[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 343
13 838
113
Egyenlőre "pletyka" hogy egy előretolt Patriot üteggel 3 "FAB-ozó" gépet.Ha igaz erre a "problémára" is kell még hatékony megoldást találni az Orosz légierőnek.Ha a "pletykák" igazak abba is maradtak a légicsapások(én egyenlőre fentartással kezelem ezt a hírt)
Avdeevka feladása várható volt a tavaszi raszputyica kezdetével.Kérdés mennyire érte meg tartani eddig is nekik.

Jó eséllyel ctrl+c ctrl+v ez a legutóbbi győzelmi kacsa újrahasznositása (akkor asszem 3 Szu-34 volt, egy volt tényleges), mikor egy nagy bukásra kellett valami lelkesitő győzelem... de igy azért ehhez más lustaság kell a javábol.

Megjegyzem az orosz a kényszerhelyzetéből adódóan szépen pozicionálja be az embervezette gépeket az új helyükre - a nehézfegyverzet/LR AA hordozó kategóriába.
  • A drónok átveszik a felderitőgépek (R tipusjelzéses régen) szerepét, legyen az tüzérségi megfigyelő, vagy mélységi
  • Szép lassan a CAS is átkerül ezekre - egyszerűen ember vezette gépek erre túl drágák és veszélyesek (nem röhög az F-35B gépágyúkonténerén...). Harci helik sorsa kérdéses, de a legutóbbi USA tender elkaszálása nem sok jót jelent a jövőjükre nézve
  • A közeli légiharc (és a drón-drón AA harcászat) a Loyal Wingman kategória szerepe lesz - ez mondjuk az oroszoknál sehol, de az USAF és Kina nagyon ezekre készült rá
  • Az embervezette vasak meg mennek hátrább, kihasználva a nagy méretből adódó teherbirást, üzemi magasságot és hatótávolságot. Stealth gép nyilván sokkal rugalmasabb az alacsony RCS miatt, kisebb HMZ-vel kell számoljon, az 5.th gen gépek igy azok között is az első vonal (és egyben LW hub), a 4.th meg a második (Sz-34/35, F-15X, stb...). Közösen viszik a long range AA harcot is, a nagyméretű raksikból adódóan.
Szóval amit látunk, az az ember kiszorulása short range légi hadviselésből - szerintem azok a Szu-25 meg harci heli pilcsik az utolsók, akik ebbe belekóstolhattak... már amelyik túlélte.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 107
113
Off

56-ban nem sokkal a végső bevetési parancs kiadása előtt forditották vissza az orosz Tu-4-es bombázokat Budapest bombázásáról.
A Tu-4-es az amerikai B-29 orosz másolata volt, kvázi nálunk lett volna a "B-29" első éles bevetése.

On
Tudom, ezért írtam. A Corvin közre mértek volna csapást első körben.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 868
4 890
113
Olvastam valami az '56-os közel-keleti eseményekkel kapcsolatos írást ex-CIA-s csávót idéztek benne, és csak mellékesen említi, hogy a főnökének a "kedvenc projektje" volt a magyar forradalom, és nagyon el volt kámpicsorodva, hogy nem sikerült.

Gondoljon mindenki erről, amit akar, nem gondolom, hogy a CIA robbantotta ki '56-ot, de így gondolkodott a dologról a CIA-s arc. "Projekt" volt számára.
A forradalmat nem néhány CIA ügynök robbantotta ki, ezt csak a Cég című -egyébként borzalmasan gyenge - amerikai filmsorozat állítja, de ez fikciós mozi. Kirobbant az magától is olyan nagy volt a társadalmi ellenállás. Előtte 3 héttel már 200 ezren voltak Rajk újratemetésén és a hangulat nem sok jót ígért az állampártnak. A hh után sok CIA iratot is nyilvánosságra hoztak és ebben volt róla szó, hogy 56-ban a Kossuth téren volt egy 4 fős CIA összekötő csoport (hogy a téren hol azt nem írták, de épületek többsége az állami, csak néhány lakóház van). A forradalom máig egyik legnagyobb rejtéje, hogy okt. 25-én ki lőtt bele a tömegbe a Kossuth téren. A hivatalos verzió szerint az ÁVH, de ez csak feltételezés, ekkorra már az ÁVH elég demoralizált állapotban volt és egyszerre több irányból lőttek a tüntetőkre. Éppen elképzelhető az is, hogy a jenki ügynökök lőttek a tömegbe, hogy így növelják a felháborodást és az ellenállást a szovjetekkel és az ÁVH-val szemben.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
"Az Avdiivka körüli hadműveleti helyzet alapján úgy döntöttem, hogy egységeinket kivonom a városból, és védekezésbe lépünk" - mondta Alekszandr Szirszkij.

