[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Nem a meghalt fiatal férfiak miatt változik meg ukrajna jövője . Itt írta valaki 60 ezer nő szolgál a seregben és van a fronton. A emlékoldalakon sok sok fiatal lány is szerepel, ők már nem tudnak 3 vagy több gyereket szülni. Egy férfi sok gyereket is csinálhat, vagy lehet lombik program is. De ha azok vesznek oda akiknek szülni kéne, akkor 20 év múlva nem lesz csak egy elöregedett, beteg, fáradt társadalom.
És azt se felejtsük el, hogy azok a fiatal nők akik elmenekültek nyugatra, elég jó eséllyel fognak egy német, holland vagy belga palit maguknak és sosem térnek haza...
Én ezt nem tudom elhinni! Zelya megmondta, hogy leszámol a korrupcióval!

Nehéz lenyelni a patriot békát ugye barkas,rágjad még egy kicsit .
Kilőtték egy raktárépületben.... Háborúban előfordul állítólag olyan is, hogy működés közben lőnek ki eszközöket!!! Olvastam a múltkor az Aranysas magazinban. Igazából el sem akartam hinni úgyhogy még 2x elolvastam. Elképesztő!
hallottál már a polgári szolgálatról?
vagy még túl fiatal vagy?
Megbukott a sorozáson, mikor nem sikerült az intelligenciahányadosát közös nevezőre hozni a századosokkal meg az ezredesekkel :D
Azért fontos ez, mert az állítólag megsemmisített 55K6 parancsnoki és irányító kabin Sz-400 ezred/dandár vezetési pont, tehát sokkal több, mint egy komplexum irányító állomása. Ez több kérdést felvet. Telepített helyzetben volt, vagy nem, illetve van az oroszoknak hozzá hasonló más katonai gépjárműve, ilyen kabinnal? Láthatóan az egymás légvédelmi eszközeinek pusztítása, most prioritást kap mind a két oldalon. Személy szerint nem hiszem, hogy az Sz-400 komplexumokat a HIMARS-ok hatótávolságán belül telepítenék, hiszen van több más légvédelmi komplexum erre a célra. Majd meglátjuk.
H-101 CM előkészítése egy Tu-95MSz hordozóra való felhelyezésére
X101.jpeg
A hír szerint egy raktárépületben volt. A képen amúgy nem H-101 van, hanem H-55SzM
Így van !
Vajon ez hány célpontot basznak szét ?
main-qimg-fcad052769f5afc3bf14bddf4db6eb99-lq

4-1024x576-1.jpg

hYwHaSp.jpg


Egy CM 3 milla ! Egy célpont ,és lelőhetik ! a CM-kel való lövöldözés nem tartható fenn !
és egy F-16 vagy F-15E személyzettel, fegyverzettel megpakolva hány millió?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 048
113
Csak azért, mert nem értesz hozzá és fű vagy a témához, még nem kéne azt észt osztani, Roni-val együtt. Pont előttem Angelsoul pontosan leírta, hogy miért változik a légierők harcászata. A precíziós bombáknak is meg van a létjogosultsága és a szerepe, de nem mindegy, hogy ki ellen és mikor, hol vetik be őket. A harcászat folyamatosan változik, alkalmazkodik a körülményekhez, lehetőségekhez. Egy hadseregnek az egyik fő ereje pontosan abban van, hogy mennyire tud változtatni, fejlődni, az új kihívásoknak megfelelni. Nagyon fontos az innováció, nem csak a civil szférában. Nem lehet sokáig ugyanazokat a kliséket alkalmazni. Várható volt különben, hogy az ukránok is elkezdenek drónozni nagy távolságokban, az oroszoknak se lesz könnyű lekezelni komolyabb veszteségek nélkül.
1076083054_0:236:2991:1918_1920x0_80_0_0_e1cb40ef2052aea93176c3dc14e1dcc6.jpg

