[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 383
16 617
113
A csóró benzinkút egyfélig normális hordozót nem tud kiszenvedni magából.

Tök jó, hogy nagyobb növekedést produkál, csak amikor a csóró növekzik 3,6% (2023-as adat) az teljesen más kávéház azzal összehasonlítva, mint amikor a szupergazdag nő 1%-ot (2023-as adat). Itt jegyezném meg, hogy nagyjából 11X nagyobb az EU GDP-je mint Oroszországé.
A szupergazdag mennyivel is növekszik?

Hányszor mondtam már,hogy ha füllenteni akarsz,akkor előbb nézz utána. Olyan nagy kérés lenne?
Egy kis időt szánhatnál az egyes országok államadósságára,annak a finanszírozási igényére,és nem utolsó sorban a tőke be,és kiáramlására. Tudom,hogy nagyrészt fogalmad nincs ezekről,de egy kis ráfordítással könnyen utána lehet nézni. Sosem vitatkoztam itt hozzáértőkkel egy harckocsi löveg élettartamáról,mert sík hülye vagyok hozzá. Te meg olyan dolgokról akarod hinteni az észt,amihez nem értesz. Na ez a különbség kettőnk között.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Lengyelország szerint megmagyarázhatatlan természetes okok miatt halt meg egy lengyel tábornok.
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - Mar 28, 2024

Mielőtt az ukrán "ellentámadás" megkezdődött volna, a fontos Bahmut városa az oroszok kezére került. Azt írtam, hogy úgy tűnt számomra, hogy az oroszok célja Csaszov Jar városának elfoglalása lesz. Ez nem történt meg, mert a háború délre és az ukrán ellentámadásra tevődött át. Eközben egy hónappal később az úgynevezett bahmuti hős, Jevgenyij Prigozsin és néhány Wagner-csapata megszállta Oroszországot, ami államcsínykísérletnek tűnt, de lehet, hogy arra is időzítették, hogy segítse Ukrajna nagyszabású ellentámadását.
Csaszov Jar rendkívül fontos volt a Bahmutért folytatott csata során. Itt volt a Bahmutba küldött csapatok és az ott harcoló katonák rotációja. Ez volt az ukrán hadsereg lőszer-, élelmiszer- és egészségügyi ellátásának forrása a városban.

Csaszov Jar volt a parancsnoki központ is, nemcsak az ukránok, hanem nyugati katonai tanácsadóik számára is.
Ez utóbbi szerep az, ami március utolsó hetében ismét világossá vált, mivel az oroszok március 26-án sikeresen lebombáztak egy hatemelet mélyen fekvő parancsnoki bunkert Csaszov Jarban. Az oroszok szerint a bunkert egy vagy több Iskander rakéta találta el. Az Iskander egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta, amely hiperszonikus sebességgel (5,9 Mach) képes működni. Különböző típusú robbanófejekkel rendelkezik, beleértve a bunkerromboló rakétákat is. A robbanófej mérete 1000 és 1500 font között van.

A parancsnoki központban nagyon magas rangú NATO-tisztek voltak, akik közül néhányan meghaltak.
Egyikük Adam Marczak dandártábornok volt a lengyel hadseregből. Az életrajzában ez áll: Adam Marczak dandártábornok 1994-ben végzett a lengyelországi WROCLAW-ban található Szárazföldi Erők Katonai Akadémiáján, és a 10. légitámadó zászlóaljhoz osztották be rohamosztag-vezetőnek, amely a 6. légitámadó dandár részét képezi, amely a CRACOW-ban állomásozik. A következő években, egészen 2011-ig, egymást követő beosztásokat töltött be a 6. légitámadó dandárban: A 2. rohamszázad parancsnoka, az S3 szakasz műveleti tisztje, a szakasz S2 vezetője, valamint a 16. légideszant zászlóalj vezérkari főnöke és zászlóaljparancsnok-helyettese. 2011-ben csatlakozott a krakkói székhelyű Lengyel Különleges Műveleti Erők Parancsnokságához (POLSOFCOM), mint a gyakorlóosztály helyettes vezetője. Ezzel a katonai egységgel 2017-ig volt kapcsolatban, ahol végül a tanúsítási és gyakorlási osztály főnöki posztját töltötte be. 2017-ben átvette a TOMASZÓW MAZOWIECKI-ben működő 25. légierő-dandár parancsnokságát. 2020 és 2021 között MARCZAK BG a WARSAW-i Fegyveres Erők Főparancsnokságán a Hírszerzési és Elektronikus Hadviselési Osztály főnökeként szolgált. Kinevezése és 2021-es hivatalba lépése óta az EUROCORPS támogató és lehetővé tevő vezérkari főnök-helyettesi pozícióját tölti be. 2009-ben hat hónapig az afganisztáni ISAF légi harccsoport parancsnokhelyetteseként szolgált az ISAF-nál. Két évre visszatért Afganisztánba (2015 és 2015 között) a NATO Különleges Műveleti Parancsnokság (NSOCC-A) NATO vezérkari főnökeként.

