[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Csodálom, hogy még ennyien olvassák itt dudit. Én már csak automatán adom a fejecskét és görgetek tovább, úgyse tesz hozzá semmi értelmeset.
Ami árt, hogy jópáran még reagálnak rá, így elcsúsztatva a topic-ot egy szélmalom harccá ahol az egyik félnek elég csak értelmetlen hülyeségeket beböfögni, hogy vita látszatát keltse az egyszeri olvasóban.


Kijev
kCfXRPi.jpg

nmRJpJz.jpg


Állítólag áram nélkül maradt a város, összes kamerát lekapcsolták, 20+ robbanást írnak, volt olyan célpont aminél utórobbanások sorozata történt.


+Lemberg
kiJkdCy.jpg




4VaenjW.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 725
55 689
113
Ez valóban nem tűnhet soknak. Azért megtennéd, hogy felsorolod nekem azokat az európai országokat, amelyek hadserege egy év alatt ennél nagyobb területet tudna elfoglalni ettől az Ukrajnától?

Ez meg így értelmetlen vagdalkozás!
Az 1000km-nél is hosszabb front mekkora részén támadtak az oroszok? Bahmutnál támadtak, Herszonnál és Zaporozsjénél védekeztek. Avdijivkánál és Rabotinonál megint támadtak. Ráadásul ezek időben is eltérnek egymástól!
Szóval nem lehet kijelenteni, hogy a harcokból mennyi volt a védekezés és mennyi a támadás. Viszont az ukránok és persze a nyugati politikusok és sajtó hülyesége miatt, miszerint zajlik a nagy tavaszi/nyári/őszi ellentámadás, bizony úgy tűnhet, hogy az oroszok csak védekeznek.
Konklúzió: A hülyék még mindig az ukrán/NATO oldalon vannak, akik rendszeresen belelépnek ugyan abba a kutyaszarba. Beszélnek össze vissza, aztán meg az egész a nyakukba ömlik.
Ez s kutyaszaros kép eléggé zavaros. :)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A valósággá vált rémálom

A 2023-as év legnagyobb geopolitikai vesztese Ukrajna, amely számára egyre inkább a lét a tét, nem pedig az elveszített területek visszaszerzése.
A nyugati támogatók háborús elfáradása, belső vitái ellenére azonban Kijev még kitart, és a Nyugat sem nagyon dobhatja be a törülközőt.
A tárgyalások lehetősége már fel-felvillan, ám 2024-ben feltehetően még a szomszédban dúló háborúval kell együtt élnünk.
Az év végi kölcsönös rakéta zápor pedig nem a háború kifulladásának a jele. Sokkal inkább azt jelzi, hogy ez a háború egyre inkább rémálommá válik az ukránok számára.

Az amerikai Military Watch Magazine a mostani támadások kapcsán felhívja a figyelmet arra is, hogy a csapások nemcsak egyre pontosabbak, de mind érzékenyebb objektumokat érintenek, így a nagy hatótávolságú Storm Shadow rakéták raktárát, vagy azokat a repülőtereket, ahonnan az ezeket indító gépek szállnak fel. A magazin mindebből azt a következtetést vonja le, hogy mindez annak a jele, hogy az ukrán hadsereg egyre közelebb kerül az összeomláshoz.


Orosz drónok támadják Kijevet – 21 stratégiai bombázó szállt fel!

Nehéz nap vár Ukrajnára
2024.01.02. | 07:15

A hajnali órák óta robbanások hallatszanak Kijevben, miközben orosz légicsapást hajtanak végre drónokkal, miközben 21 orosz stratégiai bombázó szállt fel, és várhatóan a következő órákban katonai célpontokat ér el.
Konkrétan 17 db Tu-95 és 4 db Tu-22 szállt fel.

Szokatlan tevékenység, amikor nagyszámú 17 orosz Tupolev Tu-95 nagy hatótávolságú stratégiai bombázó és 4 Tupolev Tu-22 szuperszonikus repülőgép repül. #tupolev #tu95 #tu22 #oroszország #ukrajna

Térkép, amely segít mindenkinek az eligazodásban
Kék: Tu-95 rakéták
Fehér: ballisztika
Piros: a Tu-22s jelenlegi helyzete
Fekete: Geran-2 kilövő irányzékok

Vitalij Klicsko kijevi polgármester körülbelül egy órával azután számolt be, hogy robbanások történtek a fővárosban, miután a fővárosi régió katonai parancsnoksága bejelentette, hogy drónokat észlelt a város felé.

"Dronok lángoló törmelékei égnek (…) a Desnyansky kerületben" - jelentette be a Telegramon.

A légiriadók Kijev, Csernyihiv, Cserkaszi, Mikolajiv és Herszon régiókban 03:30-kor vannak érvényben.

Mikolajiv polgármestere szerint a légvédelmi védelmi tömbök orosz kamikaze drónokat lőttek le a városban, és a törmelék tüzet indított.

Tegnap hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy az ukrán katonai infrastruktúrát ért orosz csapások megnövekednek, megtorlásul a szombaton Belgorod városában civilek ellen 25 halottal (köztük öt gyermekkel) elkövetett bombázásért.

Az orosz erők csapássorozatot is végrehajtottak az újév virradatával, Kijev "rekordszámú" drón használatára utalt.

Ukrajna ismét kemény ütés előtt áll!! Kilenc Tu95 "Bear" bombázó hagyta el a bázist, és elindult a kilövési koordináták felé, hogy csapást mérjen Kiev

2024 első napján az oroszoknak sikerült áttörniük az odesszai légvédelmet és aránytalanul nagy károkat okozni a katonai infrastruktúrában, valamint sikerült felderíteni és megsemmisíteni a HIMARS-okat Bahmut irányban. Az idei év nagyon érdekesnek ígérkezik.…

Megindul a riasztás Ukrajnán keresztül.
Az első X-101-eseknek 30-40 percen belül be kell lépniük Ukrajna légterébe.

