[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Az a gesztikulálás teljesen mást is jelenthet. Például azt, hogy egy harmadik személy (vagy t/3) teljesen mindegy mit mond(anak), az csak duma, nem kell rá figyelni. A "tátogás" előtt volt egy felfelé mutató hüvelykujj, ami a görögök kivételével (ott sértés is lehet), azt jelenti, hogy minden rendben. Előtte az látszik, hogy mint békítő lép fel a két fél között, hogy elsimítson egy nézeteltérést (mindkét embernek a vállán pihenteti a kezét). Nem vagyok szakija a témának, de olvastam 1-2 könyvet a testbeszédről, ettől függetlenül nagyon könnyen tévedhetek, bár azért azt megjegyezném, hogy jelenleg az ukrán államfőnek nem nagyon szükséges eltűrni a sértéseket, Szerbiánál sokkal nagyobb/potensebb országoknak is simán nekimennek (diplomáciai értelemben), mivel a "nagy testvér" ott van jelenleg a hátuk mögött.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 506
46 966
113

Putyin és Zelenszkij: megdöbbentő hasonlóság derült ki a múltból - Krausz Tamás​


A Business Insider szomorú jelentése szerint Putyin keveset költ az ukrajnai konfliktusra
Oroszország közvetlen katonai kiadásai a GDP mintegy három százalékát teszik ki, ami történelmi viszonylatban alacsony érték. A második világháború alatt a Szovjetunió GDP-jének több mint 60 százalékát költötte katonaságra” – áll a cikkben a The Economist új elemzésére hivatkozva.⚡️
Nyugati szakértők szerint Oroszországban két új hadsereg és két katonai körzet megalakítása, a szükséges új felszerelések előállítása és a személyi állomány kiképzése majdnem befejeződött.
Az új parancsnokság vezetésével az orosz hadsereg visszatér az aktív támadás elvéhez, az aktív védelem fogalma háttérbe szorul.
A szovjet sokkhadsereg elve szerint egy új, sokkal nagyobb létszámú és felszerelt szerkezet alakul ki, amely alkalmas mély behatolási műveletekre.⚡️
Li Hui kínai különmegbízott felszólította a nyugati országokat, hogy hagyják abba a fegyverszállítást Ukrajnába, írja az Associated Press:
Kína úgy véli, hogy ha valóban véget akarunk vetni a háborúnak, életeket menteni és békét akarunk teremteni, akkor fontos, hogy ne küldjünk fegyvereket Ukrajnába, különben a feszültség csak fokozódni fog. Továbbá Li Hui kifejtette, hogy közelmúltbeli diplomáciai küldetése nem hozott kézzelfogható eredményeket⚡️
Légitámadás van Kijevben, Geranok úton vannak.
A főváros mellett Ukrajna hat régiójában jelentettek be légiriadót.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 189
25 723
113
A Kiev védelmére telepített Patriot légvédelmi üteg elleni csapás
Az orosz egységek több ezer kamikaze drónt kaptak
https://topcor.ru/35768-tysjachi-dr...podrazdelenija-vs-rf-v-zone-specoperacii.html
scale_1200

347259215_1370922210422203_7340370110014254572_n.jpg

240mm 2Sz4
1128662475_0:160:3072:1888_1920x0_80_0_0_718d6b20b9d2846011a9c209abd811e4.jpg

152mm 2Sz3
242764875_0:0:4500:2532_1920x0_80_0_0_d5e22d23f81473052d7f72c1718822e4.jpg

scale_1200
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 591
13 827
113
És? Mit kockáztat ezzel Dánia Nyugat-Európa közepén?

Szerinted jó ötlet-e ukrán zászlóval takarózva amerikai / dán / kanadai / belga / stb NATO katonaként, a katonai igazolványt megtartva vásárra vinni a bőrt Kijev alatt / Zaporozsjénél / a Donyeckben / a Krím partjáinál / fehérorosz államterületet kóstolgatva ?

Nagyon vágysz, hogy magyar katonaként, ukrán felvarróval takarózva kipróbálhasd magadat a mélységesen lenézett Orosz Hadsereg ellen ?

