[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
600
2 566
93
Most füst fügönnyel próbálkoznak.
"
A zaporozsjei fronton az ellenség hatalmas tüzérségi lövöldözésbe kezdett állásaink ellen. Az ellenség új taktikát alkalmaz: az ukrán vegyi védelmi erők járművei füstöt bocsátanak ki, valószínűleg eltakarva rohamoszlopaik mozgását. A füst szeszélyes jelenség, ki van téve a szélnek. Mozgás közben romlik a megfigyelés és a tájékozódás.
Az egész frontvonal és a megközelítések a mi ellenőrzésünk alatt állnak. (Alexander Sladkov)"

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Akna...El kell felejteni a tilto szerzodeseket.Aki vedekezni akar akna es nagyon sok akna nelkul,elbukik.Aki jol hasznalja ezt az eszkozt meg tudja allitani a tamadot.Szerintem a mostani harcok egyik legfontosabb tapasztalata ez.
Bezzeg a románok ezt sem írták alá, csak mi töketlen magyarok, hogy mindenkinek megfeleljünk, mint anno a szerencsétlen idealista Antal, mert aztán a nyugat majd milyen jó lesz velünk - gondolta.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Súlyos csaták folynak – az ellenség továbbra is támad a Zaporozsjei Front és a DPR találkozásánál
▪️Az ukrán fegyveres erők támadnak, megpróbálják áttörni az RF fegyveres erők védelmét a Vremevszkij-párkányon, és elegyengetni a frontot.
▪️Heves harcok dúlnak Levadny és Novodonyeck térségében. Az ellenség jelentős erőket vet be a front ebbe a szektorába.
Ukrán katonai elemzők, akik korábban "hallgatási rendszert" tartottak fenn az ellentámadással kapcsolatban, már elkezdtek írni róla.
"A legerősebb tüzérségi felkészülés után a harcok a Sztorozsev-sírdomb (Neszkucsnij mellett) és Novodonyeckoje falu irányában folytatódtak."
▪️Az ukrán fegyveres erők itt nagyon sürgetnek, páncélozott járműveket és rohamgyalogságot küldenek szétszórt csoportokban támadásra, hogy ne szenvedjenek súlyos veszteségeket az oszlopok takarásában, mint az elmúlt napokban.
"További tartalékok és katonai repülőgépek kerültek bevetésre az orosz oldalon" - áll az ellenség jelentésében.
▪️Levadnoe alatt az ellenségnek korábban sikerült előretörnie, a mieink ellentámadásba lendültek és részben visszaszerezték az elvesztett pozíciókat.
▪️Az ukrán fegyveres erők a Levadny és Novodarjevka melletti erdőültetvényekbe nyomultak.
▪️A hadsereg repülése továbbra is dolgozik az előrenyomuló erőkön – az ellenséges felszerelések oszlopait üldöző helikoptereken.
▪️A mieink számos támadást hajtottak végre az ukrán fegyveres erők tartalékok felhalmozási helyei és bázisai ellen Ugledar, Velika Novoselovka, Zolotaya Niva és Shakhtyorsky területeken, amelyekre az ellenség támaszkodik, hogy megtámadja védelmünket a Vremevszkij-párkányon Novodonyeckij felől. Levadny

Az Ukrán Fegyveres Erők zaporozsjei irányú veszteségeinek térképe az elmúlt héten

A neten közzétett fotók és videók elemzése után a Rybar csapata összeállította az Ukrán Fegyveres Erők Zaporozsje irányú veszteségeit az elmúlt időszakban. pár nap.
Összességében az orosz katonáknak 77 ellenséges harckocsit, gyalogsági harcjárművet, páncélozott személyszállító járművet, páncélozott járművet sikerült hatástalanítaniuk Orekhovy és Vremyevka közelében . A listán csak azok a gépek szerepelnek, amelyek megsemmisülését vagy megsemmisülését nyílt forrásból származó anyagok igazolják: a valóságban számuk egyértelműen magasabb.
A térképen nem jelennek meg azok a járművek, amelyek földrajzi helye nem határozható meg egyértelműen. Különösen hiányzik belőle az egyik AMX-10RC kerekes tank, amelyet az APU elhagyott, három FPV drónok által kiütött Leopard 2A4, egy M2A2 ODS Bradley és körülbelül egy tucat másik minta.
Az ellenséges járművek jelentős részét eltalálták az orosz pozíciók felé vezető úton, ami a sűrű aknatűz, valamint a légiközlekedéssel és a tüzérséggel való jó interakció eredménye. Utóbbi mellett szól az előrenyomuló oszlopok összetett veresége is : az észlelt és álló berendezéseket tüzérség, helikopterek, páncéltörő rendszerek és FPV drónok semmisítették meg.
Mindez egyértelműen megerősíti az ukrán fegyveres erők nagy veszteségeit, és cáfolja az állítólagos „jelentéktelen károkról” szóló híreket. Bár messze nem minden felszerelés semmisült meg, jelentős része a tűz alatti területen van, és az ellenség nem tudja a hátba evakuálni.
Ugyanakkor nem szabad idő előtt hízelegni: az ukrán alakulatok még jelentős tartalékokkal rendelkeznek , és még nem adták le a fő csapást a 9. és 10. hadtest erőivel. És mégis, néhány nap alatt az orosz csapatok egyértelműen jelentős károkat okoztak bennük.

