[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Azt ugye tudod, hogy amikor azt mondod, hogy az ukránok bele akarják rángatni az "igazszabadvilág" oldalt a háborújukba azzal, hogy nem hajlandóak egy cm2-nyi ukrán területet sem átadni az oroszoknak az pont olyan mintha azt mondanád, hogy 1920 Júniusában a magyarok azzal, hogy egy cm2-nyi magyar földről nem voltak hajlandóak lemondani, egy újabb világháborúba akarták belerángatni a világot?
Jajjj. Alapvetően kedvellek, de ez kibaszottul fájt :(.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 428
7 036
113
Abban egyetértek veled, hogy Ukrajna ráfázott, mert az oroszoknak nincs más választásuk, minden áron meg kell akadáyozzák Kiev nato és eu tagságát.
eu tagság és a területek tekintetében az oroszok engedhetnek, maradékukrajna újjáépítését és főleg annak költségét ránk tolhatják, nekik is jobb ha valamiféle civilizáltabb kontrollt kapnak az ukrik a mostani ámokfutásuk után, a területek - a krím kivételével - meg kaphatnak valamilyen speciális státuszt de jure ukrajnában de facto oroszországban
a nato tagság kizárása viszont nem elég, érzékelik elég pontosan az oroszok hogy mire képes az ukrán hadsereg nato tagság hiányában is a nato felderítés hírszerzés technika és kiképzés segítségével, ezeket mind ki kell tudniuk zárni
a nato csak a forma, a tartalom a veszélyes, ld, még a magyar-usa védelmi egyezményt
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Hát az elmúlt napokat látva azt hiszem két nagy dolog eldöntötte a jövőt.

Egyrészt F-16. Szuper. Van belőle több a sivatagban, mint az oroszoknak első vonalas gépe. Ha egy leesik, hirtelen lesz helyette kettő, tovább fejlődve Block 70-re. A NATO mindig is a levegőben volt az úr, eddig ezt az oroszok elkerülték. Hát most nem fogják. Megfejelve a nyugati CM-ekkel, Oroszország területe, civilek és katonák egyaránt iszonyatos csapásokat fognak elszenvedni. Rábasztunk hölgyeim és uraim.

Mégis, a másik legjelentősebb az ukrán behatolás volt orosz területre. És ebben a pillanatban el is dőlt a háború folytatása. Ez innentől végigmegy. Vagy az orosz pusztul el (mindenkivel együtt), vagy Ukrajna tűnik el.
Ugyanis pontosan az történt, amiben reméltem, hogy tévedek - hogy az egész cirkusz CSAK erről szólt, hogy orosz területre bemehessen a NATO. Nincs
Azt ugye tudod hogy a magyarokat 1920-ban senki nem segitette semmivel tehát hiába nem akartak lemondani egyetlen négyzetcentiméterröl sem,még véletlenül sem tudták volna sem akarva sem akaratlanul egy ujabb világháboruba belerángatni a világot.Ellenben ezeket az ember alatti ukránokat az "igazszabadvilág" minden hülyéje(téged is beleértve) támogatja,minden lehetséges eszközzel.Nem tudom érzed-e a kettö közötti óriási különbséget.Amennyiben sikerült érzékelni(de ha nem akkor is) próbáljuk már meg minél kevesebb hülyeségre pazarolni a rendelkezésre álló 2 órás limitet.
Meg ott volt az őszirózsás forradalom es az után hatalomra jutó "balfasz" Károlyi Mihály aki többek közt nagyreszt"szélnek eresztette" a frontról visszatérő katonákat és "letolt" gatyával azt csináltak velünk amit akartak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 166
113
Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megindították az előzetes hadműveleteket az ellentámadás részeként, de még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ez lendületet vegyen - mondta egy interjúban Mihail Podoljak, az ukrán elnök hivatalának tanácsadója. a The Guardiannal⚡️⚡️⚡️
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
149
911
93
Azt ugye tudod, hogy amikor azt mondod, hogy az ukránok bele akarják rángatni az "igazszabadvilág" oldalt a háborújukba azzal, hogy nem hajlandóak egy cm2-nyi ukrán területet sem átadni az oroszoknak az pont olyan mintha azt mondanád, hogy 1920 Júniusában a magyarok azzal, hogy egy cm2-nyi magyar földről nem voltak hajlandóak lemondani, egy újabb világháborúba akarták belerángatni a világot?
B+ Te tényleg magyar katona vagy???

