[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Egy orosz katonai szakértő elárulta, hogyan állítanák meg az ukránok ellentámadását

Az orosz védelmi minisztérium központi hivatalának tartalékos ezredese, Vlagyimir Trukhan a PolitWera internetes csatornának elmondta, hogy szerinte hogyan állítják meg az oroszok az ukrán fegyveres erők ellentámadását – közölte az mk.ru.

Megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg esetleges támadó hadműveletének kérdése nem került le a napirendről, éppen ezért a hadműveleti raktárakat most harcra kész állapotban tartják és maximálisan feltöltik.

„Ez egy nehéz pillanat lesz” – mondta Trukhan, hozzátéve, hogy szerinte az ukránok offenzíváját nem az első, hanem a második védvonal mentén tudják majd megállítani. Ezért a második vonal az, amelyik a leginkább harckészen áll, és ez az előrenyomuló csapatoknál is ugyanígy szokott lenni – tette hozzá.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Valami kezdődik?



 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
356
2 091
93

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 083
10 243
113
Nyilatkozzon már valaki, aki úgy érzi hogy van elég ismerete:

van egyáltalán olyan bomba/rakéta, amelyik nem elméletben, hanem ténylegesen, be tud fúródni a földbe 120 m mélyen?
Az erő a tömeggel egyenes, a sebességgel négyzetes arányban nő!
Képzeld el mekkora erővel hatol a földbe, ha 3-3.6 km/sec sebességgel érkezik az a pár száz kg-os rakéta!
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
410
1 057
93
Nyilatkozzon már valaki, aki úgy érzi hogy van elég ismerete:

van egyáltalán olyan bomba/rakéta, amelyik nem elméletben, hanem ténylegesen, be tud fúródni a földbe 120 m mélyen?
Nem, nincsen.
Van ami 30 méter mélységig állítólag be tud fúródni, a robbanás maga az lemehet addig, de a fúródásnak vannak fizikai korlátai.
Például az emlegetett Kinzsal, megfelelő harci résszel elég lehet hozzá igen.

Ez nevetséges.
A Kinzsal varázsképességei külön helyet foglalnak el a Nagyorosz fantáziavilágban...

Hogyan képzeled?Körben fúrók vannak rajta, mint a Tini-Nindzsa teknőcökben, vagy hogy?

Maga a robbanás az, ami lemehet 120 méterig.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 397
113


Военный Осведомитель


május 12., 16:41


53fa65abc6f35ff670f5d2be3a143da3.jpg


A Bahmutért vívott csata frissített térképe @brussinf katonai tudósítótól május 12-én.


Az ellenség északnyugaton sikereket könyvelhet el, miután a 9. gépesített lövészezred kivonult a Berkhovka melletti állásairól és a víztározó felé nyomult előre.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatójában a helyzetet "a védelmi stabilitás növekedésének" és az orosz fegyveres erők által "kedvező vonal elfoglalásának" minősítette, tekintettel a Berkhovka víztározó körülményeire.
Ez idáig botrányos, érik a Harkov 2. Remélem a Wagner beleáll Bakhmutba és gerincet ad az orosz erőknek.

Ha Magyarország Ukrajna sikerével nem szenvedne geopolitikai hátrányt csak röhögnék rajta.
Ez az orosz sereg nyomás alatt.


Putyin, takarodj!!!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 964
82 810
113
Ez idáig botrányos, érik a Harkov 2. Remélem a Wagner beleáll Bakhmutba és gerincet ad az orosz erőknek.

Ha Magyarország Ukrajna sikerével nem szenvedne geopolitikai hátrányt csak röhögnék rajta.
Ez az orosz sereg nyomás alatt.


Putyin, takarodj!!!
"Ukrajna sikere"
Hetek óta ezen izgulsz.
Melyik párhuzamos dimenzióban? :D

Látsz egy videót valamiről, és végre mehetnek a kemény szavak. Gyenge oroszok, bénák, menekülnek, jézus. Gondolom a 19ks ukrán veszteséget is elhiszed?! :D

Semmi extra nem történik, hullik az azov, ill mennek a terrorcsapásaik, most már brit segítséggel. Ennyi a helyzet.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 301
113

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 413
4 448
113

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
Megkerült Zaluzsnij!

