Nézem én a híreket, csak nekem az jött le belőle hogy nem áttörés van, hanem egy beékelődés, amiből még egy szép nagy katlan, meg egy összeomlás is lehet valóban, csak nem az orosz, hanem az ukrán oldalon.
Ha most pénzt kéne tegyek valamelyik verzióra, én nem arra tennék hogy az ukránok jutnak le az Azovi tengerig, hanem arra hogy fel lesznek morzsolva. Ők, nem az oroszok...
Az a szép ebben, hogy ugyanazt nézzük, csak mást látunk bele, érdekes...
Nem egészen ugyanazt nézzük. Te a propaganda-médiából tájékozódsz és ezért hamis képet kapsz az eseményekről. És már eldöntötted, hogy fontosabb a te igazságod, mint az igazság. Ezért látsz bele mást. Ami objektíve látni lehet az az, hogy az ukránok délen lassan, de folyamatosan haladnak előre és egyelőre ez lesz amíg az időjárás engedi. Az ukránok eléggé az orosz erők felőrlésével haladnak előre. És valószínűleg a mostani vonal áttörése utána többi már gyengébb lesz. Tehát még gyorsulhat is. Kontra előfordulhat, hogy az oroszok valahogy nagyobb erőt tudnak odavinni. Az hogy meddig jutnak az ukránok, azt meg senki nem tudja.
igen ez egy betüremkedés egyenlőre.
bár szerintem katlanszagú.
legalábbis kezd azzá válni.
legkésőbb ősszel a ruszki bezárja az ukránokat. ha nagyon belenyom mindent az ukrán akkor lehet hamarabb. legalábbis a kiépített állásrendszer erre alkalmas. az ilyen műszaki zárak hálozatával kombinált védvonalakat amik különböző csabdákat terelési irányokat tartalmaz már a 2. világháborúba is előszeretettel alkalmaztak. mind nagyba mind kicsibe (kicsibe minden szinten alkalmazták.).
egy biztos az orosz tartalékokhoz még nincs hozzányúlva.
Igen, ez egy beékelődés még csak. Hamarosan kiderül, hogy ki tudják-e szélesíteni és stabilizálni, vagyis áttöréssé alakul-e. De semmi katlanról nincs szó. Jelenleg nem látszik, hogy az oroszoknak lenne ereje megállítani az ukrán előrenyomulást. Ami mondjuk lassú előrehaladás.
Ha az oroszok nem fogynának nagy ütemben, akkor ezt nem lehetne megcsinálni.
-tudjuk hogy Ukrajnában,ukrán oldalon nincs se mobiltelefon,se térerő,se videókamera,se semmi egyéb amivel az állításodat alá tudnák támasztani,sőt azt is tudja mindenki itt, hogy erre az egyébként elég erős és jelentős propagandafegyverre semmi szükségük nincs az ukránoknak,mert igazából kurva jól állnak !! van minden,pénz,paripa,fegyver ,, nem a nyugat köldökzsinórjától függenek .. (lol)
Mert ugye az képtelenség lenne,hogy aknák + a sok orosz katona + sok tüzérség és sikerül a beékelődés.Ezek nagy részét be kell darálni előtte.
-nem,nem képtelenség,csak összekevered a szezont a fazonnal,vagy a plébánost a pléh lábossal .. szóval ha mint írtad is "Nem szerintem, hanem a hírek szerint. Te nem szoktad nézni? "
-te nézed a híreket,akkor szólok,hogy ideje lenne csatornát váltani,vagy mondjuk arccal a monitor elé fordulni,mert tényleg felörlés van,csak éppen a ruszkik örlik fel az ukránokat,bár mennyire szar is ezt neked elfogadni.
-mert érdekes módon a ruszkliknál,működik a térerő.van mobil,meg kamera és egyéb kép és hangrögzítésre alkalmas eszköz,amivel pontosan tudják dokumentálni az eseményeket,bár nekik nem nagy propaganda érték amit művelnek,mert nem függnek a nyugat támogatásától,de ettől függetlenül számtalan videófelvétel van a neten ami pont az állításod ellenkezőjét mutatja ..
de mi is az a felőrlés ?
az elmúlt 2-3 hónapban,mennyi embert,technikai eszközt veszítettek az ukránok?
illetve ennek a veszteséglistának a függvényében mennyit tudtak előrehaladni ?
20-30 km² ?
ha statikusan áll a front szerinted nyomják oda erőszakkal az embert ?
szépen azt teszik amit az oroszok elvárnak tőlük,egyre több és több emberanyagot,technikát égetnek el egy jelentéktelen dologért ,úgy hogy az (egyébként lassú) előrehaladás reményét életben tartva tolják oda számolatlanul azt az erőforrást,amire később égető szükségük lenne máshol ..
olyan ez mint egy Bahmut 2.0 ,ahol szintén hetekig arról értekeztetek,hogy az oroszok rettentően nagy szarban vannak,megöltek közülük az ukránok kurvasokat,(már nem is emlékszem mi volt az arányszám 3:1 vagy 3:5 ,de teljesen mindegy,állításotok szerint a Wagnert minimum 4 x totálisan felszámolták) nemsokára Vlagyivosztok is ukrán lesz,mert ezt igy tartani nem lehet,felőrölték az ukránok a ruszki haderőt stb stb stb .. a valóság már páros lábbal rúgott seggbe titeket.