Egyre inkább validnak érzem azokat az állításokat, h “mindezt az én adómból”.

Gratulálok, büszke lehetsz magadra, és gondolom valamennyi %-ot képviselsz is az állományban a véleményeddel inkább szereljetek le és húzzatok a pi…ba!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 107
83 567
113
Azért van benne egy rakat baromság. (Tele van vele a videó.) Csomó olyan dologról is beszél, ami nyugaton még inkább durva vagy köze sincs a háborúhoz. Ezt orosz szankciós problémaként elsütni bakker ...

A pozitívumok között is van olyan, ami vagy nem pozitívum vagy totál lényegtelen, a negatívumok között pedig sok olyan ami mindenhol probléma, szankciók nélkül is, bárhol külföldön.

Népesedési probléma elöregedett társadalom kérdésében pedig egész NyuEu szopórolleren. Ezt ruszkiként, sőt másfél éves problémaként elsütni cuki ...

A depis orosz társadalom pedig bullshit. A közvélemény kutatások kapcsán most szerinte 100ból 70 rakja le a telefont. Szuper de az arány a háború előtt 69 volt, 5 éve 65. Itthon ez 75 ... (a politikával kapcsolatos megkeresések közül ez a szám itthon pedig 90% feletti ..., vagyis 100ból 90 két mondat után lerakja ...

Az autós rész full fake. Dubajból tényleg hoznak be autót, de amiről beszélt, hogy mi marad ki, lófaxokat ..., ez nem így működik. Főleg nem egy Audinál ... Biztos van márka amiben Dubajból nincs benne, pl. pickupok, egy-két , de ennyi, amit viszont mondott, b.szottul kb. úgy hangzott, hogy ami Dubajból jön, abban sok funkció nincs ...

Rendelések pedig ... Hatalmas plusz költségekről hadovál, jó hosszú szállítási idővel. Persze, az USAból ja, de onnan se minden.

Stb.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
773
7 049
93
Igazad lehet.
A lényeg, hogy Putyin nem közeledik céljaihoz, mert a támadó orosz árkot ás, és védelemre rendezkedik be
:)



Ja, Putyin ártatlan ebben a háborúban.
:)
Áldozat típus....
Tudjuk.
;)

Más lenne, ha tavaly győz Kijevnél. Innen már csak szarabb lesz. Minél tovább húzza, annál sszarabb.
:)
Napról napra távolodik celjaitól.

Már megint atomért fohászkodtok?!
:D
Putyin ezt benézte, hiába húzza, a nyugat ellen nem nyerhet. Kína, mindenki a végét várja, SENKI nem nyújt kezet Putyinnak. Egyedül veszti el a háborút....

VyMY.gif
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 492
55 681
113
Azt ugye tudod, hogy amikor azt mondod, hogy az ukránok bele akarják rángatni az "igazszabadvilág" oldalt a háborújukba azzal, hogy nem hajlandóak egy cm2-nyi ukrán területet sem átadni az oroszoknak az pont olyan mintha azt mondanád, hogy 1920 Júniusában a magyarok azzal, hogy egy cm2-nyi magyar földről nem voltak hajlandóak lemondani, egy újabb világháborúba akarták belerángatni a világot?

Ez ismét jó reklám volt a Honvédségnek :D
Basszus dudi, inkább a kisegységes harcászatról írkálj ide, az jobban megy ;)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 556
13 669
113
Azt ugye tudod, hogy amikor azt mondod, hogy az ukránok bele akarják rángatni az "igazszabadvilág" oldalt a háborújukba azzal, hogy nem hajlandóak egy cm2-nyi ukrán területet sem átadni az oroszoknak az pont olyan mintha azt mondanád, hogy 1920 Júniusában a magyarok azzal, hogy egy cm2-nyi magyar földről nem voltak hajlandóak lemondani, egy újabb világháborúba akarták belerángatni a világot?

