[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 922
12 545
113
Miért nem indult még el az ellentámadás? Az ukrán mérnökök éjszaka kimennek a mezőkre, hogy megsemmisítsék saját aknáikat


Most mar tudjatok ti is. :D
 
K

kamm

Guest
Az a gesztikulálás teljesen mást is jelenthet. Például azt, hogy egy harmadik személy (vagy t/3) teljesen mindegy mit mond(anak), az csak duma, nem kell rá figyelni. A "tátogás" előtt volt egy felfelé mutató hüvelykujj, ami a görögök kivételével (ott sértés is lehet), azt jelenti, hogy minden rendben. Előtte az látszik, hogy mint békítő lép fel a két fél között, hogy elsimítson egy nézeteltérést (mindkét embernek a vállán pihenteti a kezét). Nem vagyok szakija a témának, de olvastam 1-2 könyvet a testbeszédről, ettől függetlenül nagyon könnyen tévedhetek, bár azért azt megjegyezném, hogy jelenleg az ukrán államfőnek nem nagyon szükséges eltűrni a sértéseket, Szerbiánál sokkal nagyobb/potensebb országoknak is simán nekimennek (diplomáciai értelemben), mivel a "nagy testvér" ott van jelenleg a hátuk mögött.
Hat, Szerbianak max a romanokon keresztul lehetne, de szerintem meg az ukranok inkabb orulnek, ha lyuk van a seggukon, nemhogy nekimenjenek barkinek az oroszok mellett...
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 436
7 115
113
Ha 2022 januárjáig az ukrán vezetés kiegyezik az oroszokkal
akkor 2022 februárban csődbemegy
az ukrán vezetés dilemmája igazából nem az hogy melyik szétlőtt leamortizált város tartozzon ide vagy oda, hanem az hogy mégis mi a francból működjön ukrajna
2014-ig volt ukrajnának egy az orosz piaccal integrált gazdasága és folyamatos orosz anyagi támogatás kedvezményes energiahordozó árak és hitelek formájában
2014-től jött a leválás az orosz piacról mérsékelt belépési lehetőség az európaira és nyugati hitelek
ha holnap kitör a béke, felmerül a kérdés mi lesz a maradék ukrán gazdasággal és ki küldi a pénzt, és ha nem küldi senki hogy végzi az ukrán vezetés
a janukovics volt aki a problémáról utoljára tisztán és érthetően beszélt amikor letárgyalta az eu társulást majd megállapította hogy ez az ajánlat rosszabb mint az oroszoké, a maidan óta nem lehet a problémáról értelmesen beszélni azóta olyan álproblémákkal van tele az ukrán közvélemény hogy ki mit lő foglal el bombáz vagy népirt
ebből aztán következik az is hogy a zeliék miért álltak fel tavaly áprilisban a tárgyalóasztaltól és hogy miért nem ülhetnek le oda most, és ugyanebből következik hogy jövő ilyenkor se lesz lehetőségük leülni oda tökmindegy hogy addigra a front hány kilométerrel lesz errébb vagy arrébb
amikor a putyó úgy fogalmaz ukrajnáról hogy az ukrajna nevű terület, elég jól utal a valós problémára, miszerint országként nem látszik működni
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Felfelé áll a hüvelykujja, de a többi ujja nincs ökölbe hajlítva. Az ujjai vége felől látod a kezét, azért tűnhet úgy, hogy "tetsziket" mutat.
Mennyire akarunk belemenni egyébként?
A mutatott nyitott tenyér, a fegyvertelenséget jelenti, s egyben az őszinteséget is, ami manipulatív jelleggel is használható. Részletesebben szeretné?

Végig elemezhetem az egész videót, ha kívánja. Diploma nélkül, csak néhány dolgot tettem le az életben. Olyan hétszámjegyű fizetéssel, rész(!)munkaidőben keresek valamit. Angolul úgy három hét, franciául 5, a németet, és olaszt nem jegyzem, de éppen koreaiul tanulok. Egyébként jó a szivar és a finom konyak... Szóval engem nem hajt a tatár.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 118
25 216
113
Egy ukrán D-30-as löveggel ismét kevesebb
Sz-400 légvédelmi rakétakomplexumok érkeztek Belorussziába
RIA_8368316-pic_32ratio_1200x800-1200x800-26236.jpg

