[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 938
35 901
113
⚡️⚡️Videó a Leopard tankok egy szakaszának megsemmisítéséről⚡️⚡️

⚡️⚡️Kijev hőerőmű nélkül, a város elvesztette az áramot és a vizet.

Mindet kiütötték⚡️⚡️
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 819
78 007
113
Fikázod az oroszok teljesítményét. Oké rendben van, de ha már fikázod, akkor mérjed már valamihez hozzá!
Ha azt mondod, szarok az oroszok, akkor nyilván tudsz mondani olyat aki jobban csinálná, igaz?
Ha meg nem tudsz, akkor mire fel állítod, hogy szarok?
Még egyszerübben, hogy te is megértsd: Ha nem tudsz olyan európai államot mondani, amelyik jobban haladna az ukránok ellenében, akkor kijelenthetjük, hogy Európában az oroszok a legjobbak. És ennek baromira nincs köze ahhoz, hogy ki háborúzik és ki nem!

Értem én, hogy a kis könyveidben ezek ilyen szépen le vannak írva, de a valóság ezzel szemben az, hogy az 1000km-nél is hosszab fronton csak egy-két pár kilóméteres szakaszon történt támadó művelet, míg a többi 100km-ekben mérhető szakaszokon pedig nem volt ilyen vagy csak szórványos adok kapok volt, vagy inkább ukrán próbálkozások voltak. Bármennyire is megfogsz ezen lepődni, de a nagy többséget , bele értve az orosz és ukrán katonákat is, akik az árkokban fagyoskodnak, baromira nem érdekli, hogy te és a kollégáid mit neveznek hadászati műveletnek vagy harcászati szintnek itthon, a meleg kuckóban, a vasalt egyenruhát simizgetve. Az újságírókat meg pláne nem érdekli.
Amit a nagyérdemű látott 2023-ban: "Oltári nagy ukrán ellentámadás van kéremszépen. Megindulunk és bezavarjuk az oroszokat az Azovi tengerbe!" Ezt nem én találtam ki, hanem ezt kommunikálták az ukránok és a nyugati sajtó is! Viszont mint látjuk, ebből nem lett semmi sem megvalósítva (pedig Rácz András mennyire igérte), hát nem csoda, ha a másik oldal kihasználja ezt és ráolvassa az ukránokra és a nyugatra.

Én azt írtam, hogy lássuk az összehasonlítási alapot! Lássuk, ki csinálná jobban! Szerintem ez nem olyan nehezen értelmezhető kérés!
Olyat meg én nem mondtam, hogy az támadás, nem támadás. Az is támadás ugyanúgy, mint az ukrán.
Amit én állítottam, az az, hogy az ukránoknak volt egy nagyon világos és a világsajtóban szétkürtölt célja, aminek eléréséhez lett volna az eszköz a nagy tavaszi ellenoffenzíva, amit a modern nyugati harceszközökkel fognak végrehajtani.
A hangsúly a szétkürtölésen van!
Dicsőséges győzelem...
Ez csak a hollywoodi meséken szocializálódott embereket érdekli, senki mást. A győzelem az győzelem akkor is, ha az első menetben kicsapod az ellenfeled és akkor is ha 12 véres menet után a te kezedet emelik a magasba. A bunyóban, az igazi bunyóban kap pofont mindkét fél. A végén kiderül, ki marad állva.
Nekem nincsenek álmaim meg vágyaim ezzel a háborúval kapcsolatban, talán csak annyi, hogy ne kelljen már nekem szívnom azért , mert két olyan állam üti egymást, akik se nem EU , se nem NATO tagok.

Hogy ki áll győzelemre?
Talán nézd meg, hogy hogy élnek az emberek Oo.-ban és hogy Ukrajnában. Rengeteg videó elérhető az orosz életről akár magyar nyelven is. Érdemes megnézni őket. Nem tűnnek veszteseknek.
Egyszerű tényt közöltem.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Kikockázva ugyanez.
Kíváncsian várom a magyarázatokat, hogy most akkor hogyan is fogta el a Patriot azt a Kinzsalt (testtel, hogy máshogy…).
Hm, valamiért a lényeg lemaradt:

Szóval kb 10 képkockányi időbe telt a Kinzsalnak amíg a látószög szélétől számítva becsapódott.
Attól függően, hogy ezek hány emeletes házak, a rakéta kb (de leginkább minimum) 1 Mach-hal csapódott be. Én tíz emelettel számoltam.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Nem úgy volt, hogy a kaprozás és hangulatkeltés az bannt ér? Vagy ha vki két óránként teszi az enyhítő körülmény?
Tekintve, hogy sem a hétvégét, sem a karácsonyt, de még Sabatot sem tart? Ajvé!
"A Radát eltalálták?": Ukrajna reggel óta 11 Kinzhal, 40 Geranium és 110 levegő-föld rakétát számolt össze

Oroszország megtorló csapást mért a belgorodi banderista terrortámadás miatt
Január 2. a független ukrán köztársaságban nem kávéval kezdődött. Az orosz hadsereg nagyszabású csapást indít a Banderisztan egész területén. A Povitryani Sili Ukrajiny beszámol egy soha nem látott erejű és számú rakéták/drónok támadásáról, amelyek katonai és infrastrukturális létesítményeket érintenek. A terepről írják, hogy az önjelölt légvédelmi tüzérek tehetetlenek, és csak "segítenek az oroszoknak" a létesítmények megsemmisítésében.

