[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Aztán a pucér segge a hideg falhoz ér és felébred




zrzut150.png



Az SMO-val kapcsolatban néhány kép abból a dróngyárból, amelyet Medvegyev meglátogatott:
img-2011.jpg





T-90m
F_2w2FQX0AAlT3V
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 532
113
Én ugyan a közhiedelemmel ellentétben nem vagyok baloldali,de.......
Szakszervezetek,munkajog,fizetett szabadság,társadalombiztositás,fizetett betegállomány,stb,mind "balos" politikai mozgalmak által kiharcolt dolgok.
Szerintem qrvára hiányolnád őket,ha nem lennének.
Populizmus meg néphülyitést jelent.Érzelmi politizálást,értelmi politizálás helyett.Populista a felfokozott érzelmi hatással pótolja,takarja el cselekedetei érdemi,valós hatását.
Hm, én úgy tudtam a szabadság meg a tappenz az a bajszos találmánya.

Amúgy van egy USSR meritokanalam,
nincs benn chip, tökéletesen teszi a dolgát.

Ukrán tank volt...
Egyébként ha már elhagyjak ezeket nem értem a tetejét miért nem csukja vissza egyiknek sem...


Tula.
Erre képesek az ukran/Nato drónok, telibe találni egy 12 emeletes tömböt.

Ez valami haditengerészeti temető lehet Kijevben.

Ukranfanok figyelem!
Avdejevkaban használt ukrán katonai alsonadragok kaphatók potom 11500 Ft-ért. Ki ne hagyjátok!

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 834
113
Ebbe a mélyFOS hangulatkeltésbe csak úgy belefutottam:

"Megtámadta Ukrajna Oroszországot, óriási a pusztítás"

és

"Nincs áldozat, súlyos károk sem keletkeztek"

Mindez uazon írásban. :D

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Az ukrán 1+1 csatorna híradásában azt állítja, hogy az Ukrán Fegyveres Erők helyrehozhatatlan vesztesége 1 126 652 halott és eltűnt.
A szám nyilvánvalóan túlbecsültnek tűnik.

Lehetőségek.

1. Benya nyomást próbál gyakorolni a drogführerre az ukrán fegyveres erők hatalmas veszteségei miatt.
2. A csatornát orosz hackerek törték fel, és megijesztik az ukrán állampolgárokat.
3. A tervező lány összekevert néhány számot.

Az ukrán fegyveres erők helyrehozhatatlan veszteségeinek átlagos becslése jelenleg 400-600 ezer között mozog.
Nem feltétlen túlbecsült. Kevés a megbízható infó, de vannak olyan markerek, amivel közelítőleg becsülhető a valós veszteség (lelépett katonakorú népesség viszonylag pontos). Ilyenek az ipari termelés visszaesése, államháztartási kifizetések/bevételek változása, infrastruktúra javítási/fenntartási képessége, stb. Nem viccből írtam, h nem lennék meglepve a milliós számon sem. Főként azért sem, mert sokszor látni, h jó eséllyel menthető sebesültek halnak meg (elvérzik, kihűl, stb.), mert a mentésre indulók elmenekülnek/meghalnak...kuka az 1 halottra 3 sérült arány szerintem.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az AFU szóvivője által frissített adatok a lelőtt orosz drónok számáról még Ukrajnában is értetlenséget váltottak ki