Lengyelország jelentette halálát, amelyet a lengyel hadsereg szerint "megmagyarázhatatlan természetes okok" okoztak.

A különböző Telegraph csatornák arról számoltak be, hogy más NATO-tisztek is meghaltak vagy megsebesültek a Csaszov Jari támadásban. E beszámolók szerint a sebesültek egy részét sietve evakuálták Lengyelországba. Marczakon kívül nem ismerjük a megölt vagy megsebesült személyek nevét, rangját vagy nemzetiségét.

Sok elemző úgy véli, hogy az oroszok hamarosan elfoglalják Csaszov Jart, annak ellenére, hogy erősen védett. A jelentések szerint az orosz erők mindössze egy-két kilométerre vannak a várostól, bár heves harcokba keveredtek, miközben az ukrán erők megpróbálják visszaszorítani őket.

Szokatlan, hogy ilyen magas rangú NATO katonatisztek ilyen közel vannak az orosz hadsereggel való érintkezési vonalhoz.
Az egyetlen ok, amiért ott vannak, az a kétségbeesé
s: a mély aggodalom, hogy az oroszok sikeresen át tudnak nyomulni, veszélyeztetve ezzel az egész másodszintű védelmet, amelyet Ukrajna próbál kiépíteni, hogy megakadályozza az orosz hadsereg Dnyeper felé való nyomulását, ami esetleg kettészakíthatja Ukrajna erőit és veszélybe sodorhatja Kijevet.

Egy ideje úgy tűnt, hogy az oroszok egy igazán nagyszabású új offenzívát indítanak. Az egyetlen kérdés az volt, hogy mi lesz az orosz hadművelet célja. Egyesek szerint ez Harkov lenne.
Harkov Ukrajna második legnagyobb városa. Az oroszok nemrég kiiktatták Harkov áramhálózatának egy részét, és orosz erőket küldhettek a város megtámadására. Ez azonban jelentős problémát jelentene, mivel a városok elfoglalása költséges, hosszú folyamat, amely mindig jelentős áldozatokkal jár. Az oroszok nemrég egy nagyon hosszú, négy hónapig tartó csatán mentek keresztül Avgyejevkáért. Avgyejevka aprócska Harkovhoz képest.

Csaszov Jar és a város körül most zajló harcok sokkal fontosabb és közvetlenebb célpontnak tűnnek az oroszok számára. Az a tény, hogy tele van NATO-személyzettel, szintén azt mutatja, hogy ez egy nagyon fontos stratégiai eszköz az ukránok számára.

Ukrajna "új" katonai stratégiája és új katonai főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij célja az időnyerés és az orosz előrenyomulás késleltetése. Ennek érdekében az ukránok lövészárkokat, tankcsapdákat és más megkeményített védelmi rendszereket építenek. Ugyanakkor Ukrajna megpróbálja elterelni Oroszország figyelmét az orosz városok elleni tüzérségi és bombatámadásokkal, valamint a Krím megtámadására irányuló párhuzamos kísérletekkel.
Jelentősen megnövekedett a NATO műveleteinek száma a Fekete-tengeren, valószínűleg azért, hogy segítsék az ukránokat a Krím és az Oroszországon belüli célpontok elleni támadásban.