gtl7e471d012lj6m6jo8qel19lwnnefh.jpg

1076222222_0:0:3072:1728_2072x0_80_0_0_44c8b988362fb8eabddc36d9f7b583ef.jpg

Tu-95MSz 4 db robotrepülőgéppel
9c9a5a8baa76a32a5cbf621ca93233c5.jpeg

"Fiatal" ukrán tüzérek
aHR0cHM6Ly8yNTc4MjQuc2VsY2RuLnJ1L2JhYnlsb24tbWVkaWEvYXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyMy82L3ZzdS5wbmc.webp
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Nem ostoba a kérdésed.
A katonai művelet tervezés (igaz, NATO, de nem rossz) folyamat szereti a döntési alternatívák vizsgálatát. (Course of action, cselekvési változat formájában, most legyen 1. vagy 2.).
A jó döntéshez az értékelési kritériumok szakszerű kiválasztása nélkülözhetetlen.
Analógia alapján képzeld azt, hogy két lehetséges opcióval nézünk szembe:
1.: Oroszország legyőzi Ukrajnát, teljes területét megszállja. Vagy orosz bábkormany, de valószínűbb (egyszerűbb és praktikusabb), hogy Oroszországhoz "csatoloódik". Oroszország határra Csapnál, Záhonynál lesz, Kárpátalján orosz csapatok állomásoznak.

2.: Ukrajna kiszorítja az orosz csapatokat területéről, megőrzi szuverenitást, Kárpátalján ukrán csapatok állomásoznak.

Mi a fontos nekünk, magyaroknak?
Mik azok a célok, melyek teljesülése kívánatos, illetve amelyek nem teljesülése kudarc számunkra:
  • A helyi magyarok megmaradása, szülőföldön boldogulása hosszabb távon biztositható. Ennek kritériumai: van remény az anyaországhoz csatlakozásra.
  • Oktatás, kultúra, vallás és közügyek területén nincsenek korlátok.
  • Az asszimilácios nyomás csökkentésére arányuk nem csökken külső beavatkozás eredményeként. Erre nincs külső kényszerítő, általunk nem akadalyozható lehetőség.
- Legyen eszköz a kezünkben, befolyásolni a magyarság helyzetét Karpatalján.

A két opció ezen kritériumok alapján értékelendő. Fogj egy papírt, táblazatos formában +/- jellel kitöltve hamar világossá válik miért nem opció Putyin a két rossz közül. ;)

Más eredményhez más kritériumokat választhatsz, de a fentiek a reális nemzetpolitikai céljainkból következnek.

A liberális szélső húgy ideológiát hagyjuk, azzal ne gyertek ("nekik már úgyis mindegy, csak magunkkal foglalkozzunk", "mi lesz velünk, ha harcolunk", stb, stb., baromságok).
Az "orosz Trianont jová teszi", "Putyin velünk van" hasonló propaganda duma sem alap. Maradjunk a realitásoknál. ;)

Megint nem lettem előrébb.
Egy egyértelműen ellenséges, a JELENBEN, és a közelmúltban is magyarokat vegzáló Ukrajna, amelyik mögé beállt teljes mellszélességgel az egész EU, és VdL is egyértelművé tette, hogy inkább az ő érdekeiket nézik, mint a miénket, ha már választani kell miért lenne jó nekünk egy oroszok feletti győzelem után? Már most akkora az arcuk, hogy csodálom, hogy van még akol ahová ezzel beférnek (EU/NATO), hát egy győzelem után mi lenne? A háború előestéjén se jutott eszükbe, hogy a nyelv és iskola törvényeiken finomítsanak, aztán nem is oly rég is az volt a legnagyobb gondjuk, hogy tovább rombolják a magyar emlékeket, ez mi? Komolyan, szerinted ha győznek, bármiből visszavesznek? Nagyon szép a listád, de elejétől a végéig mese és vágyvezérelt mondóka.