2F9TiFX.jpg


Persze lehet ezzel trükközni, tanácsadóknak, önkénteseknek, humanitárius segélynek, zsoldosoknak álcázni őket, meg minden, de ha oda jutunk, hogy az ukránok fogyatkoznak emberanyagban, gyalogságilag, vagy a harckocsikhoz, vadászrepülőkhöz és a tüzérséghez meg eleve nem találni ukránt, csak nyugatiak fogják kezelni őket, mi lesz ? Nem fog védeni a Leopárd 2-esre, az F-16-os Falcon-ra, és az M109-es Paladinra felragasztott ukrán matrica, ha több százasával harcolnak a fronton mondjuk portugál, dán, balti, kanadai, és brit nemzetiségű katonák modern nyugati felszereléssel, akkor azt már Oroszország ténylegesen NATO beavatkozásnak fogja tekinteni, és nem csak Medvegyev meg Lavrov fog pofázni arról, hogy ők valójában a NATO-val harcolnak, hanem ténylegesen katonailag is úgy fognak cselekedni, mintha a NATO-val harcolnának, és ez milyen választ szülne ?
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
854
4 709
93
A zselé buktatás (a mi szempontunkból) utópia, mert nem egy emberhez, vagy embercsoporthoz köthető a magyar ellenesség, hanem szélesebb társadalmi rétegekhez.
Igen, minden országban, minden etnikai ellentét mögött szélesebb társadalmi rétegek állnak. Ez a társadalmi "szélesség" jól lemérhető a markánsan idegenellenes pártok választási eredményein, amelyek jellemzően bőven 10% alatt maradnak szerte Európában.
Kárpátalján sem volt ez másként, a turbóukránok pont úgy utálták a magyarokat 10, meg 20 éve is, mint mindenki mást, csakhogy az utóbbi időkig nem jutottak vezető szerephez. Most meg igen, és nem Moszkva tette bele őket a jóba.

Ez etnikai ellentét, melyet pont az oroszok szítottak, mert az volt az érdekük, hogy destabilizálják Ukrajnát, nemzetközi kapcsolatait.
Ez egy nagyon, nagyon ostoba hiedelem. Vagy inkább dogma? Nem is tudom, de a valóságtól fájdalmasan távol van.

Mert azt még el lehet képzelni, hogy Moszkva leküld néhány provokatőrt Beregszászra, hogy az éj leple alatt mázoljanak ukrán szimbólumokat, horogkereszteket meg "Halál a magyarokra!" feliratokat a házfalakra. Igen, ez lehetséges. És ezt feltételezni elfogadható álláspont. Oké.
De talán észre kellene venni emellett a lényeget, amely sokkal nagyobb horderejű: A kijevi rezsim által meghozott nyelvhasználati és oktatási törvényeket. Vajon melyik jelent nagyobb csapást a kárpátaljai magyarságra? Az, ha évről évre kék-sárga festékkel öntik le a vereckei emlékművet (tegyük fel, a te orosz provokátoraid), vagy az, ha ezekben a hősi ukrán időkben büntetőeljárást vonhat maga után az anyanyelvük használata?
Vagy szerinted a drogos kobold és társulata is mind, mind orosz ügynök?
A munkácsi turult is orosz provokatőrök verték le?
Nem hiszem.

Ezek után Mongóliáról álmodozni naivitás. NATO/EU tagként nem Mongólia a minta.
Ezt a gyenge csúsztatást megspórolhattad volna.
Az orosz szomszéd Mongólia előtt Norvégiát és Finnországot írtam példaként annak illusztrálására, hogy az orosz szomszédság nem feltétlenül jelent végzetes hátrányt, sorscsapást, halálos veszélyt egy-egy ország számára.

Finnországnak a háború kitörése előtt még Oroszország volt az 5. legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, Svédország, Hollandia és Kína után. 2014-ig Oroszország stabilan a finnek 3., esetenként 2. legfontosabb kereskedelmi partnere volt (Németország és Svédország mellett), sőt, 2008-ban az oroszokkal volt a legnagyobb volumenű a finnek külkereskedelmi forgalma.