Az elterelések azonban nem valószínű, hogy megváltoztatják a háború fő jellegét, vagy arra kényszerítik az oroszokat, hogy erőiket a Krímben, Donbasszban vagy Oroszországban lévő kulcsfontosságú eszközök védelmére használják.

Valószínűleg a következő egy-két hétben meglátjuk, mi történik Csaszov Jarban, és hogy az ukránok képesek lesznek-e tartani a várost és meghiúsítani az orosz előrenyomulást. Ha nem sikerül, akkor a NATO-nak ki kell találnia egy alternatívát, amely magában foglalhatja a tárgyalások megkezdését Oroszországgal. Ez nem fog tetszeni Biden elnöknek vagy nemzetbiztonsági csapatának, akik inkább egy elhúzódó harcot szeretnének Ukrajnában.
Olaf Scholz arról számol be , hogy számos meg nem nevezett NATO-szereplő már tárgyal valamilyen tárgyalásos megállapodásról, bár egyelőre azt mondja, hogy az oroszokat nem vonják be a folyamatba. Attól függően, hogy mi történik a következő hetekben, Scholz és kollégái jobb, ha sietnek.


Hatalmas amerikai geostratégiai hiba Oroszország gyengítésére Ukrajnával


Az Egyesült Államok óriási hibát követett el, amikor megpróbálta Ukrajnát felhasználni Oroszország gyengítésére – vélekedik Michael Brenner, a Pittsburghi Egyetem nemzetközi kapcsolatok emeritus professzora és tudományos főmunkatársa. a Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) Transzatlanti Kapcsolatok Központjában az Asia Timesnak nyilatkozott
"Ukrajnával kapcsolatban óriási geostratégiai tévedés volt, negatív erkölcsi következményekkel: félmillió ukrán cinikus feláldozása, akiket ágyútöltelékként használtak fel, és az ország természetes elpusztítása, azzal a céllal, hogy meggyengítse és marginalizálja Oroszországot" - mutatott rá.
Brenner szerint "az ukrajnai vereség sokkal többet jelent, mint az ukrán erők katonai összeomlása". "A Nyugat mindent beledobott ebbe a kampányba, amije van és amije nincs: modern fegyverkészletét, tanácsadói testületét, több tízmilliárd dollárt, drákói gazdasági szankciókat, amelyek célja az orosz gazdaság térdre kényszerítése, és egy terv, amelynek célja Oroszország elszigetelése és Putyin helyzetének aláásása.
Minden szempontból csúnyán megbukott” – jegyzi meg.


A németek egyértelművé tették: a NATO nem vesz részt, ha az ukrajnai francia katonák orosz tűz alá kerülnek

Emmanuel Macron francia elnök újabb nyilatkozatában arról a szándékáról, hogy szárazföldi erőket küldene Ukrajnába, a németek előre mentek, mivel a Bundestag tagjai úgy ítélték meg, hogy a francia katonák beavatkozása Ukrajna földjén nem vonja maga után a NATO 5. cikkelyének aktiválását, arra az esetre, ha az oroszok tűze alá kerülnének.
A dpa német hírügynökség jelentése szerint a Bundestag szakértőit felkérték, hogy elemezzék a francia szárazföldi csapatok Ukrajnába küldésének lehetséges következményeit.
„Ha bármely NATO-tagállam katonai egységei az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke szerinti kollektív önvédelemben vesznek részt a konfliktus ukrán oldalán (Oroszország és Ukrajna között), és ezzel egyidejűleg az ellenségeskedés során a másik oldal (Oroszország) támadta meg, akkor ez nem alapja a NATO Charta 5. cikkének alkalmazásának” – állítja a jelentés egy része, amelynek kivonatát a dpa továbbítja.
Német szakértők szerint a szövetség kollektív válasza csak akkor lenne lehetséges, ha Oroszország megtámadja valamelyik NATO-országot, vagy megtámadja a területükön lévő célpontokat.
A Bundestag szakértői ugyanakkor úgy vélik, hogy a francia szárazföldi erők részvétele a konfliktusban Ukrajna oldalán "nemzetközi jogi szempontból elfogadható lenne".
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 743
113
A Crocust megtámadó terroristák a támadás után Kijevbe tartottak jutalomért - SK

▪A Krókuszban terrortámadást végrehajtó terroristák a kihallgatások során azt állították, hogy a Telegramon keresztül hangüzenetben tett akcióikat egy álnéven szereplő férfi koordinálta.