én értem,hogy állást foglaltok valami mellett,de ettől függetlenül,miért kell nélkülözni a realitást ?hányszor nyomjátok el még ugyanazt a lemezt ?
-ne fáradj a válasszal,nem muszáj,csak felmerültek bennem ezek a kérdések,de majd az idő eldönti kinek volt igaza ..
Nézz rá a térképre és látod hogy ki halad előre és ki nem. Az ukránok valami 20%-át mozgatták meg eddig az offenzívához felhalmozott erőiknek. Annak egy töredékét veszítették el. Talán az összes felhalmozott erő 5%-a veszhetett oda. Ami nem kevés amúgy. Az oroszoknál meg mindenhol probléma van az emberanyaggal. Hol a mennyiség, hol a minőség. Persze mindig összekaparnak egy csomót, de a minőségi hadviselés azért ezekkel nem olyan egyszerű. Sokat elvesztettek már a jó emberanyagból. Bahmutnál amúgy rengeteg embert veszítettek az oroszok, ne becsüld azt le. Most is megy az adok-kapok ott, főleg stagnáló fronttal. Erőket kötnek le vele az ukránok, hogy kevesebb jusson délre.
Az volt a kérdésem ugye, hogy szerinted mi az ukránok műveleti célja most. Erre ezt írtad:
Az orosz vasúthálózat releváns (Herszont/Zaporozsijét ellátó) részét már most is el tudják érni, akár Orihivből GMLRS-sel (Tokmak) illetve messzebbről Storm Shadow-kkal is, merthogy abból is kell, hogy legyen még. Bergyanszk kb 100 km, Tokmak meg kb 40 km.
![]()
![]()
Ezen kívül nyilván lehet még kerülni a Krím felől (a kercsi hidat használva).
Elvileg van már nekik GLSDB, de ha nem, akkor nemsokára érkezik az ER GMLRS (150 km-es hatótávval), talán már jutott is nekik belőle, azzal még messzebbről is tudnák basztatni a vasúti hálózatot.
Szóval valami nem kerek: már most belőhető a vágyott orosz logisztika, viszonylag biztonságos helyről (Orihiv). De valamiért mégsem lövik be. Van persze pár siker, de valamiért ezek inkább a Donbasszban meg a Krímen látványosak, pont Zaporozsijében nem láttam egy eldurrant orosz depót sem mostanában.
Tehát:
Tokmak viszont egy erődváros lett, és előbb el is kéne jutni odáig. Arról meg nem írtam, hogy ha az ukránok komolyabban kezdik támadni Orihiv felől az orosz logisztikát, akkor nagyságrendi változást láthatunk majd a légibombák felhasználását tekintve orosz oldalról.
- vagy nem a logisztikára mennek (azaz az általad írt műveleti cél nem az)
- vagy a fenti eszközök képtelenek érdemben megbénítani az orosz vasutat (ez fordítva is csak úgy működött, hogy trafóállomásokat lőttek az oroszok, és nem fisz-fasz rakétatüzérséggel! a síneket pikk-pakk helyre tudják hozni mindkét oldalon)
- vagy igazából még a képesség birtokában sem tudnak mit kezdeni az orosz vasúttal - ebben az esetben viszont az egyetlen lehetőségük legalább Tokmakot bevenni és fizikai jelenléttel kontrollálni a vasutat, ugyanis ha jól tévedek, a fronthoz legközelebb ott húzódik sínpár dél felől nézve.
Ja, és arra nem válaszoltál, hogy az általad vélt műveleti célokat meddig kéne elérni. Pedig fontos kérdés, lévén kb másfél hónap múlva kezdődik az esős évszak.
Miért van az az érzésem, hogy akármit írok, neked nem lesz jó?

Eleve ugye nekem nem kell tudni mi az átfogóbb cél, nyilván van nekik, és az nem csak a lövészárkok elfoglalásából áll. A vasút támadása és a tengerig kijutás meg értelemszerű cél. Storm Shadow-t nem fognak vasúti pályára pazarolni. De még HIMARS-t se nagyon. A vasút könnyen javítható, ezért folyamatosan lőni kell és hosszú távon, hogy legyen hatása. Biztonságos hely a hagyományos tüzérségnek meg legalább 40 km-re van a frontról, ahonnan lőhetnák a tokamaki vasutat. Tehát közelebb kell még jutniuk. Mostanában majd kiderül, hogy sikerül-e az áttörés vagy nem.