Ez most így új helyzet mindenkinek, lehet, hogy évekig megy még az értelmetlen öldöklés, a gazdasági folyamatok úgy tűnik, mindkét oldalon lehetővé teszik ezt.
Igen. És ha megnézzük, hogy ezzel ki jár a legjobban, akkor az is világossá válik, hogy valójában ki tekinti KK-Európát háborús zónának, és hogy ki jelent nagyobb veszélyt a térség biztonságára.

size0-full.jpg


Egy hír a sok közül, még 2019 decemberéből:

"LVIV OBLAST, Ukraine -- Earlier this month, approximately 160 American Soldiers with the 32nd Infantry Brigade Combat Team headquarters company deployed to Ukraine as Task Force Juvigny and assumed responsibility of the Joint Multinational Training Group - Ukraine at the Combat Training Center - Yavoriv.
(...)
"Our main goal is NATO interoperability," said Sgt. 1st Class Brandon McKaig, a company mentor to mortars and artillery, and explained that one of the "challenges has been with equipment interoperability, but our Ukrainian partners overcome this challenge by being very competent and capable."


size0-full.jpg


(Bónusz: kézfogás kesztyűben.)
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 109
1 997
113

Medvegyev több mint hatszáz legyártott orosz harckocsiról beszélt

Az orosz ipar idén több mint hatszáz harckocsit gyártott – jelentette ki Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője a volgográdi területen lévő gyakorlótéren katonai kiképzésen résztvevőkkel folytatott beszélgetés során.

– mondta Medvegyev.
Az orosz vezető azt javasolta, hogy ezeket a számokat vessék össze azokkal, amelyeket a Nyugat-Ukrajnának adott katonai szállítmányaival kapcsolatban emlegetnek.
Azt is elmondta, hogy az év eleje óta több mint 134 ezer embert vettek fel az Orosz Fegyveres Erőkhöz.
Miért kellett 600 harckocsit legyártani 5 hónap alatt?

Az Oryx számai úgy tudom hazugság és több ezer/tízezer letárolt orosz harckocsi vár a bevetésre!

Vagy mégsem?
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 986
28 121
113
Mert azt még el lehet képzelni, hogy Moszkva leküld néhány provokatőrt Beregszászra, hogy az éj leple alatt mázoljanak ukrán szimbólumokat, horogkereszteket meg "Halál a magyarokra!" feliratokat a házfalakra. Igen, ez lehetséges. És ezt feltételezni elfogadható álláspont. Oké.
De talán észre kellene venni emellett a lényeget, amely sokkal nagyobb horderejű: A kijevi rezsim által meghozott nyelvhasználati és oktatási törvényeket.
Meg a magyar nemzetiség képviselői elleni hadjáratot, pl Brenzovics ellen, magyar iskolaigazgatók ellen. Azt nem Oroszország csinálja, hanem Ukrajna.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 314
10 727
113
Miért kellett 600 harckocsit legyártani 5 hónap alatt?

Az Oryx számai úgy tudom hazugság és több ezer/tízezer letárolt orosz harckocsi vár a bevetésre!

Vagy mégsem?
Miért, akkor kellene elkezdeniük gyártani, mikor már elveszítették a maradék pár ezret?
Vagy nem kéne nekik raktáron lévő T72 / T62 / T55 példányok helyett újakat gyártani, használják azokat?
Esetleg az is kizárt, hogy növelni akarják a készleteket a viharos jövőre készülve?

Szóval nagyjából kijelenthető, hogy az, hogy felpörgetik a gyártást, az számunkra (NATO) a vészjósló jövőre jelent információt elsősorban, nem pedig a múltra. Főleg annak fényében necces a dolog, hogy nyugaton még mindig pár tucat legyártásáról van szó évente. Én őszintén csodálkozom azokon, akik komolyan gondolják, hogy a jelenlegi állapotokat és trendeket figyelembe véve az oroszokat le tudja győzni a NATO anyagháborúban.

