[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 906
113
Számomra ijesztő. hogy ezt valaki komolyan tudja gondolni.
Igy van, ez számomra is rémisztő, ahogy ismertem Ukrajnát és a térséget, a legvadabb álmomban se gondoltam a mostani sorsukra..
De erről igazán a tervek készítőinél kellene érdeklődni bővebben. No nem az oroszoknál, nem ők fujják a passzát szelet, legfeljebb a kottát - követik. Az olvasgatást előszőr tán a CICA anyagaiban kellene kezdeni, Ukrajna címszó alatt, 1990 utáni az anyag. Ott láthatod, hogy Ukrajnával kapcsolatos projectek kis léptekben ebben az időben kezdődnek, akkortájt a kezdő összeg nem haladta meg az évi 100 000 USD költségvetési összeget.. Vagy ha megvan Neked, olvassál egy kis Wikileaksot, persze nem a most fent lévő állományt mert az már erősen ki van herélve. A szolgálatoknál ez megvan lezsírozva. Az eredeti Ukrán anyag mintegy 2700 dokumentumot tartalmaz igaz jó részük még 1990 előtti. Ez csak egy jó alapozás a későbbi anyagokhoz..

Itt van most egy Rotchild média, az Economist szerkesztőnőjének egy nyilatkozata:

Ez a legolcsóbb (üzleti) módszer az USA számára: Az ukránok harcolnak, ők halnak meg, az USA/EU pedig fegyvereket szállít ehhez:


Számomra is ijesztő, hogy egy nyilvános nyilatkozatban ilyen is megjelenhet..
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 559
47 571
113
Lehet, hogy emiatt mondta le az utazását Macron? Én ezt a merénylethistóriát kizártnak tartom. Ebből világbotrány lenne.

Zelensky kétségbeesett körútra indul Nyugat-Európában - NYT​


Zelenszkij ukrán elnök sürgősen nyugat-európai országokba utazik. Az út célja, hogy az európai országoktól pénzt könyörögjenek az ellenségeskedés folytatásához az Egyesült Államokból érkező segélyek megszűnése közepette – írja a The New York Times.
A kiadvány forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy Zelensky Párizsba, Berlinbe és esetleg Londonba is látogatást tervez.
Valószínűleg megjelenik a müncheni biztonsági konferencián is, amelyre február 16. és 18. között kerül sor.
Az ukrán elnök a pénz mellett biztonsági garanciákat is kér majd az európai vezetőktől Ukrajna számára – teszi hozzá a NYT.
Источник: https://rusvesna.su/news/1707910495


Az ukrán fegyveres erők kombinált támadása a Krím-félszigeten

Nem a Caesar Kunikov nagy partraszálló hajó elleni reggeli csapás volt az egyetlen az ellenséges támadásban a Krím partjainál. A BDK elleni támadást először a NATO-erők átfogó felderítése, majd több UAV- támadás előzte meg.

▪️Éjfél után az ukrán fegyveres erők ismét drónokat küldtek a Krímbe. Ezúttal három irányból hajtották végre egyidejűleg az indítást: négy az Odessza régióból, kettő a Kahovszkij irányból és még kettő az Orekhovsky térségből.

▪️Az első két UAV-t Jaltától 70 km-re délre lőtték le, további hármat két órával később Feodosziától 6 km-re délre semmisítettek meg – mind az ötöt Szu-30SM vadászgépek. A maradékot pedig elektronikus hadviselési felszerelések fojtották el Anapa felé közeledve. A drónok a várostól 12 km-re estek a vízbe.

❗️Jellemző, hogy az ukrán fegyveres erők egyszerre több irányból lőttek, hogy ne csak a Krím nyugati részét, hanem a keleti részét is lefedjék. Hajnali két óra körül pedig a Krím-félszigeten rakétafenyegetés hallatszott az Alibey-i kísérleti telep környékéről indított csali miatt.

Az is érdekes, hogy a támadások földrajzi iránya pontosan a nagy partraszálló hajó elleni támadás előtt változott: ma és szombaton is ellenséges drónok működtek a Krím déli partja mentén, és mindig volt egy RQ-4B a levegőben .
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 930
13 251
113
Semmit nem érnének vele, ezek ugyanis egyrészt hajócsavar nélküli, kis süllyedésű hajótestek, másrészt egyszerre többet vetnek be, és manuális rávezetéssel a végfázisban - azaz ha a hálót egy szétkapja, a lyukon át lehet vinni a többit manuálisan.

