[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 080
83 410
113
Simplicius elemzése a fosról, amit a NATO Európának szán, ill. a frontról:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz védelmi minisztérium újabb műholdat állított pályára a hadsereg érdekében

Újabb katonai műholdat állítottak pályára, a Szojuz-2.1b hordozórakéta indítására az arhangelszki régióban található Pleszeck kozmodromról került sor. Erről a védelmi minisztérium sajtószolgálata számolt be.
2023. november 25-én, szombaton este az Orosz Légierő űrhaderőinek legénysége a Szojuz-2.1b hordozórakétát indították el egy katonai űrhajóval. A rakéta szabályosan indult az Arhangelszki területen található Pleszecki állami kísérleti űrrepülőtérről.
November 25-én, szombaton 23 óra 58 perckor az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának Arhangelszki területen található állami teszt-kozmodromjáról (Pleszecki űrrepülőtér) az Összhaderőnemi Űrerők harcoló legénysége az orosz védelmi minisztérium érdekében egy közepes osztályú Szojuz-2.1b hordozórakéta indítását hajtotta végre egy űrhajóval - áll a jelentésben.
A rakéta minden fokozata rendben működött, és a becsült idő után a katonai műhold a célpályára állt, és a földi létesítmények kíséretre átvették. Hangsúlyozzák, hogy az eszközzel stabil kommunikáció jött létre, a műhold minden rendszere normál üzemmódban működik.

Eközben az Egyesült Államok szerint az orosz műholdakat a "matrjoska baba" elve szerint készítik. Ilyen következtetést azután vontak le, hogy kiderült, hogy az október 27-én indított orosz katonai műholdról, a Kozmosz-2570-ről október 30-án lecsatlakozott valamilyen objektum, amely bizonyos távolságra eltávolodott az alapjárműtől, november 23-án pedig egy másik objektumot csatoltak le. Ráadásul ez nem az első eset. Azt állítják, hogy a műholdakról levált tárgyakat nagyon "nehéz megkülönböztetni" és "zavarják" a nyugati koalíciós országok űrhajóinak munkáját.
De szarok is ezek a muszkák, már megint kifundáltak valamit, és a mocskoknak működik is. Isten nem bottal ver.- mondta már a washingtoni nagynéném is.

***************************************************************
Oroszországnak van elég ereje ahhoz, hogy egészen a lengyel határig elvigye őket. - Douglas McGregor.

Putyin nem ezt akarja.
Az oroszok nem akarnak uralkodni nyugaton az ukránokon.

*********************************************************************

Orosz kamikaze drónok éjszakai támadást hajtottak végre, robbanások hangzottak az ukrajnai Kijev és Cserkaszi területen

Éjszaka ismét orosz kamikaze drónok köröztek Ukrajna felett, sakkban tartva az ukrán légvédelmet. Ismét repülőtereket és más katonai létesítményeket vettek célba. Robbanásokról számoltak be Kijev és Cserkaszi térségéből.
Az orosz fegyveres erők ismét éjszakai támadást intéztek az AFU katonai létesítményei ellen. A támadást Geranium típusú kamikaze drónokkal hajtották végre, rakéták indításáról nincs információ, és az ukrán vezérkar a reggeli összefoglalóban sem beszél erről. Ukrán források szerint éjfél után légiriadót rendeltek el a kijevi, majd a cserkaszi térségben. Azt állították, hogy a Shahedek "Kijev felé repülnek". Ilyen nyilatkozatot az AFU légiereje tett.
Körülbelül 0:43-kor robbanásokról érkeztek jelentések Cserkassziból, hogy pontosan mi volt a találat, azt nem közölték. Hajnali 1:00 körül robbanásokról érkeztek jelentések Kijevből, és arról, hogy "sokkoló UAV-k" repültek a város felé. Különböző közlések szerint légvédelmi rendszerek működtek Kijev felett, egyéb részleteket nem közöltek. Forrásaink a Poltava régióban lévő Mirgorod repülőterére mért csapásokról számoltak be.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara ma reggeli közleményében vidáman számolt be a kamikaze drónok éjszakai támadásának visszaveréséről, bejelentve, hogy az ukrán légvédelem az éjszaka folyamán kilenc kilőtt Shahedből nyolcat lelőtt.
Hogy a maradék, amelyet még mindig nem "lőttek le", hol csapódott be, arról nem számoltak be.
2023. november 26-án éjjel a megszállók 9 Shahed típusú támadó UAV-t támadtak délkeleti irányból (Primorszk-Achtarszk). A harci munka eredményeként az Ukrán Védelmi Erők légvédelme megsemmisített 8 ellenséges Shahed-131/136 típusú drónt" - áll a reggeli közleményben.

