[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 740
6 637
113
Semmi kiforgatás nem állt szándékomban, illetve valóban, te még csak nem is inszinuáltad, hogy a csúcstechnika az mindenképp keresztülmegy a tanulatlan ázsiai orosz védvonalakon, mint foró kés a vajon :)
Csak ez a szopódás, ami itt menni szokott, hogy taktikai-műveleti szinten azért áll meg mondjuk egy támadás, mert valamelyik fél nem ún. csúcstechnikát használ, az engem már triggerel, mint belpesti kékhajú bölcsészt a tehéntej.
De tényleg bocs, te nem kezdtél bele ebbe.
semmi baj kolléga :) megértelek, ami itt szokott menni azzzzz, az igen :D szóval megértem :D nem véletlen szoktam csak ritkán ide kommentelni
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Párizs a New Daily-t fontos partnernek tekinti az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások új tervének kidolgozásában

Itt szerintem egy New Delhit akartak kiizzadni, de láttam az orosz szöveget is és már ott is érdekesen írják. A Guglinak valszeg fogalma nem volt, hogy mire céloztak a cirill betűs fonetikus átírásnál.
Amúgy is nehéz szó lett volna, mert 'Dejli'-nek írják, akkor meg ők keményen ejtik a h-t és az angolok meg Dekhlinek ferdítenék, ahogy Kherszont is.
Nincs jelentősége, csak gondoltam írok pár sort. Kíváncsi voltam, hogy lett India fővárosából majdnem Daily News a fordítónál.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 040
66 552
113
Korrigálták azóta, hogy T-64BV volt, de a lényegen nem változtat.
Eltalaltak a tankot, at is ment rajt.
Nem robbant be, nem egett ki.
Vajon ha a torony mogott lett volna a loszertarolo, akkor mi lett volna a helyzet?

Neem, nem karpataljai gyerekek termeszetesen.

Tul draga a Leopard fenntartasa, de azt mondom akinek majomra van penze annak legyen bananra is ha kell.

Na nee, ezt nem hiszem el! :D

Xarul telepitett nemet DM 22 mukodese.

Nyugati echnika keleti utakon.

Hát ez nem zold ragasztoszalagos, nem is annyira lerongyolodott, koszos mint a mobik.
Egy ideje mar feltunt hogy erdekes modon a zold szalagosok olyan lekoszlottak, el nem hiszem hogy nem a korabbi sebesultek, hullak ruhait kapjak meg. Na de bezzeg a pozolos ukran PR fotokon mikor feszitenek valami technikaval, olyan friss ropogos az egyenruhajuk...
Nagyon nem halad ez az ukran tavaszi offenziva ha Zellernek hirtelen 200000 bakara van szuksege, pedig mar tobb oblasztban is teljes a mozgositas. Hova tunt az a millios ukran hadsereg ha haza senkit sem eresztenek?
Berlinbol a Wermacht is csak ilyen pl 5 terepjarot birt mar osszekaparni?
Az offenziva lassan defenzivaba fordul hat.
Leopardot hetek ota nem latni a front kozeleben, Cselendzser nem is volt...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 774
113

Nem tudom, nem olvasok ilyesmit.
Wagner csapatról ami anyagyilkosokból áll

A börtönökböl talán nem minisztránsgyerekeket szedtek össze.
Amikor meg meneteltek Moszkva felé már hős lett

ilyet hol olvastál (haluztál) ?
Ami nem fér a fejembe,hogy Európában feléledt a fasizmus,és a "baloldali" emberkék tolják a szekerét.

Mióta az a moszkvai narratíva, tele vagyunk antifákkal.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 866
14 951
113

Fenekedő ukránok – velünk együtt fél Európát le akarják kapcsolni az orosz gázról​

„Nem valószínű, hogy Kijev újabb gáztranzitról szóló megállapodást kötne, amely az orosz Gazpromnak engedné, hogy gázt szállítson az Európai Unióba” – fogalmazott a Politicónak German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter.
Erre megint csak Rejtő Jenő egyik szösszenete jutott az eszembe:

"Félhülye Úr (Eu), a hóban talált egy megfagyott viperát, megsajnálta és a keblébe rejtette, hogy életre keltse, melengette..."
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán erők megváltoztatták az ellentámadás végrehajtásának taktikáját, ami lehetővé tette számukra, hogy csökkentsék a haditechnikai veszteségeket, de ennek következtében lelassult a területek visszafoglalásának sebessége is.

Forrás:
The New York Times

Részletek: A lap szerint az ellentámadás első két hete alatt a frontra szállított haditechnikai eszközök, köztük nyugati modellek, akár 20 százaléka is megsérült vagy megsemmisült.

A felszerelésveszteségek ezen szintje a következő hetekben 10 százalékra csökkent, ami annak köszönhető, hogy Ukrajna megváltoztatta az ellentámadás végrehajtásának taktikáját.