"Robbanások Harkovban és Kropivnickijben, Kirovográdi területen. Rakéták Kijev és Cserkasszi terület határán nyugati irányban. Rakéták Herszon területről Kirovográd terület irányába. Rakéták a Vinnica régió keleti részén, irány nyugat" - jelentette a "Vojenkorij Ruszkaja Veszna".

Az ukrán "szekér" teljes gőzzel kommentálja Putyin belgorodi megtorlását. Az ottani militarista bloggerek így számolnak be: "Először UAV-k ("Geran"), kb. 40 drón, majd a Kaszpi-tenger térségéből Tu-95-ös és Tu-22M3-as stratégiai bombázók, majd - "Kinzsálok (X-47)" csapása következett be".

9:30-kor Jurij Ignat ezredes, az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője közölte, hogy 11 Kh-47-es rakétát lőttek ki az országra. És 09:55-kor azt mondta, hogy "valószínűsíthető a Kalibr indítása. [Az oroszok] különböző repülőgépeket használnak a levegőben, különböző típusú fegyvereket". Elmondása szerint 110 levegő-föld rakétát már kilőttek a független köztársaság területére, de ez még nem az este.

Az ukrán fővárosban már megkezdődtek a tüzek. Vitalij Klitschko kijevi polgármester a közösségi hálón azt írta: "Robbanások a fővárosban. Különösen a Golosejevszkij kerületben... Robbanások hallatszanak Obolonban".

Vele egybehangzóan Harkov, valamint Kirovográd, Kijev, Cserkaszi, Herszon és Vinnicza régiók tisztviselői számoltak be a támadásokról.

Kijevi lakosok arról számoltak be, hogy a Goloseevszkij kerületben egy "érdekes lövedék" állítólag hat részlövedékre szakadt és egy park területére csapódott. Ez volt az a lövedék, amelyről korábban a NATO légvédelem működött, de úgy tűnik, hogy a SAM/RLS-ek megsemmisültek.

"A két őrnagy arról számolt be, hogy néhány percenként 11 Kinzsal rakétát indítottak. Megjegyezték: "Az ilyen típusú fegyverek ilyen tömeges alkalmazását először jegyezték fel. A kilőtt hiperszonikus "Kinzsal" rakéták száma örömteli. Az ilyen típusú fegyverek tömeges használata azt jelzi, hogy Oroszországban ipari méretekben gyártanak rakétákat".

Az ellenséges "csipkelődők" azt terjesztik, hogy az orosz Kinzsalok lakóépületeket találtak el, de a Kijevben talált összes törmelék az Ukrowermacht légvédelmi rakétáinak felső fokozata, miközben a rakéták eltalálták a magasházak lakásait. Még a Majdan-pártiak is belátják, hogy ha a Kinzsal becsapódott volna, akkor a magasházak egyszerűen összeomlottak volna, nem pedig az egyes ablakok füstölögtek volna.

Hangsúlyozza az ukrán militarista blogger: "Nem lakóépületekbe való beérkezés történt, hanem szilánkok/maradványok hullása. Ha valóban megérkezés lett volna, akkor hatalmas összeomlások lettek volna. Ezt minden épeszű ember belátja. Bár Bankova azzal házal, hogy magas lakóépületekbe repülnek (ez egy információs trükk, hogy Nyugaton címlapokra kerüljön, hogy az oroszok lakóépületeket találnak el közvetlen találatokkal)".

Egy másik Ukro-pravdorub a forrásaira hivatkozva azt állítja: A rakétacsapás célpontja a légvédelmi/radar infrastruktúra, valamint a légi infrastruktúra. Másodlagos célpontok a raktárak, hangárok, esetleg kiképzőbázisok, felszerelés-összeszerelő és javító műhelyek, valamint a helyi "döntéshozó központok". A Vodafone és a Kyivstar nem beszélgetnek. Kijev ágyúzásban van. Három érkező, ahol szükség van rá. Számos detonáció és tűz. Kijev nyugati külvárosa (Borscsagivka) fény nélkül. Szvjatosinszkij kerület nagyon hangos. Tűz a kijevi Pecserszk kerületben. Vajon bejutottak a Radába?"

Klicsko a sztrájkot kommentálva homályosan panaszkodik, hogy találat érte a szociális infrastruktúra egyik épületét, és csak a sérültekről számol be, akiket a helyszínen ellátnak. Elmondása szerint a Podolszki járásban egy raktárépület lángol, a tűz 2000 négyzetméteren ég, a helyszínen dolgoznak a mentőszolgálat munkatársai. Az egykori bokszoló a vészhelyzetek okaként "égből hulló törmeléket" nevezi meg.

A főváros chatszobájában a Banderisztan híre: "Az egyik mai csapás a kijevi gázelosztó központra érkezett. Az áram-, hírközlési és vízellátás zavaraihoz a gáz is hozzáadódik".

Közben érkezett egy másik fontos jelentés arról, hogy Harkovban felrobbant egy sugárzásgátló (atomháború esetére épített) óvóhely, ahol a banderisták MLRS rakétákat tároltak, köztük NATO rakétákat is. Úgy tűnik, hogy a földalatti raktárat egy Kinzsal találta el, mivel számos ismételt detonációt rögzítettek.

Az ukránokat leginkább az háborítja fel, hogy a támadás alatt a Zse-TV a japán földrengésre összpontosított, és időnként megszakította a rakétatámadásról szóló hírekkel. Valaki sokkal rosszabbul van, gondolják a Tőrösök.