Ha az oroszok győznek, és itt lesz mellettünk az EU/Magyar/Orosz határ inkább hihető az, hogy az ottani magyarok sorsa normalizálódik, hiszen 1, Oroszország nem Ukrajna, amit bárhogy is szépítetek, egy náci rezsim és a mieink szenvednek ott. Az oroszok kisebbségei egész jól elvannak, ami meg a jelen a Kárpátalján, az közismert.
2, Mi nem vagyunk ellenségesek az oroszokkal, ezzel ők tisztában vannak. Miért bántanák a magyarokat?
3, ha bántanák is, a Nyugat nem tenne bármit is értük, ha elég hangosak vagyunk? Oroszország az ellenségük, nem a pincsijük, akiknek mindent elnéznek már most, nem még ha megtörik az oroszokat.
4, az oroszok nyilván nem fogják visszaadni Kárpátalját, de az ukránokkal szemben szerinted mit lehetne elérni, ha egyszer legyőzték az oroszokat, tehát a nyugat szempontjából profitált a befektetésük? Nagyon szépeket próbáltál írni, de józan paraszti ésszel elejétől a végéig cáfolható az egész.
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
852
4 694
93
A finnek annyira jó szomszédnak tartják az Oroszokat, hogy a semlegességet feladva a NATO-t választották.
Oroszország minden európai szomszédja a NATO -t választotta Putyin helyett.
Igen, a NATO-t választották - tavaly. A balti államok pedig már 2004-ben. És közben vígan kereskedtek az oroszokkal az egyébként kifejezetten terhelt kapcsolataik ellenére.
Csatlakoztak a NATO-hoz, mert apró államként, geopolitikailag rendkívül sebezhető helyzetben ez volt az egyetlen opció a hatalmas Oroszország szomszédságában. De a finnekhez hasonlóan a háborúig profitáltak az orosz szomszédságból. 2014 előtt Észtország és Litvánia messze legfontosabb külkereskedelmi partnere Oroszország volt. (Lettországnak pedig a harmadik a két másik balti állam után.) Litvániának még 2021-ben is Oroszország volt a legfontosabb partnere. Földgáz, kőolaj, ásványi nyersanyagok, mezőgazdasági termékek, stb. Olcsón, a szomszédból.

Minden hozzánk hasonló ország a NATO-t választotta!
Igen. De nem Oroszország miatt, hanem egymás miatt!
1991-re KK-Európa államai egyszerre csak függetlenek lettek - megoldatlan gazdasági és szociális kérdésekkel, az államcsőd kapujában, újra fölfedezett nacionalizmusaikkal és nemzeti sérelmeikkel, valamint apokaliptikus fegyverarzenálokkal.
A frissen megalakuló Szlovákiában Meciar, Romániában a marosvásárhelyi pogrom, Jugoszláviában meg konkrétan kitör a polgárháború... na az ilyen tendenciák miatt igyekezett Magyarország (és lényegében egész KKEu) a NATO-ba.

Targu-Mures-21-martie-1990.jpg


A csusztatásról meg annyit, hogy sugalmazasoddal ellentétben nem az USA támadott meg egy KKE országot, hanem Putyin. A szomszedját, csak, hogy a jó szomszedság politikát alátámasszuk.
Igen, ugyanis Oroszországnak elsősorban Kelet-Európában (valamint a Kaukázusban, Belső-Ázsiában, a Távol-Keleten és az északi sarkvidéken) vannak érdekeltségei. Mi több, érdekszférájában (jobbára az egykori SZU területén) cirka 10 millió orosz él(t). Ki nem találnád, melyik országban voltak és vannak a legtöbben!

A55E1980-6A61-4A55-9C0D-05B27BC1DA87.gif


(És igen, az USA csak a saját indiánjait, a Fülöp-szigeteket, Mexikót, Kubát, Nicaraguát, Dominikát, Grenadát, Panamát, Irakot meg Afganisztánt támadta meg, és avatkozott be még háborúkba tucatnyi országban, döntő súllyal kerek e világon.)

Mindenki tudja, hogy Putyin nélkül sem kedvelik az ukránok a Magyarokat (sem).
Ettől függetlenül Putyin manipilácioja a lényeges nekünk, hogy megértsük: ellenségnek tekinti a Magyarokat.
Tehát semmi jót nem ígér, soha nem is ígért nekünk.
Ez a szöveg önmagában, konkrétumok nélkül értelmetlen és értéktelen. Milyen primitív érvelés az, hogy egy másik ország vezetője semmi jót nem ígért Magyarországnak? o_O
Mit adott nekünk az átkozott brunei szultán? Mit ígért nekünk Draupadi Murmu!? :hadonaszos:
De ez az igazi mélypont:

Nem leszünk jóban, nem azonosak céljaink.
Ha Európa célja nagy mennyiségben energiát és nyersanyagokat importálni...,
Oroszország célja pedig nagy mennyiségben energiát és nyersanyagot exportálni...,
akkor ők... ők akkor... ööö... ellenségek kell legyenek!

derp-herrdurr.gif
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Nem azt írtam, hogy a "kikezdhetetlen/megcáfolhatatlan" igazságot fogalmaztam meg, hanem egy opciót, ami sokkal valószínűbb, mint amit írnak itt róla, ami mellékesen ilyen 2 napos történet, mert hétfőn már senki nem fog róla emlékezni. Egyébként megnéztem egy párszor a felvételt, nem hasraütésre írtam egy hsz-t a "lájkokért". Ha nem "2 napos" lenne, akkor már régen olvasnánk az amcsi sajtóban, hogy a "piszkos szerbek", mily arcátlanul bántak ezekkel a "derék ukránokkal", meg amúgy is Koszovó. Erről ennyit részemről.
Mennyire akarunk belemenni egyébként?
A mutatott nyitott tenyér, a fegyvertelenséget jelenti, s egyben az őszinteséget is, ami manipulatív jelleggel is használható. Részletesebben szeretné?