Az Ukrinform ügynökség szerint az A. Tarnavszkij fegyveres erőcsoport parancsnokára hivatkozva az ukrán csapatok már kivonult a sérült állásokból és több ukrán katonát elfogtak. Tarnavszkij hozzátette, hogy néhány ukrán katonát a katonaság kivonására kidolgozott terv ellenére is elfogtak. Nem részletezte, hány katonát fogtak el, de kijelentette, hogy Ukrajna nemzetközi humanitárius szervezetekhez fog fordulni a kiszabadításuk érdekében. Elmondása szerint azonban a harcok folytatódnak a városban.

Az orosz erők arra koncentrálnak, hogy megnehezítsék vagy megakadályozzák az ukránok teljes kivonását.

Kosztjantyin Masovec ukrán katonai megfigyelő szerint az orosz erők eltökéltek, hogy megakadályozzák az ukrán erők szervezett kivonulását Avdiivkából.

Az oroszok azt állították, hogy 5000 ukrán katona gyakorlatilag csapdába esett a településen.



Partizánok kisiklatták a vonatot, amely 155 mm-es lövedékeket és rakétákat szállított


A közelmúltban történt incidensben az ukrajnai Vinnyica régióban található Szerebrija falu közelében egy 155 mm-es lövedékeket és rakétákat szállító vonat az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára kisiklott. A "Hegesztők" (Сварщики) Telegram-csatorna szerzői szerint ezt a műveletet ukrán partizánok hajtották végre. Ez a vonat Románia felől tartott, és balesete következtében jelentős mennyiségű, Oroszország elleni katonai akcióit támogató lőszer veszett el.

„A vonatot, amely 155 mm-es lövedékeket és rakétákat szállított az ukrán fegyveres erők számára, ukrán partizánok kisiklották Szerebrija falu területén. Az egyik kocsiban felrobbant a lőszer. Az út egy szakaszát letiltották ” – közölte a Telegram csatorna.

Az ukrán partizánok érintettségéről szóló információkat egyelőre nem erősítették meg, és az ukrán fél sem adott hivatalos megjegyzést az ügyben. Sőt, kiderült, hogy ezen a vasútvonalon nem szünetel a forgalom, ezért az ilyen információk sok kérdést vetnek fel.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy egy lőszeres szerelvény elvesztése, ha ez valóban megtörtént, nagyon komoly problémát jelent Kijev számára, hiszen az Ukrán Fegyveres Erőknél komoly tüzérségi felszereléshiány tapasztalható.


Harkov közelében megsemmisült az ukrán fegyveres erők nőkből és nyugdíjasokból álló zászlóalja

Kupjanszk közelében megsemmisült a lvovi nők és nyugdíjasok zászlóalja. Erről írnak az ukrán Telegram csatornákon.

Gyászjelentések kezdtek megjelenni a közösségi hálózatokon, jelezve, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 103. területvédelmi dandár 66. zászlóalja hatalmas veszteségeket szenvedett el.

Szakértők szerint az egységet Lvov régió lakosaiból alakítják, akiket válogatás nélkül mozgósítanak az ukrán fegyveres erőkbe.

A közösségi hálózatokon sok fénykép található az ukrán hadsereg egységének élő és halott fegyvereseiről. Ezek többnyire nyugdíjasok és nők, akiket a dandárparancsnokság már elkezdett használni a tisztán rohamegységekben.

Azt is megjegyzik, hogy a mozgósított teroboroni katonák hozzátartozói folyamatosan követelik az alakulat forgatásra való kivonását, de a parancsnokság nem is gondol az alakulat fennmaradó katonáira.

Korábban arról számoltak be, hogy a harkovi régióban lerombolták a külföldi zsoldosok telepét.


Az ukránok megadták magukat Avgyejevkában, mert csak a civilek ellen tudnak harcolni


Az ukrán csapatok azért vonultak ki Avgyejevkából, mert Volodimir Zelenszkij rezsimje csak a sok pénzért tud "küzdeni", ami egyenesen a zsebükbe megy, és csak a civilek ellen tud harcolni - Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram csatornáján írta.