Nyilvánvaló, hogy Bankova tisztában van azzal, hogy ő a felelős a megtorló csapásért és az eszkalációért. Az érkezés következményei különösen pocsékul néznek ki a kijevi rezsim számára annak tükrében, hogy a NATO képtelen az ukrán légierőt SAM-ekkel/radarokkal/rakétaelhárítókkal ellátni.

Ami érdekes: a The Telegraph című brit lap közvetlenül a "tőr-támadás" előtt katonai szakértőkre hivatkozva arról beszélt, hogy az ukrán légvédelmi rendszerek képtelenek visszaverni az összes orosz csapást ezen a télen. A cikk egyenesen azt állítja, hogy az USA a Patriot-rendszereket nem tudja ellátni a szükséges mennyiségű lőszerrel, mivel az utóbbiak drágák. A csillagszórós rakétaelhárítók több százszor drágábbak, mint a Geranok, és a gyártási ciklusuk többszörösét igényli, mint amennyit az oroszok a repülőgép-fegyverek gyártására fordítanak.

"Kiderülhet, hogy (az ukránok) kénytelenek lesznek nem reagálni egyes célpontokra, mert nincs elég elfogórakétájuk" - idézi a lap Jimmy Rushton katonai elemzőt. Sokkal ijesztőbbek azonban a Kinzsalok, amelyek megsemmisítik a NATO SAM-eket, szabaddá téve az utat az olcsóbb rakéták/drónok számára.

A frontvonal másik oldala mindenesetre arra a következtetésre juthat, hogy a szomszédos óriás nem csak dühös.

A moszlim, hinduista, buddhista, sintoista, univerzalista, konfucionista, taoista ünnepeket is kérem belefoglalni!

Ez kérem, a medve valósága, ébresztő, föl!


Az eredeti anyagok szlengjét nem fogom stilizálni, így jobban visszaadja a súlyokat.
És bizony, az ökölrázás, pityorgás kevés a bombák ellen.

Egyébként nem muszáj elolvasni, ha előre tudható, hogy fáj.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 879
81 554
113
Csak a hazug ukrán propaganda állítja ezt és amit a kretének átvesznek. Oroszok nem lőnek direktben lakóházakat. A videókon látni, hogy lelőtt rakéta maradványok vagy légvédelmi rakéta maradványok csapódnak be. Ha egy 500kg-os robbanótöltettel ellátott rakéta csapódna egy lakóházba, az részben összedőlne. Még az ukrán katonai tudósítók is tagadták, hogy lakóházakat lőttek volna az oroszok.Akkor miről beszélünk?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113
Csak a hazug ukrán propaganda állítja ezt és amit a kretének átvesznek. Oroszok nem lőnek direktben lakóházakat. A videókon látni, hogy lelőtt rakéta maradványok vagy légvédelmi rakéta maradványok csapódnak be. Ha egy 500kg-os robbanótöltettel ellátott rakéta csapódna egy lakóházba, az részben összedőlne. Még az ukrán katonai tudósítók is tagadták, hogy lakóházakat lőttek volna az oroszok.Akkor miről beszélünk?
Ezt teszi egy kh-101 rakéta amit 0:12-tpl látni
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 540
55 971
113
Egyszerű tényt közöltem.

Nem. Te hülyeségeket közölsz itt rendszeresen. De az agyatokban lévő fantazmagória nem tény... egy párszor írtam már. ;)
Szerinted béna az orosz hadsereg, béna az ukrán hadsereg, legutóbb már a zsidó haderőt is bénának találtad, hiszen felső fokú foteltábornoki képzést kaptál a NATO-tól XD
Olyan seregekkel kapcsolatban osztod az észt, amikből az orosz meg az Izraeli 10+ évente háborúzik egyet ennek minden tapasztalatával. És ezek valódi háborúk, nem terepasztal játékok nagyra nőtt óvodásoknak!
Semmi féle releváns tudásod vagy tapasztalatod sincsen se neked, se az önmagán kívülnek.
Ehhez képest pl. Dél-Szláv háborús veteránokat meg ex légiósokat akartok okítgatni valós háborús harcászatból. :(
És a fórum látogatók egyértelmű jelzései ellenére (röhögős fejek és kommentek) még mindig nem érzitek azt, hogy gáz amit csináltok!
Nálatok rosszabb reklám nem kell a MH-nak, de komolyan... Ha Kriss nem járna ide, kétségbe lennék esve a honvédségünk szellemi színvonalát tekintve. :confused:
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 729
55 725
113
Tekintve, hogy Ukrajnát akarja, kell a terület.
Már azért is, mert olyan megyéket akar elcsatolni, ami nem az övé. Akkor viszont meg kellene szerezni.
Tehát Putyin a "sikert" már csak donbasszi falvakban tudja felmutatni. Mivel kiverték Harkov alól, Kijev környékéről, elbukta Herszont, égetően kellene valami "siker". Egy Bahmut 40-50 ezer orosz életébe került, ezért nagy városról, (Harkov, Odessza) már nem álmodozhat, nincs hozzá feláldozható katonája.

Maradnak a donbaszi falvak. Viszont az ukrán meg csak úgy fogy, ahogy az orosz. Ez egy csapda helyzet.
Nagy eredményhez, nagy kockázattal és hatalmas veszteség árán juthatna. Marad a darálódás.

