[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 811
86 573
113
Nem picsázták el az oroszokat, hanem az oroszok nyomultak előre kevés erővel, megfelelő felderítés, tűzfedezet és logisztikai támogatás nélkül. Majdhogynem védtelenül kínálták fel magukat. Ha az ukránok annyira felkészültek lettek volna, az oroszok nem tudtak volna nagy számban visszavonulni az ukránok hazai pályájáról, hanem holtan ottmaradtak volna. Vagy az a jó NATO kiképzés ismérve, hogy az ellenséges területen szinte védtelenül kolbászoló rivális sereg javarészt élve vonul el?
Tényleg nem tudom milyen elpicsázásról van itt szó?

Ahogy, Irak ellen az emerikaiak csinálták, az orosz szintén egy elterelő támadással, ami akár lehetett volna sikeres is, de végül nem érte meg nekik kockáztatni katonát és még több egyéb gépet, a háború legelső napján a bal kezével bement Kijevbe, elfoglalta Gostomelt, majdnem elkapta Zselét, szarrá hülyítette, csapatelvonásra késztette a szakadárokkal szemben felsorakozott ukrán hadsereget, akik mégse kockáztathatták Kijev elestét, miközben jobb kezével egy nap alatt 26k km2nyi területet foglalt el, majd ahogy húztak nyugatra az ukránok Kijev felmentésére, fogta magát, és még több területet hódított meg Ukrajnából, és ezeket meg is erősítette. Közben szétqurta a légvédelem és a parancsnoki központok 90%át, a földön és a levegőben megsemmisítette a repképes ukrán gépek nagy részét, elpusztította Gostomelben a szállítókat, majd miután megszilárdult a keleti front, a közben nem elégséges erőit kivonta Kijev és térségéből, megmutatva, hogy mi vár az ukrán hadseregre. És vsz azért se mozgósított mindent, mert alapból tárgyalásokat akart, melyek ugye áprilisra (Mariupol már kb. teljesen az övék volt) meg is történtek, sőt a 2. körben Ukrajna elfogadta az orosz feltételeket. Aztán jött Borisz, és az ukránok felrúgták a megállapodásokat ...

Borisz és utóda is bukott azóta, sőt, mellé meghalt ill megsebesült legalább 1m ukrán, eltűnt a gazdaság, és vsz idén megfagynak.

Na, ha a NATO norma szerint ilyen egy elpicsázott Oroszország, nem lennék a NATO helyében!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 597
47 924
113
Ez kétségtelen, fejlődni kell, de én túl sok fejlődést retorikailag nem vettem észre.
Szerinted hogyan kellene retorikailag fejlődnie Nyuggernek?

Az ukrajnai kritikus infrastrukturális létesítményeket ért éjszakai sztrájkok következményei (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az ukrán fél beszámol az éjszakai sztrájkok kritikus infrastruktúrákra gyakorolt következményeiről.

A helyi hatóságok információi szerint a Geranium UAV Lviv régióban végrehajtott támadásai következtében legalább öt találatot rögzítettek a kritikus infrastruktúrán.

Egy másik tárgyat találtak el Odessza régióban.

Érkezéseket rögzítettek Harkovba és a régióba, és a helyi média egy sor robbanásról is beszámolt a Kirovograd régióbeli Kropivnickij városában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1698996624


Ukrajna nem tudja folytatni a harcot, ha a nyugati országok leállítják Kijev támogatását - Gennagyij Kovalenko ezredes, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 527
44 365
113
photo-2023-11-03-09-38-02.jpg
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
786
2 020
93
Az ukrán hadsereg közzétett egy videót három MGM-140A "ATACMS" rakéta kilövéséről.


"Az ukrajnai orosz agresszió következtében 1711 kulturális infrastruktúra tárgya sérült meg vagy semmisült meg.
Erről Ukrajna Kulturális és Információs Politikai Minisztériuma számolt be.
Összességében az érintettek: klubok – 844, könyvtárak – 603, művészeti oktatási intézmények – 133, múzeumok és galériák – 100, színházak, mozik és filharmónia – 31."