Oroszország folytatja a reagálást Belgorod miatt ukrán katonai létesítmények és a támadásért felelős személyek ellen Ezt a drónt Kijev Ukrajna felett repülve vették fel

Mivel az ensz biztonsági tanácsában ülő fos küldöttek nem látták a belgorodi gyerekek halálában a kokós zselé és a kaprok háborús bűnét, az oroszokat okolva a történtekért, ezért mostantól banderisztánban jobb lesz az óvóhelyeken ücsörögni. Ja, hogy zselé meg a rada onnan keménykedik, azt már régóta láthatjuk.

Piszkosul jó a muszkák hírszerzése (legutóbb a Palace - Harkov), zselét már rég kiszedhették volna, de eddig valamiért kímélték. Szerintem most már az ő bunkereit is figyelik, hogy melyikbe temessék el.

Keith Kellogg amerikai hadseregtábornok és Robert McCreery amerikai nemzetbiztonsági és hírszerzési szakértő megérkezett Harkovba, de azóta nincs hír róluk? Tippeim: hőlégballon, Palace cápák vagy Crocodylus harkovianus.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

Kanada újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idei első nemzetközi telefonbeszélgetését Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatta, akinek köszönetet mondott, amiért országa újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket és hozzá való rakétákat adott Ukrajnának.
"Hálás vagyok Justinnak azért, mert hajlandó volt segíteni az ukrán légtér védelmének megerősítésében, különösen azért, hogy további NASAMS légvédelmi rendszereket és rakétákat szállított számunkra"
- fogalmazott az ukrán elnök az X közösségi platformon.

Hozzátette, hogy az általa közzétett ukrán békejavaslat megvalósításán dolgozó tanácsadók negyedik találkozójának előkészítéséről is beszéltek, a tanácskozást várhatóan január közepén, Davosban tartják.

A norvég kormány úgy döntött, hogy engedélyezi a Norvégia által gyártott fegyverek és védelmi termékek közvetlen értékesítését Ukrajnába - derült ki a kabinet hivatalos honlapján közzétett közleményből, amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál idézett.

A döntés január 1-jén lépett életbe. Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna támogatása fontos a norvég és az európai biztonság szempontjából.

Petteri Orpo finn miniszterelnök hétfőn közzétett újévi köszöntőjében kijelentette, hogy kormánya továbbra is segíti Ukrajnát, és ezzel párhuzamosan Finnország saját védelmi képességeit is erősíti. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy csaknem két éve tart az Ukrajna elleni "brutális" orosz háború, amely megváltoztatta Európa biztonsági helyzetét, miközben "az ukránok bátran küzdenek hazájukért, egész Európáért és a nyugati értékekért".


RCC

Egy új plate carrier olyan mint amikor az ember másodszorra nősül.
A remény győzelme a tapasztalat felett.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
690
1 910
93
Csodálom, hogy még ennyien olvassák itt dudit. Én már csak automatán adom a fejecskét és görgetek tovább, úgyse tesz hozzá semmi értelmeset.
Ami árt, hogy jópáran még reagálnak rá, így elcsúsztatva a topic-ot egy szélmalom harccá ahol az egyik félnek elég csak értelmetlen hülyeségeket beböfögni, hogy vita látszatát keltse az egyszeri olvasóban.


Kijev
kCfXRPi.jpg

nmRJpJz.jpg


Állítólag áram nélkül maradt a város, összes kamerát lekapcsolták, 20+ robbanást írnak, volt olyan célpont aminél utórobbanások sorozata történt.


+Lemberg
kiJkdCy.jpg




4VaenjW.jpg
Nagyon sok dolog van amihez nagyon jól, és szakmai szintén szól hozzá. Az, hogy a stílusa ilyen, az meg vagy tetszik, vagy nem . Valóban túl sokáig köti az ebet a karróhoz. Ebben lehet az ukránokra hasonlít. Amúgy meg ez nem egy irodalmi meg szivárványszoknyás topik ahol egymás lelkét kell pátyolgatni. Meg nem is kocsma ahol bele kell állni a felesleges vitákba. De ha nam lesznek olyan tagok, akik az utca embere él azért jártasabbak katonai területén, akkor tényleg hamar kocsmaszintre jutunk. Több Dudi kellene a topikba, és igen, több szerénység is a részükről, sokkal több. De szakirányu fórumot a szakma ismerői nélkűl szerintem nem lehet csinálni. Én a kezdetek őta olvasom, és elképesztően higúlt, és "elcivilesedett" sajnos....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 519
113
A reggel Kijevben nem kávéval indult.

A Podolszki régióban több helyen is vannak tüzek.Becsapódásokat regisztráltak az ukrán főváros Szvjatosinszkij, Pecserszkij, Obolonszkij, Desznyanszkij kerületeibe is.

A város egyes részein a sztrájkok után nincs áram- és vízellátás.

Eddig 110 repülőgépről indított rakétát számoltakaz ukránok. A csapások folytatódnak, rakétákat észlelnek Ukrajna égboltján

Megelőlegezve a kérdést, miért?!: Feodosiáért és a britek kérésére megsemmisült orosz hajóért. Belgorodért és gyermekeiért, Donyeckért, amit egész szilveszteren zajlott. A nácizmus és az amerikai pénz szerelméért. A hülyeségért és a korrupcióért. Íme válasz a miértre.