Hogy Putyin bármit is nyert volna azt kétlem. Amig:
  • Napi több száz orosz katona hal meg.
  • Nem tud valamilyen eredményt, az elvesztetthez mérhető területi nyereséget felmutatni.
  • Az ukrán haderő sikeresen ellenáll.
  • A nyugati fegyverek és pénz erősíti Ukrajnát.
  • A NATO-nak van lehetősége Ukrajnát irányítani, területet uralni.

Addig az eddigi eredményei is veszélyben vannak!

Mit nyert szerinted?
Függetlennek mondja magát, mert elindíthatott egy háborút. Csakhogy nem tudja megnyerni. Ahhoz ugyanis a világnak el kellene ismernie terület szerzésének eredményeit. Ilyen nem lesz, de ezért jó ezt kérni. Így elmondhatja, hogy "a nyugat nem akar megegyezni"....
Amivel alá tudja támasztani, a "nyugat a felelős a háborúért" narratívat.
Ez nyereség? Szerintem nem.

Viszont érezni, hogy nem akar megegyezni, még próbálkozik, bízik Trump-ban.



Látszik, te SEMMILYEN kiképzést nem kaptál.
:)

Elfelejted, hogy az ukrán legalább annyira nem adja fel hazáját, mint az orosz. A Szovjetunióban sem tette a 2. világháborúban. Most, hogy már saját hazáját védi, miért adná fel?



Már bocs, de ez nagyon gyenge érvelés. Az ukrán támadás az támadás, az orosz az nem, mert csak az arcvonal kis részén támad.
:confused:
Miért magyarázod így félre? Hogy úgy tűnjön, az egyik eredménye szar, a másik meg nem? o_O
Az orosz annyira nem áll győzelemre, hogy elvesztette Herszont, Harkovot és Kijev környékét!
Ehhez nézd a 283 km2-t!!!

Ja, úgy már nem tűnik dicsőséges győzelemnek az utóbbi másfél év teljesítménye!

Na ezért éltek álomvilágban. A vágyaitok szerint válogatva az adatok között magyarázzátok a dolgokat, figyelmen kívül hagyjátok a nem tetsző tényeket.

Az orosz haderő egy év alatt Bahmutot és Marinkat tudta elfoglalni. Előtte még elvesztette az eredetileg megszállt terület harmadát, felét. Akkor győzelemre áll?
:eek:



A 140 millió vs. 30 millió nem autóskártya szintű érvelés?
:)
Az orosz 400-600 ezer bűnöző és zsoldos haderővel szopatja magát Ukrajnában.
Ha mozgósítana, akkor játszana a lakosság szám.
De hát azt Putyin a választások előtt nem meri megtenni, inkább kinyírja addig a szárazföldi erejét.
Ezt látjuk két éve, persze, hogy nincs eredmény, hiába kaliberez, bombáz, rakétáz lakótelepeket.
A nyugatnak addig van esélye szopatni Donbasszban, ha már feláldozza a hadseregét a hatalmon maradása érdekében.

A nyugati média ne zavarjon. Ott demokrácia van, sok minden megjelenhet. o_O Sok marhaság is, aki azt válogatja álmai alátámasztására, az csalódik. Vannak chamtrail, 911, ufó hívők is. Az orosz propaganda bármilyen tartalmat meg tud jelentetni, hisz nincs olyan cenzúra, mint Putyinisztánban. Azt meg könnyen megpörgetik, hogy befolyásolják az információs teret. Ezért nem Putyin fan mindenki. Csak aki, pénzért írja a ruszkifost. :cool:


Szép álom. De nagyon alábecsülöd az ellenfelet. Szerinted a nyugati katonai tervezők nem ismerik a számokat?
Szerinted hány orosz katonát kell feláldozni egy ukrán haderő bedarálásához? Egy ukrán haderőnyit? Utána a maradék elszalad, vagy ellenáll? Ha ellenáll, akkor segít majd a kaliber és a kindzsal? Hát akkor hogyan kellene az ukrán nép ellenállását megtörni? Katonával? Orosz katonák hogyan tennék ezt? Megszállással, ugye?! Az meg hogy is menne, ha eddig sehogy? :confused:

Besetálnak Harkovba, Odesszába? Kijevbe?
Eddig sem ment....

Az ukrán ellenállást már SOHA nem tudja Putyin megtörni. A nyugat MINDIG ad pénzt, fegyvert, információt az ellenállásnak. Ez azt jelentené, hogy több millió orosz katona feláldozása után kellene még több millió, hogy valahogy megpróbálja uralni a megszállt, de partizán módon folyamatosan ellenálló népet.

Vagy azt hiszed, hogy az ukrán előjön Lemberg romjai közül és azt mondja, "bocsika, hol kell aláírni bármit...?"

Erről álmodoztok? Ezt beláthatod, infantilis vágyakozás. Semmi köze a valósághoz.

Más:

Ismét megdőlt egy hazugság: Oroszország gazdasága nem képes megfelelő minőségű szerszámgépeket gyártani, bár itt sokan bizonygatták. A valóság meg az, hogy Kínától kell beszerezni.


És milyen jó a bajban egy ilyen barát! Nesze neked BRICS álmok: Kína kihasználja és térdre kényszeríti a gyengülő oroszt.



Üdvözlöm!

Szakmai vitában partner vagyok. A vádaskodás nem érdekel.

