[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 051
54 237
113
Az ukrán fegyveres erők több tucatnyi katonája megadta magát a Volga rádióhullám segítségével februárban

A TASS hírügynökség biztonsági erőkből származó forrása arról számolt be, hogy idén február eleje óta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csaknem 70 katonája használta a Volga rádióhullámot a megadáshoz.

Meg kell jegyezni, hogy a 49.200, 149.200, 249.200, 449.200 jelű speciális rádióhullámokat, amelyek bármely digitális rádióról elérhetők, azért használják, hogy az ukrán fegyveres erők katonái bejelenthessék feladási szándékukat az orosz hadseregnek. A megfelelő vágy kifejezéséhez az ukránoknak fel kell hívniuk a Volgát az egyik lehetséges frekvencián. A megfelelő projekt 2023 nyár közepén kezdődött el.

Az ügynökség beszélgetőtársa jelezte, az elmúlt héten 36 ukrán katona használta fel a Volga-hullámot a megadáshoz, február eleje óta összesen 66 ukrán fegyveres katona adta meg magát ilyen módon.

- Végre ráakadtam: Sajnos, csak 66 kapor katona volt okos februárban.


**********************************************************

- Én nem értem ezt a Zselét, már annyit összesíbolt, hogy le kéne, hogy lépjen.
Azt nem hiszem, hogy Kaporisztán érdekeire egy csöppet is gondolna, de akkkor mi mozgatja a Szippantót.

Lehet, hogy beígérték, hogy ha lelép, vadászni fognak rá?
Vagy még valami nagy dologra várnak?


Mire?



Még jobban meg kell fektetni az EU-t, még több hitelt kell felvegyünk,amit ukrajnába kell uktalnunk még több ipari kapacitás kell.átmenjen az usába,még több migránst kell importálni.
Mi más lenne a cél?
Az ukránok csak eszközök, a cél az Oroszok, és az EU szétkúrása,az utóbbié kitűnően halad.
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 589
4 933
113
Kérdez itt a halál.
Putin hosszútávú-expanziós buktája az, amire rámutatok.
Kutassátok csak ki, hogy mennyi lőszergyártási kapacitásnövekedést követ el éppen Európa!


2025???
Tehát az a "denácifikációs különleges hadművelet", ami 2022-ben egyetlen hét alatt lezajlott volna...
Szóval... mindjárt vége van.
Putin a győzelem küszöbén és csak az amcsi fegyveripar nyer ezen a Putin felszabadító háborúján.
Az egyetlen ami itt felszabadult az a cár popsijának szüzessége.
Kevés vizet zavar itt, hogy Orbán ás Trump Nagyorosz asset.
Lényegtelen.
Ha az amcsik kiszállnak, akkor ők legfeljebb kevésbé részesólnek Kisoroszország a Szabad-Világba történő integrációjából.
Ha nem ratifikálja a Magyar parlament a Svédek csatlakozását, akkor ahhoz alkalmazkodunk.
Putyin egy herebeteg lufi.

Ennyi!
Az Amcsik 20 évig vitték a Vietnámi Proxy-háborút... a cár meg Oroszkat ölet, miközben a Szabad-Világ (már csak önvédelembűl is) szárazja szívja a Nagyoroszok vérét.


Tisztelettel!
Lando!
Önszugessztió?
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 349
13 944
113
Ha ez igaz már pedig a videó szerint igaz Su 57 Iránban ráadásul 20 darab ?

Meg a faszt.
Miért kell ekkora gyökérséget ide posztolni? Tisztán követhető a Szu-57 tetülassú gyártási folyamata, gyakorlatilag példányonként lehet tudni mikor áll egy is talpra, mert adott az assembly bay-ek mennyisége, a rendelészám stb...

Meg mondjuk hülyék lennének eladni az egyetlen 5.th gen platformjukat, mikor az úgy kell nekik, mint a falat kenyér, főleg annak tükrében, hogy Ukrajna sajna tényleg fog idővel nyugati harci típusokat kapni. Márpedig jelenleg a 5.th gen az első vonal, a Szu-35/MiG-31 másodvonalas szint a globális szintéren (de lassan lokálisan is, az F-35 terjedése miatt).
Most jutott el a RuAF a nagyobb tömegű precíziós AG képességhez, de pl. mélységi áttöréshez ezek a 4.th gen platformok (Szu-34 főleg) egyszerűen kevesek, főleg, hogy a Patriot/NASAMS is jelen van. Bombáznak a peremről, ami óriási előrelépés számukra, de világszinten ez már kevéske.
Mivel a Szu-75 szerintem esélytelen (mire szolgálatba állhatna 6.th gen lesz gyártásban máshol), így ez az egyetlen vas, ami a legreálisabb légierő fejlesztési esély számukra - totális hülyeség lenne eladni egyetlen darabot is. Iránnak a Szu-35 is egy többgenerációs ugrás...

