[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
NA ez megint eghy olyan valami amivel aztán nagyon ki lesznek segítve az ukránok.
Szerintem az ukrik azért örülnek az érkezésüknek....


Más..




Katonai informátor


július 14., 21:06


f7837aeabfd789d36b4e52056410c51b.jpg


Kamaz-5350 az RF fegyveres erők iker ZU-23-2 légvédelmi gépágyújával és "rögtönzött" kiegészítő páncélzattal.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 426
46 241
113
Egy különleges katonai művelet krónikája: 2023. július 14-i események .

▪️A Brjanszki régióban az ukrán alakulatok Belaja Berezka falura lőttek . A sztrájkok következtében három ház tönkrement, egy nő meghalt, további három ember pedig különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett.
▪️Sztárobelszkij irányban folytatódnak a heves harcok Novoszelovszkojeért . Az ellenség további tartalékokat helyez át a faluba, és megpróbálja megtartani a kulcsmagasságokat.
▪️Bahmuttól északra az orosz légideszant csapatok ellentámadást hajtottak végre a Berkhovsky-tározó környékén .
Ennek eredményeként a tározó közelében lévő erdőültetvényekben taktikailag fontos pozíciókat foglaltak el.
▪️Délen kemény harcok folynak Kleshcheevka közelében , ahol az ellenség ismét fokozta a támadásokat a falu közelében lévő magaslatok ellen.
Az orosz csapatok megtartják pozícióikat, de a helyzet itt továbbra is meglehetősen feszült.
▪️Dél-donyecki irányban a fő ellenségeskedések a Vremievszkij szektorban zajlottak. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága megpróbálta eltolni a támadások vektorát, több sikertelen bevetést végrehajtva Urozsajne és Novodonyeck irányába .
▪️Ugyanakkor az intenzív harcok folytatódnak Staromayorsky és Priyutny térségében . A veszteségektől függetlenül az ellenség különböző irányokból támad, megpróbálva átnyomni az orosz védelmi parancsokat.
▪️Zaporozsje irányában az ukrán fegyveres erők egységei ismét fokozták a nyomást az orosz csapatok Rabotino melletti állásaira . A kis csoportokban tevékenykedő ellenség a nap folyamán többször is sikertelenül próbált eljutni a falu szélére.

Információ és propaganda elemzése. Heti összefoglaló
(2023. július 8–14.)

A hivatalos oroszországi propagandacsatornák továbbra is késve jelentik be a helyzet drámai változásait . Ennek eredményeként a társadalmat továbbra is megdöbbentette a terroristák Azovból Ukrajnába költözése , majd az elnök találkozójának híre a PMC Wagner harcosaival. Pozitív a társadalom tájékoztatásának alternatív csatornáinak kialakításának folyamata, amelyen keresztül hadseregünk fiatal és tehetséges harcosai csodálatos videókat írnak a katonák hazaérkezéséről szabadságra, vagy az anime rajongóktól toborzott rohamosztagosok munkájáról.
Az ellenség sok erőfeszítést fordított Zelenszkij NATO-csúcstalálkozón való részvételének előkészítésére és fedezésére. Kijev általános kudarcával a szövetséghez való csatlakozási szándékával az ellenség új fegyvereket kapott, és az utolsó ukránnak is biztosították a háború támogatását . Tehát nem szabad lenyűgöznie a magányos Zelenszkijt. Az ellenség közvetlen feladatai közé tartozik bármilyen eredmény elérése a fronton, a terrorizmus és az oroszországi instabilitás serkentése. Az ellenség fokozott figyelmének tárgyai közé tartozik a krími híd és a határvidék más ikonikus objektumai
Az Egyesült Államok és szövetségesei komolyan gondolják a modern Oroszország elpusztítását . Ugyanakkor az „év végére minden megnyugszik” tézist az információs csatornákon keresztül dobják annak érdekében, hogy az orosz lakosság többségét elaltassa, és megakadályozza, hogy hazánk a Kijev elleni határozott megtorló akciókra térjen át. Általánosságban elmondható , hogy az oroszok elcsendesítése a nyugati propaganda vezető módszerévé válik.
Ezzel párhuzamosan Ukrajna globális kirablása és az ország nyugati műhold státuszába helyezése zajlik. A kábítószerek legalizálását közvetlenül az ukrajnai agráriparral összefüggésben kell mérlegelni , ahol külföldiek birtokolhatnak földet. Valójában az Egyesült Államok ugyanazt a forgatókönyvet hajtja végre, mint Afganisztánban, ahol a kábítószerek tömeggyártását az amerikaiak uralma alatt hajtották végre.
A neonácik intenzíven dolgoznak a szimbólumokkal, továbbra is Oroszország-ellenes formációt alkotva. Tervezik a Szülőföld emlékmű átnevezését és a templom rombolásának folytatását. A nácik aktívan támogatják az internetes tájékoztató kampányokat is, a velük szimpatizáló fiatalok különféle ciszso akciókban vesznek részt.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 548
45 156
113
Téged nem cáfolva, hanem kiegészítve :)