Itt a fő probléma továbbra is az, hogy az oroszok a kirakatban háborúznak úgy, hogy minden lépésükről tud az ukrán fél (a NATO, de elsősorban az USA ISR hátterével). Az nem világos számomra, miért olyan fontos még mindig a hadianyagok tengeri szállítása az oroszoknak a Fekete-tengeren - talán Szíria miatt, nem tudom.

Szóval az opciók:
  • az ukránok USV kapacitását megtizedelni (gyártó műhelyek, indítóhelyek, stb) - ez gyakorlatilag lehetetlen a kis volumen miatt
  • valami USV-elleni védelmet telepíteni a hajóikra - ez lehetséges, csak egyrészt idő, másrészt minden túlterhelhető
  • az ukrán hajózási útvonalak fék nélküli, totális támadása - ez tűnik járható útnak, figyelembe véve, hogy a derék ukránok ettől vérszemet kapnának, és megsokszoroznák az USV bevetéseket, amely viszont végre információt is adhatna az oroszoknak, hogy honnan indítják ezeket vagy épp hol készülnek
  • végül a NATO ISR valamilyen módon való kikapcsolása: ez lehet politikai (nyomást gyakorolnak az USÁra valahol máshol, hogy inkább azzal foglalkozzanak), de lehet katonai is - azok a Global Hawkok például már elég régóta repkednek ott, mindenféle üzemzavar nélkül, szerintetek nem furcsa??

Amúgy az USV-elleni védelemről az jutott az eszembe, hogy az infrakamerás rávezetés miatt ezek a cuccok viszonylag könnyen vakíthatóak reflektorokkal is. A hajó mindkét oldalára kell pakolni belőlük mondjuk 5-5-öt, és szerintem máris nehezebben vezetik rá a hajóra a drónokat.

Ezek a kis kamikaze ladikok csak névleg ukránok. A felderítést, rávezetést NATO gépek végzik. A hatótávolság lehetővé teszi a román partról való indítást is. Meg azt is, hogy az ukrán partot csak egy gyors feltöltés erejéig érintsék, vagy csak formálisan kanyarodjanak egyet ukrán felségvíz felé, hogy azt lehessen mondani, hogy onnan lett bevetve. Meg azt is, hogy egy papíron civil szállító hajóról, vagy NATO ország hadihajójáról, de nemzetközi vizeken tegyék vízre azokat. Olyan kis játékszerekről van szó, amelyeket nem lehet sok száz km-ről észlelni, így arra sincs bizonyíték, ha nem ukrán az indítási pont. De még ha ukrán partról indul, akkor is a programozás nyugati, az esetleges kézi rávezetés műholdas csatornán a világ másik végéről is végezhető. Maguk a drónok vagy teljesen nyugati gyártmányok és csak egy matrica ukrán rajtuk a látszat kedvéért, vagy legalábbis nyugati alkatrészekből lettek összelegózva. Nyugati kommunikációs csatornákat, eszközöket használnak. Ukrajnában aligha van szakértelem, fejlesztő bázis, kommunikációs rendszer, érzékelők, nyersanyag, munkaerő, energia, részegység/alkatrész utánpótlás az önálló fejlesztéshez és gyártáshoz. Legfeljebb annyi lehet az ukrán hozzáadott érték, hogy összeszerelik a részegységeket (nyugati kamera, motor, vízsugár hajtás, vezérlés, antenna, stb...). Maximum a hajótestet gyártják maguk aluminiumból, vagy műanyagból.

Márpedig ha a bázis nem Ukrajnában van, az ukrán partot csak érintik, vagy még azt sem. Nincs támadható, fix ukrán indítási pont. Egy utánfutóról vízre lehet tenni bárhol, ahol egy kis motorcsónakot is lehetne. Ha a kezelők nem Ukrajnában ülnek. Ha a felderítés, rávezetés, kommunikáció nem ukrán. Ha a gyártásban az ukrán hozzáadott érték nulla, vagy legfeljebb összeszerelés, amit akármilyen sufniban meg lehet oldni, sőt akár minden héten máshol, sőt akár egy szállító hajón is. Akkor az oroszok nem tudják az ukrán oldalon megakadályozni a bevetéseket, mert szinte semmi sem Ukrajnából jön, ami ehhez kell.

