[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Pont olyanokról van szó, akik tudatosan ki akarnak bújni a szolgálat alól, szöknek a behívóparancs elől. Honvédő háborúban bliccelnek, nehogymá' ők védjék a hazát. Ez feketén-fehéren le van írva a cikkben, de mondjuk ahhoz el is kellene olvasni, nem csak címekkel dobálózni.
40 milliós országban pár tízezer ilyet nem nehéz találni, Magyarországon is hasonló módon szórakozott orvosi igazolásokkal a nép, háború nélkül is.
Persze magyarázhatja ezt az ember az itteni fizettet meg fizetetlen szektásoknak. További jó szórakozást az itteni propagandadömpinghez, meg egymás 'vállonveregetéséhez'.
1b4c129356e77290caffc6ae2c6b0791.png
Ha az ukránokat haza lehet toloncolni az EU-ból, hogy védjék otthon a hazát, akkor a közel-keletieket meg afrikaiakat is egytől egyig.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 401
10 193
113
@cirqle

Remélem még nem volt. Na ilyen amikor sikerül huzamosabb ideig hamis jelet küldeni a drónnak, de a videó lesugárzás még megy :D

 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Hát b+, ezek szerint én már átálltam az oroszokhoz... :D Nem baj, hívjátok a Volgát, aztán iszunk egyet... :D
Igen ...igen :) Megüzentük a Sojgunak is mikor felajánlotta a feltételeit a többtonnányi 10 méterrel az ellenség feje fölé kilőtt lőszer pazarlása miatt, hogy csak NEKED vagyunk hajlandóak letenni a fegyvert...mert ugye nem kellett volna lelépnetek éjjel részegen kicsit "megkergetni az oroszokat" és átmenni orosz szöszi csajokhoz k.rvázni Jurgenbauerrel Gerimasterrel Totyaval és Littlejohn-al "véletlenül" pont azt a gidránt elkötve amin a 40 liter borsodi meg a kannásbor volt :hadonaszos::hadonaszos:... :)
OFF...
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
541
1 536
93
Megsérült a Novocserkaszk nagy partraszálló hajó Feodoszijánál.

Az ok az AFU csapásának következménye - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

"Ma este az ukrán fegyveres erők által a Feodoszija bázispontnál légi irányított rakétákkal végrehajtott csapás elhárítása során megsérült a Novocserkaszk nevű nagy partraszálló hajó."

Azt is jelentették, hogy a légvédelmi eszközök a légiharc során Zsovten térségében (Nyikolajevtől 125 km-re északkeletre) megsemmisítették az ellenség két Szu-24-es taktikai repülőgépét, amelyek irányított rakétákat lőttek ki.

Az mondja "megsérült" a hajó. :) Egy ekkora robbanásban "megsérült"... talán behorpadt kissé az oldala... :rolleyes:
Ami megsérült, az a kikötő. A hajó kapcsán a szó amit keres, az a "megsemmisült".