▪A terrortámadást követően a fegyveresek ennek az ismeretlen személynek az utasítására egy autóval az orosz-ukrán határ felé haladtak, hogy azt követően átkeljenek és Kijevbe érkezzenek, hogy átvegyék a nekik ígért jutalmat – közölte a minisztérium.

▪A nyomozás egy sor nyomozati cselekményt és operatív intézkedést folytat annak igazolására, hogy az ukrán különleges szolgálatok képviselői részt vettek-e a terrortámadás megszervezésében és finanszírozásában.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
917
10 462
93

Az európai összefogás sikeres volt, az ukránok már Áprilisban megkapják az egymillió tüzérségi lőszert.
A cseh elnöknek szobrot fognak állítani Ukrajnában a háború után.


Az ukrán drónoknak köszönhetően az orosz üzemanyagtermelés összeomlott.
Kevesebb pénz jut Putyinnak háborúra.
Még egy olyan elvtelen politikai szélforgó mint Petr Pavel sem biztos hogy örülne annak, ha olyan országban emelnének neki szobrot ahol bandera és SS kultusz a menő.
Legmodernebb autókat a kínálat teljes vertikumában? Utasszállító repülők egyik legnagyobb gyártója? Számos fegyverrendszert? Műholdakat, rakétákat, emberes űrkabint? Félvezetőipar legfejlettebb extrém-ultraibolya levilágító készülékeit? Turbinákat, vonatokat, stb.? Légtérfigyelő gépeket, radarokat?

Csak pár dolog amiben élvonalbeli az EU ipara. Harci repülők körében is vannak azért képességek, ha 5. gen épp nincs is.
Ezek közül sok téren jóval az orosz képességek előtt jár az EU. Az oroszok nagy önellátó piaca/ipara sem semmi, de azért ennyi öngyűlölet amit itt pár orosszoponc tol, az szánalmas. Ugyanolyan undorítóak vagytok, mint a NAFO-sok.
Sajnos pont ez a magas lóról szemlélődés az ami miatt az Eu ott tart ahol. Nem a 90-es évek babérjain kellene üldögélni, miközben a trend az hogy a gyártás után már a tervezést is kiszervezik, a fényes gőgös autóipart már egy amerikai! (20 éve ez az év poénja lett volna) cég is megfricskázza, a prémium termékeik tele vannak import félkész cuccokkal egyenesen a lenézett Kínából. Igen, vannak még termékek amik világszinvonalúak, csak a trend az hogy napról-napra előzik be valamivel, és sehol egy terv hogy ez megforduljon. Pedig már most is késő lenne, már ha nem cél full kiszolgáltatottnak lenni. Általában a kiszolgáltatottság és a jólét nem jár együtt. Pár év-évtized és Európa csak azért nem lesz koldus mert Kínának nem érdeke hogy lenullázódjon ez a piaca.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 967
113
... törölte a face...kérem a hozzászólásom törlését.. @Busho3301
Nem igen vannak modik az ominózus eset óta. Pedig te pont 3 hónap eltiltást kaptál nafo propagandistázásért, nem?
Kíváncsi leszek egy orosz ügynöközés mennyit ér.