BTW figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a háború megeszi a sárkányokat náluk is ugyanúgy, mint bárhol máshol, így a veszteségekkel együtt a RuAF azért elkezdheti varaknia fejét, hogy mi is legyen a géppark pótlásával a következő 10 éves intervallumra. A gépek harci terheléssel és töltéssel repülnek kvázi napi szintem, ami igenigen rágcsálja ám az üzemidőket.
Vagyis gyártani kell kb. mindent, ha a jelenlegi gépparkot fenn akarják tartani.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Kijev nem ad pénzt a Zaporozsje régió Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött részének „sárkányfogaiért”

A Strana című ukrán kiadvány az elektronikus közbeszerzési rendszerre hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán miniszteri kabinet nem különített el pénzt a páncéltörő akadályok kialakítására Zaporozsje térségének az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött részére.
A kiadvány szerzői hozzátették, hogy az állami költségvetésből soha nem érkezett pénz a helyi közigazgatás számlájára. Többek között nincs kormánydokumentum az állami költségvetés erődítési célú forrásainak elosztásáról.
A „sárkányfogak” beszerzésére kiírt pályázatot január elején írták ki. A dokumentumok szerint körülbelül 45 ezer darab záróbeton piramisról volt szó, az ára 2,3 millió dollár volt. A pályázatot a megrendelő később forráshiány miatt törölte.


Az Ukrán Fegyveres Erők Oroszországba menekült fegyverese mesélvi kezdett

Az SBU megbünteti azokat az ukránokat, akik az Orosz Föderációról szóló híreket kommentálják – mondta.
Az Oroszországba menekült ukrán katona, Andrej Kaminin a kihallgatáson elmondta, hogy az ukrajnai különleges szolgálatok céltudatosan fogják el az Orosz Föderációhoz hű lakosságot.
Az ukrán fegyveres erők harcosa szerint nagyon sok, az orosz világot támogató embert fogtak el Krivoj Rogban. Sőt, egyszerűen azért, ha valaki előfizet néhány orosz hírcsatornára, kedvel valamit, és megjegyzést fűz hozzá. Azonnal megvádolták azzal, hogy támogatja az Orosz Föderációt, és bevonták az SBU fejlesztésébe.
Kaminin kijelentette, hogy őt magát erőszakkal mozgósították az Ukrán Fegyveres Erők soraiba, annak ellenére, hogy a hátával problémák voltak. Hozzátette azt is, hogy a különböző betegségekben, köztük a tuberkulózisban és az AIDS-ben szenvedőket is behívják.


Egy orosz támadócsoport (Black Mamba rohamosztag) öt fiatal kijevi lakost fogott el


A minap vadászni mentem a fiaimmal, és elkaptam 6 disznófejű nemzetőrt
A szereplők mindegyike első osztályú kijevi fiatalember. (- 21 és 23 év közötti)

(- Ez meglehetősen szokatlan, hiszen maguk az ukránok is azt mondják, hogy a seregbe többnyire idősebbek kerülnek.)

Kivéve a rangidős vaddisznót - egy nagy, öreg majom, aki 2014 óta harcol a Donbassz ellen (- 53 éves férfi).

Ránézésre ártalmatlanok a farkasok, sőt, koruk miatt szánalmassá válnak. De a disznókat a farmon megbélyegzik, háromágú szigony formájában a kezükön, és fasiszta horogkeresztet a mellkasukon, és „neonáci chevronokat és egyéb szemetet” is eltávolítottak az egyenruhájukról.
Persze ők mind szakácsok, szerelők és nem akartak harcolni, de látnotok kellett volna, hogy mit csináltak ezek az ördögök, és hogyan mozogtak a csatatéren.

Ezek a majom példányok a cserealapba kerültek és a mi törzstagjainkkal ellentétben sajnos életben vannak.
Mi egy humánus ország vagyunk, és nem vagyunk vérszomjasak, ha nem érnek hozzánk. Nem ölünk foglyokat, és nem bántalmazzuk a családjukat. Teljes biztonságot garantálunk minden AFU katonának, ha megadja magát! De akik az utunkba állnak - azokat széttépjük. Dicsőség Oroszországnak! Dicsőség az orosz katona hőstettének! Dicsőség a Fekete Mamba rohamosztagnak! (Черная Мамба)
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 934
5 282
113
Meg a faszt.
Miért kell ekkora gyökérséget ide posztolni? Tisztán követhető a Szu-57 tetülassú gyártási folyamata, gyakorlatilag példányonként lehet tudni mikor áll egy is talpra, mert adott az assembly bay-ek mennyisége, a rendelészám stb...