Minden más nem számít nekik” – mondta Zaharova, kommentálva az ukrán elnök kijelentését, miszerint a várost azért hagyták el, hogy megmentsék az emberek életét.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 208
113
Jó eséllyel ctrl+c ctrl+v ez a legutóbbi győzelmi kacsa újrahasznositása (akkor asszem 3 Szu-34 volt, egy volt tényleges), mikor egy nagy bukásra kellett valami lelkesitő győzelem... de igy azért ehhez más lustaság kell a javábol.

Megjegyzem az orosz a kényszerhelyzetéből adódóan szépen pozicionálja be az embervezette gépeket az új helyükre - a nehézfegyverzet/LR AA hordozó kategóriába.
  • A drónok átveszik a felderitőgépek (R tipusjelzéses régen) szerepét, legyen az tüzérségi megfigyelő, vagy mélységi
  • Szép lassan a CAS is átkerül ezekre - egyszerűen ember vezette gépek erre túl drágák és veszélyesek (nem röhög az F-35B gépágyúkonténerén...). Harci helik sorsa kérdéses, de a legutóbbi USA tender elkaszálása nem sok jót jelent a jövőjükre nézve
  • A közeli légiharc (és a drón-drón AA harcászat) a Loyal Wingman kategória szerepe lesz - ez mondjuk az oroszoknál sehol, de az USAF és Kina nagyon ezekre készült rá
  • Az embervezette vasak meg mennek hátrább, kihasználva a nagy méretből adódó teherbirást, üzemi magasságot és hatótávolságot. Stealth gép nyilván sokkal rugalmasabb az alacsony RCS miatt, kisebb HMZ-vel kell számoljon, az 5.th gen gépek igy azok között is az első vonal (és egyben LW hub), a 4.th meg a második (Sz-34/35, F-15X, stb...). Közösen viszik a long range AA harcot is, a nagyméretű raksikból adódóan.
Szóval amit látunk, az az ember kiszorulása short range légi hadviselésből - szerintem azok a Szu-25 meg harci heli pilcsik az utolsók, akik ebbe belekóstolhattak... már amelyik túlélte.
Egyenlőre ennyit találtam.
Természetesen ettől még kérdőjeles a lelövés.Legutóbbinál egyet ismertek el meg pár napig nem is bombáztak abban a térségben.Hogy most is van-e "FAB-ozásban szünet nem tudom.Ami miatt egyenlőre még veszélyes az orosz gépekre az Ukrán légvédelem hogy nem fejlesztettek kifelyezetten SEAD feladatkörre gépeket és erre "specislizált" alakulataik se nagyon voltak a háború előtt.Patriot veszélyessége meg abban "rejlik" hogy gyorsan lehet telepíteni,kevés ideig kell bekapcsolni a tűzvezető/felderítő lokátort hogy felderítse a célpontokokat és rövid idő alatt többet is támadjon.De ugyanez igaz a legtöbb korszerű akár Orosz komplexumra is.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 394
23 257
113
A forradalmat nem néhány CIA ügynök robbantotta ki, ezt csak a Cég című -egyébként borzalmasan gyenge - amerikai filmsorozat állítja, de ez fikciós mozi. Kirobbant az magától is olyan nagy volt a társadalmi ellenállás. Előtte 3 héttel már 200 ezren voltak Rajk újratemetésén és a hangulat nem sok jót ígért az állampártnak. A hh után sok CIA iratot is nyilvánosságra hoztak és ebben volt róla szó, hogy 56-ban a Kossuth téren volt egy 4 fős CIA összekötő csoport (hogy a téren hol azt nem írták, de épületek többsége az állami, csak néhány lakóház van). A forradalom máig egyik legnagyobb rejtéje, hogy okt. 25-én ki lőtt bele a tömegbe a Kossuth téren. A hivatalos verzió szerint az ÁVH, de ez csak feltételezés, ekkorra már az ÁVH elég demoralizált állapotban volt és egyszerre több irányból lőttek a tüntetőkre. Éppen elképzelhető az is, hogy a jenki ügynökök lőttek a tömegbe, hogy így növelják a felháborodást és az ellenállást a szovjetekkel és az ÁVH-val szemben.
Amit én tudok az az amit a '90-es évek végén egy hétvégi pihenésen mesélt nekem az egykori államminiszter Pozsgay Imre (ha kamuzott akkor így jártam). Ő azt mesélte, hogy belső munka volt '56. Amikor már nagyon szorult a hurok a sztálini nomenklatúrán (mert sokan maradtak még hatalomban, hiába voltak Sztálin halála után tisztogatások), kitalálták hogy megpuccsolják Hruscsovot, mégpedig úgy hogy felkelést szítanak. Mivel ugye a Szovjetúnió gránitkeménységű, ott szóba sem jöhetett semmilyen lázadás, tehát maradtak a csatlós országok, a cél az lett volna, hogy ha ott van egy lázadás, akkor össze lehet hívni egy rendkívüli pártkongresszust és Hruscsov fejére lehet olvasni, hogy a fene nagy reformjai ide vezettek, lázadnak a megszállt országok. Ekkor majd gyorsan leváltják majd leverik a lázadást és megy minden szépen a régi sztálini kerékvágásban tovább. Eredetileg a lengyeleknél akartak kavarni, de az valamiért nem jött össze, ekkor jöttünk mi magyarok. Emlékszünk? Békés szimpátia tüntetés a lengyelek mellett a Bem szobornál (már akkor provokatőrök bújtak meg a tömegben és felkelésre bíztatták az akkor még békés tömeget). Fura hogy azt a fegyverraktárat, ahonnan a felkelők fegvyereket szereztek a Magyar Rádió ostromához, azt éjjel nappal egy szakasz ÁVH-s őrizte, kivéve akkor, mert azon az estén csak egy fegyvertelen nyugdíjas éjjeliőr. Amúgy érdekesség képpen jegyzem meg, hogy a Rádió ostromakor végig nyitva volt az épület hátulján a teherkapu (csak úgy mint 50 évvel később a Tévészékház esetében is). Amikor erre Hruscsov rájött, hogy megpróbálják csőbe húzni, felhívta az amerikaiat és elmondta nekik a lehetőségeket, amire Eisenhower csak anyit mondott: "Hruscsov elvtárs, Jaltában megállapodtunk, Magyarország szovjet érdekszféra, tegye amit tenni kell! Mi majd hangosan fogunk tiltakozni, felszólalni az ENSZ-ben, de semmi mást nem fogunk tenni!" És Hruscsov tette.....
Amerika hangosan tiltakozott, de semmi mást nem tett, mint ahogy msot sem fog tenni semmit Ukrajna esetében sem....
Azt hiszem, ezt hívják az "ördög alternatívájának", amikor egy nagyobb jó érdekében el kell követni egy kisebb rosszat (akkor lehet hogy szarban hagytak minket, de elkerültek egy sztálini típusú visszarendeződést és talán vele egy harmadik világháborút).
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113
Az orosz csapatok közben már Lasztocskinot támadják, valószínűsíthetően hamarosan az is meglesz.