Az ukrán csatornák újabb rakéták érkezéséről számolnak be Kijevben
(DNR Novosti)

EcOOso9-Bso.jpg







 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 455
113
Szükséges "haladniuk"? Miben mérjük a sikert? Kilóméterben? Hektárban? Okozott/elszenvedett veszteségben? Avagy, te melyik országban laknál most?
Ha hasonlat jut eszembe, akkor az egy csónak, aminek az evezősével egy fuldokló verekszik...időnként kap a fejére az evezővel, ő néha vizet fröcsköl a ladikba, de kb. itt ki is merül az ügy.

Putyin meg már akkor nyert, amikor bevezették ellene az első szankciós csomagot.

Tekintve, hogy Ukrajnát akarja, kell a terület.
Már azért is, mert olyan megyéket akar elcsatolni, ami nem az övé. Akkor viszont meg kellene szerezni.
Tehát Putyin a "sikert" már csak donbasszi falvakban tudja felmutatni. Mivel kiverték Harkov alól, Kijev környékéről, elbukta Herszont, égetően kellene valami "siker". Egy Bahmut 40-50 ezer orosz életébe került, ezért nagy városról, (Harkov, Odessza) már nem álmodozhat, nincs hozzá feláldozható katonája.

Maradnak a donbaszi falvak. Viszont az ukrán meg csak úgy fogy, ahogy az orosz. Ez egy csapda helyzet.
Nagy eredményhez, nagy kockázattal és hatalmas veszteség árán juthatna. Marad a darálódás.

Hogy Putyin bármit is nyert volna azt kétlem. Amig:
  • Napi több száz orosz katona hal meg.
  • Nem tud valamilyen eredményt, az elvesztetthez mérhető területi nyereséget felmutatni.
  • Az ukrán haderő sikeresen ellenáll.
  • A nyugati fegyverek és pénz erősíti Ukrajnát.
  • A NATO-nak van lehetősége Ukrajnát irányítani, területet uralni.

Addig az eddigi eredményei is veszélyben vannak!

Mit nyert szerinted?
Függetlennek mondja magát, mert elindíthatott egy háborút. Csakhogy nem tudja megnyerni. Ahhoz ugyanis a világnak el kellene ismernie terület szerzésének eredményeit. Ilyen nem lesz, de ezért jó ezt kérni. Így elmondhatja, hogy "a nyugat nem akar megegyezni"....
Amivel alá tudja támasztani, a "nyugat a felelős a háborúért" narratívat.
Ez nyereség? Szerintem nem.

Viszont érezni, hogy nem akar megegyezni, még próbálkozik, bízik Trump-ban.

Néha kijön rajta a NATO kiképzés.... sőt szinte mindig.
Elfogy egy nemzet egy értelmetlen harcban, és neki ez győzelem.... Szerencsétlen azt se tudja, hogy az emberélet a legértékesebb!
Ezt még I. Pürrhosz király is tudta. Igaz ő nem kapott NATO kiképzést XD

Látszik, te SEMMILYEN kiképzést nem kaptál.
:)

Elfelejted, hogy az ukrán legalább annyira nem adja fel hazáját, mint az orosz. A Szovjetunióban sem tette a 2. világháborúban. Most, hogy már saját hazáját védi, miért adná fel?

Ez valóban nem tűnhet soknak. Azért megtennéd, hogy felsorolod nekem azokat az európai országokat, amelyek hadserege egy év alatt ennél nagyobb területet tudna elfoglalni ettől az Ukrajnától?

Ez meg így értelmetlen vagdalkozás!
Az 1000km-nél is hosszabb front mekkora részén támadtak az oroszok? Bahmutnál támadtak, Herszonnál és Zaporozsjénél védekeztek. Avdijivkánál és Rabotinonál megint támadtak. Ráadásul ezek időben is eltérnek egymástól!
Szóval nem lehet kijelenteni, hogy a harcokból mennyi volt a védekezés és mennyi a támadás. Viszont az ukránok és persze a nyugati politikusok és sajtó hülyesége miatt, miszerint zajlik a nagy tavaszi/nyári/őszi ellentámadás, bizony úgy tűnhet, hogy az oroszok csak védekeznek.
Konklúzió: A hülyék még mindig az ukrán/NATO oldalon vannak, akik rendszeresen belelépnek ugyan abba a kutyaszarba. Beszélnek össze vissza, aztán meg az egész a nyakukba ömlik.

Már bocs, de ez nagyon gyenge érvelés. Az ukrán támadás az támadás, az orosz az nem, mert csak az arcvonal kis részén támad.
:confused:
Miért magyarázod így félre? Hogy úgy tűnjön, az egyik eredménye szar, a másik meg nem? o_O
Az orosz annyira nem áll győzelemre, hogy elvesztette Herszont, Harkovot és Kijev környékét!
Ehhez nézd a 283 km2-t!!!

Ja, úgy már nem tűnik dicsőséges győzelemnek az utóbbi másfél év teljesítménye!

Na ezért éltek álomvilágban. A vágyaitok szerint válogatva az adatok között magyarázzátok a dolgokat, figyelmen kívül hagyjátok a nem tetsző tényeket.

Az orosz haderő egy év alatt Bahmutot és Marinkat tudta elfoglalni. Előtte még elvesztette az eredetileg megszállt terület harmadát, felét. Akkor győzelemre áll?
:eek:

Autóskártya szintű érvelés. Ukrajnának nem a 288 km2 a problémája, hanem hogy hamarosan kifogy a mozgósítható élőerő tartalékból, és nyugatról sem jön már a fegyverutánpótlás. 40 millió ember hamarabb fogy el mint 140 millió. Aki ezt kimondja, az szerinted putyinistaszektáskonteós. Aki eltagadja, az felsőbbrendűatlantistademokratafényeslelkű.
Közben meg a gyenge oroszok, nemlétező fejlesztésekkel, hidegháborús fegyverekkel úgy is megnyerik a háborút, hogy alig támadnak, vagy csak tyúklépésben haladnak előre. Nyilván nyugaton is mind putyinistaszektások az újságírók, politikusok, katonai felsővezetők akik kongatják a vészharangot Ukrajna ügyében.