Azt csinálhatják, hogy lelövik a NATO felderítő, rávezető gépeket, kilövik a bevetésben feltételezhetően résztvevő hajókat nemzetközi légtérben, illetve nemzetközi vizeken, mivel azok ténylegesen harci cselekményekben vesznek részt ellenük. Akkor viszont az egész nyugati sajtó rákezdi, hogy az oroszok megtámadták a békés NATO gépeket, hadihajókat, civil hajókat és már lehet is vezényelni a lengyel, angol, román, cseh, német, stb... katonákat Ukrajnába, azzal az ürüggyel, hogy a NATO Ukrajnában védekezik az őt támadó oroszok ellen. USA parancsra Magyarországon, Törökországon és esetleg Szlovákián, illetve Görögországon kívül mindenki megszavazza egy NATO tanácskozáson, hogy életbe lépett az 5. cikkely. Ugyanez az eredmény, ha az oroszok mondjuk Romániában lévő indítási helyre, vagy ott ülő kezelőkre mérnek csapást.

Gyakorlatilag ugyanaz a felállás, mint a Storm Shadow és társainál. Nagyon nehezen hihető, hogy az a pár Szu-24 vinné ezeket, ami az ukránoknak a háború elején volt és amikből mára talán egy sem maradt bevethető állapotban, vagy talán 1-2 db egy lengyel reptéren, hogy le lehessen fényképezni a rá függesztett Storm Shadow-t. Egy ilyen fényképet készíteni könnyű, ahhoz nem kell integráció. A gépre integrálni a fegyvert nehezebb és Ukrajnában, a fegyvert ismerő szakemberek nélkül, háborús körülmények közt még kevésébé valószínű. Ha meg is csinálták az integrációt, az nem Ukrajnában történt és a gépek sem onnan üzemelnek. Ezt a NATO fegyvert, NATO felderítési adatok alapján, NATO célkijelöléssel, szinte biztos, hogy NATO repterekről üzemelve és Ukrán repteret legfejebb csak tankolás, vagy csak átstartolás erejéig érintve, sőt még az is esélyes, hogy Szu-24 helyett NATO hordozó géptípust használva vetik be. És ezt hiába tudják az oroszok, ha odacsapnak egy NATO reptére, akkor az lesz a szöveg, hogy ők támadták meg a NATO-t és a NATO addigi részvételét simán letagadják nyugaton.

Marad az, hogy a tengeri drónokat megpróbálják kilőni a hajók. A NATO robotrepülőket lelőni a legvédelem. De egyetlen védelem sem 100%-os. Ezekből nem egyet indítanak, hanem egyszere jó párat és ha sem a gyártó kapacitás, sem kiinduló pont, sem a hordozó eszköz, sem a felderítés, rávezetés, kezelők nem támadhatók, akkor ezekkel újra és újra próbálkozni fognak ellenük és óhatalanul időnként be is találnak.

Egy ilyen apró tengeri kamikaze drón 1-1,5 tonna, 5-6 méter hosszú, 1,5 méter széles, a vízből 0,5 méterre emelkedik ki és a merülése még kevesebb. Nagyon nehéz távolról felderíteni. Hagyományos hajó elleni rakétával, robotrepülővel nem támadható, mert azok minimális támadási magassága is sokszorosa a csónak magasságának és egy ennyire kis célpontot még befogni sem igazán tudnak értelmes távolságból, de eltalálni végképp nem. Még egy tankok ellen tervezett páncéltörő rakétának is túl kis célpont (egy tank szélességének 40%-a, magasságának ötöde és rövidebb is, gyorsabban is mozog, a hőképe minimális, a kontrasztja a vízhez képest gyenge). Torpedó sem tud vele mit kezdeni, mert alig van a vízben valami belőle. Még a közelségi gyújtás sem működik el egy ilyen légypiszokra. Csöves fegyverrel lehet lőni, de azt sem automatikus célbefogással, hanem kézi vezérlésel. Ha a hajón van 1 - 4 db erre alkalmas csöves fegyver, drónból meg több jön, akkor baj van. Ha a hajókat felszerelik jó pár stabilizált nehézgéppuskával, könnyű gépágyúval és hozzájuk elég jó optikával, meg kiképeznek kifejezetten erre lövészeket, az segíthet, de éjszaka, ködben a csónakot elfedő hullámzásban így is nehéz célpont az ilyen drón. Lehet helikoptereket bevetni gépágyúval, rakétablokkal, vagy ferdén felülról kicsit nagyobb esélye van a páncéltörő rakétának. De ezeket a drónokat olyan közelről lehet csak felderíteni, hogy akkor már kevés idő áll rendelkezésre (1,3 km-t tesz meg egy perc alatt) és a riadóztatott helikopter nem ér oda.

