nagyon elvilegElvileg kivontak a bekerítés előtt mindenkit.
bizonyos nem nyilvános forrás (HM) szerint kb 10-15% ra tehető a kijutottak száma ...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
nagyon elvilegElvileg kivontak a bekerítés előtt mindenkit.
De vajon mi van készülőben délen orosz résztől, hogy így feladták a várost? Szerintem nagy buli lesz ott hamarosan!
Muszáj a nyugati prefektusoknak némi sikerekről is beszámolni! Félő, hogy elapad a lóvé!Még zajlik a kivonás Avdiivkából, folyamatosak a harcok. Közben 3 orosz vadászgépet lelőttek.
Majden ok, de én 17 SU-86-ot olvastam ...Még zajlik a kivonás Avdiivkából, folyamatosak a harcok. Közben 3 orosz vadászgépet lelőttek.
Egyenlőre "pletyka" hogy egy előretolt Patriot üteggel 3 "FAB-ozó" gépet.Ha igaz erre a "problémára" is kell még hatékony megoldást találni az Orosz légierőnek.Ha a "pletykák" igazak abba is maradtak a légicsapások(én egyenlőre fentartással kezelem ezt a hírt)
Avdeevka feladása várható volt a tavaszi raszputyica kezdetével.Kérdés mennyire érte meg tartani eddig is nekik.
Mordvicsev irányítja az orosz csapatokat Avdivkánál, az ő nevéhez fűződik Bakhmut ostroma is
Ilyen a háború."Felszabadult". Mint Bakhmut. Inkább megsemmisült.
Tudom, ezért írtam. A Corvin közre mértek volna csapást első körben.Off
56-ban nem sokkal a végső bevetési parancs kiadása előtt forditották vissza az orosz Tu-4-es bombázokat Budapest bombázásáról.
A Tu-4-es az amerikai B-29 orosz másolata volt, kvázi nálunk lett volna a "B-29" első éles bevetése.
On
A forradalmat nem néhány CIA ügynök robbantotta ki, ezt csak a Cég című -egyébként borzalmasan gyenge - amerikai filmsorozat állítja, de ez fikciós mozi. Kirobbant az magától is olyan nagy volt a társadalmi ellenállás. Előtte 3 héttel már 200 ezren voltak Rajk újratemetésén és a hangulat nem sok jót ígért az állampártnak. A hh után sok CIA iratot is nyilvánosságra hoztak és ebben volt róla szó, hogy 56-ban a Kossuth téren volt egy 4 fős CIA összekötő csoport (hogy a téren hol azt nem írták, de épületek többsége az állami, csak néhány lakóház van). A forradalom máig egyik legnagyobb rejtéje, hogy okt. 25-én ki lőtt bele a tömegbe a Kossuth téren. A hivatalos verzió szerint az ÁVH, de ez csak feltételezés, ekkorra már az ÁVH elég demoralizált állapotban volt és egyszerre több irányból lőttek a tüntetőkre. Éppen elképzelhető az is, hogy a jenki ügynökök lőttek a tömegbe, hogy így növelják a felháborodást és az ellenállást a szovjetekkel és az ÁVH-val szemben.Olvastam valami az '56-os közel-keleti eseményekkel kapcsolatos írást ex-CIA-s csávót idéztek benne, és csak mellékesen említi, hogy a főnökének a "kedvenc projektje" volt a magyar forradalom, és nagyon el volt kámpicsorodva, hogy nem sikerült.
Gondoljon mindenki erről, amit akar, nem gondolom, hogy a CIA robbantotta ki '56-ot, de így gondolkodott a dologról a CIA-s arc. "Projekt" volt számára.
Egyenlőre ennyit találtam.Jó eséllyel ctrl+c ctrl+v ez a legutóbbi győzelmi kacsa újrahasznositása (akkor asszem 3 Szu-34 volt, egy volt tényleges), mikor egy nagy bukásra kellett valami lelkesitő győzelem... de igy azért ehhez más lustaság kell a javábol.
Megjegyzem az orosz a kényszerhelyzetéből adódóan szépen pozicionálja be az embervezette gépeket az új helyükre - a nehézfegyverzet/LR AA hordozó kategóriába.
Szóval amit látunk, az az ember kiszorulása short range légi hadviselésből - szerintem azok a Szu-25 meg harci heli pilcsik az utolsók, akik ebbe belekóstolhattak... már amelyik túlélte.