 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 440
10 244
113
Most hogy az oroszok elfoglalták ezt a jelentéktelen bakterházat és elfogytak és kifogytak mindenből. Itt van az ukrán hátsó védelem elhelyezkedéséről egy kép.
Ez a Sjeverne kiszögellés lehet nem marad meg sokáig mert azt olvastam hogy Lastochkyne kiürítését elkezdték az ukránok, de ezért ezt óvatosan kezelném, igaz ha a gyárat feladták harc nélkül akkor ez is elképzelhető. Ezt írják sok helyen hogy az oroszok nem tartanak szünetet hanem kihasználják a helyzetet és nem várják meg amíg ezek a védelmi vonalak megszilárdulnak, valószínűleg ez a logika abban hogy a nyári ellentámadás helyénél is megkezdték a támadást.

Az viszont hamis hírnek bizonyult hogy Csasohov Jar városit területeire jutottak az oroszok pár nappal ezelőtt, de legalábbis ott megállt az előrenyomulás, talán arra várnak hogy az ukránok máshová mozgassák az erőiket.

Nagyon kíváncsi leszek az elkövetkezendő napokra, ha sikerül megakasztani az orosz támadást akkor még nem értük el a fordulópontot, viszont ha sikerül folyamatosan hátsó vonalakba kényszeríteni az ukránokat akkor megvan a fordulópont.

