[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 718
55 659
113
Az amerikai védelmi minisztériumnak nehézséget okoz, hogy lépést tartson az ukrajnai konfliktus okozta igényekkel – jelentette szombaton a Washington Post, arra figyelmeztetve, hogy ha nem sikerül fenntartani a jelenlegi termelési szintet, az veszélyeztetheti a biztonságot a odahaza is.
Az amerikai katonai vállalkozóknak hamarosan meg kell duplázniuk a NATO szabványos tüzérségi lövedékek gyártásának a konfliktus jelenlegi szakasza előtt regisztrált ütemét. Azonban még a havi 28 000 lövedék gyártása is elégtelen ahhoz, hogy kielégítsék azt, amit a lap “Ukrajna elképesztő tüzérségi lőszeréhségének” nevezett, nem is beszélve a kimerült hazai tartalékok feltöltéséről.

A nyersanyaghiány – különösen a robbanóanyag TNT, amelyet az USA már nem gyárt – akadályozza a Pentagon erőfeszítéseit, hogy feltöltse saját arzenálját, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt erősen megfogyatkozott. Washington jelenleg a TNT nagy részét Lengyelországból szerzi be, de új beszállítókat keres, többek között Japánban, miután a tavalyi népszavazáson a gyárnak otthont adó régió Oroszországhoz való tartozása mellett döntött, és elvesztette gyártási partnerét, a Zarját.

A tüzérségi lövedékek lövedékcsöveken keresztül történő mozgatásához használt hajtóanyag korlátozott készletei szintén akadályozzák a védelmi vállalatok termelési képességeit az Explosia cseh hajtóanyagtöltetet gyártó cég szerint. Martin Vencl szóvivő a Postnak elmondta, hogy a hajtóanyag előállításához szükséges nyersanyagok, köztük a nitroglicerin és a nitro-cellulóz, hiánycikkek.

d1403b5d9e8445f5bd9e35945975389e.jpg


A bürokratikus akadályok azt is jelentik, hogy a Pentagon 44,5 milliárd dolláros, Ukrajnával kapcsolatos gyártási szerződéseinek mindössze 40,8%-át sikerült véglegesíteni – írja a Post. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egyik ipari szakértője a szokásosnál jobb teljesítményként védte ezt a számot, mivel egy nagyobb védelmi szerződés megkötése általában 16 hónapot vesz igénybe.

Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő azt javasolta, hogy a jövőbeni hiányok elkerülésére a lőszerek iránti “tartósan magas kereslet” fenntartása a megoldás. A Pentagonnak “hosszabb időn keresztül továbbra is ezen a szinten kellene beszereznie, hogy ne csak egészséges készleteink legyenek, hanem egészséges termelési és ipari bázisunk is, amely képes kielégíteni azokat” – mondta a névtelenül nyilatkozó a Postnak. A Pentagon azt reméli, hogy 2025 őszére évi 1 millió lövedékre növelheti a termelést.

“AZ UKRÁN TAPASZTALATOK EGYIK TANULSÁGA AZ, HOGY VISSZA KELL MENNÜNK, ÉS ÚJRA ÁT KELL GONDOLNUNK EZEKET A MINIMUMKÖVETELMÉNYEKET [A LŐSZERKÉSZLETEKRE VONATKOZÓAN]. ÉS LEHET, HOGY ALÁBECSÜLTÜK” – MONDTA CHRISTINE WORMUTH HADÜGYI ÁLLAMTITKÁR A MÚLT HÓNAPBAN ÚJSÁGÍRÓKNAK.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten újabb 20,6 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajnának, még akkor is, amikor a tisztviselők halkan kezdték elismerni, hogy Kijev ellentámadása kudarcot vallott. A sokat hangoztatott offenzíva, amely június óta mindössze néhány falut foglalt vissza, az orosz védelmi minisztérium szerint 43 000 katonába és közel 5000 felszerelésbe került Ukrajnának.
Mi az? A nagy US nem tud mindent előállitani, ami a haderejèhez szüksges? Mint a csóró oroszok? :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 049
54 176
113
.
Valoszinuleg igen, az is szep, hogy ennyi ideig tudnak ellenallni egy sokkal nagyobb orszag sokkal felszereltebb hadseregenek.
.
.


Háttőőő,nem.
Az eddig betolt cirka 250 milliárd dodónyi cash,meg 250x hm-nyi technika ellenére sem állnak ellen,tekintve, hogy Kijev alól egy megegyezés okán jöttek el az Oroszok,
ill az elejétől fogva,a mai napig is meglehetősen korlátozott erőkkel harcolnak az Oroszok.

"a férfi elhalálozások 40%-ban alkohol eredetűek"
.
Amugy ne zarjuk ki, hogy az oroszoknal is hasonlo az alkoholizmus szerepe.
.
.


De,nyugodtan kizárhatjuk,vannak vonatkozó statisztikák.


"Ha hitlerjugend mintára bevonnák a 15-19 éveseket"
.
Azert kihalasrol ne beszeljunk.... A nemetek se haltak ki a II.Vh alatt.
.
.

Azért mások voltak az arányok az az elvándoroltak,a.lakossághoz képest.
.
"Európa megy az USA után harmadik világbeli államnak. És ez a jobb forgatókönyv."
.
Europa sok nagy szarbol talpraallt mar, pl eppen a II.Vh is.



Nem,nem állt talpra az elsőből sem,azért kellett a második,amiből szintén nem állt talpra,hanem az usa rajzolt nyugat európai országok alá pénzt, a semmiből, ami nélkül sosem állt volna talpra,most szopatnak ki miatta,úgy emberesen.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 216
4 440
113
Tehát 10 000 lengyel katona hiányzik a lengyel haderőből, úgy, hogy meghalt és ez semmilyen reakciót nem váltott ki a lengyel társadalomból, lengyel politikai erőkből. Ez nem tűnt fel senkinek a világon, sehol nem volt hír ebből. Semmilyen bizonyíték nincs rá csak az "oroszok az igazság oldalán" propaganda gyár.

Persze mondhatod, hogy te csak egy hírt hoztál ide a nagyvilágból, csak ugye az ilyen híreket mindíg tényként tálalod a népnek. A szent orosz igazság.