Esetleg akkor lehetne ezen komolyan gondolkodni, ha nyugaton is elkezdenek leszállni a magas lóról, és kezdenek háborús gazdálkodásra átállni szélsebesen, mert csak jelenleg kezdenek lassan ráébredni a nyugati vezetők, hogy már a saját hadseregüket sem fogják tudni mivel felszerelni és hogy az ukránok havonta annyi fegyvert használnak el az oroszok ellen, amennyit a NATO országok egy év alatt legyártanak.
Ha ugyanis nyugaton akkor fogják elkezdeni a fegyver-, illetve lőszergyárak építését a kapacitások drasztikus növelésére, amikor az államok leadják a megrendeléseket a gyártó cégeknek (akik ugye a gyárakat is felhúznák hozzá), akkor még évek kérdése, míg a gyártókapacitás legalább megközelíti az oroszokét (és akkor Kínát és a többi orosz partnert még nem is számoltuk hozzá), addigra viszont az ukránok nagyjából az ásóból is kifogynak, amelyekkel a sírokat tudnák ásni.

Szóval alapvetően én tökéletesen értem azt, hogy sokan utálják az oroszokat, azt is megértem, hogy az ukránok nem szeretnének területeket átadni, de még mindig az a helyzet, ami lassan másfél éve: Minél hamarabb dobják be a törölközőt az ukránok, annál kisebb veszteségekkel ússzák meg. A geopolitika sajnos nem szerelmi kérdés (ezt mi tudjuk a legjobban), akik emocionális, illetve idealista alapon állnak hozzá, azok jellemzően a vesztes oldalon vannak. És itt nem arra gondolok, hogy a lakosságot lehet-e, kell-e lelkesíteni, vagy befolyásolni, hanem arra, hogy a politikai elitnek, az ország sorsáról döntő vezetőknek nem javallott érzelmi alapon hozni a döntéseket.

Ha 2022 januárjáig az ukrán vezetés kiegyezik az oroszokkal (pl. NATO-ról végleges lemondás, nacionalista törvények ki, neonáci alakulatok leszerelése és eltávolítása az állami szervezetek környékéről, autonómia biztosítása Donyeck és Luganszk megyének), akkor a Krím kivételével minden négyzetcentiméter ma is Ukrajnához tartozna, egy szem orosz katona nem volna ott és nem tűnt volna el az országból 10-15 millió ember.

Ha 2022 február utolsó hetében megadják magukat, akkor megússzák kormányváltással és Donyeck és Luganszk megye elvesztésével a NATO és a nacionalista vonal lemondása mellett.

Ha most tennék le a fegyvert, akkor kormányváltás, a 4 Oroszországhoz csatolt megye és a NATO + nacionalista vonal kiütése lenne, emellett persze az eddig elszenvedett veszteségek benyelése.

Kérdés, hogy fél év múlva mi lesz az állás, de az eddigi változások nem arra utalnak, hogy jobb alkupozícióban lesznek decemberben, mint most, sokkal inkább valószínű, hogy csak még több dolgot buknak majd be addig.

Ezért is humoros, hogy időről-időre megkapom, hogy oroszpárti vagyok, holott az általam vázolt irányvonal alkalmazása leginkább az ukránoknak lett volna hasznos, ily módon inkább ukránbarát álláspontot képviselek. Ukrajna legnagyobb tragédiája az, hogy a saját kormánya viszont nem ukránbarát, mert ténykedésükkel gyakorlatilag megágyaznak / megágyaztak a tavalyig ismert Ukrajna megszűnésének.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 219
4 509
113
Miért kellett 600 harckocsit legyártani 5 hónap alatt?

Az Oryx számai úgy tudom hazugság és több ezer/tízezer letárolt orosz harckocsi vár a bevetésre!