ef1f954c-eb79-4702-8bec-5a1306045321-kopiia.jpg


A "sérülés" pillanatai:
https://videocdnl.luxnet.ua/tv24/resources/videos/2023/12/2459807-1496325_main.mp4
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 899
13 624
113
E sorok megírása után a költő kényszerzubbonyát az ápolók egy lyukkal szorosabbra húzták, majd segítettek elmajszolni a kvetiapin-sanax ízesítésű bejglit. Közben Ursula közelebb húzta a székét a fenyőfához és felolvasott Sven Hassel Kárhozottak légiója című könyvéből az ápoltak nagyszerű kis csoportjának.
Csendes ebédutáni tevékenységüket csak az zavarhatta volna meg, amikor Szőr(nyű)higginsz egy menórával felgyújtva pajeszát és kapedlijét lángoló fejjel hadonászva szaladgált körülöttük. Ám ők a különböző szerek jótékony hatásának bódulatában csak félszeg mosollyal a szájuk sarkában megállapították -ismét egy szokásos nap a harcoló alakulatuknál…
Kimaradt a krónikából, hogy Sixtus-t a zenehallgatási szokásai miatt áthelyezték egyedül egy az alakulattól 100 méterre lévő egyszemélyes rókalyukba, mert a HTKA zászlóaljban többszörösére emelkedett az öngyilkossági kísérletek száma, illetve csapatokban adják meg magukat az oroszoknak, miközben azt kiabálják hogy "Katyusát akarok hallgatni". A magukat megadó katonák közt a RYBAR szerint sok a posztraumatikus stresszt szenvedők aránya, és komoly idegrángásokkal küzdenek!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 626
46 716
113
Pont olyanokról van szó, akik tudatosan ki akarnak bújni a szolgálat alól, szöknek a behívóparancs elől. Honvédő háborúban bliccelnek, nehogymá' ők védjék a hazát. Ez feketén-fehéren le van írva a cikkben, de mondjuk ahhoz el is kellene olvasni, nem csak címekkel dobálózni.
40 milliós országban pár tízezer ilyet nem nehéz találni, Magyarországon is hasonló módon szórakozott orvosi igazolásokkal a nép, háború nélkül is.
Persze magyarázhatja ezt az ember az itteni fizettet meg fizetetlen szektásoknak. További jó szórakozást az itteni propagandadömpinghez, meg egymás 'vállonveregetéséhez'.
1b4c129356e77290caffc6ae2c6b0791.png
Jaja, akkor idézek neked kicsit belőle:

Other people simply stay at home. A factory owner in eastern Ukraine said the threat of being grabbed by conscription officers on the morning commute meant some workers were too scared to go to work.

A few minutes after 10pm, when bars and clubs are required by law to close during wartime, the club was raided by armed men in uniform, who told the women to leave. They then handed all the men conscription notices.

“The people who went first were those who had this internal call, who were the most patriotic, but they are there for 17 months and we need rotation. Of course it’s scary, it could mean death or disability.

Egészen pontosan ilyen volt a 3. Birodalom a végnapjaiban.
Emlékszel még a nem túl régi kárpátaljai

Még mindig 40 milliós országról képzelődsz?
Miközben a hivatalos adatok szerint is minimum 5,9M ember került hivatalosan is menekültstátuszba Európában. Ezen felül még 5,4M kért ideiglenes védelmet.
És akkor még nem vettük a háború áldozatait, valamint az elfoglalt terültekre eső ukrán állampolgárokat.
Tessék csak nyugodtan szajkózni a marhaságokat. Azért igazán vicces, hogy a szádra mered venni a "propaganda" kifejezést.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
@cirqle

Remélem még nem volt. Na ilyen amikor sikerül huzamosabb ideig hamis jelet küldeni a drónnak, de a videó lesugárzás még megy :D

Jól látszik, hogy a videó feed viszonylag zavarmentes.
Pár hete volt az a videó, amelyen orosz oldalról sikerült rácsatlakozni egy ukrán FPV videójelére, amelyen megfigyelték merre megy ”haza” (dolgavégezetlenül), majd utána a helyet beazonosítva küldték oda a saját drónjukat.

A következő nagy ugrás szerintem az lesz, amikor ezekben a filléres cuccokban is megjelenik az önrávezetés képessége (ki)használható formában. Akkor a zavarás problémaköre is hirtelen egy nagyságrenddel kisebb lesz.
A potenciális baráti tűzé meg eggyel nagyobb :)
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 958
93
Pont olyanokról van szó, akik tudatosan ki akarnak bújni a szolgálat alól, szöknek a behívóparancs elől. Honvédő háborúban bliccelnek, nehogymá' ők védjék a hazát. Ez feketén-fehéren le van írva a cikkben, de mondjuk ahhoz el is kellene olvasni, nem csak címekkel dobálózni.
40 milliós országban pár tízezer ilyet nem nehéz találni, Magyarországon is hasonló módon szórakozott orvosi igazolásokkal a nép, háború nélkül is.
Persze magyarázhatja ezt az ember az itteni fizettet meg fizetetlen szektásoknak. További jó szórakozást az itteni propagandadömpinghez, meg egymás 'vállonveregetéséhez'.
A legeslegnagyobb probléma az, hogy teljesen ártatlan emberek halnak meg a háborúkban, A felbujtók meg a haszonélvezők mindig megússzák.