//és akkor az állatmenhelyekről, óvodákról, stb. még nem is beszéltünk...//

Lengyel film készül Putyinról. Figyelem, csak erős idegzetűeknek! //biztos nem a Moszfilm csinálja!//


https://www.hollywoodreporter.com/m...director-attack-on-russian-leader-1235505946/

"Az oroszok rokonai a 108. légi rohamdandárból mozgósították az embereiket, és követelték, hogy küldjék /őket/ szabadságra. "Ez nem kérés, hogy nézzünk bele ebbe a rendetlenségbe, ez egy kiáltás a lelkünkből." De valamiért Putyin nem figyel."

https://twitter.com/wartranslated/status/1720362942388924676

"A krími híd továbbra is az ukrán fegyveres erők legitim katonai célpontja – mondta Andrij Jusov, az ukrán belügyi és kommunikációs minisztérium képviselője. Arra a kérdésre, hogy megsemmisül-e a híd, a Hírszerző Főigazgatóság képviselője azt mondta, "egyszerűen felesleges". Azt is hozzátette, hogy nem minden orosz szállítmány megy kizárólag a krími hídon keresztül."

https://twitter.com/Flash_news_ua/status/1720362645100937699
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 813
48 362
113
,lámpaláz a való életbe nem így beszél. majd belejön. a saját videóin is látszik egyébként. Én szeretem a beszámolóit sok olyan dologra világít rá ami felett mások átsíklanak de fontos dolgok.
És sokszor hülyeséget is beszél sajnos. Avdejevkát illetően pár hete egy büdös szót nem szólt róla, hogy az orosz légierő már akkor komolyan dolgozott a térségben (és végre nem nyomi NIRezést csinált, hanem UMPK-kat használt).

Ami viszont mindenképp pozitívum Hubával kapcsolatban: a konkrét témákban, illetve a hónapos összefoglalói korrektek (ezek nem interjúk ugyebár), sok munka van bennük. Meg a gyerekekkel szoktuk nézni a Wargame Red Dragon videóit is ;)

Jól mehetnek a dolgok, ha az ukránok közel egy hónapos videókat mutogatnak, azt illusztrálandó, hogy az oroszok mennyire bénák.

Ma reggeli gyűjtés:
Pontos gránátdobás, duplázással, minimum egy halott, és 5 sérült

Végre újrakezdődött az ukrán transzformátorállomások fűnyírózása

Az egér dezertálni próbált, de Szásáék elkapták a grabancát:
F9_-Q94WsAALbc6


Tonenyke (Avdejevkától pár kilométerre nyugatra) kapott egy pár UMPK-t.
V61A1UUE_o.png


A település az egyetlen aszfaltozott ukrán utánpótlási útvonal mellett fekszik (pirossal jelezve), ha az oroszok ezt beveszik, akkor visszavonulni se nagyon lesz hová meg hadianyag se nagyon tud már bemenni a városba - ezen kívül csak földutak vannak meg a vasút (utóbbit már elvesztették).

A Vosztok zászlóalj kapott egy adag Szkalpel drónt (Lancethez hasonló, csak fejlettebb)

Lembergtől kb 40 km-re nyugatra, Javorov mellett, egy katonai kiképzőközpont testcsellel leszedett négy cirkálórakétát:
cPerMOkz_o.png

(Ez ugyanaz a hely, ami tavaly márciusban, kb két héttel az oroszok bevonulása után kapott egy adag rakétát, akkor jó sok külföldi zsoldost elpárologtatva)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Egész Avgyejevka lángokban áll:

48 óra alatt 2400 ukrán halt meg – Az oroszok leverték az ukránok mindenre kiterjedő támadását, és behatoltak a kokszgyárba!


Súlyos harcok dúlnak Avgyejevkában, miközben az orosz erők újra meghúzzák a kordont a város körül egy sikertelen, nagyszabású ukrán ellentámadás után.
Az oroszok kitűzték zászlójukat Terrickon mesterséges dombján, áttörték az ukrán védelmi vonalakat, most pedig az avgyejevkai kokszgyárban zajlanak a harcok.
Az ukrán erők kénytelenek voltak teljes támadást indítani, szó szerint mindent a rendelkezésükre bocsátva, hogy visszafoglalják a kokszgyár mellett található mesterséges dombot és hulladéklerakót. De erőfeszítéseik nem fizetődőek ki.

Az orosz erők egy lélegzetnyire vannak a város északi elővárosaitól. A kokszgyáron belüli csaták megmutatják, milyen gyorsan lépnek be az oroszok Avdifka városába.

