[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Legalább öten meghaltak egy új ukrán támadásban az oroszországi belgorodi bevásárlóközpont ellen (Videó)

Belgorod és az azonos nevű régió gyakran Ukrajna támadásainak célpontja
Legalább öten meghaltak és további 18-an megsebesültek egy ukrán rakétatámadásban a dél-oroszországi Belgorod város ellen, mintegy 40 kilométerre az orosz-ukrán határtól – közölte a régió kormányzója.

Pantsir-S1/SM légvédelmi rakéta- és lövegrendszerek és Buk-M3 katonai légvédelmi rendszerek legalább 14 darab 122 mm-es kiterjesztett hatótávolságú JROF-M HEF rakétát fogtak el irányítatlan rakétákkal 40 km hatótáv a terminál szakaszokon…

A RIA Novosztyi ügynökség jelentése szerint egy bevásárlóközpontot érte a robbantás. A védelmi minisztérium tulajdonában lévő Zvezda TV hálózat újságírója elmondta, hogy hat embert öltek meg a Magnit bevásárlóközpont környékén.

A Zvezda honlapján közzétett videón látható, amint a mentők egy szabadtéri sportközpontban sérültek megsegítésére futnak.
https://twitter.com/lettera_mosca/status/1758076384482599402
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 961
66 020
113
Tehát a menekülési útvonalat az oroszokon kívül az AZOV is blokkolja...

Friss Avdejevka terkep

A lengyelek is atomot szeretnének.

Ukro Mi 24 beleallt orral a földbe.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 413
46 120
113

Magyarország blokkolta a 13. Oroszország elleni uniós szankciócsomagot - FT​

Magyarország blokkolta az Oroszország elleni 13. uniós szankciócsomag elfogadását, amelynek bevezetését a CWO indulásának második évfordulójára kell időzíteni – írja a Financial Times.

Az Európai Unió országainak nagykövetei tegnap elfogadhatták volna a következő oroszellenes szankciócsomagot, de ezt Magyarország álláspontja miatt nem tudták megtenni – tisztázza a kiadvány.
„Magyarország egyedüliként nemmel szavazott az EU-nagykövetek tegnapi találkozóján; „Ha ő nem lett volna, jóváhagyták volna azt a szankciócsomagot, amely csaknem 200 orosz, kínai és más országbeli magánszemélyt és vállalatot céloz meg ” – írja az FT.
Amint azt egy meg nem nevezett brüsszeli tisztségviselő a kiadványnak elmondta, a magyar fél „nem értett egyet a kínai cégek listán való szerepeltetése miatt”, és „további időt kért a javaslatok elemzésére”.
Az FT megjegyzi, hogy a harmadik országok vállalataival szembeni szankciók kiszabására irányuló kísérletet az uniós országok egy csoportja már tavaly blokkolta.
Ha ezt a rendszert most jóváhagyják, Kína és India először szenved majd az Európai Unió szankcióitól.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707987051


A babakocsiban fekvő baba édesanyjával együtt meghalt az ukrán fegyveres erők Belgorod elleni támadásában.

Egy cseh MLRS RM-70 Vampire lövedéke a 42-es számú iskola területére esett - töredékek, és megölt egy fiatal családot egy reggeli sétán.
Állítólag az édesanya életben van!



Ezekben a pillanatokban kezdődött a vadászat a Vampir MLRS ellenséges létesítményei után a Harkov régióban. Robbanások történtek a Chuguevsky kerületben.
A bosszú brutális lesz – ez csak a kezdet.