A 140 millió vs. 30 millió nem autóskártya szintű érvelés?
:)
Az orosz 400-600 ezer bűnöző és zsoldos haderővel szopatja magát Ukrajnában.
Ha mozgósítana, akkor játszana a lakosság szám.
De hát azt Putyin a választások előtt nem meri megtenni, inkább kinyírja addig a szárazföldi erejét.
Ezt látjuk két éve, persze, hogy nincs eredmény, hiába kaliberez, bombáz, rakétáz lakótelepeket.
A nyugatnak addig van esélye szopatni Donbasszban, ha már feláldozza a hadseregét a hatalmon maradása érdekében.

A nyugati média ne zavarjon. Ott demokrácia van, sok minden megjelenhet. o_O Sok marhaság is, aki azt válogatja álmai alátámasztására, az csalódik. Vannak chamtrail, 911, ufó hívők is. Az orosz propaganda bármilyen tartalmat meg tud jelentetni, hisz nincs olyan cenzúra, mint Putyinisztánban. Azt meg könnyen megpörgetik, hogy befolyásolják az információs teret. Ezért nem Putyin fan mindenki. Csak aki, pénzért írja a ruszkifost. :cool:
Teljesen mindegy, hogy sok-e a 288 km2, vagy kevés, mert az oroszok egyértelműen nem Ukrajna katonailag való meghódításában gondolkodnak. Az, hogy harcolnak és időnként támadnak, csak egy eszköz, hogy fogyasszák a különböző ukrán tartalékokat. Nekik az lenne a legjobb, ha az ukránok támadnának tényleg az utolsó ukránig, de ennyire azért nem járnak a kedvükben.

Az ukránok elfogyásáról azért mindenki, aki kicsit is reálisan szemléli a dolgokat, úgy beszélt, mint ami a közeljövőben várhatóan megtörténik, ha nem változik Ukrajna támogatásának minősége. Azt gondolom, hogy azzal még te sem tudsz vitatkozni, hogy ha Ukrajnát 1v1-ben Oroszország ellen tartják harcban, akkor nem az oroszok fognak hamarabb kifogyni bármiből is, szimplán azért, mert kb. mindenből 10-szer annyiuk van / volt legalább, mint az ukránoknak. (Az oroszok is feljebb csavarják a fokozatot, esetleg behívnak még félmillió katonát, bevonnak Észak-Koreai egységeket, esetleg kínaiakat, stb).

Amíg viszont ez nem történik meg, addig az oroszok elszüttyögnek Donbassz-ban, szépen komótosan haladgatnak, épp csak annyira sietve, amennyire muszáj, várják, hogy olyan állapotba jusson Ukrajna (akár az állam, akár a hadsereg), hogy bármit alá lehessen velük íratni. Hogy ez most tavasszal lesz, vagy jövőre, esetleg két év múlva, majdhogynem mindegy. Ebből következően viszont hogy 288 km2-t foglaltak, vagy 5000-et, esetleg 15000-et, sokadlagos kérdés, a lényeg a végén lesz papíron.

Szép álom. De nagyon alábecsülöd az ellenfelet. Szerinted a nyugati katonai tervezők nem ismerik a számokat?
Szerinted hány orosz katonát kell feláldozni egy ukrán haderő bedarálásához? Egy ukrán haderőnyit? Utána a maradék elszalad, vagy ellenáll? Ha ellenáll, akkor segít majd a kaliber és a kindzsal? Hát akkor hogyan kellene az ukrán nép ellenállását megtörni? Katonával? Orosz katonák hogyan tennék ezt? Megszállással, ugye?! Az meg hogy is menne, ha eddig sehogy? :confused:

Besetálnak Harkovba, Odesszába? Kijevbe?
Eddig sem ment....

Az ukrán ellenállást már SOHA nem tudja Putyin megtörni. A nyugat MINDIG ad pénzt, fegyvert, információt az ellenállásnak. Ez azt jelentené, hogy több millió orosz katona feláldozása után kellene még több millió, hogy valahogy megpróbálja uralni a megszállt, de partizán módon folyamatosan ellenálló népet.

Vagy azt hiszed, hogy az ukrán előjön Lemberg romjai közül és azt mondja, "bocsika, hol kell aláírni bármit...?"

Erről álmodoztok? Ezt beláthatod, infantilis vágyakozás. Semmi köze a valósághoz.

Más:

Ismét megdőlt egy hazugság: Oroszország gazdasága nem képes megfelelő minőségű szerszámgépeket gyártani, bár itt sokan bizonygatták. A valóság meg az, hogy Kínától kell beszerezni.


És milyen jó a bajban egy ilyen barát! Nesze neked BRICS álmok: Kína kihasználja és térdre kényszeríti a gyengülő oroszt.

Üdvözlöm. Meg Boldog Új Évet. Én csak olyan hetente párszor ide tévedő tévelygő vagyok. Nekem Ennyit ér .

Én csak egy egyszerű civil vagyok. De az Ön tolmácsolásában ezek erős szavak. nem égette kezét a klaviatúra ?

Szakmai érvek? Legalább jót röhögtem mindjárt év elején. Maga hol vette a kékfedelűt ?
Ön akkora agiprop hogy az KNDK bemondói sírva könyörögnének a receptért ,MESTER felkiáltással .
Kérem ne hagyja abba. Hisz Új Év Új Tavaszi ellentámadás .
Meghajlok belefecőlt ideje elött .
Ha Magának ennyit megér ,Ám legyen.
De a jövőheti disznó vágásnak, egy tornyos kis falumban több értelme van.