"Magyarországon is hasonló módon szórakozott orvosi igazolásokkal a nép, háború nélkül is."

Volt egy osztálytársam. Sportolt, de a rokoni kapcsolatai révén sikerült alkalmatlanná nyilvánítani. Volt valami kavarodás az adminisztratív területen és hát behívták. Egy egész napot és egy egész éjszakát töltött bent a laktanyában. A rokonság befolyásos része azonnal mozgásba lendült, másnap reggel a laktanya parancsnok "bocsájtotta" el. Amúgy az osztálytársam kurvára szemtelen volt, megkérdezte, hogy mennyit kell fizetni az ellátásért. Állítólag a parancsnok majdnem agyvérzést kapott.

Amúgy meg a rokoni kapcsolatok sem biztos, hogy jól tudnak működni. Az egyik munkatársam bevonult. Dicsekedett, hogy ő jó helyre fog kerülni, mert a hadügyminisztériumban dolgozik az egyik rokona. Mit mondjak jó protekciója volt, mert a rakétásokhoz került és több, mint fél évet valamelyik orosz sivatagban töltött el. Baszogattuk is, mi lett volna, ha nem rokona, hanem egy haragosa intézte volna a sorsát.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Hát... Nem tudom, azért jól jött volna az, mikor Odesszát be akarják venni. Nem hiába van ott a sok NATO szem az égen, szépen ellehetetlenitik ott a fekete tengeri flottát. Bár az igaz, hogy minek bajlódnának a partraszállással, mikor a földön is oda lehet kerülni...
Minden esetre 22 tavaszán több erőt néztem ki belőlük, azt hittem mostanra Odessza újra orosz lesz.

Lehet, hogy nem?
Valamit megtudtak a nyugatiak és így az ukránok is?
Lehet, hogy a herszoni vagy az odesszai partraszálláshoz kellett volna ez a hajó? Azért nem kevés katonát és technikát tud partra vinni egy ilyen méretű deszanthajó.
Aztán most egy darabig el lesz odázva a déli partmenti front megnyitása.
Azért a kaprok sem hülyék, hogy értelmetlen célokra lődözzék el az értékes rakétáikat amikből egyébként is korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.
Az egész orosz flotta baszogatás nem szól másról, mint az angolszász hatalmak tengeri hatalmának F. tengerre való beemeléséről. A háború egyik hivatalosan kimondott célja ez. E nélkül nem lehetne kontrolálni az Egy út, egy övezet kínai tervet sem.

Az egl
Szerintem kizárt bármiféle partszállás, partvédelmi rakétáknak is ki lennének téve + olyan szinten el van aknásítva a tengerpart és a környező vizek, hogy ott semmi nem jut át (tavaly nyáron pár civil felrobbant mire felfogták, hogy nem kellene a tengerparton henteregni háború kellős közepén).

Valószínűbb, hogy a szállítóhajók mindenáron való támadása mögött még egy utolsó nagy Kercsi híd elleni támadásra való felkészülés áll, legutóbbi robbantásnál pont ezek a hajók szállították az ellátmányt tengeren.
Ez az utolsó esélye az ukránoknak, hogy fel tudjanak mutatni valamit, "a Krím blokádját" a jövő évi támogatásokhoz, mielőtt lehúzzák a rolót.

Közben belefutottam a legújabb mesébe: Doritókat hozott Iránból, azokat sikerült felrobbantani... Egy katonai hajó ami nem hagyhatja el a Fekete-tengert...