Nem lehet eltitkolni ekkora veszteséget!

De ezt te is tudod.
Az USA afganisztani pontos veszteségeirol mai napig nincs info ed nem is lesz.... nem nehéz ezt eltitkolni, nem lesz 10.000 ember aki külön külön erről neked újságcikkek fog írni... attól még lehet hogy kamu, de ha osszerakjuk az info morusakat hogy hány külföldi harcol ott inkább elkepzelhető mint nem...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
.
Valoszinuleg igen, az is szep, hogy ennyi ideig tudnak ellenallni egy sokkal nagyobb orszag sokkal felszereltebb hadseregenek.
Az oroszok a mai napig számszerűen emberhátrányban vannak az ukránokkal szemben, mármint a fronton harcoló katonák létszámát illetően.
Az ukránokat meg olyan mennyiségű pénzzel tömték ki az elmúlt években, hogy hát na... izé. Szóval legutolsó emlékeim szerint olyan $120 mrd az eddigi összeg 2022 februárja óta. Tudod, pl mennyi volt az orosz védelmi büdzsé 2022-ben?
.
.
"a férfi elhalálozások 40%-ban alkohol eredetűek"
.
Amugy ne zarjuk ki, hogy az oroszoknal is hasonlo az alkoholizmus szerepe.
Nem tudom az a 40% honnan jött, de vess egy pillantást erre, csak hogy képbe kerülj, hol fogyasztják a legtöbb alkoholt a világon (nem az oroszoknál és nem is az ukránoknál):

.
.
"Ha hitlerjugend mintára bevonnák a 15-19 éveseket"
.
Azert kihalasrol ne beszeljunk.... A nemetek se haltak ki a II.Vh alatt.
Csak évtizedekre megnyomorították a társadalmukat, igen. És az ukránoknál ott van a masszív kivándorlás problémája is.
Hivatalos adatok szerint az UNHCR most tud kb 7 millióról, aki menekültstátuszért folyamodott külföldön. Mivel a külföldre menekültek között nem mindenki tette ezt, a valós szám ennél jóval magasabb lehet, én olyan 10 millió körülire teszem.
Ami az ukránok 2022 eleji lakosságszámához viszonyítva kb 30% - és ezek nem a nyugdíjasok, hanem tipikusan csonkacsaládok (gyerekek+asszony) vagy teljes családok, ha még időben kapcsoltak és férjestül tudtak elmenni.
Ukrajna jövője külföldre költözött.
Aki maradt a férfilakosságból (a kevésbé élelmes és/vagy tehetős, esetleg mélyukrán érzelmű), az meg jó eséllyel megnyomorodik, esetleg meghal a fronton.

Nincs adatom sajnos a német kivándorlásról 1939 után, de van egy tippem, hogy nem ilyen számossággal mentek el az országból.
Rengetegen meghaltak a német férfiak közül, és nem kevés időbe telt újjáépíteni a gazdaságukat/társadalmukat - amerikai pénzből és amerikai ideákból. Figyelembe véve, hogy Amerika főellensége már nem az orosz, hanem a kínai, szerintem ezt nem engedhetik meg maguknak most (már egy ukrán projektet).
Ráadásul a külföldi tőke szerintem némileg máshogy hasznosult a háború utáni Németországban (jellemzően prudens emberek kezelték, a korrupció társadalmilag nem volt oké), mint ahogy ukrajnában hasznosulhat (..ezt gondolom ki tudod találni, miért).

ukrajna egy ablatív páncélzat szerepét játssza épp el, egy időnyerő eszköz, semmi több.

.
.
.
"Európa megy az USA után harmadik világbeli államnak. És ez a jobb forgatókönyv."
.
Europa sok nagy szarbol talpraallt mar, pl eppen a II.Vh is.
"sok" ?? Európa??
Európai királyságok, nemzetállamok, egyenként, igen, de mint "eUrÓpA", úgy nemigen.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Mi az? A nagy US nem tud mindent előállitani, ami a haderejèhez szüksges? Mint a csóró oroszok? :)
A gyalásógyártást hová szervezhették ki?


Forte10 megjött Sziciliából a Fekete-tengerre, s Krím-félsziget alatt tervezik meg az újabb darálót.
XC12 P3 Lockheed EP-3E Aries II is idejött Krétáról, a román tengerparton kukkol.
CL60 Bombardier Challenger 650 ARTEMIS is lejött Litvániából Monstancához.
NATO12 E3TF Boeing E-3A Sentry a Keleti-Kárpátok fölött

Figyelem, most akarják kilövetni a brit Challenger tankokat is, végre.

Már nem először olvasom, hogy a szegény-szerencsétlen Nyugat / Otan csak védekezik a KÍNAI PROXYHÁBORÚ ellen, akik beáldozzák az oroszokat.
Én úgy látom, hogy inkább a szerencsétlenek áldozzák be a kaprokat.



Lisogorkai kapor lőszerraktár


A közelmúltban készült műholdfelvétel az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktáráról, amelyet augusztus 19-én megsemmisítettek Lisogorka közelében, Hmelnickij régióban.
Az egyik csapás helyén 100 méter átmérőjű tölcsér alakult ki.



Tömeges kitelepítés Harkovból



Ukrajna, Oroszország, az ütésváltás, az intenzitás, az összeomlás fokozódik!
Zelenszkij eltűnik? A rendszert kell megváltoztatni?


