[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Valami nagyon sugárzik!!!
Köszönhetjük a NATO-nak,és a szegényített uránnak , harminc éve termelek csemegekukoricát,de még ilyet nem láttam,hogy vörös legyen a levele,de mindenhol meg lehet figyelni a növényeken.Szerintem országosan is látjátok.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
333
3 718
93
Köszönhetjük a NATO-nak,és a szegényített uránnak , harminc éve termelek csemegekukoricát,de még ilyet nem láttam,hogy vörös legyen a levele,de mindenhol meg lehet figyelni a növényeken.Szerintem országosan is látjátok.
Nem valószínű, hogy a sugárzástól vörös. A saját detektorom sem mért semmi furcsát mostanság.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 557
93
Valami nagyon sugárzik!!!
Bizonyára elromlott a detektor..

A rémhilkeltés megakadályozása végett a biztonság kedvéért kis is kapcsolták :)
Fő a transzparencia!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Ez a cikk biztosan nagyon fog tetszeni a nemzetközi térben az ukrán és lengyel olvasóknak.


Az, hogy a BW katonái mennyire fogják szívlelni az ukrán katonákat, hogy kérnek 2 hetes kiképzést, mert nekik nincs idejük végig csinálni egy 6 hónapost sem, és amint jönnek a gondok, névtelenül kiteszik, hogy a német kiképzők milyen hülyeséget mondtak... És ez csak egy a problémáim közül velük.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Valami nagyon sugárzik!!!

Újkabb adag DU lőszer ment a kukába, ráadásul ez már a fronthoz relatív közel.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 915
15 497
113
Nem kell minden orosz propagandának felülni ugyanis nincs ilyen számú törvényjavaslat,,,,
Igazad van, mert időközben visszavonták, így sorszáma sem lehetett ami megtárgyalásra vár. Meg az időeltérés..

Én simán benyeltem, ismerve az Ukrán, 2014 óta divatos, kézi vezérléses politikusi hozzáállást.

Emiatt ez is olyan F.O.S médiatermék, mit akármelyik Nyugati vagy Keleti gyártmány: ahhoz hogy hihető legyen, legalább 10 20 % igazságot is kell tartalmaznia, hogy hihetővé, benyelhetővé váljon.
Az is teljesen egyértelmű számomra hogy a Keleti F.O.S médiatermék gyártás is már M.I segítségével dolgozik, igaz jóval kevesebb hatékonysággal, és mennyiségben, lehet hogy a hazugságok gyártásához is kellő gyakorlatra van szükségük, nehéz ebbe egyből belezökkenni.

A legkirívóbb példák Keleti oldalról most a Prigozsin mutatványával kapcsolatos, ma sem lehet minden történést a valóságot ott pontosan látni, csak a fedett nyulak ugrálását lehetett látni, még néha ablakból is..
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 105
113

Folytatódnak a heves harcok Sztaromajorszkijban: az orosz hadsereg ellentámadásba lendült, kiütötte az ukrán fegyveres erőket (MAP)​

A legfrissebb adatok szerint nem szűnnek meg a harcok a Vremevszkij-párkányon.
Amint a Russzkaja Veszna beszámolt róla , korábban az ellenségnek hatalmas tüzérségi előkészítés után sikerült elfoglalnia a falu északi részét .
Éjszaka óta az orosz tüzérség erőteljesen dolgozik a falu ellenség által megszállt részén. Ma erősítésünk közeledett és belépett a csatába, visszaszorítva az ellenséget. A légierö és a gyalogság több ellenséges páncélozott járművet megsemmisített.
Ezenkívül csapásokat mértek az ukrán fegyveres erők megfelelő tartalékaira.
Az ádáz harcok folytatódnak, a falut megtisztítják.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689508471

A Vremyevsky szektor helyzete 2023. július 16- án 13:00-kor
Az ukrán fegyveres erők fő erőfeszítései az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek állásaira összpontosultak a falutól nyugatra fekvő dombon . Maga Staromayorskoye egy alföldön található, és a szomszédos magasságok ellenőrzése nélkül az offenzíva bonyolult lesz.
❗️Az ezt követő ütközet során a 35. dandár tengerészgyalogosainak rohamosztagai be tudtak törni a falu északi részén. Egy idő után azonban az orosz harcosoknak sikerült kiűzniük az ukrán fegyveres erőket a településről.
Most a harcok folytatódnak. Az ukrán alakulatok igyekeznek a magaslatokra. Az ukrán fegyveres erők tüzérei aktívan használják azokat a kazettás lőszereket , amelyeket több mint egy hónapja adtak át nekik.

Itt van az eltávolított katonai vezetők listája! Nem tudjuk, mi lehet a háttérben. A Prigozsin-féle léázadás? Egyébként ez az orosz vezetéssel kritikus csatorna. Rendbe kellene tenni az orosz katonai vezetést, mert a széthúzásnak általában nincs jó vége.

Végítélet a hadseregben

A Honvédelmi Minisztérium jelenleg is működő vezetése elkerülhetetlen lemondása előtt végül úgy döntött, mint az utolsó napon is, hogy megtisztítja fő vetélytársait a hadseregben. És akkor - bár a fű nem nő, az elnyomás malomköveibe estek nem moshatók le teljesen, és nem állhatnak az új orosz hadsereg élére.