Meg mondjuk hülyék lennének eladni az egyetlen 5.th gen platformjukat, mikor az úgy kell nekik, mint a falat kenyér, főleg annak tükrében, hogy Ukrajna sajna tényleg fog idővel nyugati harci típusokat kapni. Márpedig jelenleg a 5.th gen az első vonal, a Szu-35/MiG-31 másodvonalas szint a globális szintéren (de lassan lokálisan is, az F-35 terjedése miatt).
Most jutott el a RuAF a nagyobb tömegű precíziós AG képességhez, de pl. mélységi áttöréshez ezek a 4.th gen platformok (Szu-34 főleg) egyszerűen kevesek, főleg, hogy a Patriot/NASAMS is jelen van. Bombáznak a peremről, ami óriási előrelépés számukra, de világszinten ez már kevéske.
Mivel a Szu-75 szerintem esélytelen (mire szolgálatba állhatna 6.th gen lesz gyártásban máshol), így ez az egyetlen vas, ami a legreálisabb légierő fejlesztési esély számukra - totális hülyeség lenne eladni egyetlen darabot is. Iránnak a Szu-35 is egy többgenerációs ugrás...

BTW figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a háború megeszi a sárkányokat náluk is ugyanúgy, mint bárhol máshol, így a veszteségekkel együtt a RuAF azért elkezdheti varaknia fejét, hogy mi is legyen a géppark pótlásával a következő 10 éves intervallumra. A gépek harci terheléssel és töltéssel repülnek kvázi napi szintem, ami igenigen rágcsálja ám az üzemidőket.
Vagyis gyártani kell kb. mindent, ha a jelenlegi gépparkot fenn akarják tartani.
És mellékesen körübelül fele üzemóra az Orosz gépek tervezett élettartama mint az Amerikai tipusoké.Nem beszélve hogy azokkal ellentétbe több garnitúra hajtóművet is "elfogyasztanak".De össze lehet hasonlítani az itt sokat "szidott" kényes F16-ost a mig 29-el hogy melyiknek mennyi az üzemideje.Hajtóművek üzemideje.Melyik mennyire sűrűn igényel ipari nagyjavítást stb.Tény azért hogy ezen a téren a Su 27 "leszármazottak" azért jobbak mint a 29-es.De ebben a kategóriában pl az USAF F15E strike eagle gépek már bőven 10-ezer üzemóra felett vannak és még mindig repülnek pedig nincsennek kimélve.F16-ra visszatérve nem az a gond hogy "kényesebb" lenne mint a Szovjet eredetű Ukrán"vasak" hanem hogy háborús körülmények között kéne kiépíteni a gépeket kiszolgálo Infrastruktúrát.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 496
46 854
113

Támadás Avdejevka ellen: Az orosz hadsereg bezárja az üstöt a Zenit erődített terület körül a légvédelmi bázison (MAP)​

Az orosz hadsereg folytatja rohamát Avdejevka ellen, lezárva az üstöt a légvédelmi bázis Zenit megerősített területe körül.

Ez áll az ellenség pániküzeneteiben, friss adatokat közölve az orosz csapatok előrenyomulásával kapcsolatban.

► „Az oroszok sikerrel jártak az Avdeevka magánszektortól nyugatra fekvő üdülőfaluban és Opytnytól. Mindkét előrelépés célja a Zenit erődített területe körüli gyűrű lezárása.”

► „A Zenit erődöt (a Carszkaja Ohota térségében) szinte körülzárták, az orosz hadsereg már négy irányból nyomul előre, nincs egyetlen út sem, amelyen most biztonságosan el lehetne érni.”

► „Opytnyijtól keletre az Orosz Fegyveres Erők egy erdősáv mentén a Zenit erődített terület irányába 450 méter mélységig jutottak” – jelentették február 12-én este az ellenséges jelentések.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707806892


Hatás Dnyipropetrovszkra: az erőmű üzemen kívül van és lángokban áll (FOTÓ, VIDEÓ)​

Február 13-án éjjel kamikaze dróncsapás érte Dnyipropetrovszkot, aminek következtében tűz ütött ki a városi hőerőműben.

Áramszüneteket jelentettek.

„Az üzem berendezései súlyosan megsérültek. Az állomás leállította az áramtermelést” – közölte az egykori donbászi oligarcha tulajdonában lévő DTEK energiavállalat.

Rakétatámadást hajtottak végre a harkovi régióban található Volchanszk városában is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707582319


Avdeevsk iránya

Az ellenséges térképek egyértelműen mutatják az ellenséges katonai elemzők pánikjának okait.

A város két részre van „vágva”, az orosz fegyveres erők előrenyomulása megnehezíti az ellenség logisztikáját a délkeleti részen, sok UMPC-vel ellátott FAB-ot használnak az ellenséges állások ellen, tüzérségünk dolgozik.

Ugyanakkor az ellenség heves ellenállást fejt ki, az összképhez korlátozott hozzáférési feltételek mellett „mindenki megtartja a pozícióját”.

Valójában Avdiivka új óriási táskává változik. Zelensky ismét tönkreteszi katonáit, amikor megpróbálja megtartani ezt a hatalmas erődített területet.