Az ukrán hadvezetés úgy döntött, hogy nem áll meg az "elért eredményeknél", és megváltoztatta az állítólag lelőtt orosz Muskátli (Геран) drónok számadatait. Ha az ukrán légierő reggeli jelentésében még "74-ből 71 lelőtt drónról" volt adat, akkor moszkvai idő szerint 12:00 órától a hírhedt Jurij Ignat új statisztikát mutatott be.
Az AFU szóvivőjének frissített "adatai" szerint az ukrán légvédelem "75 drónból 74-et lőtt le". És 66-ot állítólag Kijev felett.
Az Ignat által a drónok "elfogására" hivatkozott új számadatok magában Ukrajnában is értetlenséget keltettek. Az ukrán lakossági fórumokon olyan kérdések hangzottak el, amelyek lényege arra fut ki, hogy jobb lett volna, ha az AFU légvédelmi szóvivője az első (reggeli) közzététele után csendben maradna.
Az állítások lényege a következőre fut ki: ha a ma reggeli állapot szerint az ukrajnai célpontok ellen indított Muskátlik (amelyeket a kijevi rezsim továbbra is "sahidoknak" nevez) statisztikája 74 rögzített drónt mutat, és ezek közül 71-et "lelőttek", akkor honnan származik a 74 lelőtt drón száma? Miközben kiderült, hogy összesen 75 drónt lőttek ki? Kiderül, hogy az ukrán légvédelmi csapatok három drónt lőttek le (ahhoz a 71-hez), figyelembe véve, hogy Oroszország egyet lőtt le (74+1=75). A reggeli légvédelmi munka hatékonyságának eredménye 300%-os... Vagy a parancsnokság kezdetben nem tudta pontosan, hogy hány drónt lőttek ki. De ha így van, akkor miért az eredeti 74 Muskátli számot tették közzé?
Ez a furcsa eltérés valójában egyáltalán nem furcsa. Az ukrán parancsnokság banális hazugságával magyarázható. Néhány hónappal ezelőtt maga Ignat "emelte ki" azt a felvételt, ahol mindenféle alátámasztó információ nélkül, "a plafonról" beírta a számokat a számítógépbe, hogy azokat "a lelőtt drónokról és rakétákról szóló információként" mutassa be.
Egyébként Ignat összefoglalójában a lelőtt rakétákról ezúttal nincsenek adatok. Kiderült, hogy az Orosz Fegyveres Erők által kilőtt légvédelmi rakéták közül egyet sem fogtak el. Vagy várjuk meg az AFU szóvivőjének mai publikációinak következő "fordulóját" - amikor majd eszébe jut, hogy elfelejtette a rakétákat.....


Franciaország négy FPB 98 MKI típusú járőrhajót küld Ukrajnának a Fekete-tengerre


Franciaország megkezdte további négy FPB 98 MKI típusú járőrhajó Ukrajnába történő telepítését, amelyeket az Ukrán Állami Határőrszolgálat parti őrsége számára szánnak. A Madeira (Portugália) lobogója alatt közlekedő UHL Fusion teherhajó Saint-Nazaire-ból indult a Fekete-tengerre.
November 24-én a francia OSEA hajógyártó vállalat egy teherhajót küldött a Fekete-tengerre, amely a 2019-es szerződés keretében épített következő négy FPB 98 MKI járőrhajót szállítja. A BG 205-től BG 208-ig terjedő azonosítószámú hajókat november 22-én rakták fel az UHL Fusion hajóra Saint-Nazaire kikötőjében, majd az elindult Ukrajna felé.

Megjegyzendő, hogy Kijev korábban négy francia hajót kapott, amelyeket idén májusban és augusztusban szállítottak teherhajókkal a romániai Constanta kikötőjébe, majd Izmailba szállították őket, ahol jelenleg is tartózkodnak. A négy hajót valószínűleg szintén Romániába szállítják. A 2019-es szerződés értelmében a franciák összesen 20 darab FPB 98 MKI típusú járőrhajót szállítanak Ukrajnának, amelyek közül ötöt az ukránok maguk építenének a mikolajivi Nibulon hajógyárban.

Az FPB 98 MKI egy 32 méter hosszú, könnyű alumíniumból készült járőrhajó, amely akár 30 csomós sebességgel és 1200 tengeri mérföldes hatótávolsággal rendelkezik. Fegyverzet: 30 mm-es DS30B tüzérség. A legénység 14 fő. A hajó kis merüléssel rendelkezik a sekély vizeken való hajózáshoz. Ukrajna ezeket a hajókat az államhatár védelmére, valamint az ellenség szabotázs- és felderítő csoportjainak elhárítására kívánja használni.
Korábban Kijev azt tervezte, hogy a hajók egy részét a Dnyeperre helyezi át, de jelenleg erre nincs lehetőség. A Dunán pedig biztonságosabbak lesznek, hiszen ott csak a muskátlik (Геран) repülnek, míg a Dnyeperen meg sokféle drón kering.