Különösen az ukrán fegyveres erők inkább az orosz erők tüzérséggel és nagy hatótávolságú rakétákkal történő kimerítésére összpontosítottak, mint az orosz aknamezőkön keresztül történő támadásra - írja a kiadvány.

"De ez a jó hír néhány komor valóságot takar. Az áldozatok száma is lecsökkent, ahogy maga az ellentámadás is lelassult - sőt, egyes helyeken el is akadt -, ahogy az ukrán katonák küzdenek Oroszország félelmetes védelmével szemben.

És a veszteségek ellenére az ukránok eddig csak öt mérföldet tettek meg abból a 60 mérföldből (8 kilométer a 96-ból - a szerk.), amitől azt remélik, hogy elérik a déli tengert, és kettészakítják az orosz erőket.""

További részletek: A média által idézett katonai szakértők szerint az ellentámadás első 25 kilométere lesz a legnehezebb, mivel az előrenyomuló csapatoknak általában háromszor annyi emberre - fegyverre, személyzetre vagy mindkettőre - van szükségük, mint a védekező csapatoknak.






Katonai informátor


július 15., 15:43


408f881b1d37d0400faec44da7295924.jpg



Ukrán Leopard 2A4, a törzs oldalain és a torony elülső részén kiegészítő Kontact-1 dinamikus védelmi modulokkal.





Katonai informátor


július 15., 18:00


Az Orosz Légierő Mi-8MTV-5-1 "SAR" (kutató-mentő) helikoptere az L370E8 "Vitebsk" védelmi rendszerrel felszerelve, küldetésre készülve.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 916
21 747
113
Az ukrán erők megváltoztatták az ellentámadás végrehajtásának taktikáját, ami lehetővé tette számukra, hogy csökkentsék a haditechnikai veszteségeket, de ennek következtében lelassult a területek visszafoglalásának sebessége is.
Rendkivul szep es polkorrekt megfogalmazasa az ezrevel hullotak az ukranok es dollarmilliok egtek par negyzetkilometernyi mezoert tenynek.
dFb4pi9.gif
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 171
113
Megjelentek a DM1399 AT2 aknák az ukriknál:

155 mm-es BONUS kazettás lőszer ukrajnában:

Wilson&co újabb tagja XD

Leo2A4UKR verzió, tele ERA blokkokkal és egyedi pótpáncélozással:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 040
66 552
113
Mi 8 MTV 5-1, orosz kutató mentő helikopter. Csörlő, Vityebszk, NVG, stb, ehhez kepest nekunk van mi is?

Kolumbiai zsoldosok gyors deszantolasa es sebesulese.
Nemhogy Zellernek foznek a kokat...

Valami ukran platos/ponyvas teherauto futott aknara megrakva harcosokkal. Sisakkameras belső felvetel. Akkorat repultek mindenfelre alkatreszekkel együtt hogy nekem fajt.

Tamad az AFU! Nagyon preciz csapas volt, meg kell mondani, nemhiaba a Nato kikepzes es a Nato fegyverek...
Ugy telibe vertek a civil kisbuszt hogy azt ketlem hogy barki tulelte.

Fejlovés , premier plán.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 978
7 017
113
Na, az Index is ratalalt az altalam mar linkelt (azt hiszem?) FA vitara az ukran befejezes temajaban...

A juniusi vitaindito cikk: https://www.foreignaffairs.com/ukraine/unwinnable-war-washington-endgame

Reakciok es az eredeti cikk szerzojenek viszontvalasza rajuk: https://www.foreignaffairs.com/responses/should-america-push-ukraine-negotiate-russia-end-war

Magyar nyelvu osszefoglalo cikk a vitarol, az allaspontokrol es a fo kerdesekrol: https://index.hu/kulfold/2023/07/15...beketargyalas-egyesult-allamok-kompromisszum/


Ez egyhetes, csak ugy melleteszem:


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 040
66 552
113
Az ukran harom agu szigony a dinoszauruszok idejebol valo szimbolum. :D

Wagner konvoly beloruszban.

Az IMF szerint az ukran konfliktus hatasa az orosz gazdasagra jelentektelen.

Sem az Usa sem az EU nem kepes ellatni Ukrajnat elegendő fegyverrel es loszerrel, irja a Bloomberg.

Keszul az S-550 Oroszorszagban, nagy hatotavolsagu ballisztikus raketak ellen.

