[HUN] Vadászgépek beszerzése

Tudod mi az igen szomorú?hogy ezt nálunk mindenki teljesen természetesnek veszi.....
Ez a magyar valóság.

Nem termèszetes de ez van.
Akinek nagyon nem tetszik az meg elmegy az országból.
Vagy max puffog. ;)

Amúgy az AV Saab koprodukció szerintem többünknek eszèbejutott.

Amíg nem jött ide az rm addig nem sokan gondoltuk hogy idehaza lynx gyár(okok összeszerelő üzem) lessz.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus
Azért jó pesszimistának lenni, mert akkor lehet annak is örülni hogy nem úgy lett... :)

De akkor legyen a másik véglet is, ha úgy jobb... lehet hogy veszünk 2 század E/F Gripent, az Aero-val részt veszünk a svéd 6. generációs vadászgép fejlesztésében és gyártásában, veszünk hozzá Saab Supersonic Stealthy Loyal Wingman Drone-t is, ennek is mi leszünk az első vevője és még gyártani is fogjuk magunknak?
Az én tippem, ami a "merjünk nagyot álmodni" és a realitás keveréke lehetne:
A +4 db már E/F lesz, és az érkezésük után megkezdődik a típusátképzés a majdani további 14 E/F-re. Így 2026-ra mire kifut a lízing már sínen lenne a csere az összesen 18 db E/F-re.
Mivel a svédeket kissé meg tudtuk szorítani a NATO csatlakozás kapcsán (még ha nem is vallják be), ki tudtunk alkudni egy jóval kedvezőbb konstrukciót. Na, szép elképzelés? De ha még nagyobbat álmodunk, akkor ahogy írtad, egy teljes ezred lehetne a cél.

Ez a magyar valóság.

Nem termèszetes de ez van.
Akinek nagyon nem tetszik az meg elmegy az országból.
Vagy max puffog. ;)

Amúgy az AV Saab koprodukció szerintem többünknek eszèbejutott.

Amíg nem jött ide az rm addig nem sokan gondoltuk hogy idehaza lynx gyár(okok összeszerelő üzem) lessz.
Ne gyere a szerelőüzemmel te is.
Megnézném hogy hány szagember tudna csak egy 100 db -os stuctückklistából álló termék gyártását átfogni, technologizálni, ha kell áttervezni.
Természetesen exportra gyártani.
Tudom miről beszélek.
Csináltam.
Áhh...

Az én tippem, ami a "merjünk nagyot álmodni" és a realitás keveréke lehetne:
A +4 db már E/F lesz, és az érkezésük után megkezdődik a típusátképzés a majdani további 14 E/F-re. Így 2026-ra mire kifut a lízing már sínen lenne a csere az összesen 18 db E/F-re.
Mivel a svédeket kissé meg tudtuk szorítani a NATO csatlakozás kapcsán (még ha nem is vallják be), ki tudtunk alkudni egy jóval kedvezőbb konstrukciót. Na, szép elképzelés? De ha még nagyobbat álmodunk, akkor ahogy írtad, egy teljes ezred lehetne a cél.

És mit kezdünk a már meglévő, kifizetett gépekkel?

• Tetszik
Reactions: Aladeen
A 4+ JAS-39C- t Griffet fogják Rogán minisztériumával bemutatni a honvédségnél, mintha mienk lenne a legerősebb légierő a térségben... Mert ha belegondolunk %-os arányban tényleg lenyűgőző a növekedése lesz a szuoperszonikus fottának, különösen ha az együléses harci-marci változatot nézzük.. Attól függ milyen statisztikai adatokat fogunk látni :)

2024. február 19. 14:37 a cikk dátuma, de semmi gond.
mert a kormány média is ezen pörög két napja: folyamatosan emelik a tétet, hogy "mekkora sakkjátékos a Viktor hiszen kibuliz nekünk még 4 gépet!"
Ja, csak ezt Koller már 1 éve bejelentette. Le is kurták érte keményen a pletykák szerint - egyre inkább érthető, hogy miért...

mert a kormány média is ezen pörög két napja: folyamatosan emelik a tétet, hogy "mekkora sakkjátékos a Viktor hiszen kibuliz nekünk még 4 gépet!"
Ja, csak ezt Koller már 1 éve bejelentette. Le is kurták érte keményen - egyre inkább érthető, hogy miért...
Kezdem sajnálni, hogy nem nézek rendszeresen híreket.

• Tetszik
Reactions: Catles
Szerinted miért?
mert ez be volt tárolva a kommunikációs gépezetnek mint sikersztori, noha az korábban eldőlt!
Nyilván 2022 nyara óta ők is tudják, hogy előbb utóbb be kell engedjék a svédeket a NATO-ba. Nyilván már előre legyártottak pár forgatókönyvet hogy mivel fogják végül magyarázni a halogatás feladását - ugye ennél a kormánynál a kommunikáció a minden.
Kollerrel az lehetett a baj (azóta sem nyilatkozott sehol ha jól tudom), hogy "előre ellőtte a puskaport" a +4 Grippenről és így ha jobban bekerült volna a köztudatba, akkor nem lehet most újdonságként, a nagy vezér ügyeskedésének eredményként eladni a 4 gépet.

Szombaton hirtelen "megoldódtak a svédekkel a problémák", pedig 3-4 nappal korábban Szijjartó arról beszélt hogy ha törökökhöz elmentek akkor ide is el kell. Ezt a fordulatot kell magyarázni valamivel és már látszik hogy elindul a kommunikációs hadjárat: egyre jobban pumpálják fel hogy mekkora üzlet lesz itt...

Abban eléggé biztos vagyok, hogy lesz itt még Gripen beszerezve, de sokkal valószínűbb hogy csak +4 gépet fogják bedobni.
Amúgy ha ezek valóban idén megérkeznek mint ahogy azt "hallani", akkor már önmagában bizonyítja, hogy ezt jóval régebben ledumálták és nem az elmúlt hetek, hónapok eredménye. Ilyen gyorsan nem tudnak nekünk a mi elvárásainak megfelelő Gripen összelegózni. Szerintem ez már akkor le volt szerződve amikor bekerült Bobo prezijébe.

• Tetszik
Reactions: bel and Fade