Bahmut-irány - helyzet 2023. június 10. végére
Bahmut szárnyán az ukrán alakulatok még mindig az orosz hadsereg védelmébe próbálnak ráharapni. Az ellenséges támadások kis csoportokban haladnak végig a fronton Orekhovo-Vasilevka , Dubovo-Vasilevka , Berkhovsky víztározó és Kleshcheevka környékén .
Ma több ukrán rohamcsoport próbálta megtámadni az északi flotta 200. dandárjának állásait Dubovo-Vasilevka térségében. Az Ukrán Fegyveres Erők páncéloscsoportját a tüzérek és harcosok közös akciója semmisítette meg a fronton.
Az ukrán egységeket Berhovkából és a környékről is kiűzték. Most az ukrán fegyveres erők próbálnak ellentámadást indítani a tározótól délre.
Koordináták : Tegnap és tegnapelőtt az Ukrán Fegyveres Erők alakulatai bevetést hajtottak végre az RF fegyveres erők védelmének északi szárnya felé Orekhovo-Vasilevka térségben, az M03-as autópálya Szlavjanszk felé közeli közelében . Az ezt követő ütközetben az Ukrán Fegyveres Erők két páncélozott járműve megsemmisült, a harckocsi visszavonult. Ma egész nap ellenséges egységek próbáltak áttörni az orosz katonák védelmén Kleshcheevka környékén . A lövöldözős csata több mint öt órán át tartott, de az RF fegyveres erők katonái visszaverték a támadást, az ukrán fegyveres erők veszteséget szenvedtek és visszavonultak. Ugyanakkor valószínűleg folytatódni fognak a támadások Bakhmut oldalain. Daniil Bezsonov szerint Kramatorszktól Bahmutig és Chasov Yarig , valamint Kremennajáig az ellenséges erősítések átadása történik.
Koordináták :
48.674636, 37.865459; 48.682017, 37.887403



 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Javíts ki, ha tévedek a következőkkel kapcsolatban:
  • ha bizonyíthatóan NATO országok reptereiről mennek az F-16-ok (-18-ok, stb), akkor az oroszok teljes joggal mondhatják, hogy a NATO kvázi hadat üzent
  • ha a fenti állítás igaz, akkor teljes joggal mehet a bármi azokra a repterekre az oroszoktól
  • ha a fentiek igazak, ennyire a NATO se lesz hülye, ennyire nem nézhetik madárnak az oroszokat

Sajnos az eddig események alapján az USA valószínűleg pont ezt akarja.

Az ukránoknak 2013-ban volt egy 130 ezer fős hadereje. A puccs után a normál haderőt is fokozatosan felhizlalták közel 200 ezer főre és előszedték az összes haditechnikát a tartalékból, amit működőképessé tudtak tenni. Felállították mellé a szélsőségesen nacionalista és oroszgyűlölő Nemzeti Gárdát/ATO-t, vagy mikor éppen hogy hívták azt a bőven 100 ezer fő feletti második hadsereget, amit a NATO képzett ki (ádáz orosz gyűlöletre) és fegyverzett fel legalábbis könnyű fegyverzet terén, könnyű páncélozott járművekig bezárólag. Ezzel kezdtek az Ukránok 2022-ben, meg még a háború előtt hozzájuk hordott nagy csomó nyugati könnyű fegyverrel. Azóta a NATO küldött oda pár 10 ezer "zsoldost/tanácsadót/kiképzőt/önkéntest" és oda hordta a NATO országokban fellelhető és az azon kívülről is felvásárolható majdnem összes volt szovjet haditechnikát, valamint kisebb számban nyugati technikát is, ami javarészt elavult raktár/tartalék kisöprés, kisebb részben korszerű. Az ukránok pedig berángattak ágyútölteléknek több százezer szerencsétlent, de közben az amúgy is megcsappant ukrán népesség közel fele lelécelt.

Az oroszok ebből ledarálták nagyon-nagyon alsó hangon a 2022 februári ukrán haderő teljes létszámát (halottak, eltűntek, foglyok és újra hadra már nem fogható, súlyos sebesültek), valamint legalább a kezdeti ukrán haditechnikának megfelelő eszközállományt. Ami maradt, az kisebb számban harcedzett katona, nagyobb számban gyenge harcértékű kényszersorozott állomány. Utóbbiak minimális kiképzéssel, szedett-vedett felszereléssel, részben demoralizáltan. Haditechnikai eszközből megvan még az eredetileg ukrán volt szovjet technika egy kisebb része, némi odahordott szovjet export technika és nem túl sok nyugati eszköz. A felvételek alapján együtt is jól érzékelhetően, bőven kevesebb, mint amivel az ukránok 2022-ben kezdtek. Közben az ukrán oldalon a még berángatható emberanyag fogyatkozott meg vészesen, a NATO országok pedig már odaadták a nélkülözhető lőszerkészleteket, eszközöket és nem tudják pótolni gyártással, mert háborús állapotokra felkészített kapacitású hadiiparuk már egy ideje nincs, leépítésre került. Az oroszok légi, tüzérségi, páncélos fölénye pedig az összes eddig ukránoknak adott fegyver ellenére is elég durván látszik.