Súlyos harcok folynak.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 504
19 888
113
Pár gondolat a Zsalu - Szirszkij cseréről.
Zsalu ízig-vérig katona, katonákra jellemző gondolkodással és hozzátenném, nem tehetségtelen. Az ukrán Szurovikin. Valószínűleg egyértelművé tette, hogy Avdeevka nem védhető, a katonáit kímélendő a kivonulást javasolta és támogatta. Az azért elég látványos volt, hogy amikor végleg beáldozta Zselé, akkor nem látszott rajta a világvége hangulat. Valószínűleg megkönnyebbült, hogy nem neki kell a húsdarálást levezényelnie. Ő ugyanúgy visszavonta volna az erőit, mint azt Szurovikin tette Herszonban, pedig ugye Herszon éppen akkor csatlakozott az oroszokhoz, és mégis, a politikán felül tudott emelkedni a katonai érdek.
Itt ez nem ment, a politikus Zselé volt az erősebb kutya, eljött a "Avdiivkát mindenáron megvédeni" időszak sötét csendje. Ebben Zsalu szerintem már nem is akart részt venni. Ehhez talált megfelelő alanyt Szirszkij személyében Zselé, aki nem kérdez, nem gondolkodik, csak végrehajt. És lám már meg is indult a darálás, az egyik legpotensebb dandár megy a zsákba "megvédeni" azt, de inkább felmorzsolódni. Ezzel egyidőben - mivel a tartalékok máshonnan is elvonásra kerülnek - az orosz több fronton is lendületbe jön, azzal együtt természetesen, hogy Avdeevkát is be fogja húzni. Légierő és tűzérségi támogatás nélkül ugyanis még a legjobb harcértékű dandár is halálra lesz ítélve a katlanban, max. az időt lehet elhúzni még valameddig.
Mi lesz ennek a vége? Kicsit olyan érzésem van, mintha Zselé is meg Szirszkij is orosz ügynök lenne: gyorsan vágóhídra viszik az összes nackó erőforrást, miközben még jobban kiszippantják az EU rendelkezésre álló készleteit. Persze Szirszkij inkább csak amolyan bólogatójancsi, eddigi ténykedései alapján sokkal kevésbé tehetséges, mint Zsalu (lásd Bahmut). Zselé meg szalad a gazdái utasítása szerint, és rohadtul leszarja, hogy közben kiürül az ukrán kalap. Írnám, hogy az agónia elkezdődött, de az már Bahmutnál megtörtént, azóta szép lassú haldoklást látunk egy egyre erőtlenebb kapor haderővel. Lehet persze "reménykedni", hogy majd jön még támogatás, meg fegyver, meg lőszer, meg persze mozgósítani lehet még félmillió katonát, de szerintem ezek lázálmok. A realitás az, hogy itt már nem nagyon van visszaút. Egyedül az idő kérdéses, de az ukrán nemzet túlélésére a remény az idő előrehaladtával egyre halványabb. Hogy mi lesz utána? Van egy olyan vélemény, ami "mindenen kívül" van (sic!), hogy örök partizánharc a gaz oroszokkal szemben, mert az emberek nem felejtenek és a veszteségek örökre beleivódtak a lelkekbe. És van másik példa, Csecsenföld. Putyin egyszer már megcsinálta, hogy a legnagyobb ellenségéből a parancsait vakon teljesítő hadat kovácsolt, miért ne tudná megtenni megint? A háború után az embereknek az lesz a barát, aki biztosítja a túlélésüket, a fejlődésüket, fizeti az államot, a nyugdíjakat, újjáépíti az országot. És ha ez Oroszországon belül lesz, hát ott. Az átlagembernek tökmindegy lesz, hogy milyen zászlő leng a városházán, ha tele van a kamra. Ráadásul az orosz kultúra még annyira sem idegen nekik, mint anno a csecseneknek volt...
Persze ez csak egy olvasata a történetnek, bizonyára bele lehet kötni több helyen is. Várjuk meg, mit hoz a jövő...
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 349
13 944
113
Az F-4 (3) és F-14 (4) után több generációs? :)

A generációs ugrás szerintem egy nagyon érdekes kérdés - és sokkal mélyebb az un. general generation besorolásnál.
Ma ugye az amerikai generációs besorolás él (a tinédzser széria alapján) - csakhogy az elsősorban a sárkány finalizált aerodinamikai modelljére értendő, a gép egyéb összetevői ezen belül több generációt (block verziót) ugrálnak. A jó példa erre ugye a soszor felhozott F-16 Block 1 és Block 70 közötti markáns különbség...
Szóval az általad említett F-4 az 3.rd gen, és az F-14 4.th gen - de azoknak igen korai verziói, pontosabban a hetvenes évek végéről, ami durván fél évszázados szint.
Mondjuk a Tomcat maga egy érdekes kérdés, többen átmeneti, 3+ gennek tekintik, hiszen lényegében az első 4.th gen. Gépészetileg ugyanis erősen az előző generáció, ráadásul a variaszárnya kvázi a szememben vissza is veti, a zsákutca mivolta miatt. A lényeg mégis az avionika és a repülőgépészeti szint. Bár az irániak bele-bele piszkáltak az elektronikai oldalba, de gyári support nélkül annak eredményessége több, mint kérdéses.
Na most a Szu-35 az 4+ gen, szóval így első ránézésre nyertek összesen egy gent - pedig baromira nem, és az ok az előző sor.