Történtek leírása orosz részről, nem említi, hogy lőttek volna a Szu-24-esekre, sőt.
ZDzTMQX.png



Orosz flotta állása (ukrán ábra, nem néztem meg tényleg így van-e), lesz dolga a kínai hajógyáraknak ha ez véget ér


Grand Arme of Ukraine, kiképzésen levő újoncok...


ukránoknál lottóhúzást tartottak ki mehet haza 1 hétre. A vesztesek még néhány napig élhetnek.


wunderwaffeeeeee


Az utolsó árok Marinkánál


Donyeck, boldog békeidők


State of nafo


Banderajugend-et fogtak az oroszok


Magára hagyott sérült ukrán katonanő, oroszok kihozták. Remélem lesz vele interjú, hogy hogyan került oda stb.


Majd a lengyelek... vagy mégse
u2btB9F.jpg




Kijevi ukránok készek a végsőkig tartó harcra.
TAMJAC0.png



Mondjátok utánam: élve kiszálltak, javítható, éjjellátódismilyenmár



Ukrán nagyvárosokban egyre nagyobb a kereslet a régi nyomógombos mobiltelefonokra, mivel azok nem tudják fogadni a jövőre bevezetni tervezett digitális behívókat.
2ORSLbF.jpg



ukránok olyan jók állnak és olyan minimálisak a veszteségeik, hogy már afrikai milíciáknál kalapoznak emberanyagért
03xFuIV.jpg




Kijev ma reggel, állítólag már a kocsikat is viszik, nem csak az embereket



nato szintű haderő


Drogos legújabb pénzgyűjtő akciója, adományoz pénzt a szegény ukrajnai transz gyerekek műtétjére és hormonkezelésére
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 561
113
Az EU sorsa akkor meglett pecsételve, amikor kilépett Anglia.
Nem véletlen, hogy nem mernek emberkedni velünk. Pl. kizárni vagy a szavazatunkat elvenni. Ők is érzik, hogy ezzel elindulna egy lavina. Amint mi is kilépnénk, vagy kizárnának az az EU rövid időn belüli felbomlását hozná. Onnan kezdve már senkivel sem merne Brüsszel keménykedni. Az pedig elvenné Brüsszel tagok feletti hatalmaskodásának lehetőségét és kb. mindenki azt csinálna amit akarna. Az EU másik problémája olyan mint a cégeké, ha nem nő akkor összeomlik. Kénytelen növekedni, csak már nincs ahová,
Nem mellékesen, ha Oo. nyer (nem csak részlegesen, hanem teljesen) Ukrajnában, az tényleg az EU vége lesz. Ti. akkor nekünk közvetlen kapcsolatunk lesz az orosz nyersanyaggal és energiahordozókkal, ami azt jelenti, hogy megtörik az USA által tervezett energiablokádot Európa felé. Minimum az osztrákok, olaszok nyitottak lennének az olcsó energiára. Onnan pedig mindenhova folyna az olcsó nafta, hiába pattogna az USA. Nem beszélve arról, hogy megszűnne zsarolhatóságunk és szankciók alá kényszeríthetőségünk, ugyanis - az oroszosított ukránokon, vagy ha nem marad semmi Ukrajnából, akkor Oo.-on keresztül - nyitottak lennénk az Ázsiai gazdasági övezet felé. Ez a területi kapcsolatunk további nem kívánt hatást gyakorolna az EU-ra. Vagyis az EU területi szerkezetére óriási hatással lenne az orosz győzelem, mivel rajtunk keresztül elérnék Szerbiát és a Balkánt, így levágnák a szárazföldi kapcsolatról Ro.-t és Bulgáriát, na meg Göo-ot is. Ezen országok vagy átállnának az ázsiai vonalra, vagy mennének a levesbe (kivétel a görögök).

És mindezt nem tudják szerinted Washingtonban? Épp ezért nem fognak leállni Ukrajna támogatásával. Max. az EU-val fizettetik a nagyját. A háborút is ezért provokálták ki. Meg lehetett volna egyezni az oroszokkal, de nem ez volt a cél.

Nézd, lehet, hogy ennyi katonával ez "látszólag" kevés, de a háború legelső napján még ennyi erővel se 26k km2t húztak be, és mellé elképesztő pusztítást végeztek az ukrán legfelsőbb szinten és haditechnikában.