Gondolom a gazda teszi el.
Remélem belefér rövid sztori... szóval ami motoros kellékek "német" shopokban van ma.. az mind kínai vagy ahmed csinálja amerikai low cost marógépen. Vagy pl mi magyarok régi német gépeken...
A németek kínai alucsavart árulnak ,a legutolsó kínai szart.. kínai legutolsó szar minőségű titán csavarokat.
Amikor a németnek mondom, hogy hát van eska tényleg nagyon jó minőségű alucsavar, amit évek óta használok, ezek csak boci szemekkel néznek.
Teljesen suicid gondolkodásmód, iparjuk is suicid jelleggel megy. Ez már csak a vergődés.. lassan eljutnak oda, amikor a csizmát is lehúzzák a halottról.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 435
7 104
113
Úgy tűnik, hogy az orosz vezérkar egyértelmű feladatot tűzött ki: az ukrán hadiipar áramellátásának megszakítását és a csapatok vasúti szállítását gőzmozdonyos vontatásra helyezve.
kérdéses hogy a vasúti szállítással van-e problémájuk az oroszoknak
mert hasonlóan a dnyeper hidakhoz, az ukránok azokon szállítják az orosz ágyúk elé - nagy lelkesedéssel! - az ukrán férfitársadalom színejavát és a fejlettnyugat hadiipari termelését
ha neki is mennek az ukrán energetikának, arról bizonyára meggyőződtek hogy ez a katonai szállítást nem fogja akadályozni
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 471
24 097
113
Ne etessétek már a nato/nafo psyops katonánkat. Szerinte a kh101 vagy a kinzsal nem tud elrepülni 404isztán hátországába az már az ő baja, szerintem a geranról sem halott még.

Kurakhovo híd megsemmisítése:

@PavolR amikor friss videókat kértem, nem a pár éves átcímkézett videókról való pár hónapos átcímkézett videókra áttérésre gondoltam.....
Amúgy hiányolom a zöld hátteres zselés videókat....

Más:
Orosz mesterlövész és a villanykapcsolás:

Egy árulóval is kevesebb, freedom légiósunk is múlt idő, dani tammam akel:
+:
Balaton helyett bandera:

Az 500 kilós érkezésének utóhatása ukri bunkerből filmezve:

Spárta videó, T64 vs FPV drón:

Spárta FPV:

M1117 megsemmisítése:

#nemnato storm shadow szétszerelés:

#nemnato technika bradley és cézár kicsit rossz állapotban:

Utolsó ukriig:

MSTA-B mint légvédelem, lancetet hárított:

ukri tank is lancetet hárít:

Csütörtök este Harkovnál telibekaptak megint valami ukri szállót:

Besült ex-wunderwaffe switchblade600, ezek szerint megint elővették tesztelésre?:
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Folyamatos orosz bombázások !

Ez az UMPK nagyon bevált ! Ezek ellen nincs stinger/ igla és buk légvédelem


Az Ukrán Fegyveres Erők katonai személyzete lefilmezi, hogyan robban fel több száz robbanásveszélyes RBK-500 kazettás légibomba társaik állásain a térségben, miután orosz SU-34 bombázók ledobták őket. A megtámadott területen tartózkodó katonák meghaltak.


Lenyűgöző videó: FAB-1500 bombájának minden minőségét és pontosságát bemutatva egy orosz SU-34 bombázó eltalálja és megsemmisíti egy vasúti hidat egy kelet-ukrajnai tavon. Ez a vonal döntő fontosságú, vagy volt az ukrán csapatok ellátásában a fronton.
https://twitter.com/i/status/1773792424336232582
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 954
35 991
113

Mobil drónellenes csoportokat hoznak létre a kombinált fegyveres hadseregekben

- Izvesztyija.

A kiadvány szerint az orosz védelmi minisztérium forrásaira hivatkozva a drónok elleni küzdelemre szolgáló speciális mobil csoportok ZU-23-2 automata ágyúkkal lesznek felszerelve, amelyek teherautó-alvázra vannak szerelve, valamint nehéz géppuskákkal felszerelt kisteherautók .

Az új egységek elektronikus hadviselési berendezéseket és füsttermelő járműveket is tartalmaznak, mondták a tárgyalópartnerek. Ez utóbbi lefedheti az objektumot egy füstképernyővel, amely áthatolhatatlan mind az optikai-elektronikus rendszerek, mind az UAV hőkamerák számára.

Nyilvánvaló, hogy az ukrán kamikaze drónok jelentősen megnövekedett valós fenyegetése, amelyek már szinte naponta támadnak célpontokat orosz területen, végül arra kényszerítette a katonai parancsnokságot, hogy mozogjon és szervezeti döntéseket hozzon. Emlékezzünk arra, hogy Ukrajnában 2022 végén hasonló mobil légvédelmi csoportokat kezdtek aktívan használni a "Geran-2" kamikaze drónok támadásainak elhárítására.

