Nem látod Ujrajnát? Az összehasonlíthatatlanul modernebb és nagyobb harcértékű keleti és nyugati típusok is csak szenvednek.
Persze alakíthatod úgy a keretrendszert, hogy igazad legyen, de ezzel a valóságtól teljesen elrugaszkodott hülye játékkal mást szórakoztass ne engem.
A lényeg, hogy a kérdésre nem válaszoltál.
Vagyis, hogy fogod magad érezni amikor állsz a lövészárokban és jön szembe a román T-55 és a BTR-80, téged pedig még egy ilyen szar eszköz sem támogat?

A lényeg, hogy a kérdésre nem válaszoltál.
Vagyis, hogy fogod magad érezni amikor állsz a lövészárokban és jön szembe a román T-55 és a BTR-80, téged pedig még egy ilyen szar eszköz sem támogat?
Döntően el sem fognak oda jutni, azt a hülyeséget meg felejtsd el, hogy csak 1 AK meg 2 gránát. Mondom ha alternatív valóságot építesz és annak a keretrendszerében vázolsz fel scenariókat, hogy igazad legyen, akkor ezt ne velem próbáld megbeszélni.

Figyú. A románok is fejlesztenek, de valahogy még sem akaródzik nekik kidobni a kukába a régi vasakat. Sőt az USA sem noszogatja őket, hogy adják oda az ukránoknak - pedig más országokból kisepertették a SZU készleteket. Ezek szerint a románok a hülyék?

Nekünk miért kellett kidobni a D szériájú kerekes tüzérséget, úgy hogy semmi nem volt a helyében (most sincs!). Ja értem a logikát. Eldöntötték, hogy fejlesztenek, kidobtak mindent aztán nem pótoltak semmit. Ez volt az elmúlt 30 év fejlesztése. Ha így fejlődünk, a végére semmink nem marad.

Egyébként mi a garancia, hogy lesz egyáltalán kerekes páncélos szállítónk? Még szóba sem hozták.
De azért, biztos ami biztos, már kidobják azt ami megvan! Biztos azért, hogy legyen hely a sok frissen beszerzett semminek. Erről az esetről a Király új ruhája mesedarab jut eszembe. A mi kerekes szállítóinkat csak az igazak fogják látni!
Kész szerencse, hogy számunkra nem a román haderő az elérendő cél, hanem annál egy jóval modernebb és ezzel együtt ütőképesebb haderő.

Miért nem tartunk meg D20-at? Mert nem NATO kaliber és annyira elavult, hogy a harcértéke nem éri el egy modern 105mm-es vontatott tarack harcértékét.

Figyú. A románok is fejlesztenek, de valahogy még sem akaródzik nekik kidobni a kukába a régi vasakat. Sőt az USA sem noszogatja őket, hogy adják oda az ukránoknak - pedig más országokból kisepertették a SZU készleteket. Ezek szerint a románok a hülyék?
A románok azért nem dobják ki a szarjaikat, mert egy intenzív állományfelpumpálásban vannak. Folyamatosan növelik a katonák létszámát, akik mellé legalább papíron kell valami harceszközt odapakolni. ettől még nem lesznek valódi bevethető alegység. De jól néz ki a NATO jelentésekben.
Hogy éppen honnan lesz az ócska eszközökhöz lőszer, azzal az ottani hivatalnokok nem foglalkoznak.
A szemlére a töredéküket rendbe rakják, aztán majd következő évben lesz szükség még rájuk a következő díszszemlén.
Egyébként mi a garancia, hogy lesz egyáltalán kerekes páncélos szállítónk? Még szóba sem hozták.
De azért, biztos ami biztos, már kidobják azt ami megvan! Biztos azért, hogy legyen hely a sok frissen beszerzett semminek. Erről az esetről a Király új ruhája mesedarab jut eszembe. A mi kerekes szállítóinkat csak az igazak fogják látni!
Már egy másik topicban kifejtettem ez irányú véleményemet, de úgy látszik nem ment át.
A fő probléma idehaza nem is az eszközök elavultsága, hanem hogy kik fogják őket kezelni, és hogy kiket fogsz beleültetni.
Ha van kb.: 500 db BTR-ed, és mondjuk a feléhez van rendes lőszered, és katonád (nem, tartalékosod sincs elég!), akkor azt gondolom, hogy nem akkora bűn, ha mondjuk elbarterezünk 26 letárolt fost (nem véletlenül kerültek tárolásra!), cserébe azért, hogy a maradéknak lesz jó bőven lőszere a hátra lévő időre. Még ha szállított lövész még rájuk sincs. :hadonaszos:
Jelenleg szerintem az a helyzet, hogy a beérkező új technika gyorsabban jön, mint amilyen tempóban toborozni tudunk. Ezt bizonyítja a PZH roadshow is.
A Lynxes zászlóaljak még csak csak töltődtek, de mostanra - ezek szerint - elfogynak a beöltözni vágyók.
Jelzem, hogy a 3 dandárunkból még csak az elsőnek a tüzérségének a feltöltésénél tartunk, de nyilvánvaló, hogy minimum 2-3osztályra még szükség van.
Ne felejtsük el, hogy jelenleg még nem is az a prioritás, hogy letárolt BTR-eket újra szétszórjuk új zászlóaljakhoz, mert egyelőre sorba érkeznek a Lynxek, úgy, hogy még a régi zászlóaljak sincsenek teljesen feltöltve.
Ezen kívül felhívnám a figyelmedet pár, itt a fórumon írogató belsős ember kommentjeire. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy:
  • a régi szarokat csak életben tartjuk, de komoly modernizációs program nem várható már.
  • 2030-ig ezeket kivezetik
  • Ez ezt jelenti, hogy a hadiiparban jelenleg jelentkező szállítási idők (3-6év) figyelembe vételével idén legkésőbb a kerekes platform befutója be lesz jelentve.
  • mi több én további jelentős inkurrencia értékesítést is várok. Ne feledjük, ha bejön @subsonic tippje a nem halálos eszközök Ukrajnába küldéséről, akkor akár a letárolt VSZ logisztikai járművekből is pénzt csinálhatunk. Ami pedig megnyithatja az utat egy rendes, nagy tömegű logisztikai jármű beszerzésnek.