M. Teplinskyt már egy időben túlexponálásra küldték . De aztán sikerült visszahelyezniük a szolgálatba, sőt az elnök közvetlen részvételével az NMD parancsnokhelyettesévé is előléptették. Immár harmadik hete Geraszimov és Sojgu másik veszélyes ellenfelét, S. Surovikint izolálják. A Telegramot felrobbantotta I. Popov lemondásának története , de a Kreml nem reagált a hihetetlen botrányra .

Mi ösztönözte a hadsereg bürokráciáját újabb elnyomásokra:
A DVKR őrizetbe vette a 90. páncéloshadosztály parancsnokát, Ramil Ibatullin vezérőrnagyot és két helyettesét, állítólagos anyagi visszaélés miatt. A Központi Katonai Körzet 90. páncéloshadosztálya az Északi Katonai Körzet egyik legjelentősebb egysége. Az NMD során elnöki rendelettel a „Gárda” tiszteletbeli elnevezést e hadosztály 228. motorizált lövészezredéhez, 80. harckocsizóezredéhez és 400. önjáró tüzérezredéhez rendelték. A Zsukov-rendet a 239. harckocsiezred kapta.
A 106. gárda parancsnoki posztjáról. légideszant hadosztályt Vlagyimir Szeliversztov harci vezérőrnagy eltávolította . Sokan beszélnek Szeliversztov „megalkuvást nem tűrő jelleméről” , „aki nem szokott hallgatni, amikor a személyzetével kapcsolatos kérdéseket megvédi . A Cheka-OGPU munkatársai forrásra hivatkozva azt mondják, hogy tegnap a Tula régió vezetője, Alekszej Djumin Moszkvába látogatott, hogy találkozzon Szecsinnel, ahol megpróbált közbenjárni a vezérőrnagy érdekében , de nem járt sikerrel. Roman Alekhin írja : A vezérkar és a védelmi minisztérium belépése Alekszej Djumin területére egy nyílt csatába lépés egy lehetséges utóddal, vagyis az Oroszország jövőjéért folytatott küzdelem forró szakaszba lép .
"Semlegességre hozták" - a 27. dandár parancsnoka - a Harcos . „Nem hallgatott el a problémákról, sokak feletti hatékonyságot mutatott be, amiért Surovikin nyilvánosan is dicsérte, és korábban Lapin tábornok is úgy beszélt a dandárparancsnokról, aki akkoriban az ezred parancsnoka volt, mint a hadvezér legjobb parancsnoka a Nyugati Katonai Körzetben, de megengedte magának, hogy vitába szálljon a fronttól nagyon távol lévő parancsnokok döntéseivel ” ( Roman Alekhin ).
Kornev tábornokot eltávolították a 7. légideszant rohamosztály parancsnoksága alól .
Végül információ érkezett Teplinszkij letartóztatásának lehetőségéről, és feljegyzés jelent meg a Teplinszkij parancsnok védelmében „forrásaikból származó ejtőernyősökről”, azzal a fenyegetéssel, hogy megismétli Prigozhin menetét: Ha az életét és szabadságát a legkisebb veszély fenyegeti, ki fogunk állni. falként, hogy megvédjük parancsnokunk becsületét és méltóságát. Nagyon elszántak vagyunk. Egészen addig a pontig, hogy kivonulunk pozícióinkból, és elmegyünk Batya megmentésére .

A katonai bürokrácia valós veszélyt érzékelt: a hadsereg reformjának lehetőségét, amely a legvállalkozóbb, legőszintébb katonatisztektől származik, akik a háború lángjaiból elviselték a hadsereg változásának szükségességét. Változás, amely nélkül lehetetlen nyerni. Változások, amelyek a parkettás tábornokok torkán akadnak, akik elveszítik a békeidő laza-zsarnokának kényelmes hivatását. Az elnöki adminisztráció rokon osztályának támogatására és Putyin azonnali reformokra való felkészületlenségére támaszkodva a hadsereg tisztviselői döntő offenzívát indítottak – a jövő elleni offenzívát.

Tulajdonképpen most dől el a hadsereg sorsa, utána pedig az ország sorsa: ha a katonatiszteknek sikerül betonozni hatalmukat, eltiporva a csapatokban a kezdeményezés és a szakmai becsület minden csíráját, megsemmisítve az utolsó megszületett hősöket. Az NWO-nál közeleg a háború dicstelen vége, majd a bürokrácia uralmi rezsimjének végleges konzerválása, a társadalom és az állam széles körű elsorvadása.

Eljött az ítélet napja a hadseregben. Ezt követi az egész ország ítéletének napja.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
937
10 875
93
Ez a nyílvános Ukrán fasizmus.Az európai vezetők meg kussban vannak,és a pápa is.
A nyílt vallásüldözés, a politikai ellenfelek betiltása, az ad-hoc erőszakos sorozások és a belügyesek terrorja miatt előbb-utóbb Ukrajnában tarthatatlan lesz ez a rezsim (na nem nyugaton mert ott ez teljesen rendben van demokráciaügyileg, úgy tűnik legalábbis a felsz*pók tömegéből). Kérdés, mikor jön el az a pont, hogy a blackrock és tsai. leváltatja ezt a Zselé garnitúrát. Kell valami társadalmi támogatottság ahhoz hogy a hadsereg működőképes maradjon, ez pedig az aktuális rövid távú cél. Lassan időszerű lesz a csere, túl sok a csontváz a szekrényben amit majd el kell vitetni a mostani garnitúrával, a következő meg legitimnek tűnhet egy ideig, folytatódhat a Koldus-Ukrajna Projekt. De mintha Zselé is figyelne erre, nagyon ragaszkodik a one-man-showjához, nincs előkészítve senki a szerepre, nem enged oda mást. Érdekes lesz, mit találnak ki, és hogyan tálalják!
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 122
10 437
113