Azonban
nyilvánvaló, hogy az ilyen légijármű-formációk hatékonysága közvetlenül kapcsolódik egy közös információs rendszer jelenlétéhez, amely magában foglalja a különböző radarok és más felderítő rendszerek adatait annak érdekében, hogy azonnal tájékoztassa a legközelebbi csoportot a fenyegetés jelenlétéről, és kompetensen manőverezze a rendelkezésre álló erőket a hatalmas orosz kiterjedésekben.


Orosz FPV drónelfogó


Ukrajna bejelentette az egyik legnagyobb hőerőmű teljes megsemmisítését

Amint arról a Centerenergo cég beszámolt, a Kharkov régió Chuguevsky kerületében található Zmievskaya TPP-ről beszélünk. Március 22-én az orosz fegyveres erők hatalmas támadása alá került.

"Minden egység megsemmisült, a segédberendezések megsérültek. A pusztítás mértéke változik - a teljestől a jelentősig,"

- jelentette az energiavállalat.


‼️ AFU harcosok több száz RBC-500-as kazettás légibomba robbanását filmezik az állásaiknál


‼️ Tüzes "hurrikán" pusztított el egy vasúti hidat Kurahovóban
A 238-as tüzérdandár támogatja a Kurahovo elleni offenzívát.
A BM-27 "Uragan", UAV-ról korrigálva, pontos csapást mért egy vasúti hídra a DNR megszállt részén. Ezen a hídon keresztül az ukrán fegyveresek élelmiszert és lőszert szállítanak az állásaikba.

‼️ Rendkívüli felvételek a határ közelében lévő GUR harcosok egy csoportosulásának megsemmisítéséről.
Az orosz légierő csapást mért egy azonosított ellenséges csapatösszevonási területre az államhatár közelében lévő erdős területen. Az ellenséges bázist két irányított bomba (FAB UMPK-val) pontos becsapódása kiiktatta.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 939
113
Az a fantazmagóriád, hogy majd Oroszország ezzel a háborúval tönkreteszik az EU gazdaságot. Ez konkrétan ordas nagy baromság. Nem létezik ilyen. oroszország egy csóró benzinkút az EU-hoz képst. Sőt már ott tartunk (amire Mack is utalt), hogy Oroszország már nem partnere Kínának, hanem az alkalmazottja...
:D

Az oroszok még hozzá sem piszkáltak az EU gazdaságához, eddig még csak az EU tolta ezt:


:D
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 618
16 376
113
Nem igen vannak modik az ominózus eset óta. Pedig te pont 3 hónap eltiltást kaptál nafo propagandistázásért, nem?
Kíváncsi leszek egy orosz ügynöközés mennyit ér.


Gondolom a gazda teszi el.
Remélem belefér rövid sztori... szóval ami motoros kellékek "német" shopokban van ma.. az mind kínai vagy ahmed csinálja amerikai low cost marógépen. Vagy pl mi magyarok régi német gépeken...
A németek kínai alucsavart árulnak ,a legutolsó kínai szart.. kínai legutolsó szar minőségű titán csavarokat.
Amikor a németnek mondom, hogy hát van eska tényleg nagyon jó minőségű alucsavar, amit évek óta használok, ezek csak boci szemekkel néznek.
Teljesen suicid gondolkodásmód, iparjuk is suicid jelleggel megy. Ez már csak a vergődés.. lassan eljutnak oda, amikor a csizmát is lehúzzák a halottról.
Nyugat fétisről: egy kolléga, aki az egyik német prémium autógyárban középszinten dolgozik, volt többed magával a Suzuki itteni gyárában. Kifelé beszélgettek, mire elhangzott a rövid értékelés: "mi (mármint a német prémium autógyár) ezekhez képest c..ányok vagyunk". Nyilván poénból tarol a BYD, MG európában. Ugyanúgy lelép a kínai ipar minden nyugati céget, mint anno japán tette.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 232
113
És mióta szállítják? Mert arról nem szól a fáma, hogy honnantól számítva 1millió. Egyébként Ukrajna és Európa közt a vasúti szállítás gyakorlatilag zavartalan, mert az orosz légierő képtelen támadni az ukrán hátországban a vasúti infrastruktúrát. A szemfülesek azt is észrevehették, már, hogy az ukránoknak üzemanyag gondjaik sincsenek...
Üzemanyag kérdés elég "morbid".Lényegében az Oroszoktól érkezik az Ukránokon keressztül a "nyersolaj".És tőlünk és más Kelet-Európai országoktól kapják az üzemanyagot az Ukránok.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
AZ UKRÁN LAKOSSÁG KEZÉBEN EGYMILLIÓ LŐFEGYVER LEHET