A románok azért nem dobják ki a szarjaikat, mert egy intenzív állományfelpumpálásban vannak. Folyamatosan növelik a katonák létszámát, akik mellé legalább papíron kell valami harceszközt odapakolni. ettől még nem lesznek valódi bevethető alegység. De jól néz ki a NATO jelentésekben.
Hogy éppen honnan lesz az ócska eszközökhöz lőszer, azzal az ottani hivatalnokok nem foglalkoznak.
A szemlére a töredéküket rendbe rakják, aztán majd következő évben lesz szükség még rájuk a következő díszszemlén.

Már egy másik topicban kifejtettem ez irányú véleményemet, de úgy látszik nem ment át.
A fő probléma idehaza nem is az eszközök elavultsága, hanem hogy kik fogják őket kezelni, és hogy kiket fogsz beleültetni.
Ha van kb.: 500 db BTR-ed, és mondjuk a feléhez van rendes lőszered, és katonád (nem, tartalékosod sincs elég!), akkor azt gondolom, hogy nem akkora bűn, ha mondjuk elbarterezünk 26 letárolt fost (nem véletlenül kerültek tárolásra!), cserébe azért, hogy a maradéknak lesz jó bőven lőszere a hátra lévő időre. Még ha szállított lövész még rájuk sincs. :hadonaszos:
Jelenleg szerintem az a helyzet, hogy a beérkező új technika gyorsabban jön, mint amilyen tempóban toborozni tudunk. Ezt bizonyítja a PZH roadshow is.
A Lynxes zászlóaljak még csak csak töltődtek, de mostanra - ezek szerint - elfogynak a beöltözni vágyók.
Jelzem, hogy a 3 dandárunkból még csak az elsőnek a tüzérségének a feltöltésénél tartunk, de nyilvánvaló, hogy minimum 2-3osztályra még szükség van.
Ne felejtsük el, hogy jelenleg még nem is az a prioritás, hogy letárolt BTR-eket újra szétszórjuk új zászlóaljakhoz, mert egyelőre sorba érkeznek a Lynxek, úgy, hogy még a régi zászlóaljak sincsenek teljesen feltöltve.
Ezen kívül felhívnám a figyelmedet pár, itt a fórumon írogató belsős ember kommentjeire. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy:
  • a régi szarokat csak életben tartjuk, de komoly modernizációs program nem várható már.
  • 2030-ig ezeket kivezetik
  • Ez ezt jelenti, hogy a hadiiparban jelenleg jelentkező szállítási idők (3-6év) figyelembe vételével idén legkésőbb a kerekes platform befutója be lesz jelentve.
  • mi több én további jelentős inkurrencia értékesítést is várok. Ne feledjük, ha bejön @subsonic tippje a nem halálos eszközök Ukrajnába küldéséről, akkor akár a letárolt VSZ logisztikai járművekből is pénzt csinálhatunk. Ami pedig megnyithatja az utat egy rendes, nagy tömegű logisztikai jármű beszerzésnek.
Ki kell javítsalak. Egy Lynx-es zászlóalj lett feltöltve.