A hálós védekezés nem megoldás, mert az csak tartósan a kikötőben álló hajónál működik, vagy még annál sem, ha az első drón robbantotta szakadáson átmegy a második. Ha a hadihajó kikötőben áll, akkor az nem hadihajó, hanem parti létesítmény, ráadásul helyhez kötött, fix célpont. Lásd a német Tirpitz története, ami lényegében szállodahajóként üzemelt a világháború alatt, aztán a végén mégis csak lebombázták a sokadik próbálkozásra.

Láthatóan a jenkiknek nagyon szívügye az orosz Fekete-tengeri Flotta támadása úgy tüzérséggel, rakétákkal, mint robotrepülőkkel, tengeri drónokkal. Azon el lehet gondolkodni, hogy a NATO be szeretne-e menni a Fekete-tengerre, vagy csak kiszemeltek maguknak egy pontot az oroszknál, amit addig piszkálnak és okoznak időnként veszteségeket, amíg az orosz meg nem elégeli és vissza nem vág olyannal, amire mehet végre az eszkaláció és a nyílt NATO bevonulás Ukrajnába.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Láthatóan a jenkiknek nagyon szívügye az orosz Fekete-tengeri Flotta támadása úgy tüzérséggel, rakétákkal, mint robotrepülőkkel, tengeri drónokkal. Azon el lehet gondolkodni, hogy a NATO be szeretne-e menni a Fekete-tengerre, vagy csak kiszemeltek maguknak egy pontot az oroszknál, amit addig piszkálnak és okoznak időnként veszteségeket, amíg az orosz meg nem elégeli és vissza nem vág olyannal, amire mehet végre az eszkaláció és a nyílt NATO bevonulás Ukrajnába.
Már tavaly téma volt a flotta újjáépítése a háború után, kínai gyártók készen állnak rá.



Zsákmányolt uzsidoboz



GFr2zcD.png




Úgy néz ki már a konfliktus elején hadrendből kivont hajót kaptak el, ami pont célpontként lett kiállítva a kikötő bejáratához
kyXllrB.jpeg
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
Kicsilány ehhez nagyon hülye vagy,..
Ilyen alpári sárdobálással kezdesz valamit és szeretnéd, hogy a beszélgetőpartnered komolyan vegye a mondandódat?
Kb. ez a Magyar politika szinvonala ezt hozod itt te is.
Hányinger!
Ez emberek jelentős része el sem olvassa az első szó után következőt, mert a bevezető szarhullámot valószínűsít.

Minek? Mire jó ez?
Ez van a lelkedben és ilyen stílusban is szeretsz eszmecserélni?
Kontraproduktivitásban nagy vagy.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 001
82 274
113
Ha ez igaz lenne, Zelenszkij és Budanov már nem élne. Vagy Zsaluzsníj lenne öngyilkos hirtelen három tarkólövéssel...
Korábban a France 24-re hivatkoztak mint hírforrásra, de a franciák ezt cáfolták. Viszont tény, hogy Macron elhalasztotta február 13-14.-re tervezett kijevi és odesszai látogatását biztonsági okokra hivatkozva.