Ukrajna léte az maga az anomália, nem értem, hogy lehet Magyarország területi veszteségeihez hasonlítani.

Magyarország egy 1,000 éves állam volt, volt önállóságunk, még akkor is, ha az osztrákokra voltunk utalva, addig Ukrajna az soha nem létezett.

Milyen logika, vagy annak a nélkülözése mentén rajzolgatták össze-vissza a belső közigazgatási egységek hovatartozását, fokát, szintjét ?

Egyik nap Kijev, Harkov, Dnyipró meg Odessza még orosz városok, kormányzóságok voltak, másnap meg a frissen alakult Ukrán SzSzK-hoz tartoztak, történt ez 1924-ben. Vagy pl. Mi alapján döntötték el, hogy a Krím az autonóm tagköztársaság, vagy oblaszty, vagy micsoda ?

A Szovjetunió projekt az ártott is rendesen az oroszoknak, és ágyazott meg sok jövőbeli konfliktusnak, mint ennek ...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 018
23 455
113
Azt ugye tudod, hogy amikor azt mondod, hogy az ukránok bele akarják rángatni az "igazszabadvilág" oldalt a háborújukba azzal, hogy nem hajlandóak egy cm2-nyi ukrán területet sem átadni az oroszoknak az pont olyan mintha azt mondanád, hogy 1920 Júniusában a magyarok azzal, hogy egy cm2-nyi magyar földről nem voltak hajlandóak lemondani, egy újabb világháborúba akarták belerángatni a világot?
és azt ugye Te is tudod, hogy az a döntés kiknek köszönhető? :D

@Littlejohn

abban teljes mértékben egyetértek, hogy a NATO nem fog másként muzsikálni mint eddig tette, majd a kellő pillanatban fog lelépni, és nyakig szarban hagyni a "szövetségest", mint ahogyan ezt eddig is megtette párszor..

amit viszont szerintem elbaltázott a nyugat az az, hogy belelökte egymás karjaiba a kínaiakat meg az oroszokat, egy Oroszország elleni háború esetén Kína lenne a "hátország" a maga ipari és gazdasági kapacitásával, egy Kína elleni háborúban meg Oroszország lesz ugyanez,Ukrajna mellékszereplő ebben a történetben, de egyébként a volt VSZ tagállamok sem számítanának semmit sem, ha be kellene őket áldozni a játszmában, ütköző zóna/felvonulási terep vagyunk semmi több.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 659
77 651
113
Nem emlékszem, hogy akkoriban egy külföldön parádézó drogos bohóc "vezette" volna az országot és ment volna """szabad""" világban a hisztériakeltés a démoni romániáról.
Ez kétségtelen tény, de nem változtat azon, hogy amúgy az ukránok minden talpalattnyi földet vissz akarnak szerezni.
Ez az egesz cirkusz nem azert kezdodott veletlenul mert a hibbantak egy atomhatalom kissebseget basztattak?

Oroszorszag - Magyarorszag
Ukrajna - mondjuk Romania
Donyetszk/Luhanszk - Erdely

Mar erted?
Az butaságg amit leírtál párhuzamokként. De igen úgy kezdődött, hogy az ukránok nem tudták, hogy hányas a kabát. Az azért érdekes, hogy az oroszoknak eszükbe nem jutott addig Ukrajna területi épségét megkérdőjelezni amíg oroszbarát kormányok voltak Ukrajnában (márcsak ezért is butaságok a párhuzamaid).
Ezt nagyon fèlrèrted, azt hiszem….! Na jó! Qrvàra nem így van!

Elôször is egy nèpírtó rendszer ellen keltek fel jogosan az oroszok…
Mit ígèrt Ukrajna? Ezt azèrt gondold vègig….
Volt egy többhatalmi rendezèsi terv (Minszki egyezmény) amiböl pedig kilèptek egyoldalúan….