Üdvözlöm!

Szakmai vitában partner vagyok. A vádaskodás nem érdekel.

Jó disznó vágást!
:D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az oroszok S-500 PROMETEUS légvédelmi rendszert készítenek a valódi veszélyben lévő fekete-tengeri flotta számára

A lényeg az, hogy az oroszokat meglepte az 560 km-es hatótávolságú rakéták jelenléte az ukránok kezében, ezért ők maguk az USA-UK-t hibáztatták ebben a kérdésben.
Az orosz leszállóhajót megsemmisítő Storm Shadow rakéta SCALP NAVAL típusú volt, 560 km-es hatótávolsággal.
A "Novocherkassk" leszállóhajó megsemmisítésének oroszokat ért tragédiája a szakértők szerint kizárólag a Krím légvédelmének köszönhető, amely szerintük sokáig hiába várt az új antik akciójára. -repülőgép rendszer "Prometheus".

Három éve az orosz kormány ígéretet tett az S-500-as légvédelmi rendszerre, amely megmenti a fekete-tengeri flottát, amelynek sorozatgyártása várhatóan 2022-ben indul.

"És hol van?" Szergej Iscsenko orosz szakértő csodálkozik.
Az S-500 légvédelmi rendszernek nincs analógja a világon

„Lehetséges, hogy az ukrán hadsereg 2023. december 26-án éjszakai Teodoszia elleni Storm Shadow rakétatámadást hamarosan kénytelenek leszünk mérföldkőnek tekinteni a Kijevvel a Fekete-tengerért folytatott harcunkban.
Mert, mint kiderült, akkor, teljesen váratlanul, az ellenség először használta a legújabb és legfejlettebb fegyvereket, amelyekkel korábban csak néhány NATO-ország rendelkezett.
Emlékeztetnék arra, hogy ennek eredményeképpen az ukrán fegyveres erőknek sikerült megsemmisíteniük a mólón horgonyzó Novocherkassk hajót.

Az égett hajótest töredékei azonnal a földre estek, a felépítmény, a fegyvertartó és a radar megcsavarodott fémrészeit másnap reggel találták meg a helyiek a leszállóegység dokkolópontjától több száz méterrel.
Ami a novocserkasszki legénység áldozatait illeti, a hivatalos hatóságok ebben az ügyben, a mai Oroszországban megszokott módon, a mai napig hidegen hallgatnak” – mondta.

Most az orosz védelmi minisztériumnak kell kitalálnia, hogy a Storm Shadows rakétákkal rendelkező ukránoknak hogyan sikerült büntetlenül 500 kilométert átrepülniük a Krím és a Fekete-tenger felett.
Kiderült, hogy a kedden Feodosziát eltaláló Storm Shadows rakéták hatótávolsága kétszerese az azonos típusú fegyverek ismert példányainak, amelyeket London korábban Ukrajnába szállított.

Ma már világos, hogy korábban a Storm Shadows rakéták semmilyen módon nem tudták megtámadni Feodosziát. Egyszerűen nem érnék el. Szevasztopolban igen.
Mert a NATO által közzétett taktikai és technikai jellemzők szerint maximum 270 kilométeres repülési hatótávolságuk volt.
Mindeközben attól a vonaltól, ahol a Viharárnyékot az ukrán Szu-24M bombázók indították, a kikötőig, ahol a Novocserkaszk leszállóhajó dokkolt, legalább kétszer olyan messze van.
A rakéták az egész Krím-félszigeten is átrepültek északnyugatról délkeletre, mielőtt célba értek" – mondta.

Ez csak tény, és az orosz média már a csapás napján felhívta a figyelmet arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan jutottak el idáig ezek a rakéták?

"Most az orosz védelmi minisztériumnak meg kell értenie, hogy az ellenség az új Storm Shadow rakétákkal hogyan repült át 500 kilométert a Krím és a Fekete-tenger felett büntetlenül."

A december 26-án éjszaka történtek elemzése azt mutatja, hogy Ukrajna valóban megkapta a Storm Shadow/SCALP-EG kezdeti verzióját, amelynek hatótávolsága eléri az 560 km-t.
Ez a fajta rakéta csak egyes NATO-országok felszereléséhez érhető el – folytatta a szakember.

Mi fenyegeti tehát a fekete-tengeri flotta egészét egy ilyen új támadással?
A fenyegetés az, hogy szinte nem maradt olyan haditengerészeti bázis, ahol az orosz hajók biztonságban érezhették volna magukat az ukrán nagy pontosságú cirkálórakéták újabb elsöprő támadásaival szemben.
Vlagyimir Petrovics orosz haditengerészeti szakértő elmondta: „Nagyon szomorú vagyok, hogy a flotta és bázisai biztonsági és védelmi rendszere ilyen alacsony szinten van. Tudom, ki hozta ebbe az állapotba. De szeretnék egy kérdést feltenni, hogy a kikötővédelmi rendszer, beleértve a flottát is, miért nincs egyértelműen megszervezve?

Ehhez minden erőnk és eszközünk megvan, vadászgépek, megfigyelőrendszer, van AWACS.
Léggömböket be lehetne vetni a hajók védelmére.
Elszomorít ez az egész, hogy nem tudjuk hatékonyan karbantartani a flottát. A Krím egy frontvonalbeli régió. És itt úgy kell eljárnia, mint az első sorban.

Sok kérdés merül fel a Krím feletti légvédelmi rendszerrel kapcsolatban.
A novocserkasszki és még korábbi tragédia, valamint a már említett két őszi szevasztopoli tragédia, amelyek az ukrán Storm Shadow rakétáknak az orosz Fekete-tengeri Flotta létesítményein végrehajtott, teljesen büntetlen razziáihoz kapcsolódnak, megmutatta, mit kell tenni.