Videó: Orosz támadások hullámai az ukrán állások ellen Avgyejevkában

Videó: D-30-as rakéta felrobbantja az ukrán hadsereg lőszerraktárát Avgyejevkában


“Egész Avgyejevka ég, heves harcok dúlnak, az oroszok előrenyomulnak” – kommentálta a helyi adminisztráció vezetője, Vitalij Barabas.
„Az éjszaka folyamán 13 rakéta érkezett. A harcok napok óta nem csitulnak. Kézi harc, a tüzérség éjjel-nappal működik. Az orosz hadsereg támadása nem áll meg. A helyzet nagyon nehéz, de kontroll alatt van” – mondta Barabas.
Barabas szerint az oroszok mintegy 10 ezer katonát mozgattak Avgyejevka irányába.

Korábban az orosz hadsereg fegyverekkel és lőszerekkel megsemmisítette az ukrán hadsereg egy nagy raktárát.
Az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenved el. Az 53. dandárt az erős bombázás megtizedelte.
A legfrissebb adatok szerint Avgyejevkában, valamint Berdicsi falu területén, ahol az orosz fegyveres erők áttörték az ukrán hadsereg oldalvédelmét, az ukrán fegyveres erők legalább 2,4 ezer katonát veszítettek.

Az Avgyejevka melletti mezőkön orosz katonák az ukrán fegyveres erők többtucat elhagyott holttestét és sebesült katonáit találják.
Más szóval, az ukrán hadsereg mindössze két nap alatt elvesztette Avdejevsko-Krasnogorovskaja helyőrségének mintegy ötödét, és most lázas erőfeszítéseket tesz a front ezen részének veszteségeinek pótlására.

Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága erősítést próbál mozgatni Berdicsi és Avgyejevka irányába Novogrodovkából és Szelidovoból.

Várhatóan Zsaluznij tábornok kérni fogja az ukrán csoport kivonulását Avgyejevkából.
A “Resident” ukrán csatorna Zelenszkij irodájában lévő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Zsaluznij kéri a főhadiszállás összehívását és a fennmaradó egységek evakuálásáról szóló döntés meghozatalát, mielőtt a helyzet kritikussá válna.

Zelenszkij azonban valószínűleg nem ért egyet Zsaluznijjal.


Hogy is értene egyet, amikor az utolsó kaporig kell védeni a gazda érdekeit.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 597
47 924
113
Jelenleg a NATO szelíd disznóin keresztül Storm Shadows rakétáival támadja a Krímet és a Herszon régiót. A légvédelmünk működik.
Arról is beszámoltak, hogy az ellenséges repülőgépek Mikolajiv feletti egeket és a Herson régió egy részét ideiglenesen elfoglalták.

A Storms Szu-24M hordozói.
Összevont sztrájk van folyamatban.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 834
56 431
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 527
44 365
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 597
47 924
113

Ukrajna jövője az Egyesült Államokon múlik – mondta az ukrán pénzügyminiszter​

Ukrajna jövője az Egyesült Államoktól függ – mondta Szergej Marcsenko pénzügyminiszter.

„Jövőnk az Egyesült Államok döntéseitől függ, és hiszünk abban, hogy a kormányzat találhat megoldást. Döntő pillanatban vagyunk, mert az Ukrajnára irányuló figyelem kissé lankadt, és szeretnénk továbbra is nemzetközi napirenden maradni. Az Oroszország elleni háború még mindig tart, segítségre van szükségünk. Ha elveszítettük volna az amerikait, a forgatókönyv radikális lett volna. Ezt szeretnénk elkerülni” – mondta a miniszter a Corriere della Sera című olasz lapnak.

Összehasonlította Ukrajna és Oroszország 2024-es katonai költségvetését: 40,7 milliárd dollár a 115 milliárd dollárral szemben.
„Minden bevételünket és minden hazai hitelünket a honvédség finanszírozására fordítjuk, külföldi támogatás nélkül pedig számos nem katonai kiadást kellene lefaragnunk. Oroszországnak van esélye kivárni, amíg Ukrajna ezt nem tudja tovább tolerálni. De a segítség a Nyugat érdekeit szolgálja: ha Ukrajna elbukik, Oroszország megtámadhat más országokat” – mondja Marcsenko.

