Én értem és logikus amit elmondász, de már többször hasonlót gondoltam, gondoltak sokan. Aztán az orosz áttörés nem jött. Ma sokkal jobbak esélyek mint 1 éve. Legalábbis Ukrajna sokkal jobban amortizálódott és sokkal kevesebb utánpótlás van, mindenre is gondolva.Nem folyamatában vizsgálod a fejleményeket.
Avdiivka/Avdejevka megtartását talán még jobban akarták az ukránok, mint Bakhmutét. És kialakítottak egy olyan védelmet, amivel egészen sokáig ki tudtak volna tartani. Azonban elértek a zsák aljára. Jelenleg éppen kotorásznak az alján.
És nincs olyan trükk, amit ki tudnának rántani a fülénél fogva a cilinderből.
Ha nincs támogató tüzérséged, nincs folyamatos és megbízható légi támogatásod, akkor b@szhatod a modern hadszintéren.
A drónokkal nem lehet csatákat nyerni.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy miért nem sorozták folyamatosan az előrenyomuló orosz erőket az FPV drónokkal. Mert itt aztán voltak célpontok.
Nyilván voltak sikereik, de a drónokkal csak lassítani lehet az ellenség felfejlődését, meg felderíteni azt. Megakasztani, visszaverni viszont nem.
Erre alkalmas egy tömeges tüzérségi támogatás, egy intenzív bombázás, vagy akár egy komolyabb műszaki zár.
Én figyelem több mapper napi jelentéseit, és teljesen nyilvánvaló, hogy szinte minden orosz előrenyomulásnál vannak felvételek ukrán öngyi. drón támadásokról, aztán ezt inkább csak geolokálásra használhatjuk, mert aztán jön a megerősítés, hogy a csapás ellenére birtokba veszik kérdéses területet.
Az ukránok tűztámogatásának (tüzérség, légierő) a hiánya annyira fájóvá vált, hogy tulajdonképpen amikor a háború ezen fejezetében elérték a jelenlegi helyzetet, akkor az oroszok ugrásszerűen növelték a hatékonyságukat. A jelentések szerint a korábbi max. raj szintű mozgásokat felváltotta a már-már tömegesnek számító szakasz szintű felvonulás. És amikor egy erősséget korábban csak egy raj pucolt ki az egy igen tökös vállalkozás. Egy szakasznál sem egy esti séta a Duna parton, de azért egy nagyságrendet nő a csapat bátorsága.
És ez az, amivel a "folyamatában kell nézni"-re akartam célozni.
Az ukránok nem fognak tudni a logisztikájukon drasztikusan javítani. Azaz innentől én egy folyamatosan gyorsuló orosz előrenyomulást jósolok.
A gond az, hogy már a kiképzett élőerőből is fogytán vannak. Jól példázza ezt az is, ahogy egyszerűen nem tudták váltani a 110-es dandárt a konfliktus kezdete óta. Egy aktív harcban részt vevő alegységnek maximum 30 nap az egy huzamban fronton tarthatósága. Komoly veszteségek esetén még ennél is kevesebb.
Állítólag ezek a nyomorultak lassan 2 éve ott lézengenek Avdiivka környékén...
Közben meg jönnek a hírek minimum 2 helyen olyan orosz erőkoncentrációról, hogyha ott megindulnak, még az Avdiivkai művelet lezárása előtt, akkor nem nagyon fognak leállni. Egyetlen dolog mentheti csak meg az ukránokat a gyors vereségtől, a sár.
Ugyanakkor a sár az ukrán logisztikának is betesz....
A kérdés az, az oroszok milyen állapotban vannak. Mert most tényleg csak rajtuk múlik.
A háború lezárása, a magyar geopolitikai helyzet ezt kívánná! Hadd szóljon!!!