Vagy mégsem?
ezek nagy valoszinuseggel a legkorszerubb modellek, megmondtak hogy folyamatos lesz a korszerűsítés. Amugy mi bajotok van?? Egyszer azon röhögtek hogy földbe áll az orosz ipar és ceruzánal bonyolultabb dolgot nem tud csinálni, utána meg megy a sírás hogy legyarottak 600 korszerű Tszériat, meg folyamatosan mennek a Kindzsalok stb.... kínodban teljesen hülyét csinálsz magadból de már megszoktuk!! :)
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Az a gesztikulálás teljesen mást is jelenthet. Például azt, hogy egy harmadik személy (vagy t/3) teljesen mindegy mit mond(anak), az csak duma, nem kell rá figyelni. A "tátogás" előtt volt egy felfelé mutató hüvelykujj, ami a görögök kivételével (ott sértés is lehet), azt jelenti, hogy minden rendben. Előtte az látszik, hogy mint békítő lép fel a két fél között, hogy elsimítson egy nézeteltérést (mindkét embernek a vállán pihenteti a kezét). Nem vagyok szakija a témának, de olvastam 1-2 könyvet a testbeszédről, ettől függetlenül nagyon könnyen tévedhetek, bár azért azt megjegyezném, hogy jelenleg az ukrán államfőnek nem nagyon szükséges eltűrni a sértéseket, Szerbiánál sokkal nagyobb/potensebb országoknak is simán nekimennek (diplomáciai értelemben), mivel a "nagy testvér" ott van jelenleg a hátuk mögött.
A nevetők figyelmébe. Az egyik dolog, hogy teljesen mindegy mit írunk, mert minden valamirevaló szolgálat, már régen lefordította, hogy mit mondott az ukrán elnöknek (szájról leolvasták - minden bizonnyal a magyar szolgálatok is...).
A vágyvezérelt gondolkodásnak semmi értelme. Mennyi az esélye annak, hogy az ukrán elnök - kinek nevét nem "szabad" leírni -, egy Szerbiától teljesen beijedve, amellett szépen beballag. Nem tudom hol töltöttek néhányan jó másfél évet, de ez éppen az ukrán diplomáciából nem nézhető ki...
Különösképpen nem érdekel ez a történet, csak azért ne rugaszkodjanak már el ilyen mértékben a valóságtól. Szerbia befenyíti Ukrajnát, aki mint pincsi kutya sétálgat mellette. Ez a teljesen hihető történetek 0.9-es verziója. Csak a józan gondolkodást kellene megtartani.

Szóval minek van nagyobb esélye? Amit én leírtam, vagy hogy becsicskította Szerbia Ukrajnát a "semmilyével", vagy mijével?

Felfelé áll a hüvelykujja, de a többi ujja nincs ökölbe hajlítva. Az ujjai vége felől látod a kezét, azért tűnhet úgy, hogy "tetsziket" mutat.
Nem azt írtam, hogy a "kikezdhetetlen/megcáfolhatatlan" igazságot fogalmaztam meg, hanem egy opciót, ami sokkal valószínűbb, mint amit írnak itt róla, ami mellékesen ilyen 2 napos történet, mert hétfőn már senki nem fog róla emlékezni. Egyébként megnéztem egy párszor a felvételt, nem hasraütésre írtam egy hsz-t a "lájkokért". Ha nem "2 napos" lenne, akkor már régen olvasnánk az amcsi sajtóban, hogy a "piszkos szerbek", mily arcátlanul bántak ezekkel a "derék ukránokkal", meg amúgy is Koszovó. Erről ennyit részemről.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 505
19 915
113
Na, picit utánajártam (NATO katonánk helyett) ennek a "nyilvántartási felső korhatár csökkentésnek". Szóval az eredeti ukrán nyilvántartási szabályok szerint

"A sorkatonai szolgálatra köteles személyeknek a 16. és 17. életévük betöltésének évében kell regisztrálniuk. A nyilvántartásban 27 éves korukig szerepelnek. A katonai nyilvántartásba vétel felső korhatárának (60 év) elérése után a hadkötelesnek hét napon belül jelentkeznie kell a toborzóközpontba, és töröltetnie kell magát a katonai nyilvántartásból."