Más

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 453
7 238
113
Lehet, hogy emiatt mondta le az utazását Macron? Én ezt a merénylethistóriát kizártnak tartom. Ebből világbotrány lenne.
jó eséllyel - nem biztos - az ukrán vezetés eddigi legjelentősebb pénz- és támogatásszerzésügyi sikere bucsa volt
ahol vélhetően brit médiaszakmai segítséggel - boris johnson nem egyedül utazott kijevbe leállítani az isztambuli tárgyalásokat - eladtak egy ukrán disznóságot orosznak, ennek következményeként százmillárd dolláros nagyságrendben jöttek be a támogatási hullámok
persze az is lehet - bizonyíték semmire sincs - hogy - bár erre érdekek hiányában kevesebb az esély- az tényleg orosz disznóság volt
viszont ez nem változtat egy szemernyit se azon hogy ha sikerülne most egy macron elleni merényletet eladni a világnak orosz merényletként megint elkezdene ömleni a pénz ebben a százmilliárd dolláros nagyságrendben
az meg hogy egy ilyen akció sikeres-e, az a bizonyítékokon - ezek már gyártás alatt lehetnek - és tanúvallomásokon - mit sütsz kis szűcs, mi egy nagyon szép vallomást várunk el magától pelikán eftás - múlik, persze a tanúkat rövid idő után szintén vélhetően oroszok megmerénylik stb., valamint a médiaszakmai támogatáson
mint ismert hét éve a brit médiaspecialisták oscar díjat szereztek az alkaida fehérsisakos mérsékelten fejlevágó színjátszó körének, bucsa is fényes siker lett, nehogy már egy macrongyilkosság helyes felvezetése a világ médiáiban kihívást jelentsen nekik
de tekintve a zeli féle csapat beágyazottságát a mainstream médiába, lehet hogy brit támogatás nélkül is belevágnának egy ilyen nagyonspeciális műveletbe saját produkcióban, mert egy a britek előbb utóbb hazamennek a szálakat viszont mielőbb el kell varni
mint látható, a lehetőségek tárháza kifejezetten bőséges, az ukránorosz hadihelyzet viszont nagyon is válságos, a kényszer meg nagy úr
ne zárjunk ki egy efféle zseniális ötletet a zeli-budanov duó részéről, persze csakis a jó ügy érdekében, mi másért, tisztelt bíróság
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 099
36 585
113
jó eséllyel - nem biztos - az ukrán vezetés eddigi legjelentősebb pénz- és támogatásszerzésügyi sikere bucsa volt
ahol vélhetően brit médiaszakmai segítséggel - boris johnson nem egyedül utazott kijevbe leállítani az isztambuli tárgyalásokat - eladtak egy ukrán disznóságot orosznak, ennek következményeként százmillárd dolláros nagyságrendben jöttek be a támogatási hullámok
persze az is lehet - bizonyíték semmire sincs - hogy - bár erre érdekek hiányában kevesebb az esély- az tényleg orosz disznóság volt
viszont ez nem változtat egy szemernyit se azon hogy ha sikerülne most egy macron elleni merényletet eladni a világnak orosz merényletként megint elkezdene ömleni a pénz ebben a százmilliárd dolláros nagyságrendben
az meg hogy egy ilyen akció sikeres-e, az a bizonyítékokon - ezek már gyártás alatt lehetnek - és tanúvallomásokon - mit sütsz kis szűcs, mi egy nagyon szép vallomást várunk el magától pelikán eftás - múlik, persze a tanúkat rövid idő után szintén vélhetően oroszok megmerénylik stb., valamint a médiaszakmai támogatáson
mint ismert hét éve a brit médiaspecialisták oscar díjat szereztek az alkaida fehérsisakos mérsékelten fejlevágó színjátszó körének, bucsa is fényes siker lett, nehogy már egy macrongyilkosság helyes felvezetése a világ médiáiban kihívást jelentsen nekik
de tekintve a zeli féle csapat beágyazottságát a mainstream médiába, lehet hogy brit támogatás nélkül is belevágnának egy ilyen nagyonspeciális műveletbe saját produkcióban, mert egy a britek előbb utóbb hazamennek a szálakat viszont mielőbb el kell varni
mint látható, a lehetőségek tárháza kifejezetten bőséges, az ukránorosz hadihelyzet viszont nagyon is válságos, a kényszer meg nagy úr
ne zárjunk ki egy efféle zseniális ötletet a zeli-budanov duó részéről, persze csakis a jó ügy érdekében, mi másért, tisztelt bíróság
Majd megy a zorbán, ideális áldozati báránynak.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 063
24 196
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 750
9 069
113
Ilyen alpári sárdobálással kezdesz valamit és szeretnéd, hogy a beszélgetőpartnered komolyan vegye a mondandódat?
Kb. ez a Magyar politika szinvonala ezt hozod itt te is.
Hányinger!
Ez emberek jelentős része el sem olvassa az első szó után következőt, mert a bevezető szarhullámot valószínűsít.