Oleg Szoszkin, aki korábban már Kravcsuk és Kucsma ukrán elnökök tanácsadója volt.
Volodimir Zelenszkij „nem megfelelő” vezetése nemzeti katasztrófát okozott Ukrajnában, és a képviselőknek felelősségre kellene őt vonniuk.
Az ország gazdasága „tönkrement” az Oroszországgal való konfliktus miatt.
„Sehol sincs áttörés” az ukrán erők részéről a frontvonalon, a közvéleménynek „nem szabad hinnie nyugdíjas ezredeseknek”, akik Kijev katonai térnyeréséről beszélnek.
Zelenszkij erősködése, hogy Ukrajna le fogja győzni Oroszországot, és az, hogy nem hajlandó elismerni a tényleges helyzetet, annak a jele, hogy az elnök „alkalmatlan” mind vezetőként, mind emberként.
Zelenszkij egyszerűen veszélyes az országra nézve. Egyszerűen veszélyes az emberekre
Valamit tenni kell Zelenszkijjel. Újra ezt sürgetem.
„Gyűljetek össze, valakinek kezdeményezőnek kell lennie. Valamilyen feltételeket kell szabni [az elnöknek]”
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Érdekes ez az orosz vagy angolszász propaganda. De ahol csak ismerősöm él dokgozik nyaral ott minden országban a helyiek/bennszülőttek (britek, németek, franciák, lengyelek, csehek, horvátok) mind azt mondja, hogy az ukránokat ráuszitották a grúzok meg kazahkok mellett az oroszokra és most megisszák ennek a levét és nem értenek egyet a nyugati oroszdémonizálással és az orosz kereskedelem szankcionálásával. De még átmenekült ukrán fiatalok is ezt mondták még a háború előtt. És ezt nagyjából mindenki tudta hiába erőlteti mindkét fél propagandája vagy a FOS-média a saját igazát. Nem szentek az oroszok és elég barbár nép ...De pont ezért nem kellett volna őket b.szogatni. Ráadásul a nyersanyagok korlátlan mennyiségén élnek szinte a szomszédunkban, amelyeket most majd megkapnak a kínaiak indiaiak sőt a miáltalunk túltolt démonizálás miatt inkább mi engedtük át Kínának és Indiának. Simán meghalhatott többezer lengyel is (ha nem is kereken 10 ezer), hiszen a nyugati és az orosz oldal is nemegyszer írta egy-egy teljes alakulatról meg később Bahmutnál is hogy szinte csak lengyelekből áll, akik tapasztaltan használják a NATO-fegyvereket. De ez érthető is hiszen ott van a lengyelek lakta Lemberg, ahogy Kárpátalja miatt is meghalt besorozott magyar a fronton. Az ukrán vs. orosz veszteségeknél is ez volt. Cáfolnak mindent az ukránok a 100 ezer orosz és 20 ezer ukrán veszteség fordítottját, aztán a Von der Leyen is kipofázta hogy pedig úgy van.
Már kifogy élőerőből (és lengyelekből) Ukrajna és kell a drón a helyükre.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 209
113

Bemondták az ukránok: Európa nem kaphat orosz földgázt tőlük​

Nincs akadálya annak, hogy a magyar-orosz hosszú távú gázszerződés teljes évi 4,5 milliárd köbméteres mennyisége megérkezzen a Török Áramlaton keresztül – ismertette az Indexnek Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője annak vonatkozásában, hogy az ukrán energiaügyi miniszter múlt héten immáron harmadszorra tette világossá: Ukrajna a jövő év végét követően nem hajlandó orosz földgázt szállítani a kontinentális Európa irányába.

„Minden feltétel adott, hogy Európa orosz gáz nélkül boldoguljon, ezért már biztos: Ukrajna nem tárgyal Moszkvával a jövő év végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításáról” – mondta a napokban German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter, ezzel egyértelmű lett:

KIJEV HAJLANDÓ LEMONDANI A TRANZITDÍJ BEVÉTELEIRŐL.

A döntés a magyar, szlovák, cseh, és osztrák piacokat hozza nehéz helyzetbe, hiszen jelenleg naponta 42 millió köbméter földgáz érkezik az Ukrajnát érintő útvonalakon. Magyarország esetén évi 4,5 milliárd köbméter orosz gázbeszerzésről beszélhetünk, amit így – tekintettel arra, hogy az Északi Áramlat vezetékeit még mindig ismeretlen szereplők felrobbantották – leginkább a Török Áramlaton keresztül lehet leszállítani.
...

100 méteres tölcsér: az Ukrán Fegyveres Erők nagy lőszerraktárát ért rakétatámadás következményei (FOTO)​

A műholdfelvételek lehetővé teszik az ukrán fegyveres erők nagy lőszerraktára elleni rakétatámadás következményeinek felmérését Lisogorkában, Hmelnickij régióban.
Az érkezés helyén körülbelül 100 méter átmérőjű tölcsérek láthatók.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692605286

Az ellenség rohamcsoportokat dobott a Zaporozsjei Front támadására​

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja régió megbízott kormányzója elmondta, hogy augusztus 21-én éjjel a három, legfeljebb 40 fős rohamcsoportból álló ellenség megpróbált beékelődni védelmünk frontvonalába Verbove falutól északra.
„A lövöldözős csata következtében a rohamcsoportok megsemmisültek.
Az erdősávban megpróbálták álcázni a Grad MLRS-t is, és ekkor tűzvereséget mértek az ellenségre. Az installáció megsemmisült, és a burkolatok is.
A nap folyamán az ellenség veszteségei Zaporozsje irányában 133 főt tettek ki az ukrán fegyveres erők közül, 4 tüzérségi darabot és 4 aknavetőt.
Továbbra is tartjuk a kapcsolatot a srácainkkal, ők tartják a védelmet, jelentős károkat okoznak az ellenségnek, akit nap mint nap mészárlásra vetnek” – mondta a régió vezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692608405