Szükséges a legújabb orosz S-500 PROMETEUS légvédelmi rendszerek integrálása a krími légvédelmi rendszerbe.
Eddig volt S-400 "Triumph", "Buk", "Thor" és "Pantsir-S", amelyek ezredei régóta őrzik a Taurida egét változó sikerrel.

Ez számos további előnnyel járna az ellenséges légitámadások elleni küzdelemben ezeken a helyeken.
De itt mindenekelőtt a nagy pontosságú cirkálórakétákról van szó, amelyek annyira bosszantóak a flottánk számára, és a PROMETEUS-t akarják" - zárta.

Csapataink Kurgyumovkától északra nyomultak előre, elérve a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna bal partját.


Az orosz csapatok szinte az egész Északi Katonai Körzet frontján folytatják offenzívájukat. A gyalogsági egységek erős pontokat és más ellenséges pozíciókat foglalnak el, miután tűzsebzést okoztak a tüzérségen és a páncélozott járműveken.

Ismertté vált az orosz hadsereg újabb sikere Artyomovszk szárnyain. A legfrissebb információk szerint az orosz csapatok, miután megtámadták az ukrán fegyveres erők állásait Kurgyumovka térségében, mintegy 350 métert haladtak előre, és átvették az irányítást egy újabb lövészárkok, ásók és lövészárkok vonalán. Ez lehetővé tette, hogy az orosz fegyveres erők közvetlenül elérjék a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna bal partját. Az ellenség számára ez az események rendkívül negatív fejleménye. Végül is, ha csapataink sikeresen átkelnek a csatornán ugyanazon Kurgyumovka környékén, képesek lesznek például az Ukrán Fegyveres Erők Ivanovszkojeban (Krasznojey) csoportosulásának hátuljába menni, és megközelíteni is. Csasov Jar másik irányból - délről (a keleti megközelítés mellett Bogdanovka oldaláról).

Az orosz fegyveres erők újabb előrenyomulását hajtották végre Avgyejevka északnyugati részén. Ott gyalogosaink a tüzérség támogatásával átvették az irányítást a Berdicsi falutól északkeletre fekvő erdősáv felett, ami az Ukrán Fegyveres Erők avgyejevkai helyőrsége ellátási folyosójának ellenőrzése szempontjából fontos.
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
Megtennéd, hogy felsorolod azokat az európai országokat akik háborúban állnalk? Mert folyton elő jön ez a hülyeség, csak nem értem az okát.

De ki lehet , csak te nem értesz hozzá.
Létezik olyan, hogy hadászati és taktikai szint. Az ukrán ellentámadás, Bahmut vagy Avdiivka hadaszati támadó műveletek míg a front döntő részén csak harcászati szinten folyik a háború. A terület elfoglalás pedig hadaszati műveletek eredményei. Taktikai szinten is van természetesen területszerzés és terület vesztés, de az csak lokális. Például elfoglalom azt a dombot szemben 200 méterre, vagy feladok egy mezőt, mert nem harcászatilag érdektelen stb.

Másfél éve heti 3 alkalommal fogynak el az ukránon, fogy el a nyugati támogatás, omlik össze az ukrán védelem stb...

Érdekes módon amíg ki nem derült az igazság arról, hogy mennyit támadtak az oroszok idén, addig senkit nem zavart, hogy hülyeség az autóskártya szintű érvelés, a vagdalkozás, a bezzeg mások stb. Hovatovább még tetszett is a blődség a szektának, hisz egybevág a narratívával. Amint kiderült, a hülyeségről, hogy hülyeség és az év nagy részét végigtámadták az oroszok, azonnal jön a valóságtagadá, a ferdítés és a többi szokásos marhaság.
Nem másfél éve, hanem csak amióta a terhes nőket, fogyatékosokat, félszeműeket, öregeket, 16 éveseket sorozzák. Pontosabban őket is már csak erőszakkal kapkodják össze az utcáról.
De ezt is leírták már neked előttem legalább 10x. De te csak hazudj, ferdíts, csúsztass tovább, mint egy jó balliberális. Mr. Szekta.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 739
77 774
113
Nem másfél éve, hanem csak amióta a terhes nőket, fogyatékosokat, félszeműeket, öregeket, 16 éveseket sorozzák. Pontosabban őket is már csak erőszakkal kapkodják össze az utcáról.
De ezt is leírták már neked előttem legalább 10x. De te csak hazudj, ferdíts, csúsztass tovább, mint egy jó balliberális. Mr. Szekta.
Aha. Aztán mégis valid az a jelenség, hogy Ukrajna szerte tele az orszag fiatal férfiakkal, hisz a mozgósítás 2023-ban a következő szabályok alapján változott:
  • A mozgósítás alsó korhatára 27 évről 25 évre csökken.
  • Akik a háború kitörése előtt vonultak be kötelező sorkatonai szolgálatra, azokat leszerelik, de hat hónappal később már ismét mozgósíthatják őket.
  • A törvény kihirdetése után legfeljebb 60 napja lesz mindenkinek arra, hogy önként felkeresse a toborzóirodákat, s katonai nyilvántartásba vétesse magát. A hadköteles korúaknak kötelező lesz maguknál tartani megújított, aktualizált katonakönyvüket. Akik ezt elmulasztják megtenni, azokkal szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak. Letilthatják a bankkártyáikat és telefonos SIM-kártyáikat, megvonhatják vezetői engedélyüket, semmilyen típusú lejáró személyi okmányaikat nem hosszabbíthatják meg, nem rendelkezhetnek szabadon ingatlanjaik felett.
  • Azt, hogy a hadköteles korú férfiak felkeressék a toborzóirodákat, a helyi önkormányzatoknak és a munkáltatóknak lesz kötelező kontrollálniuk, annak elmulasztása számukra is felelősséggel járhat. Aki vét ez ellen, bizonyos esetekben akár 204 ezer hrivnyáig terjedő pénzbüntetésre számíthat, aki pedig megtagadja a besorozáshoz elengedhetetlen katonai-orvosi bizottsági vizsgálatot, háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
  • Akik jelenleg felmentéssel rendelkeznek, újonnan igényelniük kell ezt a lehetőséget. Mindeközben több kedvezményes kategória megszűnik. Ezentúl a 3. kategóriás rokkantakat is elvihetik katonának. Ez azt jelenti, hogy aki csak az egyik szemére lát vagy csupán egyetlen vesével, tüdővel rendelkezik, ezentúl nem élvez felmentést. Mint ahogyan a másoddiplomás képzésben részesülők sem.
  • Minden 25 év alatti állampolgár számára katonai alapszolgálatot vezetnek be. Az alapszolgálat alól mentesülnek a fogyatékkal élők, a katonai kiképzésen már átesettek, az ukrán állampolgárság felvétele előtt katonai kiképzésen részt vett személyek.
  • A katonai alapszolgálat legfeljebb öt hónapig tart.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
288km² a diferencia, ez majdnem koppra megegyezik Mezőtúr területével, ami 289,72km².
Egyébként az év nagy részében támadtak az oroszok, hisz Bahmut május 20-án esett el és október 10-én kapott új erőre (a harcok Avdiivkáért 2022. 02.23. óta folynak) Avdiivka ostroma. Tehát az oroszok 2023-ban május 20. és október 10. közt nem támadtak csupán (ez se teljesen igaz, de ebben az időintervallumban nem volt harcászati jellegű támadásoknál nagyobb offenzív kísérlet). Ez összesen nagyjából 5 hónap a 12-ből!
Értem én, hogy fáj az igazság, de legalább olyan hülyeséget találjuk már ki aminek csak egy hangyányi alapja van. Mert ez így ebben a formában, nem dezinformáció vagy ferdítés, hanim sima hülyeség.
Magyarország úgy vesztette el területének a kétharmadát az 1 világháborúban .hogy gyakorlatilag nem is volt háború a területén.Magyarázkodhatsz ilyen Mezőtúros hasonlatokkal,de az lesz a lényeg amikor Oroszország lerakja az ukázt az asztalra,és alá fogják írni a szektás NATO haverjaid.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 980
66 194
113

