A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Böröndi szerint kiemelt beszerzési terület az elektronikai hadviselés (EW).
Nyár elején a MH egyik kedvenc beszállítójának az ELBIT-nek volt egy EW-rendszer eladása "nemzetközi vásárlónak" 70 millió EUR-ért vagyis kb. 27,6 mrd forintért. Tehát nem egy vészes összeg - pláne így 2,5 év alatt kifizetve. A drónokat is ekkor vettük kb.
Talán, talán mi vagyunk... :)

ELBIT EW rendszerek alább - a ReDrone nevű rendszerük kifejezetten drón elhárításra van. Konvoj kísérésre kifejezetten ajánlják: elnyomja a GPS és kommunikációs jeleket. Az egyszerűbb drónok ellen hatásos lehet. Ha fejletteb katonai drón, ami "Spike szerűen" ráfog a célra, akkor már mindegy, de megbarkácsolt civil FPV és gránát dobáló drónokat távoltarthatja.

Még ez lehetne érdekes az ELBIT-től: TIME - komplex mindent lefedő földi elektronikai feldetírő és zavaró rendszer

Platós NMS-en... :)

• Tetszik
Reactions: Szittya
381104154_810478134415931_93599283265627510_n.jpg
381161584_810478164415928_5202810729127625828_n.jpg
380293836_810478141082597_5722329218213725991_n.jpg

hadERŐ - 2023.09.19-i adás

Gidrán, Gripen, hadihajósok, ...

Idézve a cikkből:
"Mindezek alapján összeségében nem lenne rendhagyó, hogy Magyarországon, a huszárság szülőhazájában is létrejöjjön egy modern eszközöket használó harcoló alakulat, amely valamilyen formában a huszár nevet viseli. Nemzetközi példák alapján egyébként azt lehet látni, hogy a huszár egységek alatt valamilyen elit alakulatot értenek, így nem kizárt, hogy itthon is hasonló alapon egy új elit egységet terveznek létrehozni, ami megmagyarázná, miért nem adott információt a témáról a Honvédelmi Minisztérium. Mindez azonban természetesen csak akkor derül majd ki, amikor nyilvánosan bejelentik az új alakulat létrejöttét."
- ez szerintem jó gondolat.

Anyám borogass!
Hát miféle halandzsa ez?
Tényleg borzalmas. Akik ennyi idegen szavat használnak, azok kivétel nélkül mindig valamilyen tudáshiányt akarnak takargatni. Hunglish-magyar szótár:

védelmi innovációs ökoszisztéma = védelmi fejlesztési háttér
high-tech hadsereg = fejlett hadsereg
reziliens társadalom = rugalmasan reagálni tudó társadalom
diszruptív technológia = kártékony technológia

Tényleg borzalmas. Akik ennyi idegen szavat használnak, azok kivétel nélkül mindig valamilyen tudáshiányt akarnak takargatni. Hunglish-magyar szótár:

Én azért egy random napján elmennék vele, és felvenném videóra, hogy reggel 9-től, - amikor betoppan az irodájába -, egészen délután 5-ig hogyan üti el az idejét az irodájában.
Tanulságos lehet! :oops:

Én azért egy random napján elmennék vele, és felvenném videóra, hogy reggel 9-től, - amikor betoppan az irodájába -, egészen délután 5-ig hogyan üti el az idejét az irodájában.
Tanulságos lehet! :oops:
Összességében nem mondott hülyeséget, ezeket már én is posztolom itt magyarul vagy tíz éve folyamatosan. De ezek a dolgok csak logikusan szükségszerűek jelenleg. Egyelőre nem látunk semmit. Vagyis csak nagyon-nagyon keveset.

diszruptív technológia tök mást jelent! diszruptív ≠destruktív!
diszruptív technológia
mindent felborító, felforgató technológia, ami minden korábbit használhatatlanná vagy legalábbis kevésbé használhatóvá tesz!

A többi fordításod végül is jó...

diszruptív technológia tök mást jelent! diszruptív ≠destruktív!
diszruptív technológia mindent felborító, felforgató technológia, ami minden korábbit használhatatlanná vagy legalábbis kevésbé használhatóvá tesz!

A többi fordításod végül is jó...
Igen, ezért fordítottam kártékonynak. Hadiipari fejlesztések nagy időtávban, hatalmas pénzeket felemésztve zajlanak le. Az ebbe befektetők szempontjából egy rendkívüli innováció, ami leírja a befektetéseiket vagy legalábbis újabb, hatalmas befektetésekre kényszeríti őket a legkártékonyabb. Itt most róluk volt szó. Az ő szempontjaikról (hazánk védelmi fejlestési háttere)! A reziliens is ezért rugalmas itt. Többek közt ilyen -erőteljes qrvaanyázást kiváltó, mint a drónok most- technológiai újdonságok miatt kell tudni rugalmasan, gyorsan reagálni. És nem úgy, ahogy mi: sehogy és azt is csigalassúsággal.

Igen, ezért fordítottam kártékonynak. Hadiipari fejlesztések nagy időtávban, hatalmas pénzeket felemésztve zajlanak le. Az ebbe befektetők szempontjából egy rendkívüli innováció, ami leírja a befektetéseiket vagy legalábbis újabb, hatalmas befektetésekre kényszeríti őket a legkártékonyabb. Itt most róluk volt szó. Az ő szempontjaikról (hazánk védelmi fejlestési háttere)! A reziliens is ezért rugalmas itt.
De ha nekünk van ilyen technológiánk akkor az nagyon hasznos, míg az ellenségnek meg kártékony.
Nézőpont kérdése ez is...

Szerintem itt (ebben a beszélgetés folyamban) azért komoly probléma, hogy a SOF és a roham alakulatok egy kalap alatt vannak idehaza kezelve.
A KRD-t ugye 2 zászlóalj alkotja. És ebből csak az egyik a SOF (bár állítólag közeledett egymáshoz a 2 zaszlóalj kiképzésben.
A KRD kibővítése szerintem nem feltétlen lenne gond, amennyiben egy további ranger zászlóaljjal egészülnének ki.

Mindenesetre elég furcsa, hogy a most kijött rendelet szerint a szolnoki vasúti kapacitásokat növelik meg az ország védelme okán, holott nem gondolom, hogy az a pár BTR, vagy pancélozott 4x4 olyan komoly kapacitásokat igényelne. :oops:

Talán az hogy lassan 50 éve nem volt ott semmilyen felújítás?

Nekem nagyon erős a gyanúm, hogy a katonai érdekek csak részben fedik a valóságot, és igazából találtak egy új zsebet, amibe NATO kesztűt húzva bele lehet nyúlni. Persze jól jár a Honvédség is, de inkább csak amúgy is szükséges infrafelújításokat nem TOP-ból vagy bármi másból finanszíroznak meg.

Varga szerint emellett lehetséges egyes honvédelmi beruházások elhalasztása
Már tavasszal látszott, hogy túl optimista a költségvetés...
Lehet, hogy még sem lesz PULS-bejelentés se karácsonyra, se húsvétra... :(