Meglepően informatív és tényszerű cikk a témában (a meglepően gyorsan fogyatkozó orosz tábornoki karról):
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A repedésen pedig felbugyog a pokol mint 100+ éve.Az ukrán fegyveres erők az RF fegyveres erők új offenzívájának leküzdésére készülnek
Műholdfelvételeken rögzítettek egy gigantikus, húsz kilométeres árkot, amely Tikhonovka falutól indult és Szlavjanszk egyik bejáratával végződik.
Más
Spanyol zűrzavar a zaporozsjei erdőkben. A "kék hadosztály" leszármazottai, amely többek között részt vett Leningrád blokádjában.
VK | VK
vk.com
Én csak azt kérdezem vajon hol vannak a Leclercek, Challangerek, Ambramsok?? Mert azt már tudjuk hogy a Leo2 egy foshalom mert nem bírja a 152mmes zárótüzet egy aknazár közepén 2 Konkursz találat közben és hűha igyszarmegugyszar.... de lássuk már mit tud az M1 vagy a többi, mert valamiért csak a Leo2est vetették be és nem a többi selejtet... gyanítom azok is így égnének de M1est biztos nem látunk arrafelé... mert ugye az a legnagyobb számban gyártott nyugati MBT, de valamiért csak nem akar oda eljutni??? Alligator csemege lenne az is mint a többi...Érdemes lesz majd figyelni az STRV-122-esek szereplését, ugyanis védelmi szempontból ezek a tankok állnak a legközelebb a mi Leopárd 2A7-eseinkehez. Sokkal közelebb, mint az A5/6 verziók!
Ha ezek is leszerepelnek, akkor az nem vet jó fényt az A7-re sem....
PR meg a Marketing. Kurva sokba volt kiépíteni ezt az imázst, nem ám valami részeges ruszki szaros 1 millió rubelért szerte foszlassa!Én csak azt kérdezem vajon hol vannak a Leclercek, Challangerek, Ambramsok?? Mert azt már tudjuk hogy a Leo2 egy foshalom mert nem bírja a 152mmes zárótüzet egy aknazár közepén 2 Konkursz találat közben és hűha igyszarmegugyszar.... de lássuk már mit tud az M1 vagy a többi, mert valamiért csak a Leo2est vetették be és nem a többi selejtet... gyanítom azok is így égnének de M1est biztos nem látunk arrafelé... mert ugye az a legnagyobb számban gyártott nyugati MBT, de valamiért csak nem akar oda eljutni??? Alligator csemege lenne az is mint a többi...
Elgondolkodtam azon, hogy mit lehet, érdemes, célszerű nyilvánosan indokolni egy-egy parancsnok leváltásáról, nyugdíjazásáról, kivonásáról. Kényes kérdés, az igazi indokok megnevezése az ellenfelet erősítené. A hazug indokok könnyen cáfolhatók. Elképzelhető, hogy jobb hallgatni. Bár én megrögzötten hiszek a Biblia állításában ("Az igazság szabaddá tesz"), háborús helyzetben, be kell látnom, nem érvényes.Meglepően informatív és tényszerű cikk a témában (a meglepően gyorsan fogyatkozó orosz tábornoki karról):
Bocs ,hogy közbeszólok de az" igazság szabaddá tesz" csak egy szokásos"népszerű" félreértelmezés.Jézus az Igazság, és az Ő követése tesz szabaddá.Nem az ,hogy mindet kibeszélünk.Sokszor jobb hallgatni még ha nehéz is.A " boldogok a lelki szegények" sem azt jelenti a Bibliában ,hogy boldogok a sík hülye, önkritika,önreflexió nélkül élő emberek. (Bár gyakorlatban amúgy igaz) Azt jelenti ,hogy boldogok akik rájönnek hogy milyen szegény a lelkük Isten nélkül...Mert ez a megtérés útja.Bár ezt csak úgy leírtam Te nem említetted.Elgondolkodtam azon, hogy mit lehet, érdemes, célszerű nyilvánosan indokolni egy-egy parancsnok leváltásáról, nyugdíjazásáról, kivonásáról. Kényes kérdés, az igazi indokok megnevezése az ellenfelet erősítené. A hazug indokok könnyen cáfolhatók. Elképzelhető, hogy jobb hallgatni. Bár én megrögzötten hiszek a Biblia állításában ("Az igazság szabaddá tesz"), háborús helyzetben, be kell látnom, nem érvényes.