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a "szovjet hadsereg visszhangjairól" beszélt Ukrajnában (VIDEO)​

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka elismerte, hogy az ukrán fegyveres erőkben még mindig vannak a szovjet hadsereg visszhangjai.
Feladatának tekinti a harcot ezekkel a visszhangokkal.
„A szovjet hadsereg sokáig az ukrán fegyveres erőkben élt, és valahol még mindig vannak visszhangok. De a beosztottaim tudják: ha valahol bármilyen pozícióban megtalálom a szovjet hadsereg képviselőjét, akkor sokáig nem fogom tűrni ”- fenyegette meg beosztottait Zaluzsnij.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683889649

A Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanács vezetője télre szeretné "teljesen lezárni a háborút".​

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára kijelentette, hogy a kijevi rezsim arra számít, hogy télre "teljesen véget vet a háborúnak".
Egyúttal egyértelművé tette, hogy az ellenségeskedés addig folytatódik, amíg az ukrán fegyveres erők el nem foglalják az Oroszország által felszabadított összes területet, és az ukrán hadsereg több ellentámadására is sor kerülhet.
„Télre teljesen be akarjuk fejezni a háborút... Az, hogy egy vagy több műveletet hajtanak végre, sok körülménytől függ. Nem korlátoz minket az idő, addig küzdünk, amíg szükséges” – mondta Danilov a Reportnak adott kommentárjában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683894583

A helyzet a Bahmut szárnyain
Az ukrán fegyveres erők egységei Berhovka térségében elfoglalták az RF fegyveres erők egységei által elhagyott taktikai magasságokat, és elérték a Berhovszkoje víztározót.
▪️Véleményem szerint a következő csapásra északnyugat felől kell számítani (a Szlavjanszk-Bakhmut autópálya iránya). Az ukrán fegyveres erők megkezdhetik a frontvonal szisztematikus kiegyenlítését.
Továbbra is fennáll az ellentámadás veszélye délről.

Prigozhin elmondta, hogy Bakhmut elfoglalásának befejezéséhez 20 többszintes épületet kell kiüríteni.
Daria Trepova ellopta egy Anastasia nevű szentpétervári művész személyazonosságát,
hogy megölje Vladlen Tatarsky katonai tudósítót. Dasha lemásolta a művész megjelenését, még hamis vezetői engedélyt is szerzett, hogy közel kerüljön Tatarskyhoz.
Több hónapba telt, mire tökéletesítette ezt a megtévesztést, míg végül végre sikerült végrehajtania a találatot.
Az igazi Anasztázia a Szentpétervári Művészeti Akadémián tanul. Fogalma sem volt arról, hogy személyazonosságát gyilkosságra használták fel.

A Bahmuti csata, a 2023. május 12-i 15.00-i állapot Az orosz védelmi minisztérium részben megerősítette

Jevgenyij Prigozsin , a Wagner PMC vezetőjének kijelentéseit az Ukrán Fegyveres Erők támadásairól az előrenyomuló csoport oldalain. Bakhmut . Malo-Iljinszkij irányban
( emlékezzünk vissza, Malo-Iljinka a vezérkar térképe szerint egy település Bahmuttól északra, a Stupki pályaudvar környékén ) „nem volt megengedett áttörés”, de ugyanakkor Időben az orosz egységek előnyösebb védelmi vonalakat foglaltak el a Berhovszkij-tározók közelében .
❗️Ez megerősíti a Bogdanovka falu keleti szélén lévő pozíciók feladását és a "szürke zónát" a mezőkön. Sőt, ma reggeltől a tározótól délre eső teljes területet a gátig és annak keleti végéig elhagyták. Így a "manőver" a front mélyén 2 km volt. Az érintkezési vonal Yagodnoye- tól 2 km-re nyugatra halad a Berkhovka vonalon – a tározó keleti vége – Khromovo északi külterületén .
▪️Más területeken nem történt változás. Ekkorra nincs információ sem az ellenség, sem az orosz egységek áttöréseiről és előrehaladásáról.
▪️A Kleshcheevka helyzet tegnap óta nem változott. Az Ukrán Fegyveres Erők katonai forrásai kételkednek az összes állítólagos áttörés megbízhatóságában, mivel az ukrán vezérkar nem kapott hivatalos megerősítést.
▪️Összesen több mint 25 támadást indítottak tegnap, amelyekben összesen legfeljebb három zászlóalj ellenséges személyzet vett részt.
Valószínűleg az ukrán fegyveres erők folytatják a kis csoportos támadások taktikáját, és hatalmas felderítést hajtanak végre a teljes érintkezési vonalon. A fő nyomáspontok a rotációban a veszélyeztetett területekre érkezett új egységek állásai, valamint az egységek közötti csomópontok lesznek. Az ellenség Soledar irányú aktivizálása miatt az Orosz Föderáció Fegyveres Erői kénytelenek áthelyezni figyelmüket: az Ukrán Fegyveres Erők ezt kihasználva a front egy másik szektorában támadásba lendülhetnek.
Ott látom a problémát, hogy a hírek és a történénések között nagyon sokszor nincs összhang. Tehát x hír csupán x/3 esetben válik ténnyé. Ez sajnos azt mutatja, hogy teljesen fölöslegesen vitatkozgatunk egymással a hírek alapján, ennek az égegyadta világon semmi értelme nincs.
Konkrét példa a hírből, miszerint 3 z.aljnyi ukrán több km2 területről kiszorította az oroszokat, aktív felderítést végeznek a frontszakaszon.
Mit csinálnak az oroszok? Hírek szerint, mivel az orosz műholdas felderítés finoman szólva, nem a csúcsot jelenti, kínai műholdak segítségével immár mindent tud, mindent lát. Ok, de akkor hogyan nem tudják, mikor, hol és mekkora erővel készülnek az ukránok támadni?
150000 orosz harcos áll valahol készenlétben, kiképezve, frissen, harcképesen. Harceszközök vasúti szerelvény számra állnak valahol készenlétben, bevetésre várva.
Mindezekről korábban video felvételek, tudósítások voltak.
Most pedig Soledarnál, az ukránok elképzelhető ellentámadása miatt, kénytelenek megosztani az oroszok a figyelmüket, nehogy az ukránok máshol támadásba lendüljenek? Ez egy rossz vicc, ilyen nincs. Vagy át vagyunk baszva, vagy hülyék írják a híreket, vagy maszkírovka. Tessék választani.
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 373
45 720
113