Szabó József
Ukrajna
az év végéig?
Egy interjú részletet mellékelek. Aleszja Bacman, a (több milliós nézettségű) Gordon társadalmi-politikai weboldal főszerkesztője készítette Dmitrij Gordonnal, akit okkal vagy ok nélkül, én ezt nem tudom, a Zelenszkij-rezsim fő propagandistájának tartanak (ő maga független újságírónak határozza meg magát). (A weboldal Bacman és Gordon családi vállalkozása, hiszen házastársak).
Gordon mondandójának lényege: a nyugati partnerek azt közvetítik Ukrajna felé, hogy
  • Kijevnek az év végéig van ideje megoldani minden problémáját;
  • ami területet fegyverrel visszaszerez, az lesz az övé;
  • ehhez a nyugat minden segítséget megad, beleértve az F-16-os repülőgépeket és az ATACAMS rakétákat is (megjegyzés: 300 km hatótávolságú harcászati rakéta);
  • a jövő év már a tárgyalásoké, így a fegyverrel idén vissza nem szerzett területek is e tárgyalások napirendjén szerepelhetnek.
Gordon a fentiek forrásául a nyugattal tárgyalásokat folytató ukrán delegáció tagjaira hivatkozik, akik számára a fentieket a nyugati tárgyalópartnerek nem hivatalos formában közölték.
Megjegyzéseim:
  • Érdekes fordulat, de nem váratlan.
  • Ennek tükrében már jobban értelmezhető az F-16-osokra vonatkozó minapi USA zöld jelzés (ami ellentétes a korábbi közlésekkel, hiszen azok pár éves időtávlatban szóltak az F-16-osok Ukrajnai bevethetőségéről). (És még egy közbevetés: a tg csatornákon Ukrajna felé tartó Abrams harckocsikat szállító vonatszerelvények tűntek fel, ami szintén korainak tartható a korábbi USA jelzésések tükrében - bár én személyesen nem zárom ki, hogy ezeket a harckocsikat a lengyel haderő részére szállították le. Meglátjuk, hogy hol kötnek ki ezek).
  • Jó pár héttel ezelőtt jeleztem, hogy az amerikai és az orosz titkosszolgálati vezetők tárgyalásai esetleg már a háború végét készíthetik elő. Egy apró megerősítést jelent a Gordon által elmondott apró kis részlet.
  • Ugyanakkor felmerül a kérdés: jó-jó, de mit szólnak majd ehhez az oroszok? Márciusban eléggé egyértelművé tették, hogy a probléma megoldását már csak a harcmezőn tudják elképzelni. Szenvedtek-e az oroszok akkora veszteségeket, amely a tárgyalóasztalhoz kényszerítheti őket, még ha igaz is Gordon állítása? A jelenlegi orosz értékelések szerint jól haladnak az ellenállásra képes ukrán fegyveres erők felszámolásával. Hát, meglátjuk, hogy mit hoz a jövő év. Egyelőre még egy folyamatban lévő ukrán támadást láthatunk, ahol Kijev minden tartalékot bevet.

Az ukrán fegyveres erők megpróbálják bevenni a zaporozsjei régióban lévő Rabotino falut, oldalról behatolva, de súlyos veszteségeket szenvednek - Rogozin TASS
https://t.me/s/i20028843#:~:text=Az...úlyos veszteségeket szenvednek - Rogozin TASS
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Az amerikai védelmi minisztériumnak nehézséget okoz, hogy lépést tartson az ukrajnai konfliktus okozta igényekkel – jelentette szombaton a Washington Post, arra figyelmeztetve, hogy ha nem sikerül fenntartani a jelenlegi termelési szintet, az veszélyeztetheti a biztonságot a odahaza is.
Az amerikai katonai vállalkozóknak hamarosan meg kell duplázniuk a NATO szabványos tüzérségi lövedékek gyártásának a konfliktus jelenlegi szakasza előtt regisztrált ütemét. Azonban még a havi 28 000 lövedék gyártása is elégtelen ahhoz, hogy kielégítsék azt, amit a lap “Ukrajna elképesztő tüzérségi lőszeréhségének” nevezett, nem is beszélve a kimerült hazai tartalékok feltöltéséről.

A nyersanyaghiány – különösen a robbanóanyag TNT, amelyet az USA már nem gyárt – akadályozza a Pentagon erőfeszítéseit, hogy feltöltse saját arzenálját, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt erősen megfogyatkozott. Washington jelenleg a TNT nagy részét Lengyelországból szerzi be, de új beszállítókat keres, többek között Japánban, miután a tavalyi népszavazáson a gyárnak otthont adó régió Oroszországhoz való tartozása mellett döntött, és elvesztette gyártási partnerét, a Zarját.

A tüzérségi lövedékek lövedékcsöveken keresztül történő mozgatásához használt hajtóanyag korlátozott készletei szintén akadályozzák a védelmi vállalatok termelési képességeit az Explosia cseh hajtóanyagtöltetet gyártó cég szerint. Martin Vencl szóvivő a Postnak elmondta, hogy a hajtóanyag előállításához szükséges nyersanyagok, köztük a nitroglicerin és a nitro-cellulóz, hiánycikkek.

d1403b5d9e8445f5bd9e35945975389e.jpg


A bürokratikus akadályok azt is jelentik, hogy a Pentagon 44,5 milliárd dolláros, Ukrajnával kapcsolatos gyártási szerződéseinek mindössze 40,8%-át sikerült véglegesíteni – írja a Post. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egyik ipari szakértője a szokásosnál jobb teljesítményként védte ezt a számot, mivel egy nagyobb védelmi szerződés megkötése általában 16 hónapot vesz igénybe.

Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő azt javasolta, hogy a jövőbeni hiányok elkerülésére a lőszerek iránti “tartósan magas kereslet” fenntartása a megoldás. A Pentagonnak “hosszabb időn keresztül továbbra is ezen a szinten kellene beszereznie, hogy ne csak egészséges készleteink legyenek, hanem egészséges termelési és ipari bázisunk is, amely képes kielégíteni azokat” – mondta a névtelenül nyilatkozó a Postnak. A Pentagon azt reméli, hogy 2025 őszére évi 1 millió lövedékre növelheti a termelést.

“AZ UKRÁN TAPASZTALATOK EGYIK TANULSÁGA AZ, HOGY VISSZA KELL MENNÜNK, ÉS ÚJRA ÁT KELL GONDOLNUNK EZEKET A MINIMUMKÖVETELMÉNYEKET [A LŐSZERKÉSZLETEKRE VONATKOZÓAN]. ÉS LEHET, HOGY ALÁBECSÜLTÜK” – MONDTA CHRISTINE WORMUTH HADÜGYI ÁLLAMTITKÁR A MÚLT HÓNAPBAN ÚJSÁGÍRÓKNAK.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten újabb 20,6 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajnának, még akkor is, amikor a tisztviselők halkan kezdték elismerni, hogy Kijev ellentámadása kudarcot vallott. A sokat hangoztatott offenzíva, amely június óta mindössze néhány falut foglalt vissza, az orosz védelmi minisztérium szerint 43 000 katonába és közel 5000 felszerelésbe került Ukrajnának.
Ha elhisszük ezt akkor ultra nagy szarban vannak a kaprok is meg úgy unblock az egész nyugati világ haderejei ! Ha nem hisszük el akkor miért írnának ilyet ? Úgy gondolják ezzel meg lehet kajáztatni Ivánt ?
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 903
11 378
113
Szerintem a gyújtó meghosszabbítása, arra, hogy biztosabban elműködjön a rábarkácsolt lőszer.