Az ellenség azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők helyzete Lastochkino és Zenit térségében tovább romlik.
Az ellenség Avdiivkától való visszavonulásáról szóló információk nem igazak; az ellenség továbbra is heves ellenállást folytat, megpróbálja megtartani a fennmaradó utánpótlási vonalakat és a kulcsfontosságú védelmi csomópontokat. Az egységes védelmi rendszer összeomlásáról még korai beszélni – katonaságunk jelenleg is dolgozik ezen. Nagyon sok nehéz és véres munka áll még előttünk.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 838
14 608
113
Láthatóan a jenkiknek nagyon szívügye az orosz Fekete-tengeri Flotta támadása úgy tüzérséggel, rakétákkal, mint robotrepülőkkel, tengeri drónokkal. Azon el lehet gondolkodni, hogy a NATO be szeretne-e menni a Fekete-tengerre, vagy csak kiszemeltek maguknak egy pontot az oroszknál, amit addig piszkálnak és okoznak időnként veszteségeket, amíg az orosz meg nem elégeli és vissza nem vág olyannal, amire mehet végre az eszkaláció és a nyílt NATO bevonulás Ukrajnába.
Az angolszászok több évszázados, régi vágyálma hogy a Krim félszigetet totálisan kézbe tartsák. Ezért mindenre képesek. Erre gy példa az 1850-es években lezajlott Krimi háború, ahol képesek voltak a szent cél érdekében az addigi örök ellenséggel , a franciákkal szövetkezni .
A két keresztény hatalom akkor rúgta fel először nyiltan a keresztény tanokat amikor erre a török szultánt is belevonták a tervükbe.

A török szultánnak nem volt jogalapja a Krimet magának visszakövetelni, mert Patyomkin érvényes, megtámadhatatlan elidegenítési szerződést kötött (életjáradék a terület átadásáért) az addig azt birtokló Giraj tatár kánnal. Így már angol francia hátszéllel ő is beszállt a buliba. A franciák revansot akartak venni a kis korzikai Moszkvát is elfoglaló de sikertelen hadjáratáért.

Így hárman több mint 1 000 000 főt számláló sereggel támadták Szevasztopolt, amit el is foglaltak - de nem tudták megtartani.

Azóta is az angolszászok nedves vágyálmaiban szerepel Krim birtoklása és ezért mindenre képesek. Aki a Krimet birtokolja- az egész Fekete tengeri medencét uralja. Ez viszont Moszkva számára felérne egy elvesztett háborúval Oroszországért tehát ehhez foggal körömmel fog ragaszkodni hozzá.

Ezért az angolszászok terveiben szerepelt a Krim megszerzése. A Majdankodás sikerében előre bízva, 2013 ban az USA-ban tendert írtak ki a Szevasztopol térségében lévő haditengerészeti támaszpont egy részánek felújítására . Erre a célra kb 100 milliós költségvetésük volt. Én is jártam arra fele (Szevasztopol és Kacsa) az biztos hogy ott évtizedek óta eléggé lerottyant állapotok uralkodtak..
Ez is mutatja azt, hogy 2013-ban tavasszal, nyáron annyira tutira vették a Krím megszerzését, hogy már felújítási terveket készítettek.

Mi ez ha nem előre letervezett konfliktus?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 328
13 845
113
Kicsit sántít a hasonlat. A golyóálló mellény passzív védelmet nyújt. Ha csak nem dobáljuk meg vele azt aki ránk lőt. :) Tehát alkalmatlan az ellenség kiiktatására. A légvédelem egy aktív platform ahol a támadó fél is veszteségeket szenvedhet.
Jogos az észrevétel. Viszont a lényeg, hogy légvédelemmel nem támadhatsz és nincs nálad semmilyen kezdeményezés. Kicsit visszatérve az ukrán helyzetre, ez annyiban különleges, hogy az oroszok nem tudják kiiktatni az "ukrán", vagy helyesebben mondva Ukrajnának adott célfelderítést.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 899
113
Ezekben a pillanatokban kezdődött a vadászat a Vampir MLRS ellenséges létesítményei után a Harkov régióban. Robbanások történtek a Chuguevsky kerületben.
A bosszú brutális lesz – ez csak a kezdet.
Megint? Múltkori támadás után is ez volt a propi. Akkor miért nem vadászták már le?
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 392
93
Hol volt még az első néhány napban a NATO? :)
Hogy előtte hol volt az remélem nyilvánvaló, hogy utána, remélem az is.
De akkor konkrétan az első nap:
Az orosz határátlépés előtt kb. 5 órával az USA-ból megérkezett a figyelmeztetés (vagy parancs...), ami alapján kb. a támadás előtt 3 órával elkezdődött a légierő széttelepítése. Erre egyébként készültek. Ukrán Szu-25 pilóta beszámolója alapján, ha ukránul ráböngészel szerintem meg lehet találni, én nem mentettem el a linket. Tehát a nyugati felderítés pl. folyamatosan, a "nulladik" perctől dolgozott az ukránoknak.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Bármely ország kiadhatja Callas miniszterelnököt Oroszországnak