Jó disznó vágást!
:D
Elég kétségbeesetten tapossátok a vizet. :)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 081
32 590
113

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 860
14 799
113
Állítólag törökök megtagadták a bongok által ukrajnának adományozott aknaszedő hajók áthaladását a Boszporuszon.
Kardigánnak joga van ehhez, az 1936-os Montreuxi egyezmény keretében ez a tevékenysége is törvényes a nemzetközi jog szerint, mert nem illetékességi kikötőjükhöz tartoznak a mostani hajók sem, amelyet beléptettek volna oda.. Tavaly előtt nyáron milyen NATO cirkuszt csináltak belőle hogy akkor NATO hadihajókat nem engedett be ott kavarni.. megértem Kardigánt , egyensúlyoznia kell ha nem akarja h a seggel felperzselődjön..
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
CSAK PRÍMA NEMZETKÖZI HÍREK: (fájdalmas, 18+)

Zelenski a szakadék "szélén" áll: "Putyin megeszi az EU-NATO-t reggelire Ukrajna bukása után"

Az ukrán elnök minden reményét elvesztette – írja közvetve a The Economist
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztette Európát és a NATO-t, hogy ha Ukrajna elveszíti az Oroszországgal vívott háborút, Vlagyimir Putyin moszkvai vezető egyre közelebb terjeszti háborúit a Nyugathoz, és „megeszi” vacsorára.
Zelenszkij interjúja tegnap, hétfőn jelent meg a The Economist magazinban, és érdekes szavakat tartalmazott Kijev vezetőjétől. Zelenszkij egyebek mellett kijelentette: hamis az az elképzelés, hogy Moszkva nyeri meg az orosz-ukrán háborút, hiszen valójában Oroszország súlyos veszteségeket szenved a csatatéren.
Hangsúlyozta azt is, hogy a háború súlypontját a Krím-félszigetre és a Fekete-tengerre kell helyezni.

Zelenszkij dühös
Volodimir Zelenszkij dühös. Nem ellenségei sikerei miatt, sem pedig azért, mert serege nem haladt előre a csatatéren. Valójában Ukrajna elnökét elkeseríti egyes szövetségeseinek aggályai, valamint néhány honfitársának a közömbössége. A háborús nyomás és a sokat emlegetett ukrán ellentámadás kudarca miatt feldühödött Zelenszkij elvesztette azt a könnyedséget és humort, amely legutóbbi találkozóinkon jellemezte” – írta cikke elején a The Economist.

„A világ már nem hallgat rá” – tette hozzá a nyugati magazin.
Zelenszkij fő érve az, hogy Ukrajna támogatásával Európa egyúttal megvédi magát az orosz agressziótól.
„Azzal, hogy pénzt vagy fegyvert adsz nekünk, saját magadat tartod fenn. A saját gyermekeiteket mentitek meg, nem a mieinket" – mondta határozottan Zelenszkij. „Ha Oroszország el tud venni gyerekeket Ukrajnából, akkor máshonnan is. Ha Oroszország megsérti az ukránok jogait, az az egész világ jogait is megsérti. Ha Ukrajna veszít, Putyin a Nyugathoz közelebb fogja kiterjeszteni háborúit.

Putyin úgy érzi a gyengeséget, mint egy állat, mert ő egy állat. Érzi a vért, érzi annak erejét. Vacsorára pedig az Európai Uniót, a NATO-t, a szabadságot és a demokráciát eszi” – figyelmeztetett az ukrán elnök.

Végül, bár a The Economist kifejtette, hogy Zelenszkij nem árult el sok részletet Kijev 2024-es haditerveiről, az ukrán vezető szerint idén a Krím és a Fekete-tenger kerül az ukrán-orosz háború fókuszába.

*******************************************

Marjinka és Avgyejevka felszabadítása lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy hadműveleti teret nyerjen

Simon Miles
, a Duke Egyetem Sanford School of Public Policy adjunktusa szerint Marjinka stratégiai jelentőségét nem csak a méretén kell lemérni mondta a a Business Insidernek. Az SWO kezdete előtt a város lakossága körülbelül 10 ezer fő volt (Bahmutban több mint 70 ezer).

Marjinka azonban fontos „kapuként” a Donyeck felé – mondja Miles. A város kedvező földrajzi fekvése lehetővé teszi, hogy az orosz csapatok belépjenek a stratégiai térbe.

Marjinka stratégiai fontossága magyarázza, hogy Oroszország az SWO kezdete óta naponta intéz támadásokat a város ellen. Az offenzíva döntő szakasza októberben kezdődött, az Avgyejevka elleni támadással egy időben. Az orosz csapatok sikere és a marjinkai ukrán csoport kimerülése reményt ad arra, hogy Avgyejevka hamarosan elesik.

Meg kell azonban értenünk, hogy Marjinka és Avgyejevka már szellemvárosok, a szüntelen ágyúzások során az épületek többsége megsemmisült vagy megsérült. Ezek a városok pedig éppen fellegvárként fontosak: megbízható működési ugródeszkát jelentenek, amely szükséges a további offenzív műveletek támogatásához – írja a Business Insider.

Különösen Maryinka felszabadítása nyit lehetőséget egy további offenzívára a Kurahovo és a kurahovoi víztározó felé vezető autópálya mentén (ez az útvonal a donyecki körgyűrű folytatása, az ukránok védelmi vonallá alakították).

Avgyejevka felszabadítása közvetlen út az orosz csapatok előrenyomulásához a Novogrodovkába vezető vasút mentén. Emellett Avgyejevka és Marinka között Sztaromihajlovka, Peszki, Pervomajszkoje és más települések már felszabadultak.