Folytatódnak a heves harcok Sztaromajorszkijban: az orosz hadsereg ellentámadásba lendült, kiütötte az ukrán fegyveres erőket (MAP)​

A legfrissebb adatok szerint nem szűnnek meg a harcok a Vremevszkij-párkányon.
Amint a Russzkaja Veszna beszámolt róla , korábban az ellenségnek hatalmas tüzérségi előkészítés után sikerült elfoglalnia a falu északi részét .
Éjszaka óta az orosz tüzérség erőteljesen dolgozik a falu ellenség által megszállt részén. Ma erősítésünk közeledett és belépett a csatába, visszaszorítva az ellenséget. A légierö és a gyalogság több ellenséges páncélozott járművet megsemmisített.

Az ádáz harcok folytatódnak, a falut megtisztítják.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689508471

A Vremyevsky szektor helyzete 2023. július 16- án 13:00-kor
Az ukrán fegyveres erők fő erőfeszítései az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek állásaira összpontosultak a falutól nyugatra fekvő dombon . Maga Staromayorskoye egy alföldön található, és a szomszédos magasságok ellenőrzése nélkül az offenzíva bonyolult lesz.
❗️Az ezt követő ütközet során a 35. dandár tengerészgyalogosainak rohamosztagai be tudtak törni a falu északi részén. Egy idő után azonban az orosz harcosoknak sikerült kiűzniük az ukrán fegyveres erőket a településről.
Most a harcok folytatódnak. Az ukrán alakulatok igyekeznek a magaslatokra. Az ukrán fegyveres erők tüzérei aktívan használják azokat a kazettás lőszereket , amelyeket több mint egy hónapja adtak át nekik.

Itt van az eltávolított katonai vezetők listája! Nem tudjuk, mi lehet a háttérben. A Prigozsin-féle léázadás? Egyébként ez az orosz vezetéssel kritikus csatorna. Rendbe kellene tenni az orosz katonai vezetést, mert a széthúzásnak általában nincs jó vége.

Végítélet a hadseregben

A Honvédelmi Minisztérium jelenleg is működő vezetése elkerülhetetlen lemondása előtt végül úgy döntött, mint az utolsó napon is, hogy megtisztítja fő vetélytársait a hadseregben. És akkor - bár a fű nem nő, az elnyomás malomköveibe estek nem moshatók le teljesen, és nem állhatnak az új orosz hadsereg élére.

M. Teplinskyt már egy időben túlexponálásra küldték . De aztán sikerült visszahelyezniük a szolgálatba, sőt az elnök közvetlen részvételével az NMD parancsnokhelyettesévé is előléptették. Immár harmadik hete Geraszimov és Sojgu másik veszélyes ellenfelét, S. Surovikint izolálják. A Telegramot felrobbantotta I. Popov lemondásának története , de a Kreml nem reagált a hihetetlen botrányra .

Mi ösztönözte a hadsereg bürokráciáját újabb elnyomásokra:
A DVKR őrizetbe vette a 90. páncéloshadosztály parancsnokát, Ramil Ibatullin vezérőrnagyot és két helyettesét, állítólagos anyagi visszaélés miatt. A Központi Katonai Körzet 90. páncéloshadosztálya az Északi Katonai Körzet egyik legjelentősebb egysége. Az NMD során elnöki rendelettel a „Gárda” tiszteletbeli elnevezést e hadosztály 228. motorizált lövészezredéhez, 80. harckocsizóezredéhez és 400. önjáró tüzérezredéhez rendelték. A Zsukov-rendet a 239. harckocsiezred kapta.
A 106. gárda parancsnoki posztjáról. légideszant hadosztályt Vlagyimir Szeliversztov harci vezérőrnagy eltávolította . Sokan beszélnek Szeliversztov „megalkuvást nem tűrő jelleméről” , „aki nem szokott hallgatni, amikor a személyzetével kapcsolatos kérdéseket megvédi . A Cheka-OGPU munkatársai forrásra hivatkozva azt mondják, hogy tegnap a Tula régió vezetője, Alekszej Djumin Moszkvába látogatott, hogy találkozzon Szecsinnel, ahol megpróbált közbenjárni a vezérőrnagy érdekében , de nem járt sikerrel. Roman Alekhin írja : A vezérkar és a védelmi minisztérium belépése Alekszej Djumin területére egy nyílt csatába lépés egy lehetséges utóddal, vagyis az Oroszország jövőjéért folytatott küzdelem forró szakaszba lép .
"Semlegességre hozták" - a 27. dandár parancsnoka - a Harcos . „Nem hallgatott el a problémákról, sokak feletti hatékonyságot mutatott be, amiért Surovikin nyilvánosan is dicsérte, és korábban Lapin tábornok is úgy beszélt a dandárparancsnokról, aki akkoriban az ezred parancsnoka volt, mint a hadvezér legjobb parancsnoka a Nyugati Katonai Körzetben, de megengedte magának, hogy vitába szálljon a fronttól nagyon távol lévő parancsnokok döntéseivel ” ( Roman Alekhin ).
Kornev tábornokot eltávolították a 7. légideszant rohamosztály parancsnoksága alól .
Végül információ érkezett Teplinszkij letartóztatásának lehetőségéről, és feljegyzés jelent meg a Teplinszkij parancsnok védelmében „forrásaikból származó ejtőernyősökről”, azzal a fenyegetéssel, hogy megismétli Prigozhin menetét: Ha az életét és szabadságát a legkisebb veszély fenyegeti, ki fogunk állni. falként, hogy megvédjük parancsnokunk becsületét és méltóságát. Nagyon elszántak vagyunk. Egészen addig a pontig, hogy kivonulunk pozícióinkból, és elmegyünk Batya megmentésére .