Ukrajnában a lakosság több mint egymillió regisztrált lőfegyvert tart a kezében – mondta Leonyid Timcsenko belügyminiszter-helyettes az Ukrainian Newsnak adott interjújában.
Elmondása szerint jelenleg 256 ezer személyhez tartozó 371 ezer fegyver szerepel az Egységes Fegyvernyilvántartásban.

"Azonban az Országos Rendőrségnél nyilvántartott fegyverek száma meghaladja az 1 milliót. Mindezek a fegyverek még nem szerepelnek az egységes nyilvántartásban, mert frissíteni kell a róluk szóló információkat" - jegyezte meg Timcsenko.

Korábban arról számoltak be, hogy a nyugati országok elégedetlenek a kijevi rezsimnek szállított fegyverek ellenőrzésének hiányával. A Kreml megjegyezte, hogy Ukrajnából fegyvereket szállíthatnak a terroristák szerte a világon.

- A nem nyilvántartott fegyverek száma ennek kétszerese is lehet.


A „jácintok” megtámadták az ukrán fegyveres erőket a belgorodi régió határán


A Nyugati csoport 152 mm-es vontatott Giacint-B ágyúinak legénysége ellenséges koncentrációkat mért Ukrajna területén, a Belgorod régióval határos területen.
Mint az orosz védelmi minisztérium közölte, a támadás célpontja az ukrán fegyveres erők aknavetős legénysége volt. Az orosz tüzérségi rendszerek tüzének beállítását drónokkal végezték. A célokat eltalálták.


A helikopterpilóták rakétákkal csaptak le az ellenségre Kupjanszk irányába

A hadsereg légi csapásmérő csoportja, beleértve a Ka-52 Alligatort, egy Mi-35M szállító- és harci helikoptert és egy többcélú Mi-8-at, Kupjanszk irányában csapást mért egy ellenséges erődítményre és élőerőre.
Mint az orosz védelmi minisztérium közölte, a célpontok elleni támadást irányítatlan S-8-as repülőgép-rakétákkal hajtották végre. A csapásmérő csoport koordinátáit egy repülőgép tüzér továbbította.
A helikopterek rendkívül alacsony magasságban közelítették meg célpontjainkat, a célpontot sikeresen eltalálva a harcjárművek visszatértek az indulási repülőtérre.


Nem minden ország akar részt venni a svájci ukrán csúcson Oroszország miatt...

Nem minden ország akar részt venni a svájci ukrajnai csúcson – ismerte el Vlagyimir Zelenszkij elnök a CBS-nek adott interjújában.
Elvárjuk partnereinktől a beleegyezésüket, de ez nagyon nehéz, mert minden partnernek meg kell erősítenie, hogy ezt megteszi.

A többség a mi oldalunkon áll, de néhányan még mindig egyensúlyban tartják a kapcsolatokat maguk és Oroszország között, mert pénzt keresnek, mert szerződéseik vannak” – hangsúlyozta Zelenszkij.

2024. január közepén Viola Amherd svájci elnök bejelentette Zelenszkij békecsúcs megtartására vonatkozó kérését.

Mint Andrej Ermak, a kijevi rezsim vezetőjének hivatalának vezetője rámutatott, számos ilyen rendezvényt terveznek tartani.

A kijevi hatóságok által hirdetett "békeképlet", amelynek a tervezett csúcs központi témájává kell válnia, az ország területi integritásának helyreállítását, az euroatlanti biztonsági garanciák biztosítását, valamint a bűncselekmények kivizsgálására külön bíróság létrehozását követeli.