Minek? Mire jó ez?
Ez van a lelkedben és ilyen stílusban is szeretsz eszmecserélni?
Kontraproduktivitásban nagy vagy.
Az a kisebb baj hogy személyeskedik. A nagyobb hogy nem is vagyok lány.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
659
3 131
93
Vigyázó szemeid 1920 junius 4. 16 óra 30 percre vesd.
Már tavaly téma volt a flotta újjáépítése a háború után, kínai gyártók készen állnak rá.
Csak azt nem értem, miért gondolja mindenki, hogy az oroszok, akik eddig is nyugodtan vehettek volna kínai cuccokat, most majd vesznek, amikor az eddigi tapasztalataik azok a kínai cuccokkal, hogy még a tervezett üzemi sebességet sem képesek elérni.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 062
93
Ezek a kis kamikaze ladikok csak névleg ukránok. A felderítést, rávezetést NATO gépek végzik. A hatótávolság lehetővé teszi a román partról való indítást is. Meg azt is, hogy az ukrán partot csak egy gyors feltöltés erejéig érintsék, vagy csak formálisan kanyarodjanak egyet ukrán felségvíz felé, hogy azt lehessen mondani, hogy onnan lett bevetve. Meg azt is, hogy egy papíron civil szállító hajóról, vagy NATO ország hadihajójáról, de nemzetközi vizeken tegyék vízre azokat. Olyan kis játékszerekről van szó, amelyeket nem lehet sok száz km-ről észlelni, így arra sincs bizonyíték, ha nem ukrán az indítási pont. De még ha ukrán partról indul, akkor is a programozás nyugati, az esetleges kézi rávezetés műholdas csatornán a világ másik végéről is végezhető. Maguk a drónok vagy teljesen nyugati gyártmányok és csak egy matrica ukrán rajtuk a látszat kedvéért, vagy legalábbis nyugati alkatrészekből lettek összelegózva. Nyugati kommunikációs csatornákat, eszközöket használnak. Ukrajnában aligha van szakértelem, fejlesztő bázis, kommunikációs rendszer, érzékelők, nyersanyag, munkaerő, energia, részegység/alkatrész utánpótlás az önálló fejlesztéshez és gyártáshoz. Legfeljebb annyi lehet az ukrán hozzáadott érték, hogy összeszerelik a részegységeket (nyugati kamera, motor, vízsugár hajtás, vezérlés, antenna, stb...). Maximum a hajótestet gyártják maguk aluminiumból, vagy műanyagból.

Márpedig ha a bázis nem Ukrajnában van, az ukrán partot csak érintik, vagy még azt sem. Nincs támadható, fix ukrán indítási pont. Egy utánfutóról vízre lehet tenni bárhol, ahol egy kis motorcsónakot is lehetne. Ha a kezelők nem Ukrajnában ülnek. Ha a felderítés, rávezetés, kommunikáció nem ukrán. Ha a gyártásban az ukrán hozzáadott érték nulla, vagy legfeljebb összeszerelés, amit akármilyen sufniban meg lehet oldni, sőt akár minden héten máshol, sőt akár egy szállító hajón is. Akkor az oroszok nem tudják az ukrán oldalon megakadályozni a bevetéseket, mert szinte semmi sem Ukrajnából jön, ami ehhez kell.

Azt csinálhatják, hogy lelövik a NATO felderítő, rávezető gépeket, kilövik a bevetésben feltételezhetően résztvevő hajókat nemzetközi légtérben, illetve nemzetközi vizeken, mivel azok ténylegesen harci cselekményekben vesznek részt ellenük. Akkor viszont az egész nyugati sajtó rákezdi, hogy az oroszok megtámadták a békés NATO gépeket, hadihajókat, civil hajókat és már lehet is vezényelni a lengyel, angol, román, cseh, német, stb... katonákat Ukrajnába, azzal az ürüggyel, hogy a NATO Ukrajnában védekezik az őt támadó oroszok ellen. USA parancsra Magyarországon, Törökországon és esetleg Szlovákián, illetve Görögországon kívül mindenki megszavazza egy NATO tanácskozáson, hogy életbe lépett az 5. cikkely. Ugyanez az eredmény, ha az oroszok mondjuk Romániában lévő indítási helyre, vagy ott ülő kezelőkre mérnek csapást.