- A drónok átveszik a felderitőgépek (R tipusjelzéses régen) szerepét, legyen az tüzérségi megfigyelő, vagy mélységi
- Szép lassan a CAS is átkerül ezekre - egyszerűen ember vezette gépek erre túl drágák és veszélyesek (nem röhög az F-35B gépágyúkonténerén...). Harci helik sorsa kérdéses, de a legutóbbi USA tender elkaszálása nem sok jót jelent a jövőjükre nézve
- A közeli légiharc (és a drón-drón AA harcászat) a Loyal Wingman kategória szerepe lesz - ez mondjuk az oroszoknál sehol, de az USAF és Kina nagyon ezekre készült rá
- Az embervezette vasak meg mennek hátrább, kihasználva a nagy méretből adódó teherbirást, üzemi magasságot és hatótávolságot. Stealth gép nyilván sokkal rugalmasabb az alacsony RCS miatt, kisebb HMZ-vel kell számoljon, az 5.th gen gépek igy azok között is az első vonal (és egyben LW hub), a 4.th meg a második (Sz-34/35, F-15X, stb...). Közösen viszik a long range AA harcot is, a nagyméretű raksikból adódóan.
Amit én tudok az az amit a '90-es évek végén egy hétvégi pihenésen mesélt nekem az egykori államminiszter Pozsgay Imre (ha kamuzott akkor így jártam). Ő azt mesélte, hogy belső munka volt '56. Amikor már nagyon szorult a hurok a sztálini nomenklatúrán (mert sokan maradtak még hatalomban, hiába voltak Sztálin halála után tisztogatások), kitalálták hogy megpuccsolják Hruscsovot, mégpedig úgy hogy felkelést szítanak. Mivel ugye a Szovjetúnió gránitkeménységű, ott szóba sem jöhetett semmilyen lázadás, tehát maradtak a csatlós országok, a cél az lett volna, hogy ha ott van egy lázadás, akkor össze lehet hívni egy rendkívüli pártkongresszust és Hruscsov fejére lehet olvasni, hogy a fene nagy reformjai ide vezettek, lázadnak a megszállt országok. Ekkor majd gyorsan leváltják majd leverik a lázadást és megy minden szépen a régi sztálini kerékvágásban tovább. Eredetileg a lengyeleknél akartak kavarni, de az valamiért nem jött össze, ekkor jöttünk mi magyarok. Emlékszünk? Békés szimpátia tüntetés a lengyelek mellett a Bem szobornál (már akkor provokatőrök bújtak meg a tömegben és felkelésre bíztatták az akkor még békés tömeget). Fura hogy azt a fegyverraktárat, ahonnan a felkelők fegvyereket szereztek a Magyar Rádió ostromához, azt éjjel nappal egy szakasz ÁVH-s őrizte, kivéve akkor, mert azon az estén csak egy fegyvertelen nyugdíjas éjjeliőr. Amúgy érdekesség képpen jegyzem meg, hogy a Rádió ostromakor végig nyitva volt az épület hátulján a teherkapu (csak úgy mint 50 évvel később a Tévészékház esetében is). Amikor erre Hruscsov rájött, hogy megpróbálják csőbe húzni, felhívta az amerikaiat és elmondta nekik a lehetőségeket, amire Eisenhower csak anyit mondott: "Hruscsov elvtárs, Jaltában megállapodtunk, Magyarország szovjet érdekszféra, tegye amit tenni kell! Mi majd hangosan fogunk tiltakozni, felszólalni az ENSZ-ben, de semmi mást nem fogunk tenni!" És Hruscsov tette.....A forradalmat nem néhány CIA ügynök robbantotta ki, ezt csak a Cég című -egyébként borzalmasan gyenge - amerikai filmsorozat állítja, de ez fikciós mozi. Kirobbant az magától is olyan nagy volt a társadalmi ellenállás. Előtte 3 héttel már 200 ezren voltak Rajk újratemetésén és a hangulat nem sok jót ígért az állampártnak. A hh után sok CIA iratot is nyilvánosságra hoztak és ebben volt róla szó, hogy 56-ban a Kossuth téren volt egy 4 fős CIA összekötő csoport (hogy a téren hol azt nem írták, de épületek többsége az állami, csak néhány lakóház van). A forradalom máig egyik legnagyobb rejtéje, hogy okt. 25-én ki lőtt bele a tömegbe a Kossuth téren. A hivatalos verzió szerint az ÁVH, de ez csak feltételezés, ekkorra már az ÁVH elég demoralizált állapotban volt és egyszerre több irányból lőttek a tüntetőkre. Éppen elképzelhető az is, hogy a jenki ügynökök lőttek a tömegbe, hogy így növelják a felháborodást és az ellenállást a szovjetekkel és az ÁVH-val szemben.
Csak tegyük helyre, Avdiivka fele akkora volt, mint Bakhmut, ami fénykorában 70.000-es. Jól lehetett lőni innen Donyecket, de kisváros még magyar szempontból is, hát még ukrán. Csak a sok falu után mégis város,Szerény véleményem szerint elérkezett az a pont az orosz-ukrán partiba -amit többen és hiába vizionáltak Bachmut után- és megtérdel, megroppan az ukrán sereg. A vége szerintem még messze lesz, de annak a kezdete elérkezett.