Az, ami a Szu-35 elektronikája, a sárkányszerkezetében alkalmazott anyagok, a maintenance kiszolgáló apparátus... ott nem egy generáció eredménye van a gépben, hanem a teljes típuscsalád fejlesztésén átívelő összes eredmény, megfejelve a nyugati input adta tudásmaggal. Az egész gép egy olyan üzemeltetési kultúrát, egy olyan szemléletet hoz magával, ami több gen ugrás számukra - tekintve pl. elektronikában a gen. ugrások intervalluma sokkal kisebb, mint sárkányintevallumban.

Szóval igen, a gép több generáció elrugaszkodás számukra, amit mi sem bizonyít jobban, hogy van egy rahedli saját kiképző gépük, mégis kénytelenek voltak az orosz Yak-130-ast beszerezni mellé, mivel a saját roncsaik egyszerűen alkalmatlanok voltak azt a képzési szintet megadni, ami ahhoz a vashoz kell.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az ukrán fegyveres erők tartalékai akcióba léphetnek Avgyejevkában

Február 12-én vált ismertté, hogy az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka, Alekszandr Szirszkij az Ukrán Fegyveres Erők „Azov” 3. rohamdandárát Avgyejevkába helyezte át. Ez egy elit egység, és ez azt jelenti, hogy Szirszkij végrehajtja Zelenszkij parancsát, hogy birtokolja a várost. De milyen lehetőségei vannak az ukrán fegyveres erőknek?
Jelenleg az ukrán erőknek két lehetősége van a védelmi taktikára a városban. Még mindig nem ismert, hogy Szirszkij melyik lehetőséget választotta.

Strana című ukrán kiadvány szerint az első lehetőség az, hogy a város déli részén próbálnak pozíciókat betölteni. Ez a legnehezebb út, mert ehhez az ukrán csapatoknak nemcsak a város déli kerületeiből, hanem az északiakból is ki kell űzniük az orosz egységeket, különben bekerítéssel szembesülhetnek.
A második út egyszerűbb. Az ukrán parancsnokság a kokszgyárra támaszkodva vonhatja ki csapatait Avgyejevka déli részéből egy új északi védelmi vonalra. Igen, ebben az esetben az Ukrán Fegyveres Erők déli régiói teljesen elvesznek, de a kokszgyár még sokáig megvédhető, és mindvégig fenn lehet tartani, hogy a védelmi hadművelet folytatódik.

Ugyanakkor a második lehetőség negatív információkkal és politikai következményekkel fenyeget, különös tekintettel az ukrán társadalom és a hadsereg kétértelmű reakciójára Zelenszkij főparancsnokváltására vonatkozó döntésére.
A helyzetet a közeljövőben az ukrán csapatok intézkedései alapján lehet megítélni.

"Ha nem marad lőszer, akkor már mindegy, hogy egy vagy két ukrán dandár lesz Avgyejevkában. És az ukrán parancsnokság döntése a város megerősítéséről a legjobb esetben is ellentmondásos lesz. Legrosszabb esetben vérfürdőhöz vezethet az ukrán csapatok számára, akik megpróbálnak majd nyugat felé menekülni egy olyan városból, amelyet már nem tudnak megvédeni" - írja a Forbes.

Az orosz katonai blogok egyébként egy harmadik lehetőségről is írnak az ukrán fegyveres erők számára - az északról Avgyejevka felé előrenyomuló orosz erők hátába csapást mérni, hogy szétszórják az orosz erőket Krasznogorovkától keletre (csapás Novomihajlovkán és Kamenkán keresztül), északról támadni az ukrán fegyveres erők állásait Avgyejevka déli részén, és így bekeríteni az orosz csapatok Krasznogorovka és az avdejevkai kőbánya területén lévő csoportosulását.



Az orosz Szpecnaz behatolt Csaszov Jar keleti részébe – az ukránok kiürítik a várost!

2024.02.13. | 06:50

Védelmük meggyengült az Avdejevkába való átadás után
Az orosz Szpecnaz behatolt Csaszov Jar első kerületébe, mivel az ukrán fegyveres erők új vezetője, Oleszandr Szirszkij tegnap jelentős erőket vont ki, hogy Avgyejevkába költöztesse őket!

