pár nap és kiderül hogy a valóság-e az amit közöltek az általad propaganda csatornának tartott helyen...... ha a valóság az hogy Bahmuttól délre már rendesen ropogtatják az oroszokat, akkor azért revideáld az álláspontodat és nézz többet a "másik oldaltól is".....
Kifejthetnéd egy kicsit világosabban, hogy mi bánt a propaganda szóval...
1, Szerinted nem propaganda csatorna? Sosem halnak meg az ukránok, sosem szenvednek komoly veszteségeket, csupán zseniálisan sakkozva mindig ők lőnek előbb és a harctéri videókból is kivágják az ukrán katonákra kellemetlen részeket akkor is, ha egyébként az eredetiben szerepeltek és az interneten máshol nyugodtan elérhető. Csak azok a részek maradnak, ami az oroszoknak kedvezőtlen.
Nem vetődött fel benned a kérdés, hogy miért nem hívták meg szakértői előadásra a csókát, ha ennyire vágja a témát? Pedig igény lenne rá, talán, hiszen szoktak többen szerepelni ATV-ben, Spiritben meg a többi ellenzéki médiában egyik szakértői csoport, míg HírTV-ben, MTV-ben egy másik csoport, de még magyarok mellett meghívást kapnak előadásra Izraelből, USA-ból, sorolhatnám. Nem furcsa, hogy nem tudod, ki van emögött a csatorna mögött?
Egy ukrán kormányzati média, ahol az ukrán nyelven gyártott anyagokat lefordítják ennek testvér csatornáján angol nyelvre is, itt meg magyarra és felolvassa. Hát ezért nem mehetsz el egyetlen nyilvános előadására sem, mert egy egész estés előadásnál nem elégítené ki a közönséget a felolvasó est.
Vagyis az volt-e a bajod, hogy propagandának minősítettem egy szerinted nem propaganda TeCső csatornát?
2, Esetleg az volt a baj, hogy szerinted reális dolgokat mutat be a végén és valóban ez már a nagy ellentámadás fő iránya? Mi jön utána, ha bekerítik Bahmutot? 50-100 km-et vágtáznak a nyílt, falvas térségen és megrohanják a mélységben ott húzódó beton vonalat Popasznától Liszicsanszkig? Azzal a tervvel, hogy itt indul meg az ukrán főerő, az a bajom, hogy nincs itt semmi. Legjobb esetben is visszanyomnák a vonalakat oda, ahol tavaly nyár végén álltak. A többi frontra nincs kihatása semminek az elfoglalása, ha ezt megteszik, sem utánpótlás útvonalat nem vágnak el vele, se nagyobb település nem kerül a kezükre.
3, Abban találtál hibát, hogy szerinted van elég videó és részletes adat, amiből összeállítsuk a varázsgömbünket? Esetleg azt akarod mondani, hogy te látod élő képben a sajátodon keresztül, hogy mi folyik ott?
Az első két nap hozzám közel nulla infó érkezett, ami konkrét, megfogható bejelentések lennének, vagy bizonyítékok különböző állításokra. Sőt! Még most is azt mondom, hogy én nem láttam videó felvételeket lángoló MBT-kről és egyéb nehéz technikáról. Ez volt az, ami kiváltotta az írásodat?
Elvileg Prigozsin hónapok óta mondja, hogy gyengék a szárnyai. Erről láttam én is videó felvételt, szeret szerepelni. Elvileg a ruszkik felkészültek a Leopárdok kilövésére. Nem ez jött az orosz propaganda oldalakon? Most jön a hír, hogy elfutottak az egyik orosz gépesített dandár egész századjai, máshol legalább egy zl-nyi katona halálát mondják.
Látott valaki olyan felvételt, ahol egy T-72-es századot lőnek most ki Bahmuttól délre? Vagy legalább egy BTR-t? Egyik oldalon vagy a másikon! Az első két nap nem láttam jelét se annak, hogy nehézfegyverzettel találkoztak volna az előre nyomuló ukrán alakulatok. De még páncéltörő fegyvereket sem az ukrán, de az orosz oldalon sem. Gyalog rohangáló bokorugrókat láttam az egyiken. Ukrán oldalon pedig IFV dolgozik egy videón, ami mögött a deszant katonái mennek.
Továbbra is azt állítom, hogy láttunk a támadás előtt is 1-2 héten belül videókat arról, hogy egy tankpár hatolt be Bahmutba és lőtt szét egy ruszki állást, láttunk hk-t szintén megjelenni északabbra Sziverszkig és délre egészen Advgyinkán át Vuhledárig.