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
Ez a nem tudom minek nevezzem miniszter, úgy fejleszti a honvédséget, hogy az eszközeitől megszabadítja. Nagyon érdekes és egyedi fejlesztési mód!
A narratíva amit kommunikálnak ezzel kapcsolatban, nagyon hasonlít Orwell 1984 című könyvében zajló jelenetre, amikor a párt elrendeli, hogy a havi csokiadagot 50 g-ról le kell csökkenteni 30-ra és ezt a cenzoroknak úgy kell megjelentetni az újságban, hogy a "Párt a napi csokiadagot felemelte 30 g-ra".
Tiszta újbeszéd.
Nekem erről a 10 évvel ezelőtti Hende Csaba időszak jutott eszembe, amikor eladtak mindent azért, hogy legyen egy kis pénze a HM-nek és tudjanak venni belőle három használt Mi-8T-t. (amit azóta már kivontak és amire szintén spekulálnak a szerb fórumokon, hogy az nekik milyen jó lenne)

Nem jobb mint a semmi. Nincs harcértéke. Ezt még egy gépkarabéllyal is átlövöd, az iranyzás teljesen mechanikus, ergonómiai rémálom, nincs éjszakai harcképessége, a megbízhatósága alacsony, elavultak a híradóeszközei, kézi erővel történik a toronyfirgatás, alulmotorizált. Egyetlen pozitívuma van és az a KPVT, de a világháborút idéző színvonalú irányzórendszer és kézi erejű toronyforgatás miatt azt sem lehet kihasználni.
Ezt egy torony cserével meg lehet oldani! S mindent tudni fog!
Persze hogy tudom hogy miért ócsárolod úgy a BTR-t, mivel nehogy ne vegyünk neked méregdrága Boxert. Így ócsárólni, lenézni a végtelenségig megalázni, eladni, szétlőni kel! Majd csak elfogy!
S akkor majd lehet hangoztatni a politika felé, hogy nincs semmink kell venni! Vagy üzletkötő vagy?
Kel a százalék? Jó summa! Ismerős nagyon a mentalitás! Itt vágták szét a harckocsikat kis falumba, szemem láttára s mentek ki Olaszba ócskavasként! Nekem akarod megmagyarázni Pestről a nagy semmit!
A Románok meg pontosan hogy beakarják kebelezni egész Moldvát, az É-keleti Kárpátokkal együtt! Majd a Tiszáig zárják a NAGY ROMÁNIA területét! Nézd meg a térképeden!
Gondolod hogy véletlenül mondjuk! Már itt vannak bent!
A kormány anno mondta, skandálta: Ruszkik haza! Miért nem lehet mondani Románok haza! Oroszokkal jöttek s foglalták el Erdélyt! Menjenek oda ahonnan jöttek! Ám már befészkelték magukat s hallod a nyilatkozatukat? Mi itt élünk veletek! Családaitokkal!

Ezt egy torony cserével meg lehet oldani! S mindent tudni fog!
Persze hogy tudom hogy miért ócsárolod úgy a BTR-t, mivel nehogy ne vegyünk neked méregdrága Boxert. Így ócsárólni, lenézni a végtelenségig megalázni, eladni, szétlőni kel! Majd csak elfogy!
S akkor majd lehet hangoztatni a politika felé, hogy nincs semmink kell venni! Vagy üzletkötő vagy?
Kel a százalék? Jó summa! Ismerős nagyon a mentalitás! Itt vágták szét a harckocsikat kis falumba, szemem láttára s mentek ki Olaszba ócskavasként! Nekem akarod megmagyarázni Pestről a nagy semmit!
A Románok meg pontosan hogy beakarják kebelezni egész Moldvát, az É-keleti Kárpátokkal együtt! Majd a Tiszáig zárják a NAGY ROMÁNIA területét! Nézd meg a térképeden!
Gondolod hogy véletlenül mondjuk! Már itt vannak bent!
A kormány anno mondta, skandálta: Ruszkik haza! Miért nem lehet mondani Románok haza! Oroszokkal jöttek s foglalták el Erdélyt! Menjenek oda ahonnan jöttek! Ám már befészkelték magukat s hallod a nyilatkozatukat? Mi itt élünk veletek! Családaitokkal!
Toronycserével hogyan nő a teknő védettsége, a deszant ergonómiája, az alulmotorizáltság, a híradóeszközök stb?
Nekem senki ne vegyen APC-t már ne is haragudj. De ha figyelmesen olvastál volna, akkor emlékeznél rá, hogy szerintem ideális helyzetben APC-sem kell nekünk, de hiába is mondom neked, hisz ahoghy eddig nem jegyezted meg úgy ezután sem fogod és 2 hét múlva újra előjössz ezzel. De ha már olcsó APC, akkor azt is leírtam, hogy én akár a Strykerrel is kiegyeznék.