Ha továbbra is ez menne, akkor záros határidőn belül elfogy mind az ember, mind a technika ukrán - NATO oldalon. Ennek elég sok nyilvánvaló jele látható. Tehát ha az USA folytatni akarja és nagyon úgy tűnik, hogy folytatni akarja, akkor most már be kell vetni az amúgy is ágyútölteléknek, ütközőzónák, felvonulási területnek szánt közép-kelet-európai NATO országok teljes hadseregét és Nyugat-Európa haderejének tetemes részét is, hogy esély legyen az oroszok legyőzésére. Ehhez azonban már nyílt, formális NATO - orosz háborúra van szükség.

Nem jött be a szankciósdi az oroszokkal szemben. A gazdasági és társadalmi következmények kezdenek nagyon fájni, de főleg az EU/NATO országoknak. A világ 5/6-a nem volt hajlandó az oroszokkal szembe fordulni. A háború sem alakul túl jól. Nincsenek fényes ukrán győzelmek, csak orosz darálás. Ezek az európai kormányok ilyen körülmények közt nem húzzák sokáig, tehát addig kell kész háborús helyzetet előállítani, amíg az USA utasításait végrehajtó európai politikusok a helyükön vannak.

Pénzügyileg sem lehet ezt a proxy háborút a végtelenségig finanszírozni és a gyakorlatilag országként nem működő Ukrajnát sem lehet vég nélkül mindennel kívülről ellátni. Szorít az idő. Jön az USA elnökválasztás is.

Azaz záros határidőn belül kell egy 5. cikkelyes eseményt kreálni.
Az sem számít, hogy ha NATO vadászgépeinek csak a felségjelzése ukrán, de a gép, az általa indított fegyver, a pilóta, a kiszolgáló személyzet, sőt adott esetben a reptér is amiről felszáll NATO országbeli, akkor valójában a NATO (ország) a támadó fél. Az 5. cikkelyt és az eseményeket majd úgyis az USA és a nyugati sajtó értelmezi. Csak legyen egy orosz válaszcsapás lengyel, vagy román területre. Az előzmények és okok nem fognak számítani.

Ha ehhez stratégiai mélységben támadni képes lopakodó robotrepülőket, azaz első csapásmérő hadászati fenyegetést, vagy akár B61 nuki bombákat hordozni képes vadászgépeket, azaz nukleáris fenyegetést kell bevetni, ám legyen. Akár lengyel, román repterekről, vagy akár kifejezetten a lengyel F-16-osokat is, ukránoknak átadott holland/dán/belga gépnek hazudva őket, ám legyen. Ha meg kell támadni Moszkvát, vagy épp a Kremlt, ám legyen. Egy kisebb dróntámadással már próbálkoztak. Ha meg kell támadni orosz nukleáris stratégiai célokat, ám legyen. Lásd Engels elleni ukrán akció. Ha meg kell támadni orosz atomerőművet, vízerőművet, vegyi üzemet, vagy bármit, amivel katasztrófát lehet okozni, ám legyen. Nem lesz újdonság a energodari atomerőmű lövetése, vagy a kahovkai gát lövetése után. Ha meg kell támadni az orosz lakosságot nagy számú áldozattal, durva terrorakciókat végrehajtani, ám legyen. Donbassz városait eddig is rendszeresen lőtték és orosz település elleni támadásra is volt már példa. Ha meg kell támadni a Dnyeszteren Menti Köztársaságot és berángatni Moldovát és azon keresztül Romániát, ám legyen. Ha az ukránokkal kell végrehajtatni egy provokációt és az oroszokra kenni, ám legyen. Próbálkoztak már vele pár alkalommal. Akár vegyi fegyvert is bevethetnek és az oroszokra kenik. Szíriában ezt eljátszották párszor, de az ukránok is használtak már vegyi fegyvert kis léptékben. Az aktuális főgonosz tömegpusztító fegyverei, vagy annak alkalmazása a kedvenc háborús indoka a jenkiknek. Kipróbáltan jól reagál rá a nyugati közvélemény. Az igazságtartalom pedig soha nem számított.

Ha az oroszok nem hajlandók megadni a háborús okot, akkor előbb-utóbb kreálnak egy hamis zászlós támadást. Elég sok orosz rakéta és robotrepülő roncsai vannak Ukrajnában, hogy azokból néhányat oda vigyenek egy NATO ország területére és felrobbantsanak valamit, orosz támadásnak beállítva. Vagy előveszik a már bevált módszert és lelövik egy NATO ország utasszállító gépét, azt állítva, hogy az oroszok voltak. Akár még az is lehet, hogy egy F-16 ledob egy nuki bombát Ukrajnában és közlik, hogy az oroszok voltak és emiatt a NATO-nak mindenképp közbe kell avatkozni. Hogy az izotóp összetételből látszana, hogy nem orosz töltet? Ezt csak az oroszok, meg a kínaiak állítanák, de a nyugati sajtó az ellenkezőjét mondaná.