7bsjypgxebiodenit1pczxsgvxebhzmh.png

TASS_59111520-pic_32ratio_1200x800-1200x800-17966.jpg

ria_8405226hr_30d.jpg

1129027090_512:0:2560:2048_1600x0_80_0_0_3836c0f1964699b9ece3e55450a18372.jpg
Csak azt felejted el, hogy amennyivel drágább a vadászgép+irányított bomba páros mint egy kamikaze drón, annyival rugalmasabb a felhasználás és úgy általában a harcérték.
És semmilyen átalakulás nem lesz és Ukrajnában sincs, csak az oroszok alkalmazkodtak ahhoz, hogy nem sikerült a légifölényt kivívni Ukrajna teljes területe felett.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 015
54 010
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 781
113
Az Iran Express ma ismét ajándékot hozott.

A koszovói helyzet és az Erdogannal való találkozó Peszkov fő kijelentései:
▪️A Kreml aggódik a koszovói helyzet romlása miatt, szorosan figyelemmel kíséri az események alakulását;
▪️Oroszország támogatja Szerbiát, úgy véli, hogy tiszteletben kell tartani a koszovói szerbek jogait és érdekeit;
▪️Putyin és Vučić között a koszovói eszkaláció miatt nem várható kapcsolatfelvétel, de a diplomáciai csatornákon keresztüli kommunikáció folyamatosan zajlik;
▪️Erdogan és Putyin megállapodott abban, hogy a közeljövőben kétoldalú találkozót tartanak, de az időpontot és a helyet még nem határozták meg;
▪️Putyin SCO-csúcson való részvételének különböző lehetőségei kidolgozás alatt állnak, de mindenesetre Oroszország a megfelelő szinten lesz képviselve.



 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Ezen besírtok:


Nevüket nem vallaló szerzők oldaláról is megjelent agitprop.. patriotért a propaganda osztály áll bosszút:

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 980
82 872
113
Agymosás:
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 318
113
Csak azt felejted el, hogy amennyivel drágább a vadászgép+irányított bomba páros mint egy kamikaze drón, annyival rugalmasabb a felhasználás és úgy általában a harcérték.
És semmilyen átalakulás nem lesz és Ukrajnában sincs, csak az oroszok alkalmazkodtak ahhoz, hogy nem sikerült a légifölényt kivívni Ukrajna teljes területe felett.
Lassan csak sírni tudok. Gáz amit te mint aktiv katona néha itt előadsz. Még jó, hogy más kollégáid itt nem ilyenek.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 697
113
Szép gondolatmenet, de mennyi olyan texasi van, aki meghalna az ukránokért? Mert nyílt usa-orosz háború esetén, persze mennének, mert a hazát meg kell védeni meg a kötelesség is ezt kívánja, de egy proxy háborúban nem hiszem találnának akár 100+ "sültbolondot".

Ugye ez nem komoly?
Azok az önkéntesek pont annyira önkéntesek, mint a Szovjet "tanácsadók" voltak a HH idején. Hogy is néz ez ki?
  • Meghatározzák, hány pilóta kell. Kiválogatják azokat, akik már kifutnak, vagy más okból nem kellenek hosszú távon pl. nem mennek tovább F-35-re, vagy az egészségük romlik.
  • Ellenőrzik, hogy az elhivatottságába ez belefér-e. Hogy szolgálja a hazáját efféle köntösben, hogy nem amerikai zászló lesz a vállán.
  • Ha pedig minden ok, a random F-16 szakszós pilcsi megkapja a parancsot, hogy Ukrajnába kell menni. "Világháború van, jelenleg még a soft-fázisban, ez a kötelességed, a hazádat védeni. Tessék, itt a pecsétes parancs." - szól az ige valami hasonló formában.
  • Pilcsi kap egy papírt, hogy ő kilépett a légierőtől - kettős könyveléssel persze, mert a valódi szerződése szerint semmi sem változik, csak kiküldetése kap egy fedősztorival. Ő továbbra is az USAF pilótája a háttérben.
  • Megkapja a gépet, hová megy, mit csinál. Teljes támogatást kap, sajátjai tervezik a bevetést, saját műholdakról jön a datalink, saját radarok irányítják - szinte nincs változás. És tudja, hogy ez így szuper. Katona, szolgálja a hazáját, miközben az nem sározódik be, nem kap támadási felületet, mert ő most nem amerikai katona, hanem zsoldos.
Meg is érkeztünk. Az USAF kötelékéből "leszerelt" (vagy hasonló eljárással visszahívott), de full supportos pilcsi így kerül Ukrajna egére a RuAF gépeivel légicsatába úgy, hogy abból ne legyen világháború. Tudja ő, de egy professzionális katona, aki a háború arcához alkalmazkodva így teszi a kötelességét.

