Nem értek azzal egyett,hogy nincs pénz,arra van amire akarják.Most van itt az alkalom amikor a polgároknak talán a legelfogadhatóbb lenne a honvédelembe öntött millárdok.Először is tudni kéne,hogy kik lehetnek a távoli jövóben akikkel esetleg konfliktusba kerülhetünk.Ma kicsi a valószínűsége,hogy bárkivel is,de nem tudhatjuk,hogy 10-15-20 múlva mi lesz,addigra felkészültnek kell lenni.Én úgy gondolom,hogy Oroszországtól nem kell tartani.Ő a volt SZU tagállamokra akarja a befolyását kivetni és nem tovább.A történelem folyamán a háborúk túlnyomó részt a szomszédos ország között folyt.Ki kell mondani,hogy két állam aki a veszélyt jelentheti esetleg az elsősorban Ukrajna és Románia.Nem most ,ha nem esetleg előfordulhat,hogy valamikor,kicsi a valószinúsége de lehetséges. Nem tudhatjuk,hogy Ukrajnában a háború után milyen stabilizáció,milyen kormány lesz figyelembe véve a szélsőségesek megerősödését.Ennek figyelembe vételével kell a honvédséget megerősíteni,annyira ,hogy ne érje meg az országunkat megtámadni.Itt jön képbe a légierő.Úgy gondolom,hogy az Ukránoknak nem lesz 5. gen. gépük viszont jelentős darabszámú 4. gen lesz.Ha nem most azonnal ,de a későbbiekben igen.Ezért mivel nálunk legjobb esetben is csak 2 század gép lesz,a mieinknek sokkal fejlettebbnek kell lennie.A Románoknak biztos vagyok ,hogy lesz F-35.Öregek az F-16 gépeik és nem tudnak hosszú távon tervezni velük,valamint szoros az USA-val való kapcsolatuk.Én úgy gondolom ki fogják izzadni még ha használtat is vesznek.
Nem rég még ügy gondoltam tökéletesen jó lenne nekünk a Gripen E is.Viszont a háború folyamán változtak a dolgok,komoly fegyverkezésbe kezdtek a szomszédaink am it nekünk le kell követni.Most már egyértelműen azt gondolom hosszü távon 5. generációs gépekre van szükségünk.Minimum 20-24 darabra,ami a légitankolás lehetőségével komoly elrettentő erő.Azt nem tudom melyik tipus lenne az ideális mert az elérhető vagy a jövőben elérhető tipusok közül mind egyik mellet szól pro és kontra.Drágáljuk az F-35 árárt és fenntartási költségét de gondoljuk,hogy az Európai 5. vagy 6. generációs gépek olcsöbbak lennének,biztos vagyok,hogy drágább lesz és a fentartássuk sem lesz olcsóbb.Talán ez a beszerzés az utolsó vadászgép amit még Magyarország megvehet,mivel annyira megdrágultak a gépek költsége,hogy a késöbbi generáció váltás már elérhetetlen költségeket emésztene fel.Jól meg kell gondolni.Jelenleg jó lenne az a +4 gép és az összes modernizációja amivel 10 talán 15 évet kihúzhatnánk,Evvel akár ki tudnánk várni az Európai modern gépeket is vagy esetleg a Kóreai gépet felhozni 5.gen. szintre bár nem tudom elérheti-e az F-35 szintjét.Addig viszont fejleszteni lehetne a szárazföldi haderőt,persze ne Homeopátiás szinttel,PL. a tüzérség mennyiségét Íjász leírta az egy elfogadható mennyiség.Fejlett korszerű légvédelem kell,mert ha erre nem költünk,a drága beszerzéseinket megsemmísíti az ellenség.Mindent ki kell maxolni ,mert az ellen is tudni fogja mi a gyengeségünk és úgy és ott fog lecsapni.Tehát nincs félmegoldás ,ha belefogtunk nem lehet félúton megállni,mert veszélyeztetjük azt amit drágán már beszereztünk,a katonáink életéről nem beszéve.