Számvébert Norbert:
"Szovjet páncélosveszteség Ukrajnában a második világháborúban
Egy készülő podcast miatt alaposabban megvizsgáltam a második világháború keleti frontján, ukrán területen elszenvedett szovjet páncélosveszteségeket és összesítettem az állományból törölt (tehát javíthatatlan) közvetlen vagy közvetett harci veszteségek mennyiségét.
Külön foglalkoztam az 1941-ben és külön az 1943-1944-ben vívott harcokkal.
Valaki sejti-e, hogy mekkora számokról van szó az egyes időszakok esetében?
UPDATE
Az adatok alapvetően két nagyobb csoportot alkotnak: a hadászati jelentőségű hadműveletek alatt ukrán területen 1941-ben 4893 harckocsi, 1943-1944 folyamán pedig 12230 harckocsi és önjáró löveg veszett oda végleges veszteségként. Ez összesen 17123 ukrán terülten megsemmisült szovjet páncélost jelent.
Csakhogy a hadászati jelentőségű hadműveletek vesztesége a teljes szovjet végleges páncélosveszteségnek csupán a 65,5 százaléka, ezért szerintem indokolt a 17123 darabos mennyiséghez hozzáadni ennek 34,5 százalékát.
Így számításaim szerint 1941-re 6581, 1943-1944-re pedig16449, összesen 23030 darab véglegesen odaveszett szovjet harckocsi és önjáró löveg jön ki ukrán területen."
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..