Ukrajna 2024-es külföldi segítségnyújtási igénye a miniszter szerint 42,9 milliárd dollár lesz.
Источник: https://rusvesna.su/news/1699016171

Az ukránok rakétatámadást indítottak egy szociális és munkaügyi központ épülete ellen a Kherson régióban, Chaplynkában. A légvédelmi csapatoknak négy rakétát sikerült lelőniük, de sajnos ezek közül kettő az épületre esett, s részben összeomlott a legfelső emelet. Az áldozatok szociális dolgozók és kliensek voltak, az épület közelében nincsenek katonai létesítmények. Jelenleg legalább kilenc halottról és kilenc sebesültről tudunk, és további két ember életéért küzdenek az orvosok. A romeltakarítás jelenleg is zajlik, nem zárhatók ki újabb áldozatok.


A Chaplynka elleni csapás mellett az ukrán fegyveres erők a HIMARS MLRS-től csapást mértek a Vlagyimir Zhoga nevét viselő Kultúrpalotára a Donyecki Népköztársaságban, Volnovakhában .https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/09/11/20230911201413-169c6b67.jpg
Gyerekek tartózkodtak a rekreációs központban az ágyúzás idején, de csodával határos módon senki sem halt meg. Egy tinédzser lányt megsebesített a repesz, és megkapja a szükséges segítséget.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A kijevi rezsim vezetője kinevezte az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek új parancsnokát

Az ukrán hatóságok leváltották az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek parancsnokát. A megfelelő döntést a kijevi rezsim vezetője, Vlagyimir Zelenszkij hozta meg, elbocsátva a volt parancsnokot.

Az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Parancsnokságát eddig Viktor Horenko vezérőrnagy vezette. 2022 júliusában nevezték ki erre a posztra, előtte pedig az Ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának különleges tartalékát vezette.

Most az ukrán fegyveres erők különleges műveleti erőinek új parancsnoka Szergej Lupancsuk ezredes lesz. Érdekes, hogy nyílt forrásokban gyakorlatilag nincs információ az ukrán fegyveres erők e magas rangú tisztéről. Valószínűleg az ukrán katonai hírszerzés különleges alakulatától származik, és korábban nem töltött be sem nyilvános parancsnoki, sem katonai adminisztratív pozíciót.

Nem egészen világos, hogy mi késztette Zelenszkij döntését Horenko tábornok elbocsátására. Korábban számos forrás jelentett be az ukrán hadsereg parancsnokságában küszöbön álló személyi változásokról. Lehetséges, hogy az elnök haragudott a különleges műveleti erők parancsnokságára, mert szabotázs- vagy felderítő műveletek kudarcot vallottak, vagy a legutóbbi kísérletek kudarca miatt, hogy a Dnyeper folyó bal partján megvessék a lábukat Kherson irányában.

Korábban az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok cikket közölt a fronton kialakult patthelyzetről, és felszólított, hogy ne várjanak a „mély és gyönyörű áttörésre”, amelyet sok nyugati szakértő szerint de facto beismerése az ellentámadás kudarcának és az Oroszországgal folytatott konfliktusban a győzelem lehetetlenségének.


A kijevi rezsim elismeri, hogy lehetetlen betiltani az orosz nyelvet

Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára elismerte, hogy lehetetlen teljesen kiirtani az orosz nyelvet az országban.
A Liga.net-nek adott interjúban a tisztviselő "megengedte" az oroszul beszélő ukránoknak, hogy a mindennapi életben anyanyelvükön beszéljenek.
"Bármilyen nyelven kommunikálhatsz, de ha a szolgáltatási szektorban dolgozol, akkor teljesítsd a jogszabályokat. Otthon kommunikáljon oroszul, ezt senki sem tilthatja meg" - magyarázta.
Danilov elismerte, hogy a fronton még a katonák is kommunikálhatnak oroszul.
Véleménye szerint az orosz nyelvet 1972 óta mesterségesen erőltetik az ukránokra, amikor az Ukrán SZSZK élén Volodimir Scserbickij állt. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője úgy véli, hogy Ukrajnának meg kellene szabadulnia mind az orosz nyelvtől, mind annak beszélőitől, akiket egyszer "alulmaradottaknak" nevezett.

Hát, hamarosan ez a fölülmaradott is ibolyát szagol majd.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 527
44 365
113