Amerikai M1A1 Abrams FEP egy olyan helyen, amely az előző képpel ellentétben már a frontvonalhoz közelinek tűnik.
Jellemző, hogy a harckocsin még nincsenek kiegészítő dinamikus védelmi blokkok, rácsok és lombkorona, amelyeket az ellenség már elkezdett felszerelni a német Leopárdokra, hogy növeljék a túlélőképességüket.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Ki az az idióta Huba mellett,aki mindig bele-bele pofázik(kellő tudás nélkül) ?

Más
Szerb önkéntesek a fronton


„Szerbek vagyunk, büszkék vagyunk arra, hogy azért jöttünk, hogy segítsünk Oroszország anyának. A szülőföldemen pedig van anyám, apám, testvérem, minden rokonom büszke ránk. A győzelem a miénk lesz!” – mondta a „Vladko” hívójelű szerb harcos.


Más

Az 1+1 ukrán tévécsatorna adásában, amely a jelenleg egy fogdában lévő oligarcha, Igor Kolomojszkij érdekszférájába tartozik, az alábbi televíziós műsorok egyikében az ukrán veszteségeit közölték. Fegyveres erők, beleértve a halottakat és eltűnteket - 1 millió 126 ezer 652 embert jelentettek be kúszósorban. A tickert a napi teleton sugározták, amely során az ukrán fegyveres erők képviselői az ukrán hadsereg „győzelmeiről” beszélnek. Egy idő után a sort törölték, és a tévécsatorna elnézést kért a „gépelési hibáért”.


Védelmi Minisztérium: egy teljes körű háború során az ukrán fegyveres erők 1 126 652 katonája halt meg vagy tűnt el

- volt leírva.

Más

A mai napon a WAGNER PMC 10 000 katonáját telepítették a Bahmut irányába. A heves harcok már elkezdődtek.



eDTelRnPQnw.jpg
Te komolyan elhiszed azt, hogy meghalt 1,2millió ukrán katona erre jut még 3,6 millió sebesült amiből vagy 800.000 nem tud soha visszatérnia haderőbe, mert néhány dolog hiányzik a testéről? Mindezt úgy, hogy jelenleg tart kb 700.000 embert fegyverben az ukrán állam. Nem jön ki a matek, ennyi embert 2022 február előtt összesen nem tudott volna besorozni Ukrajna nemhogy azóta, hogy lelépett az országból vagy 10-15 millió ember.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 862
15 263
113
Te komolyan elhiszed azt, hogy meghalt 1,2millió ukrán katona erre jut még 3,6 millió sebesült amiből vagy 800.000 nem tud soha visszatérnia haderőbe, mert néhány dolog hiányzik a testéről? Mindezt úgy, hogy jelenleg tart kb 700.000 embert fegyverben az ukrán állam. Nem jön ki a matek, ennyi embert 2022 február előtt összesen nem tudott volna besorozni Ukrajna nemhogy azóta, hogy lelépett az országból vagy 10-15 millió ember.

Ezt az ukránok mondják.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 861
13 237
113
Te komolyan elhiszed azt, hogy meghalt 1,2millió ukrán katona erre jut még 3,6 millió sebesült amiből vagy 800.000 nem tud soha visszatérnia haderőbe, mert néhány dolog hiányzik a testéről? Mindezt úgy, hogy jelenleg tart kb 700.000 embert fegyverben az ukrán állam. Nem jön ki a matek, ennyi embert 2022 február előtt összesen nem tudott volna besorozni Ukrajna nemhogy azóta, hogy lelépett az országból vagy 10-15 millió ember.
Bocsánat, de minden ukránpárti oldal, és sok sok média eddig 1 milliós ukrán haderőről beszélt...mármint tavaly...a halottak stb számát nem szakértem, mert nem tudom...abba nem szólok bele...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 750
113
Zelenszkij körének egyik képviselője, Bezuglaja már egyenesen azzal vádolta Zaluzsnijt, hogy képtelen a háború megtervezésére, a 2024-es haditerv hiányával és az ukrán katonák életének figyelmen kívül hagyásával gyanúsította meg, és felszólította, hogy mondjon le, ha nem javul a helyzet.