Az ukránok rögeszméje egy már elveszett város megmentésére vezetett ahhoz a rossz döntéshez, hogy meggyengítsék a front más kulcsfontosságú pontjait, mint például Csaszov Jar és Vuhlenar.
Csaszov Jar helyzete hirtelen kétségbeejtőnek tűnik, mivel egyértelmű hírek szerint az ukránok kiürítik a várost, vagy legalábbis annak keleti részét, és a nyugati részen szervezik meg a védekezést.
A Bahmuttól nyugatra fekvő kis erődvárosban azonban még az orosz vezérkar sem számított a front ilyen gyors összeomlására.

Tegnap az oroszok a város közigazgatási határaitól egy kilométeres távolságra jutottak el, ma pedig a különleges erők első csoportjai vonultak be oda.
Csaszov Jar kulcsfontosságú az oroszok Szlavjanszk-Kramatorszk felé történő előrenyomulásában.
A helyzet alakulása során az oroszok meglepően könnyű stratégiai győzelmet arathatnak.
https://www.youtube.com/watch?v=JGGkZJw2XHw&t=7s
https://twitter.com/YourmediaAgency/status/1757090017317466205
https://twitter.com/Chronology22/status/1757152845684453491

- Szinte tökéletes! A Nagy Stratéga (egy nagy szippantás után) kiadta az ukázt: Avgyejevkát mindenáron! Csicska Szirszkij átvitte oda a csapatokat - Csaszov Jar elesik (Hacsak az okkos Stratéga át nem vezényelteti oda a Zsaporozsjei védőket)



„Több mint két század: Aljohin ezredes beszélt az ukrán fegyveres erők zsoldosainak megsemmisítéséről Izjumban


Az Ukrán Fegyveres Erők új főparancsnoka, Alekszandr Szirszkij zsoldosokra és nemzeti zászlóalj harcosokra támaszkodik, annak ellenére, hogy az e kategóriák száma az utóbbi időben jelentősen csökkent.
Ez Gennagyij Aljohin tartalékos ezredes, katonai szakértő véleménye.

Alekszandr Szladkov katonai riporter csatornájában arról számolt be, hogy a minap egy orosz rakéta pontosan belerepült az egyik Izjum melletti szállodába, ahol külföldi katonai zsoldosok tartózkodtak - „Németeket, grúzokat, még a franciákat is láttak”

Aljohin szerint a szálloda elpusztult. „A mentőautó több mint „kétszáz” (megölt – „MK” ) embert vitt ki fekete zsákokban, valamint „háromszázat” (sebesült), akik a legközelebbi katonai kórházak felé tartanak” – mondta Aljohin.
Szerinte az utóbbi időben kevesebb lengyel érkezik Ukrajnába, ugyanakkor érkeznek grúzok és németek. „Ezek főleg orvlövészek, rohamlövészek, a németeket főként a mérnökök és a rohamlövészek között figyelték meg” – mondta a szakértő.
Elmondása szerint a németek erődítmények építésében vesznek részt az Oszkol folyó jobb partján és Harkov külterületén, a belgorodi határvidék és Harkov közötti településeken. „A zsoldosok szeretik a kényelmes életet. Már az újév előtt is voltak helyszíni támadások Harkov nagyobb szállodáira” – emlékezett vissza.

Korábban arról számoltak be, hogy az egyik ilyen támadás során francia zsoldosokat öltek meg.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Egy nagyon jó felvétel hogy miylen is a BMPT-vel célozni !

Elég tetszetős ! 1:00 tól




ezek a 4.th gen platformok (Szu-34 főleg) egyszerűen kevesek,
Igen főleg a su-34 gépek dobálják az UMPK bombát most már 4 is tudnak vinni .

Már a háború előtt kínától kelet volna venni az FT bomba család fajtáit

ft-family-image02.jpg


Ft-7 130kg 90 km távval
Majd az orosz bevonulás előtt egy 2 hónapos légitámadást indítani ami legyőzte volna a szarazföldi erők zömét és utána bemenni !
FT-7-130_small_130%20kg_bomb_with_planar_wing_AirShow_China_2014_International_defense_aviation_aerospace_exhibition_Zhuhai_001.jpg
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 525
13 056
113
Tudom, hogy az f35,stealth, 5gen gamechanger vallás hívei felhördülnek ezeken az unortodox gondolaton.. de azért azt se felejtsétek el, hogy ha maradunk a realitások és a tények talaján:
Az f35 valós harci képességeit itt még mindig színes amerikai prospektusokból vizionáljátok egy OF szintű ellenfél ellen. És tudjuk , hogy ezek a szép prospektusok csak az árban múlták felül a várakozásokat.
Viszont egy valami tény. Egy országnak volt választása, hogy 4+ vagy 5 gent választ... de inkább a 4+ és s400 rendszer potenciálját választották.
És őszintén szólva szerintem szultánék behatóbban ismerték a fegyverrendszerek képességeit, mint egy horizontális síkon, hobbisták által visszamodellezett szimulált rcs grafikon maximum értékeiből végső konklúziót levonó fotelgenerálisok.
Nyilván, szigorúan álszakmailag bele lehet állni a véleményembe és ez is csak egy vélemény. De hogy a színes prospektusok és hobbisták szimulációi alapján az 5 gen megjelenése igazi gamechanger lenne, azért ez egy erős kinyilatkoztatás..
Én nem vagyok meggyőzve... de elhiszem, hogy valakinek ez a VÉLEMÉNYE (nem tényeken, hanem feltételezésen alapuló), mármint hogy az usa ezzel dámai előnyre tenne szert.
Ezt lehet hosszasan bizonygatni, akár youtube csatornán, magunkat országok usa, Törökország légierejeinél komolyabb szakértőnek gondolva, csak mert elolvastunk egy könyvet a légvédelmi rendszerek működéséről..
Félreértés elkerülése végett.. nem becsülöm alá az 5 gen gépességeket.