Az eddigi események mind az eszkaláció felé mutatnak és tartok tőle, hogy vagy ki tudnak provokálni az oroszokból egy 5. cikkelyes hóborús okot, vagy hamis zászlósként megcsinálják maguk.

A jenkiknek csak az számít, hogy a háború következményei Európában maradjanak. Amíg az USA felé nem röpülnek az interkontinentális rakéták, addig részükről mehet az egyre durvább háború. Akár egy korlátozott, az USA-t nem érintő atomháború is, ami egy dédelgetett amerikai elmélet.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 619
3 282
113
Ezek után, mit lehet erre az ukrán rezsimre mondani?
Egy végtelenül aljas, gerinctelen, magyarellenes hazug bűnözőcsapat, amely bármilyen hazugságot képes a magyar kormány ellen bedobni és tartok tőle, ha ereje lenne hozzá, az erőszaktól, terrorcselekményektől sem riadna vissza.
A világ szégyeneivé váltak.
Azért várjuk meg, hogy tényleg minden alapot nélkülöznek-e ezek vádak.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
687
1 907
93
Picit elkanyarodva a "témától" , azokhoz lenne kérd3sem, akik azért objektíve Ben is hozzá tudnak szólni, nem csak ötletelni a következő számomra ködös témához. Mikor megindult egy nagyobb művelet, és elindul 23-30 páncélos és annak kísérete, azt, hogy oldják meg relatív meglepetésszerűen? Hol rejtőzködő az a több tucat gép, és a hozzájuk tartozó ellátórendszer? Egyesével el vannak bújtatva, vagy raktárak csarnokok fedezetében várják a startjelet? Indulás után le kell vágtázniuk 50-100 km-ert a frontig, ott harcba keveredni, és ha ki fogytak a municióból visszahátrálni ahonnan jöttek? Számomra fura, hogy ennyi drón és műhold felügyelete alatt, egyáltalán lehetséges a fronttól értelmezhető távolságban összegyűjteni számottevőbb neheztechnikát..... Hogy bújtatsz el több tucat, több száz HK-t? Nyilván a kérdésfeltevésem is pongyola, de aki akarja úgy is érti.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 392
93
Azért várjuk meg, hogy tényleg minden alapot nélkülöznek-e ezek vádak.
Nocsak, hát ha pont azt mondják amit az ukránok várnak, az a rosszhírem hogy akkor az az eddig látott infók, videók alapján simán igaz lehet.
Akkor azt meg miért kellene titkolni? Mert nem hízelgő az ukránokra nézve, akiknek rohadtul nem számít hogy hogyan feketítik be a magyarokat? Miért kell szégyelni hogy pár ember kiszabadult és segítségét kap?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Picit elkanyarodva a "témától" , azokhoz lenne kérd3sem, akik azért objektíve Ben is hozzá tudnak szólni, nem csak ötletelni a következő számomra ködös témához. Mikor megindult egy nagyobb művelet, és elindul 23-30 páncélos és annak kísérete, azt, hogy oldják meg relatív meglepetésszerűen? Hol rejtőzködő az a több tucat gép, és a hozzájuk tartozó ellátórendszer? Egyesével el vannak bújtatva, vagy raktárak csarnokok fedezetében várják a startjelet? Indulás után le kell vágtázniuk 50-100 km-ert a frontig, ott harcba keveredni, és ha ki fogytak a municióból visszahátrálni ahonnan jöttek? Számomra fura, hogy ennyi drón és műhold felügyelete alatt, egyáltalán lehetséges a fronttól értelmezhető távolságban összegyűjteni számottevőbb neheztechnikát..... Hogy bújtatsz el több tucat, több száz HK-t? Nyilván a kérdésfeltevésem is pongyola, de aki akarja úgy is érti.
Városokban elég jól el lehet rejteni, mint ahogy erdős területen is. Amiről beszélsz az egy harckocsi zászlóalj aminek azert kell hely, még ha nem is fél Amazónia.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
766
7 690
93
Picit elkanyarodva a "témától" , azokhoz lenne kérd3sem, akik azért objektíve Ben is hozzá tudnak szólni, nem csak ötletelni a következő számomra ködös témához. Mikor megindult egy nagyobb művelet, és elindul 23-30 páncélos és annak kísérete, azt, hogy oldják meg relatív meglepetésszerűen? Hol rejtőzködő az a több tucat gép, és a hozzájuk tartozó ellátórendszer? Egyesével el vannak bújtatva, vagy raktárak csarnokok fedezetében várják a startjelet? Indulás után le kell vágtázniuk 50-100 km-ert a frontig, ott harcba keveredni, és ha ki fogytak a municióból visszahátrálni ahonnan jöttek? Számomra fura, hogy ennyi drón és műhold felügyelete alatt, egyáltalán lehetséges a fronttól értelmezhető távolságban összegyűjteni számottevőbb neheztechnikát..... Hogy bújtatsz el több tucat, több száz HK-t? Nyilván a kérdésfeltevésem is pongyola, de aki akarja úgy is érti.
Amit kérdezel az a millió dolláros kérdés. :)
A technika nem mindenható, a műholdak sem látnak mindent és mindig (még). A kisebb dolgok mozgatása megoldahtó civil járművekkel (postás autó, tejeskocsi, stb stb) aztán ott van a maszkírovka. Amint lattuk korábban simán berakják a technikát bevásárlóközpontok parkolójába, civil garázsokba, aluljárókba, bányajátatokba, stb stb. Mint a mellékelt ábra mutatja az ukránok és az oroszok is képesek a nehéz technika (egy részét) háborítatlanul mozgatni.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
773
7 045
93
Sajnos az eddig események alapján az USA valószínűleg pont ezt akarja.