Hol van a magyar kisebbség vezetôje èvek óta? Miért nem mehet haza? Hol az ukràn ellenzék? Hol a média szabadság?

Ne viccelj már! Ezekkel nem tudsz csak az erô nyelvén tárgyalni, de látszik hogy abból sem igen értenek…!
Azt remélem tudod, hogy annak idelyén a románok és a szerbek is pont ugyanazt mondták a Magyar Királyság kissebbségi politikájáról mint amit most mi és az oroszok mondunk az ukrán kisebbségi politikáról. Az pedig teljesen lényegtelen, hogy milyen igazságtartalma van az állításoknak, mert ahogyan 100 éve úgy ma sem érdekli a kutyát sem az igazság.
Jajjj. Alapvetően kedvellek, de ez kibaszottul fájt :(.
Valami kicsi érv, csak egy hangyányi. PLS!
B+ Te tényleg magyar katona vagy???

Egyre inkább validnak érzem azokat az állításokat, h “mindezt az én adómból”.

Gratulálok, büszke lehetsz magadra, és gondolom valamennyi %-ot képviselsz is az állományban a véleményeddel inkább szereljetek le és húzzatok a pi…ba!
Jó lenne, ha óriási magyarságodban megtanulnád az értő olvasást magyar nyelven (tudod ez az egyik legalapvetőbb mutatója annak, hogy magyar vagy). Amennyiben képtelen vagy rá, akkor kérd meg az egyik elvtársadat, hogy fordítsa le a mondandmat oroszra, hátha az jobban megy... bár kétlem.
és azt ugye Te is tudod, hogy az a döntés kiknek köszönhető? :D

@Littlejohn

abban teljes mértékben egyetértek, hogy a NATO nem fog másként muzsikálni mint eddig tette, majd a kellő pillanatban fog lelépni, és nyakig szarban hagyni a "szövetségest", mint ahogyan ezt eddig is megtette párszor..

amit viszont szerintem elbaltázott a nyugat az az, hogy belelökte egymás karjaiba a kínaiakat meg az oroszokat, egy Oroszország elleni háború esetén Kína lenne a "hátország" a maga ipari és gazdasági kapacitásával, egy Kína elleni háborúban meg Oroszország lesz ugyanez,Ukrajna mellékszereplő ebben a történetben, de egyébként a volt VSZ tagállamok sem számítanának semmit sem, ha be kellene őket áldozni a játszmában, ütköző zóna/felvonulási terep vagyunk semmi több.
Nem is hallottál még engem franciákat ajnározni.
Ukrajna léte az maga az anomália, nem értem, hogy lehet Magyarország területi veszteségeihez hasonlítani.

Magyarország egy 1,000 éves állam volt, volt önállóságunk, még akkor is, ha az osztrákokra voltunk utalva, addig Ukrajna az soha nem létezett.

Milyen logika, vagy annak a nélkülözése mentén rajzolgatták össze-vissza a belső közigazgatási egységek hovatartozását, fokát, szintjét ?

Egyik nap Kijev, Harkov, Dnyipró meg Odessza még orosz városok, kormányzóságok voltak, másnap meg a frissen alakult Ukrán SzSzK-hoz tartoztak, történt ez 1924-ben. Vagy pl. Mi alapján döntötték el, hogy a Krím az autonóm tagköztársaság, vagy oblaszty, vagy micsoda ?

A Szovjetunió projekt az ártott is rendesen az oroszoknak, és ágyazott meg sok jövőbeli konfliktusnak, mint ennek ...
Felejtsd már el ezt a történelmi alapon jog dolgot, mert ez csak önbecsapás. Soha senehol senkit nem érdekelt a politikában, hogy történelmileg kinek mire van joga vagy igénye. Kizárólag az számított/számít, hogy adott pillanatban kinek mire volt/van ereje. Ha valaha bárkit is érdekelt volna ez a történelmi jog maszlag, akkor nem történt volna meg Trianon, de mi a világháború után gyengék voltunk a környező országok meg erősek így metörtént.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 873
9 858
113
Az butaságg amit leírtál párhuzamokként.
A SZU a hidegháború veszteseként gyenge (gazdasági és politikai) állapotban volt. Mint mi az I. vh. végén.
A SZU kénytelen volt területének és népességének egy jelentős részét elengedni, feladni. Ahogy Mo is így járt.
Az külhonba rekedt orosz kisebbséget folyamatos atrocitások érték-érik. Mint a magyar kisebbséget pl. Erdélyben.