Önkéntes, aki meghalna Ukrajnáért? Hahahaaaaa :D:D Ez annyira hiteles, egy unikornis...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 112
31 076
113
Csak azt felejted el, hogy amennyivel drágább a vadászgép+irányított bomba páros mint egy kamikaze drón, annyival rugalmasabb a felhasználás és úgy általában a harcérték.
És semmilyen átalakulás nem lesz és Ukrajnában sincs, csak az oroszok alkalmazkodtak ahhoz, hogy nem sikerült a légifölényt kivívni Ukrajna teljes területe felett.
A legifolenyt kivivtak A legi utalmat nem vivtak ki.Azt sz ukran legvedelem megakadalyozta.
Igy viszont kb demmire nem mennek a legifolennyel.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
A legifolenyt kivivtak A legi utalmat nem vivtak ki.Azt sz ukran legvedelem megakadalyozta.
Igy viszont kb demmire nem mennek a legifolennyel.
Kérlek lefordítanád???? :D


Seversky iránya
⏺

Az utóbbi időben kevés figyelmet fordítottak erre az irányra. A frontnak ezen a szakaszán pozitív tendencia rajzolódik ki csapataink számára. Az egyik ilyen tendencia az, hogy az ellenség teljes bekerítésbe esik, vagy visszavonul a faluból. Északon a jobb parton a Kreminnaja térségéből csapataink Szerebrjanszkij irányában nyomulnak előre. Csak tegnap egyes információk szerint az előrenyomulás mintegy 2 km volt. Általánosságban úgy tűnik, hogy a Szevrszk elfoglalására és felszabadítására irányuló hadművelet már megkezdődött.
⚡️
⚡️
⚡️
kép a hiv-ban.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 277
93
Így van !
Vajon ez hány célpontot basznak szét ?
main-qimg-fcad052769f5afc3bf14bddf4db6eb99-lq