Az ukránoknak 2013-ban volt egy 130 ezer fős hadereje. A puccs után a normál haderőt is fokozatosan felhizlalták közel 200 ezer főre és előszedték az összes haditechnikát a tartalékból, amit működőképessé tudtak tenni. Felállították mellé a szélsőségesen nacionalista és oroszgyűlölő Nemzeti Gárdát/ATO-t, vagy mikor éppen hogy hívták azt a bőven 100 ezer fő feletti második hadsereget, amit a NATO képzett ki (ádáz orosz gyűlöletre) és fegyverzett fel legalábbis könnyű fegyverzet terén, könnyű páncélozott járművekig bezárólag. Ezzel kezdtek az Ukránok 2022-ben, meg még a háború előtt hozzájuk hordott nagy csomó nyugati könnyű fegyverrel. Azóta a NATO küldött oda pár 10 ezer "zsoldost/tanácsadót/kiképzőt/önkéntest" és oda hordta a NATO országokban fellelhető és az azon kívülről is felvásárolható majdnem összes volt szovjet haditechnikát, valamint kisebb számban nyugati technikát is, ami javarészt elavult raktár/tartalék kisöprés, kisebb részben korszerű. Az ukránok pedig berángattak ágyútölteléknek több százezer szerencsétlent, de közben az amúgy is megcsappant ukrán népesség közel fele lelécelt.

Az oroszok ebből ledarálták nagyon-nagyon alsó hangon a 2022 februári ukrán haderő teljes létszámát (halottak, eltűntek, foglyok és újra hadra már nem fogható, súlyos sebesültek), valamint legalább a kezdeti ukrán haditechnikának megfelelő eszközállományt. Ami maradt, az kisebb számban harcedzett katona, nagyobb számban gyenge harcértékű kényszersorozott állomány. Utóbbiak minimális kiképzéssel, szedett-vedett felszereléssel, részben demoralizáltan. Haditechnikai eszközből megvan még az eredetileg ukrán volt szovjet technika egy kisebb része, némi odahordott szovjet export technika és nem túl sok nyugati eszköz. A felvételek alapján együtt is jól érzékelhetően, bőven kevesebb, mint amivel az ukránok 2022-ben kezdtek. Közben az ukrán oldalon a még berángatható emberanyag fogyatkozott meg vészesen, a NATO országok pedig már odaadták a nélkülözhető lőszerkészleteket, eszközöket és nem tudják pótolni gyártással, mert háborús állapotokra felkészített kapacitású hadiiparuk már egy ideje nincs, leépítésre került. Az oroszok légi, tüzérségi, páncélos fölénye pedig az összes eddig ukránoknak adott fegyver ellenére is elég durván látszik.

Ha továbbra is ez menne, akkor záros határidőn belül elfogy mind az ember, mind a technika ukrán - NATO oldalon. Ennek elég sok nyilvánvaló jele látható. Tehát ha az USA folytatni akarja és nagyon úgy tűnik, hogy folytatni akarja, akkor most már be kell vetni az amúgy is ágyútölteléknek, ütközőzónák, felvonulási területnek szánt közép-kelet-európai NATO országok teljes hadseregét és Nyugat-Európa haderejének tetemes részét is, hogy esély legyen az oroszok legyőzésére. Ehhez azonban már nyílt, formális NATO - orosz háborúra van szükség.

Nem jött be a szankciósdi az oroszokkal szemben. A gazdasági és társadalmi következmények kezdenek nagyon fájni, de főleg az EU/NATO országoknak. A világ 5/6-a nem volt hajlandó az oroszokkal szembe fordulni. A háború sem alakul túl jól. Nincsenek fényes ukrán győzelmek, csak orosz darálás. Ezek az európai kormányok ilyen körülmények közt nem húzzák sokáig, tehát addig kell kész háborús helyzetet előállítani, amíg az USA utasításait végrehajtó európai politikusok a helyükön vannak.