Kanada újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök idei első nemzetközi telefonbeszélgetését Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatta, akinek köszönetet mondott, amiért országa újabb NASAMS légvédelmi rakétarendszereket és hozzá való rakétákat adott Ukrajnának.

- fogalmazott az ukrán elnök az X közösségi platformon.

Hozzátette, hogy az általa közzétett ukrán békejavaslat megvalósításán dolgozó tanácsadók negyedik találkozójának előkészítéséről is beszéltek, a tanácskozást várhatóan január közepén, Davosban tartják.

A norvég kormány úgy döntött, hogy engedélyezi a Norvégia által gyártott fegyverek és védelmi termékek közvetlen értékesítését Ukrajnába - derült ki a kabinet hivatalos honlapján közzétett közleményből, amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál idézett.

A döntés január 1-jén lépett életbe. Espen Barth Eide norvég külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna támogatása fontos a norvég és az európai biztonság szempontjából.

Petteri Orpo finn miniszterelnök hétfőn közzétett újévi köszöntőjében kijelentette, hogy kormánya továbbra is segíti Ukrajnát, és ezzel párhuzamosan Finnország saját védelmi képességeit is erősíti. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy csaknem két éve tart az Ukrajna elleni "brutális" orosz háború, amely megváltoztatta Európa biztonsági helyzetét, miközben "az ukránok bátran küzdenek hazájukért, egész Európáért és a nyugati értékekért".
Azokat a bizonyos nyugati értékeket egyszer felsorolhatna valami bennfentes politikus, mert így hirtelen csak az LMBTQ, BLM, Bandera és egyéb agyonrajongott kollégái, no meg a migransok, a politikai teszetoszasag, és a korrupció jut eszembe hirtelen.

Az Ukrajnában működő Nato legvedelm pedig már harmadik napja folyamatosan, teljesen leszerepel.
Képtelenek leloni a rakétákat veluk, leirtak, bebizonyosodott.
Elképzelni sem tudom mihez kezdene egy egy, vagy akár több elpuhult pipogya európai Nato ország egy egy ilyen szofisztikalt legibemutato esetén.
Úgyhogy Nasams meg egyebek ide oda, csak a nyíltan náci és korrupt ukrán rezsimet támogatják vele, további szenvedeseket okozva a civileknek míg el nem fogynak a civilek és a Nasams ok is.


A tervezet szerint az érintetteknek letilthatják a bankkártyáját, megvonhatják az útlevelét és a jogosítványát, de az állami ügyintézésből is kizárhatják őket. Férfiakat és nőket is. Közben az országban tovább folytatódnak a fegyveres razziák, és az utcai vadászat a 18 és 60 év közötti hadkötelesekre.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 733
6 587
113
Tekintve, hogy Ukrajnát akarja, kell a terület.
Már azért is, mert olyan megyéket akar elcsatolni, ami nem az övé. Akkor viszont meg kellene szerezni.
Tehát Putyin a "sikert" már csak donbasszi falvakban tudja felmutatni. Mivel kiverték Harkov alól, Kijev környékéről, elbukta Herszont, égetően kellene valami "siker". Egy Bahmut 40-50 ezer orosz életébe került, ezért nagy városról, (Harkov, Odessza) már nem álmodozhat, nincs hozzá feláldozható katonája.