A katonai bürokrácia valós veszélyt érzékelt: a hadsereg reformjának lehetőségét, amely a legvállalkozóbb, legőszintébb katonatisztektől származik, akik a háború lángjaiból elviselték a hadsereg változásának szükségességét. Változás, amely nélkül lehetetlen nyerni. Változások, amelyek a parkettás tábornokok torkán akadnak, akik elveszítik a békeidő laza-zsarnokának kényelmes hivatását. Az elnöki adminisztráció rokon osztályának támogatására és Putyin azonnali reformokra való felkészületlenségére támaszkodva a hadsereg tisztviselői döntő offenzívát indítottak – a jövő elleni offenzívát.

Tulajdonképpen most dől el a hadsereg sorsa, utána pedig az ország sorsa: ha a katonatiszteknek sikerül betonozni hatalmukat, eltiporva a csapatokban a kezdeményezés és a szakmai becsület minden csíráját, megsemmisítve az utolsó megszületett hősöket. Az NWO-nál közeleg a háború dicstelen vége, majd a bürokrácia uralmi rezsimjének végleges konzerválása, a társadalom és az állam széles körű elsorvadása.

Eljött az ítélet napja a hadseregben. Ezt követi az egész ország ítéletének napja.
Én úgy látom, hogy a csapat tiszteknek kezd elege lenni a totojázásból, és amíg CSAK Sojgu súg Putyinnak, addig megy ez a tisztogatás, amig a fronton harcolóknak is betelik a pohár, ha a fronton lévők nem érzik stabilnak a hátországot, nem fogja odatenni magát...és elkezd a lábával szavazni.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 338
8 941
113
Ugyanezt nyugodtan elmondhatod az oroszokkal kapcsolatban is akik ugyanezt produkálták egy ukrán kisváros elfoglalásáért talán hallottál már róla...


Más...


WP: Az aknamezők jelentik a legnagyobb akadályt az ukrán ellentámadásban...​



2023. július 16., vasárnap,

Az ukrán ellentámadás lassan halad, mert az orosz védelem előtti területek sűrűn aknázottak. Az ellentámadás előestéjén Ukrajna a nyugati partnerektől kért aknamentesítési és mérnöki felszerelések kevesebb mint 15 százalékát kapta meg.

Forrás: The Washington Post

Szó szerint: "A katonák szerint az ellentámadás hosszas előkészületei, amelyek mintegy egy hónapja kezdődtek a kelet- és dél-ukrajnai harctér számos részén, időt adtak az oroszoknak a felkészülésre. Az oroszok fő erősségei előtti 3 és 10 mérföld (mintegy 5 és 16 kilométer - a szerk.) közötti területeket sűrűn aláaknázták páncéltörő és gyalogsági aknákkal Ezek a védművek szerintük sikeresen feltartóztatták az ukrán offenzívát.

Ennek következtében az ukrán katonák szerint az ukrán erők megváltoztatták stratégiájukat. Ahelyett, hogy megpróbálnának áttörni azokkal a gyalogsági harcjárművekkel és harckocsikkal, amelyeket a nyugati szövetségesek biztosítottak Ukrajnának az ellentámadáshoz, az egységek lassan, gyalogosan haladnak előre".


Részletek: A WP azt írja, hogy Ukrajna aknamezőkkel folytatott küzdelmei felfedték a páncélozott harckocsik és harckocsik sebezhetőségét - különösen az újonnan érkezett amerikai Bradley harcjárművek és a német Leopard harckocsik, amelyeket a tisztviselők kulcsfontosságúnak tartottak Ukrajna számára az oroszok által megszállt területek visszafoglalásához.

"Ezek a járművek pozitív kritikákat kaptak a katonáktól - még az aknák felrobbantása után is a bennük ülők többsége csak kisebb sérülésekkel élte túl -, de önmagukban képtelenek voltak áttörni az orosz védelmet" - írta a lap.

Valerij Zaluzsnij, az AFU főparancsnoka szerint Ukrajnának speciális távoli aknamentesítési eszközökre van szüksége. A WP-nek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által biztosított M58-as (MICLIC) rendszereket használja, de "ezeket is megsemmisítik", ezért "sok ilyenre van szükség".

Egy magas rangú ukrán tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a WP-nek, azt mondta, hogy Kijev kevesebb mint 15 százalékát kapta meg annak a mennyiségnek, amit az ellentámadás előtt a nyugati partnerektől kért aknamentesítési és mérnöki felszerelésekből, köztük a MICLIC-ből. A felszerelés egy része csak a múlt héten érkezett meg - mondta a tisztviselő.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter és Zaluzsnyij a WP-nek elmondta, hogy tájékoztatták nyugati partnereiket, hogy sürgősen szükségük van további aknamentesítési rendszerekre, például Bangalore torpedó robbanótöltetekre.