Szóval az itt szereplő sorkatonai szolgálati nyilvántartás felső korhatárát húzták le 25 évre, ami jelen állapotban a "nesze semmi, fogd meg jól" elv szerint működik, hiszen a hadiállapot miatt a behívások a hadkötelezettség és nem a sorkötelezetség alapján történnek. (Hadiállapot idején nincs sorkatonai behívás.) Ez csupán annyit jelent, hogy a sorkötelezettségi nyilvántartás felső korhatárát húzták lejjebb, ami nem csoda, hiszen a jelenlegi "állományfogyás" miatt 25 éves koráig minden korosztályos férfi megkapja a sokatonai kiképzését (és van aki túl is éli...). A 27 év arra volt jó, hogy békeidőben az érintett korosztály nem minden tagját tudták behívni, így 27 éves korukig lehetett sorkatonai szolgálatot teljesíteni (és a kiképzést megkapni). A jelen állás szerint viszont 25 éves koráig minden érintettet behívnak, tehát kockázat nélkül lehet hangulatjavító intézkedésként bevezetni a felső korhatár csökkentését. (nincs 26-27 éves, akit még ne hívtak volna be)
Ennyi.
Ezt az elemzést persze hős NATO katonánktól vártam volna, de mivel maga sem tudta értelmezni azt amiért lelkesedett, így csak a lapulás és sunnyogás maradt... :D
Dudi, legközelebb csak olyanról írj, amihez értesz is valamennyire, mert így csak a NATO hínevét rombolod... :D
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 900
15 356
113
A magyar kultúrház felgyújtásáért pl az FSzB fizetett. A marha, aki csinálta, végül 100 $t kapott.
Dollárban... az ottani, több évtizedes "jó" ukrajnai népszokás szerint, az ott "uralkodó" nemzet pénznemében..
Ez ott megfigyelhető még a magánszemélyek ingatlaneladási vagy üzleti szerződéseiben is, hogy túlnyomó részt ebben köttetnek..
2013-ban, Majdani Színjátékra országszerte, ügynökök által toborzott forradalmi statisztákat indulás előtt is ebben fizették ki...

500 $ fejpénz... és csak odaútra, szereplésre szólt, visszaútra nem...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 479
18 422
113
Igen, minden országban, minden etnikai ellentét mögött szélesebb társadalmi rétegek állnak. Ez a társadalmi "szélesség" jól lemérhető a markánsan idegenellenes pártok választási eredményein, amelyek jellemzően bőven 10% alatt maradnak szerte Európában.
Kárpátalján sem volt ez másként, a turbóukránok pont úgy utálták a magyarokat 10, meg 20 éve is, mint mindenki mást, csakhogy az utóbbi időkig nem jutottak vezető szerephez. Most meg igen, és nem Moszkva tette bele őket a jóba.


Ez egy nagyon, nagyon ostoba hiedelem. Vagy inkább dogma? Nem is tudom, de a valóságtól fájdalmasan távol van.

Mert azt még el lehet képzelni, hogy Moszkva leküld néhány provokatőrt Beregszászra, hogy az éj leple alatt mázoljanak ukrán szimbólumokat, horogkereszteket meg "Halál a magyarokra!" feliratokat a házfalakra. Igen, ez lehetséges. És ezt feltételezni elfogadható álláspont. Oké.
De talán észre kellene venni emellett a lényeget, amely sokkal nagyobb horderejű: A kijevi rezsim által meghozott nyelvhasználati és oktatási törvényeket. Vajon melyik jelent nagyobb csapást a kárpátaljai magyarságra? Az, ha évről évre kék-sárga festékkel öntik le a vereckei emlékművet (tegyük fel, a te orosz provokátoraid), vagy az, ha ezekben a hősi ukrán időkben büntetőeljárást vonhat maga után az anyanyelvük használata?
Vagy szerinted a drogos kobold és társulata is mind, mind orosz ügynök?
A munkácsi turult is orosz provokatőrök verték le?
Nem hiszem.


Ezt a gyenge csúsztatást megspórolhattad volna.
Az orosz szomszéd Mongólia előtt Norvégiát és Finnországot írtam példaként annak illusztrálására, hogy az orosz szomszédság nem feltétlenül jelent végzetes hátrányt, sorscsapást, halálos veszélyt egy-egy ország számára.

Finnországnak a háború kitörése előtt még Oroszország volt az 5. legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, Svédország, Hollandia és Kína után. 2014-ig Oroszország stabilan a finnek 3., esetenként 2. legfontosabb kereskedelmi partnere volt (Németország és Svédország mellett), sőt, 2008-ban az oroszokkal volt a legnagyobb volumenű a finnek külkereskedelmi forgalma.