Más:
Pontos gránátdobás drónról:

Tik-tok Akhmat csapat is drónozgat:

FPV drón elkapott 2 sétálgató ukrit:

FPV gyalogság ellen:
Ugy latszik, tomve vannak az oroszok dronokkal, ha mar 2-3 gyalogos katonara is inditanak. Ez rossz hir az ukranok szamara, nagy g.c.seg ezek a dronok, nem lehet egy nyugodt pillanatod sem, nem tudsz albujni eloluk.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 514
113
Heves harcok Rabotinonál
Küzdenek Rabotinóért. Az ellenségnek pontosan egy tankkal kevesebb van.

Az ukrán nácik főtámadásának iránya: a Zaporizzsja Front Orekhovsky szakasza.

▪Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága nem hagyja abba az Ukrán Fegyveres Erők 82. légideszant dandár, 47. és 65. dandár egységeit támadásokba dobni.

▪Éjszaka és reggel az ellenséges rohamcsoportok páncélozott járművekkel és tüzérséggel támogatva ismét megtámadják állásainkat a Rabotino-Verbovoye vonalnál lévő mezőkön.
▪Az ellenséget a tüzérségünk aktívan lövi.

▪Az ellenséges járművek több egységét is eltalálta katonáink tüze.


eRvhKXusLig.jpg

DNR Novosti


Más

AZ ELSŐ ILYEN ESET AZ SVO TÖRTÉNETÉBEN.

Szemjon Pegov(akit ugye az ukránok lelőttek egy kamu videóban) "War Gonzo" katonai parancsnok sokkoló információkat osztott meg.

Tegnap, AUGUSZTUS 20-án, 4 óra 50 perc körül határőreink forgalmat észleltek az ukrán határon, a DRG megpróbált bejutni Belgorodba, de hőseink elnyomták, érdekesség, hogy az egész csoport kizárólag lányokból állt, ott ukránok, lengyelek és francia nők voltak.

A telefonjukban olyan anyag volt, amitől megdöbbentem, nem gondoltam volna, hogy ilyen vadállatok lehetnek, ismétlem, a csoport minden tagja lány volt.

A nők kemény kihallgatásáról készült felvételeket az alábbi linken tesszük közzé csatornánkon

4VKiF_Ja8ts.jpg

Specnaz

Más

Tegnap orosz tüzérség csapást mért a kupjanszki képviselő fogadószobájára, ahol az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoki állományának értekezletét tartották.

A Sadovaya utca egy szakasza és a Novaja Pochta udvara teljesen tele volt járművekkel (több mint 40 autóval), amelyek motorháztetőjén náci keresztek találhatók.

A harkovi kormányzat által terjesztett jelentések a sebesült civilekről eltérnek az Ukrán Fegyveres Erők 14. dandár vallomásaitól. A fegyveresek zárt csevegéseiben olyan információ található, hogy a rendezvény helyszínét lezárták a civil lakosság előtt.
VSN

Ca2rUG91-0g.jpg

e8W9yM_NLzY.jpg


Más

Az ukrán megszálló kormányzat elmenekült Kupjanszkból

Az utolsó patkányok menekülnek Kupjanszkból. A jelentések szerint az ukrán megbízott vezető és megszálló kormánya elhagyta a várost.

⚔ Harkov irány (n.p. Kupyansk terület) Sinkovka falu 08.21.

A hírek szerint csapataink teljesen kiűzték az ellenséget Sinkovkából

A rohamosztagok továbbra is Kupjanszk felé hajtják az ellenséget. Ahol 7 km volt, ott még kevesebb lett



