Off:
Az oktatás általános színvonala esett, de ez nem oktatás specifikus kérdés, hanem általános társadalmi trend és nem csak Magyarországon!
Szakmunkások elméleti szakoktatását kezdem ismét külsős óraadóként és már előre szóltak, hogy a diákok nagy részénél ne terület és térfogat számítással kezdjem, hanem a szorzás és osztás, meg a törtek, ugyanis már itt gond van (burkolók, festők, kőművesek szakképzéséről beszélünk).
Az egyik konzulens vagyok egy ifjú leendő építész kollégának a diplomamunkájához, olyanokat mesélt a suliról, hogy majd leestem a székről.
De ugyanez igaz más szakterületen is, amikor az orvosi egyetemen az elsőéves fogorvos hallgatók több mint a fele kijelenti, hogy ők ugyan nem fognak mások szájába nyúlkálni és turkálni ez megvan? Ők nem gyógyítani akarnak, hanem kell a diploma és majd jó pénzért műfogsorokat akarnak gyártani oszt jónapot. Az mesélte el, aki őket oktatja és mellette praktizáló orvos.
De mondok jobbat: BME Építészmérnöki Kar - az egyik oktató, aki mellesleg saját tervezőirodát vezet mond olyat, hogy a végzősök között egy darab olyan hallgató sem volt, akinek szerkesztői (!!!) munkát adna a saját tervezőirodájában (2017-es sztori).
A skandináv államokban előtérbe került egy új oktatási módszer: nem tanítanak folyóírást, hanem helyette a billentyűket üsse a kis nebuló (pl. Finnország). Gyerekek, az ősember első akciója a rajz volt, onnan jött az írás! Az agyban a neuronkapcsolatok fejlődéséért nagyban felelős a rajz + íráskészség fejlesztése. Nem hogy elhagyni kellene, hanem igenis erőltetni!
Az iskolák és a tanárok/oktatók egy része még próbálja tartani a színvonalat, de ehhez egyre kevesebb forrást és segítséget kapnak, amúgy sem cél a kiművelt emberfők kinevelése, minél hülyébb a társadalom, annál jobb. Na, ez legalább sikeres projektnek látszik...
Mérnökként dolgozom most 28. éve, (tervezés és kivitelezés, mellette pár év éphatóság is volt), sosem tartottam magam csúcskategóriának, maximum csak használhatónak, de olyan dolgok jönnek szembe évek óta, hogy lassan elbizonytalanodom, hogy hanyadika is van.
Na mindegy, az OFF-ot befejeztem, ha a moderátorok gondolják, akkor törlik vagy áthelyezik máshová. Bocs a topik közönségétől!