"Az aknamezők jelentik az egyik problémát, amely minden bizonnyal befolyásolja az offenzíva ütemét. Ez egy olyan probléma, amit látunk. Meg lehetett volna oldani gyorsabban? Meg lehetett volna. Hogyan lehetett volna megoldani? Milley tábornok (Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke - a szerk.) tudja. A másik kérdés az, hogy tud-e ebben segíteni? Nem tudom" - mondta Zaluzsnij.

Amerikai tisztviselők a WP-nek elmondták, hogy az ellentámadás előestéjén szinte az összes kért felszerelést biztosították Ukrajnának. A tisztviselők megjegyezték, hogy nem mindig lehet azt a mennyiséget biztosítani, amit Ukrajna kér, de elmondták, hogy különösen a MICLIC rendszerek esetében Washington azon dolgozik, hogy hamarosan többet tudjon biztosítani nemcsak magából a rendszerből, hanem a hosszú aknasorok felrobbantásához használt töltetekből is.

A lapnak nyilatkozó tisztviselők azt is elmondták, hogy az amerikai döntés, hogy Ukrajnának a vitatott kazettás lőszereket biztosítanak, Kijevnek tűzerő-előnyhöz juttatná, így az ukrán hadseregnek elegendő ideje és tere lenne a rendelkezésére álló mérnöki eszközök használatára.

Az ellentámadásban részt vevő ukrán katonák a WP-nek elmondták, hogy mivel nagyon kevés aknamentesítési rendszer van, könnyű célpontjává váltak az orosz csapatoknak, amelyek prioritásként csapásokat mérnek rájuk.


Mint a lap megjegyzi, az aknamezők mélysége és sűrűsége jelentős problémát jelent a déli frontvonal mentén, a zaporizzsjai területen, ahol az oroszok arra számítottak, hogy az ukránok támadni fognak, és megpróbálnak átvágni egy szárazföldi folyosót a megszállt területen, amely összeköti az orosz határt a Krím félszigettel.

"A terep a térségben többnyire burjánzó nyílt mezők, ahol az ukránoknak nem volt hová álcázniuk nagy méretű felszereléseiket és járműveiket. A katonák szerint az oroszok a magaslati területeket választották pozícióiknak" - írja a WP.

A 47. gépesített dandár egyik, Oscar hívójelű páncélos-felderítő egységének parancsnoka a WP-nek elmondta, hogy csoportja egy német Wisent aknamentesítő harckocsit kapott, amelyet a Zaporizzsja térségében indított ellentámadás előtt használtak. Ez a harckocsi és hasonló szovjet típusok sikeresen megtisztítottak néhány nyomvonalat a dandár egységeinek első offenzívájához.

"De most már nem hatékony a használatuk, mert az ellenség számít az ilyen felszerelésekre, amelyek masszívak, zajosak, könnyen észrevehetők és ennek megfelelően csapást mérnek rájuk" - mondta Oskar.

A 47. dandár egy másiktisztje a WP-nek elmondta, hogy az ellentámadás első napján a dandár egyes egységei Bradley harcjárműveken és Leopard harckocsikon ahelyett, hogy egy olyan aknamezőre hajtottak volna, amelyet az aknamentesítők előzetesen mentesítettek , tévedésből rossz útvonalon haladtak

Az újság szerint a konvoj előtt haladtak az aknamentesítő járművek, de a csoport kénytelen volt megállni, amikor a mögöttük haladó járművek hirtelen aknákba ütköztek és csapdába estek. A káosz miatt a járművek egy helyen csoportosultak. Az oroszok ezután helikopterekkel és páncéltörő rakétákkal kezdték támadni az ukránokat, súlyosan megrongálva és megsemmisítve több harckocsit és tankot. Az ukrán tiszt szerint néhány egységnek, amely hátrahagyta a felszerelését, mégis sikerült elfoglalnia az orosz lövészárok állásait.

"Amikor az ellenség akár egy Leopard harckocsit és speciális műszaki felszerelést is maga előtt lát, először is a speciális felszerelést fogja megsemmisíteni. Mert anélkül az összes többi nem fog átjutni. Csak az offenzíva néhány napja alatt több ilyen járművet is megsemmisítettek a legénységükkel együtt" - mondta a tiszt.

Miközben az oroszok drónokkal - írja a WP - felderítik az aknamentesítő rendszereket, hogy tüzérséggel és rakétákkal csapást mérjenek rájuk, az ukránok kézzel próbálják elvégezni az aknamentesítést.

"Az aknamentesítéssel foglalkozó egységek - néha egy mindössze négyfős csoport - gyakran megvárják az alkonyatot az utak megtisztításához, mert nappal túl jól láthatóak, és sötétben éjjellátó készülékekkel is észrevehetők" - írja a lap.

Az aknamentesítők a WP-nek elmondták, hogy fémdetektorral járkálni nem reális, mert túlságosan láthatóak, ezért kúszva keresik az aknákat.

"Ez nagyon lelassít bennünket, mert egy aknamentesítő munkájához idő és nyugalom kell. Ilyen körülmények között lehetetlen a munkánkat végezni" - mondta Mykola Moroz alezredes, a 128. hegyi rohamdandár mérnök-zászlóaljának parancsnoka.

Ráadásul a lap szerint az oroszok drónokról aknákat dobnak azokra a területekre, amelyeket az ukrán aknamentesítők már megtisztítottak, és az ukránok által elért állások már eleve aknázottak lehetnek.