4-1024x576-1.jpg

hYwHaSp.jpg


Egy CM 3 milla ! Egy célpont ,és lelőhetik ! a CM-kel való lövöldözés nem tartható fenn !
Nagyon szépek ezek a vevőcsalogató reklámfotók, téged meg is vettek vele a PR-osok. De valamiért az amcsi is Tomahawkokkal, meg alacsony észlelhetőségű gépekkel nyitott és nem tgp-zett amikor valami félkomolyba fogott bele. Ő már csak tudja, nem? Szóval a kérdésedre a válasz: bizonyos környezetben az összes kecskepásztort lebombázza olcsón, bizonyos környezetben meg örül ha vészoldással ledobja a sok cuccost vaktában hogy kimanőverezzen mondjuk egy rakettyát. Már ha észleli időben. Akkor melyik az olcsóbb/hatékonyabb?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
A legifolenyt kivivtak A legi utalmat nem vivtak ki.Azt sz ukran legvedelem megakadalyozta.
Igy viszont kb demmire nem mennek a legifolennyel.
Ebben a helyzetben senki sem tudna légi uralmat kivívni, mivel a légtérellenőrzés legfontosabb elemei nem banderisztánban vannak, így nem támadhatóak. Amint kikerülnének az egyenletből az AWACS-ek, műholdak és a NATO Lengyelországban és romániában települt radarjai és SIGINT/ELINT rendszerei, megváltozna a helyzet és ledarálnák a maradékot. Így is lenne rá esélyük egyébként, de az potenciálisan magas kockázatot jelentene, nem akarnak gép és esetleg emberveszteséget bevállalni, így marad a keleti szárazföldi daráló. A front közelében az övék a légtér és úgy tűnik ez jelenleg elég nekik, főleg mivel beássák magukat, védelemre készülnek. Meglátjuk mi sül ki ebből, de szerintem a várva várt hohol támadásban benne van egy kolosszális bukta lehetősége. Ugyanis amint kimozdulnak a védelmi pozícióikból, azonnal támadhatóak lesznek. És mivel Artyomovszk felszabadítása óta az orkok feltöltik, pihentetik a csapatokat és védelmi pozíciókat építenek ki, így azt kell mondjam, hogy amennyiben a támadók nem lesznek képesek rövid időn belül áttörni a védelmi vonalakat, hogy aztán gyorsan mozgó manőverharcászatba kezdhessenek, akkor nagy bajban lesznek. Ugyanis abban az esetben kvázi nyílt terepen maradva kell felállt védelem ellen harcászkodniuk. márpedig mind a tüzérség, mind a légierő pontosan erre várt, ezért halmozott fel készleteket mostanában. Lesz elég lőszer, siklóbombáktól rakétákig minden, miközben a hohol középhatótávolságú légvédelem szinte a nullához konvergál. Mostanában kevés szó esik a nyugati tankokról, szerintem nem véletlenül. Érdemes észben tartani, hogy a volt Szovjetunió út és hídhálózata kevés kivétellel nem igazán alkalmas 60-70 tonnás gépek számra. Nagyon okosan kell tervezniük a műveletek során, mert hamar el lehet veszteni pár Leopardot úgy is, hogy egy lövést sem adtak le rájuk, egyszerűen elvágnak mögöttük egy utat, beragadnak, komoly kerülőt nem tehetnek mert terepen pillanatok alatt kifogy a nafta és vége is a dalnak.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 112
31 076
113
Ebben a helyzetben senki sem tudna légi uralmat kivívni, mivel a légtérellenőrzés legfontosabb elemei nem banderisztánban vannak, így nem támadhatóak. Amint kikerülnének az egyenletből az AWACS-ek, műholdak és a NATO Lengyelországban és romániában települt radarjai és SIGINT/ELINT rendszerei, megváltozna a helyzet és ledarálnák a maradékot. Így is lenne rá esélyük egyébként, de az potenciálisan magas kockázatot jelentene, nem akarnak gép és esetleg emberveszteséget bevállalni, így marad a keleti szárazföldi daráló. A front közelében az övék a légtér és úgy tűnik ez jelenleg elég nekik, főleg mivel beássák magukat, védelemre készülnek. Meglátjuk mi sül ki ebből, de szerintem a várva várt hohol támadásban benne van egy kolosszális bukta lehetősége. Ugyanis amint kimozdulnak a védelmi pozícióikból, azonnal támadhatóak lesznek. És mivel Artyomovszk felszabadítása óta az orkok feltöltik, pihentetik a csapatokat és védelmi pozíciókat építenek ki, így azt kell mondjam, hogy amennyiben a támadók nem lesznek képesek rövid időn belül áttörni a védelmi vonalakat, hogy aztán gyorsan mozgó manőverharcászatba kezdhessenek, akkor nagy bajban lesznek. Ugyanis abban az esetben kvázi nyílt terepen maradva kell felállt védelem ellen harcászkodniuk. márpedig mind a tüzérség, mind a légierő pontosan erre várt, ezért halmozott fel készleteket mostanában. Lesz elég lőszer, siklóbombáktól rakétákig minden, miközben a hohol középhatótávolságú légvédelem szinte a nullához konvergál. Mostanában kevés szó esik a nyugati tankokról, szerintem nem véletlenül. Érdemes észben tartani, hogy a volt Szovjetunió út és hídhálózata kevés kivétellel nem igazán alkalmas 60-70 tonnás gépek számra. Nagyon okosan kell tervezniük a műveletek során, mert hamar el lehet veszteni pár Leopardot úgy is, hogy egy lövést sem adtak le rájuk, egyszerűen elvágnak mögöttük egy utat, beragadnak, komoly kerülőt nem tehetnek mert terepen pillanatok alatt kifogy a nafta és vége is a dalnak.
A hodito gaz ork ruszki ki tudna vivni a legi uralmat is,ha kepes volna megsemmisiteni,de legalabbis elnyomni a honvedo hős ukran legvedelmet- hogy stilusodbsn valaszoljak.
Hogy ez mennyire nem a nyugati tildimenzionalt felderitesi tamogatason mulik,azt jol mutatja,hogy a hadszinter felett sincs legi utalmuk,ahova s legendasa mindentlato nxugati AWACS gepek se latnak el.Plusz egy valag modszer van a REH tarhykoreben,amivel semlegesitheto,vagy megtevesztjheto lenne a nyugati/ukran felderites
Fatimenak meg magyarazd el,hogy mik a fogalmi kulonbbsegek
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Szerintem a kényszersorozás nagy vonalakban abban különbözik a sorozástól, hogy a sorkatonának kijelölt állampolgárt a jog által meg nem engedett vagy a jog által tiltott eszközöket használva állítják be katonai szolgálatba, illetve amikor maga a jog írja elő, engedi vagy tűri el az embertelen kényszerítő eszközöket.
Ez blődség. Ha vki a sorkatonai szolgálatnak nem tesz eleget, akkor -bárhol máshol is- erőszakkal
előállítható.
Jog által tiltott eszköz vagy mód akkor lenne, ha nem-sorköteleseket is összefogdosnak.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and PPP