Végig elemezhetem az egész videót, ha kívánja. Diploma nélkül, csak néhány dolgot tettem le az életben. Olyan hétszámjegyű fizetéssel, rész(!)munkaidőben keresek valamit. Angolul úgy három hét, franciául 5, a németet, és olaszt nem jegyzem, de éppen koreaiul tanulok. Egyébként jó a szivar és a finom konyak... Szóval engem nem hajt a tatár.
Tisztelt DTheo!


Köszönöm, hogy megosztotta velem mindezt. Nemzettársaként egész lényem öröm tölti meg, mert jövedelme és nyelvtudása lehetővé teszi, hogy akár Európa legjobb pszichológusai közül válasszon.

Értékelem, hogy elkötelezett a tanulás iránt, ezért ha megengedi, támogatólag felhívom a figyelmét, hogy az élete szinte minden lényeges aspektusára kiterjedő tájékoztatás mellett hagyott egy vakfoltot: az elsődleges nemi jellegét érintő méreteket és sikereket elfelejtette közölni. Kérem, ezen hiányosságot a fórum felületén keresztül már ne pótolja, inkább tartsa melegen egy következő érzelmi epizódja alkalmára.


Tiszteletteljes üdvözlettel: u9k6N5vF
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 504
113

Az első felvétel a Leopard tankokról "a front közelében" Ukrajnában (FOTÓ)​

Megjelentek az első felvételek a Leopard tankokról, amelyeket állítólag az ukrajnai front közelében készítettek. Így legalábbis ukrán források szerint.
A valóságban még senki sem látta ezeket a tankokat az érintkezési vonalon.
Úgy tűnik, az ellenség megmenti őket a bejelentett ellentámadásra.
Источник: https://rusvesna.su/news/1685773382

2023 első 5 hónapjában (piros) Oroszország minden korábbinál több olajat exportált tengeri úton. Ez egy történelmi rekord. Ez jól mutatja az orosz gazdaság sebezhetetlenségét, valamint az EU kedvező hozzáállását ezekhez az exportokhoz (bármilyen verbálisan is próbálta az EU vezetése felháborodását ábrázolni Oroszország fellépése miatt)
És még ma is megbukik Oroszország holnap⚡️
Európának hétszázmilliárdot kellett fizetnie az Oroszország elleni szankciókért. Ezt Josep Borrell, az EU külpolitikai szolgálatának vezetője jelentette be. Ez tízszer több, mint Ukrajna támogatása.
Borrell megjegyezte, hogy Európa támogatása elérte a 60 milliárd eurót. Az Ukrajnának nyújtott segélyt az EU politikai tabuk megsértésével kombinálta.⚡️
Az egyik mérnök az Iszlám Forradalmi Gárda technoparkjában tett körút során bejelentette, hogy Kína jelenleg 15 000 darab Shaheed-136 (más néven Geranium-2) kamikaze drónt rendelt Iránból!
Figyelembe véve a kínai drón- és UAV-gyártó ipar technológiai fejlettségi szintjét, határozottan nincs szükségük „shaheedekre”, mivel vannak analógok és sokkal fejlettebbek.
Feltételezhető, és nagy valószínűséggel az is, hogy az alkatrész, és talán a teljes megrendelt tétel párhuzamos importtal máshová kerül, és nem nehéz kitalálni, hogy hova)

Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei június 2-án

▪️Az orosz csapatok hatalmas rakétacsapásokat hajtanak végre a kijevi katonai létesítmények ellen.
Egy másik támadás az ellenséges légvédelmet célozta meg az ukrán fővárosban található kulcsfontosságú katonai létesítményekkel.
▪️Ukrán drónok támadták meg az olaj- és gázinfrastruktúrát a szmolenszki régióban.
Az egyik adminisztratív épület kisebb károkat szenvedett. Civilek nem sérültek meg.
▪️Az újabb ukrán UAV-támadást az orosz légvédelem akadályozta meg Kurszkban .
Nyolc drónt lőttek le a város felett. Három lakóépületben kisebb károk keletkeztek.
▪️A helyzet a Brjanszki régióban romlik , ahol az AFU jelentősen megnövelte a tüzérségi lövedékek intenzitását.
A határ közelében található több lakott területen házak és háztartási melléképületek rongálódtak meg.
▪️Hatalmas sztrájkok folytatódnak a belgorodi határon. A folyamatos ágyúzás alatt álló Shebekinóban
több lakóépület is megsemmisült. Két nőt öltek meg Maslova Pristan faluban .
▪️Hatalmas aknavető és tüzérségi lövedékeket is feljegyeztek Novaja Tavolzsankán.
Ugyanebben az irányban az orosz csapatok pontos csapásokkal semmisítettek meg egy ellenséges csapásmérő csoportot a térség határán.
▪️Sztarobilszki irányban Kuzemivka közelében felerősödött az offenzív hadművelet.
Az orosz rohamegységeknek sikerült megvetni a lábukat a vasútvonal mögött. Az AFY minden ezt követő ellentámadását visszaverték.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Tisztelt DTheo!


Köszönöm, hogy megosztotta velem mindezt. Nemzettársaként egész lényem öröm tölti meg, mert jövedelme és nyelvtudása lehetővé teszi, hogy akár Európa legjobb pszichológusai közül válasszon.

Értékelem, hogy elkötelezett a tanulás iránt, ezért ha megengedi, támogatólag felhívom a figyelmét, hogy az élete szinte minden lényeges aspektusára kiterjedő tájékoztatás mellett hagyott egy vakfoltot: az elsődleges nemi jellegét érintő méreteket és sikereket elfelejtette közölni. Kérem, ezen hiányosságot a fórum felületén keresztül már ne pótolja, inkább tartsa melegen egy következő érzelmi epizódja alkalmára.


Tiszteletteljes üdvözlettel: u9k6N5vF
Nemzettárs!

Sorait aggódva, s egyben megértve és tisztelettel olvasom. Köszönöm hozzám címzett szavait, de megjegyezném, hogy jaj annak ki, javát nem becsüli, s restségét a világ elé önti, minden önkritika nélkül. Lássa hát, hova jut a világ. Az érték értéktelen, s a "kopaszgyöngyöké" a világ. Manapság, ez mit sem ér, s papírok adják a tudást... Számít e ma már a lehengerlő logika, vagy a "tiszta" ész? Legyünk őszinték, ma már -Jancsiké a világ. "Egy gyors gugli, két sor, s már enyém a tudás."
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl
K

kamm

Guest
Igen, a NATO-t választották - tavaly. A balti államok pedig már 2004-ben. És közben vígan kereskedtek az oroszokkal az egyébként kifejezetten terhelt kapcsolataik ellenére.
Csatlakoztak a NATO-hoz, mert apró államként, geopolitikailag rendkívül sebezhető helyzetben ez volt az egyetlen opció a hatalmas Oroszország szomszédságában. De a finnekhez hasonlóan a háborúig profitáltak az orosz szomszédságból. 2014 előtt Észtország és Litvánia messze legfontosabb külkereskedelmi partnere Oroszország volt. (Lettországnak pedig a harmadik a két másik balti állam után.) Litvániának még 2021-ben is Oroszország volt a legfontosabb partnere. Földgáz, kőolaj, ásványi nyersanyagok, mezőgazdasági termékek, stb. Olcsón, a szomszédból.
Az osszes eszaki orszag a mai napig uzletel az oroszokkal.
A legujabb Inside Europe (DW) podcastban pont egy norveg (NATO! F-35! US tamaszpont!) kikotovarosba mentek el, ahol kb bezarna minden, ha nem engednek beallni az orosz halaszhajokat (mert, ugy, kemkednek, szankciok stb.)

Itt indul ez a tudositas, beallitottam pontosan: https://pca.st/episode/1789c7cb-06db-4a01-a34b-e0abb8ab08c5?t=371
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 758
48 013
113
iDgKLKsP0wI.jpg


Szu-24M szárnyai alatt «Storm Shadow»-val.
Ehhez kapcsolódó hír, hogy a pár napja megcsapkodott hmelnyickiji légibázis is azért lett “megtalálva”, mert a tojásfejű brit nagy büszkén egy, a légibázison állomásozó század jelvényével ellátott képeslapra írta biztató sorait, és az erről készült képet valaki sikeresen posztolta:
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F7084f59e-6838-4f62-b63f-9d8b398886dd_680x513.jpeg

(Valószínűleg az a Szuhoj a Storm Shadow-val a képeslapon csak CG)
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 471
24 107
113