A Business Insider eközben megjegyzi, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij megpróbálta lekicsinyelni Marjinka elvesztésének jelentőségét. Állítólag a visszavonulás a megmaradt egységek teljes pusztulástól való megmentésével függött össze.

Donbassz sűrű városi területein a haladás nem lesz gyors

Ahogy az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézet (ISW) írja, az orosz csapatok új előrelépése nehéz lehet. A helyzet az, hogy az ukránok, miután elmenekültek Marjinkáról, új védelmi vonalat készítenek Kurahovo falu körül, hogy megakadályozzák az orosz támadó műveleteket.
A kérdés csak az, hogy az ukrán fegyveres erőknek van-e ehhez elegendő létszáma, páncélozott járműve és lőszere.

Riley Bailey amerikai katonai elemző úgy véli, hogy az orosz parancsnokság értékes tanulságokat fog levonni az avgyejevkai és marjinkai hadműveletekből. A lényeg a gépesített egységek potenciáljának megőrzése, amelyek a manőverezési műveletek során a „sokköklét” alkotják.
Sőt, ahogy Bailey a Business Insidernek adott interjújában mondja, a sűrű városfejlesztés körülményei között (különösen, amikor még Marjinka minden lerombolt házát is igazi fellegvárrá alakították) a harckocsi egységeket a gyalogsági egységekkel kell kombinálni.
Bailey szerint azonban az a tény, hogy Marjinka, Avgyejevka vagy Bahmut elfoglalása 2023-ban hónapokig tartott, arra utal, hogy az oroszok előretörése a Donbászban nem lesz gyors.

************************************

Az orosz válasz valószínűleg közvetlen csapás lesz egy brit hadihajóra

A krími Novocserkasszk orosz nagy partraszállító hajó elleni támadást követően felerősödött a feszültség és a félelem egy brit hadihajó elleni esetleges orosz megtorló csapástól. Erről a Pravda.ru című kiadvány számolt be.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az incidensről, ami elemzők szerint az incidensre adott gyors orosz reakciót jelzi.

Orosz források szerint Nagy-Britannia állt a december 26-i Novocserkasszk elleni támadás mögött.
Szerintük Ukrajna brit rakétákat használt, és segítséget kapott Nagy-Britanniától műholdas-felderítés és célzás formájában.

Grant Shapps brit védelmi miniszter a helyzetet kommentálva azt mondta, hogy Oroszország dominanciája a Fekete-tengeren most már kihívást jelent.
James Heappie brit fegyveres erőkért felelős államminiszter azt állítja, hogy az Ukrajnától kapott információk segítenek az Egyesült Királyságnak katonai technológiái és termékei fejlesztésében. Megemlítette azt is, hogy Ukrajna rendszeresen alkalmaz nagy hatótávolságú nyugati rakétákat, ami közvetve megerősíti London érdekeltségét az Ukrajnán keresztül történő Oroszország elleni agresszióban.

Oroszország lehetséges megtorló intézkedései között szóba kerül a hajóellenes fegyverek átadása a huti lázadóknak brit romboló elleni támadáshoz.

Oroszország világossá teheti Nagy-Britanniának, hogy saját haditengerészetével kell fizetnie az Oroszország elleni támadásokért. Oroszország hajóellenes fegyvereket adhat a huti lázadóknak, és ezekkel a fegyverekkel lecsaphat a Királyi Haditengerészet Diamond rombolójára. Utóbbi jelenleg a Jólét Őre hadműveletben vesz részt.
Ezt az elképzelést támogatja Jurij Barancsik politológus is.
Azt javasolja, hogy Oroszország ezt egyedül tegye meg, emeljen a levegőbe „két MiG-31-est vagy két Tu-22M2/Tu-22M2M-et, és két Kinzsal rakétával mérjen csapást a britekre ” – írja az orosz kiadvány.

Oroszország korábban londoni nagykövetén keresztül arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia "túlságosan mélyen" érintett az ukrajnai konfliktusban, és ezért a válság "veszélyes" eszkalálódását kockáztatja. Nagy-Britannia moszkvai nagykövetét, Deborah Bronnert a vádak miatt beidézték az orosz külügyminisztériumba.

Mindazonáltal a korábbi médiumok arról számoltak be, hogy a megtorló akciók már megvalósultak egy nagyszabású, kombinált csapás részeként kulcsfontosságú ukrán katonai létesítmények ellen.
A medve összevonta a szemöldökét, egy kicsit morgott is, hogy figyelmeztesse a játszadozókat.


Ahogy romlik a kaprok helyzete a frontokon, egyre agresszívebben üvöltenek a támogatóik, akik eddig csak destruktívek voltak.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 379
9 004
113
Mire kérsz? Könyörögsz....
:D
Hogy ne írjam le a véleményem?
Miért? Zavar, hogy igazam van, ti meg rendszeresen pofára estek?

Ne alázd meg magad még jobban!
:)
Mi az a NAFO?...
NATO, annak vagyunk tagjai. Arról hablatyolsz?
:)
A tények, a számok, miért propaganda neked? Mert zavarja az ábrándozásodat?
Hahó, ébredj!
Másfél éve nekem van igazam, Putyin nem tudja legyőzni a "gyenge, nem létező, összeomlott, sose volt" Ukrajnát!