Igen. És ha megnézzük, hogy ezzel ki jár a legjobban, akkor az is világossá válik, hogy valójában ki tekinti KK-Európát háborús zónának, és hogy ki jelent nagyobb veszélyt a térség biztonságára.

size0-full.jpg


Egy hír a sok közül, még 2019 decemberéből:

"LVIV OBLAST, Ukraine -- Earlier this month, approximately 160 American Soldiers with the 32nd Infantry Brigade Combat Team headquarters company deployed to Ukraine as Task Force Juvigny and assumed responsibility of the Joint Multinational Training Group - Ukraine at the Combat Training Center - Yavoriv.
(...)
"Our main goal is NATO interoperability," said Sgt. 1st Class Brandon McKaig, a company mentor to mortars and artillery, and explained that one of the "challenges has been with equipment interoperability, but our Ukrainian partners overcome this challenge by being very competent and capable."


size0-full.jpg


(Bónusz: kézfogás kesztyűben.)

A finnek annyira jó szomszédnak tartják az Oroszokat, hogy a semlegességet feladva a NATO-t választották.
Oroszország minden európai szomszédja a NATO -t választotta Putyin helyett. Mongólia (még) nem.
Valaki azt írta, milyen jó az orosz szomszedság, a példa országok közül Mongólia NEM NATO tag, EZÉRT a párhuzam, hogy az is egy opció, DE NEM nekünk!
Minden hozzánk hasonló ország a NATO-t választotta!
Így már érted?

A csusztatásról meg annyit, hogy sugalmazasoddal ellentétben nem az USA támadott meg egy KKE országot, hanem Putyin. A szomszedját, csak, hogy a jó szomszedság politikát alátámasszuk. ;)

A szélsőséges erők támogatása, működése demagógiát megspórolhattad volna.
;)
Mindenki tudja, hogy Putyin nélkül sem kedvelik az ukránok a Magyarokat (sem).
Ettől függetlenül Putyin manipilácioja a lényeges nekünk, hogy megértsük: ellenségnek tekinti a Magyarokat.
Tehát semmi jót nem ígér, soha nem is ígért nekünk.
Nem leszünk jóban, nem azonosak céljaink.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 109
1 997
113
ezek nagy valoszinuseggel a legkorszerubb modellek, megmondtak hogy folyamatos lesz a korszerűsítés. Amugy mi bajotok van?? Egyszer azon röhögtek hogy földbe áll az orosz ipar és ceruzánal bonyolultabb dolgot nem tud csinálni, utána meg megy a sírás hogy legyarottak 600 korszerű Tszériat, meg folyamatosan mennek a Kindzsalok stb.... kínodban teljesen hülyét csinálsz magadból de már megszoktuk!! :)
Nyilvánvalóan semmi köze a valósághoz a 600 korszerű hk-nak, kínodban teljesen hülyét csinálsz magadból de már megszoktuk!! :)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 986
28 121
113
A magyar kultúrház felgyújtásáért pl az FSzB fizetett. A marha, aki csinálta, végül 100 $t kapott.
És Brenzovics ellen is az FSZB kezdeményezett büntetőjogi eljárást árulás miatt, vagy az az ukrán állam volt? A turul szobrot ki távolította el? Az is az FSZB volt? A nyelvtörvényt és az oktatási törvényt is az FSZB hozta? Mindjárt kiderül, hogy nincs is Ukrajna, csak egy FSZB szimuláció.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 646
45 986
113
Nyilvánvalóan semmi köze a valósághoz a 600 korszerű hk-nak, kínodban teljesen hülyét csinálsz magadból de már megszoktuk!! :)
Gondolom hogy semmi valóság alapja nincs ezeknek az új korszerű harckocsiknak, biztos a kikonzervált T55AM/62-esek akasztották meg a nagy tavaszi ukrán ébredést Leo2A6 ostul, Bradleystül, mindenestül :D! Jók ezek az ötvenöcsik még mindig ;).

Na most pont azzal trollkodtam egyet, amivel a NAFO-s haverjaitok szoktak, hogy egy rommá lőt féllábú öregekből álló ukrán haderő van épp patthelyzetben az orosszal.