Lehet, hogy téged sért ez, de ezek sosem érték el a vitatott hsz-emig a zl méretet sem, lehet te ilyet láttál, de én csak elszórt egyesével bevetett vagy tűzpárban dolgozót láttam, szinte mindig csak a gyalogság megsegítésére előjöttek egy-egy megerősített állást elpusztítani, majd visszamentek. És hangsúlyoznám, hogy ebben nem csak az az állítás, hogy nem láttam nagyobb páncélos csoportot, de az is, hogy az ellen oldalon furcsa a páncéltörő tüzérség munkája vagy annak hiánya.
És azt az állításomat is fenntartom, hogy ezek egyik helyen sem nyugati típusok voltak, hanem a segélyként kapott vagy korábban is meglévő T-72-esek. Még csak Leopárd1-eseket sem láttam, mielőtt valaki úgy értené, hogy csodamasinákat várok. Lehet más látott Leo2 zászlóaljat előre törni, de akkor az a videó hozzám nem jutott el.
Akkor viszont csak kérdezném, hogy mire következtetünk ebből?
És te mit szerettél volna vitatni a megjegyzésemben? Tényszerűen nem volt igaz, hogy az ukrán főerőnek nincs még sehol jele? Vagy azt érted a "Bahmuttól délre rendesen ropogtatják az oroszokat" alatt, hogy be fogják keríteni a várost és egy nehézlovas rohammal megindulnak Donbasz szívébe, innen jutnak ki a tengerig? Vagy az volt sérelmes számodra, hogy nem illik a propaganda a csatornára? Mert nem derült ki a számomra, hogy mi is bosszantott fel igazából.
És ha megengedsz még egy megjegyzést... 2 km mélyen haladtak előre 2 nap alatt. Ház a területen nem is volt, nekem úgy tűnik. Ezt az oroszok is hozni tudták az elmúlt évben, tőlük sem volt túl lenyűgöző teljesítmény. Még tanya sincs a térképen feltüntetve, amit elfoglaltak. Csak lövészárkok. Ha legalább egy falut elfoglalnak, akkor azt az előre nyomulást értelmezni tudom. Az offenzíva első hónapjában az oroszok mentek 100 km-et az első nap, 50 km-et a második nap, az első két hónapra a nagy méretű előre nyomulások megálltak a részükről. Azóta méterenként araszolnak. Másik oldalról értelmezhető léptékű sikernek tartom az északról történő kivonulás kikényszerítését, a harkovi támadást és Herszon városának a visszavételét is.
És pont!
Ha egy 100 fős falut elfoglalnak az ukránok, kitűzik a zászlót és előadják minden egyes esetben, hogy mekkora győzelmet arattak. Az oroszok meg tagadják a település elvesztését, egészen addig biztosan, amíg az utolsó ház, vagy a közigazgatási határon belül az utolsó tanya az ellenség kezére nem kerül. De ugyan ezt csinálják az ukránok is.
Én furcsának találom, hogy most már azon megy az értelmezési háború, hogy két falu közötti szántót ha elfoglalták az ukránok, de a gémeskút és a kacsaúsztató a muszka alakulatok kezén maradt, akkor ledarálta-e az egyik a másikat. Mert ez a helyzet, nem csak az eredeti kommentem idején ez volt, de most sem hallottam még felszabadított faluról.
Ez nem zárja ki azt, hogy ebből a sikerből nem lesz később még valami. Csak tisztázni akartam, hogy ukrán állítás szerint meghalt egy nap alatt annyi megszálló, amennyi szintén az ő állításaik szerint meg szokott halni minden nap. Lehet azon az első napon kétszer ennyi halt meg, mert voltak más áldozatok más frontszakaszon is. Lehet voltak komoly gépveszteségek, még az is lehet, hogy volt róluk fent videó, csak hozzám nem jutottak el az áttörés képi anyagai. (Herszonban napokig jöttek a videók helikopterből, ahogy éjszakai képernyőn megsemmisítenek pontonhídon átkelő ukrán alakulatokat. Kijev mellett az ukránok rakták fel a győzelmük képi bizonyítékait, meg TB2-es drónok felvételeit. Harkovnál szintén láttunk elpusztult, elfoglalt technikát. Ezek most hiányoztak/hiányoznak, még nem látni tömegesen lángoló gépeket egyik oldalon sem.)
És az is lehet, hogy foglaltak el az első két nap falvakat, csak mind a két oldal lelkesen tagad.