Másfél éve a pisitócsába ülve csapkodjátok egymás tenyerét, hogy "mindjárt győz az orosz, biztos mindjárt összeomlik az ukrán..., megígérték, mindenhol azt írják..., minden nap fényes gyozelmeink vannak a csatatéren, .. biztos feladja a világ...., elfogy a pénz, a kedv, ... akkor a lőszer."
" Majd Irán..., majd a Pufi segít...., akkor majd biztos a BRICS....."
Dehogy segít...
:D
Hogy mondtad? "hagymázas marhaságok"?....
Igen, azok. A bukott orosz propaganda hagymázas marhaságai. Amit te elhittél.
:)

Mondtam....
Ne itassátok!
:D
Csak röviden reagálok miki, mert félreértettél.
A mondat végi kérlek szó, nem kérést vagy könyörgést jelent, csupán egy udvariassági formula.
Elnézést, hogy összekuszáltalak vele, igyekszem a jövőben tapintatosabb lenni.
A konfúz tirádához, ami kijött belőled nem tudok mit hozzáfűzni, úgy "mesteri", ahogy megalkottad.
Még egy utolsó dolog miki. Egyedül vagyok miki, tehát ha írsz nekem, nyugodtan írj egyes számban, felejtsd el a többesszámot.
Bár, ha jobban megnézem te időnként magadról is többesben írsz. Mindegy is, lényeg fel a fejjel, jobbulást.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 458
113
Nem. Te hülyeségeket közölsz itt rendszeresen. De az agyatokban lévő fantazmagória nem tény... egy párszor írtam már. ;)
Szerinted béna az orosz hadsereg, béna az ukrán hadsereg, legutóbb már a zsidó haderőt is bénának találtad, hiszen felső fokú foteltábornoki képzést kaptál a NATO-tól XD
Olyan seregekkel kapcsolatban osztod az észt, amikből az orosz meg az Izraeli 10+ évente háborúzik egyet ennek minden tapasztalatával. És ezek valódi háborúk, nem terepasztal játékok nagyra nőtt óvodásoknak!
Semmi féle releváns tudásod vagy tapasztalatod sincsen se neked, se az önmagán kívülnek.
Ehhez képest pl. Dél-Szláv háborús veteránokat meg ex légiósokat akartok okítgatni valós háborús harcászatból. :(
És a fórum látogatók egyértelmű jelzései ellenére (röhögős fejek és kommentek) még mindig nem érzitek azt, hogy gáz amit csináltok!
Nálatok rosszabb reklám nem kell a MH-nak, de komolyan... Ha Kriss nem járna ide, kétségbe lennék esve a honvédségünk szellemi színvonalát tekintve. :confused:

Mi meg annak örülünk, hogy te nem kaphatsz fegyvert ebben az országban. o_O
Lehet, még az ukrán sem adna a kezedbe.

Fikázod az oroszok teljesítményét. Oké rendben van, de ha már fikázod, akkor mérjed már valamihez hozzá!
Ha azt mondod, szarok az oroszok, akkor nyilván tudsz mondani olyat aki jobban csinálná, igaz?
Ha meg nem tudsz, akkor mire fel állítod, hogy szarok?
Még egyszerübben, hogy te is megértsd: Ha nem tudsz olyan európai államot mondani, amelyik jobban haladna az ukránok ellenében, akkor kijelenthetjük, hogy Európában az oroszok a legjobbak. És ennek baromira nincs köze ahhoz, hogy ki háborúzik és ki nem!

Értem én, hogy a kis könyveidben ezek ilyen szépen le vannak írva, de a valóság ezzel szemben az, hogy az 1000km-nél is hosszab fronton csak egy-két pár kilóméteres szakaszon történt támadó művelet, míg a többi 100km-ekben mérhető szakaszokon pedig nem volt ilyen vagy csak szórványos adok kapok volt, vagy inkább ukrán próbálkozások voltak. Bármennyire is megfogsz ezen lepődni, de a nagy többséget , bele értve az orosz és ukrán katonákat is, akik az árkokban fagyoskodnak, baromira nem érdekli, hogy te és a kollégáid mit neveznek hadászati műveletnek vagy harcászati szintnek itthon, a meleg kuckóban, a vasalt egyenruhát simizgetve. Az újságírókat meg pláne nem érdekli.
Amit a nagyérdemű látott 2023-ban: "Oltári nagy ukrán ellentámadás van kéremszépen. Megindulunk és bezavarjuk az oroszokat az Azovi tengerbe!" Ezt nem én találtam ki, hanem ezt kommunikálták az ukránok és a nyugati sajtó is! Viszont mint látjuk, ebből nem lett semmi sem megvalósítva (pedig Rácz András mennyire igérte), hát nem csoda, ha a másik oldal kihasználja ezt és ráolvassa az ukránokra és a nyugatra.

Én azt írtam, hogy lássuk az összehasonlítási alapot! Lássuk, ki csinálná jobban! Szerintem ez nem olyan nehezen értelmezhető kérés!
Olyat meg én nem mondtam, hogy az támadás, nem támadás. Az is támadás ugyanúgy, mint az ukrán.
Amit én állítottam, az az, hogy az ukránoknak volt egy nagyon világos és a világsajtóban szétkürtölt célja, aminek eléréséhez lett volna az eszköz a nagy tavaszi ellenoffenzíva, amit a modern nyugati harceszközökkel fognak végrehajtani.
A hangsúly a szétkürtölésen van!
Dicsőséges győzelem...
Ez csak a hollywoodi meséken szocializálódott embereket érdekli, senki mást. A győzelem az győzelem akkor is, ha az első menetben kicsapod az ellenfeled és akkor is ha 12 véres menet után a te kezedet emelik a magasba. A bunyóban, az igazi bunyóban kap pofont mindkét fél. A végén kiderül, ki marad állva.
Nekem nincsenek álmaim meg vágyaim ezzel a háborúval kapcsolatban, talán csak annyi, hogy ne kelljen már nekem szívnom azért , mert két olyan állam üti egymást, akik se nem EU , se nem NATO tagok.