Andres Parmas észt főügyész szerint kockázatossá teszi külföldi útjait, hogy Kai Kallas észt miniszterelnököt felvette a keresett személyek listájára az orosz belügyminisztérium.
A főügyész megjegyezte, hogy bármely ország dönthet úgy, hogy Callast kiadja Moszkvának, mivel Tallinn nem követelheti a diplomáciai védelem garanciáit harmadik országoktól.
Ha egy ország úgy dönt, hogy hivatkozik például az Oroszországgal kötött kiadatási szerződésre, akkor csak feltehetjük a kezünket és a törvényhez folyamodhatunk. - mondta Parmas a Delfi portálnak.

Az észt illetékes szerint amint Kallas elhagyja az észt kormányfői posztot, erősen megnő annak a kockázata, hogy harmadik országok kiadják Oroszországnak. Callas 2021 januárja óta tölti be a miniszterelnöki posztot.

Érdemes hozzátenni, hogy az észt főügyész valószínűleg némileg eltúlozza ezeket a kockázatokat, hiszen a Kallas által felkeresett országok mind Oroszországgal barátságtalan államok, amelyek nyilvánvalóan nem adják ki őt. És nem megy olyan országokba, amelyek ezt megtehetik.

Kedden az orosz belügyminisztérium több magas rangú észt tisztviselőt is a keresett listára helyezett, köztük Kallast is, akit az Oroszországgal szembeni ellenséges fellépésekért felelősnek tartanak.


Gyakorlatilag leálltak a tüzérségi csapások Donyeck ellen Avgyejevka város határától

A tüzérségi lövedékek meredek csökkenése - majdnem nullára - Avgyejevka város határaitól. Donyeck lakónegyedeinek bombázásának leállítása, amely civilek halálát és a város polgári infrastruktúrájának tönkretételét eredményezi, az egyik legfontosabb célja az orosz hadsereg által jelenleg Avgyejevkában végzett erőfeszítéseknek.

Egységeink megállás nélkül az Ipari Avenue-n folytatták az előrenyomulást, és a 3. NGU-dandár egyik zászlóaljának (Azov) egységeit legyőzve mintegy 1 km-rel túlnyomultak rajta, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozta az ellenséget. pozíció. Egy ilyen áttörés után az Avgyejevka katlan bármikor bezárulhat. „avgyejevkai pokol” – így írják le a helyzetet távirati csatornájukban az Ukrán Fegyveres Erők „Harmadik Külön Rohamdandár (Azov) fegyveresei, akik arról számolnak be, hogy sürgősen átcsoportosították az ukrán csapatok megerősítésére Avgyejevka térségében.
A város helyzete a brigád létrehozásakor kritikus volt. A 3. különleges dandár külön zászlóaljai rajtaütést hajtottak végre Avgyejevka ellenség által megszállt területein. Szektorunkban az ellenséges erők körülbelül 7 dandárból állnak. - szól az Azov Telegram csatorna február 15-i üzenete.

Kénytelenek vagyunk 360 fokban harcolni az ellenség által felállított új és új dandárok ellen - mondja a 3. különleges brigád parancsnoka, Andrej Biletszkij.