Itt arról a kérdésről van szó, hogy mit érnek a Zelenszkij-kör garanciái, miszerint Zaluzsnijjal nincs gond.
Probléma van – el akarják távolítani, de az Egyesült Államok még nem engedi, így az eljárás eredményeként nyilvános panaszokkal áztatják Zaluzsnijt, és szisztematikus kampány folyik most az egykori „hős” hiteltelenítésére. Ő a hibás anyári offenzíva kudarcáért és az ukrán fegyveres erők hatalmas veszteségéért.

Az irónia az, hogy nem említ másokat. Szirszkij és Tarnavszkij semmivel sem jobbak – ők ugyancsak a Zelenszkij-kör tisztelt tagjai, csak egy kicsit hűségesebbek és amerikai védőernyő nélkül vannak. Hogy mit ér ugyanannak a Szirszkijnek a tehetsége, azt az ukrán fegyveres erők Artemovszk melletti offenzívája során lehetett megfigyelni 2023. május 10-től novemberig. Rengeteg embert vesztett, és még egy falut sem tudott elfoglalni. Hathónapos csatát szervezett Kleshcheevka romjaiért.

Tűz a cseljabinszki traktorgyárban: a szemtanúk jelentése szerint a tűz előtt robbanás történt a ChTZ-nél (VIDEO)​

Az ukrán források boldogan terjesztik a hírt egy védelmi üzemben történt tűzről.

Valójában egy transzformátor gyulladt ki a cseljabinszki Lenin sugárúti vállalkozás területén, a nyílt égést megszüntették - jelenti a rendkívüli helyzetek minisztériumának főigazgatósága.

A helyszínen a tűzoltók és a mentők is tartózkodnak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1701020357
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 222
33 680
113
aki vesz a fáradságot kmatekozhatja mekkora elviekben a katonalétszám (veszteségek nélkül)
tudjuk mennyi volt a háború megkezdése elött aktív tartalékos és önkéntesek.
tudjuk mennyien álltak be a háború elején.
(tudjuk kb hány embert engedtek ki a börtönökből ha vállal katonai szolgálatot.)
tudjuk azóta hány mozgósítás volt és melyiknél mennyi embert soroztak be. (itt régiókra bontva azt is tudjuk hogy a kijelölt cél hány % át teljesítették)
amit nem tudunk az az hogy az általános hadkötelezettek közül (akik betöltötték a katonakort) hányan vonultak be. de ez kerekítési hiba a fentiekhez képest.

a zsoldosok és külföldi önkéntesek száma viszont tipp de folyamatosan változó.

az 1 milliot már átlépték de ebből nem mindenki harcoló (ugye az egészségügyi személyzetet is idevették sőt eggyes hivatalnokokat.) ez ukrán állítás. nem máról.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Te komolyan elhiszed azt, hogy meghalt 1,2millió ukrán katona erre jut még 3,6 millió sebesült amiből vagy 800.000 nem tud soha visszatérnia haderőbe, mert néhány dolog hiányzik a testéről? Mindezt úgy, hogy jelenleg tart kb 700.000 embert fegyverben az ukrán állam. Nem jön ki a matek, ennyi embert 2022 február előtt összesen nem tudott volna besorozni Ukrajna nemhogy azóta, hogy lelépett az országból vagy 10-15 millió ember.
Te mint aktív katona, hogy látod a harcok intenzitásából következtetve mennyi lehet az ukránok vesztesége körülbelül? Az egymillió valószínű tényleg túlzó, vagy maximum összes veszteség (halott,sérült, fogoly, eltűnt), de a több százezer szerintem esélyes és nagyságrendileg, főleg az utóbbi időben jóval több, mint az oroszoké szerintem.