Mivel az ukrán katonák az új nyugati felszerelések helyett gyalogosan közlekednek, a lőszer utánpótlása és a sebesültek evakuálása is nehezebbé vált - tette hozzá a WP.

"Mi készültünk, de az oroszok is készültek. Rájöttek, hogy a mérnöki felszerelés most egy kulcsfontosságú problémát old meg, és megváltoztatja a játékszabályokat, ezért először azokat akarják semmisíteni. Újabb levelet küldtem minden partnerünknek, hogy most már erre koncentráljanak" - zárta szavait Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

Ami nem okvetlenül jelenti azt, hogy keveset kaptak, lehet, túlzott mennyiséget kértek.
Egyszerű lenne az élet, ha egy levéllel a partnereknek minden nehézséget meg lehetne oldani.
 
W

Wilson

Guest
Jogos. Abszolut igaz. Az haladast illetoen. Csak valahogy arrol feledkeztel el, hogy kozben az ukranok azert az „egy ukran kisvaros“ megtartasaert felaldoztak a harcedzett es motivalt katonaik ezreit, nem keves pmc-t es meg e kettonel is tobb minimalisan kikepzett mobit. Teljesen feloroltek oket az oroszok nagyon durva sajat pmc veszteseg mellett.
Valahogy azonban nem latom, hogy most a komoly ukran szemelyi es technikai vesztesegek tobb orosz veszteseggel lennenek „kompenzalva“ es felorolnek az oroszokat, azok pedig feladnak, ahogy az ukranok Bahmut varosat. Mert gondolom ezt a varost hoztad fel 100 szazalekosan szar es at nem gondolt peldanak.
Ne légy ennyire ingerült...

De lenne pár kérdésem..

1. Honnan tudod mennyi volt az ukrán haderő vesztesége Bahmutnál?

2.Honnan tudod mekkora volt a kiképzett és harcedzett ukri katona illetve a te szavaiddal élve pmc és a mobik aránya az ukri haderő bahmuti veszteség listájában?

3.Honnan tudod, hogy mekkora veszteséget szenvedett el az orosz haderő ukrán ellentámadás következtében?

És csak emlékeztetnélek arra, hogy az ukri katona az orosz haderő által elfoglalt szülőföldjéért harcol, míg az orosz katona Putyin területszerző háborújáért kockáztatja az életét, hidd el nekem nagy különbség van a kettő között..



Más...




Katonai informátor


július 16., 12:31





9148656d979ac5f27221e682f95cd9db.jpg


Ma arról érkeztek jelentések, hogy az ukrán fegyveres erők betörtek Sztaromajorszkoje faluba a Vremjevszkij előőrsön.

Az ellenségnek már tegnap este sikerült páncélozott járművekkel betörnie a faluba, gyalogságot szállítani és ott megvetni a lábát, mert a tüzérségünknek ezen a ponton gondjai voltak. Most azonban, annak ellenére, hogy a falu sorsáról ellentmondásos jelentések érkeztek, az AFU-t visszaszorították.

Sztaromajorszkoje és a szomszédos Urozhaynoje "kapuk" Sztaromlinovka irányába, amely az Orosz Fegyveres Erők kulcsfontosságú erősségeként működik az AFU csapás irányába.






Katonai informátor


július 16., 11:20


e3955083f5f708c79bf6c9087d8cbacc.jpg


Egy meglehetősen ritka felvétel egy elakadt 152 mm-es tüzérségi lövedékről, amely karrierje egy fán ért véget, valószínűleg a gyújtószerkezet meghibásodása miatt.





"Fekete ezredes" V.Alksnis


július 16., 09:59

A PMC "Wagner" Moszkvába vonulása, a Kreml megfelelő reakciójának hiánya erre a kirívó tényre, valamint a legfelsőbb hatóságok képviselőinek június 24-i moszkvai menekülése a várt eredményhez vezetett - a Moszkvába fegyverrel a kezükben "sétálni" kívánó újak megjelenéséhez: .

Ma a Hálózatban megjelent a "7. légideszant támadó hadosztály katonáinak felhívása Teplinszkij tábornok védelmében". Ilyen sorokat tartalmaz: "Nagyon elszántak vagyunk. Egészen addig a pontig, hogy elhagyjuk állásainkat és a mi Batánk megmentésére indulunk. Ti, akik a hivatalotokban ülnek! Az ejtőernyősök nem hagyják el a sajátjaikat! Ne kövessetek el végzetes hibákat!"

Nem zárom ki, hogy ez a "felhívás" hamisítvány, ezért nem adok rá hivatkozást.

De... Az orosz hadseregben nagyon nyugtalanító a hangulat. És erről elsősorban V. Putyin legfőbb főparancsnok tehet.

1990 októberében a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának emelvényéről az egész országnak azt mondtam: "Gorbacsov elnök elvesztette a hadsereget".

33 év elteltével ismét azt kell mondanom: "Putyin elnök elveszíti a hadsereget".
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl and Vogon

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Nem tudom, nem olvasok ilyesmit.
Hol lehet a hiba abban, hogy a vélemények (világlátások) egy részét ignorálod, majd felháborodott értetlenséggel állsz a világ történései előtt?