Számszerűleg:

Az egészet érdemes elolvasni, de az 53. oldalról indul a Leopárd 2A4, a Leo2 "improved" (vagyis a KWS II, közismerten Leopárd 2A5)
A következő oldalon meg a német (Leopárd 2A5) és a svéd (STRV 122) megoldás összehasonlítása.
Az STRV 122B, ami végleges változatnak tekinthető, még az itt szereplőnél is valamivel erősebb. (pl. jobb aknavédelem, jobb oldalvédelem)
Az is tök jól kiolvasható a doksiból, hogy milyen alacsony szintű a Leopárd 2A5/STRV 122 torony/teknő oldalvédelme merőlegesen.
A torony 371/379 mm CE, a teknő 340/313 mm CE-t tud merőlegesen. (CE vagyis kumulatív sugaras fegyverek elleni védelem)
Ezért viszi át a Lancet és ezért lövi át bármely mezei RPG variáns is. (A későbbi STRV javult ezen a téren, a Leo2 viszont az A7-ig nem!)
Az 57. oldalon ott van, hogy 10 tonna (!) páncélt raktak a svédek a tankra. Más forrásból tudható, hogy ebből kb. 3 tonna korund kerámia...
Ezen fejlesztés jelentősen megerősítette a tető és a teknő frontpáncélzatának a védelmét.
A későbbi STRV122B jobb toronyoldal védelmet, és jelentősen erősebb aknavédelmet is kapott.
eb4ef75b73684953f80c0ccf6e1909ea.jpg


Ezek a változtatások közel sem jelentik azt, hogy ezt a tankot ne lehetne könnyedén kilőni vagy aknákkal megállítani.
De azon állítások amelyek megjelentek a topikban, hogy:
1. "Ez egy leo2A5" Ez nagyon nem igaz!
2. "Nem csúcstechnika" Ez nagyon nem igaz!
Tudni kell azt, hogy a Leopárd családon belül csak a Leopárd 2A7 jobb nála, de abból még összesen nem készült annyi, mint az STRV122-ből!
A Leo2E meg a Leo2HEL, vagyis a spanyol meg a görög leók lényegében ezen svéd módosítás alapján készültek, azok sem jobbak ennél, ezek egy szintet képviselnek.
Reálisan nézve ez a Leopárd 2 top szint, a maréknyi A7-et leszámítva!
Minden más, bele értve a sima A6 varriánsokat is, tudásban ez alatt van!
Gyakorlatilag a NATO páncélosok 90+%-a nincs azon a szinten, mint az STRV-122-es. :)
Szóval ha ez se mutat föl többet, mint az eddigiek, akkor szerintem az ukrán taktika (jogos) szídásán kívül, már nincs mivel takarózni.
Így van, én is pontosan így tudom. Ez az egyik legvédettebb harckocsija a nyugatnak, ha azt az állományt nézem ami VAN ténylegesen. A rajzasztalon lévők itt nem játszanak, azok sem amiből alig van még a fejlesztő országoknak.