Ami még érdekes volt nekem, hogy orosz katonák arról beszélnek hogy a városi harc sokkal egyértelműbb és jobb mint az erdősávban harcolni mert házról házra mész és ez jó. Ez nekem furcsa volt mert azt hittem fordítva van, mondjuk voltak már itt videók hogy az erdősávban kb azt sem tudják ki honnan jön ki van velük és ki ellenük, de az is lehet ez csak pár katona személyes véleménye volt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 978
91 882
113
Szerény véleményem szerint elérkezett az a pont az orosz-ukrán partiba -amit többen és hiába vizionáltak Bachmut után- és megtérdel, megroppan az ukrán sereg. A vége szerintem még messze lesz, de annak a kezdete elérkezett.
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát „ameddig szükséges”, és nyomást gyakorol Oroszországra, hogy kártalanítsa Kijevet

Kamala Harris amerikai alelnök szombaton (február 17-én) kijelentette, hogy a Joe Biden-kormány kész támogatni Ukrajnát az Oroszországgal folytatott háborúban, "ameddig csak kell", és szorgalmazni fogja, hogy Moszkva fizessen jóvátételt Kijevnek a háború befejezése után.

"Továbbra is törekszünk az igazságos és tartós béke biztosítására.

Dolgozunk azon, hogy Oroszország jóvátételt fizessen Ukrajnának" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatón a müncheni biztonsági konferencián.

"Biden elnök és én továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy biztosítsuk a sikerhez szükséges erőforrásokat és fegyvereket.

Önnel leszünk, ameddig kell" - tette hozzá Zelenszkijhez fordulva. Harris hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása nem függhet a belső" politikai játszmáktól", utalva arra, hogy a republikánusok Donald Trump befolyása alatt blokkolják az amerikai segélyek kibocsátását Kijevnek.

Zelenszkij a maga részéről azt mondta, nem lát más alternatívát az Egyesült Államokkal szemben, amelynek központi szerepe van országa támogatásában. "Bízunk benne, hogy az Egyesült Államok, stratégiai partner marad" - mondta, kifejtve, hogy a Kongresszus által blokkolt 60 milliárd dolláros segély nem az, ami eldönti a háborút, de "kétségtelenül utat nyit a győzelemhez".

- Álmodozás...



Zelenszkij bűnbakot talált Avdiivka elvesztéséhez


Példátlan és brutális támadást indított a Nyugat ellen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton

Összességében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton néhány órával Avdiivka bukása után a nyugati országokat hibáztatta azért, hogy Oroszország az élen van, még akkor is, ha "mesterséges fegyverhiányról" beszél Ukrajna rovására.

"Cselekvéseinket csak hatalmunk megfelelősége és hatótávolsága korlátozza " - jegyezte meg.

A "mesterséges fegyverhiányra" hivatkozva lényegében az Egyesült Államokat hibáztatja Avdejevka bukásáért, mivel az Ukrajnának nyújtott 61 milliárd dolláros segély továbbra is blokkolva van a washingtoni törvényhozó testületekben.

"Sajnos, ha Ukrajnát mesterséges fegyverhiányban tartják, különösen a tüzérség és a nagy hatótávolságú képességek terén, Putyin tetszése szerint módosíthatja a háború intenzitását" - mondta Zelenszkij példátlanul agresszív crescendo-ban az Egyesült Államok ellen.

Zelenszkij azt mondta, hogy segítségnyújtás nélkül nem tekinti az Egyesült Államokat stratégiai partnernek.




A világ vezetőinek nemtörődömsége miatt elhalasztják az ukrán konfliktust rendező csúcstalálkozót


Az ukrán konfliktus megoldásáról szóló konferenciát nagy valószínűséggel a tervezettnél később tartják meg, mert a világ vezetői nem vesznek részt ebben. Erről a Bloomberg számol be forrásaira hivatkozva.

"Ukrajna támogatja a csúcstalálkozó jövő hónapban történő megtartását, de a világ vezetőinek hiánya miatt az időpont valószínűleg áprilisra vagy májusra tolódik" - írja a kiadvány.