Nem kötekedés, tényleg érdekel!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem feltétlen túlbecsült. Kevés a megbízható infó, de vannak olyan markerek, amivel közelítőleg becsülhető a valós veszteség (lelépett katonakorú népesség viszonylag pontos). Ilyenek az ipari termelés visszaesése, államháztartási kifizetések/bevételek változása, infrastruktúra javítási/fenntartási képessége, stb. Nem viccből írtam, h nem lennék meglepve a milliós számon sem. Főként azért sem, mert sokszor látni, h jó eséllyel menthető sebesültek halnak meg (elvérzik, kihűl, stb.), mert a mentésre indulók elmenekülnek/meghalnak...kuka az 1 halottra 3 sérült arány szerintem.
Volt már itt osztva amerikai és orosz elemzés is, hogy 1 : 3 arány ebben a háborúban már rég kuka.
Ha valaki megsérül 99%, hogy veszteséglistára kerül, ha túl is éli rokkant lesz olyan szinten roncsolódik valamelyik végtagja.


nafo 2 hét múlva: Avdivka sosem volt fontos
g6TwnMS.png



Ez már az ukrán átcsoportosítás eredménye:


ukrán 47. zászlóalj Avdivkánál, mivel eddig nem szenvedtek hivatalosan veszteséget, így nem lettek sietve feltöltve utcáról berángatott emberekkel



Szóval ezért lenne olyan sürgős az az 50 mrd €...
4l7hzu8.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 201
113
Te komolyan elhiszed azt, hogy meghalt 1,2millió ukrán katona erre jut még 3,6 millió sebesült amiből vagy 800.000 nem tud soha visszatérnia haderőbe, mert néhány dolog hiányzik a testéről? Mindezt úgy, hogy jelenleg tart kb 700.000 embert fegyverben az ukrán állam. Nem jön ki a matek, ennyi embert 2022 február előtt összesen nem tudott volna besorozni Ukrajna nemhogy azóta, hogy lelépett az országból vagy 10-15 millió ember.
Ezt az ukrán 1+1 tv csatorna hozta le hírként az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva, Tudom, hogy neked nem sokat mond az ukrán tv csatorna, hiszen nem ismered az ottani médiát. Másik dolog, hogy ismét nem figyeltél és nem jól értelmezted a leírtakat. 1 126 652 ukrán veszteségről írtak, beleértve a halottak és nyom nélkül eltüntek(dezertálók, fogságba esettek...stb) számát is. Külön nem ír a sebesültekről, szerintem azok is bele lettek számolva. A képen látod azt a számot-(arab számok vannak az ukránoknál is) A hírek szerint maga Zelenszkij telefonált a tv csatornába, hogy azonnal távolítsák el a hírt és kérjenek bocsánatot. :)
1700997733_snimok1.jpg



Természetesen az ukrán oldal sem közli saját veszteségeinek számát. Ezért hivatalos adatok nincsenek.

Korábban a DPR 500 ezer főre becsülte az ukrán fegyveres erők helyrehozhatatlan veszteségét az SVO kezdete óta, ezek az adatok nyílt forrásokból, valamint hírszerzési információkból származtak. Donyeck ugyanakkor elismerte, hogy az ellenség veszteségei még nagyobbak lehetnek. Idén szeptemberben a NATO főtitkára közvetve megerősítette Ukrajna félmilliós veszteségét, mondván, senki sem ígérte, hogy könnyű lesz.