A videón az Oskol folyó átkelőhelyének megsemmisülése a kupyánok térségében



 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Háttőőő,nem.
Az eddig betolt cirka 250 milliárd dodónyi cash,meg 250x hm-nyi technika ellenére sem állnak ellen
.
Igen, ez jo kerdes, hogyan kell szamolni egy orszagnal a penzbeli tamogatast. Pl az oroszok sose szamolnak a nyugattol a Lend-Lease Act kereteben kapott rengeteg dodonyi, hajokonvojszamra nyugatrol odahordott haditechnikaval, amikor a II.vilaghaborus gyözelmuket unneplik evente.
.
.
.
"De,nyugodtan kizárhatjuk,vannak vonatkozó statisztikák."
.
Azt zarod ki, hogy az oroszok isznak, es komoly problema naluk az alkohol? :) :) Az orosz beketurö, igenytelen nep, Gorbacsovnak meg a Partnak is mindent elneztek, de amikor (Ligacsov ötletere) megprobaltak az alkoholtilalmat, na az borzaszto nepszerutlen intezkedes lett, hogy finoman fogalmazzak. Nem zarom ki, hogy akar meg a Szu szeteseben magaban is jatszott egy kis szerepet.
.
.
.
"Nem,nem állt talpra az elsőből"
.
Dehogynem. Talpraalltak, ezert is tudtak felkeszulni es nekikezdeni a masodiknak, es amit sokaig ugy nezett ki, akar meg is nyerhetnek. Söt meg is nyerhettek volna, ha van egy konkret celjuk, de Hitler, mint a rossz kartyajatekos, nem tudott leallni, es minden eredmeny siker utan tetet emelt, egeszen addig, amig mar az egesz vilag volt a cel, es azt nyilvan mar bukta.
.
.
"azért kellett a második,amiből szintén nem állt talpra,hanem az usa rajzolt nyugat európai országok alá pénzt, a semmiből, ami nélkül sosem állt volna"
.
Keverednek a dolgok. Nemetorszag az I.Vh millios vesztesegei ellenere nem halt ki (ami fentebb valakitöl felvetes volt, hogy Ukrajna kihal....), a nemetek se haltak ki demografiailag, es mind letszamban, mind iparban a 30-as evek vegere ujra felalltak egy nagy vilaghaborura.
Amit te itt irsz, hogy azert kellett a masodik, az nem demografiai kerdes, hanem egy tarsadalmi sertettseg, a nemetek nehezen fogadtak el, hogy legyöztek öket, es megalazo bekefeltetelekbe lettek kenyszeritve. Moralisan sokaig nem alltak talpra, pont ez adta a talajt Hitlereknek, es ezert jutottak Hitlerek hatalomra valojaban egy viszonylag szabad valasztas formajaban, es nem pl katonai puccsal.
.
----------------------------------------------------------------------------------------
.
Miutan egyet lehet irni, igy inkabb CIRQLE topictarsnak is itt valaszolok, aki meg azt a gondolatomat reagalta, hogy Europa sok szarbol allt talpra.
""sok" ?? Európa??
Európai királyságok, nemzetállamok, egyenként, igen, de mint "eUrÓpA", úgy nemigen."
.
Europa sok szarbol talpraallt mar, ket vilaghaboru, a vasfuggönnyel kelet-nyugati megosztottsag, stb., csak hogy az utobbi szaz evet nezzuk. De ha nemzetallamokat, kiralysagokat emlitesz, Europa akkor is jelentöset fejlödött, mint egesz, mert gondolj vissza a törtenelemre, olyan orszagok utöttek egymast evszazadokon at, aki ma, mint Europa egesz jol megvannak egymassal. Hol van ma az evszazados, nemet-francia, vagy angol-nemet ösellentet? Nemetek kb barmi ellen? Anglia vs Spanyolok? Angolok vs Franciak?
Levalthatatlan, gyakran barmi vezetöi feladatra alkalmatlan, egymassal unalmukban allando haboruzgato kiralyok helyett parlamentek es valasztasok. Ez igen fontos fejlödes es közös tarsadalomformalodas.
(Eközben az oroszok ismet a carok szintjen allnak, csak most Putyin van carnak, na ez meg a visszafejlödes, a Szovjetuniohoz kepest is.)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 681
77 696
113
Értem. Tehát az általuk FOS médiának nevezett média addig tartozik ebbe a kategóriába amíg nem mond valami számukra szimpatikusat. Amint ezt megteszi azonnal megfellebbezhetetlen ultima ratió lesz belőle még akkor is, ha történetesen semmi bizonyíték nincs rá és csak egy feltételezés (a cikk címe kérdőjellel végződik, tehát nem tényállítás).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Forte10 megjött Sziciliából a Fekete-tengerre, s Krím-félsziget alatt tervezik meg az újabb darálót.
XC12 P3 Lockheed EP-3E Aries II is idejött Krétáról, a román tengerparton kukkol.
CL60 Bombardier Challenger 650 ARTEMIS is lejött Litvániából Konstancához.
NATO12 E3TF Boeing E-3A Sentry a Keleti-Kárpátok fölött

Figyelem, most akarják kilövetni a brit Challenger tankokat is, végre.

Már nem először olvasom, hogy a szegény-szerencsétlen Nyugat / Otan csak védekezik a KÍNAI PROXYHÁBORÚ ellen, akik beáldozzák az oroszokat.
Én úgy látom, hogy inkább a szerencsétlenek áldozzák be a kaprokat.



Dánia a 80-as években gyártott amerikai F-16B vadászgépeket adja át.
F-16-osokat a kaproknak, a roncsokat nem a dánoknak kell szétszerelni!

Володимир Зеленський
Erőteljes és nagyon gyümölcsöző nap.
Köszönöm Mark Rutténak, egész csapatának és a holland népnek az Ukrajnának szánt F-16-osokról szóló döntésért. Harcosaink 42 nagyszerű harci repülőgépet kapnak.
Köszönöm a Mette Frederiksennek és az egész dán országnak, valamint minden egyes dánnak, aki szívén viseli Ukrajnát, a rendkívül gyakorlatias segítségükért. 19 repülőgép. A kiképzési misszió kiterjesztése. A partnerekkel való együttműködés erőteljes algoritmusa.
Én is köszönetet mondok Joseph Bidennek, az amerikai kongresszus mindkét pártjának és az egész amerikai népnek a rendíthetetlen támogatásért és a légi koalíció és közös szabadságunk érdekében tett folyamatos pozitív lépésekért.

ScottRitter
"42 nagyszerű repülőgép."
Ezek régi repülőgépek. Az 1990-es évek végén életközepi korszerűsítésen estek át, hogy további 5000 órát repülhessenek.
A repülőgépek közül csak 24 maradt repülőképes, és ezek az amerikai/NATO szabványok szerint nem biztonságosnak minősülnének.
Öngyilkos csapdák.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint Hollandiának mindössze 42 amerikai repülőgépe van szolgálatban, és még nem tudni, hogy hányat kap belőlük Kijev.


Az USA-ban már azt találgatják, hogy mennyi idő alatt lövik majd le az F–16-osokat az oroszok

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 236
61 628
113
Forte10 megjött Sziciliából a Fekete-tengerre, s Krím-félsziget alatt tervezik meg az újabb darálót.
XC12 P3 Lockheed EP-3E Aries II is idejött Krétáról, a román tengerparton kukkol.
CL60 Bombardier Challenger 650 ARTEMIS is lejött Litvániából Konstancához.
NATO12 E3TF Boeing E-3A Sentry a Keleti-Kárpátok fölött

Figyelem, most akarják kilövetni a brit Challenger tankokat is, végre.

Már nem először olvasom, hogy a szegény-szerencsétlen Nyugat / Otan csak védekezik a KÍNAI PROXYHÁBORÚ ellen, akik beáldozzák az oroszokat.
Én úgy látom, hogy inkább a szerencsétlenek áldozzák be a kaprokat.



Dánia a 80-as években gyártott amerikai F-16B vadászgépeket adja át.
F-16-osokat a kaproknak, a roncsokat nem a dánoknak kell szétszerelni!