Gyakorlatilag ugyanaz a felállás, mint a Storm Shadow és társainál. Nagyon nehezen hihető, hogy az a pár Szu-24 vinné ezeket, ami az ukránoknak a háború elején volt és amikből mára talán egy sem maradt bevethető állapotban, vagy talán 1-2 db egy lengyel reptéren, hogy le lehessen fényképezni a rá függesztett Storm Shadow-t. Egy ilyen fényképet készíteni könnyű, ahhoz nem kell integráció. A gépre integrálni a fegyvert nehezebb és Ukrajnában, a fegyvert ismerő szakemberek nélkül, háborús körülmények közt még kevésébé valószínű. Ha meg is csinálták az integrációt, az nem Ukrajnában történt és a gépek sem onnan üzemelnek. Ezt a NATO fegyvert, NATO felderítési adatok alapján, NATO célkijelöléssel, szinte biztos, hogy NATO repterekről üzemelve és Ukrán repteret legfejebb csak tankolás, vagy csak átstartolás erejéig érintve, sőt még az is esélyes, hogy Szu-24 helyett NATO hordozó géptípust használva vetik be. És ezt hiába tudják az oroszok, ha odacsapnak egy NATO reptére, akkor az lesz a szöveg, hogy ők támadták meg a NATO-t és a NATO addigi részvételét simán letagadják nyugaton.

Marad az, hogy a tengeri drónokat megpróbálják kilőni a hajók. A NATO robotrepülőket lelőni a legvédelem. De egyetlen védelem sem 100%-os. Ezekből nem egyet indítanak, hanem egyszere jó párat és ha sem a gyártó kapacitás, sem kiinduló pont, sem a hordozó eszköz, sem a felderítés, rávezetés, kezelők nem támadhatók, akkor ezekkel újra és újra próbálkozni fognak ellenük és óhatalanul időnként be is találnak.

Egy ilyen apró tengeri kamikaze drón 1-1,5 tonna, 5-6 méter hosszú, 1,5 méter széles, a vízből 0,5 méterre emelkedik ki és a merülése még kevesebb. Nagyon nehéz távolról felderíteni. Hagyományos hajó elleni rakétával, robotrepülővel nem támadható, mert azok minimális támadási magassága is sokszorosa a csónak magasságának és egy ennyire kis célpontot még befogni sem igazán tudnak értelmes távolságból, de eltalálni végképp nem. Még egy tankok ellen tervezett páncéltörő rakétának is túl kis célpont (egy tank szélességének 40%-a, magasságának ötöde és rövidebb is, gyorsabban is mozog, a hőképe minimális, a kontrasztja a vízhez képest gyenge). Torpedó sem tud vele mit kezdeni, mert alig van a vízben valami belőle. Még a közelségi gyújtás sem működik el egy ilyen légypiszokra. Csöves fegyverrel lehet lőni, de azt sem automatikus célbefogással, hanem kézi vezérlésel. Ha a hajón van 1 - 4 db erre alkalmas csöves fegyver, drónból meg több jön, akkor baj van. Ha a hajókat felszerelik jó pár stabilizált nehézgéppuskával, könnyű gépágyúval és hozzájuk elég jó optikával, meg kiképeznek kifejezetten erre lövészeket, az segíthet, de éjszaka, ködben a csónakot elfedő hullámzásban így is nehéz célpont az ilyen drón. Lehet helikoptereket bevetni gépágyúval, rakétablokkal, vagy ferdén felülról kicsit nagyobb esélye van a páncéltörő rakétának. De ezeket a drónokat olyan közelről lehet csak felderíteni, hogy akkor már kevés idő áll rendelkezésre (1,3 km-t tesz meg egy perc alatt) és a riadóztatott helikopter nem ér oda.

A hálós védekezés nem megoldás, mert az csak tartósan a kikötőben álló hajónál működik, vagy még annál sem, ha az első drón robbantotta szakadáson átmegy a második. Ha a hadihajó kikötőben áll, akkor az nem hadihajó, hanem parti létesítmény, ráadásul helyhez kötött, fix célpont. Lásd a német Tirpitz története, ami lényegében szállodahajóként üzemelt a világháború alatt, aztán a végén mégis csak lebombázták a sokadik próbálkozásra.