Pénzügyileg sem lehet ezt a proxy háborút a végtelenségig finanszírozni és a gyakorlatilag országként nem működő Ukrajnát sem lehet vég nélkül mindennel kívülről ellátni. Szorít az idő. Jön az USA elnökválasztás is.

Azaz záros határidőn belül kell egy 5. cikkelyes eseményt kreálni.
Az sem számít, hogy ha NATO vadászgépeinek csak a felségjelzése ukrán, de a gép, az általa indított fegyver, a pilóta, a kiszolgáló személyzet, sőt adott esetben a reptér is amiről felszáll NATO országbeli, akkor valójában a NATO (ország) a támadó fél. Az 5. cikkelyt és az eseményeket majd úgyis az USA és a nyugati sajtó értelmezi. Csak legyen egy orosz válaszcsapás lengyel, vagy román területre. Az előzmények és okok nem fognak számítani.

Ha ehhez stratégiai mélységben támadni képes lopakodó robotrepülőket, azaz első csapásmérő hadászati fenyegetést, vagy akár B61 nuki bombákat hordozni képes vadászgépeket, azaz nukleáris fenyegetést kell bevetni, ám legyen. Akár lengyel, román repterekről, vagy akár kifejezetten a lengyel F-16-osokat is, ukránoknak átadott holland/dán/belga gépnek hazudva őket, ám legyen. Ha meg kell támadni Moszkvát, vagy épp a Kremlt, ám legyen. Egy kisebb dróntámadással már próbálkoztak. Ha meg kell támadni orosz nukleáris stratégiai célokat, ám legyen. Lásd Engels elleni ukrán akció. Ha meg kell támadni orosz atomerőművet, vízerőművet, vegyi üzemet, vagy bármit, amivel katasztrófát lehet okozni, ám legyen. Nem lesz újdonság a energodari atomerőmű lövetése, vagy a kahovkai gát lövetése után. Ha meg kell támadni az orosz lakosságot nagy számú áldozattal, durva terrorakciókat végrehajtani, ám legyen. Donbassz városait eddig is rendszeresen lőtték és orosz település elleni támadásra is volt már példa. Ha meg kell támadni a Dnyeszteren Menti Köztársaságot és berángatni Moldovát és azon keresztül Romániát, ám legyen. Ha az ukránokkal kell végrehajtatni egy provokációt és az oroszokra kenni, ám legyen. Próbálkoztak már vele pár alkalommal. Akár vegyi fegyvert is bevethetnek és az oroszokra kenik. Szíriában ezt eljátszották párszor, de az ukránok is használtak már vegyi fegyvert kis léptékben. Az aktuális főgonosz tömegpusztító fegyverei, vagy annak alkalmazása a kedvenc háborús indoka a jenkiknek. Kipróbáltan jól reagál rá a nyugati közvélemény. Az igazságtartalom pedig soha nem számított.

Ha az oroszok nem hajlandók megadni a háborús okot, akkor előbb-utóbb kreálnak egy hamis zászlós támadást. Elég sok orosz rakéta és robotrepülő roncsai vannak Ukrajnában, hogy azokból néhányat oda vigyenek egy NATO ország területére és felrobbantsanak valamit, orosz támadásnak beállítva. Vagy előveszik a már bevált módszert és lelövik egy NATO ország utasszállító gépét, azt állítva, hogy az oroszok voltak. Akár még az is lehet, hogy egy F-16 ledob egy nuki bombát Ukrajnában és közlik, hogy az oroszok voltak és emiatt a NATO-nak mindenképp közbe kell avatkozni. Hogy az izotóp összetételből látszana, hogy nem orosz töltet? Ezt csak az oroszok, meg a kínaiak állítanák, de a nyugati sajtó az ellenkezőjét mondaná.

Az eddigi események mind az eszkaláció felé mutatnak és tartok tőle, hogy vagy ki tudnak provokálni az oroszokból egy 5. cikkelyes hóborús okot, vagy hamis zászlósként megcsinálják maguk.

A jenkiknek csak az számít, hogy a háború következményei Európában maradjanak. Amíg az USA felé nem röpülnek az interkontinentális rakéták, addig részükről mehet az egyre durvább háború. Akár egy korlátozott, az USA-t nem érintő atomháború is, ami egy dédelgetett amerikai elmélet.
Fent áll annak a veszélye, hogyha ilyen durván eszkalálja az usa ezen a színtéren a helyzetet, akkor ennek árnyékában, a világon több ország is megkezdi a saját buliját (az usa sem tud egyszerre akármennyi országot bevédeni, támogatni). Bár ebbe jobb nem is belegondolni.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Azért várjuk meg, hogy tényleg minden alapot nélkülöznek-e ezek vádak.
Nem értek a joghoz. Szerintem a 11 ember kárpátaljai magyar, és nem lesz a vádban jósolt sajtótájékoztató.

Ha szabadon lehet engedni őket, akkor egy-egy portál megtalálja egyiküket-másikukat, és interjút készít velük. Azt hiszem, arccal és névvel elsősorban olyan ember fogja vállalni, akinek az összes rokona elhagyta Ukrajnát.