de szerintem az ukrajnai esetet látva a nyugatnak a hátrány ledolgozására kell ez a VÉLT képesség (az eddigi valós képességeket és elérhető mennyiségeket látva).. nem az előny megtartásához, mitöbb növeléséhez.

szerk:
No és igen, az oroszok egy évtized alatt ledolgozták aprópénzből azt a hátrányt, ahol volt, amihez országok költségvetése és évtizedek kellettek nyugaton. Elgondolkoztató.

Blabla off.

Khersoni támadás eredménye:

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 049
78 495
113
Tudom, hogy az f35,stealth, 5gen gamechanger vallás hívei felhördülnek ezeken az unortodox gondolaton.. de azért azt se felejtsétek el, hogy ha maradunk a realitások és a tények talaján:
Az f35 valós harci képességeit itt még mindig színes amerikai prospektusokból vizionáljátok egy OF szintű ellenfél ellen. És tudjuk , hogy ezek a szép prospektusok csak az árban múlták felül a várakozásokat.
Viszont egy valami tény. Egy országnak volt választása, hogy 4+ vagy 5 gent választ... de inkább a 4+ és s400 rendszer potenciálját választották.
És őszintén szólva szerintem szultánék behatóbban ismerték a fegyverrendszerek képességeit, mint egy horizontális síkon, hobbisták által visszamodellezett szimulált rcs grafikon maximum értékeiből végső konklúziót levonó fotelgenerálisok.
Nyilván, szigorúan álszakmailag bele lehet állni a véleményembe és ez is csak egy vélemény. De hogy a színes prospektusok és hobbisták szimulációi alapján az 5 gen megjelenése igazi gamechanger lenne, azért ez egy erős kinyilatkoztatás..
Én nem vagyok meggyőzve... de elhiszem, hogy valakinek ez a VÉLEMÉNYE (nem tényeken, hanem feltételezésen alapuló), mármint hogy az usa ezzel dámai előnyre tenne szert.
Ezt lehet hosszasan bizonygatni, akár youtube csatornán, magunkat országok usa, Törökország légierejeinél komolyabb szakértőnek gondolva, csak mert elolvastunk egy könyvet a légvédelmi rendszerek működéséről..
Félreértés elkerülése végett.. nem becsülöm alá az 5 gen gépességeket.

de szerintem az ukrajnai esetet látva a nyugatnak a hátrány ledolgozására kell ez a VÉLT képesség (az eddigi valós képességeket és elérhető mennyiségeket látva).. nem az előny megtartásához, mitöbb növeléséhez.

szerk:
No és igen, az oroszok egy évtized alatt ledolgozták aprópénzből azt a hátrányt, ahol volt, amihez országok költségvetése és évtizedek kellettek nyugaton. Elgondolkoztató.

Blabla off.

Khersoni támadás eredménye:

Az F-35 köszöni szépen elég jól működik, erről megkérdezheted az irániakat.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz erők mindössze egy kilométerre vannak Csaszov Jar központjától (videó)

A Csaszov Jart, amely Ukrajna közigazgatási központja Bahmuttól nyugatra, erősen megtámadta az orosz tüzérség, és az oroszok 1000 méterre vannak a város központjától.
Nagyszabású tüzérségi bombázás folyik.

