij Vlagyimir Alekszandrovics alezredes, aki a 32. különálló gépesített dandár 3. gépesített zászlóaljának parancsnoka, nem kelt bizalmat az állományban, azzal fenyeget, hogy fizikai erőszakot alkalmaz és fizikai erőszakot alkalmaz beosztottjaival szemben.
Belső vizsgálat lefolytatásával arra kérjük Önt, hogy ellenőrizze és büntesse meg a Syrsky V.A. parancsnokát az eset érdemében, és őrizze meg a gépesített zászlóalj személyi állományának és tisztjeinek becsületét és méltóságát, rangját és tiszteletét.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683922595

A PMC "Wagner" egységei a Medvegyev, Chernyakhovsky és Tolbukhin utcák mentén folytatták támadásukat, előrehaladva a rajtuk áthaladó Chernyakhovsky sávba. A
Levanevskogo utcában promóció van. A zenészek mindkét oldalon megrohamoztak még két többemeletes épületet⚡️
Az RF Fegyveres Erők 200. Gépjárműves Lövészdandár jobbszárnyának egységei több száz métert visszavonulva elveszítették állásaikat Grigorovka és Dubovo-Vasziljevka között.

A Bahmut-helyzetért folytatott csata 2023. május 12-ig

▪️
A PMC "Wagner" egységei továbbra is beleharapnak az ellenség védelmébe Bakhmut nyugati negyedében : a nap folyamán a támadó erőknek több házat sikerült elfoglalniuk a "Nest" megerősített területen. Pontosan 2 négyzetkilométernyi terület marad az ellenség ellenőrzése alatt .
Mindhárom erődített terület - Gnezdo, Konstruktor és Domino - viszonylag kis negyedek lakóházakkal. Az ukrán alakulatok tüzelőpontokat szereltek fel bennük, és amikor a PMC-k közelednek, elaknázzák a bejáratokat és aláássák a megközelítéseket.
▪️Délután olyan felvételek jelentek meg, amelyek megerősítették az RF fegyveres erők visszavonulását a Berhovszkij-tározótól délre: a Chasov Yar-Khromovo úttól északra a magasból megszakadt a tűzvezetés , a keleti oldalon elfoglalták az RF fegyveres erők védelmét. a tározó partján.
▪️Este videó jelent meg az ukrán forrásokon az Ukrán Fegyveres Erők 56. Ombre-jének ellentámadásáról az orosz fegyveres erők Dubovo-Vasziljevkától nyugatra fekvő állásai ellen . A felvételen a csata látható, és az orosz egység egy részének visszavonulása az elhagyott állásokból. A Wagner katonai parancsnokok által bejelentett orosz egységek visszavonulása ettől a ponttól délre van kihirdetve (ezt a térképen jeleztük), de erről egyelőre nincs videós megerősítés.
Amíg a PMC "Wagner" rohamegységei Bahmut nyugati negyedébe harapnak, az RF fegyveres erők rotációban érkezett egységei a második és harmadik védelmi vonalba vonulnak vissza. Az ukrán alakulatok nem hagyják abba a nyomást a szélekre.
Eddig viszonylag kis területeken zajlanak a harcok, amelyeket ennek ellenére nehéz áron adták a „zenekarnak”. De ha a reguláris egységek nem vetik meg a lábukat, és a fronton lévő erők konfigurációja (és a megközelítések sem) nem változik, akkor az ilyen átcsoportosítások kimenetele még siralmasabbá válhat.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Ez idáig botrányos, érik a Harkov 2. Remélem a Wagner beleáll Bakhmutba és gerincet ad az orosz erőknek.

Ha Magyarország Ukrajna sikerével nem szenvedne geopolitikai hátrányt csak röhögnék rajta.
Ez az orosz sereg nyomás alatt.


Putyin, takarodj!!!
Nem áll össze. Ha nem vagy orosz, ebben a formában mi közöd hozzá? Ha orosz vagy, miért a HTKA-n szórod a könnyeid?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 074
92 152
113
Nem áll össze. Ha nem vagy orosz, ebben a formában mi közöd hozzá? Ha orosz vagy, miért a HTKA-n szórod a könnyeid?
A helyzet az, hogy ha nem vetted volna észre a háború ránk is kihatással van.
De az orosz védelmi minisztérium legújabb közleménye szerint minden rendben. :cool:

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az ukrán erők különböző helyeken áttörtek volna a frontvonalon, és kijelentette, hogy a katonai helyzet ellenőrzés alatt áll.

Moszkva reagált, miután a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írt orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy szerintük Ukrajna előrenyomul a kelet-ukrajnai Bahmut városától északra és délre, és egyesek azt sugallják, hogy a Kijev-barát erők régóta várt ellentámadásba kezdtek
.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy az offenzívát még el kell kezdeni.

"Az egyes Telegram-csatornák által terjesztett nyilatkozatok a katonai érintkezés mentén különböző területeken végrehajtott "védelmi áttörésekről" nem felelnek meg a valóságnak" - mondta az orosz védelmi minisztérium a Telegram-bejegyzésében.

"Az általános helyzet a különleges katonai művelet területén ellenőrzés alatt áll" - áll a közleményben, amely a Kreml által az ukrajnai háborúról írt leírást használja.