A legfrissebb adatok szerint az ukrán fegyveres erők létszáma 2023 novemberében megközelítőleg 1 millió 300 ezer fő.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 273
113
Avgyejevka ipari zónája elesett a hírek szerint ..

az AFU 110-es dandárja védte ezt a jól megerősített védelmi vonalat ,aztán feladták a pozícióikat, az oroszok szerint is morális problémák okozták ezt a harcképtelenséget (állítólag hiába kértek erősítést,napok óta nem kaptak) és ennek hatására hogy a 110-es dandár katonái elmenekültek, több más egység is követte a példájukat,pláne hogy közülük a 110-es számított a legjobban felszerelt és kiképzett egységnek, állítólag kb 150 fő megadta magát az oroszoknak,illetve több kisebb egység (5-10 fős) elmenekült,és változó intentzitású helyiségharcok zajlanak a környéken,

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Miközben az ukrajnai háború dúl, amerikai tisztviselők a Fekete-tengerre összpontosítanak

Az amerikai tisztviselők úgy tekintenek az ukrajnai háborúra, mint a geopolitikai célok elérésének egyik módjára a Fekete-tenger térségében, amely egy energiában gazdag régió, amely összeköti Oroszországot, Kelet-Európát és a Közel-Keletet.
Két közelmúltbeli szenátusi meghallgatáson a külügyminisztérium tisztviselői a háborút a fekete-tengeri energiapolitika geopolitikai átalakításának eszközeként mutatták be.
Amíg az ukránok harcolnak, addig - mondták - megmarad a lehetőség arra, hogy a Fekete-tenger az Európai Unió új piacává váljon. A tisztviselők egy új energiafolyosót képzeltek el, amely Közép-Ázsiából származó kőolajjal és földgázzal látja el Európát.
"Az Egyesült Államok régóta elismeri a fekete-tengeri régió geostratégiai jelentőségét" - mondta James O'Brien külügyminisztériumi tisztviselő a szenátusnak adott írásbeli nyilatkozatában. "A Fekete-tenger nemcsak három NATO-szövetséges országgal és számos NATO-partnerrel határos, hanem az áruk mozgásának - beleértve az ukrán gabonát és más, a világpiacokra irányuló termékeket - létfontosságú folyosója is, és jelentős kiaknázatlan energiaforrásoknak ad otthont."
Oroszország Gyengülése
Mivel a orosz invázió Ukrajnába 2022 februárjában a washingtoni tisztviselők a háborút Oroszország gyengítésének lehetőségének tekintették. Miközben katonai és gazdasági támogatást mozgósítottak Ukrajna védelmére, azon dolgoztak, hogy jelentős költségeket rójanak Oroszország hadseregére és gazdaságára. Mivel az Egyesült Államok által támogatott ukrán erők jelentős veszteségeket okoztak az orosz erőknek, az Egyesült Államok és szövetségesei azon dolgoztak, hogy gazdaságilag elszigeteljék Oroszországot, és korlátozzák az olaj-és földgázeladásból származó bevételeit.
Eddig az Egyesült Államok 43,9 milliárd dollár katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, az Egyesült Államok által vezetett, mintegy 50 nemzetből álló koalíció pedig további 33 milliárd dollár katonai támogatást vállalt.
Az Egyesült Államok és szövetségesei támogatása kritikusnak bizonyult Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenállása szempontjából, amely "az ukrán nép, az ukrán harcosok hihetetlen bátorságával kezdődik" - ismerte el Antony Blinken külügyminiszter tavaly. "De amit biztosítani tudtunk nekik—az Egyesült Államoknak, Németországnak és sok más partnernek és szövetségesnek—, az jelenti a különbséget.”
Míg az amerikai tisztviselők nyitottak voltak arra, hogy Ukrajnát Oroszország gyengítésére használják, óvatosan állították, hogy keményfejű geopolitikai számításokat végeznek. Az amerikai tisztviselők általában érzékenyek maradtak az ukrán álláspontra, miszerint a háború Oroszország katonai megszállásának ellenállása, különös tekintettel arra, hogy oly sok ukrán halt meg a háborúban.
"Összehoztunk egy több mint 50 országból álló koalíciót, hogy segítsünk Ukrajnának megvédeni magát, és ez kritikus fontosságú" - mondta Biden elnök szeptemberben, amikor találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
Amikor O'Brien október 25-én beszélt a Szenátus Bizottságával, tompább magyarázatot adott az Egyesült Államok céljaira. Nemcsak úgy ábrázolta a háborút, mint "nagyon jó alku" az Egyesült Államok számára, hivatkozva arra a tényre, hogy "az ukránok fizetik a költségek nagy részét" szinte az összes harc elvégzésével, de azt is leírta, hogy ez az Egyesült Államok számára lehetőséget kínál a fő geopolitikai célok elérésére, amelyek szerinte "hihetetlenül izgalmasak voltak.”
O'Brien kifejtette, hogy az egyik legfontosabb cél a NATO jelenlétének megerősítése a Fekete-tengeren. Tekintettel arra, hogy a NATO tagállamokon és partnerországokon keresztül van jelen a Fekete-tengeren, O'Brien lehetőséget látott arra, hogy a háborút felhasználja a NATO katonai jelenlétének növelésére a régió földjein, légterén és vizein. Az érintett fegyverekkel kapcsolatban azt mondta: "ez olyasmi, amit a NATO bele fog vágni.”



