A románok azért nem dobják ki a szarjaikat, mert egy intenzív állományfelpumpálásban vannak. Folyamatosan növelik a katonák létszámát, akik mellé legalább papíron kell valami harceszközt odapakolni. ettől még nem lesznek valódi bevethető alegység. De jól néz ki a NATO jelentésekben.
Hogy éppen honnan lesz az ócska eszközökhöz lőszer, azzal az ottani hivatalnokok nem foglalkoznak.
A szemlére a töredéküket rendbe rakják, aztán majd következő évben lesz szükség még rájuk a következő díszszemlén.
Már egy másik topicban kifejtettem ez irányú véleményemet, de úgy látszik nem ment át.
A fő probléma idehaza nem is az eszközök elavultsága, hanem hogy kik fogják őket kezelni, és hogy kiket fogsz beleültetni.
Ha van kb.: 500 db BTR-ed, és mondjuk a feléhez van rendes lőszered, és katonád (nem, tartalékosod sincs elég!), akkor azt gondolom, hogy nem akkora bűn, ha mondjuk elbarterezünk 26 letárolt fost (nem véletlenül kerültek tárolásra!), cserébe azért, hogy a maradéknak lesz jó bőven lőszere a hátra lévő időre. Még ha szállított lövész még rájuk sincs.
Jelenleg szerintem az a helyzet, hogy a beérkező új technika gyorsabban jön, mint amilyen tempóban toborozni tudunk. Ezt bizonyítja a PZH roadshow is.
A Lynxes zászlóaljak még csak csak töltődtek, de mostanra - ezek szerint - elfogynak a beöltözni vágyók.
Jelzem, hogy a 3 dandárunkból még csak az elsőnek a tüzérségének a feltöltésénél tartunk, de nyilvánvaló, hogy minimum 2-3osztályra még szükség van.
Ne felejtsük el, hogy jelenleg még nem is az a prioritás, hogy letárolt BTR-eket újra szétszórjuk új zászlóaljakhoz, mert egyelőre sorba érkeznek a Lynxek, úgy, hogy még a régi zászlóaljak sincsenek teljesen feltöltve.
Ezen kívül felhívnám a figyelmedet pár, itt a fórumon írogató belsős ember kommentjeire. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy:
- a régi szarokat csak életben tartjuk, de komoly modernizációs program nem várható már.
- 2030-ig ezeket kivezetik
- Ez ezt jelenti, hogy a hadiiparban jelenleg jelentkező szállítási idők (3-6év) figyelembe vételével idén legkésőbb a kerekes platform befutója be lesz jelentve.
- mi több én további jelentős inkurrencia értékesítést is várok. Ne feledjük, ha bejön @subsonic tippje a nem halálos eszközök Ukrajnába küldéséről, akkor akár a letárolt VSZ logisztikai járművekből is pénzt csinálhatunk. Ami pedig megnyithatja az utat egy rendes, nagy tömegű logisztikai jármű beszerzésnek.