Szerintem kicsit túlzó a meglátásod: mindkét fél részéről (ukrán, orosz), hullottak fejek. Nem striguláztam, melyik félnél több, de a két hadsereg mérete közötti különbségből adódóan nem lenne meglepő, ha orosz oldalon a több.
Egy hadsereg parancsuralmi szisztémában működik, de szerintem elengedhetetlen a döntések előtti konzultáció a beosztott katonai vezetőkkel.
A másik: én voltam vezető, a beosztott a saját hatáskörében kompetens és lát, a főnöknek az egészet kell látni és így dönteni. Ez sosem egyezik teljesen a beosztottak elvárásaival. Kényes egyensúlyi helyzetet kell teremteni.
Ettől függetlenül én a fotelből is aggódom az orosz hadvezetés egységéért. Nagyon gyorsan lépni kellene ez ügyben. A Prigozsin-ügy számomra még most sem tiszta: Én még mindig kételkedem a zendülés valódiságában.
A vojenkorok sok hasznos dolgot tesznek, de néha túlhiszterizálnak kérdéseket, ami nem biztos, hogy szerencsés. És nem egységesek ők sem: általában a kritikusabb hangúak a legszélsőségesebbek. Volt olyan köztük, aki Sztálin módszereit kívánta vissza. Szóval Putyin, Shoigu, Geraszimov számukra nem elég kemény, ha rajtuk múlna, már kemény háború zajlana Ukrajnában.
A másik. innen és ráadásul szakértelem nélkül nehéz megítélni egy-egy katonai vezető teljesítményét.
Elgondolkodtam azon, hogy mit lehet, érdemes, célszerű nyilvánosan indokolni egy-egy parancsnok leváltásáról, nyugdíjazásáról, kivonásáról. Kényes kérdés, az igazi indokok megnevezése az ellenfelet erősítené. A hazug indokok könnyen cáfolhatók. Elképzelhető, hogy jobb hallgatni. Bár én megrögzötten hiszek a Biblia állításában ("Az igazság szabaddá tesz"), háborús helyzetben, be kell látnom, nem érvényes.
Szerintem kicsit túlzó a meglátásod: mindkét fél részéről (ukrán, orosz), hullottak fejek. Nem striguláztam, melyik félnél több, de a két hadsereg mérete közötti különbségből adódóan nem lenne meglepő, ha orosz oldalon a több.
Egy hadsereg parancsuralmi szisztémában működik, de szerintem elengedhetetlen a döntések előtti konzultáció a beosztott katonai vezetőkkel.
A másik: én voltam vezető, a beosztott a saját hatáskörében kompetens és lát, a főnöknek az egészet kell látni és így dönteni. Ez sosem egyezik teljesen a beosztottak elvárásaival. Kényes egyensúlyi helyzetet kell teremteni.
Ettől függetlenül én a fotelből is aggódom az orosz hadvezetés egységéért. Nagyon gyorsan lépni kellene ez ügyben. A Prigozsin-ügy számomra még most sem tiszta: Én még mindig kételkedem a zendülés valódiságában.
A vojenkorok sok hasznos dolgot tesznek, de néha túlhiszterizálnak kérdéseket, ami nem biztos, hogy szerencsés. És nem egységesek ők sem: általában a kritikusabb hangúak a legszélsőségesebbek. Volt olyan köztük, aki Sztálin módszereit kívánta vissza. Szóval Putyin, Shoigu, Geraszimov számukra nem elég kemény, ha rajtuk múlna, már kemény háború zajlana Ukrajnában.