Magyar nyelvu osszefoglalo cikk a vitarol, az allaspontokrol es a fo kerdesekrol: https://index.hu/kulfold/2023/07/15...beketargyalas-egyesult-allamok-kompromisszum/
Szerintem a kvázi sajátjaimnak olyan gondolatokkal kellene előállniuk, amelyekkel közösséget tudok vállalni.


Amúgy ezt nem értem. A háború első hónapjaiban tömegével láttunk orosz rakétákat a földbe fúródni. Akik jobban értenek ehhez, ott elmondták, hogy ezek nem meghibásodottak, hanem kazettás fejjel voltak megpakolva és miután kiszórja a rakományát, ezek üzemszerűleg állnak bele a földbe.
És itt nem szántókról volt szó, hanem útkereszteződések aszfaltjába előszeretettel találtak be. Számos fénykép volt erről.

Kijev elvileg semmi vörös vonalat nem tud átlépni ez ügyben, mert már több, mint egy évvel ezelőtt a másik fél lakott területre is szórta ezeket. Ezt a vörös vonalat az USA húzta meg magának, amit most átlépett.
Lehet, hogy félreérted. Mindkét fél használt kazettás lőszereket, viszont a nyugatiak elsősorban az oroszokat ítélték el miatta. Az ukránok most ezektől a morálisan fejlett nyugatiaktól kaptak kazettás lőszert. Innentől kezdve az orosz úgy van vele, hogy morálisan felzárkózik a nyugatiakhoz, és amikor egy cél eléréséhez lőszert kell választania, eggyel kevesebb érv jut eszébe a kazettás lőszer ellen.

Ha a nyugatiak valóban rendelkeznének bármilyen morális fölénnyel, mindkét felet a kazettás lőszerek használatának elkerülésére biztatnák, és egyiknek sem bocsátanának rendelkezésére ilyeneket. Az orosz reakció a nyugatiak takonygerincűségét figurázza ki.

A nyugati vezetők tovább eszkalálták a szembenállás borzalmait, lejáratták a szavahihetőségüket és tisztességüket a saját népük előtt, valamint muníciót adtak az orosz narratívának. Ezzel hogyan kerültünk közelebb a békéhez?


városban ,parkokban , aknásítani tűzérség útján szerintem háborús bűntett
Szerintem kutyák útján is.


rendben,értem ,nem tudom miért kezdesz másról beszélni mint az alap állításod volt és kezdesz belevinni olyan dolgokat mint pl hogy az ukiknak ez csúcstech, ahelyett hogy arról beszélnél amit állítottál, miszerint hogy nyugaton nincs ennél fejlettebb de mindegy is, szimplán csak fogalmatlan vagy, téma lezárva nálam mert ez így értelmetlen, kezet foghatsz fip, mark, lemzek hármassal
Mindig bús ábrázattal mosolygok azon, amikor egy nagyon nagy, felsőbbrendű tudással bíró uraság leereszkedik a plebs tagjai közé, és a tudás átadása helyett a foghíjas emberi kvalitásait mutatja be.


Ne légy ennyire ingerült...
Ne a vágyaid vezéreljenek...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 127
67 075
113
0:05nél kikockázva látszik, ami felrobbantja (bal fentről érkezik, jó magasról jött).

Lehet tudni erről valamit? Kik ültek benne? Miért kamerázták az éppen megálló kisbuszt?
Sok autoban van arrafele fedelzeti kamera, szerintem teljesen veletlen volt az egesz. Mas nem is lehetett az idő rovidsege miatt szerintem.

Poros beleszallt Zellerbe.

NyTimes: Ukrajna a tavaszi ebredes elso ket heteben elvesztette felszereleseinek 20%-at.

Szép ez a ketyere, csak nem ertem a konstrukciot, most akkor a kezelonek mellette kell setalnia? Biztos jo otlet ez?


M55-S, a szloven tuning T 55 es a Krasznopol.

M109 nem tudott elbujni a válasz elol.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
937
10 875
93
És csak emlékeztetnélek arra, hogy az ukri katona az orosz haderő által elfoglalt szülőföldjéért harcol, míg az orosz katona Putyin területszerző háborújáért kockáztatja az életét
Egy egyszerűbb, idealista világban ez igaz is lehetne. Egy olyan Európában ami teli van kisebbségekkel, akiknek a jogait leszarják, és teli van demagóg politikusokkal, meg a jól pénzelt sajtóikkal, ez csak hatásvadászat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 105
113
Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció egykori Ukrajna területén végrehajtott különleges hadműveletének fő pontjairól 2023. július 16-án, moszkvai idő szerint 16.48-kor, különösen a Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok csatorna számára:
1. Zaporozsjei irány
Az RF fegyveres erői továbbra is visszaverIk a helyi ellenséges támadásokat Rabotino és Pjatikhatki közelében . Az ellenség nem tudott jelentős sikert elérni. Egyre fokozódnak az ukrán fegyveres erők panaszai az aknamezők leküzdéséhez szükséges mérnöki és szapper felszerelés kritikus hiánya miatt. A masszív tüzérségi támogatással rendelkező rohamcsoportok taktikája nem tudja biztosítani az RF fegyveres erők védelmi vonalának áttörését. Maximális taktikai visszalépésként, ami nem teszi lehetővé a hadművelet céljainak elérését.
2.Zaporozhye irány
Vremijevszkij párkány.