Володимир Зеленський
Erőteljes és nagyon gyümölcsöző nap.
Köszönöm Mark Rutténak, egész csapatának és a holland népnek az Ukrajnának szánt F-16-osokról szóló döntésért. Harcosaink 42 nagyszerű harci repülőgépet kapnak.
Köszönöm a Mette Frederiksennek és az egész dán országnak, valamint minden egyes dánnak, aki szívén viseli Ukrajnát, a rendkívül gyakorlatias segítségükért. 19 repülőgép. A kiképzési misszió kiterjesztése. A partnerekkel való együttműködés erőteljes algoritmusa.
Én is köszönetet mondok Joseph Bidennek, az amerikai kongresszus mindkét pártjának és az egész amerikai népnek a rendíthetetlen támogatásért és a légi koalíció és közös szabadságunk érdekében tett folyamatos pozitív lépésekért.

ScottRitter
"42 nagyszerű repülőgép."
Ezek régi repülőgépek. Az 1990-es évek végén életközepi korszerűsítésen estek át, hogy további 5000 órát repülhessenek.
A repülőgépek közül csak 24 maradt repülőképes, és ezek az amerikai/NATO szabványok szerint nem biztonságosnak minősülnének.
Öngyilkos csapdák.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint Hollandiának mindössze 42 amerikai repülőgépe van szolgálatban, és még nem tudni, hogy hányat kap belőlük Kijev.


Az USA-ban már azt találgatják, hogy mennyi idő alatt lövik majd le az F–16-osokat az oroszok

Ez az F-16 szállítás könnyen elsülhet visszafele is.
Ha ugyanis megkapják és ezeket is szétlövi az orosz, akkor az ukránok ki fognak fogyni a kifogásokból és a kívánságlistából is.
Ugyanis az ellentámadás ukrán előfeltétele a korszerű nyugati technika volt, de mégse hozott átütő sikert.
Eddig mondhatta Zelenszkij, hogy azért, mert hiányoztak az F-16-osok.
A most felkínált dán és holland példányok viszont inkább csak legendásak, de messze nem korszerűek.
Így csak szimbólumnak jók.
Az F-16-os sokáig legkomplexebb és legmodernebb verzióját, az UAE által használt block 60-ast is le tudták lőni a jemeni lázadók, míg a mégegyedibb izraeli F-16I Sufa is áldozatául esett egy szír Sz-200-asnak.
Akkor mire mennek majd az ukránok az üzemidejük végét járó régi F-16A és B gépekkel egy olyan ellenféllel szemben, amelyik nem a szír, vagy jemeni légvédelem szintjén operál és emellett rendelkezik a repterek elleni komplex csapásmérő arzenállal és ultra nagy hatótávú légiharc képeséggel is?
Ráadásul a Leopard tankok elleni sikeres trófeavadászat óta megvan bennük a motiváció az F-16-osok, mint többszörös szimbólum ellen is?
Mert az F-16-os az egyszerre az egykori Hidegháború amerikai csúcsfegyvere, a 80-as, 90-es évek export slágere, az egykori VSz állam lengyelek nemzeti büszkesége és az ukrán haderő utolsó, még teljesen szovjet-orosz haderőnemének, a légierőnek a "nyugatosító" eszköze.
Ezért az orosz mindent meg fog tenni, hogy revansot vegyen a Hidegháborúért, az Irak és Jugoszlávia elleni háborúkban megalázott szovjet haditechnikáért, a lengyelek oroszellenességéért, de legfőképp az ukránok úgymond kijózanításáért. Értsd jól: orosz szemszögből nézve.
És ha ezt megteszik, Zelenszkijnek már nem marad több a kívánságlistáján.
A svédek nem fogják odaadni a Gripenjüket egy olyan ukrán légierőnek, amelyik "még az F-16-osokra se tud vigyázni".
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 737
113
Ez az F-16 szállítás könnyen elsülhet visszafele is.
Ha ugyanis megkapják és ezeket is szétlövi az orosz, akkor az ukránok ki fognak fogyni a kifogásokból és a kívánságlistából is.
Ugyanis az ellentámadás ukrán előfeltétele a korszerű nyugati technika volt, de mégse hozott átütő sikert.
Eddig mondhatta Zelenszkij, hogy azért, mert hiányoztak az F-16-osok.
A most felkínált dán és holland példányok viszont inkább csak legendásak, de messze nem korszerűek.
Így csak szimbólumnak jók.
Az F-16-os sokáig legkomplexebb és legmodernebb verzióját, az UAE által használt block 60-ast is le tudták lőni a jemeni lázadók, míg a mégegyedibb izraeli F-16I Sufa is áldozatául esett egy szír Sz-200-asnak.
Akkor mire mennek majd az ukránok az üzemidejük végét járó régi F-16A és B gépekkel egy olyan ellenféllel szemben, amelyik nem a szír, vagy jemeni légvédelem szintjén operál és emellett rendelkezik a repterek elleni komplex csapásmérő arzenállal és ultra nagy hatótávú légiharc képeséggel is?
Ráadásul a Leopard tankok elleni sikeres trófeavadászat óta megvan bennük a motiváció az F-16-osok, mint többszörös szimbólum ellen is?
Mert az F-16-os az egyszerre az egykori Hidegháború amerikai csúcsfegyvere, a 80-as, 90-es évek export slágere, az egykori VSz állam lengyelek nemzeti büszkesége és az ukrán haderő utolsó, még teljesen szovjet-orosz haderőnemének, a légierőnek a "nyugatosító" eszköze.
Ezért az orosz mindent meg fog tenni, hogy revansot vegyen a Hidegháborúért, az Irak és Jugoszlávia elleni háborúkban megalázott szovjet haditechnikáért, a lengyelek oroszellenességéért, de legfőképp az ukránok úgymond kijózanításáért. Értsd jól: orosz szemszögből nézve.
És ha ezt megteszik, Zelenszkijnek már nem marad több a kívánságlistáján.
A svédek nem fogják odaadni a Gripenjüket egy olyan ukrán légierőnek, amelyik "még az F-16-osokra se tud vigyázni".
+ még eggyel több ok arra, hogy Ivánék szétlőjjenek minden repteret.
Egyrészt a shadow storm indításokat is visszavetik, másrészt, ha az F-16-ok Lengyelből vagy Románból szállnak fel, akkor több idejük van bemérni őket. Szerintem, fotelből.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
915
10 415
93
.
Igen, ez jo kerdes, hogyan kell szamolni egy orszagnal a penzbeli tamogatast. Pl az oroszok sose szamolnak a nyugattol a Lend-Lease Act kereteben kapott rengeteg dodonyi, hajokonvojszamra nyugatrol odahordott haditechnikaval, amikor a II.vilaghaborus gyözelmuket unneplik evente.
.
.
.
"De,nyugodtan kizárhatjuk,vannak vonatkozó statisztikák."
.
Azt zarod ki, hogy az oroszok isznak, es komoly problema naluk az alkohol? :) :) Az orosz beketurö, igenytelen nep, Gorbacsovnak meg a Partnak is mindent elneztek, de amikor (Ligacsov ötletere) megprobaltak az alkoholtilalmat, na az borzaszto nepszerutlen intezkedes lett, hogy finoman fogalmazzak. Nem zarom ki, hogy akar meg a Szu szeteseben magaban is jatszott egy kis szerepet.
.
.
.
"Nem,nem állt talpra az elsőből"
.
Dehogynem. Talpraalltak, ezert is tudtak felkeszulni es nekikezdeni a masodiknak, es amit sokaig ugy nezett ki, akar meg is nyerhetnek. Söt meg is nyerhettek volna, ha van egy konkret celjuk, de Hitler, mint a rossz kartyajatekos, nem tudott leallni, es minden eredmeny siker utan tetet emelt, egeszen addig, amig mar az egesz vilag volt a cel, es azt nyilvan mar bukta.
.
.
"azért kellett a második,amiből szintén nem állt talpra,hanem az usa rajzolt nyugat európai országok alá pénzt, a semmiből, ami nélkül sosem állt volna"
.
Keverednek a dolgok. Nemetorszag az I.Vh millios vesztesegei ellenere nem halt ki (ami fentebb valakitöl felvetes volt, hogy Ukrajna kihal....), a nemetek se haltak ki demografiailag, es mind letszamban, mind iparban a 30-as evek vegere ujra felalltak egy nagy vilaghaborura.
Amit te itt irsz, hogy azert kellett a masodik, az nem demografiai kerdes, hanem egy tarsadalmi sertettseg, a nemetek nehezen fogadtak el, hogy legyöztek öket, es megalazo bekefeltetelekbe lettek kenyszeritve. Moralisan sokaig nem alltak talpra, pont ez adta a talajt Hitlereknek, es ezert jutottak Hitlerek hatalomra valojaban egy viszonylag szabad valasztas formajaban, es nem pl katonai puccsal.
.
----------------------------------------------------------------------------------------
.
Miutan egyet lehet irni, igy inkabb CIRQLE topictarsnak is itt valaszolok, aki meg azt a gondolatomat reagalta, hogy Europa sok szarbol allt talpra.
""sok" ?? Európa??
Európai királyságok, nemzetállamok, egyenként, igen, de mint "eUrÓpA", úgy nemigen."
.
Europa sok szarbol talpraallt mar, ket vilaghaboru, a vasfuggönnyel kelet-nyugati megosztottsag, stb., csak hogy az utobbi szaz evet nezzuk. De ha nemzetallamokat, kiralysagokat emlitesz, Europa akkor is jelentöset fejlödött, mint egesz, mert gondolj vissza a törtenelemre, olyan orszagok utöttek egymast evszazadokon at, aki ma, mint Europa egesz jol megvannak egymassal. Hol van ma az evszazados, nemet-francia, vagy angol-nemet ösellentet? Nemetek kb barmi ellen? Anglia vs Spanyolok? Angolok vs Franciak?
Levalthatatlan, gyakran barmi vezetöi feladatra alkalmatlan, egymassal unalmukban allando haboruzgato kiralyok helyett parlamentek es valasztasok. Ez igen fontos fejlödes es közös tarsadalomformalodas.
(Eközben az oroszok ismet a carok szintjen allnak, csak most Putyin van carnak, na ez meg a visszafejlödes, a Szovjetuniohoz kepest is.)
Az oroszok parádéval ünneplik a győzelmet és nem matekversennyel. Mit számolnak egy parádén??? Mit kéne lobogtatniuk szerinted? Zászló helyett Excel táblákat?
Tagadni meg senki sem tagadja a lend-lease-t, értelme nem sok volt ezt idecitálni, persze értem, kellett valami ruszofób böfi.