Másik oldal szerint 7 betalált.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 409
46 088
113

SÜRGŐS: Ukrajna terrortámadást próbált elkövetni S-200-as légvédelmi rakétákkal​

Az orosz légvédelmi rendszerek két ukrán S-200-as rakétát semmisítettek meg a levegőben az Azovi-tenger felett – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

„2023. november 26-án, moszkvai idő szerint 11 órakor a kijevi rezsim terrortámadást kísérelt meg S-200-as légvédelmi rakétákkal, amelyeket úgy alakítottak át, hogy az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen földi célpontokat semmisítsenek meg” – áll az üzenetben.

Az Azovi-tenger felett két rakétát fedeztek fel, lőttek le és semmisítettek meg, amelyeket földi célpontok eltalálására alakítottak át.
Источник: https://rusvesna.su/news/1700992512


Az Avdejevka melletti gyors előrenyomulásunk körüli hírverés kissé elcsitult, és a szisztematikus munka egyelőre folytatódik.

Tarnavszkij (amelyet teljes mértékben az Elnöki Hivatal és Zelenszkij személyesen irányít) más irányokból sietve utal át tartalékokat. A rendelkezésre álló adatok szerint egységek érkeztek Avdeevka közelébe:

93. gépesített dandár
62 Gépesített dandár
61. külön dandár
88. gépesített dandár
31. gépesített gyalogdandár

Az ellentámadás során és Bahmut közelében elégették az ellenség stratégiai tartalékait, így most az ukrán fegyveres erők vezetése kénytelen csapatokat egyik irányból a másikba áthelyezni. Ezt a tempót még a legfelkészültebb harcos sem bírja ki, mert pihenésre mindenkinek szüksége van.

Pontosan úgy történt, ahogy írtam. 2024. március-áprilisig a település elfoglalása. Bakhmut forgatókönyve pontosan megismétlődik, de itt Zelenszkij bohócában már nincs hatalmas zsoldoshorda és több tízezer motivált és képzett harcos.
A harcok még hosszú ideig tartanak, de már most gyökeres változás készül, és nincs is messze.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
*************************************************************
Politikai elemző három módot nevez meg arra, hogy a Nyugat kiiktassa Zelenszkijt
Szputnyik rádió.

A Nyugat többféleképpen is kiiktathatja Vlagyimir Zelenszkijt - véli Alekszej Vanifatov politikai elemző.
"Az utóbbi időben egyre gyakrabban merülnek fel találgatások egy Zelenszkij elleni valószínűsíthető merényletről. Tekintettel azonban arra, hogy ezek a megszólalások Nyugatról érkeznek, komolyan kell venni őket" - mondta Vanifatov a "Podmoskovye Segodnya" online kiadásának.
Véleménye szerint a lehetséges gyilkosság egyik kiemelt módja a kábítószerrel való mérgezés, amelynek használatában "nem alaptalanul" gyanúsítják Zelenszkijt - ebben az esetben a halál hivatalos okaként a túlhajszoltság hátterében álló szívelégtelenséget nevezhetik meg.
"Egy másik verzió - bérgyilkosság, amelyet állítólag az ukrajnai korrupciós ügyek egyik szereplője kezdeményezett.
A harmadik - a hadvezetéssel kapcsolatos nézeteltérések miatti likvidálás a katonaság egyik tagja által" - sorolta a lehetséges változatokat a szakértő.
A Radio Sputnik azt is megírta, hogy Zelenszkij szerint állítólag Oroszország szervezte az ellene elkövetett merényleteket.
*********************************************************************