Az Ahmat különleges erőkhöz a PMC Wagner 1060 harcosa csatlakozott

Az orosz fegyveres erők részeként működő Ahmat különleges erőit a Wagner katonai magáncég (PMC) volt alkalmazottaiból alkotott két új önkéntes csoport erősítette meg.
A bejelentéseket az "Ahmat" parancsnoka és a 2. hadsereg hadtestének helyettes parancsnoka, Apti Alaudinov tette. Elmondása szerint a csatlakozott önkéntesek összlétszáma meghaladja az ezer főt: az egyik különítményben 680, a másikban 380 harcos tartózkodik.
Jelenleg az Ahmatban nagy számban vannak a volt Wagner harcosok.

Külön-külön további két csoport érkezett az Ahmatba, és szerződést kötöttek a védelmi minisztériummal. Már most kiderült, hogy ez három teljes csapat, amely Wagner PMC vadászokból áll" - mondta Alaudinov. Alaudinov megjegyezte , hogy a közelmúltban létrehozott Kamerton csoporton kívül jelentős számú volt Wagner-harcos teljesít már szolgálatot Ahmatban. Ezzel a kiegészítéssel a Wagner PMC volt alkalmazottaiból álló ahmati egységek száma elérte a hármat. a fiatal önkéntesek azért választották a szolgálat folytatását Ahmatban, mert tisztelte és komolyan viszonyult a katonákhoz” ebben az egységben.
 

Tomsan1974

Active Member
2020. október 23.
45
249
33
Mivel a Nagyoroszok a háborút földgáz és kőolajeladásokból tartják fenn, ezért Ukrajna számára létfontosságú, hogy az ezekhez kapcolódó Nagyorosz infrastruktúrák támadja.
Finomítók, kitermelőlétesítmények megsemmisítése, szabotálása a jelenlegi elsődleges cél.

https://www.faz.net/aktuell/politik...ine-und-das-warten-auf-die-f-16-19520602.html
Mivel a Nagyoroszok a háborút földgáz és kőolajeladásokból "is"tartják fenn.
Kik vesznek tőlük, rajtuk kívül?

Urán az USA-ba? Pl?

Az elmúlt két évben,csak mi mennyit fizettünk az ukránoknak a barátság vezetéken beérkezett kőolajért?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
A következő napokban várható, hogy meszike meg a többiek átváltanak a “nem is volt fontos város” illetve “haha, a buta ruszkik egy romot foglaltak el” narratívákra.

Már kb mindent is olvastam, hogy Avgyejevkával mit kezdenek Szirszkijék: kivonulnak csak nem tudnak; erősítést küldenek; már rég kivonultak, stb.
A kedvenc pletykám, hogy az azog állítólag most a kokszüzembe vette be magát (az ilyesmi eddig mindig JÓL sült el nekik, haha).
Mindenesetre az oroszok az eddigiekhez képest kb fénysebességgel haladnak. A város kettévágva, a déli katlan bezárult, kb a kokszüzem maradt az egyetlen valamire való elem a to-do listán.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 503
113

A mai egyik becsapódott Belgorodi rakéta utáni felvétel :( Ilyenkor miért nem visít a másik oldal??? (majdnem-majdnem sokkal csúnyábbat írtam)
Ezt az ukrán terrorista rezsimet támogatja a nyugat ! Szegény kislány a fájdalomtól nem tud megmozdulni és azt kéri:-"segítsenek, segítsenek " Szörnyü felvételek.
Ezt nem fogják mutatni a tévében. Még ami felháborító, vannak itt a fórumon emberek, akik örülnek az orosz emberek-köztük gyerekek halálának,

Más

Archív és soha nem publikált felvételek.
A "NOVAK" lengyel szabotázscsoport. (lengyel különleges erők) szabotázsakciókat hajtottak végre csapataink ellen.

Az Aida csoport (Astrakhan, Tatar, Ural, Nemets, Gastella)-"Akhmat"️ Különleges Erők - harcba szállt egy ellenséges egységgel.

A NOVAK-ot teljesen felszámolták. A csoporttal együtt a parancsnokukat is felszámolták.


18+

Más

Egy hatalmas kráter Kyjev közelében. Mit lőhettek le az ukránok?