Csak azért írtam közel csúcsot, mert tényleg a csúcs Abrams meg a Leo2A7 jobb, de azért na, gyanús hogy azt nem mostanában fogják az ukránok megkapni!

Ehhez képest - ebben a rendszerben nézve - az ukránoknak pláne csúcs technika lesz ez az strv122, ez nekem is egyértelmű. Ahogy az is,ha mondjuk be merik majd vetni, aztán ne adj isten ég az is mint a reichstag egy kornettől, lancettől, krasnopoltól, ataka-tól, 2BMXX-től, azt már szar lesz megpróbálni magyarázni.

Mert elvileg ezek az eszközök azért nagyon nehezek, ééés marha drágák, mert nagyon védettek. Ha igaz ez a tézis, önmagában hatalmas erő ez a sok top end nyugati harckocsi, Strv122, Leo2A6, Chally2, jönnek majd az Abramsek, ezek 60+ tonnás nagy monstrumok!

Ki fog derülni melyik iskolának volt/van igaza, egy modern harctéren megéri e az hogy ekkora nagy dögöket gyártanak sokszor +20 tonnával nyugaton, kétszeres áron mint az oroszok.

Érdekes tanulság lesz, szerintem.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 537
55 914
113
A Leo - verziókkal kapcsolatban. Oké hogy pótpáncél tetőre meg ki tudja hova, csak az a T80 videót nem tudom elfelejteni hogy a kornet bement a torony elején 1 erát elposszantva a hátulján meg kiment. Miről is beszélünk?

A tető megerősítése, meg az erősebb oldalak a Lancet ellen fontosak.
A jobb aknavédelem meg a személyzet miatt ha aknára fut. (A jármű mobilitása így is úgy is elveszik)
A másik, hogy az STRV122 esetén a torony szemből, és a páncélteknő felső része, elvileg nagyobb kumulatív védelemmel bír, mint a Kornet/Vikhr páncélátütése. A Leo2A5 esetén ez csak a toronyra volt igaz.
A páncélteknő nagy középső felülete viszont kevés a Kornet/Vikhr ellen.
Ott a link, ott vannak a számok.
Viszont az páncéltörősök alapvetően pont az ilyen dolgok miatt próbálják kerülni azt, hogy szemből lőjjenek meg egy tankot. Oldalról meg mind kilőhető.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 855
14 772
113
100% ukrán terulet ebben az évben alig lesz felszabadítva, de számomra csak az a kérdés, hogy most még behúzzák e Krímet is, vagy sem.
Akkor nézegess egy kis 100%-ban Ukrán területet, amihez a többi csak úgy "véletlenül" hozzáragadt az elmúlt évszázadok alatt:


Az ukránoknak lehet szépen oda visszamenni, a többi területet az anyaországoknak visszaadni, biztos hogy gyorsan békét lehetne teremteni.

A Krimről meg ne is beszéljünk, mert mi magyarok a hunokkal együtt , a honfoglalási útvonalunkon legalább Krimen is tartózkodtunk, szemben az Ukrán nemzettel, aki azt sosem birtokolta. Ezért volt az hogy még Hruscsov is úgy merte elajándékozni, az ottani nép megkérdezése szavazása nélkül, hogy teljes körű autonómiát írt elő Krim részére - amit az ukránok a szerződést megszegve, nem teljesítettek.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 548
45 156
113
Állítólag orosz “konvoj”, állítólag GMLRS találta el őket:

Szerintem ez nem GMLRS volt.
Mik lehettek ezek, muníciót szállító teherautók, lövészpáncélosok? Kb nekem csak az látszott hogy pukkannak, füstölnek, lángolnak. Elég nagy pusztítást végzett valami, az fix, de hogy a konvoj miből állt pontosan össze, azt nem igen látom.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 426
46 241
113