Maradnak a donbaszi falvak. Viszont az ukrán meg csak úgy fogy, ahogy az orosz. Ez egy csapda helyzet.
Nagy eredményhez, nagy kockázattal és hatalmas veszteség árán juthatna. Marad a darálódás.

Hogy Putyin bármit is nyert volna azt kétlem. Amig:
  • Napi több száz orosz katona hal meg.
  • Nem tud valamilyen eredményt, az elvesztetthez mérhető területi nyereséget felmutatni.
  • Az ukrán haderő sikeresen ellenáll.
  • A nyugati fegyverek és pénz erősíti Ukrajnát.
  • A NATO-nak van lehetősége Ukrajnát irányítani, területet uralni.

Addig az eddigi eredményei is veszélyben vannak!

Mit nyert szerinted?
Függetlennek mondja magát, mert elindíthatott egy háborút. Csakhogy nem tudja megnyerni. Ahhoz ugyanis a világnak el kellene ismernie terület szerzésének eredményeit. Ilyen nem lesz, de ezért jó ezt kérni. Így elmondhatja, hogy "a nyugat nem akar megegyezni"....
Amivel alá tudja támasztani, a "nyugat a felelős a háborúért" narratívat.
Ez nyereség? Szerintem nem.

Viszont érezni, hogy nem akar megegyezni, még próbálkozik, bízik Trump-ban.



Látszik, te SEMMILYEN kiképzést nem kaptál.
:)

Elfelejted, hogy az ukrán legalább annyira nem adja fel hazáját, mint az orosz. A Szovjetunióban sem tette a 2. világháborúban. Most, hogy már saját hazáját védi, miért adná fel?



Már bocs, de ez nagyon gyenge érvelés. Az ukrán támadás az támadás, az orosz az nem, mert csak az arcvonal kis részén támad.
:confused:
Miért magyarázod így félre? Hogy úgy tűnjön, az egyik eredménye szar, a másik meg nem? o_O
Az orosz annyira nem áll győzelemre, hogy elvesztette Herszont, Harkovot és Kijev környékét!
Ehhez nézd a 283 km2-t!!!

Ja, úgy már nem tűnik dicsőséges győzelemnek az utóbbi másfél év teljesítménye!

Na ezért éltek álomvilágban. A vágyaitok szerint válogatva az adatok között magyarázzátok a dolgokat, figyelmen kívül hagyjátok a nem tetsző tényeket.

Az orosz haderő egy év alatt Bahmutot és Marinkat tudta elfoglalni. Előtte még elvesztette az eredetileg megszállt terület harmadát, felét. Akkor győzelemre áll?
:eek:



A 140 millió vs. 30 millió nem autóskártya szintű érvelés?
:)
Az orosz 400-600 ezer bűnöző és zsoldos haderővel szopatja magát Ukrajnában.
Ha mozgósítana, akkor játszana a lakosság szám.
De hát azt Putyin a választások előtt nem meri megtenni, inkább kinyírja addig a szárazföldi erejét.
Ezt látjuk két éve, persze, hogy nincs eredmény, hiába kaliberez, bombáz, rakétáz lakótelepeket.
A nyugatnak addig van esélye szopatni Donbasszban, ha már feláldozza a hadseregét a hatalmon maradása érdekében.

A nyugati média ne zavarjon. Ott demokrácia van, sok minden megjelenhet. o_O Sok marhaság is, aki azt válogatja álmai alátámasztására, az csalódik. Vannak chamtrail, 911, ufó hívők is. Az orosz propaganda bármilyen tartalmat meg tud jelentetni, hisz nincs olyan cenzúra, mint Putyinisztánban. Azt meg könnyen megpörgetik, hogy befolyásolják az információs teret. Ezért nem Putyin fan mindenki. Csak aki, pénzért írja a ruszkifost. :cool:


Szép álom. De nagyon alábecsülöd az ellenfelet. Szerinted a nyugati katonai tervezők nem ismerik a számokat?
Szerinted hány orosz katonát kell feláldozni egy ukrán haderő bedarálásához? Egy ukrán haderőnyit? Utána a maradék elszalad, vagy ellenáll? Ha ellenáll, akkor segít majd a kaliber és a kindzsal? Hát akkor hogyan kellene az ukrán nép ellenállását megtörni? Katonával? Orosz katonák hogyan tennék ezt? Megszállással, ugye?! Az meg hogy is menne, ha eddig sehogy? :confused:

Besetálnak Harkovba, Odesszába? Kijevbe?
Eddig sem ment....

Az ukrán ellenállást már SOHA nem tudja Putyin megtörni. A nyugat MINDIG ad pénzt, fegyvert, információt az ellenállásnak. Ez azt jelentené, hogy több millió orosz katona feláldozása után kellene még több millió, hogy valahogy megpróbálja uralni a megszállt, de partizán módon folyamatosan ellenálló népet.

Vagy azt hiszed, hogy az ukrán előjön Lemberg romjai közül és azt mondja, "bocsika, hol kell aláírni bármit...?"

Erről álmodoztok? Ezt beláthatod, infantilis vágyakozás. Semmi köze a valósághoz.

Más:

Ismét megdőlt egy hazugság: Oroszország gazdasága nem képes megfelelő minőségű szerszámgépeket gyártani, bár itt sokan bizonygatták. A valóság meg az, hogy Kínától kell beszerezni.


És milyen jó a bajban egy ilyen barát! Nesze neked BRICS álmok: Kína kihasználja és térdre kényszeríti a gyengülő oroszt.



Üdvözlöm!

Szakmai vitában partner vagyok. A vádaskodás nem érdekel.

Jó disznó vágást!
:D
Hihetetlen mekkora hangod van ahhoz képest hogy mennyi hozzáadott értéket képviselsz…
Naaagyon sok mindent nem veszel figyelembe
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113