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Hölgyek és Urak!
A kényszersorozás jogi intézmény, utána lehet nézni hadtörténeti vagy hadijoggal foglalkozó szakmai írásokban.
A kényszersorozás fogalma nem keverhető és nem mosható össze az egykori törvényi és jogszabályi előírások szerinti határozott időtartamra vonatkozó kötelező sorkatonai szolgálattal.
Voltak idők és voltak államok, ahol a kényszersorozás konkrét jogi lehetőség (szankció vagy aktus) volt abban az esetben, ha a páciens nem teljesítette a sorkatonai behívót - ebben az esetben szó szerint megkeresték és fizika erőszakkal bevonultatták.
Vannak államok, ahol például büntetőjogi lehetőség a sorkatonai szolgálat (pl. Afrika).
Az, hogy néhány fórumozó a saját konyhanyelvén akar értelmezni egyes fogalmakat vagy definíciókat, hát legyen, de szerintem nem ártana Wilsonnak sem, ha elengedné a sztorit, ez most nem jött össze, mesélhet itt jobbról balra meg fentről lefelé is.
Ennyi erővel a tankötelezettség nem más, mint kényszertanulás, de nem látom, hogy a karhatalom viszi a lógós nebulót matekórára.

Erről ennyit, most jöjjön a lengyel elnök és egy kis ukrán háború:


Na most nem értem, itt biztosan van valami félreértés, a lengyel főgóré berúgott és baromságokat beszélt a Dow Jones vezérigazgatójának és a The Wall Street Journal kiadójának. Hiszen köztudott, hogy Putyin már többszörösen rákos, néha maga alá kakkant és miközben a Légiók lassan felgyújtják Moszkvát az orosz gyalásó készlet is kifogyóban.