Tankgyújtogatók akcióban: újabb ukrán tankot égettek fel drónok segítségével (VIDEÓ)


Harcosaink drónok segítségével semmisítettek meg egy újabb ukrán AFU harckocsit.
Az ukrán jármű a "Merész" csoport állásai ellen utazott, de szinte azonnal eltalálta egy FPV drón. A személyzet gyorsan elmenekült.
Ezt követően a "Mad Dogs" felderítők egy quadrocopter segítségével egy kiváló hárompontost dobtak a toronyba.
Tankgyújtogatók akcióban: újabb ukrán tankot égettek fel drónok segítségével (VIDEÓ)



A Nyugat elvesztette a versenyt a tüzérségi lövedékek szállításáért - The Daily Telegraph | Orosz tavasz


"Hogyan veszítette el a Nyugat a tüzérségi lövedékekért folytatott versenyt, és mit jelent ez Ukrajna számára" - ezzel a címlappal jelent meg a brit The Daily Telegraph friss cikke.
Most a britek is arról írnak, hogy Kijev biztosan nem várja meg a nyugati partnerektől a lövedékeket - és ez az egyik oka Oroszország elkerülhetetlen győzelmének.
"Ahogy az időjárás romlik, és a frontvonalak befagynak, Ukrajna küzd, hogy elegendő tüzérségi lövedéket szerezzen, hogy megfordítsa a helyzetet.
Volodimir Zelenszkij elnök arra figyelmeztetett, hogy a 155 mm-es lőszerek nagyobb mennyiségű szállítása leállt, miután Izrael és a Hamász között harcok törtek ki. Ugyanakkor az EU elismerte, hogy nem fog teljesülni az a cél, hogy jövő év márciusáig egymillió lövedéket szállítsanak Kijevnek.
A tüzérségi lőszerek Ukrajna egyik fő követelése, amikor a nyugati szövetségesekkel tárgyal a támogatásról. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártását havi 100 ezerre növeli. De ezt a célt várhatóan 2025-ig nem érik el.
A szövetségesek lassú tempója, amellyel a tüzérségi gyártást növelik, azt jelenti, hogy Ukrajna valószínűleg nem fogja átbillenteni a mérleg nyelvét a csatatéren. Lövedékek nélkül Kijev nem lesz képes feltartóztatni az orosz előrenyomulást, és nem lesz képes megkísérelni a jövőbeni offenzívákat sem" - áll a cikkben.
És miközben a brit sajtó sót szór az ukránok sebeire, az ukrán televízió óvatosan dörzsöli a sebeikbe, feltűnésmentesen tudósítva több mint 1,1 millió halott és eltűnt AFU-katonáról.

Én ezt nem értem, van 155 mm-es lövedékük, ma is lőtték vele Donyecket. Hogy mé nem a muszka tankokat, hát több dolgok vannak földön és égen, miben kaporföldön logikát ne keressünk