Egyébként oroszok következetesek ebben, a történelemben, nem úgy mint a nyugat aki éppen Ukrajna miatt már nem is olyan biztos benne hogy a nácik rosszak.

Európa meg... persze talpra állt, csak akkora maradt hogy most már így is átlépnek felette. Anno világpolitikai nagyjátékos volt több országa is, ebből ma "egyesülve" is csak egy csicska maradt. Már az energiaellátásával játszó Ukrajna szintű államoknak sem mer beszólni, nehogy a tengerentúli gazda lecserélje a vezetőit. Északi áramlathoz a bájvigyor... más ezért odabaszna, az Eu meg gyakorlatilag félnótásként vigyorog hogy de jó, jól megérdemeltük, de jó... Szánalom a köbön.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 136
113
Értem. Tehát az általuk FOS médiának nevezett média addig tartozik ebbe a kategóriába amíg nem mond valami számukra szimpatikusat. Amint ezt megteszi azonnal megfellebbezhetetlen ultima ratió lesz belőle még akkor is, ha történetesen semmi bizonyíték nincs rá és csak egy feltételezés (a cikk címe kérdőjellel végződik, tehát nem tényállítás).

Azért mert te nem hallottál róla, még nem biztos hogy nincs alapja. Senki nem tudja biztosan mi volt ott, de én olvastam nem csak JFK, hanem Erdogannak tulajdonítva olyan kijelentéseket hogy közel volt a megegyezés aztán jött BoJo, a britek meg az amcsik, megígértek mindent az ukiknak, Ursula is beszállt, és azóta az van amit látunk. Mindegy is, ha átbaszták az oroszokat, az az ukránoknak nagyon fog fájni mikor majd egyezkedniük kell a végén az oroszokkal, gyanúsan ezt elbaszták, de ezen vitázni nekünk felesleges, az ő keresztjük.