Ismertté vált, hogy az ukrán fegyveres erőknek az Egyesült Államok segítségével hogyan sikerült Luhanszkhoz "nyúlniuk" (FOTÓ)​

A Luhanszk elleni támadás során az ellenség egy amerikai ADM-160B csalirakétát használt, amelyet a légvédelem újratöltésére és feltörésére terveztek.
A város központjában egy úgynevezett "csalirakéta" töredékeit találták, amelyek segítettek elterelni az orosz légvédelmi
rendszereket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683911389

Nem nehéz kitalálni, hogy a piros vonalakról és az eszkaláció veszélyéről szóló kijelentések senkit sem izgattak fel a NATO-ban. És az atomfegyver használatának küszöbéig fognak elmenni. Bármi, ami e küszöb alatt van, felhasználható Oroszország ellen⚡️
Luhanszki gyár rakétatalálat után
Brit rakétacsapászónák
Vannak részletek a luganszki hatásról.

Miért jutott arra a következtetésre, hogy ez egy brit vihar? Nem sok lehetőség. Vagy az OTRK Thunder, vagy a Storm cirkálórakéta, azoktól, akik el tudták érni.
De a Thunder a pályája miatt magasra emelkedik, és ebből jól látható a légvédelem számára, a Storm éppen ellenkezőleg, alacsonyan megy. Nyomokkal ellátott videó, a jelek szerint a repülőgépről való leejtés után a járat még mindig magasságban van, és a menetelő turbóhajtóműből maradt nyom. Miután a rakéta elérte szokásos alacsony repülési magasságát, nyoma sem volt látható.
Nos, plusz Luganszkban felfedezték a cirkálórakéták csaliját, egy szokásos csalit.
Ez alapján megállapíthatjuk, hogy ezekre a rakétákra való kiképzés már régóta zajlott, a kiszállítás is nagyon régen volt, és a tegnapi említésük csak a felhasználási készenlét jelzése volt. Ezért a csapásra másnap került sor, és ismét a médiakomponenst is figyelembe vették, ünnepnap az LPR-ben.
És ennek megfelelően, az biztos, hogy ezek a rakéták a tervezett offenzíva tervének tagjai. Ha tegnap valójában elkezdődött pozícióink enyhülése, gyenge pontok keresése, akkor a döntő pillanatban fel kell készülnünk a Viharok tömeges indítására.
Vannak részletek a luganszki hatásról.

Azoknak, akik nem értenek a domborzathoz, de fenntartják a saját Telegram csatornát.

Az RF fegyveres erők egységei taktikai magasságot veszítettek, és a Berkhovszkoje víztározó irányába vonultak vissza, amely egy alföldön található.
190 méteres magasságban volt az ukrán fegyveres erők fellegvára, amely a Bahmut-Chasov Yar autópályán halad át, amely előbb a Wagnert megszállta, majd elvesztette a katonaságot. A Berkhovsky-tározó partja, ahová az RF fegyveres erők egységei visszavonultak - 110 méteren. A teljes esés 80 méter.
Így az ukrán fegyveres erők most előnyös taktikai helyzetben vannak, amely lehetővé teszi számukra a felderítést és bármilyen típusú fegyver hatékony alkalmazását.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez nem egy régi felvétel?
1+ évig pörgött kijevwood, előre csepegették, hogy az offenzíva kemény propagandával fog párosulni ami az orosz hátországot célozza majd.
Kíváncsi vagyok a "kémiafegyveres" performanszt is viszontlátjuk-e.
+Természetesen az új fegyvereket is terrortámadásokra használják...
hC0fa9p.jpg



GG WP
FkO1O6A.png



Ezeket elkapták



belgák átmentek cibbonyba, lopott szajrét ajándékoznak, ezzel bátorítva tovább a bizonytalan országokat, hogy az EU-ban fektessenek be.