Igen, az elején behúztak nagy területeket, aztán nem bírták megtartani. Se logisztika, se CAS, se semmi nem volt, hátrahagyott járművek igen.
Az elképesztő pusztítás sem volt az igazi. Eleve azt hitték, egy kis "shock and awe" elég lesz.

Erre számits, az orosz ezt lehozza mert nincs választása, sokszor elmondtam. Ha Ukrajnát valami maradvány formájában akárhol magukra hagyják a következő fog történni:
  • Az EU felveszi és pumpálni fogja bele a pénzt. Mi beledöglünk.
  • Ezen Amerikai fegyvereket fognak venni (többszáz F-XX vadász, légvédelem, stb..., vagyis irgalmatlan összegekből), mégpedig az EU pénzéből, etetve az amerikai hadiipart, Európát kizsigerelve
  • Mivel az országban a nemzeti mantra az elveszett ukrajnai területek visszazserzése lesz, egy Észak Koreát meghaladó katonadiktatúra lesz, hardcore náci vezetéssel és totálisan fanatizált lakossággal.
  • Akik aztán 2030 után valamikor nekimennek Oroszországnak, ahogy az el volt tervezve, csak az orosz ugye keresztülhúzta a számitásaikat a korai támadással. Jó eséllyel megy velük a kalandra Lengyelország
Na az orosz ezt pontosan tudja, ha bármiféle tűzszünetbe belemegy vagy hagy akármekkora Ukrajnát.

Ha tudja is, megakadályozni nem tudja.

Ahelyett, hogy iszapbirkózást folytatnának a ménkű hosszú frontvonalon, megtehették volna például, hogy lerombolják a kritikus hidakat, egyéb közlekedési infrastruktúrákat, ha kell újra meg újra. Szétcsapják teljesen az elektromos hálózatot hosszú hónapokra letérdeltetve azt.
Teljesen szétcsaphatták volna az üzemanyag előállító és szállító képességeket.
Ellehetetlenítik a nyugati közlekedési kapcsolatokat.
Rendre odacsapnak azoknak a reptereknek, ahova a nehéz nyugati teherszállítógépek szállítanak - tekintet nélkül arra, hogy éppen tartózkodik e ott nyugati gép...
Deszantalakulatokkal megszállják a kritikus közlekedési csomópontok környékét.
Ezek után hiába lett volna bármekkora felhalmozás a front ukrán oldalán, utánpótlások nélkül viszonylag hamar kénytelenek lettek volna feladni a pozícióikat.
...aztán ott álltak volna az oroszok a nyakukon fél-egymillió gyűlölködő hadifogollyal...

Dehogy, ha ez valahogy tényleg sikerült volna, akkor pacifikálni tudták volna Kelet- és Dél-Ukrajnát. A nyugati-középső részt pedig átengedhették volna a nyugatnak, az nem is volt céljuk sose, hogy Lembergben megszállóskodjanak.

Ami furcsa a háború elejében, az az, hogy mennyire lebecsülték az ukrán ellenállóképességet az oroszok. Ez minden idők egyik legnagyobb hírszerzési bakija/átverése volt minden bizonnyal.

Nem számoltak látszólag a tervezésnél azzal, hogy az ukránok milyen valós idejű felderítési adatokat kapnak majd és kapnak azóta is a nyugattól.

De a cél nem ez volt.
A cél az volt, hogy a győzelem esélyének illúziójával a frontra, "puskavégre" csábítsák az összes harcolni akaró/hajlandó/képes egyént.
Igen: külföldről is.
Onnan csak vagy harcra teljesen alkalmatlanra rokkanva, vagy hullazsákba jussanak vissza a "szabad világba".
Cél volt még, hogy nemcsak a tömegek, de a technika/felszerelés is eljusson a frontra.
Mennél több. Mi több: az összes, mit a nyugat össze tud kaparni szerte a világból és még magától is hajlandó a frontra juttatni.
Persze nem egyszerre, hanem az oroszok által közvetve kontrolláltan adagolva, hogy azért a front át ne szakadjon, hiszen az oroszok sem annyian vannak már, mint az oroszok...
Csak annyira, hogy az ellennek mindig meglegyen a győzelem vagy a negatív tendenciák megfordulásának a reménye.
Ehhez kell a csigatempó.