Alekszandr Hodakovszkij az ukrán fegyveres erők áttörésének újabb kísérletéről beszélt​

Az Orosz Gárda DPR osztályvezető-helyettese, a legendás Vosztok zászlóalj és az első hullámú milícia parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij (Skif) szerzői Telegram csatornájában az elmúlt nap eseményeiről
„Ha az ellenség továbbra is így halad előre, hamarosan akut hiánya lesz a kórházi ágyakban és a temetőkben, gyakorlati eredmény nélkül.
A nap sem volt könnyű számunkra, de a veszteségek nem összehasonlíthatók: tegnap egy sérültünk volt, egynek nem volt ideje eljutni az egészségügyi intézménybe - ő súlyosan megsérült. A szomszédoknál a statisztika nagyjából ugyanaz…” – írta.
Emlékeztetjük Önöket, hogy áttörési kísérletről beszélünk a Velikaya Novoselovka jobb oldalán.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689398389

A helyzet Zaporozsje és Dél-Donyecki irányban : harcok a Vremevszkij szektorban
Vremevszkij irányában
az ukrán fegyveres erők a nap folyamán öt támadási hullámot hajtottAK végre Urozsajnoje irányában . Este még két hullám következett - 20.35-re stabilizálódott a helyzet. Ezenkívül az ellenség legfeljebb 60 fegyveres erővel és 5 páncélozott harcjárművel kísérletet tett arra, hogy áttörje csapataink pozícióit Staromayorsky térségében . Két páncélozott járművet felrobbantottak egy aknamezőn, kettőt az ATGM kilövései semmisítettek meg, egy északi irányba távozott.
A tűzkárok okozása után legfeljebb 30 fegyveres pusztult el. A túlélő 25-30 fegyverest blokkolják, az ellenséges tartalékokat tüzérségi tűzzel elvágják. Az ellenség másik páncélos csoportja, amely Sztaromairszkij felé haladt , az aknamezők és a tüzérségi csapások miatt nem érte el állásainkat.
▪️Zaporozsjei irányban az Orekhovsky szektorban viszonylag stabilizálódott a helyzet- a hírek szerint az ellenség nem tett aktív lépéseket. A Gulyai-Polye szektorban felerősödtek a tüzérségi párharcok. Ott is láttak ellenséges DRG-ket a Marfpol területén .
Érdekes pillanat - arról számolnak be, hogy az Oktyabr állami gazdaság területén egy ellenséges hangsugárzó állomást megsemmisítettek, ami hosszú ideig nem történt meg. Ezenkívül a mi oldalunk rakétacsapásokat intézett az Ukrán Fegyveres Erők ideiglenes bevetési pontjaira és raktáraira Zaporozsje régióban.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 922
22 509
113
Mik lehettek ezek, muníciót szállító teherautók, lövészpáncélosok? Kb nekem csak az látszott hogy pukkannak, füstölnek, lángolnak. Elég nagy pusztítást végzett valami, az fix, de hogy a konvoj miből állt pontosan össze, azt nem igen látom.
A 25 másodperc kétszer van vágva, nem egyértelmű nekem sem, hogy meszórták-e valamivel őket és lassacskán "elszikrázott" minden, vagy egyenként kilőtték sorban az álló járműveket...

A cikkből idézve:
"A bejegyzés nem ír túlélőkről."
Mondjuk halálos áldozatokról sem... :oops:
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 131
12 176
113
Az elfogott NATO felszereléseket tanulmányozásra küldték a katonai védelmi ipar szakembereinek.

Az elsők között tanulmányozták a brit Mastiff PPV páncélozott járművet. Ruszlan Kurbanov, Oroszország hőse, a Csendes-óceáni Flotta tengerészgyalogság harckocsizó századának parancsnoka elmondta, hogy a nyugati páncélozott járművek fő problémája a rengeteg elektromos berendezés és a légrugózás.