Az ISW (Nuland cég) pedig megallapitotta hogy Ukrajna kb annyi negyzetkilometert hoditott el ebben a tavaszi hadjaratban amennyit az oroszok iden elfoglaltak. Valami jol hangzot, pozitivnak tunot mar ki kellett kohogni a pornepnek.
Mondhatnank akkor hogy nem is tortent semmi erdekes, csak hat ezek a negyzetkilometerek egyenkent vagy 1000 főnyi vesztesegbe fajtak az ukran rezsimnek. Bar emiatt a nyugat nem aggodik.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 528
45 189
113
nem, de ne forgasd ki a szavaimat, nem erről beszéltem, az volt a téma hogy az A5 "csúcstechnológia" e, de válaszolva a kérdésedre , nem szerepelt volna jobban, nem élik jobban túl az aknamezőt , és de, látja őket az aligátor 8-10km-ről

ki vár csodát? ki bezzegez? senki (legalábbis én biztos nem), elmondtam hogy téved, az A5 nem csúcstechnológia és abban is téved hogy nyugaton nincs ennél fejlettebb hk rendszerben (lásd a példákat)
ha picit olvasol tőlem kommentet szerintem tiszta hogy amit leírsz, jómagam is vallom, kb török példa.... picivel talán jobban használják őket az ukik mint a törökök de nem sokkal
megvan hogy A6-ot is kilőttek, és? mit szeretnél ezzel mondani? ki mondta hogy az csúcstechnológia? (bár közelebb áll hozzá mint az A5) arra hoztam példát hogy van nyugaton fejlettebb hk rendszerben, mert azt állította zsolti hogy nincs
félreértés ne essék, én nem azt mondom hogy egy heli vs hk csatában a hk nyer én csupán azt hogyha így vannak használva ilyen körülményekben akkor kb t64bv-kel is mehetnek mert ugyanaz lesz az eredmény
nem mondtam sose hogy az A4 szar, nem mondtam sose hogy az A5 szar de ez nagyon komplex , ha lenne normális légvédelem és nem törökös "szerűen" lennének használva akkor nem lenne ez, én csak ennyit mondok

én aztán nem mondtam hogy a leo1 A5 csúcstech. de attól még hogy leírod mégegyszer a leo2A5/strv122 nem lesz csúcstechnológia, ukik csúcstech hk-t nem kaptak és nem is fognak szvsz , hogy érted hogy minek van ettől jóval jobb nyugaton rendszerben? hát ha arra gondolsz hoy szó szerint mi a faxnak, hát, nem tudom, tudod, fejlődünk meg ilyenek, ha meg arra gondolsz hogy mi van nyugaton ettől jóval jobb rendszerben akkor arra azt mondanám hogy Le2A7+/8 , K2, Abrams SePV3
Komolyan nem értem mit nem lehet felfogni abból amit írtam...

Ez kurvára nem egy A5. Ez egy mocskos mód felpáncélozott, jóval védettebbé tett A5. Francia önvédelmi pakkot, meg annyi plusz páncélt kapott, hogy a rövidebb - tehát könnyebb l/44 ágyúval együtt is kicsit nehezebb lett mint az A6, nem az A5, hanem a 6!

Mivel jelenleg nem az a leocicák baja hogy nem tudja beverni az l/44 a T90 páncélját duelnél, hanem hogy pukkannak drónoktól, tüzérségtől, aknától, ATGM től, igen, jelenleg mivel főleg gyalogságot kéne velük támadni, meg puha célokat, ér nekik annyit mint az A6, sőt...

Aminél jobb nem hogy az ukránoknak, de még a komplett nyugatnak is csak kb rajz asztalon, meg pár darab legyártva van, az általad idézgetett leo2 A8-on már komolyan felröhögtem bazz+!!!

Igen, bármennyire is púposkodsz mókus, ez az Strv122 amit kapnak az ukik, nyugati csúcs közeli technika, ettől jobbat kb még nem kaptak, hasonlót talán ha két tucattal, ezért most ez a 10 db is fontos, pláne nekik!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 474
46 606
113
Szevasztopolban a légvédelmi rendszerek munkája hallatszik. Az ukrán fegyveres erők újabb dróntámadást hajtanak végre a városban. Az első kísérletet 01:00 körül jegyezték fel.
A város kormányzója, Mihail Razvozhaev megerősítette a támadás visszaverését a tenger felett a Herszon- fok , a Szevasztopoli-öböl és Balaklava térségében .
Szevasztopolban a légvédelmi rendszerek munkája hallatszik. Az ukrán fegyveres erők újabb dróntámadást hajtanak végre a városban. Az első kísérletet 01:00 körül jegyezték fel.

Szevasztopol kormányzója:
A frissített adatok szerint egy újabb drónt lőttek le a Manganari-fok közelében.
Összesen 2 UAV-t lőttek le azon az éjszakán, és 5-öt elnyomtak az elektronikus hadviselés erői. A külső úton lévő két felszíni drón is megsemmisült.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 144
42 427
113
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 022
113
Tamad az AFU! Nagyon preciz csapas volt, meg kell mondani, nemhiaba a Nato kikepzes es a Nato fegyverek...
Ugy telibe vertek a civil kisbuszt hogy azt ketlem hogy barki tulelte.

0:05nél kikockázva látszik, ami felrobbantja (bal fentről érkezik, jó magasról jött).

Lehet tudni erről valamit? Kik ültek benne? Miért kamerázták az éppen megálló kisbuszt?