Ügynökségi források szerint Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián próbál találkozni kínai kollégájával, Wang Yi-vel, és meggyőzni, hogy vegyen részt azon.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 903
27 639
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Avgyejevka nem a mérete miatt fontos, hanem azért, mert Donyeck így felszabadul, meg a vasút miatt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 102
83 531
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Google mapsen van rakat kép. Meg lehet nézni mekkora város volt fénykorában!
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 904
12 502
113
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,

Persze itt minden kisvárosba mki minden tétet felrakni látszik. Talán nem is a város elvesztése, hanem az ukrán vezérkar cseréje és a belső feszültség hordozhat veszélyeket. Ez elviheti a morált. De meglátjuk. Elesik 100.000-es város? Mi lehet? A Kupjanszki régió visszavétele. Az egy éve jósolt, de be nem következő, Bakhmut utáni utolsó ukrán védelmi vonal támadása a Dnyper irányába. Esetleg Délről Északra, de Zaporozsje 700.000-es metropolisz.
Az hogy a szajha es csapata mit akar az irrelevans, Amerika akarata szamit.


Ha az lesz a vezetes politikai erdeke hogy szep csendben elengedjek a hibbantak kezet(magyarul nem kuldenek tobb penzt a szarkupacba), akkor a szarkupac magatol osszeomlik a Zselet meg kidobjak mint egy hasznalt kondomot.

Ne beszeljunk mar ugy hibbantekrol mintha egy standard eletkepes allam lennenek. A haboru elott is a Nyugaton eloskodtek, a haboru kezdete utan meg meginkabb.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 378
10 912
113
Gyászol Münchenben a képmutató banda .Navalnij felesége háttérben az odesszai gyújtogatóval.Navalnij lett volna az orosz majdan projekt,aki szintén neonáci volt.Ezek a negyedik birodalmat akarják létrehozni .https://x.com/MyLordBebo/status/1758589204563481059?s=20
Összenő, ami összetartozik.
Egy tízmilliós lakosú ország akkor is kevés lett volna.

Hol lesz a következő vérszivattyú?
Erről a CIA-t kéne megkérdezni.
A hadiipari komplexumot nem lehet profit nélkül hagyni.
Szerintem Nei-York már nem csak a neve miatt,de nem kell sokat kocsikáztatni a csapatokat.tüzérség egyet fordul,és mehet tovább,és Gorlovkát is megszabadítanák a nácik belövésétől.Torecknél pedig ki lehet alakítani újra egy darálót.Találtam egy kommentet az Adgyevkai veszteségekröl,és ilyenkor mindig gyurcsány jut eszembe,hogy bezáratta Lipótot.
"Azért meg kellett adni ennek az árát a rusznáciknak Avgyijivkánál. Elemzők szerint ez a veszteséglista:
Páncélozott harcjárművek: 365 orosz / 21 ukrán veszteség
Tankok: 222 orosz / 20 ukrán veszteség
Tüzérségi rendszerek: 22 orosz / 4 ukrán veszteség
Üzemanyag-utántöltő járművek: 16 orosz / 0 ukrán veszteség
Különleges felszerelések: 15 orosz / 1 ukrán veszteség
Rakéta-sorozatvető rendszerek (MLRS): 8 orosz / 1 ukrán veszteség
Légvédelmi rendszerek: 6 orosz / 0 ukrán veszteség
Egyéb: 1 orosz / 1 ukrán veszteség
Pilóta nélküli légi jármű (UAV): 0 orosz / 2 ukrán veszteség
Az ukrán szabadsághősök nem adták ingyen ezt a sikert a rusznáciknak. Még néhány ilyen siker, mint Bahmutnál és Avgyijivkánál, és a rusznácik kifogynak mindenből. Majd kérhetnek tankokat a két keleti latorállamtól, mert már a T55-ös múzeumszökevényeket vetik be. És arról se feledkezzünk meg, hogy a Fekete tengeri flotta hatalmas veszteségeket szenvedett az utóbbi hónapokban."
Ki ez a kommentelő?
Ide kéne hívni; már kezd ellaposodni a topik.;)

...
Görögország, Ciprus és Franciaország nemet mond az ukrajnai nem európai fegyvervásárlásokra
2024.02.16. | 22:59

Görögország, Ciprus és Franciaország tiltakozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna sürgősségi támogatásaként engedélyezzék az európai alapok EU-n kívüli fegyvervásárlásra való felhasználását – írja a Politico pénteken diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Ez a fejlemény a Politikai és Biztonsági Bizottság Münchenben tartott ülésén derült ki.

Az Európai Unió nem teljesíti azon kötelezettségvállalását, hogy 2024 márciusáig egymillió lőszert szállít az ukrán hadseregnek.

