Ukrajna nem is kaphatot meghívót, amig háborúban van - ebbol bármire kovetkeztetni elég izzadságszagú.
Mo pedig csak addig álhat az útban, ameddig hadják ...
Az oroszok nem képesek túllépni az árnyékjukon, pláne ha már csak az az árnyék maradot. Nem úgy vannak osztva a kártyák hogy nyerjenek. A háború már az elmult évben eldolt ukránok javára, nem hogy ebben. Az offenzívára szánt ukrán eroknek ezidáig kb a 1/4 vonult fel, mikozben az oroszok mát kuldik az elso vonalba 2.- 3.-vonalasakat. Szoval várd ki a végét. 100% ukrán terulet ebben az évben alig lesz felszabadítva, de számomra csak az a kérdés, hogy most még behúzzák e Krímet is, vagy sem.
Tényleg lenyűgöző a hited, de még délelőtt azt bizonygattad nekem, hogy Orbán tévedésben van, amikor azt határozza meg tervezés alapjának a kormány számára, hogy a háború elhúzódik. Majd most közlöd
@arcas nak, hogy az ukránok nem fogják idén felszabadítani az utolsó négyzetmétert. A Krímben sem vagy biztos.
Nyilván ha ezt úgy nézzük, hogy te ezek szerint biztos vagy benne, hogy tél kezdetére áttörnek a tengerig és már csak a Krím lesz hátra, az mélyebb hit, mint amikor én az első hetek örömködése után türelemre és visszafogottságra intettem a fórum oroszoknak drukkoló részét. De idén nem fognak megjelenni az ukrán légtérben tömegesen az F-16-osok, hiszen láttuk, hogy a pilótaképzés zöme még csak most kezdődik el. Az az erők negyede mára inkább fele, hiszen az áttörésre előkészített dandárok megjelentek más frontokon is, eszközveszteségük is volt, nem csak emberveszteség.
Amikor te úgy látod, hogy egyetlen győzelemre vivő út van csak, az atlantizmus, akkor ez a határ túloldalán délen úgy néz ki, hogy egyetlen vezető nem keresi Felvidék érdekeit. Ez nem más, mint a nagyoknak drukkolás és Franciaország, Németország vagy az USA sikereinek örülés. Ezek olyan túlárazott IFV beszerzésekben mutatkoznak meg, hogy aszem 10%-kal többért vettétek, mint mi, az atlantizmus ellensége. Hogy az amerikai fegyverbeszerzéseket ne is említsem! Ők nem dobnak oda egy hűtőgyár vagy valami megtámogatását ellentételezésként. Miközben az olasz új miniszterelnök nálunk népszerű, akármennyire próbálsz örülni annak, hogy csak nem olyan rossz, mint előtte vártátok. Jelenleg Magyarországnak vannak szövetségesei, ha valamit el akar érni, ha a tótok valamit szeretnének, arra a válasz csak annyi, hogy ez nem atlantizmus.
Veled ellentétben és a konfliktus elhúzódását reális forgatókönyvnek látom, mert tudjuk, hogy mit ígértek az idei évre a nyugati politikusok. Nagyjából azt, amit tavasz végére ígértek. A híres német 100 Leo1 nem érkezett meg az ellentámadás megindulásáig, jelenleg az az ígéret, hogy ennek leszállításán fognak dolgozni egész évben. Az Abramsből sem jelentettek be újabb több százas darabot.
Jelenleg fordulatra lenen szükség, hogy ne ukrán létszámfölény álljon szembe orosz tűzerő fölénnyel. Putyin ugyan azt csinálja, mint tavaly nyáron, igyekszik nem mozgósítani a lakosságot. Miközben többszörös, 5-10-szeres tüzérségi lőszerfölény és légierővel szemben az ukránok azt tudják állítani, hogy emberi veszteségeiket folyamatosan pótolják.
Én nem tudok hinni annyira masszívan Ukrajna idei évi győzelmében. Egyfelől abban sem vagyok biztos, hogy jól értelmezed az atlantista terveket, mikor abból indulsz ki, hogy a nyugatiaknak feltétlen célja, hogy gyorsan véget érjen ez a háború. Nem ennyi fegyvert és lőszert kéne akkor átadni. De pont amiatt a kettősség miatt, mert a Föderáció nem hajlandó embereket adni, a másik oldalon az amerikaiak látják a számokat, de nem adnak olyan bőkezűen ellátmányt, csak szőrmentén, ezért én várakozó állásponton vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi lesz. Az oroszok nem tudják lezárni a háborút minimum a Donbasz elfoglalása nélkül, amitől nagyon messze vannak és nem is látszik ebben sem számukra gyors dinamika. Az ukránok szerintem okozhatnak meglepetést, mint tavaly Herszonnál az orosz csapatok kivonulása, de ugyan úgy végződhet ez az évük vérbefulladásba is, amikor nem érnek el számottevő eredményt. Itt viszont egy folyami átkelést kell ehhez valószínűleg tovább fejleszteni és/vagy az orosz logisztikát újból összeomlasztani.
A háborúban eddig egy egész sorozat elméletet hallottam arról, hogy az oroszok hogyan fogják megnyerni a háborút, a kezdeti nagy területek elfoglalásával járó támadásaiktól, amikből Kijev még mindig közel sem tudta mindet visszafoglalni, az oroszok még mindig pluszban vannak. Majd a tűzhenger, ami felmorzsolja az ukránokat méterről méterre, de tavaly az Északi Front, Herszon és Harkov nem azt mutatta, hogy ne lehetnének sikeres ukrán ellentámadások. Majd a téli energia rendszer támadás, ahol azt jósolták az összeomlás kutatók, hogy 2 hét alatt élhetetlenné válnak a nagy ukrán lakótömbök. A 300 mozgósított, mely nagy remények után nem láttunk érdemben gyorsabb előremozgást.
A háborúban eddig egy egész sorozat elméletet hallottam arról, hogy az ukránok hogyan fogják megnyerni a háborút. Kezdve a kilőjük Javelinnel az utolsó orosz tankot és könnyűgyalogos taktika, utána az orosz gazdaság összeomlik és pár hónap múlva vége a háborúnak, utána az oroszoknak elfogy az elektronikája és leáll a fegyvergyártás, a repülők nem fognak tudni felszállni, a tankok nem fognak tudni lőni, utána a lőszer fog kifogyni, utána az oligarchák fogják megbuktatni Putyint, utána a nyugati csodafegyverek egész hosszú sora.
Remélem nem haragszol, ha szkeptikus vagyok mind a két oldal vak hitű rajongóval szemben. Főleg, mert a két oldal nagyhatalmi vezetői részéről nem látom, hogy itt és most létkérdés lenne a számukra a háború lezárása. Ha így lenne, akkor Nyugat is államvédelmi parancsokkal rendelné el a cégektől hogy jövőre kötelezően mennyi lőszert meg rakétát kell gyártani. Meg a muszka részéről sem azon izgulnának, hogy a Prigozsin lázadás alatt meg lesz-e tartva a balett előadás Moszkvában vagy növekedett-e idén a GDP.
Dupla Somkúti Bálint.