Úgy véli, hogy minden példány erősen alulmúlja az orosz és a szovjet felszereléseket. Mint megjegyezte, az egyetlen előnye ennek a felszerelésnek a személyzet túlélőképessége.

"Nagyon kevés olyan jármű van, amelynek belsejébe repeszek repültek. Szerintem nagyon jó a páncélzatuk. Legtöbbször pszichológiai oka van, hogy amikor az emberek már pánikba estek, elhagyták az autókat és elmenekültek" - tette hozzá Kurbanov.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/92922ű
Videó a telegrammos üzenetben.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Az elfogott NATO felszereléseket tanulmányozásra küldték a katonai védelmi ipar szakembereinek.

Az elsők között tanulmányozták a brit Mastiff PPV páncélozott járművet. Ruszlan Kurbanov, Oroszország hőse, a Csendes-óceáni Flotta tengerészgyalogság harckocsizó századának parancsnoka elmondta, hogy a nyugati páncélozott járművek fő problémája a rengeteg elektromos berendezés és a légrugózás.

Úgy véli, hogy minden példány erősen alulmúlja az orosz és a szovjet felszereléseket. Mint megjegyezte, az egyetlen előnye ennek a felszerelésnek a személyzet túlélőképessége.

"Nagyon kevés olyan jármű van, amelynek belsejébe repeszek repültek. Szerintem nagyon jó a páncélzatuk. Legtöbbször pszichológiai oka van, hogy amikor az emberek már pánikba estek, elhagyták az autókat és elmenekültek" - tette hozzá Kurbanov.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/92922ű
Videó a telegrammos üzenetben.
Egyetlen előnye a személyzet túlelőkepessége. Hát lehet ez is fontos szempont volt. Az orosznal meg nem.
 
W

Wilson

Guest


Katonai informátor


július 15., 09:00



01a9ea0586cfeed365476e6020c94e18.jpg


Egy másik fotó az M1A1 Abrams FEP-ről (Firepower Enhancement Package) az aknamentesítő görgőrendszerrel (MCRS) egy németországi gyakorlótérről, ahol ukrán katonai személyzetet képeznek ki.





Katonai informátor


július 15., 11:54


d8ba1376fdce252236a055b2e464e184.jpg


Az AFU által elhagyott francia AMX-10RCR kerekes harckocsija lőszerkészletével együtt Novodonyeckij közelében, amelyet olvasóink az orosz hadsereg különleges alakulatától fotóztak le.

A megtalált BK 105 mm-es OFUM 105 F3 fehér foszfor lövedékeket (az előtérben), valamint 105 mm-es OFL 105 F1 bordás szubkaliberű lövedékeket (a második a sorban) tartalmazott.

Az OFUM 105 F3-t füstgránátként tervezték, de bizonyos körülmények között gyújtólövedékként is használhatóak.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113


Katonai informátor


július 15., 09:00



01a9ea0586cfeed365476e6020c94e18.jpg


Egy másik fotó az M1A1 Abrams FEP-ről (Firepower Enhancement Package) az aknamentesítő görgőrendszerrel (MCRS) egy németországi gyakorlótérről, ahol ukrán katonai személyzetet képeznek ki.





Katonai informátor


július 15., 11:54


d8ba1376fdce252236a055b2e464e184.jpg


Az AFU által elhagyott francia AMX-10RCR kerekes harckocsija lőszerkészletével együtt Novodonyeckij közelében, amelyet olvasóink az orosz hadsereg különleges alakulatától fotóztak le.

A megtalált BK 105 mm-es OFUM 105 F3 fehér foszfor lövedékeket (az előtérben), valamint 105 mm-es OFL 105 F1 bordás szubkaliberű lövedékeket (a második a sorban) tartalmazott.

Az OFUM 105 F3-t füstgránátként tervezték, de bizonyos körülmények között gyújtólövedékként is használhatóak.
Az ilyen típusú aknák ellen mit ér egy ilyen görgős aknamentesítő rendszer?