Hogy ki áll győzelemre?
Talán nézd meg, hogy hogy élnek az emberek Oo.-ban és hogy Ukrajnában. Rengeteg videó elérhető az orosz életről akár magyar nyelven is. Érdemes megnézni őket. Nem tűnnek veszteseknek.

Lényegtelen, hogy mit feltételezel bármelyik NATO/EU haderőről. Ugyanis nem ők arcoskodtak.
Ők egységben védekeznek, Putyin csak azt meri és tudja megtámadni, aki gyengébb nála. Úgy látszik rosszul mérte fel saját erejét, mert még az Ukránnal sem bír. o_O

Röviden az csinálja jobban, aki jobban méri fel saját és az ellenfél erejét.

A győztes kérdése nem a lakosság életszínvonala vagy életkörülményei alapján dől el.
Az USA jó gazdasági kondíciókkal vesztett Vietnámban, Afganisztánban.
Lényegtelen a moszkvai emberek életszínvonala, ha a katonai és politikai célok nem érhetők el. :eek:

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 429
46 264
113
Nálatok rosszabb reklám nem kell a MH-nak, de komolyan... Ha Kriss nem járna ide, kétségbe lennék esve a honvédségünk szellemi színvonalát tekintve. :confused:
Egyszer már írtam, hogy a volt férjem alezredesként ment nyugdíjba, és ledoktorált logisztikából. Viszonylag sok katonát ismertem, de nekem az altisztek sokkal értelmesebbek voltak a tisztek többségénél. A repülősök, helikopteresek kimagaslottak értelmileg a többi közül. Jó, ez még az átkosban volt, elképzelhető, hogy valamennyit javult a színvonal.

Ukrajna nyugati segítséget kér az orosz támadás után​

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a Nyugatot, hogy gyorsítsák fel további légvédelmi rendszerek és lőszerek szállítását Ukrajnába a ma reggeli hatalmas támadásra válaszul.
Azt is kéri, hogy Ukrajnát lássák el minden típusú harci drónnal és nagy hatótávolságú rakétákkal.

És hagyja jóvá a befagyasztott orosz vagyon felhasználását Ukrajna megsegítésére és felszólított az orosz diplomaták nyugati fővárosokban és nemzetközi szervezetekben való elszigetelésére.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704209418

Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció volt Ukrajna területén végrehajtott különleges katonai hadműveletének fő pontjairól 2024. január 2-án, moszkvai idő szerint 17.37-ig,

1. Zaporozsjei irány

Pentacles - nincs változás.
Rabotino és Verbovoye – az orosz fegyveres erők folytatják a támadásokat Rabotino falu nyugati részén és délkelet felől, fokozatosan taszítva el az ellenséget a településtől. Verbovoe felé haladnak.
Az ellenség erősítést hoz és erősíti a védelmüket.

2. Vremevszkij párkány
Az orosz fegyveres erők Priyutnoye falutól északra nyomulnak és Staromayorskoe településtől nyugatra. Itt még nincs nagy előrelépés.
Az ellenség védekezésben van.

3. Ugledar
A város déli részén és a dacha területén - nincs nagy változás.
Novomikhailovka területén a harcok a falu délkeleti szélén folytatódtak.
Északnyugatra a „menagerie”-től nyugatra Paraskoveevka település irányában csaták folytak.

4. Marinka
Az orosz fegyveres erők megtisztították az ellenséges erődítményeket a város szélén.
Nagy offenzíva Georgievka és Krasnogorovka falu ellen, még nem érték el ezeket.
Délen továbbra is nyomás nehezedik Pobeda falura.
Maga a falu még mindig az ukrán fegyveres erők alá tartozik.

5. Avdeevka
Az orosz fegyveres erők kis előrelépést tettek Stepovoye település területén, Ocheretino irányába és a magánszektorban a szennyvíztisztító telepek közelében.

6. Artemovszk
Az orosz fegyveres erők kissé előrenyomultak Bogdanovka, Khromovo, Kleshcheevka és Kurdyumovka település közelében.
Az Orekhovo-Vasileviki, Andreevka esetében nincs előrelépés.
A Chasov Yar megtámadásához legalább az ellenséget a csatorna mögé kell lökni, és be kell venni Krasznoét és Bogdanovkát.

7. Krasznij Liman
Az orosz fegyveres erők visszaverték
az ellenség azon próbálkozásait, hogy a Torszkij-párkányon és a Serebrjanszkij-erdészetben visszaszerezzék az elveszett területeket.
Terny-Yampolovka térségében, valamint Makeevka település térségében nő az orosz fegyveres erők nyomása.

8. Svatovo-Kupyansk
Az orosz fegyveres erők némi előrelépést tettek Sinkovka település területén. Egy másik erődöt is elvittek Oskol keleti partján.

9. Gorlovka, Krynki, Seversky párkány - nincs változás.