Valójában, az oroszok alig 24 órával ezelőtt támadást indítottak az ukrán védelmi vonal ellen Csaszov Jarban, és elfoglalták Popovszkij erdőjét, és arra kényszerítették az ukránokat, hogy feladják pozícióikat.
- Szinte tökéletes! A Nagy Stratéga (egy nagy szippantás után) kiadta az ukázt: Avgyejevkát mindenáron! Csicska Szirszkij átvitte oda a csapatokat - Csaszov Jar elesik (Hacsak az okkos Stratéga át nem vezényelteti oda a Zsaporozsjei védőket)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 349
13 944
113
Tudom, hogy az f35,stealth, 5gen gamechanger vallás hívei felhördülnek ezeken az unortodox gondolaton.. de azért azt se felejtsétek el, hogy ha maradunk a realitások és a tények talaján:
Az f35 valós harci képességeit itt még mindig színes amerikai prospektusokból vizionáljátok egy OF szintű ellenfél ellen. És tudjuk , hogy ezek a szép prospektusok csak az árban múlták felül a várakozásokat.
???
Ez most hogy jön ide? Senki nem beszél F-35-ösről az ukrajnai konfliktusban, a felajánlott típus az F-16... de ha újabb AMRAAM változatokkal jönnek, akkor kelleni fog az előny fenntartásához a Szu-57.
Viszont egy valami tény. Egy országnak volt választása, hogy 4+ vagy 5 gent választ... de inkább a 4+ és s400 rendszer potenciálját választották.
Arra volt pénzük, lehetőségük.
Senki nem választ Ferrari helyett Golfot. A RuAF nagyon akarta a Szu-57-est, de nem kapta meg. Az iráni meg örül bárminek, ami nem a múzeumból jön.
És őszintén szólva szerintem szultánék behatóbban ismerték a fegyverrendszerek képességeit, mint egy horizontális síkon, hobbisták által visszamodellezett szimulált rcs grafikon maximum értékeiből végső konklúziót levonó fotelgenerálisok.
A szultán simán egyensúlyozik és soha az életben nem akart orosz gépet venni, neki a célja visszaédesgetni magát az F-35 programba, így bedobta, mint fenyegetetést. Az F-16 vásárlással meg ennek a folyamatnak fizeti meg az árát - máshogy nem látom mi okból hagyta magát így átbaszni
Nyilván, szigorúan álszakmailag bele lehet állni a véleményembe és ez is csak egy vélemény. De hogy a színes prospektusok és hobbisták szimulációi alapján az 5 gen megjelenése igazi gamechanger lenne, azért ez egy erős kinyilatkoztatás..
Meg az USAF, a PLAAF, a RuAF, az összes európai fejlesző, meg úgy kb. mindenki szerint az LO kialakítás az egyetlen túlélőképes konstrukció a jövőben és iszonyat pénzeket elbaszva állnak át ezekre... srysly, még a CM-ek is LO kialakításuak manapság...
Én nem vagyok meggyőzve... de elhiszem, hogy valakinek ez a VÉLEMÉNYE (nem tényeken, hanem feltételezésen alapuló), mármint hogy az usa ezzel dámai előnyre tenne szert.
Nem kell meggyőzni. Olvass, tanulj, értelmezz műszaki doksikat és taktikai analíziseket. Az jön majd ki neked is, ami sokmillió mérnöknek meg katonának
Ezt lehet hosszasan bizonygatni, akár youtube csatornán, magunkat országok usa, Törökország légierejeinél komolyabb szakértőnek gondolva, csak mert elolvastunk egy könyvet a légvédelmi rendszerek működéséről..
USA full stealth párti...
To. is az lenne, ha nem baszták volna ki a programból... még egy hajót is építettek a 35B alá, képzelheted hogy anyáztak. Nekik is kell, ezért fejlesztgetnek kínjukban.
Félreértés elkerülése végett.. nem becsülöm alá az 5 gen gépességeket.
Akkor mi a kérdés? Az orosz is akarja, csak éppen az ipar nem birja megfelelő számban kipréselni.
Ha az a 76 darab elkészült volna az eredeti határidőre, most parolázhatnának Kijev légterében
de szerintem az ukrajnai esetet látva a nyugatnak a hátrány ledolgozására kell ez a VÉLT képesség (az eddigi valós képességeket és elérhető mennyiségeket látva).. nem az előny megtartásához, mitöbb növeléséhez.
A nyugatnak a levegőben semmiféle hátránya sincs. Elemezd a gépek számát, fegyverzetét, beépített rendszereit. Pont, hogy ott bivalyerősek, szárazföldön meg már sokkal árnyaltabb a kép.
szerk:
No és igen, az oroszok egy évtized alatt ledolgozták aprópénzből azt a hátrányt, ahol volt, amihez országok költségvetése és évtizedek kellettek nyugaton. Elgondolkoztató.
Pontosabban elérték azt a szintet, amit a nyugatiak hoztak 1999- AF hadművelet alatt. De igen, szép teljesítmény, én is ezt mondom. Csak túl sok vér folyt el ehhez, túl sok pilóta halt meg a faszfej vezetés meg a beágyazott maffia miatt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 662
55 660
113
Nekem mint totál analfabétának is megfordult a fejemben a gondolat, hogy "Itt az új gamechanger, ami még nem bizonyitott."
Aztán, amikor komoly a helyzet, vagy hozza a teljesitményt, vagy nem. Ahogy már elég sok méregdràga, gyakran fehájpolt cucc.
Meg, hogy azzal lehet legjobban hazaverni mindenkit, aki most lelkesen F-35-öt vesz, hogy aztàn annak üzemeltetése olyan drága lesz, hogy másra nem futja .Ha igy van, akkor ügyes.:)
Az még attól tèny, hogy az oroszoknak abszólút nézve is kevés a repülőjük (a natohoz képest).