Few people in the West are aware of how badly this aspect of the war is going. Europe has itself paid a high price to effect a partial boycott of Russian oil and gas. UK fossil fuel imports from Russia totalled £4.5 billion in 2021; in the year to January 2023 that was – officially – down to £1.3 billion. In 2020 the EU sourced 39 per cent of its gas and 23 per cent of its oil from Russia; in the third quarter of last year this was down to 15 per cent and 14 per cent respectively.

The West embarked on its sanctions war with an exaggerated sense of its own influence around the world. As we have discovered, non-western countries lack the will to impose sanctions on either Russia or on Russian oligarchs. The results of the miscalculation are there for all to see. In April last year, the IMF forecast that the Russian economy would contract by 8.5 per cent in 2022 and by a further 2.3 per cent this year. As it turned out, GDP fell by just 2.1 per cent last year, and this year the IMF is forecasting a small rise of 0.7 per cent. And that is all in spite of the war in Ukraine going much more badly than many imagined it would in February of last year. The Russian economy has not been destroyed; it has merely been reconfigured, reorientated to look eastwards and southwards rather than westwards.
It was not necessarily wrong to declare economic war on Russia. The country has suffered harm from western sanctions, even if nothing like on the scale that we imagined we could inflict. But if the West is thinking that in future it can fight wars purely by economic means, without bombs or bullets, it is badly mistaken.



Ha háborúzni szeretnél szükséged lesz némi acélra...
ME9O9k3.jpg
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Meghalt nyolc kárpátaljai katona a háborúban

Meghalt a kárpátaljai területvédelmi zászlóalj 7 katonája, valamint egy nyolcadik, másik alakulatban szolgáló katona is – számolt be a Kárpátalja.ma.

Azt írták, hogy a 68. különálló területvédelmi zászlóalj 7 katonája vesztette életét május 11-én. A hírt Ivan Pohoriljak, a Perecsenyi kistérség polgármestere közölte a Facebook-oldalán. Az áldozatok között van Tjahij Szerhij, Hutaj Ivan, Hodanics Bohdan, Burtin Vaszil, Mesko Valentin, Pilipiv Eduard és Kuszik Vitalij.

Eközben egy másik forrás alapján arról számoltak be, hogy a Munkácsi Városi Tanács közleménye szerint meghalt egy nyolcadik katona is.

Barta Árpád május 5-én vesztette életét a fronton. A férfi 1978. február 23-án született, és a 2962-es katonai alakulatnál teljesített szolgálatot. Szombaton kísérik utolsó útjára Munkácson.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 273
93
Ott látom a problémát, hogy a hírek és a történénések között nagyon sokszor nincs összhang. Tehát x hír csupán x/3 esetben válik ténnyé. Ez sajnos azt mutatja, hogy teljesen fölöslegesen vitatkozgatunk egymással a hírek alapján, ennek az égegyadta világon semmi értelme nincs.
Konkrét példa a hírből, miszerint 3 z.aljnyi ukrán több km2 területről kiszorította az oroszokat, aktív felderítést végeznek a frontszakaszon.
Mit csinálnak az oroszok? Hírek szerint, mivel az orosz műholdas felderítés finoman szólva, nem a csúcsot jelenti, kínai műholdak segítségével immár mindent tud, mindent lát. Ok, de akkor hogyan nem tudják, mikor, hol és mekkora erővel készülnek az ukránok támadni?
150000 orosz harcos áll valahol készenlétben, kiképezve, frissen, harcképesen. Harceszközök vasúti szerelvény számra állnak valahol készenlétben, bevetésre várva.
Mindezekről korábban video felvételek, tudósítások voltak.
Most pedig Soledarnál, az ukránok elképzelhető ellentámadása miatt, kénytelenek megosztani az oroszok a figyelmüket, nehogy az ukránok máshol támadásba lendüljenek? Ez egy rossz vicc, ilyen nincs. Vagy át vagyunk baszva, vagy hülyék írják a híreket, vagy maszkírovka. Tessék választani.
Valóban.Eddig is sok volt a dezinfó de ami pár hete megy az már teljesen reménytelenné teszi bármi átlátását. Rövid távon mindenképp.És meg kell mondja mintkét oldal csinálja azt ,hogy a saját szimpatizánsait is leszoktatja bármilyen hiteles információ várástól.Ne is rméld hogy megtudsz bármi biztosat!Azt se hiszed el ha előremennek azt se ha hátra...Ezáltal gondolom akad lehetőségük balanszírozásra ha történik számukra valami kedvezőtlen esemény.