A másik. innen és ráadásul szakértelem nélkül nehéz megítélni egy-egy katonai vezető teljesítményét.
Mit gondolsz arról, hogy nem az oroszoknak mondja a nyugat, hogy nem szabad győzni, hanem magának és ezért van az, hogy katonai segély fomályában épp csak annyit küld egyszerre ami azon kívül, hogy elhúzza a háborút az ég adta egy világon másra nem elég?Gondolatkísérlet:
Néha(?) kezdem azt hinni, hogy Sunlight56-nak van igaza, s a Kreml felső vezetése is egy húron pendül a nyugati DS-el.
S amennyiben igen, akkor ebben benne van Geraszimov, meg Sojgu is.
Ha netán így van, akkor ők is tudják, hogy itt nem illik győzni, itt a nyugati világnak fegyvereket kell elhasználni, elpusztítani, hogy legyen indok újakat gyártatni - aminek köszönhetően nem sorvad el a harckocsi, löveg, a lőszer, stb. gyártókapacitásuk.
Mert ezekre nagy háború híján egyszerűen az utóbbi időszakban nem volt szükség.
Amennyire volt, azt bőven el tudták látni gyakorlatilag kisüzemi méretben is.
Ennek további csavarja az, hogy dedikáltan az amerikai fegyvergyártó kapacitás - de leginkább részvények - megmentése a cél.
Ehhez kell ez a speciális hozzáállás az oroszok részéről - is.
De ezt a hozzáállást nem kell az értéktelen bakák orrára kötni (kit érdekel pár tízezer ember halála ott, ahol buta számításom szerint naponta meghal úgy 2500 férfi természetes módon is!?), de hogy oldod meg, hogy nem kötöd a katonai akadémiát kiválóra végzett, viszkető tenyerű tábornokaid orrára?
Mindig csak visszaparancsolod őket a kezdőkörre. Mit mondasz nekik? Miért?
Egyszer még oké.
Sokadszorra is?
Meg másfél év múlva is!?
Elmondhatod nekik, hogy itt győzni nem szabad, mert azzal csak megerősíted azt a nyugati narratívát, hogy az orosz átmegy Európán, s akkor megint belezavarnak egy országrogyasztó fegyverkezési versenybe.
Az egész USA + láncos kutyái (hogy ismerős régi narratívát idézzek) ellen évtizedekig állni a versenyt, azért az húzós lenne.
nem kéne kiprovokálni.
Oké, hogy a BRICS félszívvel most segít (kikapartatni maguknak a gesztenyét), de húsz évig segítsenek a legnagyobb nukleáris készleten - no meg a mindenki által irigyelt és vágyott energia és nyersanyagkészleten - csücsülő országnak fegyverkezni?
Egy frászt.
Szóval azokra sem lehetne számítani, ha az orosz erőből átmenne az ukrán arcvonalon (és a belügyisekre bízná a vonal mögött maradt ukrán sorozottak felszámolását).
Egyet tehet az orosz:
Hagyni kell, hogy az ukránok (és az őket támogató nyugat-európaiak) veszítsék el a konfliktust azzal, hogy elapadjon az elszántság, s a mindenféle támogatás.
Ehhez viszont idő kell.
Rengeteg.
Évek, akár egy évtized is.
Amíg van ukrán férfi, felnövő bosszúszomjas fiú.
Ehhez nyugati pénz meg nyugi; lesz.
Ha van alapja ennek az agymenésemnek, akkor ezt kéne elmondani a honvédő hevületbe esett tábornokoknak.
De hogy éred el, hogy ez ne szivárogjon egyre lejjebb a parancsnoki hierarchiában?
Mit mondasz? Hogy srácok csak öt-tíz évig kell lapulgatni a lövészárokban a random nyugati/ukrán belövések közepette?
Ha elmondod a frankót, garantáltan meglincselnek (örök félelme a politikusoknak)
Ha meg nem mondod el, akkor legfeljebb páran - a gondolkodók - fellázadnak.
Azokkal meg csak a baj van. Azokat ki lehet, ki is kell szűrni. Hadd tudja a többi is, hogy hol lakik az Úristen.
Ez egy zavaros gondolatkísérlet volt.
Nem is tudom, hogy mi a jobb?
Ha van benne igazság, vagy ha nincs?
Nem tudom, mi a jobb, de az egyik legrosszabb, amikor az ember az igazság súlyos darabkáiból légvárat épít.Gondolatkísérlet:
Néha(?) kezdem azt hinni, hogy Sunlight56-nak van igaza, s a Kreml felső vezetése is egy húron pendül a nyugati DS-el.
S amennyiben igen, akkor ebben benne van Geraszimov, meg Sojgu is.
Ha netán így van, akkor ők is tudják, hogy itt nem illik győzni, itt a nyugati világnak fegyvereket kell elhasználni, elpusztítani, hogy legyen indok újakat gyártatni - aminek köszönhetően nem sorvad el a harckocsi, löveg, a lőszer, stb. gyártókapacitásuk.
Mert ezekre nagy háború híján egyszerűen az utóbbi időszakban nem volt szükség.
Amennyire volt, azt bőven el tudták látni gyakorlatilag kisüzemi méretben is.
Ennek további csavarja az, hogy dedikáltan az amerikai fegyvergyártó kapacitás - de leginkább részvények - megmentése a cél.
Ehhez kell ez a speciális hozzáállás az oroszok részéről - is.
De ezt a hozzáállást nem kell az értéktelen bakák orrára kötni (kit érdekel pár tízezer ember halála ott, ahol buta számításom szerint naponta meghal úgy 2500 férfi természetes módon is!?), de hogy oldod meg, hogy nem kötöd a katonai akadémiát kiválóra végzett, viszkető tenyerű tábornokaid orrára?
Mindig csak visszaparancsolod őket a kezdőkörre. Mit mondasz nekik? Miért?
Egyszer még oké.
Sokadszorra is?
Meg másfél év múlva is!?
Elmondhatod nekik, hogy itt győzni nem szabad, mert azzal csak megerősíted azt a nyugati narratívát, hogy az orosz átmegy Európán, s akkor megint belezavarnak egy országrogyasztó fegyverkezési versenybe.
Az egész USA + láncos kutyái (hogy ismerős régi narratívát idézzek) ellen évtizedekig állni a versenyt, azért az húzós lenne.
nem kéne kiprovokálni.
Oké, hogy a BRICS félszívvel most segít (kikapartatni maguknak a gesztenyét), de húsz évig segítsenek a legnagyobb nukleáris készleten - no meg a mindenki által irigyelt és vágyott energia és nyersanyagkészleten - csücsülő országnak fegyverkezni?
Egy frászt.
Szóval azokra sem lehetne számítani, ha az orosz erőből átmenne az ukrán arcvonalon (és a belügyisekre bízná a vonal mögött maradt ukrán sorozottak felszámolását).
Egyet tehet az orosz:
Hagyni kell, hogy az ukránok (és az őket támogató nyugat-európaiak) veszítsék el a konfliktust azzal, hogy elapadjon az elszántság, s a mindenféle támogatás.
Ehhez viszont idő kell.
Rengeteg.
Évek, akár egy évtized is.
Amíg van ukrán férfi, felnövő bosszúszomjas fiú.
Ehhez nyugati pénz meg nyugi; lesz.
Ha van alapja ennek az agymenésemnek, akkor ezt kéne elmondani a honvédő hevületbe esett tábornokoknak.
De hogy éred el, hogy ez ne szivárogjon egyre lejjebb a parancsnoki hierarchiában?
Mit mondasz? Hogy srácok csak öt-tíz évig kell lapulgatni a lövészárokban a random nyugati/ukrán belövések közepette?
Ha elmondod a frankót, garantáltan meglincselnek (örök félelme a politikusoknak)
Ha meg nem mondod el, akkor legfeljebb páran - a gondolkodók - fellázadnak.
Azokkal meg csak a baj van. Azokat ki lehet, ki is kell szűrni. Hadd tudja a többi is, hogy hol lakik az Úristen.
Ez egy zavaros gondolatkísérlet volt.
Nem is tudom, hogy mi a jobb?
Ha van benne igazság, vagy ha nincs?
Nem kell minden orosz propagandának felülni ugyanis nincs ilyen számú törvényjavaslat,,,,A törvényjavaslat megvitatása és törvényerőre emelése előtt javasolnám a helyzet részletes tanulmányozását pár éves intervallumban a pártképviselőknek és a Radá-nak a helyszínen, az első vonal lövészárkaiban, és főleg rohamozás közben. Biztos vagyok benne hogy felülmúlhatatlan élettapasztalattal jönnének onnan vissza (már aki túlélte). Ez a maradék (ha lessz) a megszavazhatja a törvényt, lelkiismeretük rajta.
Jelszó: Más farkával könnyebb verni a csalánt (zongorát) is.
Felfegyverezni, hát... az meg csak, ha a tagok minden működő eszkozt atadnak. Mert nem működő az van, de azt eppugy mukodove kell tenni mint az orosznak a sajatjat.Mit gondolsz arról, hogy nem az oroszoknak mondja a nyugat, hogy nem szabad győzni, hanem magának és ezért van az, hogy katonai segély fomályában épp csak annyit küld egyszerre ami azon kívül, hogy elhúzza a háborút az ég adta egy világon másra nem elég?
Gondoljuk át a támogatások mértékét. Itt van ez a szerencsétlen 11 dandár amit felkészítettek az ukránok és a NATO. Akármennyire is le van gatyásodva a NATO képes lettvolna segély fomájában 11 dandárt normálisan felfegyverezni. A BW ha akar át tudott volna adni egy komplett Leopard 2 zászlóaljat (de akár 2-t is) a saját készleteiből anélkül, hogy veszélybe kerülne az ország biztonsága, ugyanez hatványozottan igaz az amerikaiakra. És ez csak harckocsi, de ugyanez a helyzet az APC-kel, IFV-kel, SPG-kel stb.
Ezzel azt akarom mondani, hogy nem kell azt a dolgot megbeszélni az oroszokka, hisz miért is kéne?
Nemtom, én is kíváncsiságból rákerestem, egy ilyen számú beterjesztés tényleg van, de mivel több témakört/törvényt érint (határvédelem, belügy, kereskedelem meg ilyesmik asszem) benne lehet egy ilyen javaslat. Meg persze az is lehet, hogy hülyeség az egész.Nem kell minden orosz propagandának felülni ugyanis nincs ilyen számú törvényjavaslat,,,,
Az A5-ös Leónál?Nem sok, de ez csúcs technika, ettől sokkal jobb senkinek nincs rendszerben nyugaton sem.
De vajon miért csinàljàk ezt? Nincs racionàlis oka igazàból ennek sem, csak a mûsor fenntartàsa és az ukrànok ledaràlàsa."Délen az oroszok pont ott építették ki a – helyenként 30-40 kilométernyi – leglépcsőzöttebb védelmi vonalakat, ahol az ukránok jelenleg reménytelenül támadnak".
Van egy kibaszott pdf..., meg @fip7 àltal rendszeresen citàlt svéd hk összehasonlító teszt, meg anyagok sokasàga az interneten...Az A5-ös Leónál?
A 122-es az az A5 megfelelôje….
A lengyeleknek is van 100-as nagyságrendben….