Az azért érdekes, hogy az oroszoknak eszükbe nem jutott addig Ukrajna területi épségét megkérdőjelezni amíg oroszbarát kormányok voltak Ukrajnában (márcsak ezért is butaságok a párhuzamaid).
Janukovics előtt is volt nyugatbarát kormánya Ukrajnának. Nem is egy! Mégsem kérdőjelezte meg akkor Oo Ukrajna területi épségét.
2014-ben viszont nem csak egy puccsot hajtottak végre CIA háttérrel, de szinte azonnal megkezdődött az oroszok lakta területek terrorizálása. De még ezután is kb. 8 éven át az oroszok nem álltak bele a dologba, inkább próbálták tárgyalásos úton rendezni. Majd, mikor rájöttek, hogy ez nem fog sikerülni, elővették a B tervet.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Azt ugye tudod, hogy amikor azt mondod, hogy az ukránok bele akarják rángatni az "igazszabadvilág" oldalt a háborújukba azzal, hogy nem hajlandóak egy cm2-nyi ukrán területet sem átadni az oroszoknak az pont olyan mintha azt mondanád, hogy 1920 Júniusában a magyarok azzal, hogy egy cm2-nyi magyar földről nem voltak hajlandóak lemondani, egy újabb világháborúba akarták belerángatni a világot?
Ez viccnek gyenge, hasonlatnak rossz.
Ukrajna azért nem mond le semennyi területről, mert a nyugat "mindenben" támogatja. Fegyverek, önkéntesek, "csekkfüzet", több ezer szankció Oo. ellen.

Mikor az olaszoktól néhány puska visszakerült 1920 első felében Bethlennek elég hosszasan kellett magyarázkodnia...

Szóval keresem a párhuzamokat, csak nem találom. Mögöttünk senki nem állt, senki nem támogatott, megaláztak minket, nem voltak "elvek" meg "jogok" meg a többi mai nap oly divatos semmitmondás.

Egyébként a törökök nem fogadták el a rájuk erőszakolt békediktátumot, és nem lett belőle világháború.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 659
77 651
113
A SZU a hidegháború veszteseként gyenge (gazdasági és politikai) állapotban volt. Mint mi az I. vh. végén.
A SZU kénytelen volt területének és népességének egy jelentős részét elengedni, feladni. Ahogy Mo is így járt.
Az külhonba rekedt orosz kisebbséget folyamatos atrocitások érték-érik. Mint a magyar kisebbséget pl. Erdélyben.


Janukovics előtt is volt nyugatbarát kormánya Ukrajnának. Nem is egy! Mégsem kérdőjelezte meg akkor Oo Ukrajna területi épségét.
2014-ben viszont nem csak egy puccsot hajtottak végre CIA háttérrel, de szinte azonnal megkezdődött az oroszok lakta területek terrorizálása. De még ezután is kb. 8 éven át az oroszok nem álltak bele a dologba, inkább próbálták tárgyalásos úton rendezni. Majd, mikor rájöttek, hogy ez nem fog sikerülni, elővették a B tervet.
Elfelejtkezel arról, hogy a SZU szövetségi köztársaságokból állt, tehát egy "önálló" államokból álló szuperállam volt. Nem véletlen az a név, hogy Ukrán, Belorusz stb Szovjet Szocialista Köztársaság. Ezzel szemben a Magyar Királyságban Erdély, a Felvidék, az Őrség stb nem ilyen volt. Egyedül a Horvát Királyság volt az ami egy perszonálunió révén tartozott a Szent Korona országai közé, de az uralkodó személyét leszámítva különálló ország volt. Érted már, hogy miért nem áll a párhuzamod? Ha csak Horvátországot vesztettük volna el 1920-ban, akkor igazad lenne.