Ha nem lehet szabadon engedni őket, akkor egy kormányközeli, civilnek mondott-, vagy egy progresszív, civilnek kikiáltott szervezet fog velük beszélgetni.

Az Amnestyt vagy más hasonszőrű szervezetet nyugodtan oda lehet engedni hozzájuk, hiszen az igazság valószínűleg elég rossz színben fogja feltüntetni az ukrán vezetést (vagyis a váddal ellentétben nem kell átírni vagy kiszínezni a történetet). Azért is gondolom, hogy nyugati eredetű álcivilekkel fognak beszélni, mert így lehet megfuttatni a nyugati sajtóban az ügyet. (Talán nem kap nagy figyelmet, de a jövőben, amikor újra lehet vagy kell rosszat írni Ukrajnával kapcsolatban, az újságírók emlékezni fognak rá.)

Azért is esélyes, hogy előbb-utóbb megszólaltatják ezeket az embereket, mert ha nem teszik, egy idő után a progresszív sajtó arról fog cikkezni, hogy azért rejtegetik őket, mert csakis az oroszokra lenne terhelő a vallomásuk.

Szerintem az lenne a legjobb, ha a kilétük titokban maradna, és visszakapnák a családjukat. Ugyanakkor lehetségesnek tartom, hogy ők nem akarnak elbújni, és így vagy úgy, de a nyilvánosság elé fognak lépni.

Gyanítom, hogy ezen emberek Magyarországra szállításának voltak feltételei. Az egyik a történetük, tapasztalásaik médiához való eljuttatása lehetett. Mégis talán az lenne a legjobb, ha az oroszok egyeztettek volna a külügyminisztériummal, és azokat küldték volna haza, akiknek már Magyarországon van a családja.

Én nem tudom, mi fér bele az ez nem a mi háborúnk álláspontba, de jó lenne nem kilépni belőle, hiszen bizonyos értelemben most ez a szűk mezsgye adja a legnagyobb mozgásteret.

A fentiek csupán találgatás. Remélem, a valóság jobb. Valószínűleg rosszabb.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 842
14 638
113
Amúgy nem szeretnék negatívkodni, de én két lehetőséget látok a háború kimenetelét illetően:
1. Ukrajna az ellentámadással felszabadítja a területeit.
2. Az ellentámadás fennakad, az oroszok elmennek lendületből a Dnyeperig. Lengyelország és Ukrajna unióra lép, a Nato csapatok felsorakoznak a Dnyeper mentén, tűzszünet az oroszokkal.
Románia egyesül Moldovával.
Mindenki boldog.
Erre @imike válasza:

Na és az a verzió, hogy:
  • Ukrán ellen támadás kifulllad, technika kukazva lett, sok a halott
  • Ukrajna végre elfogadja a tűzszünetet
  • Republikánusok megvetozzak a további pénzt
  • 1-2 évre befagy a konfliktus
  • Visszater Trump és az oroszok megkapjak amit csak akarnak
  • Mi továbbra sem örülünk

Jelenlegi helyzetben is azt látom, hogy ennek a konfliktusnak még nagyom messze, évekre a vége.

Ennek az az oka, hogy még egyenlőre Európa még messze van a gazdasági csődtől, (szépen arrafelé tolatunk) , a teljes lepusztulástól, amikor a "politikusai"19-re lapot húzzanak, mert tudják hogy ha nem próbálják ki a valódi háborút, akkor nekik már úgyis meszeltek.

A annó a kis Bajszos esetében is igazából komoly gazdasági problémákhoz lehet visszavezetni a II. Vh-ba lépést, mert az ellene hozott gazdasági embargók a szinte teljes körbekerítése miatt ott sokkal jobban működtek, mint ez most az oroszok ellen.

Kiértékelése azt mutatja hogy erre a " Különleges Hadműveletre" már rá kellett tenni egy lapáttal, mert kezdet teljesen ellaposodni a helyzet, a médiák felmérései kezdtek a polgárok gazdasági aggoldalmait mutatni, ami kezdte jobban érdekelte őket mint a szomszédban zajló események.
A csüggedő , sok ezer milliárd dollárjukat Ukrajnába toló befektetőket megint be kellett valamilyen indokkal perselyezni, hogy toljanak egy kis további lóvét, higgyék azt , hogy menthetik még a fejsze nyelét.. Ezek között van a Nagy Fehér Főnökünk is, akinek a családja veszítheti az ukrajnai szénhidrogén kitermelési jogot (Burisma) és az általuk felvásárolt erdőkben le kellett állítani a tarvágást mert leállt a faanyag USA-ba való kivitele Odesszán keresztül. Ott most belpolitikai gondot okoz ez, mert erre az "olcsó" faanyagra indítottak ott a lakosságnak kedvezményes házépítési programot , ami félidősen most "beállt"..

Nagyon sok nyugati, (és orosz) éles környezetben sosem próbált fegyver típust kell még letesztelni, és annak eredményét a gyárba visszaküldeni. Az elmúlt pár hónapban láthattuk, hogy ennek kiemelt jelentősége van, hiszen a világmegváltó csodafegyvereknek egymást után jönnek ki a hibái és hiányosságai.