Ez nem választás kérdése, erre képesek. Egyszerűen az első fél évben elpocsékolták a legjobb alakulatok állományának jelentős részét, az első vonalbeli egységeket és technikájukat. A mostani orosz haderővel meg sem lehet próbálni azt, ami elsőre sem jött össze, bár összejöhetett volna elméletileg. Csak valami kapitális árulás vagy teljes belső biztonsági kompromittálódás történt a jelek szerint. Vagy az orosz elitből lettek igen magas szinten árulók olyan elemek, akik ellenezték a háborút, vagy az ukrán szolgálatok tévesztették meg teljesen az oroszokat.

Hát... Nem tudom, azért jól jött volna az, mikor Odesszát be akarják venni. Nem hiába van ott a sok NATO szem az égen, szépen ellehetetlenitik ott a fekete tengeri flottát. Bár az igaz, hogy minek bajlódnának a partraszállással, mikor a földön is oda lehet kerülni...
Minden esetre 22 tavaszán több erőt néztem ki belőlük, azt hittem mostanra Odessza újra orosz lesz.

Az erő mostanra elfogyott, a putyini óvatoskodás ide vezetett. Mondjuk már az elején is csak néztem, én azt hittem, az oroszok blöffölnek, és nem fognak támadni, különben nem nézik hetekig tétlenül, hogy teljesen nyilvánosan tízezer számra érkeznek a szent Javelinek és társaik Ukrajnába. Miközben az oroszok csak hetek óta kempeltek a határok mentén. Ha 2 héttel előbb indulnak meg akkor is több ezerrel kevesebb Javelinnel kezdik az ukránok a háborút.

Lehet, hogy nem?
Valamit megtudtak a nyugatiak és így az ukránok is?
Lehet, hogy a herszoni vagy az odesszai partraszálláshoz kellett volna ez a hajó? Azért nem kevés katonát és technikát tud partra vinni egy ilyen méretű deszanthajó.

Odesszai vagy nyikolajevi (vagy akár nyugatabbi) partraszállást a háború elején lett volna értelme megkísérelni, de elmaradt. Az ukránok szerint azért, mert megtagadták a parancsot a tengerészek, kint voltak a Fekete-tengeren a partraszálló hajók, de aztán visszatértek a kikötőkbe. Vagy így volt, vagy az orosz hadvezetés ítélte túl kockázatosnak végül.

Azért a kaprok sem hülyék, hogy értelmetlen célokra lődözzék el az értékes rakétáikat amikből egyébként is korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.
Az egész orosz flotta baszogatás nem szól másról, mint az angolszász hatalmak tengeri hatalmának F. tengerre való beemeléséről. A háború egyik hivatalosan kimondott célja ez. E nélkül nem lehetne kontrolálni az Egy út, egy övezet kínai tervet sem.

Természetesen, az angolszászoknak a Krím a fontos, nem Donyeck vagy Marjinka.

A deszanthajók a krími híd kiiktatása esetén fognak hiányozni nagyon, feltehetően fogják támadni azt is ismét. Persze a szárazföldi "híd" akkor is megmarad, csak azzal állítólag gondjai vannak az oroszoknak. Túl közel is van az ukrán HIMARS stb.-hez.

Az ukrán hadműveletek egyértelműen USA-UK stratégiai célokért folynak, a Fekete-tenger feletti uralom számukra az első, ez így van.
Ennek megfelelően irányítják az ukránokat, ezért vezették neki őket a Szurovikin-vonalnak, mert az Azovi-tengerig akartak kijutni egy pár napos offenzívával, a beérkezett Leo2-esek és Bradley-k kellett volna, hogy páncélos öklöt alkossanak ehhez. Ez nem jött össze, de próbálkoznak hamarosan újra, ha az F-16-osok biztosítani tudják a légi fedezetet, netán légi támogatást. A korábbi ukrán offenzíva kudarcba fulladásának egyik oka az volt, hogy az orosz helikopterek és légierő be tudott segíteni a lyukak betömködésébe a légvédelem hatótávján kívülről indított LMUR, UMPK stb.-vel. Ha F-16-osok lődöznek majd rájuk, akkor ez nehéz lesz.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 713
55 644
113
  • Tetszik
Reactions: enzo and balsteffl