Nyugatbarát kormány volt Ukrajnában, de oroszellenes nem. Ez óriási különbség.
Ez viccnek gyenge, hasonlatnak rossz.
Ukrajna azért nem mond le semennyi területről, mert a nyugat "mindenben" támogatja. Fegyverek, önkéntesek, "csekkfüzet", több ezer szankció Oo. ellen.

Mikor az olaszoktól néhány puska visszakerült 1920 első felében Bethlennek elég hosszasan kellett magyarázkodnia...

Szóval keresem a párhuzamokat, csak nem találom. Mögöttünk senki nem állt, senki nem támogatott, megaláztak minket, nem voltak "elvek" meg "jogok" meg a többi mai nap oly divatos semmitmondás.

Egyébként a törökök nem fogadták el a rájuk erőszakolt békediktátumot, és nem lett belőle világháború.
Nem látod abban a párhuzamot, hogy az akkori Magyar Királyság és a mai Ukrajna ugyanúgy nem hajlandó engedni semmilyen területi követelésnek egy nálánál nagyobb hatalommal szemben?

Mi is volt az eredeti állítás? Az, hogy Ukrajna világháborút akar kreálni azzal, hogy nem mond le önként semmilyen területről.
Erre írtam én azt, hogy ez olyan szintű marhaság, mintha azt mondanánk, hogy 1920-ban a Magyar Királyság vilagháborút akart volna kirobbantani azzal, hogy nem mond le önként semmilyen területről.

Azt én sem állítom, hogy a két ország politikai és katonai helyzete közt lenne párhuzam! De nem is ez volt az eredeti felvetésem, ezt már csak ti képzeltétek bele.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 556
13 669
113
Elfelejtkezel arról, hogy a SZU szövetségi köztársaságokból állt, tehát egy "önálló" államokból álló szuperállam volt. Nem véletlen az a név, hogy Ukrán, Belorusz stb Szovjet Szocialista Köztársaság. Ezzel szemben a Magyar Királyságban Erdély, a Felvidék, az Őrség stb nem ilyen volt. Egyedül a Horvát Királyság volt az ami egy perszonálunió révén tartozott a Szent Korona országai közé, de az uralkodó személyét leszámítva különálló ország volt. Érted már, hogy miért nem áll a párhuzamod? Ha csak Horvátországot vesztettük volna el 1920-ban, akkor igazad lenne.

Szovjet-Ukrajna az megelőzőleg Kijev / Csernyigov / Harkov / Podólia / Jekatyerinoszláv (a mai Dnyipró) / Herszon / Poltava kormányzóságokként voltak a Cári Oroszország békebeli részei, az 1700-as évek óta, nem pedig idegen országokból való részeket erőszakoltak bele Oroszországba. Ugyanolyan szintű, és rendű - rangú kormányzóság, közigazgatási egység volt a kijevi kormányzóság, mint a moszkvai vagy szentpétervári kormányzóság, ne feledjük, akkoriban Szentpétervár volt a főváros.

A dél-ukrajnai városokat Nagy Katalin alapította, nem pedig az "ukránok".

Lenin destabilizálta Oroszországot, eredményesen, be is érett a munkája. Őiránta csak tudatlanságból van nosztalgia orosz részről, pedig Putyin tabukat döntögetett, hogy ő helyezett bombát a Cári Oroszország alá.

És bizony az ukránokat hiába támogatná a nyugat "mindennel" ha az ukrik nem akarnák még az életük árán is megvédeni a hazájukat,országukat...

Az ukrán egy tudathasadásos nép. Van irodalmi ukrán, a Szovjetuniónak köszönhető az is, de a köznapok / mindennapok / gyakorlati élet nyelve azonban az orosz, és annak idegen kötőszavas változata, a szurzsik. Identitásra "ukránnak" vallják magukat, ami eléggé túlteng bennük, a hisztérikusság, az idegengyűlölet és a múltat végképp eltörölni jegyeit mutatva, és ez olyan ismerős, oh várjunk csak ?