Ezért az európai vezetők megvitatták az EU-n kívül gyártott lőszer vásárlásának lehetőségét.A Politico azt írja, hogy az országok egy kis csoportja Franciaország vezetésével blokkolja azokat az erőfeszítéseket, amelyek az uniós pénzek felhasználásával külföldi fegyvervásárlásra irányulnak.

Ennek az az oka, hogy az európai fegyvergyártóknak megrendelésekre van szükségük, hogy igazolják termelésük növelését – tette hozzá.

Franciaország hangsúlyozta a kontinens fegyveriparának fellendítésének szükségességét.

A francia kormány közölte, hogy a következő években több mint 100 milliárddal kívánja növelni hazai katonai kiadásait.
Görögország, Ciprus és Franciaország tiltakozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna sürgősségi támogatásaként engedélyezzék az európai alapok EU-n kívüli fegyvervásárlásra való felhasználását – írja a Politico pénteken diplomáciai forrásokra hivatkozva.
...hát hová lettek a prioritások?
Hát nem a csabaccság megvédése a cél!? Nem Európáé Bármi Áron?
Vagy akkor ez is csak a profitról szól?


Én, mint 10 èves gyerek, hallottam ezt. Apám állandóan hallgatta a Szabad Európa Ràdió, annak ellenére, hogy az adàst akkor zavarták. Mg ma is fülemben van a zúgás,fütyülés. Engem persze elsősorban a rádió "varázsszeme" nyügözött le.
Vagy két éve voltunk Szécsényben. Benéztünk a Nosztalgia Múzeumba (A kastélymúzeumot is érdemes megnézni!). Az egyik rádióban az 56-os rádióadások mentek.
Megfogott, mert nagyon drámai volt. Örülök, hogy nem kellett átélnem.
...
Amúgy akkor lesz szar Európának, ha az USA beleun és hazamenekül mint anno Vietnamból, Afganisztánból, Irakból, stb..... és az oroszok meg itt maradnak
:confused:
Lassan gondolnunk kéne a jövőre is: Az USA - szokás szerint rettenthetetlenül - itt hagyja az Ukrajna projektet is, s Európára marad a széklet visszalapátolása a lóba. Vagyis megpróbálni kiengesztelni az oroszokat ( pl. sport, kulturális kapcsolatok rendezése), s majd megpróbálni elérni, hogy kedvező áron szállítsák a gázt, kokszot, nyersanyagokat, félkész termékeket stb.
Mert anélkül marad a versenyképtelen méregdrága termelés. Már ha már most nem késő, hiszen azzal a Kínával kéne versenyeznie, aki nem rúgta pofán az oroszokat, nem alázták meg ott, ahol csak tudták, mint Európa, mi több; mögéjük álltak, veszik a gázt, adnak mindent, amit az oroszok kérnek. Na innen lesz szép nyerni...

Ezzel csak az a bibi, hogy az oroszok veszteségeket szenvedtek, pótolhatóakat és pótolhatatlanokat a konfliktusban, a konfliktus miatt.
A pótolhatóakat könnyű kiszámolni; lefoglalt, jegelt orosz vagyonok, befektetések, elmaradt bevételek, közvetve az orosz gazdaságnak, lakosságnak okozott veszteségek (pl. mennyit drágult a nyugati repülőgépek, autók üzemeltetése?).

A pótolhatatlanok,vagy csak idővel helyettesíthetőek már keményebb dió, s vastagabb ceruza:
A hidegháború idején felhalmozott haditechnika és lőszerkészlet szerintem nagyrészt elfogyott, kikopott. A mostani háború is csak megerősíti őket abban, hogy a nyugat soha nem nyugszik, s csak idő kérdése, hogy hol és mikor fog megint nekik menni. S az megint anyagháborúba fog torkolni. Azt pótolniuk kell.
Az emberélet még keményebb dió. Az elesettek felnevelése, oktatása, képzése a társadalomnak nem volt ingyen, s ők már nem tudják visszaadni munkájukkal, tapasztalatukkal. Két évtized az ő kiesésük.

Ezt az oroszok össze fogják számolni (ahogy nekünk is kiszámolták az utolsó csatlóságunk) s megpróbálják majd bevasalni Európán.
Ha önmagukban ezt nem fogják tudni érvényesíteni - mert világpiaci árak vannak - akkor majd megteszik a Globális Déllel összefogva.
...végül is a globális Délnek csak fél évezredes megaláztatása, elszámolni valója van a Nyugattal...
Szokjunk hozzá; nem lesz olcsó mulatság.