Az ellenség fokozta a támadásokat Staromayorskoe ellen, és megkezdhette a harcot a falu határában.
Az RF fegyveres erői itt ellentámadásba lendülnek, és megtartják a falut. A harcok Staromayorsky külvárosában folytatódnak.
A csapás ilyen irányú fokozódása az ukrán fegyveres erők Novodonyeck és Prijutnoje közelében bekövetkezett legutóbbi kudarcait követte .
Ugledar területén - nincs jelentős változás. Az RF fegyveres erői beépültek az ellenség nemrégiben elfoglalt állásaiba. Az ellenség itt a Pavlovka és Nikolszkij irányába várt tevékenység előtt haderőcsoportosítást hajt végre .
3. Marinka
Nincsenek jelentős változások. Az ellenség korábban megszorította az RF fegyveres erőket "Zvirinets" térségében . Pobeda
közelében - nincs változás, valamint délen Novomikhailovka közelében. Magában a városban a helyzeti harcok a nyugati részén folytatódnak.
4. Avdiivka
Az ellenség nem ért el jelentős eredményeket a Vodyany
, Krasnogorovka és Experienced irányába indított támadásokban . Az Orlovka-Lastochkino utat még mindig az RF fegyveres erői ellenőrzik, ami bizonyos kellemetlenségeket okoz az ellenség számára. A működési környezetről azonban még nincs szó.
5. Artemovszk.
Az ellenség folytatta a támadást Kleshcheevka, Kurdyumovka és Berkhovka irányba, amelyek célja a kulcsmagasságok ellenőrzése. Csapataink továbbra is visszaverik ezeket a támadásokat. Az ellenség Dubovo-Vasziljevka térségében is megpróbálja növelni a nyomást az RF fegyveres erők állásaira .
6. Seversk
A párkányon - különösebb változtatás nélkül. Az ellenség átcsoportosul, hogy növelje a nyomást Soledar irányába . A mieink viszont továbbra is Belogorovka területén nyomulnak .
7. Szvatovo
Torszkoje
külvárosában , Jampolovka és Makeevka környékén, Novoszelovszkojeban folytatódnak a harcok. Az RF fegyveres erők a település 25-30%-át irányítják. Nem volt takarítás. Az ukrán fegyveres erők megerősítik a Sztelmahovka melletti csoportosulást, és megerősítik pozícióikat a Szvatovo-Kupjanszk autópálya közelében . Sikeresen visszaverték az ukrán fegyveres erők ellentámadásait Kremennajától nyugatra .
8. Kupjanszk
Az RF fegyveres erői továbbra is nyomást gyakorolnak Sinkovka közelében és Dvurecsnaja térségében . Az ellenség Maszjutovkánál ellentámadásokra készül, és megerősíti Kupjanszk védelmét.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 994
22 293
113
Ne légy ennyire ingerült...

De lenne pár kérdésem..

1. Honnan tudod mennyi volt az ukrán haderő vesztesége Bahmutnál?

2.Honnan tudod mekkora volt a kiképzett és harcedzett ukri katona illetve a te szavaiddal élve pmc és a mobik aránya az ukri haderő bahmuti veszteség listájában?

3.Honnan tudod, hogy mekkora veszteséget szenvedett el az orosz haderő ukrán ellentámadás következtében?

És csak emlékeztetnélek arra, hogy az ukri katona az orosz haderő által elfoglalt szülőföldjéért harcol, míg az orosz katona Putyin területszerző háborújáért kockáztatja az életét, hidd el nekem nagy különbség van a kettő között..
Ingerult? :D Hat ez jo. Szerintem visszatekintve az eveket es hsz-eket nem en elek itt es folytatok nehol mar demagog szintre lecsuszott szellemi inkviziciot… Egyebkent ugyesen csinalod.
HeartfeltIllustriousAnemoneshrimp-max-1mb.gif
 
W

Wilson

Guest
Ne a vágyaid vezéreljenek...
Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy próbálsz nagyobb önuralomra szert tenni, de ezt miért postolod ki a fórumba?

Az ilyet a szóóósssöööönnnn mmmméééddddiiiiáááábbbbaaaannn szokták kirakni.....


Más...



Fehér Ház: Ukrajna jövője a NATO-ban van, ez nem alku tárgya....​


2023. július 16., vasárnap, 18:30


Fehér Ház: Ukrajna jövője a NATO-ban van, ez nem alku tárgya

Jake Sullivan, fotó: Getty Images

Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági asszisztense elmondta, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz, és ez nem alku tárgya.

Forrás : Sullivan a CBS- nek adott interjújában , az European Truth jelentése szerint .

Részletek : Megjegyezte, a vilniusi NATO-csúcson Ukrajnának garantált volt, hogy mindaddig megkapja a szükséges támogatást, amíg szüksége van rá.

"És végül igen, nagyon egyszerűen azt mondtuk a NATO-ban: Ukrajna jövője a NATO-ban van. Ez komoly. Ez nem alku tárgya. Ez az, amit 31 NATO-tag vállalt el."

További részletek : Tudomásul vette az ukrán fegyveres erők előrehaladását az ellentámadás során, és hozzátette, hogy az ukrán hadsereg mindent megtesz az Orosz Föderáció megszálló hadseregének gyengítése érdekében.

Ugyanakkor Sullivan szerint a Nyugat azon dolgozik, hogy növelje az Orosz Föderációra nehezedő szankciós nyomást, gyengítve hadiipari bázisát.

Ezért, ahogy Biden segédje megjegyezte, a háború folytatása nagyon sokba fog kerülni Oroszországnak.