A segélyeztetési programot is tovább kell vinni hiszen Ukrajnán kívül még nagyon sok ember várja ezt a pénzt. Pld Ukrajna 400 millió USD-vel költött többet diesel vásárlására tavaly - közvetítő országon keresztül az oroszoktól, mint a normál kereskedelmi ár adta volna..

Már egy évvel ezelőtt arról írtam, hogy nyugalom, Ukrajna álcázó és áldozó füstje kell ahhoz, hogy az egész világ oda figyeljen, a F.O.S média gondoskodik az emberek ijeszgetéséről, hisztiztetéséről, (az oroszok a spájzban vannak) miközben az egész világ gazdasági átalakítása zajlik.
Közben nem kell komolyan aggódni mert a frontvonal mint az Anakonda farka, ide oda csapkod +- 50 100 km nagyságban, semmi jelentősége nincs.
Amíg ez nem sért orosz érdekeket , hiszen ők is régi fegyvert selejtezve treníroztatják a zölfülű újoncokat, éles lövöldözős kiképzésük után rotálva tartalékba helyezik őket. Az oroszok nagyon óvatosan bánnak az új technikák és fegyvertípusok harcba vetésével, mert pontosan tudják, hogy közben a NATO árgus szemekkel mint egy zsákmányállatot, méregeti, teszteli őket.

Viszont mindennek egyszer vége szakad, a mostani egyensúlyozgatós helyzetnek is, lassan úgy kezdem érezni magam, mint a 1980-as években katonaként tapasztalhattam, hogy akkor is a Nyugat és Kelet folyamatosan méregette tesztelgette a másik felet, és ha a gyengeség jelét tapasztalja, jön a III.Vh, aminek a lezajlásához 1 nap sem kell..

Tehát kérdés, hogy mikor vegyünk utoljára tartós tejet?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
Semmi köze hozzá! Kirill patriárchára kivetendő szankciókat 2022 júniusban vétózták Orbánék. Akkar még nem is tudtak ezekről az emberekről, hogy léteznek. Másik dolog, hogy ez a 3 magyarmár idősebb és az ukránok nem akarták őket kicserélni orosz hadifoglyokra, így közel 1 évet voltak orosz hadifogságban.



Magyar nemzetiségűek? Hol írták?
Picit elkanyarodva a "témától" , azokhoz lenne kérd3sem, akik azért objektíve Ben is hozzá tudnak szólni, nem csak ötletelni a következő számomra ködös témához. Mikor megindult egy nagyobb művelet, és elindul 23-30 páncélos és annak kísérete, azt, hogy oldják meg relatív meglepetésszerűen? Hol rejtőzködő az a több tucat gép, és a hozzájuk tartozó ellátórendszer? Egyesével el vannak bújtatva, vagy raktárak csarnokok fedezetében várják a startjelet? Indulás után le kell vágtázniuk 50-100 km-ert a frontig, ott harcba keveredni, és ha ki fogytak a municióból visszahátrálni ahonnan jöttek? Számomra fura, hogy ennyi drón és műhold felügyelete alatt, egyáltalán lehetséges a fronttól értelmezhető távolságban összegyűjteni számottevőbb neheztechnikát..... Hogy bújtatsz el több tucat, több száz HK-t? Nyilván a kérdésfeltevésem is pongyola, de aki akarja úgy is érti.

A tamado harc két módon hajtható végre:
  • Az ellenséggel közvetlen harcéintkezésből.
  • Mélységből történő előrevonásst követően, a saját (harcoló) csapatokon áthaladva (FPOL). (Forward passage of our Line)

Utóbbi esetén akár 40-50 km-rel a peremvonal mögött ÖPK-t (összpontosítási körlet) foglalnak.
Amiatt, amit írtál nőhetnek a távolságok, illetve nekem úgy tűnik, hogy nagy kötelékeket nem alakítanak ki. Mintha század harccsoportokat alkalmaznának, de lehet csak így tűnik.

A trükk az lehet, ha a kötelékek több irányból egy áttörési pontra mozognak előre. Mert az orosz az ÖPK -kat figyeli...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 525
15 068
113
Ismét rám jött az agymenés... Hallgatva a híreket....
Mi van akkor, ha az Unió vezetése szeretne valami módon kijjebb lépni a háborúból.... Van bűnbak, van esemény.... Az egyébként is nemszeretem LENGYELEK az okai az Északi Áramlat felrobbantásának! Az Uniót félrevezették! Majd a LENGYELEK kifizetik az újjáépítést! Lám, milyen böcsületesek vagyunk, hogy ezt MOST, az ukrán ellentámadás kudarca láttán kijelentjük. Ez gesztus Oroszország felé a háttérben.
Lehet, hogy a történelem ismétli önmagát? A németek és az oroszok LENGYELORSZÁGOT teszik meg fő felelőssé a Molotov-Ribbentrop....pardon Scholz-Putyin paktumban...
Tudom, tudom, fantazmagória...... és ha mégsem....?