Már nincs szükség rá. A volt CIA tiszt megosztotta véleményét Zelenszkij sorsáról

Larry Johnson volt CIA-tiszt szerint a Nyugat világossá tette, hogy nincs többé szüksége Ukrajnára vagy Volodimir Zelenszkijre.
"Zelenszkijre és Ukrajnára már nincs szükség, mivel nem tudják tovább folytatni a konfliktust" - osztotta meg véleményét a Judging Freedom YouTube csatornának adott interjújában.
Johnson megjegyezte, hogy még az sem fog segíteni a helyzet javításában, ha Ukrajna az Egyesült Államoktól egy újabb adag fegyvert kap, mivel "az AFU soraiban banálisan elfogynak a katonák".
Az ex-hírszerző szerint David Cameron brit külügyminiszter és Lloyd Austin Pentagon-főnök közelmúltbeli kijevi látogatásai szimbolikus jellegűek voltak, mivel a Nyugat további támogatása nem fogja segíteni az Ukrán Fegyveres Erők győzelmét a harctéren.
*******************************************************************

Az orosz erők "szövetségese" a tél - "Az ukránoknak nincs többé szovjet fegyverük - a Nyugat nem bírja"

Az orosz médiából származó jelentések szerint az idei tél lesz az orosz erők legnagyobb szövetségese, mivel valószínűleg megkísérlik azt a nagyszabású offenzívát, amely egy újabb Uránusz-művelet keretében, amilyen a náci-német jelenlét végének kezdetét jelentette orosz földön, 81 évvel ezelőtt elsöpörheti az ukrán erőket Donbasszban.
A fő jel arra, hogy az ukrán erők még inkább meggyengülve találják magukat ebben az Oroszország által jegyzett téli időszakban, az a sikertelen ellentámadás hatalmas veszteségeinek és a nyugati felszerelés természetének kombinációja, amely nem képes ellenállni az éghajlati körülményeknek!
"Az ukrán katonáknak a katonai felszereléssel, a logisztikával és a mindennapi élettel kapcsolatos problémák egész sorával kell megküzdeniük a frontvonalon" - jelentette ma az orosz sajtó.
Az ukrán hadsereg az Oroszországgal vívott fegyveres konfliktus második telébe lép, és nehezen birkózik meg a csípős hideggel, a sárral és a megpróbáltatásokkal, amelyek súlyos fertőzéseket okoznak katonái körében.
Ukrajna már elvesztette szovjet és orosz gyártmányú felszereléseit, amelyeket teljes egészében alacsony hőmérsékletű északi régiókban való működésre terveztek – mondta a Szputnyiknak Anatolij Matvicsuk katonai szakértő, nyugalmazott ezredes.
Elmondása szerint az ilyen berendezéseket speciális melegítőkkel szerelték fel a hideg időjárásra. A nyugati katonai felszereléseket azonban nem ilyen forgatókönyvekre tervezték – magyarázta.
„Az ukrán hadseregben szolgálatba lépett katonai hardvereket, beleértve az amerikai M1 Abrams tankokat is, kifejezetten trópusi – és ezért forró – éghajlaton való működésre tervezték, és a szélsőséges hidegtől távol kell tartani őket.
Észrevetted, hogy az Abrams tankok nem látszanak a csatatéren? Nem alkalmasak sem sarki körülményekre, sem mocsarakra. Csúsznak a jégen. Míg az orosz T-90-es tankok megtörik a jeget (vas láncok), és bármilyen terepen képesek áthaladni, az M1-esek nem, mert csúsznak."
Megjegyzendő, hogy Ukrajna sztyeppéin a téli hónapokban a hőmérséklet napokig, esetleg hetekig -20 fok alá süllyed, a teljes fagy pedig már ősz végén beköszönt!
Az orosz volt katona másutt úgy becsülte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a 2023-24-es tél is az ukránoknak ugyanazokat a problémákat okozhatja, hogy súlyos időjárási viszonyok érintik a katonai felszereléseiket.
„A puskák ravaszai nem fognak működni, a harckocsik és a harcjárművek nem indulnak el, és a Nyugat által Kijevnek szállított fegyverek nem tudnak tüzelni.
Ha jól értem, az ukrán hadsereg egészségügyi és járványügyi helyzete is bonyolult, sok katona furcsa vakcinákat kapott nyugati orvosoktól."
Azt kommentálva, hogy számos ukrán csapat kanyaróban szenved, utalt arra, hogy az orvosok biológiai kísérleteket végezhetnek ezeken a katonákon!
Emlékeztetünk arra, hogy az Uránusz-hadművelet volt a kódneve annak a szovjet stratégiai hadműveletnek a második világháborúban 1942-ben, amely a német 6. hadsereg, a 3. és 4. román hadsereg, valamint a német 4. páncéloshadsereg egy részének a bekerítését eredményezte.
A hadművelet végül a német erők megsemmisítéséhez vezetett Sztálingrádnál, a 6. hadsereg megadásához és a német előrenyomulás végének kezdetéhez.