Oroszország ezt a javaslatot teljesen irreálisnak tartja.
A svájci külügyminiszter szerint a békefolyamat lebonyolítása Oroszország nélkül lehetetlen, ezért meghívást is kap.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselője kiemelte, hogy Oroszország hivatalos meghívás után sem vesz részt ezen a találkozón.

- Számos ilyen rendezvényt terveznek tartani, mert hiába is állapodnának meg már az elsőn, azt a gazda utasítására felrúgnák.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
53 961
113
:D

Az oroszok még hozzá sem piszkáltak az EU gazdaságához, eddig még csak az EU tolta ezt:


:D



Igen, említettem már,hogy az csúnya lesz,ha az Oroszok is elkezdenek minket/az EU-T szankciózni,gondolom az smo utáni időkre tartogatják,hogy érezze a döntései súlyát az magasabb kultúrájú,EU-s polgár is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 460
46 476
113
Szabó József

A moszkvai terrortámadásról...
Robert C. Castel ismételten, immár sokadik alkalommal nagyon elgondoltató írást tett közzé statisztikai adatokkal alátámasztva. Egyrészt az írás látásmódja, közérdeklődésre érdemes tartalma okán osztom meg, illetve azért is, mert pár következtetésében én más eredményre jutottam.
Mielőtt folytatom, fel szeretném hívni az olvasók figyelmét arra, hogy a Robert által csatolt linkeket érdemes felkeresni és bogarászni az esetek, terrorcselekmények halmazaiban.
És akkor most arról, hogy én hogyan látom az adathalmazt és milyen következtetéseket vontam le belőlük:
"Csak" az utolsó 100 oroszországi terror támadás adatait néztem meg. Döntően az Iszlám Állam Kaukázusi Provinciája követte el a támadásokat - 23 esetben. Az ISIL 4 esetben (ebből egy esetben az elkövető neo-náci lehetett), a dzsihád által inspirált szélsőségesek 4-szer támadtak, muszlim szélsőségesek 1x. A 32 iszlám szélsőséges szervezetekhez köthető támadás célpontja csupán két esetben volt Moszkvában. Mind a két esetben dzsihád által inspirált személyek követtek el merényletet (egyik esetben 6 tádzsik férfi), ám erős ISIL szálat is kimutattak. Mind a 100 vizsgált eset kevés halálos áldozattal járt.
Következtetések:
  • A megnézett 100 merénylet 32%-ában volt kimutatható IS szál, azonban egyetlen esetben sem ISIS-K.
  • A merényletek jellemzően nem Moszkvában voltak.
  • A támadások közül 21 fegyveres támadás volt, 5 bombamerénylet, a többi egyéb (pl. túszejtés, létesítmény/infrastruktúra elleni támadás).
  • A célpontok az esetek többségében nem civilek voltak, hanem rendőrség, FSZB, állami intézmények.
Én úgy vélem, hogy a március 22-i merénylet semmiben sem rokonítható az ISIL által elkövetett Balasika, Nyizsnyij Novgorod, Habarovszk eseteivel. Úgy gondolom, hogy a támadás célpontja döntő lehet ahhoz, hogy a hasonlóságot vagy a mintát megállapíthassuk. Az áldozatok száma szintén ilyen vizsgálati szempont kell legyen. Az IS-hez köthető oroszországi merényletek egyikében sem volt tömeges méretű civil áldozat.
Ami a zsoldot illeti: a linkelt USA dokumentum az IS harcosainak a fizetéséről szól. Harcosokról és fizetésről van szó. Ráadásul egy olyan helyzetben, amikor az IS fizikailag is létezett és költségvetése is volt. A mostani helyzet annyiban más, hogy az IS nem létezik, intézményesített formában legalábbis nem. A moszkvai merénylőkkel az első infók alapján a merénylet elkövetése előtt egy hónappal létesített kapcsolatot a "prédikátor asszisztense" - vagyis számomra erősen kétséges, hogy a merénylet elkövetői "harcosok" lettek volna. A fizetéshez visszatérve: az rendszeres jövedelemforrás, a merényletért kapott pénz meg vérdíj.

434726251_10161081061159431_1310056474805964391_n.jpg