Láthatóan a jenkiknek nagyon szívügye az orosz Fekete-tengeri Flotta támadása úgy tüzérséggel, rakétákkal, mint robotrepülőkkel, tengeri drónokkal. Azon el lehet gondolkodni, hogy a NATO be szeretne-e menni a Fekete-tengerre, vagy csak kiszemeltek maguknak egy pontot az oroszknál, amit addig piszkálnak és okoznak időnként veszteségeket, amíg az orosz meg nem elégeli és vissza nem vág olyannal, amire mehet végre az eszkaláció és a nyílt NATO bevonulás Ukrajnába.
Meg lehetne a másik oldalról is fogni a dolgot. Jemenbe (vagy bárhová ahol utálják a briteket - lehet válogatni bőséggel) küldeni hasonló ladikokat, egy hajót nemzetközi vizekre ami hogy-hogynem bemondja az éterbe hogy melyik hajó merre jár - és a brit hajókra vadászni - szigorúan más nevében, pont olyan gerinctelenül ahogy a humanizmus élharcosaitól látjuk. Majd rákérdezni diplomáciai csatornákon, hogy érdemes-e ezt tovább játszani.

És szerinted mit merne lépni a NATO nevezetű gittegylet, ha leszednék valamelyiket?Ki merne neki menni az oroszoknak egy országot mondjál csak.Minden NATO tag bekussolna,és lapítana.Európa normális része akinek nem ment el az esze nem akar háborút.Százados mehetsz majd a balti csivavákhoz önkéntesnek.Putyin például a románokról azt mondta,hogy egy 30 perces ország.

Az orosz Achilles-ina a szíriai utánpótlás, ha leszednek valamit a Fekete felett, a nemNATO leszed valamit Szíria felé. Igazából az Usában már nagyon várhatják hogy pár brit szörnyethaljon végre egy RC-ben. De hát a britek akartak ilyen górét maguknak... ők a tiszteletbeli csali.

Viszont hosszú távon, ezzel nagyot buknak az angolszászok, akik a világ lerablását továbbra is a tengereken intézik. Eljön az idő amikor az ő céladataikat adják ki és ez nekik jobban fog fájni. Most teremtenek erre precedenst.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 638
14 133
113
Nekünk itt Kelet-Európában az orosz imperializmusból jutott és nem az angolszászból.

Bocsáss meg, de ez mi akar lenni ? o_O :confused: :eek:

1526 - 1914 között oroszok voltak nálunk, vagy osztrákok ?

Vagy a németek is nem akcióztak Kelet-Európában ?

A II. világháborút, és az azutáni megszállást meg köszönd meg Hitlernek, és a németbarát magyar vezérkarnak. Hitlert sajnos törvényesen választották meg, és kövezte ki a maga útját a háborúba. Mi meg autokratikus elemekkel korlátozott névleges köztársaság voltunk. Sztálin meg nem egyenlő az orosz néppel. És a II. világháború is 1941 nyarától 1943 nyaráig elég rosszul ment az oroszoknak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 627
86 019
113
Simplicius:

Sok mindent megerősít az ukrán főparancsnok családja kapcsán, talán túl sokat is ...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 306
33 326
113
Majd megy a zorbán, ideális áldozati báránynak.

Orbán akit oroszbérencnek állítanak be, nem lenne ideális, ki hinné el, hogy az oroszok merényelték meg?

A Macronos elmélet is meredek. Nem kell ehhez ilyen fontos embert megölni. Ahogy a bosnyákok annak idején megaknavetőzték a szarajevói piacot (a két eset közül az egyik gyakorlatilag biztosan hamis zászlós volt), majd rákenték a szerbekre, az ukránoknak is elég lenne egy hasonló.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 969
11 867
113
Az "élet útja" elvágásával, nagyon nehéz helyzetbe kerültek Avgyijivka védői. Próbálnak a mezőn, földutakon közlekedni, de ebben a sárban nagyon nem egyszerű...


Авдеевка. Передвижение хохлов по полям, после установления нашими богатырями контроля над "дорогой жизни" гарнизона ВСУ
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 552
24 637
113
Az új ukri "atyaúristen" 86-ban moszkvában parádézgatott:

ukri katonák mentőkocsiban, gondolom nem a kórházba tartanak:

Felvételek az ukri csoportosulásról Selidovo közelében:

Szerencsés nackók :(

-1 ukri leendő f16 pilóta, épp a régi vasával együtt lőtték le:

ukri technika volt:

ATGM indítása ukri technikára, vjh miért áltak meg a semmi közepén?

Lancet veszteségek:

Harkovi terület, határ mente, ukri veszteségek:

LMUR malinovkai bevetés:

Mesterlövész:

Lekaptak egy ukri helit:

Gránátos és FPV drón bevetés:
Gondolom a nato kiképzés eredménye, hogy hátrahagyják sebesültjeiket:


Na egy menő felvarrós nackó is elment:

bandera vagy amit akartok: