[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
De vajon miért csinàljàk ezt? Nincs racionàlis oka igazàból ennek sem, csak a mûsor fenntartàsa és az ukrànok ledaràlàsa.

Van egy kibaszott pdf..., meg @fip7 àltal rendszeresen citàlt svéd hk összehasonlító teszt, meg anyagok sokasàga az interneten... :(
Ezt amolyan viccnek szántam, helyesen:

Délen az ukránok jelenleg pont ott támadnak (reménytelenül), ahol az oroszok kiépítették a leglépcsőzöttebb – helyenként 30-40 kilométernyi – védelmi vonalaikat.


Ellencsapás: Az orosz csapatok egymás után robbantják fel a tankokat

Felvételek, amelyeken egy Kornet hordozható páncéltörő irányított rakétarendszer termobarikus lőszerrel és más páncéltörő fegyverekkel megsemmisíti azokat az ukrán harckocsikat, és amerikaiai eszközöket amelyek az orosz állások ellen a Donyecki Népköztársaságban lévő Ugledar irányában támadást kíséreltek meg.

Az őszi harcokban elhagyott ukrán katonák csontvázai Ugledar közelében A 18+ videó
Az orosz Csendes-óceáni Flotta 155. gárdadandárjának tengerészgyalogosai lefilmeztek egy korábbi csatateret Ugledar térségében, ahol ősszel harcok folytak. A területen sok ukrán katona csontváza látható. Az ukrán katonák nem vették a fáradságot, hogy halott és sebesült bajtársaik holttesteit elvigyék a csatatérről.
A videón látható orosz katonák azt feltételezték, hogy a halott ukránok nem hivatásos harcosok, hanem a kijevi rezsim által mozgósítottak. A tengerészgyalogosok szerint a megölt katonák idős férfiak voltak. A kijevi rezsim továbbra is ágyútölteléknek használja az ukrán férfiakat, bedrogozott katonákat dobál az orosz katonai állásokra, többek között Ugledar térségében és más frontvonalakon a Zaporozsjei és a Donbasszi régióban. Katonák tízezreit tekintik eltűntnek, mert a kijevi parancsnokság nem veszi a fáradságot, hogy elszállítsa őket a harctérről.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 732
6 585
113
Nem sok, de ez csúcs technika, ettől sokkal jobb senkinek nincs rendszerben nyugaton sem.
Csúcs technika a f@szom , A5 közel sem “csúcstechnika “
“Sokkal jobb nyugaton” ott van pl a lengyeleknél a K2 , vagy a Leo2PL
Németeknél A6/A7V
Dánoknál A7V(D)
Sőt , amiknál az új SeP V3-as abmras….
Vagy benézted vagy fogalmatlan vagy
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Amenyire iránytévesztet a magyar geopolitika, vélhetoen pont forditotja lesz mint amiré számol.
A konfliktus kezdetével gyors orosz gyozelemmel számoltak és a maradék ukrán harcosok Kárpátaljára való kiszorulásával, mert hát az orosz hadsereg biztos gyoz.
Most azért várnak elhúzódó háborúra, mert hát az orosz hadsereg nem veszíthet. :)
Szoval nagy az esélye, hogy már ebben az évben eldol a háború. :cool:

------
Orosz veszteségek a legutobbi hónap alatt:


Adnék szívem szerint rá egy csípős választ, de sajnos nincs munícióm. Ha azt vizsgálnánk, hogy a te kormányod... ezen a nyáron akkor lesz kormányod, ha átállsz a sötét oldalra és Varsót vagy Budapestet ismered el hatalmi központnak. Esetleg Prágát. A te múlt évi kormányod nem híresült el jövőbelátó prognózisairól és a Vihar már most elsöpörte. A miénk, köszöni szépen, valóban várja, hogy lerohanhassa Kárpátalját. És utána megvalósíthassa világuralmi terveit. Tudod, azok a hangoskodó mifenék, amik röpködnek az égen és nektek nincs. A lérak, ami leszedné, de nektek nincs. Mondanám, hogy van egy tömeghadseregetek, de igazából a könnyűgyalogos koncepcióval sem álltok erős lábakon.

Szóval nem, nem fogom megnézni, hogy a jegybankelnökötök mit mondott, meddig fog tartani a háború, mert nem lenne túl fair, hogy őt katonai kérdésekről faggassam. Ahogy nálatok senki nem híresült el, hogy valami nagyon előrelátót mondott volna.

Én nagyon örülök, hogy te ennyire hiszel az ukránok gyors győzelmében. Ezen a fórumon a kevesekhez tartozol. Itt van neked egy jó anyag, az ukránok előre törtek Bahmuttól É-K-re.


A te kedvedért nem teszem hozzá, hogy ukrán propaganda csatorna, pedig @Nagy Csaba nagyon szeretné hallani. Ő már veled együtt 2 hónappal ezelőtt látta, hogy az ukránok ropogtatják az oroszok csontjait. Nagyon dühös, amikor azt mondom, hogy eddig kaszálókat és méhlegelőket foglaltak el.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Csúcs technika a f@szom , A5 közel sem “csúcstechnika “
“Sokkal jobb nyugaton” ott van pl a lengyeleknél a K2 , vagy a Leo2PL
Németeknél A6/A7V
Dánoknál A7V(D)
Sőt , amiknál az új SeP V3-as abmras….
Vagy benézted vagy fogalmatlan vagy
A SEP V3 Abrams, az A6/A7V jobban szerepelt volna? Jobban túlélik az aknamezőt? Nem látja őket az Aligátor 8-10 kilométerről?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 999
30 867
113
Az ukrán fegyveres erők az RF fegyveres erők új offenzívájának leküzdésére készülnek

Műholdfelvételeken rögzítettek egy gigantikus, húsz kilométeres árkot, amely Tikhonovka falutól indult és Szlavjanszk egyik bejáratával végződik.

sp7-hRTmlW8.jpg


Más
Spanyol zűrzavar a zaporozsjei erdőkben. A "kék hadosztály" leszármazottai, amely többek között részt vett Leningrád blokádjában.

Marha átgondolt egy 20km-es szimpla árok. Oda eleve erőd/árok rendszer kellene. Előretolt szakasz méretű megelőző/előrejelző, masszív támadás felfogó, visszavonulást majd ellenlökést biztosító megtámogató árokrendszer, mind-mind tele katonával. Ráadásul tüzérség/beásott harcjárművek kellenének, nomeg légvédelem.
Régóta tudja mindenki, hogy a háborúk a szervkereskedelem melegágyai. Ráadásul lyukrajnában a megfelelő szakképzett orvosi/kórházi háttér is olcsón kéznél van. Donor dögivel...a felvevőpiac korlátlan.
Ki szedi ossze a sok szethullott loszert es a roncsokat majd?
Ezen már én is régóta gondolkodom, hogy ki gyűjti be/mi lesz a sorsa a temérdek hátrahagyott felszerelésnek. A feketepiac beindult már...
De vajon miért csinàljàk ezt? Nincs racionàlis oka igazàból ennek sem, csak a mûsor fenntartàsa és az ukrànok ledaràlàsa.
"The show must go on!"
A szörnyülködés-borzongás-hírtúlterhelés-érzelmi küszöb manipuláció folyik. Amíg a borzasztó felvételeket nézed, örülsz annak, hogy nem vagy abban a helyzetben. Mindegy mennyire nyomorúságosak is a hétköznapjaid.
Szlovákia, Románia és Magyarország.
Magyarország csak szeretné...Szlovákia akkor is csak egy antantkreatúra/karikatúra, az ukrománia útját járó Poland analógiája Roland lesz.
Most ugyanaz a személy vezetné őket, aki végig az igazi parancsnokuk volt – szúrt oda Prigozsinnak Putyin
Prigozsin a generálvállalkozó...a valós vezetés valódi katonák kezében van.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 714
55 647
113
Ezt amolyan viccnek szántam, helyesen:

Délen az ukránok jelenleg pont ott támadnak (reménytelenül), ahol az oroszok kiépítették a leglépcsőzöttebb – helyenként 30-40 kilométernyi – védelmi vonalaikat.


Ellencsapás: Az orosz csapatok egymás után robbantják fel a tankokat

Felvételek, amelyeken egy Kornet hordozható páncéltörő irányított rakétarendszer termobarikus lőszerrel és más páncéltörő fegyverekkel megsemmisíti azokat az ukrán harckocsikat, és amerikaiai eszközöket amelyek az orosz állások ellen a Donyecki Népköztársaságban lévő Ugledar irányában támadást kíséreltek meg.

Az őszi harcokban elhagyott ukrán katonák csontvázai Ugledar közelében A 18+ videó
Az orosz Csendes-óceáni Flotta 155. gárdadandárjának tengerészgyalogosai lefilmeztek egy korábbi csatateret Ugledar térségében, ahol ősszel harcok folytak. A területen sok ukrán katona csontváza látható. Az ukrán katonák nem vették a fáradságot, hogy halott és sebesült bajtársaik holttesteit elvigyék a csatatérről.
A videón látható orosz katonák azt feltételezték, hogy a halott ukránok nem hivatásos harcosok, hanem a kijevi rezsim által mozgósítottak. A tengerészgyalogosok szerint a megölt katonák idős férfiak voltak. A kijevi rezsim továbbra is ágyútölteléknek használja az ukrán férfiakat, bedrogozott katonákat dobál az orosz katonai állásokra, többek között Ugledar térségében és más frontvonalakon a Zaporozsjei és a Donbasszi régióban. Katonák tízezreit tekintik eltűntnek, mert a kijevi parancsnokság nem veszi a fáradságot, hogy elszállítsa őket a harctérről.
Siessünk felvenni ezt az országot, amelyik még a halottait sem képes eltemetni, az EU-ba. Ott a helye! :(
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 474
17 944
113
Csúcs technika a f@szom , A5 közel sem “csúcstechnika “
“Sokkal jobb nyugaton” ott van pl a lengyeleknél a K2 , vagy a Leo2PL
Németeknél A6/A7V
Dánoknál A7V(D)
Sőt , amiknál az új SeP V3-as abmras….
Vagy benézted vagy fogalmatlan vagy
Már megint ez a csoda várás és bezzegezés. Fél évvel ezelőtt tele volt a sajtó, hogy a szar és elavult (lásd többek között: T64 BV) szovjet harckocsik miatt nem tudnak az ukránok hatékonyan harcolni, de bezzeg majd a német leo-k áttörik a frontvonalat és meg sem állnak egészen Arhangelszkig. Most, hogy nem hozták a várt eredményeket (leginkább az inkompetens ukrán harci taktika és harctéri vezetésnek köszöneten) már szar az A4 meg szar az A5 is. Az azért megvan, hogy a Leo2 A6-ot is kilőttek a fronton ami szerinted "csúcstechnológiás" HK? Amúgy meg miben is különbözik az A5 az A6-tól? Annyi, hogy jobb a lövege (hosszabb 130 centivel így hatékonyabb az átütési képessége a lövedéknek), de védelemben, elektronikában, és kb minden más karakterisztikában (a sebességet tekintve az A5 gyorsabb az A6-nál) egy az egyben ugyanaz mint az A5 (A6M vagy A6M CAN változatot nem kaptak az ukránok). Amúgy meg ha nincs légi fölény kirakhatod az ablakba a Leo2, az Abrams meg a K2 összes variánsát. A helikopter vs harckocsi viadalban nem a Hk nyer. Jó lenne ha tudatosulna mindenkiben, hogy minden harckocsit ki lehet lőni, nincs megsemmisíthetetlen szuper hk aminek adamantium ötvözete van és lepattog róla minden lövedék mint háztetőről a jégeső.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 132
113
Csúcs technika a f@szom , A5 közel sem “csúcstechnika “
“Sokkal jobb nyugaton” ott van pl a lengyeleknél a K2 , vagy a Leo2PL
Németeknél A6/A7V
Dánoknál A7V(D)
Sőt , amiknál az új SeP V3-as abmras….
Vagy benézted vagy fogalmatlan vagy
Ja, ez egy felpáncélozott A5+, minek van ettől jóval jobb nyugaton rendszerben? Az egyik legvédettebb harckocsi a világon, de amúgy bánja a tököm te mit gondolsz, akár fogalmatlannak is tarthatsz mókus, attól ez még egy csúcs technika a valóságban ami van, elérhető. Nem leopard 1A5, amihez hasonlókkak akarják mostanában kiszúrni az ukránok szemét!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Elfogadhatatlan az Európai Bizottság 100 milliárd eurós többletigénye
A magyar kormány számára aggályos, hogy Ukrajna újabb, 50 milliárd eurós támogatást kapjon a következő négy évben addig, amíg nem tudni, hogyan használta fel az eddigi 70 milliárdot – hangsúlyozta Tóth Tibor államtitkár az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán (ECOFIN) Brüsszelben a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint.

Persze, hogy a tökömbe tudnának elszámolni, hisz pénzt nem is láttak. Láttak jól beárazott, nem múködő fegyvereket (amik egy része már meg se érkezett 404-be), amikkel (meg a hiányzó szakértelemmel) csak húsdaráló lett az ellentámadás. Orosz csiki-csuki.


Orosz orientalista: Közvetlenül ki kell jelenteni, hogy nukleáris csapást mérnek az Egyesült Államokra bármely orosz nukleáris létesítményben végrehajtott szabotázs esetén





Andrew Tate: "Ha elég naiv vagy ahhoz, hogy azt hidd, hogy a háborúkban vannak jó és rossz fiúk, és ez olyan egyszerű, mint a jó és a rossz... akkor egy kicsit jobban utána kell járnod."
Tucker Carlson: "Ez a legigazabb dolog ... Aki ezt nem érti, az fogja be a b*szott pofáját"


Oroszország felelőssége a gabonaegyezmény meghosszabbítása, mondá Pfizer Ursula Van még Lejjebb
Oroszország felelőssége a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása, ha ez nem történik meg, globális élelmiszerválsággal kell számolnunk.

Érdekes, tavaly volt egyezmény. Európa benyelte a gabonát, szartak Afrikára. Most előtört a humanizmus, vagy még kéne nekik egy kis gabona, amit ők adhatnak el, de nem küldenék Afrikába.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 491
24 169
113
NATO kiképzett aknaszedés:

Érdekesen beszélő "ukrit" nem akarja érteni a másik ukri, avagy ex-nato zsoldos küldené ellentámadásba a kollégáját, de az megtagadja:
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 921
22 498
113
mivel gondolom nem követed nap mint nap az ukrán parlamentbe benyújtott törvénytervezeteket akkor enged meg nekem , hogy elmondjam,
Nem nem követem, de látod, azért én csak meg-meg próbálok utánajárni a dolgoknak, hogy mi igaz és mi nem...csak ebben félútig jutottam. :)
Ex szlovén M-55S (modernizált T-55) megsemmisítése az orosz tüzérség által...
Bakker,...saját YT csatornád van?... :)
Amenyire iránytévesztet a magyar geopolitika, vélhetoen pont forditotja lesz mint amiré számol.
Vedd a bátorságot és ird le nekünk, hogy melyik a helyes irány. Röviden. Tömören. Érthetően.
Nagyon kiváncsi vagyok. Köszönöm.
Szoval nagy az esélye, hogy már ebben az évben eldol a háború. :cool:
A háború már ebben az évben eldőlt. Ukrajna nem kergeti ki az oroszokat, Ukrajna nem kapott meghivót sem, igy nem lesz NATO jelölt, főleg nem tag (csak megjegyzem Magyarország végett pláne nem :oops:), Ukrajna egyre inkább szép lassan magára marad:
zelenszkijnato-vilnius2023-07-11maganyos.jpg

Ezek tények.
A háború több szempontból már most eldőlt, befelyezheted az állandó trollkodást és beszólogatást az ittenieknek.
Jópár országban választások lesznek, nagy változások várhatóak a nemzetközi térben is. Egy év múlva -ha addig kihúzzák a felek a fronton - én nagyon más "nemzetközi erőteret" várok, és akkor garantáltan vége lesz ennek az őrületnek.
 
W

Wilson

Guest
Bakker,...saját YT csatornád van?...gratt!
Nincs semmilyen tervem vele de sok telegrammos és egyéb nem fórum kompatibilis videót úgy a legegyszerűbb megosztani a fórumon, hogy feltöltöm (miután az adott platformról letöltöttem) a YouTube-ra....
Nem nem követem, de látod, azért én csak meg-meg próbálok utánajárni a dolgoknak, hogy mi igaz és mi nem...csak ebben félútig jutottam. :)
Félre ne értsd nem kritikának szántam, én örülök annak , hogy te vagy bárki más utána próbál járni az itt megosztott híreknek információknak és annak eredményét meg is osztja a fórumon mert ezzel emeli a fórum színvonalát....


Más...




Strelkov Igor Ivanovics #KRP


július 14., 08:24

A Hersonnal szemben lévő Antonovszkij híd környékén a helyzet változatlan. Az ellenség hídfőállást tart fenn magának a hídnak és a híd melletti házikónak a területén, valamint a közelben lévő több más kis sziget északi peremén. Egységeink, elkerülve, hogy a magas jobb partról lőjék őket, visszahúzódtak az Antonovszkij-sziget déli részére, és tartják a dácsatelep déli részét. Az ellenség sikeresen feltölti és ellátja hídfőállását, mivel tüzérségünk és légiereink számára több okból is lehetetlen megszakítani a jobb parttal való összeköttetést, és az ellenség folyóba dobása nem teszi lehetővé az ellenséges tüzérség sűrű tüzét. Szemben egy pozíciós patthelyzet áll fenn, amelyben mindkét fél nem tudja közvetlen eszközökkel megoldani feladatát (a hídfő megsemmisítése vagy bővítése).
Valószínűleg az ellenség a Dnyeperen felfelé irányuló hadműveleteivel keresi majd a megoldást




Katonai informátor


július 14., 13:49




Egy másik példa a Tor-M2 teljesítményére egy kis méretű ukrán kvadrocopterrel szemben azt mutatja, hogy az ilyen kis drónok teljesen más, speciális rendszereket igényelnek.

Bár maga a Tor-M2 képes a drónt észlelni, sőt célba is venni, az egyéb fenyegetések kezelésére tervezett légvédelmi rakétája nem képes időben felrobbanni ahhoz, hogy egy ilyen kis UAV-t eltaláljon.

Korábban már megjelentek hasonló felvételek mind az ukrán oldalról , mind az orosz drón kameráiról , amelyeken szintén elhibáztak a célpontokat az ellenséges légvédelmi rendszerek..
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 121
13 564
113
Vedd a bátorságot és ird le nekünk, hogy melyik a helyes irány. Röviden. Tömören. Érthetően.
Nagyon kiváncsi vagyok. Köszönöm.
Az ami eddig is - az euroatlanti. Minden más erolkodés mindig elbukik (és nem véletlenul).

A háború már ebben az évben eldőlt. Ukrajna nem kergeti ki az oroszokat, Ukrajna nem kapott meghivót sem, igy nem lesz NATO jelölt, főleg nem tag (csak megjegyzem Magyarország végett pláne nem :oops:)
Ukrajna nem is kaphatot meghívót, amig háborúban van - ebbol bármire kovetkeztetni elég izzadságszagú.
Mo pedig csak addig álhat az útban, ameddig hadják ... :oops:

Az oroszok nem képesek túllépni az árnyékjukon, pláne ha már csak az az árnyék maradot. Nem úgy vannak osztva a kártyák hogy nyerjenek. A háború már az elmult évben eldolt ukránok javára, nem hogy ebben. Az offenzívára szánt ukrán eroknek ezidáig kb a 1/4 vonult fel, mikozben az oroszok mát kuldik az elso vonalba 2.- 3.-vonalasakat. Szoval várd ki a végét. 100% ukrán terulet ebben az évben alig lesz felszabadítva, de számomra csak az a kérdés, hogy most még behúzzák e Krímet is, vagy sem.

Jópár országban választások lesznek, nagy változások várhatóak a nemzetközi térben is.
Nem lesznek alapveto változások még akkor se, ha itt ott változi pár arc. Az Orbáni-elvárások mind pont fordítva fognak kisulni (lásd legutóbb Olaszország). :cool:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 422
46 198
113
A Katonai-Politikai Újságírás Központjának szakértője, a Telegram @boris_rozhin csatorna szerzője , Boris Rozhin.

Az ellenség zaporozsjei irányú offenzívájának 40 napja arra enged következtetni, hogy az ukrán fegyveres erők NATO-támogatással történő offenzívájának kezdeti tervei a fő csapások minden területén kudarcot vallottak.
Orekhovszkij irányban az ukrán fegyveres erők offenzívája Pjatikhatki és Rabotin térségében, a Vremevszkij-párkány térségében pedig az ellenség a Priyutnoye, Makarovka, Urozhaynoye és Novodonetsky körzetben akadt el.
Ugyanakkor az ukrán fegyveres erők kiszivárgott műveleti dokumentumai szerint ezeknek a településeknek a többségét az offenzíva harmadik-ötödik napján kellett volna elfoglalni, és tovább kellett volna fejlesztenie Vasziljevka, Tokmak, Pologa, Volnovakha elleni támadásokká. A stratégiai célok: a Melitopolhoz való hozzáféréssell, valamint a Berdyansk és Mariupol felé irányuló áttörésekkel az Azovi-tenger partja mentén húzódó szárazföldi folyosó elvágása.
Ilyen tervek szerint az ukrán fegyveres erők 2023 telén és tavaszán hatalmas mennyiségű fegyvert szállítottak át: tankokat, gyalogsági harcjárműveket, páncélozott szállítójárműveket, MRAP-okat, önjáró fegyvereket, vontatott tüzérséget, repülőgépeket, helikoptereket, cirkáló rakétákat, mérnöki berendezéseket. Ehhez Ukrajnában és Nyugaton több hónapon át stratégiai tartalékdandárokat képeztek ki, amelyeknek át kellett volna törniük az orosz frontot, és az ellenségeskedést az ukrán fegyveres erők javára fordítani.
A valóság azonban másnak bizonyult. Az orosz csapatok hősies és makacs ellenállása a védelmi állások mérnöki előkészítésével párosulva meghiúsította az ellenség terveit. Az orosz parancsnokság szándékosan átadta a kezdeményezést az ellenségnek Zaporozsje irányában, felajánlva Ukrajna Fegyveres Erőinek, hogy próbálják meg áttörni a réteges védelmet az ellenség ütőereinek elkopása és kivéreztetése érdekében.
Bizonyos mértékig ez már megtörtént. Kijev nem pazarolta el az összes felhalmozott erőt, de a nyugat részvételével ilyen nehezen összeállított sokkdandárok egy része már nagyon kimerült, súlyos ember- és anyagi veszteségeket szenvedett, ami a morál csökkenéséhez is vezetett.
Sőt, miután a nyugaton is feljegyzett zaporozsjei régióban kudarcot vallott, az ukrán fegyveres erők sietve megpróbálták növelni az Artyomovszkij irányú hadművelet terhelését, és a tartalékok egy részét oda dobták, hogy legalább kisebb sikereket érjenek el. .
Ezenkívül a tartalékok egy részét, amelyeknek Zaporozsje sikerét kellett volna elérni (ami nem történt meg), a szvatovszki és a kupjanszki irányokba dobták, de más feladattal - megpróbálják megállítani az orosz csapatok előrenyomulását az Oszkol folyóhoz.
Ez a helyzet megtöri az ukrán fegyveres erők offenzívájának kezdeti konfigurációját a front legfontosabb szektoraiban. Persze mindez olyannyira nyilvánvalóvá vált, hogy a nyugati katonai elemzők nyomán a fősodratú nyugati sajtó, valamint maga az ukrán katonaság, akik az offenzíva véres eredményét elhanyagolható eredménynekl látják, a júniusi offenzíva kudarcáról kezdett beszélni.
És persze kérdések merülnek fel az ukrán parancsnokság előtt is, amely továbbra is "hús" támadásokra hajtja az embereket, hogy legalább a média győzelmét elérje és igazolja a korábbi veszteségeket (csak Zaporozsje irányában, a fegyveres erők visszafordíthatatlan veszteségei csaknem 30 ezer főt tett ki).
De végül a sikertelen offenzíva véres ára tovább növekszik, ami különösen nyilvánvaló a korábban kevéssé ismert Pyatikhatki falu területén folyó csatákban.

Prigozhin fotója valamelyik táborban. A választás valójában nem nagy - vagy a PMC "Wagner" tábora az LPR területén (ahol az RF fegyveres erők nehéz felszereléseinek és fegyvereinek átadása történt), vagy az új tábor, amelyet sürgősen felállítottak . Fehéroroszország területén.

Fehérorosz források ma megerősítették a Wagner PMC fehéroroszországi átadásának megkezdését. Prigozhin jövőbeli szerepe a jelenleg meglehetősen homályos. Egyrészt lezárták az ellene indított büntetőeljárást, és megtartott néhány pozíciót az országban. Másrészt senki sem felejtett el semmit.
PS. Azt írják, hogy a fotó július 12-én készült.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113
„Tilos elhalálozott személyekből anatómiai anyagokat kinyerni átültetés céljából, különösen:
- rendőri kényszerintézkedések alkalmazása következtében megölték;
– katonai alakulatok és rendvédelmi szervek alkalmazottai” – áll a dokumentumban.