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Hogyan tervezi a NATO a kijevi F-16-osok használatát Ukrajnában
A háború (a bolygóra nézve) a legveszélyesebb szakaszába lép
DefenceNet híradó 2023.12.26. | 13:45

November eleje óta tizenkét F-16-os vadászrepülőgépet küldtek Ukrajnába vasúton és közúton, az összes szám mostanra a hírek szerint huszonnégyre emelkedett.

Szétszedik és szétszórják a légibázisok körüli raktárakban.

Sztarokonsztantinov, Doljindzsevo repülőtereit és a kijevi támaszpontokat nem tudták használni, mivel gyakran támadták őket.

Információk szerint néhányat már megsemmisítettek ukrán földön.

A Romániában, Lengyelországban és a Fekete-tenger északi részén tervezett NATO korai előrejelző és irányító repülőgépek feladata a célpontok azonosítása és radarral történő „ketrecbe zárása”.

Ha ez megtörténik, az F-16-osok AIM-120-as levegő-levegő rakéták kilövésével és alacsonyan repülve próbálják meg felvenni a harcot az orosz vadászgépekkel.

A Link 16 adatcsererendszeren keresztül a korai figyelmeztető és irányító repülőgép irányítja a rakétát az orosz repülőgép lelövésére.

A tervek szerint a repülőgépek egy része Ukrajnában marad, legalább 36 vadászgép pedig a NATO-országokban marad, és támadásra és az oda történő gyors visszatérésre használják őket.

Gyakorlatilag és lényegében a NATO katonai akciót folytat az Orosz Föderáció ellen, bármit is jelentsen ez.

Az első szakaszban ukrán területet használó támadásokat próbálnak ki, de ha ez nem sikerül, a támadási taktikát a szomszédos országokban lévő NATO-bázisokon keresztül dolgozzák ki.

Oroszország kijelentette, hogy ha ez megtörténik, akkor csapást mér a bázisokra, kockáztatva a NATO 5. cikkelyének életbe lépését.

A szövetség az utolsó, de legveszélyesebb taktikát akarja folytatni Oroszország légi fölényének aláásására.

A töréspontig fogják szorítani Oroszországot.
Oroszország számára a NATO-val való konfliktus kockázata rendkívül megnő.

A Fekete-tenger partja az a hely, ahol Ukrajna a legtöbb hasznot húzza a NATO hírszerzéséből.
Az ukrán fegyveres erők a Duna-deltából és Észak-Törökországból érkező radarok segítségével szárazföldi és légi "korrekciót" is végezhetnek majd az orosz pozíciók célbavételében.

Az Észak-Ukrajnából indított támadásokat lengyelországi repülőgépek indíthatják. Az ukrán légierő közvetlen csapást kísérelhet meg Kelet-Ukrajnában, és döntő harcot hajthat végre több F-16-ossal.

Az oroszok úgy vélik, hogy a NATO a világ minden tájáról összegyűjtött nyugdíjas F-16-os pilóták felhasználását tervezi, mivel az ukrán pilótákat nem tartják eléggé képzettnek.

Azt még nem tudni, hogyan bánnak majd az oroszok a nyugati vadászgépekkel, amelyek elsősorban a nyugati országokban fognak "megbújni". Volt idejük a megfelelő tervezés megvalósítására, mivel az F-16-osok szállítását már hónapokkal korábban bejelentették.

Az F-16-osok jelentik a NATO Ukrajnának nyújtott segítségének utolsó és legveszélyesebb szakaszát, ezt követően minden további lépés vissza nem térő helyzethez vezethet.


Boeing P-8A Poseidon MOST a román tengerparton gyűjti a kapor támadáshoz az adatokat.