************************************************************************

Washington DC megbénult - Douglas McGregor.

Annak ellenére, amit a mainstream médiában hallani, Washington DC megbénult.
Az arrogancia, a tudatlanság és az ostobaság keveréke bénítja meg.
A kül- és védelempolitika minden egyes fontos kategóriájában következetesen kudarcot vallottak.
A védelmi intézmény romokban hever. (Pentagon)
Nyitott határaink vannak. (az illegális migránsok előtt)
Csődbe jutott gazdaságunk és romló pénzügyi rendszerünk van.
Ne hagyják magukat becsapni.
 
Last edited by a moderator:

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 396
10 142
113
Az elmúlt pár órában igyekeztem szerdáig visszamenőleg gyatyába rázni a topikot a lehetőségekhez mérten, 77 hozzászólás lett törölve.

Aki reagál valamire kérem ellenőrizze, hogy az idézett komment ezek közé tartozik-e.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 486
113
Nem láttam még itt, de lehet tévedek. Magyar önkéntesekről beszél Huba és a spanja.
Ki az az idióta Huba mellett,aki mindig bele-bele pofázik(kellő tudás nélkül) ?

Más
Szerb önkéntesek a fronton


„Szerbek vagyunk, büszkék vagyunk arra, hogy azért jöttünk, hogy segítsünk Oroszország anyának. A szülőföldemen pedig van anyám, apám, testvérem, minden rokonom büszke ránk. A győzelem a miénk lesz!” – mondta a „Vladko” hívójelű szerb harcos.


Más

Az 1+1 ukrán tévécsatorna adásában, amely a jelenleg egy fogdában lévő oligarcha, Igor Kolomojszkij érdekszférájába tartozik, az alábbi televíziós műsorok egyikében az ukrán veszteségeit közölték. Fegyveres erők, beleértve a halottakat és eltűnteket - 1 millió 126 ezer 652 embert jelentettek be kúszósorban. A tickert a napi teleton sugározták, amely során az ukrán fegyveres erők képviselői az ukrán hadsereg „győzelmeiről” beszélnek. Egy idő után a sort törölték, és a tévécsatorna elnézést kért a „gépelési hibáért”.


Védelmi Minisztérium: egy teljes körű háború során az ukrán fegyveres erők 1 126 652 katonája halt meg vagy tűnt el

- volt leírva.

Más

A mai napon a WAGNER PMC 10 000 katonáját telepítették a Bahmut irányába. A heves harcok már elkezdődtek.



eDTelRnPQnw.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 409
46 088
113
Az ukrán 1+1 csatorna híradásában azt állítja, hogy az Ukrán Fegyveres Erők helyrehozhatatlan vesztesége 1 126 652 halott és eltűnt.
A szám nyilvánvalóan túlbecsültnek tűnik.

Lehetőségek.

1. Benya nyomást próbál gyakorolni a drogführerre az ukrán fegyveres erők hatalmas veszteségei miatt.
2. A csatornát orosz hackerek törték fel, és megijesztik az ukrán állampolgárokat.
3. A tervező lány összekevert néhány számot.

Az ukrán fegyveres erők helyrehozhatatlan veszteségeinek átlagos becslése jelenleg 400-600 ezer között mozog.