A PSZH optikája KM-1-volt. A KM-1M annak a modernizált változata. De hogy mennyivel jobb azt nem tudom. Biztos jobb mint a BTR eredetije, különben nem cserélték volna le.

Ez hazai gyártmány? Vagy ez a francia technológiát tartalmazó orosz?

Francia technológia 50 éve?

Akkor nyilván nem. Csak a magyar wikipedia cikk emleget valami ilyet ("Ezt a magyar járművek egy kisebb csoportjánál francia technológiát tartalmazó, orosz eredetű éjjellátó lövegtorony-irányzék utólagos beépítésével korrigálta a HM Currus üzeme. A magyar járművek egy részét felszerelték KM-1M típusú passzív éjjellátó berendezéssel..."):

Mondjuk kissé komikus ez a cikk, valaki, talán egy katona, beleírta az összes kifogást a BTR-rel kapcsolatban listába szedve. De ez nem igazán felel meg a wikipédia cikkekkel kapcsolatos irányelveinek... de mégis ott virít az "Ellenőrzött lap" felirat, valaki szerint ez jó, mint wikipédia cikk.

Lásd a vitalapon meg is indokolta az illető:

Szörnyűséges roncs a szegény BTR-80, úgyhogy kénytelen voltam beírni a típushibáit a cikkbe. Nem is katonai célú jármű volt eredetileg, valóságos bűn az MH-nál teszkó gazdaságos harckocsi-helyettesítőként használni

"Nem is katonai célú jármű volt eredetileg" - hát akkor mi a csuda?
"Teszkó gazdaságos harckocsi-helyettesítő" - hát izé, mi van a semleges nézőpont elvével? :rolleyes:

Szóval valaki rendbe szedhetné ezt a szócikket. 14 éve írta fenti idézet szerzője úgy tűnik, azóta úgy van, pár kisebb szerkesztés volt csak. @Aladeen ?

Határőr és belügy

Lehet, hogy azok is használták, de sima gépkocsizó lövészezredek is. Voltak BMP-vel felszerelt egyégek is, meg BTR-esek is, mindkettőt motorizáltnak hívták a SZU-ban (a magyar terminológiában van gépesített és gépkocsizó, utóbbi talán teherautón szállított gyalogságot jelentett nálunk, de a SZA-ban nem volt tudtommal így megkülönböztetve, a gépesített az az angol mechanized, német Panzergrenadier megfelelője, elvileg IFV-vel ellátva).
MVD, KGB használta szintén ezeket, de más katonai felszerelést is, még aknavetőket és harci helikoptereket is.

Ami kifejezetten "határőr és belügy" az pl. ez, egy viszonylag új típus, nem túl elterjedt:

Na de nem okoskodni akarok tovább, csak arra utaltam, hogy egy "enciklopédiában" nem furán specifikus panaszlistáknak kellene egy típusismertetőben lennie.

• Tetszik
Reactions: antigonosz
Lehet, hogy azok is használták, de sima gépkocsizó lövészezredek is. Voltak BMP-vel felszerelt egyégek is, meg BTR-esek is, mindkettőt motorizáltnak hívták a SZU-ban (a magyar terminológiában van gépesített és gépkocsizó, utóbbi talán teherautón szállított gyalogságot jelentett nálunk, de a SZA-ban nem volt tudtommal így megkülönböztetve).
MVD, KGB használta szintén ezeket, de más katonai felszerelést is, még aknavetőket és harci helikoptereket is.
Igen. Attól függően, hogy a nyugati terminológiával megfogalmazva közepes vagy nehéz lövészezred volt (esetleg harckocsizó ezred) az adott alakulat, rendelkezett elterő mennyisegű BMP-s és BTR-es lövészzászlóaljjal, de ez ma is így van.